Bilder som aldrig dör....

Rolling Stones mesta fotograf någonsin, Dominique Tarlé lever fortfarande gott på de sex månader han tillbringade med rockbandet 1971! Rolling Stones medlemmar fångades under arbetet med plattan ”Exile on Main St.” Utgåvan som skulle rädda dem från en gigantisk skatteskuld, blev också orsak till att de hastigt tvingades lämna England. Villefranche-sur-Mer utanför Nice blev platsen dit bandet med familjer, släkt och vänner flydde. I en palatsliknande, hyrd villa skapades musik, tillsammans med kollektivet. Det kolonnprydda slottet tjänade som högkvarter åt Gestapo under ockupationen, och den forna glansen ger en mäktig inramning åt Tarlés bilder.

Utställningen Exile (höst 2009) i Stockholm visade endast en liten del av det fotomaterial som samlats i boken Exile, utgiven 2001. De Luxe-utgåvan sålde slut på ett enda dygn, idag ligger auktionspriset runt 75.000:- för en begagnad bok! Fotografier anno 1971 säljs från 20.000 och uppåt på pris skalan. Bilderna från Villa Nellcòte påminner många människor om deras egen ungdom, upplevelser som säkert bidragit till penningvärdet i kultbilderna, som aldrig blir ointressanta eller dör. Tarlé kommer ännu en gång att samarbeta med Rolling Stones, i ett fotografiskt projekt runt nyutgåvan av ”Exile on Main St.” 2010.

De fantastiska bilderna - räddade besöket. Tarlés svenska kompanjon (utställningsansvarig) gav ett blekt intryck. På en plats där världseliten i Rock´n Roll pryder väggarna, i en fantastisk lokal liknande de källarklubbar där bandet började sin karriär, förväntar man sig redan i stenvalvets källartrappa, på väg ner, att dränkas av ljudet från "Brown Sugar" eller "Jumpi´n Jack Flash" allt annat är ett misstag! Varför ingen musik spelades? Nä, den svenska fotograf-agenten var så himla trött på bandets musik, han hade hört låtarna så många gånger...Fel man på rätt plats? En gravlik stämning upplevdes tillsammans med övriga besökare, fotoskolornas svartklädda kritiker, investerare i skräddarsydd rock och folk från den tid det begav sig, Långhåriga övervintrare, musiker, Rolling Stones fans i alla åldrar. De som förmodligen inte hade råd att köpa Tarlés fotobok men ville återuppleva ett av världens bästa Rockband på nära håll. Bildskatten som vi längtat efter, var i snålaste laget för att kallas utställning, inte minst med tanke på fotobokens digra omfång. Exponerade foton är inte bara unika i sitt slag, de berättar det mesta om en svunnen epok, och ett band vars musik aldrig kan upprepas.

Fakta om fotografen Dominique Tarle

Bor i Paris, började fotografera som 15-åring. Intresset för att hänga backstage med kameran har resulterat i ett digert arkiv innehållande de flesta engelska popband, många verksamma än idag. Som 19-åring flyttade Tarle till London och umgicks (fotograferade) The Who, Beatles, Kinks, Jimi Hendrix, även om hans favoritband förblev Rolling Stones. Fantastiska bilder, på många sätt avslöjande och autentiska, fångade han med sin egenrullade svartvita Tri-X-film. Tarlé fotograferar fortfarande med analog Nikon F5, och framkallar bilderna i samma mörkrum som han haft sen 1972. Citat: – den dag negativ film slutar tillverkas, då slutar jag. Musik och mörkrumsarbete är Tarlés liv, men samtidigt hans hobby. Tack vare Dominique Tarle kan alla som vill minnas denna Rock´n Roll epok, njuta och bläddra i boken, trots pris en investering med ränta.