STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Pfuii, provision eller religiös övertygelse?

2023-03-28

 

Hovtramp/Ilse - matvrak

Om hästen, hunden och katten får välja…

Men det får de ju inte. Naturligt är inte bäst, då skulle inte hästar äta torra pellets. Bäst, åtminstone om man ska tro fabrikstränarna. Det ska gå fort och innehålla precis allt, inklusive tillsatser. Ingen ska behöva anstränga sig. Räcker till några segrar i alla fall... Tänk om vi själva tvingades äta preparerade cornflakes, sju dagar i veckan, utan fil eller mjölk till.

Helst ska det vara maskinell utfodring också, med foderautomater spar vi arbetskraft och kan fika i lugn och ro istället för att gå runt med en kärra och morgonfodra. Hästar som skitit i foderkrubban då? Smaklig måltid. Bara en liten upplysning, det ingår genmodifierad majs i storsäljande ”hästfoder” (interrimlicens hos Jordbruksverket). Hur kan man tillåta något dylikt? De vill kanske göra statistik på hur många konstigheter som uppstår i aveln, innan tillstånd dras in?

Här utanför på gårdens fält gödslades för några år sen med gratis rötslam, kolsvart sörja att plöja ner för snabb tillväxt av grödan. Som av en konstig anledning försvann både harar, rävar och andra smådjur några år. Tungmetaller och kvicksilver är inget att leka med.

Vad är det vi stoppar i våra bästa vänner? Allt möjligt och omöjligt.

Ska inte reta upp dessa hundratals foderföreläsare i onödan, väljer ett hundfoder istället. Exempel ingredienser i populärt hundfoder, rekommenderas av ”holistisk” equiterapeaut:

Konserveringsmedel, Antioxidanter, Emulgeringsmedel, Stabiliseringsmedel, Förtjockningsmedel, Geleringsmedel, Bindemedel, Ämnen för kontroll kontamination av radionuklider, Klumpförebyggande medel, pH-regulatorer, Ensileringstillsatser
Denatureringsmedel, ämnen avsedda att minska mykotoxinkontaminationen
Hygienkvalitetsförbättrande medel, bland även på påsen/burken - andra tekniska tillsatser. Hoppas hundstackarn blev mätt.

Så jäkla trött på alla dessa övertygade foderföreläsare. De påminner om Målle Lindberg, Maranata, ledare för subreligiösa sekt. Vissa föreläsare är så pelleterade att de är förgiftade av sin egen agenda. Papegojkunskap från foderproducentens manus. För det kan ju knappast vara provision eller bonus de mässar för? Skit i kemikalier och biprodukter, störst är bäst!


Hovtramp/Ilse - Malin Baryard-Jonsson

Bästa förklaring till mina elaka rader - om Malin Baryard eller Svante Båth säger att hästar ska äta kottar - är det snart utsålt på hyllorna.
Hästägare och tränare bländas ofta av trender, glömmer att läsa petitesser som innehållsdeklaration.

Har haft ärenden som juridiskt ombud, framkallade av trendiga, aggressivt marknadsförda tillskottsprodukter och även en storsäljare för stallmiljö. Ett digert grävjobb, för att hästägaren skulle få sina försäkringspengar. Med oförsäkrad häst en gigantisk kamp för att få rätt mot producenten, överbevisa att hästen skadats eller dött av just deras produkt. Jodå, vid ett tillfälle gick det, med rätt hjälp. Ett miljötekniskt laboratorium, en kemist och överkompetent distriktsveterinär.

Värdefull häst betade gräs vid stallbyggnaden, alldeles intill husväggen. Hästen smälldog av förgiftning, konstaterad vid framtvingad obduktion. Myggmedel hade besprutats på huset i bästa välmening. En kamp som hette duga blev det, innan burkjävlarna drogs in från hyllor i hästbutikerna. Följde faktiskt burken ända till BAC-numrets födelse, omlastad på andra sidan jordklotet i förorenade (otvättade) plåt-tunnor.

Gråtande hästägare, död häst. Med hjälp av rätt distriktsveterinär (hade utrett förgiftning av kor) hösten 1997 vid giftskandalen på Hallandsåsen. Problem var inläckande vatten, tunnelbyggarna använde tätningsmedlet Rhoca Gil. Som rann ut och förgiftade flera vattendrag på Hallandsåsen. Fisken dog och massor av kor förlamades och avlivades.

Veterinären sommarjobbade i norra Sverige och hjälpte till, poff! Försäkringsbolaget gav sig och betalade ut försäkringen. Däremot, kärringen som ägde burkföretaget med myggmedlet var svårare att övertala, med hot om vite hjälpte det till slut. Så går det till.

För några år sen blev jag ombedd att ”gissa” vad som orsakat fyra jämntjocka hästben. Hästen stod fastvuxen i box som en sågbock. Tre olika veterinärer hade ”tittat” på hästen, som vägrade att röra sig. Lösning heter oftast Metacam, snabbfix när man inte vet. Problemet var att problem kvarstod.

Enkelt, en liten påse fantastiskt tillskott som hela ridvärlden bara måste ha. Innehöll ingredienser som framkallade förgiftning för känsliga hästar.

Hovtramp/Lasse - Söderströms på trappan till Apoteket

Homeopathuset Elisabeth Söderström dissekerade innehållsdeklarationen på påsen, det tog fem minuter. Ett flertal förtvivlade elitryttare hade redan hört av sig tidigare till henne om den lilla påsen. Trettiotusen kronor senare blev hästen avgiftad och fick tillbaks benen. Ingen? av dessa tre veterinärer hade ens tittat på foderstaten. Borde reklamerats.

Funderar över foderföreläsare som säljer sig själva, har de provision på försäljning? Hur foderföreläsare kan rekommendera pelleterat foder och samtidigt åka runt och behandla hästar ”holistiskt” är en gåta.
Holistisk hälsa - helhet, fysiskt, psykiskt, spirituellt och socialt. 

Holistisk hälsa förespråkar rena livsmedel, undvikande av processad mat. Oraffinerad, organisk och gärna lokalproducerad mat, att välja bort halvfabrikat. I välbefinnandet för djur ingår givetvis massage, akupunktur, foderrådgivning och utvalda naturliga kosttillskott, inte syntetiska.

Hovtramp/Lasse

Smakämnen, lukt och konsistens är viktigt hos djur.

Därför väljer katten Pussy eller Whiskas. En bekant veterinär blev i sitt examensarbete snudd på blev mordhotad. Syntetiska tillsatser och biprodukter är farligt att avslöja. Kattmatsburkar följdes ända till fabriken och oetiska tillsatser avslöjades, hon kallade det för kattknark, vanebildande. Utekatter kan ta en fågel eller råtta, men hästen har inget val, om den inte vill svälta ihjäl förstås.

Flock och betesdjur är inte avlade för att stå inlåsta i en låda största del av dygnet, luftas i rökrutor utanför stallet och ingenting utom en tuss hö att roa sig med. Vart tog kuperad hag och betesmark vägen? Jaha, det måste gå fort att hämta in dem och mindre risk att göra sig illa. Inga växter att välja mellan, inte en enda träd att gnaga på. Vet inte hästfolk vad bark innehåller? Nestorn Sören Nordin hämtade både Al och Aspslyor till hagarna, träd som liknade blyertspennor när det var färdig-gnagt. Tuggterapi i trista hagar och staketstolpar av trä får vara ifred. Stackars hästar i sandpaddock med plaststaket. Inte undra på att de får ticks och stereotypier. Vi människor framkallar dem.

Hovtramp/Lasse
.
Vart tog Hästhälsan vägen? Har besökt många rid-galopp och travstall. Nä, det stämmer inte alltid med fantastiska visioner och filosofin på tränarnas hemsidor. Som ung slav fick man lära sig att hästar ska dricka vatten i två fulla (rena) hinkar. Avklorerat, lufttempererat vatten. Behövs ingen forskning på om de dricker mer ur hink än vattenkopp! SLU man tar sig för pannan. Slösa forskningspengar på dylika undersökningar. Dessutom går tryck att ställa in på vattenkoppens ”tunga”.

Även ”snålfoder” blir problem, extraskörden som snålbonden klipper för nära marken, jord och småkryp av animalisk karaktär (sorkar, fåglar) hamnar i fodret, silaget. Extraskörden (nummer tre) från samma åker köper inte stortränarna, de är "kunder" med förstatjing på prima foder.

Botulism är inget att leka med.

Bakterien Clostridium botulinum bildar olika typer av toxin, i Sverige typ B hos hästar, typ B, C och E har däremot hittats hos andra djur. I Sverige finns vaccin mot botulin (typ B) däremot inte antitoxin (motgift) än så länge (finns bara i USA).

Tja, blev vi något klokare? Bäst är att själv ta reda på fakta, innan köp av allt slags foder. Länk som bifogats till Homeopathuset har ett stort arkiv för vetgiriga, forskning SLU och SVA är också intressant för den som orkar. Övriga får fortsätta att köpa Krafft-pellets.

Trevlig måndag!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)