STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Rättvist, nää...

2023-03-18

Rea på ST/Svensk Travsport. Men bara för en del, inte alla.

När skurkar behandlas som VIP-kändisar och får fördelar som "övriga" inte ens kan drömma om, då är det dags att sätta ner foten. NU.

Världen är inte rättvis. Somliga får klapp på axeln, andra får horribla bötesbelopp, alltså i förhållande till den skada de orsakat oss andra (svensk travsport).

En bevisligen oförbätterlig stortränare får bara böta 20.000 spänn, och behålla A-licens! Nä, han har inget strikt tränaransvar för vad som ligger och skräpar på hans egna hyllor i selkammaren. Lite slangar för intravenöst bruk, men... hur kom de dit! Han har ingen aaaning. Andra gången samma tränare hamnar inför skranket. Verkar vara en reko tränare, eller hur?

Äldre B-tränare (70+j står och lasrar starthästen när ST:s gäng kommer på oväntat besök. Licensen ryker samma eftermiddag, starthästen stryks ur lopp på Solvalla. Riskerar 1 miljon i böter skriver pressen. Va, det var ju bara 60.000 i förstapris i loppet hästen skulle ha startat i.

Det var ingen Souloy, Tomas Malmqvist, Svanstedt eller Rede’n som varit i farten, bara en liten hobbytränare, pensionär. Han har inte nervsnittat hästen, inte slangat med godis, inte kört med grisfösare. Vart tog lika inför lagen vägen?

Största skandal vi haft med Svensk Travsports hjälp måste väl ändå vara Redens (Ågerups) hästar? som fick starta under utredning som tog ett par år och sannerligen är ett reglementsbrott, fast av ST.

Hovtranp/Ilse - dopingbox nästa!

Dra undan mattan för småtränare, de som lever för sina hästar går tydligen bra, men låta momsfifflare lyfta miljoner från TDS i flera år utan att dra licens, det går också bra.

 

Även OK att låta miljardärer som rymt och skaffat målvakt skämma ut svensk travsport... ända in i Vita huset! Fast det orsakar inga problem i Silvergrisen. Ingen som protesterar? De som går medlemmarnas ärenden? Alla hantlangare som vlönas av aktiva travmänniskor. Helt tyst på läktaren, Man tar sig för pannan!

När ST agerar med att dra in tränarlicensenfortsätter hästarna ofta att starta i allafall,  med målvakter eller hos tränarkompisar. En tränarlös häst går inte att spela på, men när hästen flyttar (till vem) blir nog oddset för lågt till och med för ATG, men gissar att "Godisbutiken" i Gävle har plats för fina starthästar. 

arkivbild

Under 2022 fick tränaren med dugliga starthästar sin licens indragen, efter ett nattligt ST-besök. Med omedelbar verkan. Har skrivt om det i tidigare blogg. Trist incident där ord står mot ord. Proppmätt advokat har hävdat att tränaren trycktes upp mot väggen av ST:s utsända och sjuksköterskan som jobbade nattskift har inte yttrat sig, bör nog vara rädd om sitt yrkesetiska ”kall”. Överklagan av beslut avslogs av ST. Tränaren har tydligen ombetts ”flytta” från travbanan ett antal gånger efter tidigare incidenter, av polisiär och ekonomisk karaktär. Status idag är hästägare utan startmöjlighet, såvida inte likvärdiga kollegor tar över ”träningen”.

Plötsligt händer det! 

Happakangas kom definitvit billigt undan, för att både vara skyldig och fått behålla licensen! Måste erkänna att i detta fall blir man rejält brydd över ST:s beslut. Fusktränaren blev om jag inte minns fel även Årets Tränare, samma år på hemmabanan. Vad säger man, vem röstar på vem?

Vem tar beslut i Svensk Travsport?

  1. ST/Svensk Travsport,
  2. Överdomstolen (givakt!)
  3. STAD/Svensk Travsports Ansvars och Disciplinnämnd.

BÖTESBELOPP

Beräkning av bötesbelopp i % ska stå i relation till tränarens inkörda prispengar, beräknat procentuellt av årsgenomsnitt.

Här kommer några dåliga exempel...

Beslut 24/9 2021

Gällde 45 otillåtna nervsnittade starter som Stall Zets Propulsion gjorde och som bara kostade 100.00 i böter, ingen avstängning av tränaren Daniel Redén (målvakt) under utredningens gång. Kvittade prispengar (26,3mkr) med ST, och fick därför starta hästarna under tiden, och efteråt. Låtsasböter som rättmätig ägare snyter ut varje dag till fikat, enbart i räntor. Vem kan man nånsin mer lita på? Straffpraxis på rygg.

Beslut 5/5 2020

En rejäl värmningspisk (risbastu) inför lopp, Marco Padrazzina, lärling hos Alessandro Gocciadoro med svensk filial, tränaren var ej på plats. Körförbud/tillträdesförbud 18 mån för lärlingen, återkallelse av tränarens tillstånd för svensk filial. Bland de värsta spödrivningar vi sett på en svensk travbana. Kulturkrock.

Under 2022 utvisas en B-tränare från Skellefteå travbana, avstängd och 10.000 i böter. För att ha använt DMSO (14 dgr karens). Provtagning efter lopp. Det verkliga straffet, B-tränaren tappade alla sina  ”kunder” på träningslistan och fick flytta från stallet på travbanan. 

Under 2022 fick en A-tränare Axvalla, avstängning och 30.000 i böter efter ett oannonserat hembesök av ST, §12 Antidopingreglemente.

ST-folket hittade en flaska Cederolja och en kvarglömd gammal burk ”Farmacia SaintAnna” från 2016, som innehöll kvicksilver (efter analys).

 

2022 A-licens indragen med omedelbar verkan.

Får lust att utbrista ”äntligen” trots att min genomtrevliga f.d ATG- chef var delägare på en av de bättre starthästarna i stallet, tillsammans med ST:s högsta höns. Den här tränarens långvariga oförmåga att betala sina räkningar hamnade så småningom hos Kronis och uppgick till hisnande belopp, liksom skuld hos Skattmasen och ST. Utan F-licens hjälper det inte ens att ha två bolag. Det enda som hjälper lite grann är att gråta ut i press&media och snabbt hitta målvakter i närmaste kretsen ( morsan väcker upp dammig B-licens och sambon uppdaterar sin.

Tränaren verkar inte ens veta hur man parkerar? utlandsregistrerade fordon sedan länge.. Saknar bevisligen vett och vilja att göra rätt för sig med ledning av hundratals sidor i utredningar med bäst-före-datum.

Vilka blev det kvar? Kanske dags att anmäla häst, verkar glest i loppen?

Hovtramp/Ilse                                                                                                                                                                    

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)