STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Tomtar på loftet?

2023-03-16

Oskyldiga tills motsatsen bevisats...

Verkar vara många tränare som har objudna gäster i stallet, när andra sover? Eller är det någon som är arg på tränaren och placerar olovliga prylar i stallet? Kanske tipsar ST om att göra ett oannonserat besök?

Hovtramp foto

För medicinskåpet har tränaren strikt ansvar, skåpet ska vara låst, inte innehålla utgångna eller förbjudna preparat, medikamenter utskrivna på hästar som flyttat. Cederolja och fransk blister har funnits sen Eldkvarn brann, men dropputrustning? vete fan om fler än en handfull tränare har såna slängda i stallet. Hur dum får man vara på en skala?

En A-tränare skyllde i tidigare fall på ”hyresgästen” av italiensk härkomst, men hyr man ut boxar bör man nog ha koll på vem man lierar sig med.

I Tomas Malmqvists fall gjordes även undersökning på hästarna vid ST:s oanmälda besök. Tränaren tycker det är ”konstigt” och är ovetande…

– De gjorde en undersökning på hästarna, ingen av dem påträffades med detta liniment. Jag tycker det har blivit en konstig grej alltihop. Men jag har inget bra försvar mer än att det kan ha kommit med några hästar från utlandet, säger han.Och sen helt plötsligt efter Jägersros polisanmälan så kommer de hit och hittar preparat.Malmqvist menar att det inte är hans flaskor.– Jag tycker domen är orättvis eftersom vi inte känner till produkterna. På så sätt är det det. Men eftersom jag är ytterst ansvarig ska jag ha ett straff.


Hovtramp/Lasse - Malmqvist vid ett tidigare tillfälle 

Svensk Travsport dömde Tomas Malmqvist till 20.000 kr i böter.

Fyra flaskor franskblister (Baume Caustique) en flaska Cederolja och så en liten chick dropputrustning hittades vid oannonserat ST-besök i Tomas Malmqvists stall på Jägersro.

Tränaren har ca 70 hästar på träningslistan, stora framgångar i både Sverige och Frankrike och har varit under luppen tidigare.

Fängelse för upprepad fortkörning kan man väl ”stå ut” med, såvida det inte hänger en hästtransport efter bilen.

Värre när travhästen Staro Harley ”gömdes undan” i flera månader för hästägaren, ett fall som fick stor uppmärksamhet och slutade i rätten. Varför gör man så mot en häst? oavsett anledning säger det mer om tränaren än hästägaren. Tycker jag. Hoppas han inte skickade faktura under tiden han kidnappat hästen...

Aftonbladet, Expressen, Sulkysport, Travnätet lägger omgående upp silhuett på ”doparen” när ST tagit beslut. När ”dylika” händelser inträffar (medveten doping inför start) är de flesta aktiva givetvis nyfikna på vilken tränare det gäller. Inget konstigt med det, men eftersom licensen drogs in omedelbart efter ST:s besök i stallet och starthästen ströks på Solvalla, är det ju inte speciellt svårt att lista ut vem och vilken häst. Behövs ingen hjärnkirurg för att knäcka det problemet.

Press&media skriver vi har sökt tränaren för kommentar, tror knappast de som publicerade den fantastiska nyheten vet var de ska leta...

Misstankar om dopingbrott föreligger beslutet.

Det hade inte varit en överträdelse om inte hästen varit startanmäld och skulle tävla, sa utredningschef Mattias Falkbåge på ST.

– Då den av oss bevittnade behandlingen var avsiktlig och hästen var startanmäld så utreds det som en avsiktlig överträdelse av antidopningsreglementet. Det finns karenstid för aktuell behandling och tävlingstillfället låg mycket tidigare än karensttid.

Klipp Trav365 - den misstänkte travtränaren kan straffas med förlust av licens och tillträdesförbud i minst två år. Det kan också bli aktuellt med böter upp till en miljon kronor. En eventuell fällande dom resulterar per automatik i minst tre månaders tävlingsstopp för den häst som nu belagd med startförbud.

Trav365 har sökt den misstänkte travtränaren.

 

Anmärkning: En miljon kronor? Då skulle väl ST/STAD må bra? Vilket klirr i kassaflödet. Fast det var ju faktiskt bara 60.000 i förstapris i loppet som hästen ströks ifrån, och det var inte Elitloppet.

Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 1

2023-03-17 17:46:00 - Lars, lars.hovtramp@gmail.com

Mycket bra om "Kusken" Forsberg.;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)