STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Språkpolisen är här!

2023-02-25

Skentrav?

Att hästar skenar ibland, det vet vi. Rent allmänt betyder skentrav att hästen bestämmer farten och kusken får sig en rejäl åktur. Däremot, benämningen SVART-TRÄNING är ett fuskfenomen som fortfarande existerar, och på olika sätt drar fördelar av travsportens aktivas prismedel.

Svartträning förekommer då hästägare inte vill pröjsa 15-20.000 till en professionell travtränare, utan nöjder sig med en amatör (B-tränare) som gör jobbet. Bara ett problem, ”hästägaren” vill fortfarande sola sig i glansen när det är dags att starta hästen, man vet ju aldrig, trav är trav! En betydligt billiga ”faktura” som ingen av de inblandade skattar eller momsar, de flesta inblandade felaktigt drar nytta av och pröjsar hästens kostnader svart. Därav svartträning, ett ord som verkligen inte försvunnit.

 

Klipp Travronden/Hansson: Svårigheten är att kunna begränsa den här typen av ”svartträning”, som det hette förr, om några sådana intressen över huvud taget finns. Hästägare kan inte förbjudas att flytta sina hästar.

(Vilken planet bor han på? Definitivt inte i stallet.)

 

Hovtramp/Ilse - duktiga hästskötare gör jobbet!

När travbanorna Sundbyholm och Skrubbs arrangerade travtävlingar där endast B-tränade hästar fick starta skrevs regler i propositionen som inte gjorde det möjligt att byta tränare i nära tid för anmälan, däremot fanns en tidigare deadline så  vad hände?

Antalet B-tränade hästar ökade markant runt datum. Hästar som inte ”kommit med i lopp, hade för låg poäng” eller hade möjlighet att vinna B-tränarloppet och öka på sin poäng inför större uppgifter, här var uppfinningsrikedom i topp. Ja, vi vet vart hästarna bor på riktigt, större är inte travsporten. Känner förresten minst två travhästar som helt plötsligt blev B-tränade, den ena vann lopp och den andra hade för dålig tränare.

Att begränsa denna form av ”svartträning” kan bara göras med regelverk, som i sin tur styr propositioner. Följande klipp känns som en tolkningsfråga…”Häst på träningslistan ska tränas och skötas av tränaren själv eller av denne anlitad personal/underentreprenör.”

 

Kanske blir det bättre när Mats Stenby på Svensk Travsport numera sköter propositionerna till hela Sveriges travbanor, kanske inte…

Minns med fasa en ”rik” hästägare och uppfödare med B-licens, som sällan deltog i träningen av sina hästar, och efter ett antal skenturer och hästskötare som "gått hem" lämnade han starthästarna i träning hos A-tränaren på samma gård. Men tro för bövelen inte att han kunde låta bli att lägga sig i tränarens jobb!

Det var alltid något fel på allting, som han själv givetvis kunde gjort bättre. Hästarna var fel skodda, fel utselade till lopp, för dåligt tränade, till och med när hästarna vann! En liten tjock gubbe som aldrig mockat en box själv, som hade problem att komma upp i sulkyn och inte orkade hålla hästarna i träningsjobb. Jodå, han körde några travlopp och orsakde en hel del problem, för övriga i loppen.

Hur det slutade? Gubbtjyven bjöd på stenhårda bullar med bäst-före-datum från sin ägda butik, tränaren tog tag i och kastade bullpåsen i väggen, precis ovanför fetknoppens huvud och flyttade strax därefter. Enough is enough.

Hovtramp foto - även storfräsare ska granskas...

Tränaransvar ska vara strikt och följas till punkt och pricka. I det avseendet är jag paragrafryttare. Undantag som Propulsions målvakt finns inte i min värld. Med alla dessa handläggare i Silvergrisen borde förstånd finnas att granska samtliga tränarlistor bättre.

Vid ansökan om B-tränarlicens granskas inte ens det mest nödvändiga, brottsregistret. I förlängningen av svartträning kan ju helt fel personer dömas för ex. dopingbrott, fast de inte ens varit i närheten av hästen. Den som bär skulden? Går fri. Visserligen får de skylla sig själva, men enklast vore ju om rätt person med licens tog sitt strikta tränaransvar.

Oansvariga travtränare som fråntagits sin tränarlicens av diverse anledningar, letar gärna upp lämpliga familjemedlemmar som snabbt väcker upp sin B-tränarlicens och tar över hästarna. Som om ingenting hade hänt. The show goes on och hoppas bara att mamma och sambo förstår att betala sina räkningar och sköta pappren bättre bättre än han med miljonskulderna.

 

Hovtramp/Ilse

Det är exakt därför tvåbenta pajaser, restaurangägare, ICA-handlare, oseriösa bondlortar eller hästägare med bristfällig kompetens skaffar målvakter (svarttränare) som svart-tränar hästarna, inte skentränar.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)