STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Håll i hatten!

2023-02-19

ATG foto - Anders Lindqvist 

Ingen bonde och ingen fru…

men…det ska TV4 snart ändra på!

Då får vi följa f.d travtränaren Anders Lindqvist i Tv-programmet ”Bonde söker fru” Jorden runt.

Frågan är… om Linda Lindorrf programledaren vet att hon fått en riktig tjejtjusare på kroken, att det kan bli hur tokigt som helst! Anders är ingen vanlig ”bonde” utan möjligtvis uttråkad pensionerad travtränare. Antar att ”bönderna” dessutom får lite betalt av TV4? och hur kul vore det inte att få hundratals brev med dejtingförslag? Den Anders jag ”känner igen” småmyser nog redan vid blotta tanken.

Foto: Wången - Grosbois, travfolkets Mecka

Fråga kvarstår, vart ska alla vackra brevskrivande damer lotsas omkring, i Paris eller Sverige? Känner vi Anders rätt så öppnar han adressboken och lånar ett gulligt slott med vinodling och betande fölston utanför, tv-tittare vill ha underhållning, lyx, drama. Det kommer de definitivt att få.

Bakgrund? Uppväxt Örnsköldsvik, jobbade i föräldrarnas matt-affär, Umeå. Anders pappa hade fina travhästen Rulle Atom, så travintresse fanns tidigt. Anders köpte sin första häst som 17-åring, vann naturligtvis travlopp i parti och minut. Sen gick det med rekordfart in i travets hetluft.

Travbanan Vincennes är travfolkets Mecka. Nära flygplatsen Orly, en fantastisk travanläggning med mängder av bostäder och stallar. Uppepå stallen i ganska trånga utrymmen bor hästskötare, i rymliga ”borgar” bor tränarna med familjer, fästmör och älskarinnor. Dyrt men prisvärt.

(Ja, jag har bott i Paris ett helt kallt, blåsigt, fattigt år som ung.)

Här på borg-gården på "Grobban" har Anders Lindqvist haft verksamhet som travtränare i mer än 30 år, fast från början fanns en liten filial kvar i Sverige.

Hur han hamnade i Frankrike? Under 80-talet satsade Anders friskt på en travanläggning med all inclusive i Halmstad, med ett 60-tal travhästar i stallet. Baksidan av fantastiska träningsmöjligheter var banklånet på 5 mkr. Under svensk lågkonjuktur kostade lånet plötsligt 500% i ränta och banklånet ökade till 7mkr. Kan det verkligen stämma? Flera tunga hästägare fick likvärdiga problem under krisen, och kunde inte betala träningsavgifterna, konkurs var oundvikligt.

Efter en oundviklig smällkonkurs sneglade Anders snabbt mot Frankrike, där rejäla prispengar och många travbanor fanns. Friskt vågat hälften vunnet, även om det mesta från konkursen var ”försvunnet.” Det glada humöret verkar i alla fall funnits kvar. Citat - även om pengarna var slut satte jag alltid på mig en slips på morgonen, så det skulle se ut som om jag inte var pank.

Franska stortränaren Jean-Pierre Dubois ville ha Anders hjälp, då behövdes ingen betänketid. Efter långa perioder i Frankrike där han odlat kontakter startades nya verksamheten upp. Efter bara 11 månader hos Dubois blev Anders egen tränare på fransk mark! Ett kommande tävlingsår sprang hästarna i stallet in mest pengar i hela Frankrike, 30 mkr!

Hovtramp/Lasse - Zandra Vidén

Hemma i Sverige hyrde Anders samtidigt boxar i Kolsva, hos Charlotta Lindgren, där 12-14 hästar sköttes av Zandra Vidén (A-tränare numera) och Emma Wrigsjö (f.d B-tränare).

Inte vilka hästar som helst stod i det stallet! Tjejerna måste ha lagt ner hela sin själ? under Anders frånvaro, med tanke på resultatet. I boxarna gnäggade Monster of Speed, Rocky Kim, David Ceda, Gentle Star, Huxtable Hornline och oförglömliga Louis Laukko!

En märr som inte ens gick att köra med ryggstycke, fick selas special-special till träning och lopp. Take Chances var nog inte heller så lätt att handskas med? Samtliga hästar radade upp segrar, flera provades senare i Frankrike. Bland andra Extreme Dream och Julia du Champ FR, tog 11 segrar på 14 starter, i Sverige. Ett sto som hästskötarna saknade rejält.

Inte undra på att Zandra "Smurfen" senare for efter Anders och hästarna till Paris. Även Couch Doctor US startade först i Anders regi, innan Christer Graaf och Madde Strand tog över hingsten. Riktigt bra tävlingshäst, avelspremierad och har lämnat fina starthästar.

Nutid? har fantastiska Wild Love rosat marknaden i Frankrike med Anders hjälp. Unik individ som passade bra på kolstybben.

Jarmo Niskanen har varit verksam i Frankrike nästan 30 år, jobbade tidigare bland annat hos Jacky Bethouart men har sedan länge tränarlicens och håller även igång Anders, som både bor och tränar tillsammans med Jarmo.

 

Hovtramp foto - franska ben

Konstigt nog har Anders alltid haft tid för en mängd damer trots travlivet. Efter ett antal förhållanden och giftermål finns sju egentillverkade barn. Dotter Johanna Lindqvists framgångar i sulky och sadel är välkända, hon bor nära Anders med fransk sambo, i en av borgarna. För 13 år sen gifte sig Anders med rumänska Ioana, men eftersom han nu ska prova lyckan i ”Bonde söker fru” är äktenskapet förmodligen över…

Hovtramp/Lasse - Tv-jobb

Enligt intervju tittar Anders på 30-40 travlopp varje dag på tv och via internet, har bra koll på hästar och lopp och dyker upp på svenska travbanor titt som tätt. Inhopp första gången som tv-kommentator var när Ina Scott vann Prix d’Amérique 1995. I Frankrike guidar Anders svenska gäster, speciellt när det vankas storlopp i Paris. Nä, Anders Lindqvist är ingen bonde, men headhuntades av produktionsbolaget för "Bonde söker fru". Ett ”dejtingprogram där bönder efter att ha fått brev från hugade damer får möjlighet att träffa och hitta kärleken.

På TV4:s hemsida presenteras Anders Lindqvists framgångar i travsport. Seger i Svenskt Travderby 1980-tal med Atom Knight och Ewing Turf, har vunnit ca 1 500 lopp och tävlat som kusk i 19 länder. Efter närmare 30 år som tränare på fransk mark, finns 471 segrar som tränare och 91 som kusk. Som pensionär finns nu mer tid för bondesysslor (född 1952) att odla kärlek.

 – Att vara kär är kryddan i livet, en av de få sakerna som är bättre än att vinna ett travlopp, sa Anders i presentation på TV4:s hemsida.

 

Klipp presentation TV4: Anders vill hitta en kvinna som kan hänga med i hans tempo, dela intresset för mat, resor och vill ta en tur in till Paris när det blir för tråkigt. På morgnarna vill han ta det lugnt och mysa med frukost på sängen. - Det vore fint att göra det ihop med den stora kärleken.

 

Anders har med ålderns rätt slutat tävla, efter att tidigare drabbats av blodcancer, osteoporos (benskörhet) som kan triggas igång av skador. Morgonpass med träningskörning hos Jarmo Niskanen är precis lagom för att hålla igång travlivet.

Anders Lindqvist är medlem i tusenklubben sedan 1990

Större segrar:

Sprintermästaren (1987)

Svenskt Travderby (1987)

Sweden Cup (1989, 1998)

Elite-Rennen Tyskland (1995)

World Cup Trot (1995)

Prix Phaeton (1996)

Prix Charles Tiercelin (1996)

Oslo Grand Prix (1998)

Suur-Hollola-loppet (1998)

Grand Prix du Sud-Ouest (1998)

E.J:s Guldsko (2004)

Harper Hanovers Lopp (2021)

Nu väntar vi med spänning på Bonde söker fru!

Vilken typ av damer väljer Anders? Återstår att se om damerna väljer honom, speciellt efter några dagars hektiskt umgänge. Vad är väl en bal på slottet mot att promenera i Le Bois de Boulogne hand i hand med Anders, eller sörpla latte på trottoarcafeerna i Saint Germain…Återstår att se.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)