STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Dum. dummare dummast!

2023-01-29

 

Man ska vara snäll, inte dum, den texten fanns på en väggbonad i korsstygn hemma hos en Solvalla-amatör, men det är tydligen lättare sagt än gjort. Twitter, Facebook och många fler möjligheter finns att spy galla anonymt, och tvingar oss övriga att stå ut med galenskaper de Luxe.

Det är stor skillnad på information i varningens tecken och källfakta/domar på nån knäppgök som tittat för djupt i flaskan, torskat på spel eller vill förstöra för nån man missunnar framgång. Troll saknar både nödbroms och liv.

Gäller faktiskt även ”skribenter” som istället för att söka upp den man sågar vid fotknölarna - gissar, skarvar och säljer lösnummer. Långt från pressetiska regler men slaskpressen betalar gärna vite/böter för den uppmärksamhet artiklarna får. Oavsett hur dumt någon uppträder på nätet kan man alltid mötas på ett annat sätt. Annars är man lika dum själv!

Expressens tuppkycklingar har sökt Thomas Åhlund som inte svarat. Han skrev på Twitter att han inte svarar Expressen. Efter artikelns publicering hälsade Thomas att han inte vill ge några kommentarer.

Förbud på ”osociala medier” är hot, förtal, förolämpning, kränkning, hets mot folkgrupp trakasseri, rasism, sexism, samtliga kan polisanmälas.

Spridning av privata uppgifter om enskilda personer. - personangrepp, nedsättande kommentarer är förbjudet. Marknadsföring av politiska budskap, kommentarer som inte är relevanta, våld, porr, uppmaning till brott är straffbart.

Kanal75/ATG - Thomas Åhlund

Tja, vad ska man säga? I artikeln (oavsett personligt tyckande) har Expressen-skribenterna Jonathan Larsson och Thomas Kingdahl lyckats med syftet att avliva objektet. Utan att Thomas ”svarat” i mobilen, eller kommenterat de kletiga raderna. Det finns många sätt att nå ett nät-troll - sms, mess och att söka upp vederbörande fysiskt, innefattas av publicistisk uppförandekod!. Hästfolk är otroligt lätt att få tag i, de är på travbanan eller i stallet. Oavsett tyckande, artikeln är lika illa åt båda håll.

Man får hata, tycka att andra är dumma, men det kan vara olämpligt. Så länge man uttrycker sig i sak (inte person) finns egentligen ingen gräns. Man får skriva att en person är enfaldig, men inte lämna ut sakuppgifter avsedda att få andra att se ner på den det gäller, då tassar man närmare det olagliga.

Används uppförandekoden (Code of Conduct?)

Uppförandekoden har nyligen uppdaterats hos ST/Svensk Travsport

Nån som sett, vet hur? Har något över huvud taget hörts från skamvrån, någon enda gång? Borde inte vara sekretessbelagt.

 

Att visselblådarfunktionen hos ST använts finns flera bevis på.

Uppförandekoden borde användas oftare mot ”journalister” som inte är tillräckligt pålästa, inte orkar gräva eller använda källgranskning, inte ens kommunicera med den de spytt sin galla på före tryck.

Så vad handlade artikeln egentligen om?

B-tränaren Thomas Åhlund (född -64) aktiv på Bollnästravet kör lopp i en kuskdress med en blå blomma (associerar till Sverigedemokraternas partisymbol) men saknar TEXT och är godkänd.

I ST stadgar ska travsportens aktiva ”verka för att locka nya intressenter till travsporten som goda ambassadörer. Alla är välkomna, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön, sexuell läggning.

Alltså, du får rösta på vilket politiskt parti du vill även om du kör travlopp. Så snällt.

Hovtramp/Lasse 

B-tränaren Thomas Åhlund är välkänd på travbanorna med hästen Vaqueyras, som hunnit fylla 14 år och tjänat ca 1,5mkr. I stallet finns även Fairplay du Mirel (FR imp.) och tidigare duktiga Milan Töll (död) som startade 127ggr (141-0-12).

Har sett Thomas flera gånger i travbanornas gäststall. Senaste ”möte” var på Skrubbs, Gotland där min delägda häst (bild) startade i samma lopp. Ett miserabelt lopp med sju omstarter och helblinda domare. På riktigt. Thomas var en av de första som kördes ut. Hans trevliga kollegor i loppet skrek –åk hem bonnjävel, och andra trevligheter. Så det är inte enbart den här kusken som saknar social kompetens. Jodå, känner igen varenda en.

 

Klipp ST Maria Croon: Vi har ett pågående arbete där vi tydligare kommer att kunna koppla överträdelser mot uppförandekod mot en licensprövning. Finns det fällande dom straffrättsligt kan vi redan i dag (vilket också har förekommit vid flertal tillfällen) pröva licensen”.

Svensk Travsport är inte medlem i Riksidrottsförbundet och vi har inget instrument att åtgärda i fallet Thomas Åhlunds uttalanden, som strider gravt mot idrottens värdegrund. Det är beklämmande att höra hur en travkusk som åker runt i Sverige och tävlar skriver så här på sociala medier, säger Riksidrottsförbundets Björn Eriksson.

  

Hovtramp/Lasse - Untesteiner Cash Budy och Örjan Kihlström SVEA "reklam":

Enligt regelboken är det alltså inte förbjudet att köra travlopp med symbol för ett politiskt parti. Däremot får kusken inte göra reklam för spelbolag, spelformer eller varumärken knutna till spel i samband med tävling, eller reklam för företag, privatpersoner eller personer som verkar inom pornografi- eller krigsindustrin. Reklam för företag? Omfattas inte sponsring för kuskar av SVEA (företag) Cash&Buddy (olämpligt företag) av reglementet? Hur gick det till, är det skillnad på skit och pannkaka? nån på ST som fått bidrag under bordet?

Robert Karlsson, sportchef på ST påminner om ett beslut från höstens kontrovers, Åbytravet som fick plocka ner en reklamskylt från Sverigedemokraterna, efter stor kritik. Då fattades beslut att vi godkänner logotyper, men inga budskap. Du får ha en bild på kungen eller mamma på dress ryggen, men inte med tillhörande text.

 

Exempel på anonyma nättroll som kränker och far runt med personliga påhopp just nu är bl.a Wik Stiglund, som härjat på Hans Karlssons sida Örebrotrav. Snart avslöjad och rullad i tjära och fjäder.

En annan bedrövlig knäppgök (kvinna) gömmer sig bakom ett flertal påhittade namn på nätets travsidor, har lagt upp rejäla påhopp och kränkningar mot en prof.A-tränare och även hos dennas hästägare.

Har dessutom förföljt tränaren, med sms och mobiluppringningar med några sekunders mellanrum... nattetid, givetvis från olika kortmobilnummer. Inte så kul när man har häcken full och ska upp och fodra tidigt på morgonen. Koden är nu knäckt, puckot avslöjat och polisanmälan har hörsammats, hur mycket ska man tvingas tåla?

Som juridiskt ombud får man ofta gräva extra djupt och med uteslutningsmetoder blir det inte många dårar kvar att välja på. Ett pussel. Det fungerade till slut.

 

Nu till något mycket trevligare, P d’A!

Trevlig kväll, Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)