STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Banveterinär, det är vi väl allihop?

2023-01-11

 

 

Banveterinär, det verkar vara ett händelserikt jobb…

Eller kanske ett omöjligt uppdrag? alla kan ju inte bli nöjda.

En veterinär har minst 5,5 års utbildning, förutom praktik, examensarbete och fördjupning. Veterinärlegitimation utfärdas av Jordbruksverket, de är arbetsgivare som utser landets banveterinärer.

Halta hästar eller de som inte är i tävlingsmässigt skick men tillåts starta, väcker många reaktioner, och banveterinären får ofta kritik. Speciellt från tipsnissar och travskribenter, som tror sig veta bättre än banveterinärensom har jobbet.

Att en lånekusk tar ton och tycker sig känna favoriten i loppet bättre än både tränare, hästskötare och banveterinär, är däremot rätt ovanligt. Inte minst med tanke på att det är rätt många travhästar som inte borde gått det där sista fantastiska jobbet innan start. Förutsättningar för banveterinärer att göra ett bra jobb finns inte, åtminstone inte så länge lånekuskar tror att de vet bättre. Magstarkt och pinsamt Mats E Djuse.

Revelation (hingst 2017) tränad av Timo Nurmos var favorit i gulddivisionen (utanför V75-kupong) på Färjestad. Hästen fick inte starta efter att två banveterinärer bedömt hästen halt efter uppvärmning. Lånekusken Mats E Djuse gjorde det klart att han inte höll med. Är han veterinär? nä.

Revelation kan se knepig ut i låga farter men lånekusken vidhöll att annars kändes allt bra. Har han hört talas om att hältor i viss mån värms ur? Det borde han ha gjort.

 

Hovtramp/Ilse - övervakning inför större lopp

Banveterinärer kan inte hinna granska alla värmningar under lupp en tävlingsdag. Skribenten Parneborg undrade om banveterinärer ”kollar gamla värmningar” på aktuell häst eller har minsta diskussion med kretsen kring hästen? Menade han före loppet (!) eller efter startförbudet, exempelvis nästa dag? Han tyckte det är viktigt att banveterinär har all tillgänglig information när beslut om strykning tas. Innan travtävlingarna är över den kvällen, eller efter loppet? Då är det redan för sent. Omöjligt, fler hästar finns på defileringsvolt och värms.

Hästarna kontrolleras före start, på veterinärvolten, under defilering och provstart, på banan i vagn. Banveterinär kan även beordra en extra provstart. Travbanans ekipagekontrollanter gör sina kontroller av både häst och utrustning.

 

Hovtramp/Lasse

Vad läste jag nyss i skribentens text? Skulle en häst inte se bra ut under uppvärmning kan banveterinär gå till gäststallet och kontrollera hästen för tygel, prata med ansvariga för hästen och eventuellt stryka hästen innan start.

Herreminskapare, här cyklas det ordentligt.

Tränare ansvar för häst, och inte fasen hinner banveterinär gå nån promenad till stallarna efter uppvärmning, eller kontrollera hästen vid tygel? Vad pratar vi om, en ridhästtävling? Hästar har tömmar och leds i grimskaft. Läs på, som krönikör finns ett ansvar mot läsarna, det kallas för ämneskompetens.

Ett tiotal lopp på fyra, fem banor körs varje dag, med tolv, femton hästar i varje lopp. Anledning till startförbud kan vara att hästen travat orent eller presterat dåligt. Ca tre, fyra hästar per dag  får startförbud i snitt.

Svensk travsports funktionärer tar dopingprover på både vinnare, slumpmässigt i lopp och utanför tävlingsdagen, på någon tränares gård. Givetvvis får veterinärgruppen tips som följs upp, vem vill inte tävla på lika villkor? De som fuskar.

Två dopingdomar (beslut) offentliggjordes i veckan, där ansvariga tränare fått 10.000 i böter vardera, för brott mot antidopningsreglementet.

Den ena domen handlar om en amatör som förlitat sig på sin veterinär och den behandling som hästen fått. Ojdå, det ska man tydligen inte göra. Det gick åt helvete.

Den andra domen gäller en B-tränare som inte ens vet hur hästen kan ha fått i sig preparatet, det kan ju faktiskt vara sant (en kontaminering) ? Alla travbanor har definitivt inte förstått vikten av ”ren box" så vad hjälper en plombering om man hittar en påse butazolidin i hörnet av gästboxen som var plomberad, eller en transportör som käkat starka huvudvärkstablettr pissar i gäst boxen när ingen ser. Har hänt. Är luttrad.

Har noga granskat boxrengöring på en storbana, dagen efter travtävlingar, blev inte imponerad. Satt och väntade på en häst i uppvakningsboxen på kliniken. När ord står mot ord och inga bevis finns, då är det bara sten, sax och påse som gäller.

Tråkigt men sant.

Hovtramp/Ilse

Hovtramp foto

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)