STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Yngst men först i ledet...

2023-01-04

 

Hur många uppsittningar ”tål” säkerheten en travkväll?

Vad är rimligt? Ordet rimligt är bara en ”norm” bestäm själv! Självklart vill alla hästägare och tränare (som inte kör travlopp själva) ha det bästa som går att få i sulkyn, annars blir det inget klirr i kassan. Hur många lopp kör kuskarna som har flest uppsittningar i kväll på Solvalla under V86?

1,2,3,5,6,7,8,9,10 lånekusk (catchdriver) Magnus A Djuse
1,2,3,5,5,6,7,8,9,10 tränare/kusk Björn Goop

När gränsen för kuskarnas kuskande till flera travbanor samma dygn stoppades upp av milgräns (22 mil) blev det ett jäkla liv, åtminstone på mestvinnande kuskar. Minst hundra bortförklaringar publicerades i media, där de grät ut sin besvikelse över att inte få ”utöva sitt kall”.

Ingen av de renodlade lånekuskarna tänkte på resten av tömförarna i loppen? Det finns en säkerhetsrisk med stress och tidsbrist som påverkar både fysik och psyke. Människor av kött och blod kör ltravopp, inte robotar som rider dromedarer, som i Arab-Emiraten...

Att skramla sönder njurar eller få diskbråck av alla lopp med krökt rygg är knappast optimalt. Konstigt liv de lever... är det så viktigt att vara störst, bäst och champion på varenda travbana i hela landet? Med facit: ja. Utan facit: nej, alla behöver ett LIV, mental och fysisk vila, avkoppling och social samvaro med andra människor, inte bara mellan loppen och vid hästbyten.

 

Hur blev det när milgränsen infördes?

Kvällens V86 på Solvalla visar att mestkörande kuskar kör i ALLA lopp utom lopp fyra, som är ett amatörlopp. Då finns en liten lucka att express-kissa, dricka, svälja en macka, yipeee!.

Vart tog säkerheten vägen? Är det försvarbart att köra så många lopp i följd? De kuskar som kör flest lopp är ju inte ensamma precis, många konkurrenter/kollegor finns ju runt omkring att hålla reda på. Minsta trötthet, ouppmärksamhet kan få hemska följder i ett travlopp. Så här blev det när milgräns infördes och bensin/dieselpriset rusade i höjden. Två exempel.

 

Hovtramp/Lasse

Björn Goop kör i alla lopp utom lopp 4, amatörloppet ikväll på Solvalla. Björn kör med enbart egentränade hästar, som åkt från Kil i Värmland. Ingen lucka för lånestyrning. Då gäller det att ha handplockad, kompetent personal för arbetsutflykten.Ni vet de där som det är så ont om. Har faktiskt aldrig hört nån hästskötare klaga hos Björn Goop...

Nio lopp, i princip efter varandra, nio hästar som ska få det som hästägarna betalar för. Med värmning 18 gånger ut och in genom stalldörren. Här hjälper det nog inte med enbart fokus, varenda hästindivid, har olika behov. Minsta lilla plump i protokollet så spricker programupplägg.

Tänk bara, 18 gånger ska hästarna selas på och av, köras ut och in i det lilla gäststallet, för de kan ju knappast värmas hemma i Kil före avresa  I det gäststallet skulle man velat vara en fluga på stallväggen, speciellt i det trånga stall på Solvallas gamla stallbacke som Björn Goop normalt nyttjar.

 

Foto: Kanal75/någon duktig fotograf

Magnus A Djuse, mestvinnande lånekusk 2022, född år 2000 kör lika många lopp som Björn Goop på Solvalla ikväll. Skillnaden mellan honom och Goop? De kan ju knappast ha samma rutin och arbetslivserfarenhet, även om Djuse slipper det moraliska ansvaret för hästar han sitter bakom, det ansvaret vilar ju på tränarna. Det ekonomiska ansvaret har han däremot som kusk, för hästar han kör i lopp. Hur länge håller huvud och kropp?

2022 körde unga kusken 1.399 lopp (235-187-154) 18% vinster och körde in 32.411.163 kronor! Otroligt.

 

Foto: Kanal75

Värsta motståndaren, betydligt äldre Ulf Ohlsson (född -64) körde 1,890 lopp (241-217-195)  13% vinst och 33.607.503 kronor inkört, trots njursten och milgräns.

Man får tycka vad man vill om lånekuskandet, alla tränare vill ju inte ens köra travlopp. Sedan avvecklingen skett (utvecklingen) är det bättre för många småtränare som inte kör regelbundet att lånekusken får böterna, och dessutom mindre risk. En del är bättre på att träna än köra travlopp, vissa är bara entrepenörer i fabriksstall och några är för tjocka och otympliga att svinga sig upp i jollen. Nu återstår bara att se hur många lopp Björn Goop och lill-Djuse vinner ikväll, chansen finns ju i nio lopp…

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)