STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Trist historia som blev ändå tristare

2023-01-02

 

Trist historia blev ännu tristare med tre bokstäver, KFM

Egentligen gillar jag inte ämnet, eftersom enbart de inblandade sitter på sanningen. Däremot företräder jag som jur.ombud en hel drös hästfolk, även i dylika frågor. Entrepenörer och marknadsmoguler verkar allmänt tro att ett fett bankkontot styr även lag och rätt. Det gör det inte.

Travbranschen verkar inte ha så värst mycket etik och moral kvar? När press&media slår klorna i sina ”offer” saknas både vett och etikett, för att få sälja lösnummer och skapa rubriker. Vilket lämnar mycket övrigt att önska, rent journalistiskt betraktat. Vore det inte betydligt schysstare om båda parter gett sin syn på händelser, före publicering. Speciellt ”hästsportjournalister” verkar sakna en grävande spade?

 

I slutet av januari flyttade travtränare Reijo Liljendahl hästarna från Julmyra gård i Heby till Stora Alby i Upplands Väsby. En gård som Reijo redan kände väl, efter 35 år som anställd hos nestorn Stig H Johansson.

Vad hände? Man betalar väl för det man nyttjat, eller? Oavsett rätt och fel är stallhyran obetald och överlämnad till Kronofogdemyndigheten. Trist.

Hovtramp/Lasse - Stig H


Jag och Stig tyckte det var kul att Reijo hörde av sig. Det var självklart att han skulle få hyra boxar i ett av våra stall, sa Karin, Stig H:s fru.

Den 21 augusti lämnade Reijo Liljendahl hastigt Stora Alby gård.
– Han tog bara sina hästar och drog, sa Karin Johansson.

Reijo Liljendahl flyttade ut från Alby på sin husveterinärs inrådan och hänvisar till mögelangripet stall. Självklart är man rädd om hästarna, speciellt om stjärnan i stallet börjar hosta och snora lite. Admiral As ropades in för 360 000 euro, lite drygt 3,4 miljoner kronor, auktionsrekord.

Hovtramp/Lasse Reijo med son på Travgalan

Tränare Liljendahl har ju själv erfarenhet av hur ”svårt” det är både att hitta fungerande stall, trogna hästägare och kompetent personal, inte minst efter tiden på Julmyra. Personal som vill jobba dygnet runt på en gård i skogen växer inte på träd. Desto större anledning då att vara en trevlig och bra arbetsgivare, handledare och chef. Förutom övriga sysslor som tillkommer en travtränare.

Hästägare som flyttar sina hästar (av olika anledningar) och hur ekonomin tryter i takt med hästflytt och personalbrist har de flesta tränare insikt om. Inget nytt under solen.

 

Klipp från tidigare artikel med Reijo:

Väldigt tufft i branschen just nu?

– Det är en katastrof, lindrigt sagt. De sista tre, fyra åren har jag hastigt varit tvungen att dra ner antalet hästar på grund av bristen på kompetent personal. Då kan man inte driva en verksamhet på den nivån. Först drog vi ner från 100 hästar till 70, sedan från 70 till 50 och förra året från 50 till 30. Det blev dock tydligt att inte ens det räckte så nu är vi nere på 16.

Upp och ner i travtränarbranschen, så har det alltid varit och det är alltid hästägaren som bestämmer.

2013 Stig H Johanssons Formula One och femton travhästar till bytte tränare. Finska storhästägaren Päivi Laakkonen Onkel Invest flyttade samtliga hästar – till Reijo Liljendahl.

Sms-flyttade 18 hästar

…efter en timme var 18 hästar borta. Stallet halverades hos Ville Karhulathis när storhästägaren Onkel Invest AB flyttat alla sina unghästar från Axevallatränaren till Reijo Liljendahl.

Hästbranschen svämmar över av folk som inte ”betalar sina räkningar.” trav och galoppsporten är inget undantag. Den enes bröd är den andres död. Skillnaden är att vissa aktiva har förstått att ett avtal gäller, både muntliga och skriftliga. Att hyra stall är ett åtagande, i travtränares fall både mot hyresvärd och hästägarna i stallet. Självklart ska stallhyra betalas, oavsett vad som föranlett flytt. I sämsta fall åtminstone en del av fakturan om avtal funnits. Hästarnas boxar i stallet som lämnades var självklart rengjorda, stallet högtryckstvättat och ordentligt städat?

Proppmätta gårdsägare och investerare skinnar mycket hellre småtränare som kämpar för att hålla rörelsen igång, än fabrikstränare med rätt uppbackning. Har ett par dåliga exempel, avslutade fall som ombud.

En privatägd gård (på storgård) såldes, ägaren/tränaren flyttade ut. Innan ny ägare köpte och tillträdde gården hyrdes den ut via gårdsförvaltningen på storgården, till en stortränare som ville ha filial i Stockholmsområdet. Tränarens hästar och personal flyttade in, stannade i fjorton dagar och lämnade sedan stallet utan att ha betalat hyran, mockat ut, rengjort eller plockat upp skräpet efter sig. Gissa vart investeraren på gårdsförvaltningen skickade fakturan?

Rätt, till tidigare ägaren ) som inte hade ett dugg med uthyrningen att göra. Hur det slutade?

Den som spar han har. Här fanns ju glasklara bevis på vem som stökat ner på gården som var till salu. Ska man be nån fara åt helvete så ska de se fram mot resan. Det gjorde den proppmätta investeraren, som fick sig en rejäl läxa.

Stalltips – skriv alltid avtal, dokumentera allt i pappersformat, spar allt! Tar väldigt liten plats i en låda eller på ett USB-minne.

Trevlig måndag och STÅ PÅ ER, annars gör nån annan det!

 Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)