STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Jul, jul strålande hjul!

2022-12-22

 

Foto: Hovtramp/Lasse 

Häst-året närmar sig sitt slut...

Det har skenats, galopperats, vunnits storlopp, rövslickats, gullats med utvalda, mörkats för undvikande av katastrof och pinsamt ”glömts bort” att hylla de som verkligen förtjänat det.

Slitet på landets stallgångar är ingenting som berör landets catchdrivers (lånekuskar). Nu ska vi hästsporthournalister rösta på mestvinnande lånekusk som åker runt med sin trunk, knappt orkar morsa på tränare, än mindre värma hästar. Fattar inte att inte ens ”vi” i SHK fattar?

Hur svårt kan det vara att instifta två kategorier kuskar – lånekuskar och tränarkuskar. Sistnämnda sliter arslet av sig med att träna och vårda hästar, istället för att vakna mjukt, gäspa, kolla på klockan, läsa banprogram och klicka jatack till dygnets uppsittningar i sulkyn. Nä, tänker inte rösta på en enda lånekusk!

 

När mindre tränare smäller till med 106ggr, oddsindikatorn nästan ramlar omkull, TV-experter knappt orkar berätta vem tränaren är, och istället hyllar ”lånekusken” - då går skam på torra land. Självklart jättekul att ekipaget vann, men glöm för bövelen inte vem som gjort JOBBET om du kallar dig expert!

Foto: Hovtramp/Ilse - Digital Literacy

När Digital Literacy smällde till spelarna med ung lånekusk i vagnen (Jill Ivarsson) då blev jag glad på riktigt! Dags för Bollnästravet att sätta värde på alla hemmatränare, börja med att gratta! Var faktiskt på plats när just den märren lastades av hos Zandra Vidén och fick nosa på Bollnäs travbana första gången. Den som väntar på något…och 106ggr sitter inte i vägen. Stall Vidéns bästa travår hittills,  fattas bara lite skrammel till inkörd miljon, mycket jobb och kompetens!

Storebror har uppgraderat, givakt!

På Luciadagen fattades nya regler för landets travaktiva av ST:s tjänstemän, ändringar på gott och ont, mellan glöggen och Lussebulletuggorna. Ändringar som aktiva kan ha nytta av?

Ändrad (höjd) åldersgräns för varmblodiga travston

Från 10 till 14 år höjs åldersgräns för ston födda från 2012. Ston som kommer att kuta runt på travbanorna, i sämsta fall. Halvgamla fölston enligt mitt tycke, hoppas de orkar bära runt avkommor när de äntligen pensioneras. Nån gembärare på ST som kalkylerat med hästbrist i Sverige eller PK genustänk och jämlikhet med valacker/hingstar som eftersträvas? Fan vet.

Hovtramp/Lasse - arg märr...

Såg en B-tränare på nätet som blev jätteglad för att hennes sto fick fortsätta tävla, väntar kanske på att månen ska trilla ner? Man ska inte vara elak, men ett sto med 12 ägg och flera strykningar i protokollet, tidigare jättevass (fräsch) märr som v(ä)rkligen hade förtjänat att gå i pension! Pinsamt.

Hovtramp/Ilse - PA Gråberg visar spö

Förbud från 1 mars 2023 för lackade (hårda) körspön, anses som hästvälfärd, betraktas av ST som större nyhet. Mest gnuggar fabrikanter av körspön händerna, oj vad många spön som ska köpas i julklapp i år. Här var galoppsporten ett steg före travet, bara små mjuka vippor att vifta med.

Arkivbild Hästsjukhuset Solvalla 70-tal

Hästar som utsätts för bränning = livstids tävlingsförbud. En vanlig ”behandling” på min tid vid Solvalla Hästsjukhus. Mest för de 4-6 veckornas vila efteråt, vilket de knappast fick annars Bränning av hästhud, påskyndande av läkeprocess i vävnader. Tidigare gav bränning 12 månaders startförbud.

Juniorlopp försvinner 18-årsgräns för att köra lopp från 2024. Juniorlopp tillkom när spellagsstiftning ändrades, spel på personer under 18 år förbjöds, Juniorlopp kördes utan spel. Tanken var säkert god, nånstans måste ju nykläckta kuskar börja sin karriär?

Felet var att tränare och lånekuskar såg juniorlopp som chans att tjäna prispengar och startpoäng. Så värst många juniorer fick inga uppsittningar. Fullvuxna kuskar, mestvinnande lånekuskar förstörde juniorloppen. Inte fasen behöver kuskar som Ulf Ohlsson&Co dessa lopp, skämsigt.

Sara Axelsson ST:s nya jurist

Övergripande justering av processreglerna i Ansvars- och Disciplinnämnden samt Överdomstolen. Jaha, vad är det?

Regler kopplade till Ansvars- och Disciplinnämnden (STAD) och Överdomstolen (ÖD) har uppgraderats, STAD väljs nu av fullmäktige, direktiv för hur talan väcks, anmälans innehåll och hur kommunicering och handläggning ska ske.

Mångåriga juristen (sen 90-tal) ST:s Göran Wahlman har pensionerat sig, efterträds av Sara Axelsson (29 år) Kaidings Advokatbyrå. ST:s Partner som ingen vanlig aktiv har råd med.

Fick ett kort mail där hon beklagade att det inte fanns tid att svara på mitt mail (juridiskt ombud för aktiv.) Man tar sig för pannan! Vad ST borde förklarat för sina nytillskott är att ST Svensk Travsport ägs av aktiva och ST:s TDS Travtränarnas Debiterings System, lånar kundernas (travfolkets) kunder, som vilket factoringbolag som helst. Spännande fortsättning följer.

God Jul & Gott Nytt Häst-År!

Hovtramp Foto&Reportage

Ilse & Lasse

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)