STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Avlivning de Luxe!

2022-12-18

 

Kan det vara någon som missat Furuvikparkens chimpansers öde?

Ing-Marie Persson jobbade 32 år med Furuvikschimpanserna, kände vissa som sina egna barn. Inbjuden berättade hon i TV4:s morgonstudio om den groteska upplevelsen utan att ens ha fått chans att ingripa. Efter nappande och blöjbyten av chimpansungar i egna hemmet och många timmars jobb på Furuviksparken och med forskningsprojekt runt chimpansgruppen är hon nog en av få som kunnat förhindra att nästan hela chimpansfamiljen nu är avlivade, skjutna!

Svallvågorna gick höga av frustration i stugorna, för och emot djurparker kom snabbt upp på nätet, ledningsgruppens avlivningsbeslut är det nog inte många som skriver under...

Ing-Marie Persson bemötte Furuviksparkens VD på sin egen Facebook, läsvärt!

Men VD Sandra Wilke vad är det du står och säger i TV?
Att ni har djurvårdarexpertis i parken som känner schimpanserna bättre än någon annan.
Men varför tog ni då inte in schimpanserna utan skjuter några av dom i fönstret inne i aphuset! Ni skjuter även en icke risk klassad individ Torsten. Nej jag kände inte honom men jag lovar att jag inte ens hade kommit på tanken att behöva skjuta. Jag känner heller inte Tjobbe men det är endast en av de 7 individerna. Det innebär ju inte att de andra glömt!

Du måste vara så fel informerad av dina så kallade experter, förstår att inte du kan ha denna kunskap. Men ta reda på fakta först. En schimpans glömmer aldrig, se klipp från olika situationer där vårdare möter sina vänner efter betydligt längre än 10 år!
Ta kontakt med de beteende forskare som gjort studier i Furuvik, eller andra väl kända schimpanskunniga. Ni framstår ju ännu mer okunniga nu!
Vem i hela fridens är det som ger dig råd?

Ni ifrågasätter även Frand de Wal, en av världens främsta primatolog och etolog.
Ni hörde väl vad han sa,? Även han är bevandrad i Furuviks schimpanser då han skrivit om dem i en av sina böcker. Har haft förmånen att träffa honom och föra intressanta samtal. Alla kunniga säger samma sak! Men i Furuvik där vet vi bäst, ja vi skjuter först och tänker sedan!

Detta inlägg sänder jag även till Sandra Wilke personligen. Eftersom ingen pratar med mig från Furuvik så blir det FB som får ta emot min ilska!

Ing-Marie Persson

Oftast är det ju ”hästar” i fokus på Hovtramps blogg. I det här fallet blir det ett undantag. Ing-Marie Persson från ASA-gården utanför Gävle har ju även tränat och tävlat travhästar under många år med hyfsad framgång. B-tränare (68 år) fram till 2020 års slut. Minikat Rivner hör till de bästa, 84 starter, res: 7-9-13, men det har funnits många ASA-hästar.

En riktig djurmänniska värd att lyssna på.

Övriga som uttalat sig (Furuviksparken) borde nog ha tagit några djupa andetag och därefter hållt käften på ren svenska. En VD som inte ens vet hur chimpanser ”fungerar” och tycker att skjutningarna var nödvändiga! En veterinär expert som förklarar att det är omöjligt att bedöva chimpanser (de sliter ut bedövningspilen) och en annan talesman för parken som berättade att det inte ens fanns tillräckligt med bedövningsmedel hemma. Man tar sig för pannan, på Furuviksparken behövs blodbyte, från botten upp till toppen!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)