STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Ett värdelöst svar är också ett svar...

2022-10-27

 

Ett värdelöst svar är också ett svar?

Ett ”transparent” svar på en insändare från Svensk Travsports hövding.

För en tid sedan publicerades insändaren "Svårare än så är det inte" i Travronden, ett öppet brev från Stefan Larsson hästägare riktat till Anders Källström.

Har läst och begrundat Källströms svar, vilka kräver både upplysning och tillrättavisanden (yrkesskada). Hjälper ordföranden lite (rättar) eftersom han verkar stå på helt fel sida om staketet eller sakna insikt.

klipp från svar:

Hej Stefan!
Delar helt uppfattningen att hästägarna är en viktig och avgörande del i svensk travsport.

(Tacka fan för det, vad skulle folket i Silvergrisen göra annars?)

Satsningen på nya digitala hästägarkortet är ett viktigt led för att förbättra och fördjupa relationen med hästägarna.

­Fördjupa? Vad pratar han om? Tror knappast de sista entusiasterna (hästägare 75+ och uppåt) är glada åt digitala kort, finns åtskilliga bevis på travnätet!Tidigare har det funnits många olika modeller och nivåer (?) runt om i landet. Ett viktigt syfte är att alla hästägare, även delägare, nu får ett unikt och gemensamt årskort. 15 000 personer har digitalt tagit ut ­årskort.

Ps. Har hövdingen tittat i databas på antalet aktiva, hästägare och delägare, svar näää. Äldre tidigare trogna besökare som inte lever digitalt, åkte därmed ut med badvattnet. Besök på stallbacken när häst startar stoppades, tränare får välja vem av hästägarna (om det är flera) som får klappa sin häst. Vem föder vem i travsporten?Från 2023 är förhoppning att detta kort skall gälla alla dagar, alla banor och hela året. Med digitala årskortet får vi en unik informations­kanal där Svensk Travsport och banorna kan ­kommunicera före, under och efter ­respektive arrangemang. (?) Även den kanalen innebär mycket för att placera hästägarna i centrum i vår kommunikation.

Rent svammel! Kommunicera hur då? På ST:s hemsida? Proffstränare kan ju på vissa håll bara be travbanan om en biljett till stallbacken per häst.Din andra fråga handlar om ­prispengar. ATGs ekonomiska leverans (spel) till Svensk Travsport och Svensk Galopp innebär att ca 35 procent av nettoomsättning går tillbaka till sporten.

Ps. Hur mycket går därefter till omkostnader i Silvergrisen, till alla handläggare travade på varandra och hur mycket tillfaller uppfödare/hästägare/tränare (prispengar) ? DET vore bättre svar än friserade årsredovisningar och konverterade siffror.

Den ”vinstnivån” och att 98 procent av utdelningsbara medel går till ägarna (stämmer inte, visa faktiska siffror tack!) skapar en viktig och avgörande förutsättning för travsportens utveckling (avveckling).

Prissummorna har under 2022 ökat med cirka 8% jämfört med 2021. Det innebär en historisk hög nivå.

Ps.glömdes inte hövdingen att åtskilliga travlopp dragits in under nästa år de prispengarna omfördelas eller innehålls...Vår förmåga att göra rätt prioriteringar känns viktigare än någonsin. Vi är mitt uppe i budgetarbetet för 2023 och jag kan garantera dig att styrelse och ledning tar denna fråga på största allvar.

Ps.tror knappast att val av styrelsemedlemmar och ledning blivit detsamma om aktiva gemensamt fått rösta och välja vilka som skulle sitta där. Många tomma stolar skulle det bli innan blodbytet och slut på galjonsfigurer och svågerpolitik.

Hovtramp/Lasse

Vissa trender inom travsport är inte nya. Jämför vi med år 2000 har vi betydligt färre travhästar (och vad betor det på!) färre licenser (ja, vem f-n hittar tillräckligt med hästägare idag?) och en publik utveckling som varit negativ under många år (eftersom de flesta travbanor inte är tillräckligt kompetenta att underhålla ens sin stampublik!)

Ett faktum långt före pandemin! Självklart enklare att stanna hemma och spela på mobilen istället, speciellt onsdagar med V86, för vem fasen vill se bara ”hälften” av loppen på banan, resten på en tv-skärm! Hur kul är det? Värmning, provstart, del av spel som lämnas in, hur fasen tänkte man?

Styrelsen har tagit initiativ till ­projekt Travets Framtidsagenda.

Tre områden 1) Aktiva 2) Anläggningar och 3) Publik, arbetar nu tre olika arbetsgrupper med att ta fram underlag för åtgärder på dessa tre huvudområden. Vi ska inte forma en önskelista. Vi ska gå från ”det här borde vi göra” till ”det här gör vi”.

Är inte detta travbanornas jobb? ST äger inte travbanorna, däremot är ”utpressningen” med biståndspengar något som aldrig behövdes förr för att driva en travbana. Vem vill lägga 50 spänn på program, lika mycket i entre’ när man ändå kommer att spela bort mycket mer! Gör som på Hambot, ge folk en keps och program gratis, ta en larvigt skälig summa för entre’ och se till att vi har kul!

Stefan. Jag har stor respekt för ditt ­engagemang och din omsorg över sporten och hästägarna. De frågor och förutsättningar vi står inför är utmanande, för travsporten och hela samhället. Jag hoppas att vi samlas kring viljan och ambitionen att ta oss igenom svårigheterna och att du, jag och alla andra inom travsporten skall känna stolthet över allt det goda som vi dagligen levererar runt om i landet.

Strypgrepp på landets travbanor, kör över proffstränarnas önskemål och släpper till slut in en representant i möteslokalen efter högljudda protester från TR/travtränarnas Riksförbunds medlemmar, de som ser till att du Anders och Co har jobb! Ni märker ju inte ens att propositionerna urvattnat både V75, V86 så att till och med storspelarna snart överger ATG.

Hovtramp/Lasse - pressmöte på Solvalla

Vid senaste pressmöte på Solvalla tog sambon upp frågan med ST:s sportchef Robert Karlsson  hur i h-e man kunde lägga förutsägbara lopp med mordvinnare inom V75-ramen? Svaret från Robert var att skulle man lägga lopp med exempelvis Månlykke AM utanför V75 som ett vanligt ramlopp skulle han få gå med störthjälm på huvudet.

Jaha, var det inte intresset för högre utdelningar på V75 det handlade om? Skiter faktiskt fullkomligt i om han får gå med störtkruka på skallen, jag vill ha tillbaks spännande travlopp och svårfunna, höga utdelningar!
Vad är det för människor som ”vi” aktiva representeras av, varken Anders eller Robert verkar ha insikt om vad ”travets framtidsagenda” behöver.

Suck.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)