STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vem äger Svensk Travsport?

2022-09-25

Hovtramp/Lasse - bestämmer vi eller dom?

Intresserad av travsportens (eventuella) framtid?

Nä, intresset är inte större än en piss i Missisippi...

SHK/Svenska Hästsportjournalister (en anrik klubb) består idag av ett rejält gäng tipsnissar, hästfotografer och ett något mindre gäng som vässar pennan emellanåt. Absolut inte som förr, kom tillbaks allt är förlåtet. Bengt Adielsson kämpar på i sin fredagskrönika, oftast läs och tänkvärd.

Tarzan är inte med i SHK och inte Micke Nybrink heller, men ”krönikor” utkommer regelbundet. Tarzan googlar förmodligen i traktorn alla vakna timmar på dygnet, mellan raderna lyser det lätt igenom vad han egentligen tycker i Expressenkrönikan.

Nybrinks dravel tröttnade jag på för åratal sedan, vänder sig förmodligen till en extremt liten krets tipstorskar som gillar att få en dunk i ryggen och höhö, det blev ingen vinst den här gången heller. I Tv-rutan får jag en känsla av att redaktionen gett honom förhållningsorder, cyklar man till stortränare, låter sig imponeras och fikar regelbundet är det lätt att bli både blåst och få helstängt och dövhuva. Var betydligt roligare på den tiden han sprang i stallet med kompisen Pelle och satt på E-läktaren.

Hur många kom egentligen till pressmötet av de 264 SHK-medlemmarna på Solvalla Pressrum, innan tävlingarna i lördags?

Ett 20-tal tappra som lät sig väl smaka av en utmärkt gratislunch utan att precis ha något speciellt att tillföra, med några få undantag. Vi lyssnade snällt på ATG:s hövding Hans Lord Skarplöth och ST:s VD Maria Croon. Skarplöth poängterade pandemisiffror men vem fan har inte pandemi att skylla på? Dessutom, då spelar folk statistiskt mycket mer, uttråkade, fattiga i hopp om den stora vinsten. Den som så sällan kommer nu för tiden. Kostnadsökningar och inflation slår främst ut hästägare, uppfödare, travtränare, inte ATG och ST. Efter tre års sportbetting är ATG dessutom största bolag i den genren. Suck.

Datasystemet rör ju inte oss eller någon aktiv egentligen, inget att gnälla över, vill de ha spelarnas spel och låna ”våra” hästar får de väl se till att uppgradera sina datasystem så de fungerar, det är v(ä)rkligen inte vårt problem. Fattar inte ens att Skarplöth tog upp det som en punkt.

En äldre journalist frågade faktiskt Maria Croon om det är hon som äger ST/Svensk Travsport? Nä, hon hade inget vettigt svar. VD-titeln bollades hit och dit med ansvarsfrågan, vem bär ”skulden” för allt missnöje?

I civila näringslivet vet vi ju exakt hur det går till, eller hur. Skarplöth (även kallad Skraplotten) kan man ju knappast skälla på, han tjänar ju pengar åt ATG oavsett om det är pandemi eller inflation. Ett självspelande piano. Hoppet är det sista som överger en storspelare.

EAP/Ilse röntgar Ego Boy (stamkund Solvalla Hästsjukhus)

Min bordsgranne tänkte fråga ”de fyras gäng” Croon, Skarplöth, Robert Karlsson och Ulf Hörnberg hur många av dem som sett Ego Boy vinna Elitloppet 1973, och om de hade insikt om vad en fixstjärna betyder för ”folket”. Nä, 48 år sen, alla fyra var knappast med på den tiden. Fast det hade ju inte skadat om de läst på lite om Röda Fjädern, FAMN och vad Legolas, Ina Scot och Järvsöfaks genererade som travbaneprojekt. Underhållning saknas idag de luxe (utom på Sundbyholm).

 

Jodå, jag ställde en enda fråga efter att hövdingen och drottningen gått igenom sina OH med pekpinnar och förklaringar. Varför var ingen travtränare inbjuden? Är det några som kan svara på ”travsportens framtid” är det väl en påläst A-tränare. Har säkert bättre reda på vad hö och havre kostar än de två på podiet.

Föreslog att Jörgen Westholm borde bjudits in, men det blev bara ett tyst hummande. Jerry /SHK berättade att ”någon” relativt okänd förmåga hade bjudits in men fått förhinder. Så synd.

Westholm hade fyllt på energin ordentligt efter uppbackning på sitt upprop (se hemsida Westholm) av kollegor Conrad Lugauer, Ulf Stenströmer och Joakim Lövgren. De som normalt vågar ta strid och öppna käften för resten av sina kollegor (ca 400 A-tränare.) Westholm tog två inledande V75-segrar under lördagen, måste känts som en liten revansch.


Vad skrev Westholm i brevet till alla inom svensk travsport?

Nedbantat utdrag: De aktivas intresseorganisationer; hästägare, tränare och uppfödare gick gemensamt vid ST:s möten i Malmö Derbyhelgen fram med behov att kompensera hästägarna för årets kostnadsökningar är 150-200 miljoner kronor.

Westholm: Tyvärr känner jag att risken är att detta gjordes för döva öron. ST:s ledning verkar fortfarande tycka att annat än att prioritera de aktiva är viktigare. Snack om att det ”inte finns pengar” köper jag inte.

 

Hovtramp/Lasse - Tarzan och Westholm

Utdrag ur Westholms lista för ett antal konkreta förslag.

* Vi behöver minst 200 mkr 2023 = 20 procent högre prispengar i alla lopp.

* Bygga en ny hästsportens fond? vänta tills skenande kostnader för oss aktiva har mattats av och kommit under kontroll, budgetera med att inte göra någon fondavsättning alls under 2023.

* 15 procent ner på 2023 års tävlingsschema (kraftigt överdimensionerad tävlingskalender) = cirka 130 dagar mindre ggr 170 000 i minskade arrangörskostnader/dag = 22 mkr, tävlingsprogrammet behöver bantas.

* Mer lopp/pengar för endast svenska hästar. Idag är vi generösa och undantar inte ens de 20 procent av det som kan kallas vår egen kvot enligt EU-regler.

* Fast procentsats på ATG:s spelnettointäkter till aktiva är en framtidsmodell. Det tror jag skulle förbättra sinnesstämningen hos många, som nu känner att det inte spelar någon roll vad vi gör, det kommer ändå inte ut något av kakan.

* Inga subventioner till stall/boxhyror från banor till de som hyr stall av travsällskapen. En sned incitamentsmodell har skapat förutsättningar för att vissa travsällskap eftersträvar sådana lösningar. Det snedvrider konkurrensen och innebär att sällskapen får in mindre pengar som alla aktiva kunnat få ta del av.

* Öronmärk 40 mkr av ATG:s marknadsföringsbudget (= cirka 10 procent av budget) till ST:s sportbudget. I gengäld ska vi aktiva ställa upp på event och aktiviteter som syftar till att öka intresse för sporten. Sportens största namn, de mest kända hos allmänheten, får ta ledartröjan.

* Låna det som fattas av vårt rika dotterbolag ATG. Vi får ju alltid höra hur fantastiskt bra ATG är och går och hur mycket det är värt; cirka 30-40 miljarder kronor, och som aktiva genom banorna äger till 90 procent*

Tickster (biljettsystem) ska göras om/göras rätt, verklighetsfrämmande för hur det fungerar mellan ägare och tränare. Systemet har skapat missnöje och bidragit till svaga publiksiffror storloppsdagarna och vardagstrav. Trotjänare i sporten massor med år känner sig inte önskvärda. Ha aktiva som bollplank. Det är vi som är ute och hör missnöjet på banorna.

* Jag skulle vilja en incitamentsmodell för banor som fortfarande vill ha publik och är bra på att ta hand om sin publik. Sådana banor måste kunna belönas.

* 2020 amorterades 632 miljoner på ett lån från ATG som hade att göra med det misslyckade pokalårsprojektet, borde delats upp på flera avbetalningar…

Jag hoppas att andra har fler bra förslag som man kan ge sina BAS-organisationer. Många tänker kanske att nu är det bara en gnällig Jörgen som skriver av sig. Men jag har alltid stått upp för sporten och det är så jag hoppas att även detta ska uppfattas. Jag försöker tänka konstruktivt i detta svåra läge. Frågan är hur de tre stora BAS-organisationer jag är delaktig i ska kunna enas och driva igenom frågan om 20 procent mer att tävla om 2023. Får vi inte det tillskottet anser jag att det är dags att pausa tävlandet 1 januari en stund.

Som slutkläm på detta (långa) inlägg: I vartenda ST-dokument poängteras det att rekrytering är övergripande mål. Rekrytering av hästägare, rekrytering av aktiva. Men jag som aktiv upplever inte att vi gör tillräckligt mycket för rekryteringen.

Tack för ordet och för att ni läste ända hit.

// Jörgen Westholm, med 113 travhästar i träning och aktiv uppfödare/hästägare.

Tack Jörgen och hoppas att alla aktiva går in på din hemsida och läser i helhet, speciellt SHK-medlemmarna som inte var med på pressmötet...

Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)