STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vem uppfostrar vem?

2022-09-20

 

Bra fråga

Uppförandekod i travsporten, finns eller finns inte?

Det finns i alla fall inget att hämta på sök någonstans. Kanske bara tomma floskler på hemsidan, vad händer i verkligheten?  Det enda man vet är att ST:s egna medarbetare (förmodligen?) varit lite för duktiga (ambitiösa) och ibland fått avsked på grått papper. Nån måste ju få skulden, eller hur?

Johan Nilsson, både expolis och A-tränare innan han jobbade en period som "detektiv" på ST. Omtyckt av de flesta aktiva och korrekt. Efter en härva där Halmstadstränare granskades specifikt och en amatör vid hembesök låste in sig i vedboden efter dopningsmisstankar, försvann inte tränarna och amatören, bara Johan A Nilsson. Kanske han inte trivdes med jobbet, vem vet?


Likaså fick norskimporterade säkerhetschefen Steen Morten Johansen avsked på grått papper, i ett tidigt skede av Propulsionutredningen. Nä, det var säkert inte bara hans ”fel.” Man måste kunna amerikansk engelska för att jobba med sportcertifikat. Nerved betyder inte nervös. Säkert hade norrbaggen svårt att smälta in i en ledning och styrelse som inte var på samma våglängd. En del tar sitt jobb på allvar. Travsportens anseende är mycket mer värt än horribla avslöjanden.

VÅRT SÄTT TR/Travtränarnas Riksförbund tog under 2014 fram Code of Conduct. Riktlinjer för hur var och en bidrar till en trovärdig och attraktiv travsport. Vårt sätt signerad TR bygger på ett antal för travsporten generiska rubriker. Vet alla vad det betyder? Travtränare är ju inte precis stamkunder på högskolor. Syfte är i alla fall att enas kring förhållningssätt som gör det enklare att reagera och agera när någon bryter mot överenskomna spelregler.

Ingenting som märkts resultat av precis? hur ofta reagerar, agerar TR och ST?  Vid tränarutbildningar görs ju tydligen inte ens en slagning i belastningsregistret. Inte heller verkar det så noga med att kontrollera med Skatteverket att giltig F-skattsedel finns, amatörer kontrolleras knappt alls trots att de numera utför i princip samma tjänster som proffs, fast billigare.

När stora skillnader uppstår mellan två identiska förseelser i lopp, men betraktas helt olika av domargänget, då uppstår en minst sagt konstig situation. Kan bara förklaras med att en tillhör lånekuskarnas toppskikt och kan guppa och mana (smygdriva) nästan hur mycket som helst utan att få böter, den andra är bara en liten ”hemmatränare” som inte lyckades rycka huvan och omgående får böter för drivning…

Att uppföra sig korrekt i travlopp borde uppmärksammas mycket mer. Borde vara en punkt på Wångens tränarutbildning. Ja, jag ser och hör vad som händer i lopp, informeras även ibland direkt efteråt av frustrerade ägare, kuskar, tränare. Aktiva blir kallade både det ena och det andra under lopp. Har inte kuskar något bättre för sig än att gapa åt konkurrenter, borde de inte fokusera på att köra sin häst?

Senaste bedrövliga exempel från ett vanligt ”bonnlopp” på landsorten. Fick en mess direkt efter loppet av en upprörd hästskötare. Nä, kusken tyckte inte det var någon idé att berätta för måldomarnämnden vad som hänt. Enligt flera proffs skulle det bara slå mot dem själva. Gnäll, lite får man väl tåla, eller hur? Men hur f-n gick det med uppförandekoden då? Som hästägare blir man ju förbannad när en äldre, gästande kusk förstör både lopp och sulky, med FLIT, det ska fan inte vara gratis!

Efter lopp...

I Frankrike hade vederbörande expedierats direkt efter loppet, i Italien hade han inte blivit gammal. Men i Sverige kan man tydligen bära sig åt hur man vil? åtminstone mot yngre kollegor, utan att ens behöva be om ursäkt. Är man född 1972 och har kört några tusen lopp borde man kunna uppföra sig bättre. Funderar på att skicka fakturan på förstörd egendom till rätt adress. Hot är dessutom straffbart och hör inte hemma i travlopp! Hästen klarade sig tack vare kusken, annars jävlar hade det blivit ett annat scenario, tro mig!

Vad hände?

Rätt ska vara rätt, hot och överkörningar hör inte hemma i travlopp! Brukar aldrig namnge vederbörande, men nu är jag förbannad på riktigt och somliga ska vara glada att hästen hoppade in på innerplan och ”bara” sulkyn blev kvaddad. Hade jag varit på plats hade gästkusken givetvis fått besök efter loppet. Kanske tur i oturen. För somliga.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)