STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Mobilen, där har du ditt liv!

2022-08-29

 

Foto: nätbild screenshot

I mobilen finns hela ditt liv?

Travpublik åker inte till travbanan enbart för att enbart spela! Antingen är man på stallbacken med hästgänget eller på publikplats med goda vänner som är HÄST-intresserade. Självklart gör man även en gemensam spelad rad och sympatispelar på egna hästar och bekantas. Fast tjusningen med att prata med andra under väntan i totokön är helt borta.

Åby Stora pris 2022 visade halvtomma läktare, bara 261 tappra besökare kom ena dagen när 2 500 får plats. Senaste Elitlopp var tillbaks efter envis pandemi och aggressiv Solvalla marknadsföring. Denna gång med Ticnet-fjant och svindyra biljetter. Hur gick det? Elitloppet som dessutom fyllde 70 år, varför inte ta 70 spänn i entré, folk spelar ju ändå bort sina pengar eller köper svindyr öl innan de går hem.

  

Foto: Hovtramp/Ilse - Elitloppsbesök...

Ca 20 000 åskådare "trängdes" på Solvalla under Elitlopps-söndagen, kan vara den sämsta åskådarsiffran under 40 år. Självklart bidrar den eleganta och påkostade TV-utsändningen till sämre publiksiffror, varför ska man lägga en tusenlapp på entré och en varmkorv, när man kan se hela spektaklet gratis och dessutom slippa muddras av vakter som letar efter gömda alkoholhaltiga drycker, uppvägs av att svindyr öl och fullständiga rättigheter flödar på andra sidan staketet.

Foto: Hovtramp/Ilse - E-spring!

Stängda totoluckor och spela i mobilen, eller helt enkelt ge fan i det, reviderar publikrusningen ytterligare. Stå i kö med spelglada ”kollegor” var något visst. Frågor som uppstod. Hinner kön fram innan loppet går? Söliga kassörskor, nä, men alltid för långa köer. Omstart, jippi!

Spelbolag med svensk spel-licens (2019) jodå, nästan 70 konkurrenter på svensk marknad, stor orsak till publiktapp. Utländska bolag lockar med bonusar, vilket inte ATG:s ständiga jackpottor gör. Elände (stöld) som uppstår på grund av spelbolagets oförmåga att skapa spännande lopp, låg utdelning och deras egen vinst.

Odds online i Sverige har fortsatt peka mot himlen ända sen spellagens införande. Spelinspektionens undersökning visade att 86% av spelarna hade spelat hemifrån på mobil under 2021, en ökning med 7%. Ja, du måste självklart ha ett ATG-konto och svara på ATG:s frågor var du har fått dina spelpengar ifrån!

Ca 20 % av spelarna besökte ATG-spelbutiker (har inte sett nån Unibet-butik?) på sina håll ett trevligt ”gubbdagis” och har ersatt besöken på travbanan. Självklart påverkat av Corona pandemi, som skördade många nya mobilspelskunder. Restriktioner som gjorde att jag själv inte ens kom in på travbanan, varken med presskort eller som hästägare, när hästen startade på Örebro. Nä, bara ATG:s pressfolk och fotografer hade tillträde.

Foto: Lasse/Hovtramp - Dino Dollar

Monopolställning som nyttjades friskt av ATG under nästan tre års tid. Visst, hade ju kunnat gömt mig hos DIno i hästtransporten, där går ingen in frivilligt, pfuiii! men...då hade jag nog behövt rånarluva eller dishdasha och huvudduk också. Mycket har hänt på kort tid. Travsport är ett svenskt kulturarv och en stor folkrörelse, den "nya generationen" verkar sakna det mesta även på travbanan och i gäststallen. Snälla, kom tillbaks Hyland, Remy, Hans G...allt är förlåtet! Efter nummerspel kommer travspel på andraplats, intresset är fortsatt stort, det finns möjlighet att locka publik till travbanor. Det handlar mest om ett nödvändigt blodbyte på travbanornas sekreteriat och sportkontor.

 

Klona Stefan Eriksson, vem vill inte ha underhållning!

Skriv ut proppar som stänger ute det fåtal lånekuskar som idag tävlar dygnet runt på alla landets travbanor, mot varandra.

Man blir så trött. På vad? Frågade nyligen ett gäng gubbgrabbar som lirar andelsspel i spelbutiken, samtliga var ”skit-trötta” på urvattnade lopp, förutsägbara vinnare, OCH alla dessa lånekuskar som enligt Tv-experterna var ”skyldiga att vinna”. Men framför allt, flåshurtiga Kajsor och för många bihang i expert-studion. Elakt men sant.

Hatobjekt nummer ett var inte Micke Nybrink, nä, en som heter Peter tog förstaplats, Kajsa på andra. Speltorskar? Nä, hästägare, mångåriga travbanebesökare, uppfödare och så några tuppkycklingar i samma gäng. Tjejer? Nä, Gud förbjude! Tjuvlyssnade på chatt-gagget och blev faktiskt mörkrädd. Samtliga höll på att kräkas över stall Redens oslagbara spikar i lopp och de jublade högt när Björn Goop snodde pokalen senast. Fast de var i princip trötta på alla dessa elit-kuskar och saknade tiden när tränarna körde själva i loppen. Inte minst saknade de oddsen.

Stalltips 2: Skriv ut Storlopp på småbanor som bara har ett tillfälle om året (Visby) med minst fem aktiva tränare från travbanan som KÖR hästarna i loppet. Lotta! Se till att JUNIORLOPP stängs för pensionärer, höj prissummor och ragga juniorer, ATG kan pröjsa junior-resorna till travbanan. Det har de råd med.

Foto: Hovtramp/Ilse - ung publik på ponnytrav...

Mobilen har blivit ett sätt att leva, eller inte? Det finns (n)appar för allt! Föredrar nog ändå öppna totoluckor och fullt av folk på staketkuskarnas E-läktare på Solvalla, och trängsel i pressrummet. Det var länge sen.

Kom faktiskt helt bort oss i svampskogen i Sala igår.

Har du inte GPS, sa dotter efteråt. Nä, kopplade bara lilla Doris och hon gick direkt hem, närmaste vägen.

Doris GPS

Trevlig måndag!

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 1

2022-08-31 11:36:14 - Kurt Gradling, kurt.graling@gmail.com

Ilse, Du är säker.
Travet har blivit en lekstuga för miljardärer, fabiksstallar och liggkuskar. Alla utan känsla för hästen.
Snart bara lägga ner travet, tyvärr. Annat var det förr.
m v h
Kurt G
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)