STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

NOLL KOLL!

2022-08-26

 

Noll Koll? Ja, bevisligen. Ingen enda av de vid tillfället sittande styrelsemedlemmarna funderade ens, inte travsällskapen som föreslog Saila Quicklund heller...Onödig och omvänd marknadsföring av travsport. Det här behövde vi inte!


Efter att ha erhållit 200.000 spänn i arvode har ”media” alltså satt fingret på en ”eventuell” jävsituation, som inte bara beklagades av Ordföranden utan även fick en duglig ledamot att självmant hoppa av cirkusen. Frågan kvarstår, hade alla dessa inblandade NOLL KOLL?

Saila Quicklunds kompetens betvivlas inte, hade kunnat vara helt rätt person om inte om fanns. Var det ingen av alla dessa som skrev under i valberedningen som läste den bifogade sammanställningen om hennes många uppdrag?

Vad är jäv? Med jäv avses omständighet som kan rubba förtroendet till en beslutsfattares, ledamots eller handläggares opartiskhet/objektivitet vid handläggning av ärenden. Omständigheter för jäv återfinns i Förvaltningslagen 16 och 17 §§.

 

Svensk Travsports styrelse vid tillfället::

Marjaana Alaviuhkola, Ordförande, Anders Källström, Vice ordförande, Lina Bertilsson, Marcus Persson, Mats Norberg, Remy Nilson samt ungdomsadjungerade Katarina Hall och Ellen Karlsson.

 

Hovtramp/Lasse - Erik Adielsson

Till och med lånekusken Erik Adielsson förstod att man inte kan sitta både i ATG och ST:s styrelsesammanträden samtidigt, hur medial, neutral och politiskt korrekt man än är. Att inte Remy Nilson (på valbar plats) funderade två gånger förvånar åtminstone mig!

Hovtramp/Lasse - Remy Nilson och Ilse

Som gammal Expressenmurvel och tidigare ATG-boss, handlingskraftig tvåmeterschef som uppfattade minsta avvikelser under mina år på Einar Andersson Pressbild, Silvergrisen. Snacka om att peka med hela armen! Synd att inte Remy styr hela skeppet i ST, nu när han har "tid."

Sittande samling kanske hade fullt upp med att doppa bulle i kaffet?  

Nä, är inte det minsta avundsjuk på invalda, de skulle fått ett litet h-e om jag suttit där. Jäv, rövslickeri och svågerpolitik är det värsta jag vet. Skapar narcissism av stora mått och gratisfikande utan egna jordnära, avvikande åsikter. Säger man något oväntat kan man ju bli av med arvodet, nä jag menade så klart styrelseuppdraget.

Att som Saila Quicklund lyfta 200 papp för några timmars jobb hade jag aldrig någonnsin röstat ja för! Hade nog även gjort lite CV research som sittande i församlingen. Liknar ponnytravet under min tid. Allt är nån annans jobb. Många av Travsportens aktiva travtränare (- fabriksstall och parallellentrepenörer) brinner helhjärtat för sitt ”jobb” och skulle säkert ställt upp som välbehövlig kompetens för betydligt mindre arvoden.

Vad fasen vet en skrivbordsuppfödare eller svansviftande kontorsmänniska om slitet med att få havren att gå ihop? Vid granskning av styrelser inom trav och galoppsport är övervägande medlemmar sittande företagare i näringslivet, hästägare utan skit under naglarna och för att få till det politiskt korrekt, några inslängda damer och ungdomar utan arbetslivserfarenhet. Förutom lite praktik i Silvergrisens kontorslandskap och nån ponnyorganisation.

Vad hände?

Saila Quicklund och Svensk Travsport meddelade att hon lämnar Svensk Travsports styrelse. Media hade ställt pinsamma  frågor om hennes agerande i Riksdagen (frågor kring travsport) och påpekat att hon skulle kunna anses jävig, på grund av sina riksdagsuppdrag.

– Jag har uttryckt att jag har stor respekt för det arbete hon gjort i Svensk Travsport och beklagar men har respekt för att hon väljer att lämna styrelsen, säger Anders Källström styrelseordförande i Svensk Travsport. Ja, vad f-n ska han säga om ärkemisstaget han delvis själv är skyldig till?

Valberedningen i Svensk Travsport hade föreslagit omval av Remy Nilson och Mats Norberg, samt nyval av Hanna Norring. Inför Fullmäktigemötet inkom motförslaget från travbanor och basföreningar, som föreslog Saila Quicklund och bifogade presentation. (Det framgick vilka uppdrag hon hade).

 

Vilka skrev under? Nordmarken, Norra Hälsingland, Södra Hälsingland, Gävle, Dalarna, Siljan, Färjestad, Lindesberg, Örebro, Stockholms travsällskap, Jämtland, Ådalen, Norrland, Solänget, Visby, Östergötland, ASVT, Hästägarna, BTR/B-tränarna och TR/Travtränarnas Riksförbund.

Ingen, inte ens TR/Travtränarnas Riksförbund? förstod att en jävsituation kunde uppstå för Saila Quicklund med att sitta på två stolar samtidigt?

Hur gick det till? Vid Fullmäktigemötet på Solvalla valdes Saila Quicklund som ny ledamot i Svensk Travsports styrelse och det blev omval på Remy Nilson och Mats Norberg.


Saila Quicklund är riksdagsledamot (M) i Jämtlands län, tredje perioden och har arbetat med idrotts- och travsportsfrågor, är ledamot i Arbetsmarknadsutskottet. Har med kollega drivit travnätverk och skapat kunskap om hästnäring och travsport i Riksdagen.

 

Tidigare avgick ytterligare två personer, mitt i den brinnande beslutsångesten inför Proppen-Gate. Efter ett öppet brev till Svensk Travsports styrelse hoppade de av sina uppdrag, Sari Olausson, ordförande, och Anette Fassl, vice ordförande, i Svensk Travsports Disciplin och Ansvarsnämnd/STAD.

Under fullmäktigemöte diskuterades pågående organisationsutredning, styrelsens förslag till fortsatt process. Fullmäktige beslöt att godkänna ett reviderat förslag som säger att ”Svensk Travsport ska genom ytterligare fördjupning fortsätta prövning av organisatoriska och juridiska modeller och lämna förslag på fortsatt arbetsprocess och rådslag vid Förtroenderåd.

Nån som fattade vad det handlar om? Jaså inte. Läsvärt! Idéer förankrade hos de aktiva (de med hästarna) eller avhandlas förslag enbart med de sittande valda, utan ytterligare insyn utifrån?

Hur många aktiva travmänniskor bemödar sig med att läsa mötesprotokoll från ST:s Styrelsemöten? Svåra att hitta, trist utformade, men ack så nödvändiga att plöja igenom. Fler skulle definitivt behöva engagera sig, om det ska bli någon förbättring åt rätt håll.

Alternativt ett blodbyte.

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)