STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Smakar det så KOSTAR det!

 

2022-08-01

 

Mästerkusken Örjan Kihlström strök sig själv från två tävlingsdagar här hemma i Sverige, V75 Bollnäs och Romme-travet. Vilket betraktas som  "utan giltigt skäl ha uteblivit från start med startanmäld häst/körsven".

Att välja att köra Hambo-försök framför svenska travlopp är inte giltigt förfall. Även om jag hade gjort precis som Örjan, alla gånger i veckan. Med den bunt lånekuskar som hänger i väntan på startlistor om att få köra lopp kan det väl knappast vara ett så stort problem som det utmålats i press&media? Bortsett från att du som tränare (hästägare) valt Örjan och han har tackat ja.

Kostnad? 10.000 spänn, grundar sig på prissummor i lopp Örjan skulle kört. Självklart måste regelverk tillämpas, har man sagt ja så är det ja, oavsett om det är travlopp eller något mycket värre…

Foto: Hovtramp/Lasse - Hambobucklan

Hambletonian over there, vilket äventyr, förmodligen värt bötespengar. Dessutom lyckades Örjan bli 2:a i ett av försöken och är därmed kvalificerad för Finalen i Hambot! Äventyr de Luxe, även om han faktiskt kört på den trav-ovalen ett par gånger tidigare.

Det finns faktiskt pluspoäng med att både Örjan (USA) och Björn Goop (vann lopp på Mallorca) höll sig borta från V75 (Bollnäs.) Se bara hur det gick, ynka två personer, en tippare och en Harry Boy för 144 spänn lyckades pricka in alla sju loppen och fick 12,5 millar för besväret.

Dessutom, vann hästen Örjan skulle ha kört, favorit på Bollnäs V75 med en annan lånekusk, så spiken vart inte ens rostig!

Örjan har även varit nominerad till Jerringpriset, inte illa som lånekusk (catchdriver.)

Åtskilliga aktiva irriteras över kreativiteten i Silvergrisen när det gäller att hitta på böter. Tarzan kallade det för meningslöst otyg som förstör sporten. Kan i viss mån hålla med, hittepå-böter borde uppmärksammas mer, är nog inte ensam om att ha gjort CV-kontroll på mindre banors domartorn. Nä, kompetensen på just dem räcker definitivt inte för att sitta där och bedöma lopp. Man kan ju inte cykla för att man får en cykel i present.

Facit 2021 skrevs ut 1 300 böter, vilket blir nästan fyra gånger om dagen? Hur blev det så lönsamt för travbanor med böter? Skarpare reglemente, ”vissa” utbildningsinsatser (ej tillräckliga) och samma gamla floskler om värdegrundsarbetet som ska förtydliga det vi andra inte begriper.

Foto: Ilse/Hovtramp - TV-foto - (inga böter till gul kusk)

Inte enbart pisk över axelhöjd eller gupp i sulkyn som blir 1500 spänn, busvissling och falsettskrik under lopp kostar 500. Smutsig vojlock 300 och trots mot funktionär, domare, händer ibland i stridens hetta men ojojoj, det kostar och avstängning! Oskyldigt dömd kusk får medhåll vid filmtitt i domartorn? Dömt är dömt, jämnar ut sig nästa gång enligt domaren.

 

Hovtramp/Lasse -ÖrjanKihlström

Örjan Kihlström är ”hästarnas bästa vän” tillsammans med Erik Adielsson, de två med minst drivningsböter i kusktoppen. Erik Adielsson (nästan 0 i bötesprocent) svensk travsports mest media-använda kusk. Oavsett  ATG-reklam, TV-såpa om travsport eller något som ska förklaras i TV-rutan för vanliga dödliga (folket i stugorna.) Lopp-arkiv (körda lopp) visar att både Erik och Björn Goop kommer undan en och annan krumelur utan att bötfällas. Bara för att de är så schyssta och väl inarbetade i landets domartorn. Åtminstone där inkompetens råder, där blundas det. Skillnaden mellan skit och pannkaka.

Foto: Hovtramp/Lasse

Hittade ett rätt kul äldre inlägg på en stortränares hemsida:

Trav idag på två banor, flera månader sen man åkte på en svensk bana.

Ända (sitter bak, stavas med E, men skit samma!) skillnaden på hela dagen är att domarna missade totalt att ge mig böter, nej förresten gjorde ju en intervju för TV4. blev sen till defilering, den högg dom säkert på, om inte, för brist på annat!! Har alltid märkt att hemmalag, i alla fall champion, på varje bana har lite fördel, inge konstigt med det tycker jag, för så är det i alla sporter runt om i världen!! Idag körde XX på mig väldigt klumpigt med en amatörhäst i lopp. Min häst fick hjulet mellan frambenen och en jättegalopp 600m kvar! Kommer ut till nästa lopp och hör på ekipagekontrollantens comradio från måldomaren:
- Fråga XX om han körde på X!!!
Nästa fråga är. - Fråga XX om han vart störd!!!
XX svar: Jag vägrar svara på sånt, det ska domarna sköta själva!
Summan blev 900kr i böter för XX!! Bara att gratulera mig själv.

Men tänk om JAG kört på trevliga XX på MIN hemmabana!!!!
OJOJOJ Minst 3 dagar och veterinär som legat runt XX:s hästben, och kanske han hade kunnat hitta ett litet märke, så det åtminstone kunnat bli 10 dagar avstängning med omedelbar verkan!

Ja, det var ord och inga visor, så skrev en av landets största travtränare/kusk på sin egen hemsida.

Och då är det väl som vanligt oliiiidligt spännande, vilken tränare skrev detta på sin hemsida? Här kommer svaret som alla väntat på. Totalt orädd och äger vad han tycker, klart underhållande, men det kostar!

Hovtramp/Lasse - Robert Bergh

Trevlig måndag!

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)