STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Popularitet kan man inte prenumerera på

2022-06-27

Hovtramp/Ilse - va, ska man sela också?

Näringsförbud, nä knappast!

Privata företagare (lånekuskar) tar juridisk hjälp för att tänja på gränser till reglementet som Svensk Travsport tycker är säker arbetsmiljö, trafiksäkert, kundservice? och stressat klirr i plånboken.

Beslut att begränsa lånekuskarnas möjlighet att köra på ”flera” travbanor samma dygn är 22 mil, vilket mest anlitade kuskar protesterar mot. Hur ST kommit fram till just 22 mil? Tränare som inte kör lopp själva, anlitar lånekusk, betalar för uppsittning och provision på insprunget. Lånekuskar i toppskiktet har som yrke att åka runt och köra lopp, helst på tre olika travbanor samma dag. Men nu är det slut med det. Tjugotvå mil (22 mil) är den magiska milgränsen.

Det har faktiskt hänt (nämner inga namn) att lånekusk hyrt privatflyg för att hinna köra lopp, andra har egen chaufför och vilar under resan, medan ett rätt stort antal kuskar fått fortkörningsböter. Stressat hur man än gör.

Vad ingår i arvodet från hästägare/tränare till lånekusken?

Det var länge sen ”stjärnkuskar” värmde vanliga dödliga starthästar, hade tid att diskutera förutsättningar, före eller efter lopp. Tömmar kastas allt för ofta över direkt efter lopp på den som står närmast, lånekusken springer vidare. Vad betalar vi för? Två minuter effektiv tid? Det finns undantag, tack och lov.

En hektisk travdag i familjestallet var Jens Laursen tillgänglig, trots många uppsittningar samma travkväll. Gjorde sig omak att komma till stallet och fråga (bara en sån sak!) om och när hästen skulle värmas, hur tränaren ville ha det i loppet. Tog det lugnt efter loppet, skrittade ända in till stallet, pratade en stund och knäppte under tiden loss vagnen.

 

Kanal75 

Drömmer vi? En bekant anlitar erfarna Bo Eklöf till sina starthästar, där förslag på förändringar, goda råd och stor kompetens gett bra resultat.

Så, resten proppmätta gänget, som inte fattar vad som ingår i arvoden, släng er i väggen. Stjärnstatus omfattar även ödmjukhet, respekt för den som gjort jobbet och social kompetens. Skulle kunna räkna upp en handfull vidriga ”lånekuskar” som verkligen skämt ut sig, utan att ens fatta, men avstår.

Advokat Fishbein kliver in på lånekuskscenen.

Hittas på Juristhuset sen 20 år tillbaks ”de mobbades mesta försvarare”.

Men vem är arbetsgivaren i det här fallet? Svensk Travsport eller de tränare som anlitar lånekuskar?

Enligt Arbetsmiljölag har arbetsgivare ansvar att säkerställa god arbetsmiljö. Det handlar om rutiner, åtgärdsplaner, stöd och hjälp till drabbade. Anmälan till Arbetsmiljöverket sker utan risk för repressalier, skyddas av stark sekretess.

Vilka lånekuskar har anlitat advokat Fishbein?

Ganska förutsägbart, med få undantag. Vissa blir bara hmpfff! Har knappt torkat bakom öronen innan de fick stjärnstatus, men upptäckte hur behagligt det var att slippa tungt stalljobb och bli svettig. Inte lika tungt att bära en kuskväska. Saknar Örjan i protestgruppen, han bryr sig nog inte längre...

Hovtramp/Ilse vem kör?

Protestgruppen: Rickard N Skoglund, Ulf Ohlsson, Magnus A Djuse, Mats E Djuse, Dwight Peters, Jan-Olov Persson, Per Nordström, Oskar Kylin Blom, Tomas Pettersson, Mika Forss.

Merparten av advokat Fischbeins fall handlar om kränkningar, kanske lånekuskarna känner sig kränkta när de inte får fara runt som de vill?

Klipp advokaten:
Mekanism är att vid schism blir man oftast ensam. Chefer håller varandra om ryggen, arbetskamrater vågar inte ställa upp. Det man måste göra som utsatt är att kontakta advokat. Facket är fullständigt värdelösa, de har hela kollektivet att ta hänsyn till och företräder även motparten. Facket sitter ofta i knät på arbetsgivaren. I 500 fall har 97 procent haft kontakt med sitt fackförbund och känner sig svikna. Företagshälsovård är inte oberoende och Arbetsmiljöverket kan inte ingripa i enskilda fall.

Beslut (ST/Svensk Travsport) föregicks av omfattande diskussioner där även travrepresentanter deltog. Justering av reglementet har föreslagits utan respons. Advokaten som företräder lånekuskarna accepterar endast borttagandet av regeln, påpekar att den strider mot Konkurrens och arbetslagar. OJ! hävdar att det fanns ett egenintresse när regeln tillkom (!?) Fishbein påpekade att Robert Karlsson/ST hade personlig agenda som drivits igenom som ny Sportchef på ST. Av prestigeskäl kan han nu inte backa och ta bort regeln, hoppas att storm ska blåsa bort och kuskarna rätta in sig i ledet.

ST:s interna och externa jurister håller inte med.

Det var ord och inga visor av advokat Fishbein. Spännande fortsättning följer. Mja, respekt får man inte, den förtjänar man. Om det sen handlar om att ändra regelverk, få mer betalt för minuterna i jollen eller enbart visa stake, det får vi se när ärendet kommer upp till ytan och vad utslag blir.

Knappast bra reklam för travsport, hade det inte räckt med att Travtränarnas Riksförbund/TR:s nya förhandlare Lars G Dahlgren bokat fikamöte med ST:s Robert Karlsson och styrelsen. Bättre förhandlare får man nog leta efter, så politiskt korrekt att det smakar läskpapper i munnen.

Lars G Dahlgren arbetade som fackredaktör på Travronden i 26 år, chefredaktör på Sulkysport 2017-2020 och bytte ”karriär” för att arbeta med generalsekreterare Staffan Osterling på Travtränarnas Riksförbunds Kansli. Grattis landets travtränare, slut på skrapande med foten.

Hissa flagan och byt slogan – Vi är sporten!

Solen skiner, alltid något!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)