STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Bitch is back

2022-06-17

 

Hovtramp/Lasse - Final witch

Prata klokt

...sa min farmor för över 60 år sen.

Vad menas, vem riktar de sig till? Fick läsa en reglementstext tre gånger innan det sa pling. Nä, trött på folk som leker myndighet och inte ens kan uttrycka sig klokt. Vore det inte bättre att skriva så folk begriper?

Bara ett litet problem. Citat Ingemar Stenmark - Man kan int förklar för den som int begrip!

Lite luddig text, eller kanske jag är för petig (vill inte fatta...)

Svensk Travsport reglemente:

För förseelsen ”felaktigt bruk av körspö” (typkod 401) och förseelsen ”övrig felaktig drivning” (typkod 402) tillämpas påföljden för en andragångsförseelse redan vid en förstagångsförseelse och påföljden för en tredjegångsförseelse vid en andragångs förseelse.

Blev nån klokare?

 

Coin Perdu har vunnit Svensk Uppfödningslöpning och långa E3-Finalen.

I senaste start sattes rekord som åttaåring. Men nu är karriären över.

–Vår skyldighet är att vara vaksamma på minsta signal, nu har vi fått den signalen, meddelar stall Båth i ett pressmeddelande.

Den skyldigheten var något nytt för mig! Har en nära gråtande, numera fattig vän som hade häst i träning hos nämnda tränare. Oj, vad spännande med en riktig tränare, vaksam på minsta signal. "Hästen" startade på Solvalla i ett årgångslopp med en kota lika tjock som en telefonstolpe. Vad hände? Naturligtvis small hela kotan i loppet. Inte ens en ”skithäst” var det, men nu vete fan. Nä, någon rabatt gick inte att få på sista fakturan, det kostade 17.000 i alla fall. Bra jobbat? fast nämnda vaksamhet, nä den verkar inte finnas? Synsam nästa?

 

privat foto, efter start                         efter två månaders rehab hemma hos ägare

Coin Perdu är fortfarande en fantastisk häst, kanske tack vare en mycket duktig hästskötare under hela storhetstiden. 

Total: 35/21-4-1 intravat: 5.902.500kr (27 färdigregistrerade avkommor födda 2020) och högt skattat avelsvärde. Ljus framtid för hingsten alltså.

5 maj 2022 vann Coin Perdu sin sista start med lånekusk Erik Adielsson på Skrubbs, Gotland och fick 25.000 för besväret. Varför inte betala ut prispengarna direkt? Nä, det var inte kul att starta i samma lopp och endast i brist på andra lopp under hela j-a sommaren. Men grattis då.

 

Johan Untersteiner blev nästa tränare/kusk på spölistan med rättslig påföljd. Trist, men samtidigt ska djurskydd bevakas även i stridens hetta. Fel eller rätt, beror på vem man frågar - hästen, advokaten eller veterinären? Överklagad påföljd (60 dagsböter a 300 spänn) två olika anmälningar från två travlopp. Opulent Tile Jägersro och Stand by Ken Åby, hästarna som granskats av veterinär efter lopp.

”Länsstyrelsen anser att Johan Untersteiner har gjort sig skyldig till brott mot djurskyddslagen/djurplågeri då han utsatt hästen Opulent Tile för misshandel genom spödrivning...”, skrev Länsstyrelsen i anmälan efter V75-seger med Opulent Tile 2020.

Hovtramp/Ilse - Johan Untersteiner som ponnytravkusk

Johan Untersteiner basar över hela Untersteiner-stallet (225 hästar) som tränare, fader Peter har inga hästar på listan längre. En smått omänsklig, övermäktig uppgift, tänk tanken att morgonfodra 225 hästar…Enbart det moraliska och ekonomiska ansvaret skulle framkalla migrän. Har följt Johan sen ponnytravtiden, väluppfostrad, korrekt, självklart kan ansvar för så många hästar (hästägare) bli vem som helst övermäktig. Tänk om alla ringer samma dag, eller sms:ar, pfuiii! Överklagan gjord.

 

Le Trot - "gul kusk" Gocciadoro

Vad vore Gott och Blandat utan gul kusk, Alessandro Gocciadoro?

Konstateras kan, att hans ”vinnarglädje” före mål gladde väldigt många, även mig men att regelverket inte längre var så noga. För hur förklarar man annars de båda uppåtsträckta armarna högt upp i luften med flaxande tömmar, bakom en helt fantastisk häst, på något tung bana?

Det vete fan.

Vernissage Grif (IT) var sex längder före resten (statister) och såg dessutom oförbrukad ut i mål. Mot hästar som Clic Bait,  Milliondollarrhyme, vilket underdjur! Javisst ja, Gocca fick faktiskt 300 spänn i böter för att ha kört utan att spänna hakband på hjälmen och glömt säkerhetesväst i stallet. Fredrik Larsson med Milliondollarrhyme däremot, fick 7000 i böter, för att ha kört en kort sträcka i halvspår.

Vem sa att världen är rättvis?

 

Svenska travtränares samröre med avstängda franska tränare?

Ingen rök utan eld

Men rubriken (Sulkysport juni 2022) "fritt fram för dopare" fick franska advokaten att sätta calvadosen i vrångstrupen.

Läs ”dementin” av Florence Gaudilliere advokat, som Sulkysport publicerade, för rättvisans skull...

Timo Nurmos samarbetar med i Frankrike avstängda paret Stéphanie Lepetit och Gaëtan Marcque. Björn Goop har konvalescenter hos samma avstängda Lepetit och Marcque. Björn Goop dementerar - de tränar inte mina hästar...kanske hyr Goopstallet box med egen personal för att träna i strandvattnet, i nordvästra Frankrikes Utah Beach.

Beslut om avstängning utfärdades av franska inrikesministeriet och gäller från nov 2020, men det var enligt advokaten inte doping det handlade om.

Timo Nurmos har haft hästar hos tränarparet i Frankrike, under flera år, på gården och vid Grosbois. Hästar som vunnit lopp, och vunnit överlägset (Canaka B.F i Toulouse.) Fina Canaka B.F avled senare vid fölning 2017.

Beau Mec, Carlos Lightning och Twigs Tarzan har också betat franskt gräs.

 

Hej då Hajom!

Robert Bergh är och har alltid varit rubrikernas man. Många med plånbok har anlitat hans tränartjänster, inte minst hockeygäng och näringslivsmoguler. Rubriker när press och media slickat sig om munnen har handlat om allt från betalningsanmärkningar, Casinobesök, tjafs om Diamanten med Foppas ökända farsa, och senast Hail Mary-gänget och storfräsare som SRF Stable som valt att flytta till andra travtränare.

Hur man än gör och vad man än tycker.

Duktig tränare med förmåga att sätta hästar i ordning inför storlopp, år efter år. Åbytravets Hajom var länge på tapeten av diverse orsaker, men anläggningen bör vara en av de bästa att träna häst på i Sverige. En ren Bergh-produkt precis som Hail Mary och Diamanten. Vi glömmer fort - Rambrico, Let Me Fly, Simb Zipper, Remington Crown, Hilda Zonett, Nahar…Say No More.

Hovtramp/Simon Hoas - Nahar vinner Elitloppet med Bergh

Har man vunnit över 3.500 kusksegrar och 4300 tränarsegrar, kört in 400mkr behöver man inte ta någon ”skit” från de som egentligen hade velat gjort tränarjobbet själv, men inte klarar av det. Många banchampionat har staplats upp i Norrland, och gården finns ju kvar.

Ingen blir ju yngre och kanske följer sonen (A-tränare) med på ”köpet” och avlastar verksamheten. Bergh bygger säkert en ny rakbana mellan träden med Redénsand som underlag och får en rejäl nystart i norrlandsluften. Billigare och bättre kan det nog inte bli. Glöm bara inte att öppna alla bruna kuvert, resten är du ju redan bättre än många andra på, spännande fortsättning följer, kavla upp ärmarna alla norrlandstränare!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)