STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vilken soppa!

2022-06-07

 

En otäck soppa!

Det drar ihop sig för FBI:s dopningsutredning, de ser nu ett ljus i tunneln.

Vad rör det oss svenska travhästutövare? En hel del faktiskt, eftersom ett stort antal importerade hästar kan vara både ”behandlade” och fallfärdiga. Nä, det står dessvärre inte i veterinärjournalen, veterinären hos René Allard är nämligen en av de häktade. Suck.

Känner faktiskt bara till en enda häst som importerats 2019 från René Allards träningsstall till Sverige, men det finns alldeles säkert många fler. Seismic Wave US (född 2015) i Timo Nurmos träning. Radade upp segrar i början,11 segrar, men senaste start under Elitloppshelgen blev det galopp med Björn Goop och ettorna i programraden bleknar. Man får ju verkligen hoppas att denna fantastiska häst undersökts på längden och tvären vid ankomsten, det vore ju trist annars.

skärmdump amerikansk tv

Vem fasen är då denna tränare, som med berått mod matar travhästar med giftet Red Acid, så att (minst) tre hästar avlider! Äntligen rannsakas och granskas denna fantastiska tränare. Nä, det räcker inte alls med fem års fängelse i min värld, så många hästar som säkert fått plikta för denna avarts skull.

 

Efter ett par års idogt spaningsarbete lyckades FBI-gruppen samla bevis tillräckligt för att häkta René Allard, och en liten del av det jättenätverk som handlat med och dopat tävlingshästar. Allards stall beskrevs vid FBI:s telefonavlyssning som ett dödsläger och vid tillslaget återfanns mängder av illegala substanser, bland annat Glycopyrronium, adrenalinpreparat och det mänskliga proteinet Thymosin beta-4 som hästarna dopats med. Ha! det där sist nämnda har faktiskt jag och min dotter tittat närmare på vid ett par obduktioner på slakthus (hingst och valack). Intressant att icke okända THX-doktorn Elis Sandbergs närbesläktade produkter använts i dopningsutredning USA. Jodå, det finns bilder från besöket, men besparar er dem...

Travtränare Rene Allard är 29:e person som häktats i den största dopingskandalen hittills (USA) och växer för varje dag. Veterinärer, kuskar, hästägare, tränare står inför skranket och kan glömma fortsatt verksamhet med hästar. I det ”förlovade landet” gör man det ordentligt, eller inte alls.

René Allard har varit avstängd tidigare för dopningsbrott, flera travbanor har dessutom portat honom. 2019 sprang hästar tränade av Allard in 5,8 miljoner dollar, vann 339 lopp. På tredje plats i amerikanska ligan bland framgångsrikaste travtränare i USA, före ”svenskarna” Marcus Melander och Åke Svanstedt. Senaste resultat, Allard låg vid häktningen på andra plats på största travbanan i New York. Richard Banca (låg före) har även han häktats, misstänkt för dopingbrott. Finns några seriösa tränare kvar?


Allards (häktade) veterinär Grasso startade upp ett kundprogram med lönsam distribution av felmärkta dopningspreparat, som lurade åtskilliga tjänstemän och tillsynsmyndigheter i amerikansk travsport. I utredningen kan man läsa hur Grasso inte enbart tog emot betalning i utbyte mot recept av kraftfulla, prestationshöjande läkemedel. I Labbet tillverkades och skapades läkemedel med otillåtna substanser, prestationshöjande med ytterst skadliga biverkningar. Hur många hästar gömdes undan, gick till slakt? Grasso är direkt skyldig till ett flertal korrupta tränares tävlingsvinster (ca 47 miljoner dollar.)  

En mer medioker tränare utan meriter (exempel) köpte förfalskade, felmärkta droger av Grasso och fick ett uppsving utan like. Han höjde sina tränaravgifter i det snabbt fullbelagda stallet, resultat - hästarna tjänade tillsammans ca16 miljoner dollar. Häktad, galler och payback time.

 

I Sverige har det fikats och doppats bullar alldeles för länge, handläggare på Svensk Travsport med chefsposter har tidigare umgåtts med aktiva tränare på bröllop, fester och trevligheter av alla de slag. Svårt att tro att samma tjänsteman nästa morgon åkte ut på oannonserat besök, hem till samma travtränare, med hela provtagningskittet? Tja, vissa tränare blev ju till och med varnade inför kommande besök, hur gick det till?

En mindre ”betydande tränare” åtnjöt inte alls samma förmån, blev inte ett dugg varnad. Där klampade ST:s handläggare in på privat mark, i tränarens hus, undersökte kylskåp och skafferi utan att vara juridisk myndighet med husrannsakningstillstånd. Jodå, ST upplevs på många håll som en myndighet och då ställer sig uppskrämda småtränare i givakt?

Under senare år har Svensk Travsports oannonserade besök och husförhör skärpts upp betydligt, det görs oannonserade besök på gårdar och i stall, inför tävling och ökad bevakning inför storlopp, ökad mängd dopningsprover. Förhoppningen är att ST-gänget inte ”glömmer” bort att smyga även på populära stortränare med extrema hästuppvisningar. Kanske har idogt letandet gett resultat? För visst blir man fundersam när travtränare med stallet fullt av hästar hoppar av cirkusen, över en natt. Bara så där.

I USA är det betydligt hårdare puckar. Razzian i New York genomfördes av FBI, ”diverse dopingpreparat” konfiskerades hos nämnda stortränaren Rene Allard. Som häktades och riskerar fem års fängelsestraff. Dessvärre bara en av många skurkar, hittills har 29 personer häktats.

FBI har framgångsrikt använt telefonavlyssning, där personer pratat om Allards stall som ett ”dödsläger” efter att de tre hästarna plötsligt dött. En av hästarna dog på operationsbordet, med tredubbla hjärtslag och extremt hög andhämtning. Allard har erkänt sig skyldig narkotikaförbrytelse och missbruk av dopningspreparat mellan 2015 till 2020. Droger som har felmärkts med avsikt av leverantör/veterinär och inköpts regelbundet, i syfte att vilseleda vid eventuella kontroller. En överenskommelse har skett mellan Allard och amerikanska regeringen, 125.000 USD ska betalas varav 75.000 USD senast 13 september 2022.

I Svensk Travsport gör vi inte på detta sättet. Där fortsätter tränares hästar att startanmälas och starta, i väntan på Överdomstolens slutliga beslut. Nä, det gäller inte alla tränare. Vissa kan inte ens startanmäla häst om de är skyldiga fem spänn. I detta speciella fall tog det ”bara” 2,5 år att utreda dopningsmisstankarna. Hästarnas under tiden insprungna vinstpengar användes som kvittning, några kännbarare straff i förhållande till den skam som dragits över resten av oss har inte utdelats. Redovisas avbetalningen/kvittningen i årsredovisningen? Konfidentiellt material? Nä.

I Svensk Travsport ska vi vara snälla, inte dumma.

Det gullas och ikläds offerkoftor, anskrämliga poddar producerades där tränaren svamlade om stjärnkikare och promenader i Alaska istället för att berätta hur i h-e denna enorma dopningsskandal ens kunde uppkomma. Uppmärksammades ända bort i Vita Huset av dåvarande president Trump. Har jäkligt svårt att bara snällt glömma dessa orättvisa, reglementsvidriga hanteringar på insidan av kåken där vi aktiva betalar deras lön. Usch!

En liten förbättring har tacksamt skett under senare tid, utredare och handfasta spaningsledare har inhandlats av ST, Detention Barn (övervakningsstall) ha införts vid storlopp, just nu undrar man ju över var alla gästande hästar ska uppstallas till helgen på ”lilla” Östersund, och var hästskötarna som åkt långt till storloppet Jämtlands Stora Pris ska sova?

Hovtramp foto - varmt ute, ingen dusch

Ja, jag har varit på Östersund en enda gång, och aldrig mer. Fick sela mina två starthästar ensam mellan två träd, på baksidan av ett stall, tränaren där ”betald gästbox” tillhandahölls tyckte att vi från andra banor kom och stal deras pengar…Hoppas de är lite vänligare inställda vid lördagens storlopp Jämtlands Stora Pris.

As usual. The Show must go on.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)