STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Gnäll och konstruktiv kritik, båda behövs!

2022-06-02

Dyrt att besöka Solvalla en Elitloppshelg?

Tja, det beror på hur gärna man vill uppleva folkfesten, både som publik och aktiv. Det kostar. Travsidorna på nätet gick varma efter Elitloppsfesten, både ris och ros. Konstruktiv kritik kan förändra, förbättra, främst beroende på vem det är som som yttrar sig... 

Hovtramp/Ilse

ATG:s främsta fan (tror han jobbar där) berättade som vanligt för oss vanliga dödliga på FB hur ”framtiden är här” och hur vi ska tvingas agera. Oavsett detta dravel kan denna besservisser aldrig tvinga oss att klappa händerna åt stängda totoluckor och hutlösa gourmetpriser på restaurang.

På publikplats sågs inga sura miner, däremot dränktes allt normal samtalston av trumsolon, busvisslingar, handklappningar och tjut så fort en häst visade sig på banan. Missnöjet riktades framför allt av att spel endast kunde genomföras i mobil, med ATG-konto som i princip kroppsvisiterar ditt bank-konto. Dyrt inträde och program för vanliga dödliga, nästan en femhundring, men vad kostar ett krogbesök?

Det som borde diskuterats, var trängseln på stallbacken. Hästar och kuskar kom inte ens fram, slog på tvärstopp när folk i sociala samtalsgrupper inte flyttade på sig och i högtalaren hördes utrop med – lämna plats och företräde för hästarna! Man tar sig för pannan.

Billigaste bestraffningen under festen bör ha varit Jonas Gyllings 2000 spänn, eftersom hästen som lämnades ensam på travbanan i fem varv tvingade resten av deltagarna i loppet att gömma sig och få en ofrivillig väntepaus på ….minuter som det tog att fånga in hästen. Visst kan olyckor hända, men dessa dagar kräver rutinerade kuskar, så. En väntan på travbanan som helt klart ändrade ordningsföljd i mål, för åtskilliga hästar.

Franska gästen och stjärnkusken Matthieu Abrivard lånekusk till Alessandro Gocciadoros Vivid Wise tog en fjärdeplats i Elitloppet värd 625 000kr.Efter loppet bötfälldes han med 50 000 kr och tre dagars avstängning.

– Drivningen är alldeles för yvig. Han har tömmarna väldigt högt uppe, över axelhöjd – och dessutom är det två slag med körspöet som vi tydligt kan se sker med kraft, säger riksdomaren Pär-Olof Grannas

Då återstår frågan...

Har de utländska ”gästerna” förstått innebörd av skärpta drivningsregler? De som pratar knackig engelska eller inte alls? Har utländska kuskar samlats (ja, det har de) och fått höra att armar inte får vara över axelhöjd? Sedan tidigare år finns redan en kraftig protest från franska stjärntränare som gör att många tränare inte deltar längre. Tror knappast detta förbättrar relationerna inför kommande storlopp. Trist.

Hovtramp/Ilse - Gocciadoro

ST/Svensk travsport var dessutom på besök hos Gocciadoro

...för att undersöka Wivid Vise As under fredagen på Solvalla, före stundande kraftprov i jakten på nervsnittning, som rapporterats in till ST:s veterinäravdelning av "någon". Numera finns ju även en "sån" visselblådartelefon, där vem som helst kan anmäla anonymt.

Mattias Falkbåge, avdelnings- och utredningschef för sektion hästvälfärd på Svensk Travsport genomförde "besöket" tillsammans med Martin Fälling spaningsledare och Jesper Holm utredare.  

Efter att ha rakat hästens fyra karleder gjordes undersökningen, samtidigt som förhör hölls med Alessandro Gocciadoro och hans fru Sinead Sernicoli. 

Wivid Vise As har boots på framhovarna i lopp, så det var nog inte optimalt att raka karleder (alla fyra benen) innan Elitloppet på Solvalla.

Hovtramp/Ilse - arkivbild, licenslösa Jori Turja längst t.vänster

Karlederna? Är det här nya vägen till nerver för hovleder och hov? Måste fundera, trots klinikbakgrund många år. Bevisligen har ST:s avdelning mot fusk och nervsnittning haft nån kurs med Kurt, som inte vi andra känner till. Måste vara en italiensk kurs. Skit samma, några ärrbildningar hittades i alla fall inte, så till och med managern Jori Turja kunde pusta ut. Vivid Wise As kördes av Matthieu Abrivard i Elitloppet, trea i försök och fyra i Elitloppets Final.

Bestraffningar under Elitloppsfesten:
Djuse Magnus A, 2000 kr, kört/ridit för tidigt över startlinjen.
Gylling Jonas, 2000 kr, stört medtävlare nedtagning av galopperande häst.
Malmqvist Martin, 2000 kr, kört/ridit för tidigt över startlinjen.
Smedman Julia, 2000 kr, kört/ridit för tidigt över startlinjen
Grift Henk A.J., 300 kr, sen ankomst till defilering.
Henry Nathalie, 3000 kr, övrig felaktig drivning.
Herleiksplass Matilde, 3000 kr, felaktigt bruk av körspö.
Huygens Hanna, 3000 kr, felaktigt bruk av körspö
Melander Gunnar, 21.700 kr, avstängd 220612-220709, stört medtävlare.
Brouwer Micha,10.000 kr, avstängd 220612-220616 dålig anslutning startbil. Brouwer Micha, 10.000 kr, för att ha lämnat fördel åt medtävlare.
Hagoort Paul J P, 1500 kr ej rapporterat korrekt sko-/utrustningsinfo.
Eriksson Sandra 5000 kr, avstängd 220612-220616, dålig anslutning efter startbil.
Abrivard Matthieu, 50000 kr, avstängning 220612-220614, felaktigt bruk av körspö.
Elias Marc, 2000 kr, för snäv körning/ridning.
Kolgjini Dante, 3000 kr avstängd 220612-220625, felaktigt bruk av körspö.
Kolgjini Dante, 2000 kr, för snäv körning/ridning.

…En inte obetydande summa (inkomst) direkt in i kassavalvet för Svensk Travsport, 117.500 enbart i böter under en av tre dagar.Vem blev segerrikaste tränare under Elitloppsfesten? Vem fick den ROSA hjälmen? Alessandro Gocciadoro blev segerrikaste tränare och fick en rosa tränarchampion-hjälm från AP Hjelm Design. Fem segrar, med Cinderella Jet, Abbys Wise As, Bepi Bi (försök och final i Sweden Cup) och Zeudi AMG.

 

Är vi riktigt säkra på att prover togs på alla Elitloppsdeltagare?

Svar ja. Förhoppningsvis hittas inga förbjudna substanser, inga gästboxar har kontaminerats, inga medicinerande, antibiotikastinna hästskötare, transportörer, hästägare har klappat starthästarna eller kissat i smyg i nån gästbox. Nu för tiden kan man inte ens spilla CocaCola eller kaffe i närheten av hästen.

Nittionio procent av alla som deltar under en Elitloppshelg är medvetna om risker med att klappa häst och klampa runt, undantag söndagsmorgon var bara ett italienskt gäng unga killar, såg ut som Hip-Hoppare i guldprydda jackor, träningsbrallor, NYkepsar och onödigt högljudda så klart, men är det fest så är det.

En enda hästskötare såg ut som hon sovit i en torktumlare, med fimp i munnen vid avlastning där halm ramlade ut från transporten samtidigt som hästen lastades av. Blev förvånad de luxe när jag såg vems häst det var.

Har hästskötare tagit helt slut? Hade förväntat mig en fräsch människa med stallsponsrade kläder, inte en ohygienisk uppenbarelse ovärdig denna publikfest. Jaja, man kan visst bli j-t trött som hästskötare med lång resa dessutom, men här fanns dessvärre inga förmildrande omständigheter. Även tobak (nikotin) ger utslag på dopningsprov. Suck.

Dopningsprov togs på samtliga i Elitloppet:

CLICK BAIT (US)
DON FANUCCI ZET
ETONNANT* (FR)
HAIL MARY
MISTER F.DAAG* (DE)
NIGHT BRODDE
VIVID WISE AS* (IT)
ÖNAS PRINCE

Nu är det bara ett år till nästa gång!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)