STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vass eller kass, bedöm själv...

2022-05-31

De står bredbent på jorden med armarna i kors, invaggade i tron på sin egen odödlighet. Åtminstone tipsters och storspelare på hästar, mest travhästar. Att vinna stort en (1) gång, kan till och med Harry Boy göra.

  

Att lägga stora jättesystem för pengar som ”vanliga spelare” inte kan drömma om, är som att starta sin bronsdivisionshäst mot Elitskiktet, ett visst försprång utan handikapp kan ju skymtas. Eller hur?

Känner igen en ”spelmissbrukare” och tipstorsk när jag ser dem, har god insikt och många års privata studier i ämnet, pfuiii.

Storhelger som Elitloppsdagar är tipsexperterna i sitt esse, som julafton för barn. De babblar och gissar veckor i förväg, Tv-tippar, skryter, skrävlar efter fika med utvalda fabrikstränare, där de äger ett par svans-strån. Sen publiceras tips i de överlevande tipstidningarna. Alternativt i egna spalter, krönikor, fortfarande med armar i kors. Inte många kvinnor som tippar? vill inte bli omsprungna och generade?

 

Tarzan i Expressen som krönikör har alltid något spännande att tillägga. Åtminstone när det handlar om USA, det förlovade landet. För riktigt hästfolk är hela den amerikanska hästsporten en sanning med modifikation. Mammon skördar fler offer där än vad det föds hästar

 

Så här gick det för proffsen, men de har ju annat att göra än att tippa...

Hur går det på liret för experterna då?

Tja, får man nämna alla favoriter i alla lopp, då går det jättebra. Hur ser deras egen inlämnade kupong ut (den de inte visar)? För ”nånting” eller någon, måste ju betala även deras räkningar varje månad.

Hovtramp/Lasse - Einar Andersson mästerfotograf

5 tippar V75 (uppföljare till 5 tippar V65) som salig Einar Andersson knäckte ide’n till, Solvalla lördag 28 maj (se ovan) visade lärlingen vart skåpet skulle stå, närmast full pott. Bra koll på "motståndet."

Nä, är inte ett dugg avundsjuk på ”storvinnarna V75”, har på nära håll sett hur för mycket pengar på en gång, fyller fickorna men tömmer hjärnkontoret.

En viktig sak till, hästar är inte enbart till för SPEL, anrika tidskrifter som en gång startades av hästintresserade borde inte slå knut på sig själva med spelprodukter. Fatta, att utan hästar blir det inget spel.

Lusläste samtliga utgåvor inför storhelgen på Solvalla, många ”tips” verkar då rakt inte ha kommit från travtränare, särskilt inte från de som har 100-236 hästar i stallet. Hur skulle det gått till? hur många hästar kör de själva i jobben? Gissningsvis kanske de känner igen fem av de bästa hästarna i hagen. Vore kul att ställa några väl uttänkta frågor om utvald häst, speciellt nån som de kanske inte ens kommer ihåg att de har i stallet. Utom vid fakturering.

Lyssnade faktiskt på en Pod, vilket jag inte gör normalt. Konstateras kan, att de gubbseb med några år på nacken och bakgrund på stallbacken tänker lika om mycket. Vi ser vad som händer, kan läsa mellan raderna. Ja, vi ser om en starthäst i Elitloppet blir trött, får mjölksyra, borde tagit av sig skorna i finalen istället för att slå ihop och galoppera. Vi ser med friska ögon och egen erfarenhet att när kusk vänder på spöt och petar hästen i rumpan i värmning (på bortre lång där inte så många befinner sig) så får hästen vingar och pullnätet på nosen sitter inte i vägen, förrän till start.

Arkivbild Solvalla travbana/EAP

Skiter i att kommentera Elitloppets Final och dagens 19.591 besökare, eftersom bästa hästen (enligt mig) vann. Resten är bara avundsjuka och felbedömningar. Såg den harmoniska individen redan tidigt på söndagsmorgonen, innan handklappningar och trumsolon satte igång. Se min FB där ligger flera bilder av Etonnant, What a Horse, eller - le plus beau et le meilleur de toutes les catégories!

 

Foto: EAP/Einar Anderssons arkiv

Varför inte ära den som äras bör?

Säger som på TrottoSport-podden – nä, Bosse Takter kom inte in i Hall of Fame i år heller. Varken som avelshingst eller uppfödare av Jimmy Takter, redan invald. Synd att inte fler i vår anrika klubb SHK Hästsportjournalister förstår att det är något ovanligt när sand blir guld.

Träffade en snubbe på pressmötet i fredags som inte alls var på samma våglängd, och dessutom sitter i Styrelsen Hall of Fame. Ett levande facit, Bosse kommer aldrig in så länge somliga sitter där.

Liv Haslie (Norges första kvinnliga proffs) blev invald. En otroligt gladlynt, rolig person som jag faktiskt gästat på gården i Norge och varit på många fester tillsammans med, efter Damklubbsmatcher. Gården, naturskönt belägen efter skumpande på slingrande norska grusvägar, i det oändliga. Oförglömlig resa där vi blev av med vår svenska busschaufför. Han hoppade av jobbet och blev second trainer i många år hos Liv. Om han tränade Liv eller hästarna är oklart. Har nog faktiskt en Super8-film därifrån, värd att ta fram…

 

Hovtramp/Lasse - gammal arkivbild negativ - Pride Farming

Blir också lite förvånad, med anledning av anrika Grupp1-loppet Harper Hanovers, Solvalla. Många vinnare i loppet näms men inte bandtraktorn, slitvargen Pride Farming. Borde fått ett eget lopp för länge sen, uppkallat efter sig själv på Solvalla. Åtminstone nämnas när tidigare vinnare hyllas. Kentucky Fibber med Knutte Lindblom (vann 1969) hade också kunnat nämnas, men då måste väl alla de där småglina med fläskotlettsfrisyr börja slå på google. Gammal är äldst, det är definitivt inga lopp man glömmer. I statistikern Jens Sjödens analys nämndes hästar som vunnit loppet en gång (1) och Max Flukt med två, 2005, 2006. De som vunnit loppet två gånger förutom Max Flukt, är Tibur med Bertil Rogell 1970, 1971. Den franska hästen Flambeu des Pins både 2002 och 2003 samt Pride Farming 1994 och 1997.

Styrkeprovet 3.140m är uppkallat efter ”järnhästen” Harper Hanover e.Peter Volo u.Sister Bertha/Dillon Axworthy som föddes 1932 på HanoverShoe Farm, dog 1942 av tarmvred. 139ggr resultat: 55-30-19.

Pride Farming från Fituna Säteri, Sorunda ägdes av Call-Olle Johansson innan svärsonen Peter Karlsson tog fast taktpinnen. Hästen tränades och sköttes under största delen inklusive alla starter runt om i Europa, av Bosse Östman, även om det stod "nånting annat" i program.

 

Hovtramp/Ilse - Songcan som äldre på Skråmsta Stuteri

Pride Farming e.Songcan (värdebokstav A) u.Fame Hammering/Express Gaxe startade 88 gånger, 23-17-14, travade in en ansenlig summa i dåtid. Hingsten individbedömdes 1994 som godkänd men vid avkommebedömning 2002 blev det ej godkänd. 44 avkommor (1049 starter/52 segrar) bästa avkomma Farming Way (FI) exporterad till Finland - 108 starter/33-14-10

Pride Farming själv startade som 3-åring och därefter regelbundet i tre säsonger, en av de främsta i sin kull. Blev som 3-åring fyra i Svenskt Travkriterium och vann Kriterierevanschen. Har segrat i Big Noon-pokalen och Grose Prijs der Lage Landen, samt Harper Hanovers lopp (2 gånger) på Solvalla, där Queen L ena gången blev 2:a, efter just Pride Farming.

Kan så här i efterhand (preskriberat) inte minnas någon annan som fått så lite beröm för så många års skötsel och träning av samma häst. Vissa i kretsen runt hästen var dessutom både falska och elaka, snodde till och med pristavlorna som hästskötaren ska ha från alla Rikstotolopp. Men då gjorde vi nya tavlor på Pressbild&Reklam, så Bosse fick dem i efterhand. Höjden av otacksamhet från kretsen runt en bra häst! Det finns fler...

Nä, världen är inte rättvis och vissa kommer aldrig fram...

Trevlig kväll!  Hovtramp/Ilse 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)