STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Många frågetecken blir det...

2022-05-28

 

De flesta frågor som hänger i luften får man aldrig svar på!

Fransoser och italienare "lekte" med svenska hästar både fredag och lördag. I morgon gäller det, vem orkar prestera i två heat, samma dag? Om det regnar, vem sätter nosen först då, både stark och speedig? Omöjligt getingbo att rodda i, spelar nog på kusk istället. Vilken kusk är absolut kallast, mest svårläst, kan låtas att han kör ett P21 lopp när han kör Elitloppsfinal? - lätt! Försöksheat är kanske preparé, men finalen! Nu hoppas man bara dopingprover fredag och lördag är ok, vi orkar inte mer.

Lyssnade på Trav-experterna idag, lyssnade noga. Kalla det gärna konstruktiv kritik, experter är ju full-lärda eller hur? Här kommer några axplock från dagens undervisning till oss vanliga dödliga.

 

Hovtramp/Lasse - huvudstång

Väldigt,väldigt bra hjälpmedel är en huvudstång (Jennifer Tillman) Är hon dåligt anatomiskt bevandrad, eller tror hon v(ä)rkligen på riktigt att huvudstång tillhör normal utrustning för fräscha travhästar, utan påbörjan av en oupptäckt ajaj?! Man tar sig för pannan. Lura inte folket i stugorna att tvångsutrustningar är något normalt. För bövelen.

Huvudstång på insidan, vill hästen bada i Bällstaån på innerplan? Det finns stänger på sulkyn att stötta rulliga hästar med, vid behov. Räcker inte det, ring veterinär! Huvudstång hindrar hästen från att hålla huvud och hals snett, bestämmer tvingande färdriktning. Huvudstång som används ska vara teleskopmodell och inte sitta på under defilering.

Visst finns enstaka undantag, hästar som vill springa hem vid utgång från travbanan, som till och med lär sig olika travbanors utgångar, men då beror det på helt andra saker. Alla hästar hittar hem. Hem till tryggheten, för bråkigt och mycket oväsen runt omkring, har dåliga videofilmer i huvudet från tidigare tillfällen. Har bara haft ”en sån häst” under alla år, blev bättre med dubbla öronhuvor och fick dispens att köra med checkrem på, eftersom ingen sprang tillräckligt fort för att ”käka” på hästen. Nä, han stannade inte ens för vinnarcirkel och täckespåläggningar, hem fort!

En förhandstippad favorit tappade båda framskorna i V75-loppet idag, händer knappt och dessutom en långväga gäst och favorit, blev 3:a ändå. Kan det verkligen hända, båda dojorna? Svar ja.

Hittade en tack och lov ovanlig straffpåföljd i resultatlistorna idag.

(Sårskada, startförbud 220528-220607) Böter 3000 kr tränaren för att ha försökt starta häst som ej var i tävlingsmässigt skick. Undrar hur de såren såg ut? skönt att banveterinär gör sitt jobb. Lite mer kompetens kan man väl begära av en tränare som gått Wången, även om de är födda 1990. 

 

Freudiansk felsägning? Per Skoglund i direkt-TV lördag:

Epimethus – ägs och har fötts upp av Daniel Reden, enda häst han äger.

Inkom 6:a idag lopp 8 Solvalla. ST/Svensk Tavsport: Stall Zet (Redén Daniel) Antal ägda hästar: 186

I Sverige vill vi givetvis ha besök till Elitloppet av hästar som ger de svenska en rejäl match, åtföljda av seriösa tränare, kuskar och hästägare. Dopingbrott och tveksam hästhållning har vi haft nog av. Funderar på hur noga man behöver vara som arrangör för att fylla Elitloppet med hästar och tränare som har rent mjöl i påsen.

Franska tränarna Thierry Duvaldestin och Bertrand le Beller lekte veterinärer rapporterades det i Bulletin de la S.E.C.F Böter 6000 Euro.

Diable de Vauvert (FR) från Bertrand le Bellers stall var idag lördag ostoppbar i Harper Hanovers Lopp på Solvalla med italienska kusken Gabriele Galormini. Harpers är ett anrikt lopp över 3140m, ett styrkeprov. Från spår15 med 40m tillägg var Diable favorit redan innan program torkat. En miljon trillade snabbt in på kontot. I senaste franska start segrade hästen på 1.11,5 över 2.875m. Näst senast vann han över Elitloppsaktuelle Etonnant och Prix d'Amérique-tvåan Galius.

Bertrand le Beller blev avstängd ett helt år (2017) för att ha koldioxid-dopat hästen Austine de Vauvert och i oktober 2021 injicerat 12 hästar med ett otillåtet preparat (glukokortikoider) bötfälldes igen. Sex av de 12 injicerade hästarna diskades i resultatlistor men Beller fick behålla licens.

Le Beller har avtjänat sitt straff och fått tillbaks licens i Frankrike  då får häst och tränare starta i Sverige, enligt reglementet. Bertrand Le Beller bötfälldes med 6.000 euro, en ansenlig summa. Le Beller fick konstigt nog behålla sin tränarlicens. Solvalla kan bara stoppa tränare och hästar att delta i rena inbjudningslopp. Vad man än tycker, Solvalla kan inte leka domstol och respekt får man ju inte, den måste man förtjäna.

 

Holger Ehlert, arkivfoto

Egentligen inte så mycket bättre att Katja Melkko (en av mina favoriter) tog emot tyska Holger Ehlerts häst i träning, Bästa Nesta. Startar under Elitlopps-söndag Solvalla. Ehlert lär inte få besöka Solvalla sen skandalen 2006 då Let´s Go var dopad med Etakrynsyra i Elitloppets Final, där Enrico Bellei körde, inkom 2:a och fråntogs prispengar från Finalen. I kval-heaten togs inga dopingprov, prispengar kunde inte tas tillbaks. Jag de Bellouet var först i mål, även den hästen var dopad, så svenska Conny Nobell och Björn Goop ”vann Elitloppet.”

Samma år, 2006 i slutet av maj, var Ehlerts häst Edgar Bi dopad med Etakrynsyra i ett större lopp på Vincenne. Hästen hade intagit medlet under ca ett halvår, inhämtats på recept från italiensk veterinär. Tydligen utan problem i pasta-landet och tillåtet? Ehlert har varit verksam länge i Italien, flera gånger på tapeten med dopinghästar och misstankar om uppgjorda travlopp.

2013 startade han svensk filial i Märsta. Fram till 2019 har han deltagit i fem Elitlopp (2002, 2004, 2005, 2006 (2 hästar) och 2013. Ehlert vart inbjuden 2013 med Nesta Effe som kördes av Roberto Vecchione. 2017 var det dags igen, positivt dopingprov lämnades av Urlo Jet (Bensolylekgonin) Ekogonin Metylester finns vanligtvis i Kokain. Hoppsan!  Böter och lång avstängning som Ehlert senare lyckades få hävd?! Vad fasen kostade det att få domen hävd? Kan bara hända i Italien.

Hovtramp/Lasse - Ringostar Treb och Wilhelm Paal

Ehlert reste till Sverige med välkända Ringostar Treb och Unicorno Sim, Ringo deltog i Sweden Cup, där han vann försök och blev 3:a i Final. Unicorno Sim var med i Fyraårings-Eliten, oplacerad. Bara två dagar senare stängdes hästarna av i Italien där de lämnat positiva tester för Fenylbutazon, prov som tagits i mars samma år. Några prov vid Sverigebesöket togs tydligen inte…

Hovtramp/Lasse - Ringostar Treb vinner Elitloppet!

Ringostar Treb flyttades då till Jerry Riordan, som etablerat sig i Sverige och vann Elitloppet med hästen. 2019 i juni testade Ehlerttränad häst Valent SF positivt på Hydroflumetazid, vätskedrivande ämne (förbjudet). Hästen stängdes av en månad under utredningens gång.

I juli 2020 opererade Holger Ehlert bort en hjärntumör.

Och i morgon startar Nästa Effe för Katja Melkko i lopp 12 på Solvalla. Ägs och är uppfödd av Holger Ehlert. Ger mig fan på att han sitter på uteläktaren när det är dags. Den gubben blir man aldrig av med.

Stalltips till ST, glöm inte dopingprov i lopp 12 söndag.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 1

2022-06-27 19:28:41 - Zazza, zazza@carlen.se

Gillar det du skriver, men ibland skulle jag vilja ha fler namn på skurkarna.....
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)