STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

What a horse, what a driver and what a trainer!

2021-10-23

 

Foto: Hovtramp - hur många har rent mjöl i påsen?

Fast kan man verkligen lita på det man just såg?

Var det inte en smula för fantastiskt? Kan en travhäst v(ä)rkligen springa fortare än tidtagaruret? Tja, det kan nog bara tränaren själv svara på, hästar kan ju dessvärre inte prata...

Foto: Einar Anderssons foto som Salvador Dali "lånade..."

Fast nog vore det väl lite intressant om man hade fått vetscanna utvalda hästar och se vad som kom ut på pappersremsan! Ett antal travtränare är ”alldeles för duktiga” för att kollegorna ska låta bli att fundera på vilket monster de just blev passerade av i loppet. Inte bara passerade utan frånåkta.

Det enda de fick se var ryggtavlan på kusken och en nöjd travtränare i fettdrypande TV-intervju. Självklart har aktiva rätt att både ifrågasätta, diskutera och byta erfarenheter med varandra och Svensk Travsport. När regelrätta svar uteblir från ST uppstår problem för aktiva som vill tävla på lika villkor.

Foto: Lasse/Hovtramp

Enda lösning är nog mindre floskler som värdegrunder och mer insyn (det löjliga ordet transparans) i hur de aktivas ärenden hanteras av de som har uppgifterna och lönen för övriga. Med ”rätt folk invalda” på rätt stolar uppstår ju inte ens problem. Blodbyte rekommenderas.

Blodbyte är betydligt vanligare i stallar än i styrelserum…

En metod som blivit allt vanligare i travsport, även om föregångarna Svenne Lindblom och några till var åtskilliga år före resten…Vad är det egentligen veterinären tar betalt för? Äsch, det där behöver man ju göra så ofta och jäkligt dyrt är det också, så det kan vi väl göra själva i stallet?

Foto: Ilse/Hovtramp - Sven Lindblom

Många rykten har figurerat under senare år när vanliga travhästar överpresterat i travlopp. Svensk Travsports avdelning för ”provtagning” och dopinglabben verkar i alla fall inte vara i symbios med dessa underdjur som hämtar den ena lagerkransen efter den andra. Suck.

I veckan gick Roger Walmann ut med en frispråkig podd om ”läget i travsporten” och pekade på flera viktiga punkter som på sikt raserar svensk travsport. Hade någon mindre travtränare sjungit ut i samma ordalag hade de säkert blivit beskyllda för avundsjuka, ryktesspridning och fått ett litet helvete på osociala media.

Tack Roger.

Alla som tränat häst vet ju hur anatomin begränsar att vingar fälls ut på hästryggen och syre automatiskt fylls på från ovan när det naturliga tagit slut. Idag känns både franskblister och Ventipulmin som dagis jämfört med Kobolt, blodpåfyllning och Milk-shakes. Fästingmedel som utlöste positivt dopningsprov är väl inget konstigt heller egentligen, det vet ju alla som har koll på italiensk travsport att det och mycket annat flitigt använts som prestationshöjande. Substansen är Imidocarb (mot fästingburna parasiter.) Hästen hos Jerry Riordan hade behandlats i januari och kom från en stad där parasiten fanns, enligt DNT:S chefsveterinär Anne Wangen.

Foto: Lasse/Hovtramp - Jerry Riordan

Det hjälper inte att bli förbannad, bara att krypa till korset om man vill ha respekt. Nummer ett är kanske att lära sig svenska för att kunna ta del av svensk travsports reglemente och karenstider. Med ett skamfilat rykte är det svårt att bli betraktad som kliniskt ren. Någonsin.

Bengt Adielsson tog faktiskt upp detta i senaste krönika som jag gärna insuper. Milkshake är en form av doping som är ett gissel för hästsporten världen över. Enligt uppgift till Expressen ligger provtagningen just nu nere i Sverige.

– Den apparat vi har är mycket resurskrävande, säger Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport. 

– Men vi bedriver också spaning och har just nu ett par ärenden som vi ser över. Må så vara. Men jakten på fuskare måste ha hög prioritet.

Håller med bengt Adielsson. Inte minst med tanke på Breeders Crown-loppen på Solvalla söndag…

Jakten går vidare, vissa tränare jagas ständigt och hålls mer under lupp än andra. Däremot känns det inte som om travsportens provtagning håller jämna steg med det som finns på marknaden. För (Gud förbjude) inte hamnar väl positiva provsvar i ”slasken” som delar av Proppenutredningen gjorde? Man måste ju ändå fundera med tanke på vissa övernaturliga prestationer, de som inte ryms i en vanlig hästkropp!

 

Storbråket i trav-Tv när Conrad Lugauer pekade elakt på Johan Untersteiner som körde åt Jerry Riordan, det upprörde fler än inblandade och satte tankarna i gungning. Självklart har travtränarnas kollegor bättre koll än vi andra...


ständigt jagad och ofta misstänkt för dopning och fusk

kan ju inte vara särskilt energigivande, samtidigt som man undrar varför så pass många som nekats licens utomlands hamnar i just Sverige? Det kan ju knappast bero på prispengarna.

 

Foto: Lasse/Hovtramp - RingoStar Treb Elitloppet på Solvalla

Tänker på den fantastiska travhästen Ringostar Treb, som kom från ökände Holgert Ehlert (avstängd) till Jerry Riordans stall, och mot alla odds vann Elitloppet på Solvalla. Man hoppas ju verkligen att inga prover kastats med tanke på tidigare tränare och samarbetet mellan tränarna. Fast å andra sidan tog det ju bara fem minuter för franske Fabrice Souloy att få in 80 hästar i träning, så fort franska myndigheter kortat av hans långa dopningsstraff för Kobolt.

Bästa häst vi sett i Sverige? kan vara Aetos Kronos som Jerry Riordan just nu vakar över efter en milt sagt konstig snedtändning på anti-inflammatoriskt preparat. Har visserligen upplevt att hästar både dog och blev svårt sjuka av dåtida obligatoriska Fluvac-vaccinering. Ungefär som pandemins Covid-sprutor, alla tål dem inte.

Fast... med förlamad, hängande ansiktshalva känns det nog mer troligt att den stackars veterinären kommit åt och skadat någon nerv…inte minst med tanke på att samma preparat tidigare getts hästen utan problem. Oavsett vilket, det här blir nog ingen billig historia. Hästen laddades mot vintern i Paris, Prix d´Amerique…Bara fem år, 16 segrar på 39 starter och nästan 11 mkr på kontot. Han har ju faktiskt redan förtjänat lite semester med vackra damer och så farligt är det väl inte om tävlingsbiten får vänta ett år…

Det hjälper nog inte ens att heta Jonas Tornell och vara världsberömd veterinär i hela Sverige, det finns alltid någon med strikt ansvar, och vad det betyder vet vi ju, eller hur?

Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)