STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

En blåsig lördag i lervälling på Solvalla, vad händer där?

 Text&Foto Hovtramp/Ilse

(den riktiga fotografen spelar golf i Spanien...suck)

I de fina salongerna packade samtidigt lånekuskar och travtränare från hela landet just då upp sina dressar för att köra V75. Hästskötare tar en snabb sväng på stallbacken med starthästen, mobiler plingar och ljuder överallt. Reportrar springer omkring i stora dunjackor och vintermössor med micken i högsta hugg, letar upp lämpliga offer mellan värmningarna och ställer frågan - hur känns det?  Fabrikstränarna tar störst plats i TV-rutan och strålkastarna lyser starkast på populäraste lånekuskar. Det ska till en extraordinär häst för att få uppmärksamhet i TV-rutan, alternativt att nån av de så kallade experterna är rädda att missa en dold vinnare.

Motsatsen till ovanstående rader utspelar sig samtidigt på Solvalla Travbana. Kallt, blåsigt, smutsigt, men ingen verkar bry sig. Här har vardagsfolket samlats, B-tränare, hästskötare, hästägare, licensloppsdeltagare och provloppskuskar. Det är ovanligt rörigt på stallbacken och i gäststallen idag, mycket folk i rörelse överallt och hästar som korsar varandras väg.

Någon saknar boxplats och protesterar högljutt. Tjej med rosa hår lugnar grinig gubbe och allt ordnar sig när de får ett helt stall för sig själva längst bort. Resten trängs och får knappt plats att sela ut sin häst för värmning, boxfördelningen är ur spår. Två hästar på olika platser är inte optimalt för B-tränaren. Påsar och selprylar överallt. Hade jag haft häst med mig hade jag gått iväg till stallet längst bort, lugnt och skönt som det ska vara.

Tydligen har Solvalla slopat anmälningsavgifter och gästboxhyror, kan det vara sant? Man mockar själv och städar upp på sin plats, låter overkligt, otroligt efter alla år. Håller hästfolket och bredden på att ta slut? Blir det bara fabrikstränare och lånekuskar kvar? Vem föder upp hästar i så fall? Gräsrötterna är viktiga.

Fyra lopp ska köras idag och värmningarna är i full gång. Första loppet är licensloppet, som väckt mitt intresse. En av Profilskolans Hästprofils elever deltar för att få ungdomslicens med stor häst (16 år.) Självklart vill man se att allt fungerar och vid behov vara moraliskt stöd. Lopp 2 är ett provlopp i 25-tempo och lopp 3 ett provlopp i 23-tempo. Båda loppen har fri fart sista femhundra, och då snackar vi om fri fart...Tydligen är det lika viktigt att "vinna" provlopp som riktiga lopp. Lopp 4 är hör och häpna ett gäng kallblod (nordsvenskar) som ska trava mellan 1.30- 1.40 i klunga. Ett jättekul inslag bland varmbloden. Blev tvungen att klappa en av dem och fick faktiskt lite abstinens.

Arion, allt är förlåtet.

Ulrika Riesterer Ådö Säteri

Hur det gick? Träffade massor av folk från "förr" som inte heller kan slita sig från vardagstravet och övar när det finns tillfälle, med egen kusk eller kör själva. Att skaffa häst till licenslopp är inte det lättaste! Jobbade häcken av mig för ett par år sen och lyckades till slut låna ett par "märrar" som kunde delta de femton gångerna som krävs. I dagens fall blev det betydligt lättare, Ulrika Riesterer från Ådö har öppnat filial till Solvalla Travskola och kommer in med häst och vagn. Dessutom lämplig häst. Helt fantastiskt och möter ett stort behov. Solvalla Travskola hade ett helt gäng hästar på banan i de olika loppen och hade fullt sjå att hålla koll.

Roligast idag? Att studera "folk" och hästar. Stora gummioveraller och sjöstövlar trängdes med proffsiga dressar. Hur packar man då? Ikeas blå kassar översvämmade gäststallen. Inga stora packlådor eller snitsiga selpåsar som vi släpade på inte. Hästarna då? Bortskämd med fräscha starthästar konstateras att även om det inte är någon skänhetstävling kunde ju åtskilliga ha behövt putsa lite på sina "bästa vänner."

Stam på provloppshästarna, stämmer med tävlingsprogram? Nä, betydligt större bredd i stamtavlor i gäststallen än i rikstoton. Här fanns ingen risk för inavel. Hittade avkommor till Pampino, Couch Doctor, Campbell Hall, Steinlager, Zerberus, Home Alone, Thai Tanic, Easy Lover, Tyler Cas El...Letade lite till och hittade faktiskt några av mer modernt snitt, Fast Photo, Super Photo Kosmos, From Above, Zola Boko, Timoko, Ken Warkentin.

Kallbloden då? Hittade Stjärn Lina efter Järvsöfaks, Björlitira (NO) efter Bork Odin och Steinar efter Horgen Tore. Härliga hästkrafter, luktar inte ens som varmbloden. Skog, svett och kåda fyller näsan.

Hur gick det i licensloppet? Koncentrerade mig på detta lopp av förklarliga skäl. Var minst orolig för eleven som debutyerade, mer orolig för alla runt omkring, sannerligen en blandad konfekt! En ung tjej trodde det var ponnylopp, smackade och slog med tömmarna och vägrade att ta upp trots att licensloppet har farthållning. Kunde inte ta ögonen från henne i kameralinsen. En annan kusk var mer rutinerad efter fortkörning hos proffstränare och kom naturligtvis först i mål utan att bli svettig eller ha "bästa" hästen. 

Ingen galopperade! Bra gjort, och alla tre provstarter innan giltig start avlöpte väl. Den första var bäst, när loppet gick var det många som "körde" och de kom från "alla håll" som Hans G brukar säga. I vida spår istället för spårsnålt. Min elev är rädd om kronorna och tog det säkra för det osäkra och höll sig lugn längst bak hela loppet, bra kört.

 

En storväxt montéhäst var lite irriterande med i licensloppet. Knappast optimalt och kan man inte hitta tre hästar till för att rida licenslopp i monté kan man ju kalla in några av de ryttare som verkligen skulle behöva övningen att sparra - istället för att rida lopp.

Att "hitta" en rutinerad licenshäst betyder ofta att man får ta det man har eller får låna, och inte alltid de rutinerade ringrävar som klarar en (hög) häst och montéryttare i klungan, varken i rygg eller på utsidan. Detta kan ställa till loppet rejält. Som en av två initiativtagare till svensk monté när det begav sig kan det direkt säkerställas att detta är inte optimalt ur säkerhetssynpunkt. 

Konstateras kan, att det blev en rolig dag. Blå Stugan hade öppet och en välförtjänt kopp kaffe och god macka gick att trycka ner innan hemfärd. Inga olyckor, allt avlöpte enligt facit. Så nöjd!

 

Beslut, sista ordet oavsett ämne!

 

ÖVERDOMSTOLEN har talat, givakt!

Vilka beslut togs av Svensk Travsports ansvarsnämnd 2019?

Vissa skrattar man åt, andra funderar man över hur mycket kännedom medlemmarna i nämnden egentligen har om modern travsport, travfabriker och aktiva?

I (o)sociala media som Facebook, Twitter och för all del press & travmedia vattnas det i munnen på redaktionerna när rubriker går att göra intressanta (ex. olyckor, hästflytt, dopning, våld, porr och blod.)

Flashback berättar vem, vad och hur nästan innan det har hänt.

Oftast är det ingen hejd på fantasin hos skribenterna, en ”travtränare” kan lika gärna vara en hästskötare eller lärling som dessutom fått sparken för länge sen.

”Känd travkusk” kan lika gärna vara den som tömmer skitcontainern eller han/hon som kör långsamt åt proffset när han är hemma och vilar sig, om inte solen skiner. Lösnummer säljer.

När det händer något som absolut inte borde hänt, tar man i Travsportens högnäste plötsligt ställning för nationalikonen, trots att han tafsat tre gånger för mycket! Självklart offras mycket hellre den "lilla snärtan" som vågade anmäla, än han som betytt så mycket för travsporten. Lite tafs får man väl tåla!

Proffset som vann mest av alla på sin hemmabana där uppe bland snödrivorna då? Han hade besvisligen inte koll på varken karenslistor eller medicinskåpet (vid upprepade tillfällen) fick några kronor i böter, överklagade och fick några kronor till att pröjsa, men fick behålla proffslicensen. Är hästägarna medvetna om vad hästarna sprutas upp med? Står allt på fakturan? Suck. Vem har sagt att livet är rättvist eller att regler följs.

Ett av de sämsta exemplen någonsin i Svensk Travsport var nog när femton års avstängning i Norge blev ett år i Sverige. För samma brott. Många blev förvånade när den svenska domen mot Farbrice Souloy meddelades, men det fanns faktiskt en  godkänd förklaring. Rent juridiskt. Rätt blir inte alltid rätt om lagen ska följas.

 

Skiljenämndens ordförande Sari Olausson berättade varför Souoly bara dömdes för oaktsamhet. Under förhandlingar i Oslo lyckades inte Svensk Travsports jurist Göran Wahlman bevisa att HIF-1-stabiliserare (där Kobolt ingår) var infört på förbudslistan från 2014, och att det därmed skulle vara otillåtet att använda Kobolt… före den 26 maj. Det var inte heller överbevisat att travhästen Un Mec d’Heripré tillförts Kobolt… efter 26 maj.

Ansvarsnämndens medlemmar tar de slutgiltiga besluten, men är långt ifrån lika välkända som lånekuskarna. En viktig samling i sammanhanget, nämndemännen alltså. Akademiker med gedigna rötter och kännedom om travsport? Sari Olausson (Skiljenämndens Ordförande) är domare och Anette Fassi åklagare. Hans Bernhardsson är både Klinikchef och Distrikstveterinär medan Sven Eriksson återfinns i Skånska Travsällskapet och Lennart Ohlsson i Färjestads travsällskap.

Svensk Travsport har numera även hjälp av advokaten Staffan Uvabeck vid behov, hoppas verkligen att han inte fortfarande är hästägare i Goop-stallet. Varken synligt eller osynligt.

Ett antal beslut blev det under 2019, som hittas under ”beslut” i datumordning på Svensk Travsport.

För dig som vill veta hur nämnden beslutar finns två utvalda länkar nedan, som varken stämmer med Travsportens Code of Conduct, moral och etik eller borde ha funnits över huvud taget! 

 

https://www.travsport.se/siteassets/organisation/beslut/ansvars--och-disciplinnamnden/2019-11-15.pdf

 

 

https://www.travsport.se/siteassets/organisation/beslut/ansvars--och-disciplinnamnden/2019-06-25.pdf

 

Nu återstår bara att hoppas att 2020 kan bli ett fantastiskt trav-år utan skandaler, dopning och slagsmål.

Hovtramp/Ilse

Kravlista eller kalla det gärna Nyårslöften...

Det positiva först!

Solvalla har en fungerande travskola, på en för övrigt stängd stallbacke utom på tävlingsdagar. Det är mycket värt för alla som inte har tillgång till hästar genom familj och släkt. Ett gäng unga tjejer håller i taktpinnen tills lämplig travskolechef hittats. Rekommenderas.

Solvalla har även en fungerande sportchef, plockad direkt från verkligheten. Det var på tiden, och en upprustning av travbanan kommer säkert att ske inom en snar framtid när ”klirret” från försäljning av mark droppar in. Darra Åby och Jägersro, plötsligt händer det.

 

Årets höjdpunkter?

Galoppresan till Irland i oktober med en extremt liten grupp från SHK/hästsportjournalister.

Där missade ni verkligen något alla ni i medlemslistan.

Många medlemmar, där numera tipsnissar fått komma in i värmen bland journalister och fotografer. Klubb med historiska anor men hade inte varit fel med en levande hemsida, exempelvis länkar till medlemmarnas artiklar, reportage och böcker. Inte spel tack.

 

Kändes otroligt bra att få vara lite otrogen mot travsporten några dagar. Lätt att få abstinens bland fullblod, ett antal muskelknippen har ju passerat revy under livets gång. Vila i frid Allroy, Smargan, Original, Psalm, Altan, Make or Break, Mustika och många fler...

Att få klappa en kuse som tar 28 millar (världens dyraste hingst, Galileo) för ett skjut (Coolmore Stud) och som gett Drottning Elisabeths tre fölston företräde kändes rent av lite högtidligt.

Åskådare till ”nybörjargalopp” blev faktiskt en hårresande upplevelse. Alla i loppet utom två ryttare ramlade av i en häcklöpning, men ingen skadade sig. Flera ryttare uttryckte sig efter loppet att ”det här var det enda de ville göra…”

Att smyga upp i ottan och titta på arbetsryttare som sprängde fram i stora klungor i dimman, sitta på pubar med öppen brasa, dricka irländsk whiskey och strunta i alla måsten, rekommenderas.

 

 

Årets behov av kompetensförhöjningar?

Travtidningarnas kamp för överlevnad. Nätet i all ära men…med rätt omslag och innehåll är det fortfarande trevligt att dra sig tillbaks en stund med en prasslande pappersvariant.

 

Omslag behöver ju faktiskt inte visa upp lånekuskar varenda gång, gynnar knappast sporten underifrån och lämnar inga bestående men. Med de nysatsningar som Travronden ständigt skryter om hoppas man ju att ungtupparna på redaktionen verkligen ”går ronden” och fattar att målgruppen inte enbart bor i spel-luckan.

Sulkysport känns lite bättre, vilket förmodligen beror på medelåldern på redaktionen och friheten från staten och kapitalet.

Stalltips - leta lite oftare i buskarna så hittar ni intressantare vinklingar och folk som brinner och lever för hästarna och sporten, inte enbart spelet.

 

Trav-Tv och ”Liven” med ATG

Say no more. Experter i Trav-Tv travade på varandra, som berättar vilka hästar som är vassa eller kassa. Vem (f-n) kom på den rubriken? Dravel från början till slut. En bra häst är en bra häst och det är ekipaget (häst+kusk) som tävlar. Så trött på vattenkammade gossar, ba-vinnare, bajk, open eye och barfota. Lär er svenska.

Skulle vilja ordna en kunskapstävling för handplockade experter om HÄST. Sandra och Jennifer slipper delta.

Urvattande och förstörda V75-omgångar och i värsta fall bistånd till Norge och Danmark! Inte att jämföra med dåtidens V65 och V75 en gång i veckan. Inte ens hästägare dreglar över startlistorna längre, huggsexan mellan lånekuskarna är värre än någonsin och proppmakarna borde få en runda i stallen bland de aktiva.

 

”Liven” är numera bara tröttsam när man följt sändningen ett antal gånger, lyssnar snart hellre på väderleksrapporten och sitter på E-läktaren ensam. Alternativt stoppar nålar i ögonen.

Så trött kan man bli när det mesta går ut på att analysera hältor och kalla kuskar för klena. Det har definitivt inte alla råd med.

Nån gled in på en räkmacka medan en annan gick direkt till expertpanelen i Tv, efter att ha varit taxichaufför åt ett redan upphittat fynd. Lite titt i backspegeln visar också på ett par årtionden med fantastiska travhästar, som drog sig tillbaka till sina harem på grund av olösta hältor. Känner faktiskt en tränare som hade kunnat laga minst hälften av dessa underdjur.

Vilka krav kan man ställa som aktiv i hästsporten?

Betala och hålla käften?

Beror på om man är spelare eller klappar på hästar regelbundet. För vem vill möta någon i loppen som nyss klivit ur ozonsyretrumman, fyllt på lite vätska eller blod kvällen innan, eller i värsta fall käkat lite kobolt eller neutraliserad ADHD-medicin.

Nästan ingenting är så känsligt som att ha åsikter om de aktiva gullegrisarna i hästsporten. Det spelar ingen roll hur många hästar som offras, måste avlivas efter felaktig träning eller är fullsketna med medikamenter efter underbara utlandsresor i storlopp. Då är allting tillåtet, glöm svenska normer och karenslistor. Helt ”normalt.”

 

VM USA låter ju lockande även om resan är längre än till Solvalla. Lusläser man program och följer upp ditresta svenska travhästar visas tydligt vilka tränare som föredrar hö och havre och vilka tränare som hoppar över etiska och moraliska begrepp för lite fler dollar. Här finns läskig läsning för intresserade. Oj, där föll glorian på ett antal svenska tränare.

 

I travsporten håller vi ihop, kniper käft på ren svenska. Ve den som svartmålar guldhjälmar, spyr på dopinganklagade eller vågar ta fajten med de ”stjärnor” som stoppat fingrarna i fel syltburkar (typ MeToo, dicpics via sms eller bara vanliga högljudda gräl på stallbacken.)

Schysst stall och Code of Conduct, även om de ger ett löjes skimmer när besluten tas i ansvarsnämnden. Travsporten måste skyddas från angripare, tvåbenta ikoner försvaras ända upp i överdomstolen, de som tar strid ska bannlysas och rullas i tjära och fjäder.

Listan kan göras lång. En hel del hände både bakom och framför kulisserna under häst-året 2019. En hel mapp med galenskaper. Som alla känner till men ingen vågar tycka om. Nu ser vi framåt, vänder blad, så vad ska vi då ändra på?

Blodbyte i travfabriken, Silvergrisen och Svensk Travsport.  Ordförande (Marjaana) lovade runt men utförde tunt. Borde åtminstone (med den bakgrunden och ex-maken) begripa hur travsporten ska skötas för att överleva och hitta nya intressenter.

Oavsett om det gäller prispengar eller att man som proffs inte ska kunna pröjsa 100.000 och få behålla proffslicensen...

...när man trampat ordentligt i syltburken. Bästa tränare på ”den travbanan 2019” jahaja, så enkelt ser man på dylika incidenter!

Remy Nilson kändes som ett kompetent tillskott i Styrelse-samlingen, men har väl inte höjt rösten utanför fikarummet ännu i alla fall? Herregud, var ska man hitta människor som går att lita på och brinner för HÄST-sport, varenda liten sketen ponnyklubb är ju full av tvåbenta som har egna avsikter med nomineringen. En typ av karriärister som vill sola sig i rampljuset.

Travbanornas styrelser är inget undantag

här finns massor av jobb att uträtta som aldrig någonsin ser dagsljus. Problemet är att de som har erfarenhet och åsikter oftast blir ett hot istället för en tillgång, åtminstone på småbanor, eftersom de syns bättre där. Vilken travbana vill ha negativ kritik? Ingen.

Vanligast är att lägga på locket. De som skrek allra högst eller hade mage att skriva på osociala media väljs in i klubben för inbördes beundran, vilket får dem att…hålla käften. Det var också det sista man hörde från dem. Styrelsen däremot, glänser på Travgalan, givetvis finns ett konto i bokföringen för marknadsföring. Så långt inga fel. Om det hade varit rätt personer som representerat. 

Tomma läktare. Glest på publikplats. Ett himla tjat om detta varenda vecka. Nationalarenan Solvalla blöder i vardagstravet medan sommarbanorna blomstrar, under en kort period. Helt naturligt. För vem vill stå ensam på publikplats?  Så vad vill publiken ha? Underhållning? Social tillhörighet och gemenskap? Vad kostar det?

Fråga Stefan Eriksson marknadschef på Sundbyholm, han vet.  

 

Siffror från 2019 att fundera över…

Svensk Travsport hade ca 1 miljard i ”potten” + uppfödarpengar. Vilka delade på dem? 2019 fanns det 7.537 travhästar i A-träning. Efter ett snabbt överslag i stallen hos proffstränarna (385 stycken) visar det sig att 11 proffs (21%) kvitterade ut 210 miljoner.

Resten delade på smulorna. Och värre ska det bli. Nykläckta tränare kastas ut i kylan från Wången och licenstillhörigheterna som ändrats 2020 gör det nästan onödigt, eftersom amatörer (B-tränare) fått utökade rättigheter. Fakturera mera…

V86 första onsdag 2020 var det hyfsat väder med lite snålblåst på Solvalla. Hur många slet sig från skinkmackan och övergav Live och Trav-TV? Svar: 368 stycken inräknat de aktiva på stallbacken. Tyckte väl att det kändes lite ensamt på publikplats…och på pressrummet satt några enstaka gubbar bänkade med utsikt mot banan.

Hur lockar man folk till travbanan?

Tänk bara tanken att fira NYÅR på en travbana! Det går väl inte? Jo, det gick, i alla fall på Axevalla. De har bevisligen hittat rätt ”underhållning.”

Vad hände i trav-bubblan 2019?

Karenslistorna hottades upp rejält efter ett idogt jobb av Veterinärgruppen på ST. Härligt med kompetens. Är man övertydlig kan ingen skylla på att de inte visste…

DMSO får 60 dygns karens, bra men här behövs ändå mer! Somliga med licens har inte förstått hur det ska användas och speciellt inte av av vem. Felaktig DMSO-behandling? sälj snabbt. Den enes bröd är den andres död.

Tildren finns med på karenslistan, herreminskapare är inte det preparatet utrangerat efter skandalen för några år sen? Leta gärna i hovtramps artiklar, värsta rysaren blev det och glömmer ingenting. Facit: rev ut ett antal ”bekanta” ur adressboken.

Förbud på karenslistan mot ozonbehandling! Läste vi rätt…

Tillskott som Kobolt och Nickel är inte heller populärt längre, dopinglabben har kommit ifatt. För att hitta ”något” måste man ju veta vad man letar efter, då får man en träff…hur svårt kan det vara.

Förbud att tejpa nosen på hästarna och förbud mot att tävla ston med kulor i underlivet…Synd att man inte kan skjuta upp brunst på somliga tvåbenta och även tejpa en del klåfingriga.

Alkaliserande substanser, det låter gott eller hur? Finns i varenda livsmedelsbutik och kallas bikarbonat. Har hittats på spridda platser i landet och förmodligen använts. För ett antal år sen, inför ett storlopp, gjordes besök hos häst undangömd hemma hos ägaren, han som alla klappade händerna åt och beundrade. Det finns inga gränser för vad avarter av hästfolk kan hitta på när det drar ihop sig till Elitlopp.

Nu ser vi fram mot ett Trav-År utan doping, smisk på rumpan bakom kulisserna, införandet av vissa lopp stängda för lånekuskar och V75-utdelningar värda namnet.

Hovtramp/Ilse

Vad sa du, sa du?

…Vad sa dom egentligen?

…den som inte följer strömmen eller törs ha egna avvikande åsikter blir ett hot, väldigt sällan en tillgång. En norm är det vi kallar normalt, avvikande åsikter får i värsta fall nät-troll på halsen, bajskorvar och löspenisar i brevlådan. Har dessvärre hänt, även om det var länge sen. Någon ville tydligen berätta att jag var sambo med en häradsbetäckare.

Alternativt agerar ”nät-mobben” på osociala media. Fler än en person har fått sitt liv uthängt och förstört med hjälp av nutida häxprocesser. Tacka Meetoo för det. Hälften är säkert sant, resten är larv.

De som aldrig tyckt någonting, ler och jamsar med, det är dina chefer i framtiden. De går alltid den kortaste vägen. Politiskt korrekta, utgör inget hot mot någon. Bli aldrig förtrolig med någon som bara ler deltagande. Tacka aldrig ja till ”gratis alkohol” med jobbet. Allt du säger kan vändas mot dig, långt ifrån enbart i löneförhandlingar. Tänker med fasa på alla "fyllefester" med slagsmål och dans på bordet som ung häst-tjej på travfester. Nä, jag drack aldrig ens när det var gratis, hade facit hemma och vem vill bli en idiot.

Den som redan nått framgång får en gloria och är i princip skyddad av sin egen sociala grupp, inte minst i hästvärlden. Varenda organisation eller liten klubb är nedlusade med folk som väljer in varandra och puttar bort de som brinner för ämnet och hade kunnat vara till nytta för medlemmarna.

Hovtramp/Ilse - Remy Nilsson

Hade nog hoppats att Remy skulle slagit näven i bordet som pensionerad styrelsemedlem i ST. Inte minst när det ska sparas! För h-e, där sitter flera hundra gembärare och sportchefer staplade på varandra i Silvergrisen, med lön från oss aktiva! DÄR ska strypsnaran dras åt. Mina bestående men efter Remy som chef är helt annorlunda än bara fika.

Storebrorskomplexet (fika med en chef) är en virus av stora mått. I slutänden – handlar det nästan alltid om att slicka uppåt och sparka nedåt. Då först får du leka med höjdarna.

Vem vågar berätta vad de egentligen tycker?

Svar: inte speciellt många.

Hovtramp/Lasse

Thomas Nilsson, travlegend med Legolas och Mack Lobell i minnesalbumet gjorde ett vasst uttalande nyligen i en populär travtidning. Han tyckte inte det var lika ”kul” längre att smita in på hemmabanan Åby. Trots alla fantastiska renoveringar och faciliteter. Thomas hade exakt samma åsikter om travsport som Jim Frick uttalade på stenåldern – lånekuskarnas vara eller vara.

Urvattnade travlopp och massproduktion av V75 dagar (Vinter Boost) under julhelgen som gör att knappt någon har en smula tro på travsportens framtid längre. Nöden har ingen lag, alla skiter i tomten och startar, man får ju i alla fall 500 spänn även om man är sist.

Thomas Nilsson tog även upp sin egen besvikelse över Svensk Travsports hantering av Estlands-katastrofen. Döda hästar travade på varandra och parallellt med händelsen får den ena skojaren proffslicens på Solvalla och ansvarig tränare för hästarnas väl och ve får behålla licensen och kommer undan helt gratis. Man tar sig för pannan.

Tack Thomas, du är en riktig människa. Hade du suttit kvar som expert i TV-rutan hade jag stått ut. Orkar inte längre med babbelnissar utan hästkompetens, underbarn med tuppkammar, kuttersmycken eller ännu värre, små bastanta snusförnuftiga stintor som myntar historiska citat. Exempelvis största storloppsdagen till en av de bästa kuskar vi haft, direkt efter en jätteförlust – hur känns det?

Vad han svarade? Hörde jag rätt... i direktsändning?

Svar ja. –Vad fan tror du, jag är lycklig!

Gratis stalltips till Trav-kanalerna – sortera i experthögarna.

En krönika i ett travmagasin fick mig också att klappa i händerna. Ung, kvinnlig proffstränare vågar ryta till om ”en tös som tog mod till sig mot national-ikonen” – bra rutet!

Facit: nu är det nog färdigfikat i Silvergrisen...

Sist men inte minst i tidningsbläddret, varför göra sig till åtlöje om ”konkurrenter” i press och media? Vaska fram något från den egna redaktionen, det hade känts mycket ärligare…och roligare!

Tjacka en spegel. Mest tomte var nog den som skrev de raderna.

Hovtramp/Lasse  - vila i frid "Pärlan."

Sammanfattning av trav-året och Nyårslöften inför 2020

Det är helt okej att klappa småflickor i röven och tvinga dem att sitta i knä på ärrade proffs. Code of Conduct är bara ett spel för gallerierna. JOP kan fortsätta att skicka pinsamma sms till småflickor som inte har något för att de vågar säga ifrån. Schyssta stall borde läggas ner?

Det är helt normalt att förvara milkshakedunkar, intravenösa attiraljer och nåldynor i stallet, pröjsa 100.000 i böter och behåll både proffslicens och intjänade prispengar med dopade hästar. Seriös kille eller "överdomstol?" Vem kan man lita på?

Det är helt normalt att språket förändras. Svär mer och klanka ner på konkurrenter i Trav-Tv och på sociala media, det låter så folkligt när aktiva travmänniskor visar sitt rätta jag. När licensfolket ger trovärdighet för Travskole-utbildningarna, är social kompetens ett minne blott. Ingår i mental coachning på Wången fast är kanske utbytt mot omvänd marknadsföring? Nästan som förr i tiden... när farsan tog en sup i stallet bakom höbalarna med nån licensierad hästgubbe, senare nationalhelgon.

Hovtramp/Ilse - dräng

Det är helt normalt att jobba arslet av sig dygnet runt som hästskötare och sen bli bortglömd i både press, media och speciellt i Trav-Tv, efter vinsterna. ”Experterna” med mundiarre´ berättar inte ens vem som TRÄNAR hästen längre, allt ljus läggs på lånekuskarna, som byter plats med varandra och stjäl allt lyse som finns. Nickedockor som säger rätt saker på rätt ställe, får beröm (fast de bara gör sitt förbannade JOBB) och blir världsberömda i hela Sverige.

Efter lopp kan somliga stjärnor tydligen bete sig precis hur som helst, utan att ens ha läst på i facit… (Avlyssnat) lånekusken berättade för en dubbelt så gammal proffstränare att han var oduglig att träna häst. Oduglig kan han vara själv, samma pajas som på Kung Åke-tiden var enda hästskötare som erkände djurplågeribrott utan att straffas eller hörsammas. Kom inte i närheten, då smäller det. Kompetenta hästmänniskor, djur och barn ligger mig varmt om hjärtat.

Men, gott folk det finns hopp! Nu kommer en hel drös med NYA, friska travtränare som ska slåss mot fabrikstränarna där andras plånböcker glappar så fort det vankas auktion. Slit och släng variant i brist på kunskap. Trösten är att de hungriga med friska idéer får dela på smulorna, alla de sönderkörda hästar som behöver vård och kärlek och springer som fan i loppen, så fort de fått känna sig som ”en häst.”

Nä, nu behöver man andas hästluft på riktigt, inte på nätet eller som den sista mohikanen på publikplats, en regnig decemberkväll på Solvalla.

God Jul och Gott Nytt Häst-ÅR!

Hovtramp Ilse&Lasse

Bokslut i Hästfabriken

 

 

2019 12 20Året som gick, blev det som vi tänkt?

…inte om man ska tro allt som skrivs på (o)sociala media, fast... ingen rök utan eld. Sött och salt blandas friskt och skulle man tro på allt som skrivs vore travsporten i Sverige lika körd som landet Sverige. Det vi kan vara överens om, är att man inte alltid får rätt fast man har rätt. Under den rubriken får många galenskaper plats.

Polisutredningen lades ner mot travtränaren i mellersta Sverige (kan du läsa om på hovtramp.) Alla visste inom tre röda sekunder vem det handlade om och efter att ha läst förlikningen/domen blir man mest förskräckt över hur lättvindigt fallet behandlades. Inte minst för den modiga som anmält och drog tränaren inför skranket.

  

arkivbild AB - advokat så klart.

Tränarens ombud Staffan Uvabäck är en välkänd figur när det hettar till i travsporten och är även ombud för framtida ärenden, kopplade till Svensk Travsport. I fallet med Björn Goop mot Linn Anderssons olika andels-stall gick det ju minst lika bra - för överheten - även om inte Uvabäck fick avsluta sin påbörjade utredning...eftersom han glömde bort att han var hästägare i Goop-stallet, jävsituation uppstod.

störst plånbok och pondus vinner...

Facit till galenskaperna är att JOP får hålla fingrarna i styr i fortsättningen, om han vill fortsätta som nationalhelgon och trav-ikon. Goop-stallet får hastigt uppgradera sina hästjournaler och borde nog även överväga att byta veterinär. Hur förklarar man annars att två av hästarna som bytte tränare mer eller mindre omgående gick till slakt? De hade ju knappast bara huvudvärk...

privat arkivbild - min egen hästägardress, Runar Sandberg kör...

Egen lång erfarenhet (första travhäst inköptes 1969) av tränarbyten finns från stortränare till mindre tränare och stall men ger också bittersur smak i munnen. Betvivlar starkt att hästskötare och hästägare är medvetna om vad som egentligen händer i de nutida "framgångsrika" stallen, speciellt efter stängningsdags.

Några elaka exempel

på preskriberade upplevelser i travsporten, där alla tävlar på "lika villkor?"

egen arkivbild från obduktion

En svensk rekordhållare avlivades efter att först ha tappat synen och senare visade sig efter veterinärscanning vara fullsketen med ”träsprit” - i klartext överanvändning av DMSO. Inte förvånad, just den tränaren har varit i blåsväder tidigare och har även befriats från regelrätt tränaransvar vid en olycka där flera hästar fick sätta livet till. Friades med hjälp av ST (och fick behålla licensen.) Något som även nestorn och exproffset Thomas Nilsson kommenterat (se längre ner.) Man tar sig för pannan, bevisligen hjälper det att ha kompisar att fika med på insidan av Silvergrisen.

En annan jättetrevlig individ inköpt från en framgångsrik travfabrik uppvisade klara travproblem efter flytten. Man undrar ju v(ä)rkligen vilken veterinär som ”opererat” häststackaren helt felaktigt på inte ett, utan två ställen. Konstaterat och klart, nä, som av en händelse fanns det inga veterinärjournaler från tidigare tränare/träning att tillgå.

En riktigt kapabel import flyttas efter inköp för stora pengar, men uppvisar redan i första start tecken på hjärtmuskelinflammation. Jahaja, så var det med det. Hur gick det till? Ingenting man borde skriva u.a på veterinärintyget om, såvida inte tidigare tränare anlitat en av alla dessa könskvoterade flätlisor från SLU-fabriken? Den veterinärfållan kan ju knappast beskyllas för arbetslivserfarenhet och kan näppeligen ha hunnit skaffa sig den kompetens som krävs. Bra affär för skrupelfria hästhandlare och proffs.  

Dyr affär för hästägare med facit i hand.

Jaja, många importer dras ju självklart med sviter efter både Lasix och andra godsaker. Lungproblem och halsproblem (kamouflerade omskrivningar för uppehåll med godsaker.) Tänker på fantastiska Twister Bi som sprang in 9,8 mkr före tränarbytet. Inte ens en finne kunde åtgärda problemen, och det vill inte säga lite.

 

arkivbild - backyardsulky

Har något positivt hänt under året? 

Beror på hur man ser på det och vem man frågar.

Jägersro blir ett helt nytt stadsområde med 3.400 bostäder, skolor, förskolor och grönområden. Stadsdelsnämnden har tagit beslut vilket resulterar i en helt ny travanläggning, stall och publikområde som gränsar till Travbanestigen, Amiralsgatan och Elisedalsvägen. Men...var ska hästarna tränas? Hupp!

 

Hovtramp/Ilse

Markförsäljningen på Solvalla då?

Solvalla Travbana tecknade redan 2018 avtal om att sälja en del mark runt travbanan. Solvallastaden ska växa fram med över 2.000 nya bostäder i området. Totalt sex kvarter (83.000 kvadratmeter.) 2021 smäller det, samtidigt som en gren av Kistas tvärbana når ända fram till Solvalla. Några hundra miljoner kanske räcker för att skapa en attraktiv anläggning, vem vet.

Tisdag 17/12 kom 516 personer till Solvalla för att se loppen live, antar att närmast sörjande (de aktiva) inte räknats in i den siffran...

Skogsslingan och uppförsbacken riskerar att bli kortare, frågan är väl var Travskolan ska bedriva sin verksamhet när husen står klara på rad. Ridhusets vara eller inte vara, det årliga problemet när kylan biter i kinderna och elever som knappt sett en häst tidigare ska hålla sig kvar stelfrusna på hästryggen.

Ridhuset var också perfekt uppmjukning under travdagar, efter lång resa i transport, och gick dessutom att hyra ut till auktioner, hundutställningar, dressyrtävlingar, loppmarknader och gud vet allt. KUL var det i alla fall.

 

Hovtramp/Ilse

Ska det vara så svårt att tömma sandlådan och räta upp väggen så att RIDHUSET går att använda som det är tänkt? Välkomna hela styrelsen tredje veckan i januari när Profilskolans/mina 25 elever ska rida/köra efter jullovet. Ta inga vantar eller mössa med er, det behövs inte! Vill Solvalla bedriva Travskole-verksamhet eller inte?

 

Årets GALOR i trav&galopp, med nomineringar av alla de slag.

Vem röstar och hur räknas rösterna? SHK/Svenska Hästsportjournalisters Klubb (är medlem) röstar på travsportens bästa hästar, kuskar och ryttare under året, med oftast rätt förutsägbara resultat. En röst från mig gör ju inte så stor skillnad, om man säger så…vilket ger lånekuskar och mediafavoriter företräde i nomineringarna. Not my cup of tea.

 

SHK är nio personer i styrelsen, de gånger de inte är överens sker en demokratisk omröstning. Om det blir lika siffror har ordförande utslagsröst. Styrelsen har gått efter titlar och inte efter intjänade pengar. Numera är ju många travhästar premiechansade, men så var det inte från början och då kunde intjänade pengar bli väldigt missvisande. Vid utnämning av Årets Häst har däremot folket i stugorna rösträtt, vilket ger ett annat utslag än om hästsportjournalisterna ensamma skulle ha röstat.

 

Kriterierna i Galoppen är intressant! Följer Bro-tränade hästar med de bästa prestationerna. Det delas också ut ett pris för Årets kämpe, där kriteriet är att hästen ska ha varit före flest antal hästar under året.

I Galoppjuryn som väljer Årets Hästar, tränare och ryttare sitter en enda person! Som har till uppgift att ta fram de bästa prestationerna.

 

Hovtramp/Ilse 

Låter liiiite vanskligt i mina öron, vem fikar med vem? Själv hade jag röstat på Madeleine Smith och Espen Hill, om det hade varit möjligt...Hon som vann S:t Leger. DET var en prestation utan like av BÅDE häst och ryttare/tränare. Kanske inte den tvåbenta är lika fin i kanten som konkurrenterna? Krusar inte lika mycket för överheten i galoppen? Säger vad hon tycker? Nä, så är det nog inte. Vi litar på att en enda person väljer rätt, eller hur?

Hovtramp/Ilse