STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Mallas Mecka, från lopparkiv till travbanan!

 

Vad är viktigast för travets överlevnad, sport eller spel?

Utan spel på hästar ingen trav&galoppsport, men som sportchef vete f-n om det inte är viktigare med kunskap om själva sporten, de aktivas slit, dygnet runt, regelverk och reglementen. Förutom bred insikt om hur travbanan och tävlingsovalen ska motsvara publiken och aktivas önskemål.

Svensk Travsport ÄGER faktiskt ATG/AB Trav&Galopp och är beroende av både spel och sport. ST är de aktivas serviceorganisation, men kör lik förbannat ofta över sportens aktiva. Hur det går till? via invalda ryggdunkare och gembärare som knappt lyssnar på den enda med skohorn ”invalda” proffstränaren i samlingen.

Övriga två tränarrepresentanter (ex.licenskommittén) Örjan Kihlström och Johan Untersteiner, har hittills agerat pappersdockor, tja läs styrelseprotokoll. Desto viktigare då, att landets sportchefer (närmast de aktiva) vågar ta ton och ställa krav, när de faktiskt har chansen. ST:s bidragssystem till travbanor känns som bistånd till U-länder.

Böter i travlopp, ska ju knappast utgöra en betydande inkomst för travbanan, känns faktiskt så ibland.

Trav och galopptränare kläcks i storkullar på Wången utanför Östersund. Wången, tidigare Hingststation för kallblod och nordsvenska kulturarvet. Vårliga hingstutsläpp drog stor publik under många år. Självklart ska utbildning för travfolk finnas, men Östersund (Foppaland) !? platsval kom nog till när styrelsemedlem hade sommarstuga i närheten. Synd på kallblodstravet, som givetvis tappade snabbt i popularitet.

Många travtränare som söker proffsutbildning är redan verksamma med stall och hästar, så den avlägsna platsen i snödrivorna är nog ingen höjdare.

Förr var sportchefsjobbet den som servade aktiva med det mesta på travbanan, en fixare av stora mått. Stallbackar ljöd av liv och rörelse, inte ekade tomma mellan stallarna. Sammanhållningen bland aktiva (utom i lopp) skapade trivsel och nyfikenhet, vilket bäddade för nya hästägare och publik.

”Passar bra in i vår profil” 

sa Henrik Montin, VD på Bergsåker om Mohammed Malla. som blir ny sportchef efter Thomas Almqvist som går i pension.

- Jag är väldigt glad över att vi lyckats hitta en lösning med Mohammed, då han passar bra in på vår profil som ny sportchef. Sportchefstjänsten har förändrats över tiden, och framför allt sedan propositionsskrivandet blivit centraliserat. 

– Jag ser sportchefstjänsten i första hand som en säljande roll där det gäller att vara utåtriktad och att sälja in travsporten i allmänhet och Bergsåker i synnerhet. Där kommer Mohammeds erfarenheter och kunskaper väl till pass.

 

Mohammed Malla har tidigare varit lärare och ansvarig rektor för Väktarutbildning, lärare Säkerhetsgymnasiet, Kista, hästägare, kallblodsfantast, tidigare trav-profil (tipsexpert).i Trav-TV.

Är spelexperten Malla rätt sportchef för Bergsåker travbana? Det får närmaste tiden utvisa. Vad tycker aktiva på banan? Som hästägare finns kunskap om travträningsfakturor, men resten? Malla har kallblodet Trollbalder hos Jan-Olov Persson (hingst född 2021) och varmblodet Fixer Upper hos en B-tränare.

Bergsåker är landets fjärde största travbana, storloppet Open Trot i augusti har arrangerats sen 1996, brukar ha publiksiffror runt 25.000 personer. Bland travbanans proffstränare syns Robert Bergh, Daniel Wäljersten, Lars Wikström, Henrik Svensson, Öysten Tjomsland, Robert Dunder och många fler med välfyllda stall.

Malla hittas även på Kanal Global inför V75-omgångar med  ”Alla känner Malla”. Kallas ”Miljon-Mudde” efter miljonvinst 2010, som bäddade för jobb som spelexpert i trav-TV. Expert i  ”Orakat med Lindberg” ”Malla mot alla” ”Vass eller kass” ”Dagens Rätt” med flera travprogram. Med andra ord, spelare med stort S. Självklart...alla vill väl vinna på trav, men räcker miljonvinster som CV för sportchefsjobbet?

 

I en tidigare intervju efter miljonvinst på V75:a sa Malla  –tidigare tvivlade kompisarna på mig som spelare, men det gör de inte längre. Jag spelar inte för att vinna 5000, det är storvinster som gäller. Lopparkivet på ATG är mitt andra hem. Kompis på distans med de största tränarna i landet har hjälpt till, det är värdefullt i spelbranschen.

Återstår att se om Malla blir lika framgångsrik i HÄST och TRAV-branschen, som när det handlar om spel. Personligen tror jag inte på spelare som sportchefer på en travbana, det finns betydligt viktigare uppgifter att sköta än att spela.

Malla kom till Sverige från Libanon1984, och även om passionen för travsport är stor känns som spelintresset väger tyngre. Hoppas jag har fel. Spännande fortsättning följer.

Hovtramp/Ilse

Ingen rök utan...eld!

Någon höll i allafall i tändstickan, så mycket är klart.

I de flesta travstall är det alltid "någon" som sett, hört eller vet. Till och med innan det hänt. Därför får Hagmyrenproffset Mathias Andersson ingen upprättelse och saknar fortfarande sin av Svensk Travsport indragna tränarlicens.

Travsportens domarbås STAD Svensk Travsports Ansvar- och Disciplinnämnd) ruckar inte på sitt beslut och avslår överklagan.

 

Det blev inget populärt nattligt besök i Mathias Anderssons stall. Travgrupperna på nätet slog runt av förskräckelse och vissa av medlidande elelr frustration. Har något liknande hänt tidigare? Tror inte att något tillslag gjorts nattetid.

Den behandling (intravenös vätskepåfyllning) som pågick mitt i natten, har betydligt fler än Mathias ägnat sig åt, utan att ha fått ett enda besök. Vanliga ST-kontroller görs självklart regelbundet, de ovanliga vet vi inte så mycket om. Såvida inte press och media fått in tips. Då dreglar man på redaktionen.

 

Exempal på tidigare ingripanden från Storebror

Proffstränare hade vid ett oannonserat besök från ST:s tjänstemän hela thatthyllan full av godispreparat, inklusive påfyllningsslangar, men skyllde på en stackars italienare som hyrt boxar i stallet. Minns ifaktiskt nte om A-tränaren fick smäll på fingrarna eller inte, men licensen drogs aldrig. Ord mot ord men städning i sitt eget stallutrymme hade väkl inte varit fel?

En annan mindre b-tränare gömde sig i vedboden när dopingpatrullen stövlade in på gården, men hittades pinsamt nog. Där blev det böter och avstängd, ingen licensindragning

 

En stjärnbeströdd tränarchampion i norra Sverige som dopat sin starthäst fick böta 100.000, men av någon outgrundlig anledning fick han behålla licensen, och blev Årets Tränare på hemmabanan strax efteråt, suck.

Det finns många fler än Mathias Andersson som får svårt att förklara sig. Om de får frågan. Ett Alternativ är ju att bara försvinna snabbt över en natt, lämna in licensen och låtsas att man tröttnat på travslitet. Trots stora, nyliga framgångar. Det är att avgå med flaggan i topp...


Foto: ST/Svensk Travsport

– Ett förväntat beslut för oss, sa Mattias Falkbåge, avdelningschef för hästvälfärd på Svensk Travsport om Mathias Anderssons avslag från STAD.

Foto: arkivbild

Framtiden får utvisa om ST hanterat detta ärende korrekt”, skrev tränarens advokat Staffan Uvabeck i mail till Trav365 Samma advokat som påstod att ST-folket rusat in i stallet och tryckt upp tränaren mot väggen. Låter inte som en godkänd handlingsplan. Däremot har säkert överraskningen utlöst ett antal händelser. Vad finns mer att säga, förutom att ST behöver precisera sina anklagelser mot tränaren även för allmänheten.

 

Foto: ALN - Mathias Andersson

Tränaren vet inte ens om han orkar fortsätta, även om han får tillbaks licensen och kan fortsätta att träna häst. Efter två månaders ofrivillig vila måste ju något hända, både ekonomiskt och med tränarverksamheten.

Frågan kvarstår, även om den delvis besvarats i utredning.

Varför gavs V75-hästen saltlösning mitt i natten? ord mot ord.

Pokerface eller sanning? Tränaren fick hjälp av en legitimerad sjuksköterska som arbetat sent, slutade vid 23-tiden och åkte direkt efteråt till Mathias stall. Ordinarie veterinär var på semester men gav order via telefon, att sjuksköterskan skulle ge hästen saltlösningen.

Doctor Doxey Zenz var anmäld till start i Gulddivisionen på Bergsåker några dagar senare, men skulle enligt tränaren strykas. Återigen. Ord mot ord.

I värsta fall får väl kompisen med godisbutiken i Gävle (Scandinavian Supplements AB) ta över hästarna, de har ju redan haft ett visst samarbete, Mathias har kört lopp åt samma B-tränare, Daniel Hansson. Ja, den killen vars häst Power Memphis var avstängd ett helt år, för doping (anaboler).

Fortsättning följer, eller inte.

 

Som om detta inte var nog kom ytterligare bbeslut från STAD, samma dag.

Det gäller att ha sina veterinärjournaler för stallverksamhet i ordning, och koll på sitt eget strikta tränaransvar, speciellt i utbildningssammanhang! Där fungerar ledare och handledare som förebild för övriga. Ponnyfolket har exakt samma skyldigheter som vuxentravet. Att som ansvarig travskolechef inte närvara vid veterinära behandlingar av Travskolans hästar, rimmar i min värld dåligt med uppdraget.

Travskolechef i blåsväder.

Tråkiga beslut, men reglementet är glasklart och måste fungera. I allafall om vi ska slippa möta nån dopad konkurrent i opp, för då försvinner både säkerhet och tränaransvar som en avlöning.

Foto: Hovtramp/Lasse - Ilse Spin

Hovtramp/Ilse

 

Dum. dummare dummast!

 

Man ska vara snäll, inte dum, den texten fanns på en väggbonad i korsstygn hemma hos en Solvalla-amatör, men det är tydligen lättare sagt än gjort. Twitter, Facebook och många fler möjligheter finns att spy galla anonymt, och tvingar oss övriga att stå ut med galenskaper de Luxe.

Det är stor skillnad på information i varningens tecken och källfakta/domar på nån knäppgök som tittat för djupt i flaskan, torskat på spel eller vill förstöra för nån man missunnar framgång. Troll saknar både nödbroms och liv.

Gäller faktiskt även ”skribenter” som istället för att söka upp den man sågar vid fotknölarna - gissar, skarvar och säljer lösnummer. Långt från pressetiska regler men slaskpressen betalar gärna vite/böter för den uppmärksamhet artiklarna får. Oavsett hur dumt någon uppträder på nätet kan man alltid mötas på ett annat sätt. Annars är man lika dum själv!

Expressens tuppkycklingar har sökt Thomas Åhlund som inte svarat. Han skrev på Twitter att han inte svarar Expressen. Efter artikelns publicering hälsade Thomas att han inte vill ge några kommentarer.

Förbud på ”osociala medier” är hot, förtal, förolämpning, kränkning, hets mot folkgrupp trakasseri, rasism, sexism, samtliga kan polisanmälas.

Spridning av privata uppgifter om enskilda personer. - personangrepp, nedsättande kommentarer är förbjudet. Marknadsföring av politiska budskap, kommentarer som inte är relevanta, våld, porr, uppmaning till brott är straffbart.

Kanal75/ATG - Thomas Åhlund

Tja, vad ska man säga? I artikeln (oavsett personligt tyckande) har Expressen-skribenterna Jonathan Larsson och Thomas Kingdahl lyckats med syftet att avliva objektet. Utan att Thomas ”svarat” i mobilen, eller kommenterat de kletiga raderna. Det finns många sätt att nå ett nät-troll - sms, mess och att söka upp vederbörande fysiskt, innefattas av publicistisk uppförandekod!. Hästfolk är otroligt lätt att få tag i, de är på travbanan eller i stallet. Oavsett tyckande, artikeln är lika illa åt båda håll.

Man får hata, tycka att andra är dumma, men det kan vara olämpligt. Så länge man uttrycker sig i sak (inte person) finns egentligen ingen gräns. Man får skriva att en person är enfaldig, men inte lämna ut sakuppgifter avsedda att få andra att se ner på den det gäller, då tassar man närmare det olagliga.

Används uppförandekoden (Code of Conduct?)

Uppförandekoden har nyligen uppdaterats hos ST/Svensk Travsport

Nån som sett, vet hur? Har något över huvud taget hörts från skamvrån, någon enda gång? Borde inte vara sekretessbelagt.

 

Att visselblådarfunktionen hos ST använts finns flera bevis på.

Uppförandekoden borde användas oftare mot ”journalister” som inte är tillräckligt pålästa, inte orkar gräva eller använda källgranskning, inte ens kommunicera med den de spytt sin galla på före tryck.

Så vad handlade artikeln egentligen om?

B-tränaren Thomas Åhlund (född -64) aktiv på Bollnästravet kör lopp i en kuskdress med en blå blomma (associerar till Sverigedemokraternas partisymbol) men saknar TEXT och är godkänd.

I ST stadgar ska travsportens aktiva ”verka för att locka nya intressenter till travsporten som goda ambassadörer. Alla är välkomna, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön, sexuell läggning.

Alltså, du får rösta på vilket politiskt parti du vill även om du kör travlopp. Så snällt.

Hovtramp/Lasse 

B-tränaren Thomas Åhlund är välkänd på travbanorna med hästen Vaqueyras, som hunnit fylla 14 år och tjänat ca 1,5mkr. I stallet finns även Fairplay du Mirel (FR imp.) och tidigare duktiga Milan Töll (död) som startade 127ggr (141-0-12).

Har sett Thomas flera gånger i travbanornas gäststall. Senaste ”möte” var på Skrubbs, Gotland där min delägda häst (bild) startade i samma lopp. Ett miserabelt lopp med sju omstarter och helblinda domare. På riktigt. Thomas var en av de första som kördes ut. Hans trevliga kollegor i loppet skrek –åk hem bonnjävel, och andra trevligheter. Så det är inte enbart den här kusken som saknar social kompetens. Jodå, känner igen varenda en.

 

Klipp ST Maria Croon: Vi har ett pågående arbete där vi tydligare kommer att kunna koppla överträdelser mot uppförandekod mot en licensprövning. Finns det fällande dom straffrättsligt kan vi redan i dag (vilket också har förekommit vid flertal tillfällen) pröva licensen”.

Svensk Travsport är inte medlem i Riksidrottsförbundet och vi har inget instrument att åtgärda i fallet Thomas Åhlunds uttalanden, som strider gravt mot idrottens värdegrund. Det är beklämmande att höra hur en travkusk som åker runt i Sverige och tävlar skriver så här på sociala medier, säger Riksidrottsförbundets Björn Eriksson.

  

Hovtramp/Lasse - Untesteiner Cash Budy och Örjan Kihlström SVEA "reklam":

Enligt regelboken är det alltså inte förbjudet att köra travlopp med symbol för ett politiskt parti. Däremot får kusken inte göra reklam för spelbolag, spelformer eller varumärken knutna till spel i samband med tävling, eller reklam för företag, privatpersoner eller personer som verkar inom pornografi- eller krigsindustrin. Reklam för företag? Omfattas inte sponsring för kuskar av SVEA (företag) Cash&Buddy (olämpligt företag) av reglementet? Hur gick det till, är det skillnad på skit och pannkaka? nån på ST som fått bidrag under bordet?

Robert Karlsson, sportchef på ST påminner om ett beslut från höstens kontrovers, Åbytravet som fick plocka ner en reklamskylt från Sverigedemokraterna, efter stor kritik. Då fattades beslut att vi godkänner logotyper, men inga budskap. Du får ha en bild på kungen eller mamma på dress ryggen, men inte med tillhörande text.

 

Exempel på anonyma nättroll som kränker och far runt med personliga påhopp just nu är bl.a Wik Stiglund, som härjat på Hans Karlssons sida Örebrotrav. Snart avslöjad och rullad i tjära och fjäder.

En annan bedrövlig knäppgök (kvinna) gömmer sig bakom ett flertal påhittade namn på nätets travsidor, har lagt upp rejäla påhopp och kränkningar mot en prof.A-tränare och även hos dennas hästägare.

Har dessutom förföljt tränaren, med sms och mobiluppringningar med några sekunders mellanrum... nattetid, givetvis från olika kortmobilnummer. Inte så kul när man har häcken full och ska upp och fodra tidigt på morgonen. Koden är nu knäckt, puckot avslöjat och polisanmälan har hörsammats, hur mycket ska man tvingas tåla?

Som juridiskt ombud får man ofta gräva extra djupt och med uteslutningsmetoder blir det inte många dårar kvar att välja på. Ett pussel. Det fungerade till slut.

 

Nu till något mycket trevligare, P d’A!

Trevlig kväll, Hovtramp/Ilse

 

 

Saknad uppfödning

Alla pratar om hingstarna!

Trots att det finns en morsa till varenda häst. Jobbade på stenåldern nära stuteriveterinär, hingsthållare som hävdade att gener nedärvs 75/25. Trodde på docenten länge, tills tre avkommor till egna fölstoet födees, de såg olika ut men liknade alla tre enbart fölstoet. Tyvärr.

Hovtramp (Ilse&Lasse) samarbetade länge med Hästsport Magasin. Ett reportage handlade om ett Elit-sto, väl värd att minnas. Orkar du läsa? Lite längre text än vanligt.

Stall Tilly, Kerstin och Hans-Gunnar Tillander hade en plan! Avelshistoriken innehåller många kapitel, travhistoria skrevs långt före Victory Tilly och började i blygsam skala. Från 1977 till 2012 vid Stora Ellringe gård, Almunge.

Idag ägs gården av Mats Gabrielsson TOMA-uppfödaren, tränare är estländaren Jevgeni Ivanov. Mats Gabrielsson (IT-pionjär, riskkapitalist, entreprenör, travbaneägare) startade sitt travliv tillsammans med framlidna tränaren Tommy Hanné, därav kennelnamnet TO-MA.

EAP/Einar Andersson- Misty Iran

Stall Tilly startades upp med ridhästen Bisquit, som byttes mot travstoet Misti Iran, hörnsten i uppfödningen och mamma till Micko Tilly, vinnare Åbys Stora Pris 1977. Första svenskfödda-ägda-ränade häst som vann lopp i USA!  

Travprofiler som Gunnar Nordin, Olle ”Lappen” Lindqvist och Karl-Gösta ”Korpen” Fylking, Torbjörn Jansson och Jacky Bethouart har alla samarbetat med Tillanders och haft Stall Tillys bruna hästägardress med vitt T på ryggen.

Hovtramp/Lasse - Hans-Gunnar och Kerstin med Icora Tilly

Hans-Gunnar, mannen bakom Silva kompassen och frun Kerstin med fingertoppskänsla för avel. Efter uppehåll från travsport tre år gjorde Stall Tilly comeback med besked. Längtan blev för stark. Orsak? Några förargliga nanogram koffein som vände upp och ner på Stall Tilly. Inte tillräckligt många droppar för att påverka Victory Tillys prestationsförmåga, men klassades ändå som dopning och sålde lösnummer.

Beslut togs att lägga ner större del av tävlingsverksamhet och sälja starthästarna, däribland Victory Tilly. Valacken såldes för 3,5 miljoner. Med facit ingen bra affär, men fick stanna i Sverige, trots högre bud från utlandet. En olycka kommer sällan ensam, stora stallbyggnaden totalförstördes i en brand, där en av hästarna blev kvar i lågorna.

Hovtramp/Lasse - målbild Victory Tilly Elitlopp

Nya stallet på Stora Ellringe bjöd på en totalupplevelse

Högt i tak, värmeslingor i golv och all tänkbar modern utrustning. 2002 återupptogs tävlandet av Stall Tilly, parallellt med avelsverksamhet. Victory Tilly passerade som första travhäst i världen drömgränsen 1.09 (=1.08,9) 3:e augusti 2002, rekord satt på Meadowlands med Stig H Johansson. Victory Tilly Sveriges genom tiderna vinstrikaste travhäst.

Avelsföreningens guldnål Nr 11 bevis på kvalitetsuppfödning. En imponerande tavelsamling friskade upp minnet och underströk gediget franskt samarbete. På hedersplats hängde Noble Tilly, första Breeders Crown-vinnare i Sverige tillsammans med en rad av idel, ädel adel i bladguldsramar.

Victory Tilly blev den ultimata uppfödningen (bortsett från medicinska skäl som valack.) Stall Tillys avel präglas av tre moderslinjer, Glenna H, Misty Iran (Elitston) Perle de Retz (kategori 1 sto Frankrike.) Senare utökat med Cikora och Ikora Tilly, som lämnat ett 15-tal miljonärer.

Misty Iran-linjen producerade två avelshingstar och en klassisk Oaksvinnare, Divina Tilly mor till avelshingstarna Lucky Tilly och Roberto Tilly.

Glenna H-linjen lämnade fyra Elitston med Icora Tilly 1999 (Fakir du Vivier u.Cikora Tilly) mor till avelshingsten Super Tilly och dåvarande världsrekordhållaren Victory Tilly. Glenna H har  lämnat avelshingsten Noble Tilly, första Breeders Crown vinnaren. Perle de Retz-linjen representerar det bästa fransk avel kan erbjuda med två avelsgodkända söner, VIP Tilly och Acteur Tilly.

Stall Tillys avelshingstar:

Super Tilly e.Super Bowl-Icora Tilly/Fakir du Vivier

VIP Tilly e.Istraeki-Perle de Retz/Chambon P.

Roberto Tilly e.Sharif di Iesolo-Divina Tilly/Shatter Way,

Hovtramp/Lasse

Uppfödare funderar runt blodslinjer, halva nöjet. Bläddrandet i hingstkataloger är avkoppling medan val av hingst till stona blir en mix av tur, pengar och kunskap. Att ha råd att välja och vraka bland hingstar (och ston) är få uppfödare förunnat, världsklass ställer högre krav på avkomman. Med Sveriges kanske intressantaste blodbank i stallet har man inte lov att misslyckas. 

Klipp från ett Hovtrampreportage hos Stall Tilly:

Victory Tilly kastrerades för roterande testikel, berättade Kerstin. Uppväxt med ridsportmeriter från ”snäppet under eliten” togs klivet till travsporten, med fölston och unghästar som daglig sysselsättning. Under fölningsperiod följer Kerstin och Hans-Gunnar fölning från takfönstren ovanför fölboxen.  

Besök på en söndag, personalen ledig och Kerstin bytte hästar i hagarna. Omsorg i stallet var total, från ”linfrösoppan” som kokas i jättekastrull, till tvättstugan som påminner om en rymdstation och personalens övernattningsmöjligheter och utrymmen för rekreation och avkoppling.

Hovtramp/Lasse - Icora Tilly och Kerstin

Till saken, den unika men mindre kända morsan.

Victory Tillys mamma Icora Tilly född 1983 i Frankrike, vid födseln så liten att stallpersonalen inte hittade fölet i halmen. Som fullvuxen 1.52, betydligt mindre än sin berömda son. Här finns allt av svensk och fransk kvalitet i samma häst, Frances Bulwark, Scotch Nibs, Sabi Pas, Ua Uka, Kerjacque,.

Icora Tilly har bestämd kroppshållning, färgen på päls obestämd, skiftade i svart, grått, brunt med stickehårinslag. Stoet präglade sina avkommor starkt, högst i rang i flocken. Som tävlingshäst matchades i början enbart mot ston, i slutet av säsongen mötte hon hingstarna i sin årgång. Snöpligaste förlust med en läpp, mot en hingst i Premio d´Europa. På tävlingsbanan rörde hon sig som en balettdansös med högt huvud, totalt 37 starter (17-5-2).

Avkommor blev oftast storvuxna med bra psyke. Fjorton avkommor fick 156 vinster tillsammans.

Icora Tilly kastade (aborterade) efter Viking Kronos men var vid vårt besök dräktig med Super Arnie och skulle därefter betäckas med Alf Palema.

Hovtramp/Lasse - Varenne i Elitloppet

Varenne var aldrig aktuell som partner, Hans-Gunnar tyckte inte han hade tillräckligt stark moderslinje och Kerstin kände starkast för Credit Winner. Sistnämnde hingst hade redan varit aktuell, färsk sperma bokades hela tre gånger! Första gången anlände paket mitt i natten, knappast bra betäckningstid, andra gången hade spermapaketet läckt, tredje gången blev flygplanet inställt och krångel med omlastning och EU-regler fick spermapaketet kvar i Frankfurt för länge, i väntan på besiktningsveterinär.

Mormor Cikora Tilly (död 1995) gjorde 30 starter (7-4-1) och fick 12 svenskfödda avkommor. Ikora var Cikoras förstfödda, följdes upp med avkommor efter Jorky, Quick Pay, Speedy Spin, Pershing, Fakir du Vivier, Sharif di Jesolo (IT) Speedy Somolli, Speedy Crown och Super Bowl. Betäckningar i målmedveten, våghalsig och dyrköpt avel.

Stall Tillys avelsfilosofi

Avelssiffror 25-75 i fransk-amerikansk mix. Franska styrkehingstar från lättare Fandango-linjen korsade med amerikansk speed. För stora anläggningar tappar kontroll, 15 ston Tilly-idealet. Vad de letade efter?

Utstrålning och stark moderslinje hos hingst, byggt på egen intution. Naturlig miljö och aldrig blanda uppfödning och avel med tävlingshästar. Daglig kontakt med fölungar, tidig social träning. Hårt underlag för att stärka unghästarnas ben, inkörning tidiga 1-åringar följt av sommarbete, i mitten av augusti kördes oftare. Individuell fodring, naturligt foder, hö och halmförvaring på avstånd för dammfri miljö.Stallutrymmen långt från spolhallar och duschar.

Stall Tillys hästar har gett lika mycket ära och berömmelse som Silva-kompassen, två världsledande märken samma familj. Det finns likheter mellan roll som företagsledare och uppfödare, det behövs hårdhet, uthållighet, nyfikenhet och moral. Kerstin och Hans-Gunnar, kompisar sen skoltiden kompletterade varandra, borde häst och kusk göra oftare i travsport.

Storheten med Victory Tilly? Funderade vi över i klubbhuset. vid en fyra meter lång väggmålning i olja av Victory Tilly, Icora Tilly fanns på en två meter lång vägg. 

Hoppas verkligen att den fantastiska träningsanläggningen i Almunge underhålls och lever vidare.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att vårda sina djur till döds...

 

Dog dom! vems fel? nä, inte mitt...

...att älska sina djur till döds?

Vart vänder man sig om man misstänker vanvård av djur? Sällan eller aldrig konfronteras djurplågare direkt (svälter och misshandlar) djur. Anonym anmälan, visselblåsare är vanligare. Varför? Vad är vi rädda för? Person som inte är lämplig att ha djur ska ha djurförbud, för evigt.

Vi ser, vi hör men tycker problemet är någon annans.

Tills det gått för långt. Ibland hinner djur dö i sin egen avföring, utan vatten och foder. Ja, har upplevt detta en gång för mycket och aldrig mer. Alla blundade utom en liten flicka som var orolfg för kaninen i stallet. Den enda som såg att det saknades fotspår i snön runt det uthyrda stallet.

Ja, hästarna dog och två avlivades, en var förresten avelshingst.

De som äger problemen bär givetvis skulden, oavsett fysisk och psykisk ohälsa. Det finns alltid hjälp att få! Vi ser väl om grannen, stallhyresgästen eller gården vi passerar varje dag ger ett normalt intryck? Sommartid är det lättare då djur oftast vistas ute. Avmagrade, halta, skadade djur behöver akut hjälp, inte när papperskvarnarna malt klart sina dokument. Ombud för de som inte törs anmäla själva, men så jäkla trött på inkompetenta djurskyddsinspektörer och inköpta veterinärer, här behövs granskning och kompetenskontroll av folk med kunskap. Inte nån inspektör som kommer åkande i blå plasttossor och utan kompetens om vad som ska granskas. Inspektörskan glömde vid ett tillfälle att titta på hästarna i hagen och foderutrymmen. Hon ville bara se om det fanns en gjuten gödselplatta och rätt boxstorlekar. Man tar sig för pannan.

Hovtramp/Ilse -slakthus

Länsstyrelsen hanterar alla ”djurärenden” (djurskyddsbrister).

Av 14.116 anmälningar som Länsstyrelserna 2021 fattade beslut om blev det ”bara” 237 beslut. Flest anmälningar fick slakterier, oftast brister som rör avlivningsmoment, bedövning före avlivning. Man ryser, skulle inte vara trevligt att bli avlivad vid fullt medvetande.

Hovtramp foto

Katter har alltid haft låg status, det är problemet.

Okontrollerad avel blev nya ”regler” för kattägare, en pappersapparat som ger fler jobb på registreringsavdelningen men vete fasen om det fungerar i verkligheten? Mängder av katter rymmer hemifrån redan som ungdjur. Ska de infångas och avlivas? En katt är ett fritt djur, låter sig inte styras eller manipuleras. Kattföreskrifter slås fast att katter inte får föröka sig okontrollerat. Den som tänker låta sin katt gå ute måste se till att den inte kan para sig.  Kastrering/sterilisering, chip-märkning är självklart positivt, men är det någon i pappershuset som tror att man kan räkna och registrera landets samtliga katter. Suck.

Nationell djurskyddsrapport 2021 är en redovisning av kontrollmyndigheternas arbete, Jordbruksverket publicerar.

Hela 22 035 kontroller genomfördes av Länsstyrelser 2021, fysiska kontroller 7 207 stycken, då djurskyddsinspektör gjort en bedömning på plats. Hur utfördes de övriga 14.828 anmälningarna? Genom pling på mobilen och konstatera att djuret fått mat och vatten och misshandel upphört? 2020 blev det fler kontrollinsatser totalt, men fysiska kontroller blev 1000 färre. Vad gör de hela dagen på kontoret?

Jodå, jag vet vad de gör, vilket inte stämmer med deras värdegrunder och flummiga pappersdokument. Hela 10 717 ärenden hanterades av länsstyrelserna enbart genom administrativ handläggning - utifrån deras riskbedömning. Tur för våra överprdnade att man inte blev djurskyddshandläggare eller djurskyddsinspektör.

– Länsstyrelsen har i pressmeddelanden skyllt länge på pandemin, som på olika sätt påverkat kontrollverksamheten. Så djuren ska dö för att vi har/haft en pandemi? ”Klagomål” kallar Jordbruksverket misstänkta djurskyddsbristersom droppade in till länsstyrelserna, 2020 var antalet ”klagomål” 13 705.

Länsstyrelserna tog emot 1 808 informationsärenden från veterinärer på slakterier, minskning 120 ärenden jämfört med året innan. Då slapp ju några stackars slaktdjur avlivas utan bedövning i alla fall.

Grisarna då, ska de fortsätta att stå på galler i trånga metallburar och bita svansen av varandra? Djurskyddsrapport från 335 kontroller visar att vanskötseln minskat något, ca22%. Ströbrist (lakan och förströelse) förorenade liggytor, bajssmutsiga och sjuka grisar upptäcktes vid 16% av kontrollerna. Dom om det inte vore nog, bristfällig ventilation, trängsel och bristfällig tillsyn. Fast det är ju bara grisar, eller hur? Fast å andra sidan, det är ju maten vi ska äta.

Lantbruksnäringens insatser för att stärka efterlevnad av djurskyddslagstiftning konstaterar i rapporten att ”effekterna av detta är ännu inte helt tydliga. För flera djurslag ligger brister på samma nivå som tidigare år”. 51 kontroller gjordes hos värphöns i besättningar med över 350 djur där brister i luftkvalitet och ventilation steg från året innan. Är handläggarna inte läskunniga? Hur många stackars djur ska offras för att det ska bli några kronor extra.

Hovtramp foto/ för fet för ett fuck?

Hur svårt kan det vara? Stäng in höns och grisfarmarna över natten i deras egna djurstallar så blir det nog ändring. Inget att ligga på, inget foder och vatten kvar, trängsel, svårt att andas, ojdå.

Hundarna då? Här gjordes 1 921 kontroller där det konstaterades brister som tillsyn, hull, klor, foder, vatten och veterinärvård. ”Många brister bedömdes som bristande kunskap eller ekonomiska begränsningar” skrev rapportförfattarna. Kan väl inte vara så svårt att fatta att en hund behöver mat, vård och motion?

Ska vi ha försöksdjur? Etisk och moralisk fråga.

Under 2021 genomfördes 59 kontroller hos försöksdjur. 178 tillstånd för att få använda försöksdjur fanns och 50 tillstånd att få föda upp försöksdjur. Frågan är väl om det handlar om djur som offras för kosmetikatillverkning eller läkemedelsforskning och om det funnits andra möjligheter att bedriva forskning. Nya läskedrycker, läppstift och tillsatser i livsmedel går ju att förbjuda, skulle minska lidandet för många djur. Hur vet lagstiftarna vad som är lidande, de har väl inte upplevt själva hur det är att bli fullproppade med kemikalier och giftiga tillsatser.

Många besök har det blivit under åren och vet exakt hur man beter sig så man inte trampar någon på tårna eller blir anmäld för intrång på privat mark. Lagen går att kringgå men det ska inte vara på bekostnad av djur som vanvårdas. Värsta skadad men levande häst jag sett? Tja, frågan är varför man inte förkortade lidandet. Fel folk på fel stolar, som vanligt.

Hovtramp/Ilse

Trevlig fredag!

Hovtramp/Ilse

Som vi längtat...

Hovtramp/Lasse

Eller har vi inte det?

Kanske är nomineringarna alldeles för bedrövligt förutsägbara inför årets Travgala? Milt sagt. SHK/Svenska hästsportjournalister plockar ut kandidater för två och fyrbenta. Årets Häst däremot röstar svenska folket fram, en av fyra nominerade blir Årets Häst.

Många priser ska delas ut, kvällen brukar bli låååång för inbjudna gäster och nominerade. Nån trött (oftast) gubbe somnar redan i halvlek efter att ha använt alla sina drinkbiljetter. Travgalan hålls på Åbytravet, lördag 11 februari och sänds direkt under V75 (Tv12/TV4)

 

Man får verkligen ta sig en funderare på vem som förtjänat min röst.

Årets kusk, tränare, Komet, Årets två-tre-fyraåring, Årets äldre, Årets sto, Årets Kallblod ska hitta pristagare. Under kvällen delas även Stipendier ut, Helen Anns Pris, Stig H:s skötarstipendium, Svensk Travsports Montépris, Årets Uppfödarbragd. Som om det inte räcker, delar ATG ut Hederspris i Ridsport och Galopp. Javisst ja, det går ju att spela på ridsport numera!

Jaha, kanske inte intressant för alla, men för resten, varsågod.

Årets Tvååring (få se hur många som startar nästa säsong…)
Feel No Pain (Tränare: Daniel Wäjersten, Bergsåker)
Fiftyfour (Tränare: Tomas Malmqvist, Jägersro)
Frustration (Tränare: Mattias Djuse, Solvalla)
Kitty Hawk (Tränare: Stefan P Pettersson, Mantorp)

Gillar två av tränarna utan att känna dem närmare, en gillar jag definitivt inte, finns rejäl orsak, borde inte ens hamnat på pallplats. Nä, känner feel no pain när jag lägger min röst. Den tränaren ger åtminstone intryck av ordning och reda, det gillar jag.

Årets Treåring
Bedazzled Sox (Tränare: Roger Walmann, Solvalla)
Bonneville W.I. (Tränare: Timo Nurmos, Solvalla)
Queen Belina (Tränare: Jörgen Westholm, Solvalla)
Xanthis Harvey (Tränare: Daniel Redén, Solvalla)

Här uppstod problem. En proppmätt tränare, en som startar halta hästar för ofta och en som åkt gräddfil trots övertramp i regelverket. Bara en kvar att rösta på. Så det kan gå, uteslutningsmetoden.

Årets Fyraåring
Francesco Zet (Tränare: Daniel Redén, Solvalla)
Great Skills (Tränare: Daniel Wäjersten, Bergsåker)
Iznogoud Am (Tränare: Stefan P Pettersson, Mantorp)
Lara Boko (Tränare: Timo Nurmos, Solvalla)

Samma problem igen, tar bort både målvakten och risbastun, gillar tränaren till en av hästarna men definitivt inte ägarens manager, så det blir den hästen som har stora färdigheter, alltså Great Skills.

Årets Äldre
Brother Bill (Tränare: Timo Nurmos, Solvalla)
Don Fanucci Zet (Tränare: Daniel Redén, Solvalla)
Honey Mearas (Tränare: Daniel Redén, Solvalla)
San Moteur (Tränare: Björn Goop, Färjestad)

Enkelt val, inga sorgkanter, vilken häst!
SAN MOTEUR

Femårig hingst efter Panne De Moteur – Aung San Suu Kyi

ÄGARE: STALL ARVIDSSONS AB, M FL, TRÄNARE: Björn Goop SKÖTARE: Jessica Jonsson UPPFÖDARE: Håkan Arvidsson, m fl

Årets Sto
Great Skills (Tränare: Daniel Wäjersten, Bergsåker)
Honey Mearas (Tränare: Daniel Redén, Solvalla)
Lara Boko (Tränare: Timo Nurmos, Solvalla)
Queen Belina (Tränare: Jörgen Westholm, Solvalla)

Här tänkte jag med hjärtat istället för hjärnan, Queen Belina. En njutning enbart att titta på.

Årets Kallblod
Dellenit (Tränare: David Nylander, Rättvik)
Månlykke A.M. (Tränare: Gunnar Melander, Bollnäs)
Stjärnblomster (Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren)
Ulvsåsen (Tränare: Anders Wallin, Bergsåker)

Så jäkla trött på somliga, fast det kan ju inte hästen hjälpa, det blir Stjärnblomster alla dagar i veckan.

 

Årets komet, svårt val men unga Gustav Johansson verkar så himla väluppfostrad, förutom alla årets meriter. 

Årets kusk Örjan Kihlström, behövs ingen förklaring även om han kört de bästa hästarna åt de "rikaste" tränarna dygnet runt. Nä, gillar egentligen inte lånekuskar men den här är ju lite extra.

Årets tränare Daniel Wäljersten, hoppas v(ä)rkligen han orkar med sin snabbväxande fabrik. Imponerad.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

Banveterinär, det är vi väl allihop?

 

 

Banveterinär, det verkar vara ett händelserikt jobb…

Eller kanske ett omöjligt uppdrag? alla kan ju inte bli nöjda.

En veterinär har minst 5,5 års utbildning, förutom praktik, examensarbete och fördjupning. Veterinärlegitimation utfärdas av Jordbruksverket, de är arbetsgivare som utser landets banveterinärer.

Halta hästar eller de som inte är i tävlingsmässigt skick men tillåts starta, väcker många reaktioner, och banveterinären får ofta kritik. Speciellt från tipsnissar och travskribenter, som tror sig veta bättre än banveterinärensom har jobbet.

Att en lånekusk tar ton och tycker sig känna favoriten i loppet bättre än både tränare, hästskötare och banveterinär, är däremot rätt ovanligt. Inte minst med tanke på att det är rätt många travhästar som inte borde gått det där sista fantastiska jobbet innan start. Förutsättningar för banveterinärer att göra ett bra jobb finns inte, åtminstone inte så länge lånekuskar tror att de vet bättre. Magstarkt och pinsamt Mats E Djuse.

Revelation (hingst 2017) tränad av Timo Nurmos var favorit i gulddivisionen (utanför V75-kupong) på Färjestad. Hästen fick inte starta efter att två banveterinärer bedömt hästen halt efter uppvärmning. Lånekusken Mats E Djuse gjorde det klart att han inte höll med. Är han veterinär? nä.

Revelation kan se knepig ut i låga farter men lånekusken vidhöll att annars kändes allt bra. Har han hört talas om att hältor i viss mån värms ur? Det borde han ha gjort.

 

Hovtramp/Ilse - övervakning inför större lopp

Banveterinärer kan inte hinna granska alla värmningar under lupp en tävlingsdag. Skribenten Parneborg undrade om banveterinärer ”kollar gamla värmningar” på aktuell häst eller har minsta diskussion med kretsen kring hästen? Menade han före loppet (!) eller efter startförbudet, exempelvis nästa dag? Han tyckte det är viktigt att banveterinär har all tillgänglig information när beslut om strykning tas. Innan travtävlingarna är över den kvällen, eller efter loppet? Då är det redan för sent. Omöjligt, fler hästar finns på defileringsvolt och värms.

Hästarna kontrolleras före start, på veterinärvolten, under defilering och provstart, på banan i vagn. Banveterinär kan även beordra en extra provstart. Travbanans ekipagekontrollanter gör sina kontroller av både häst och utrustning.

 

Hovtramp/Lasse

Vad läste jag nyss i skribentens text? Skulle en häst inte se bra ut under uppvärmning kan banveterinär gå till gäststallet och kontrollera hästen för tygel, prata med ansvariga för hästen och eventuellt stryka hästen innan start.

Herreminskapare, här cyklas det ordentligt.

Tränare ansvar för häst, och inte fasen hinner banveterinär gå nån promenad till stallarna efter uppvärmning, eller kontrollera hästen vid tygel? Vad pratar vi om, en ridhästtävling? Hästar har tömmar och leds i grimskaft. Läs på, som krönikör finns ett ansvar mot läsarna, det kallas för ämneskompetens.

Ett tiotal lopp på fyra, fem banor körs varje dag, med tolv, femton hästar i varje lopp. Anledning till startförbud kan vara att hästen travat orent eller presterat dåligt. Ca tre, fyra hästar per dag  får startförbud i snitt.

Svensk travsports funktionärer tar dopingprover på både vinnare, slumpmässigt i lopp och utanför tävlingsdagen, på någon tränares gård. Givetvvis får veterinärgruppen tips som följs upp, vem vill inte tävla på lika villkor? De som fuskar.

Två dopingdomar (beslut) offentliggjordes i veckan, där ansvariga tränare fått 10.000 i böter vardera, för brott mot antidopningsreglementet.

Den ena domen handlar om en amatör som förlitat sig på sin veterinär och den behandling som hästen fått. Ojdå, det ska man tydligen inte göra. Det gick åt helvete.

Den andra domen gäller en B-tränare som inte ens vet hur hästen kan ha fått i sig preparatet, det kan ju faktiskt vara sant (en kontaminering) ? Alla travbanor har definitivt inte förstått vikten av ”ren box" så vad hjälper en plombering om man hittar en påse butazolidin i hörnet av gästboxen som var plomberad, eller en transportör som käkat starka huvudvärkstablettr pissar i gäst boxen när ingen ser. Har hänt. Är luttrad.

Har noga granskat boxrengöring på en storbana, dagen efter travtävlingar, blev inte imponerad. Satt och väntade på en häst i uppvakningsboxen på kliniken. När ord står mot ord och inga bevis finns, då är det bara sten, sax och påse som gäller.

Tråkigt men sant.

Hovtramp/Ilse

Hovtramp foto

 

 

 

 

Att "smöra" i onödan ger inget bra betyg...

Bara gnäll, eller sanningen om avvecklingen i travsporten?

Vad ska man ha BAS-organisationer till? Verkar inte fylla någon funktion på högre nivå. Representanterna för de aktiva tycker säkert att fika är viktigt, men så värst mycket gallskrik hörs inte från styrelsemöten och sociala träffar.

Ja, har varit med åtskilliga år, men tröttnade när bra folk med praktisk bakgrund och insikt från verkligheten aldrig fick gehör för vettiga förslag. Nä, den typen av representanter betraktades som gnällspikar och fick aldrig sitta på nån betydande stol, då hade det kunnat bli besvärligt att hantera. Titta gärna igenom styrelsemedlemmarnas CV.

Arvoden i styrelsetoppen verkar däremot viktiga, och det är inga små summor precis. Ordföranden har lika mycket betalt som en sjuksköterska under ett helt år. Men vad i helskotta uträttas som gynnar fotfolket, alltså de aktiva som betalar kalaset? Inte mycket. Status Quo.

Hovtramp/Ilse

Under 70-talet hade en hästägare tio hästar, idag har tio hästägare en häst, tillsammans. Prisutvecklingenkan diskuteras. Exempel som styr hästägandet och efterfrågan på travtränarnas tjänster är möjligheten att hästen vinner travlopp, och prispengarna räcker till lite mer än havren.

Under 2023 tävlar hästägarna om ca 960 mkr. i prispengar och ca 30 mkr. i övriga premier. Uppfödarna får resultatbaserade uppfödarpremier (premiepengar ingår) på ca 125 mkr/år.

Enda problem, är att några få redan proppmätta stortränare tar största delen av priskakan. Ja, deras hästägare har störst plånbok, de har störst stall och kan i princip fylla travloppen själva.

Om Silvergrisen hade varit en bikupa, hade arbetsbina kastat ut drönarna (latmaskarna) de som inte gjort någon nytta...

Hovtramp/Lasse - Westholm och Tarzan på auktion

På Jörgen Westholms hemsida fanns konkreta förslag hur det går att förbättra förutsättningarna för ägare, uppfödare och tränare. Prispengar måste öka med 20% för att hinna ifatt prisökningarna i samhället. Westholm skräder inte orden precis, och föreslog till och med att alla travtränare skulle låta bli att anmäla hästar under en period. Problemet är att hans kollegor (med få undantag) enbart tänker på sig själva, inte på travsportens framtid.

Minns när Solvallas hästskötare gick ut i strejk under en tävlingsdag. Kul upplevelse. Nä, alla tränare klappade inte händerna, några bojkottade ”tilltaget” helt, och tog in sina fruar, sambos till hjälp att sela och duscha hästar den kvällen. Helveckad kjol, lågskor i duschen, påläst outfit...

TR/Travtränarnas Riksförbunds generalsekreterare Lars Dahlgren (tidigare Travronden/SulkySport) har sammanställt en ”studie”.

Studien visar tydligt att enbart tränare med näringslivsmoguler som hästägare överlever med bibehållen egen lön. Travtränare med mindre träningsverksamhet inser snabbt att för varje höjd krona riskeras att hästar försvinner från stallet. Den enes bröd den andres död...

Alla travtränare har inte valt ”tränaryrket” för att tjäna snabba cash, det finns ett fåtal kvar som vill ha kontroll över hela sin verksamhet och har valt en livsstil som kostar svett och vedermödor, dygnet runt, men är värt slitet om det bara finns åtminstone en riktigt bra häst i stallet.

 

Johan Untersteiner

Halmstadstravets Peter Untersteiner och sonen Johan har ett av Sveriges största stall med ca 200 hästar och minst 25 hästskötare att avlöna.

– Det är svårt att göra något åt vissa saker, hästarna ska ha foder och tvättas, det går år väldigt mycket varmvatten. Det vi är bättre på i dag är att samåka till tävlingarna.

 

Hovtramp/Lasse - Emilia Leo

Dalatravets Emilia Leo har valt att dra ner på personal för att kapa kostnader i sin verksamhet. Emilia Leo: ”Är många som gnäller” 

– Jag har 25 hästar i dag vilket är några färre än tidigare. Allt har blivit dyrare sedan jag blev proffstränare för två år sedan (1,8 mkr inkört 2022.)

-Det är många som gnäller att det är för lite prispengar i vår sport, men jag tycker ändå att Svensk Travsport gör ett bra arbete, sa Emilia Leo.

 Vad säger man? Jaha du, lilla Emilia, det tycker du.

Travbranschen i helhet blöder, lider av svag lönsamhet med några få undantag. Studien visar tydligt ett akut behov av förbättrade näringsförutsättningar i form av prismedel.

TR:s studie visar att en marknadsmässig affär kräver träningsavgift på minst 585;-/dag 2023, 643:- om tränaren vill ha ett långsiktigt värde som medger investeringar. En utopi! Prova att skicka fakturan till hästägarna hos en mindre tränare på en mindre travbana. Tomt stall (hallå, det ekar!) så fort fakturan dimper ner i brevlådan. Ca 80% av tränarna har uttryckt oro för att tappa kunder vid en höjning. Trots skenande foderkostnader och bensin/dieselpris, som tvingar tränarna att resa minimalt utanför hemmabanan, enbart att hitta lämpliga lopp åt starthästarna är ett hästjobb. Med begränsat utbud utesluts möjlighet att utöva tränarjobbet som det var tänkt.

   

Hovtramp foto

Hur många travresor kommer t.ex. Gotlandshästarna att göra efter Destination Gotlands chockhöjda priser? Vägen över vattnet som snabbsvälter ut öns näringsverksamhet och turism! Sommarhalvåret 2023 blir facit för både travbanan och ö-borna, i väntan på politikers uppvaknande och Uppdrag Granskning. Självklart har kontakt tagits med samtliga nämnda. Runt 12.000 för att ta färjan över till ön med starthäst?! Och då är inte ens övernattning inräknad. Nu är det nog.

Genomsnittlig travträningsavgift har räknats fram till 389:-/dag och häst. Travtränare med mindre verksamhet kompenserar med att ta ut mindre ”lön” och jobba mer själva (personalbesparing). Studien visar på rejäl personalminskning, i antal och lönemässigt. Personalkostnader har sen 2017 minskat med 9,6% hästskötarna förväntas ”jobba mer” än tidigare, för samma lön.

Tavtränarna är beroende av fler intäkter än träningsavgift för att klara ekonomin. Provision på inkörda prispengar är livsviktig. Bara ett litet problem, det krävs hyfsade starthästar för att ta del av priskakan. Enkelt exempel: häst i träning travar in 100.000 under året, 10% till tränaren, 10.000:-  Generellt springer travhästar in betydligt mindre per häst/år.

Hur blev det så här? Jim Frick hade nog lite rätt när han sa att lånekuskar blir travets undergång. Noll sammanhållning i travfamiljen och aktiva som bara tänker på sig själva, då är undergången nära. 

Fundera mera och tänk noga, innan ni röstar på "någon"nästa gång!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

 

Travprogrammet, som vi har längtat!

TRAVPROGRAMMET, allt du behöver just nu?

Nä, det stämmer inte. Ett antal travbanor har inte fattat att det finns TRÄNARE till varenda hästar som startar.

Laddar ner ett snyggt travprogram på travsport.se och kastar mig nyfiket över sidorna. Letar genast igenom alla sidorna för att se om någon av mina bekanta (TRÄNARE) ska starta nån häst, då blir det mycket roligare att titta på loppen.

Hovtramp/Ilse

Alldeles för många tipsnissar och spelmoguler sitter tydligen på landets travsportsekreteriat? Det enda som presenteras i programmet är en KUSK/RYTTARLISTA, men för bövelen….vem TRÄNAR hästen då, och startar någon av mina bekanta travtränare idag? Jag skiter väl i (ända tills jag eventuellt ska spela) på dessa kusk/ryttarlistor, jag vill se vilka som TRÄNAR hästarna!

För att få ta del av denna facilitet måste jag använda travsport.se och slå in tränarens namn. Ofta kommer inte tränaren UPP på sökfunktionen. Varför? Det skulle vara en sån där liten accent eller prick och extrabokstav i namnet, eller också kan jag inte stava till tränarens namn? Men, för helvete, skriver väl in på SÖK HÄST då istället. En av hästarna kan jag stava till hundra procent säkert, gav 106 ggr i odds för några veckor sen. NU gick det bättre, NU kommer tränarens namn upp, och jag kan klicka vidare till tränarens starter. Nä, ingen starthäst idag.

Så j-a mycket besvär för att travbanans avlönade gembärare inte fattar att det ska publiceras en TRÄNARLISTA! Snacka om att negligera jobbet bakom varenda häst som startar, för det lär ju knappast vara lånekuskarna som tränar hästarna. Vad hjälper det med trevliga programomslag, massor av reklamsponsorer på sidorna och nån ”snubbe” som kallar sig sportchef som skriver några rader om den fantastiska travsporten de bjuder på. När de inte ens fattar att det finns TRAVTRÄNARE!

Foto: EAP/Einar Andersson - Une de Mai (Salvador Dali)

Om jag skyndar mig så hinner jag nog se första loppet på Romme travbana idag, det där letandet tog massor av onödig tid. Anställ folk som begriper, så blir det åtminstone inte sämre för de som betalar kalaset.

Trevlig halvröd fredag (stängt, flexar, vabbar, semester, har gått tidigare) inte undra på att det ser ut som det gör i Sverige. Snart bara mjölkbönder och hästfolket bakom starthästarna som jobbar en halvröd dag…

Hovtramp/Ilse

Yngst men först i ledet...

 

Hur många uppsittningar ”tål” säkerheten en travkväll?

Vad är rimligt? Ordet rimligt är bara en ”norm” bestäm själv! Självklart vill alla hästägare och tränare (som inte kör travlopp själva) ha det bästa som går att få i sulkyn, annars blir det inget klirr i kassan. Hur många lopp kör kuskarna som har flest uppsittningar i kväll på Solvalla under V86?

1,2,3,5,6,7,8,9,10 lånekusk (catchdriver) Magnus A Djuse
1,2,3,5,5,6,7,8,9,10 tränare/kusk Björn Goop

När gränsen för kuskarnas kuskande till flera travbanor samma dygn stoppades upp av milgräns (22 mil) blev det ett jäkla liv, åtminstone på mestvinnande kuskar. Minst hundra bortförklaringar publicerades i media, där de grät ut sin besvikelse över att inte få ”utöva sitt kall”.

Ingen av de renodlade lånekuskarna tänkte på resten av tömförarna i loppen? Det finns en säkerhetsrisk med stress och tidsbrist som påverkar både fysik och psyke. Människor av kött och blod kör ltravopp, inte robotar som rider dromedarer, som i Arab-Emiraten...

Att skramla sönder njurar eller få diskbråck av alla lopp med krökt rygg är knappast optimalt. Konstigt liv de lever... är det så viktigt att vara störst, bäst och champion på varenda travbana i hela landet? Med facit: ja. Utan facit: nej, alla behöver ett LIV, mental och fysisk vila, avkoppling och social samvaro med andra människor, inte bara mellan loppen och vid hästbyten.

 

Hur blev det när milgränsen infördes?

Kvällens V86 på Solvalla visar att mestkörande kuskar kör i ALLA lopp utom lopp fyra, som är ett amatörlopp. Då finns en liten lucka att express-kissa, dricka, svälja en macka, yipeee!.

Vart tog säkerheten vägen? Är det försvarbart att köra så många lopp i följd? De kuskar som kör flest lopp är ju inte ensamma precis, många konkurrenter/kollegor finns ju runt omkring att hålla reda på. Minsta trötthet, ouppmärksamhet kan få hemska följder i ett travlopp. Så här blev det när milgräns infördes och bensin/dieselpriset rusade i höjden. Två exempel.

 

Hovtramp/Lasse

Björn Goop kör i alla lopp utom lopp 4, amatörloppet ikväll på Solvalla. Björn kör med enbart egentränade hästar, som åkt från Kil i Värmland. Ingen lucka för lånestyrning. Då gäller det att ha handplockad, kompetent personal för arbetsutflykten.Ni vet de där som det är så ont om. Har faktiskt aldrig hört nån hästskötare klaga hos Björn Goop...

Nio lopp, i princip efter varandra, nio hästar som ska få det som hästägarna betalar för. Med värmning 18 gånger ut och in genom stalldörren. Här hjälper det nog inte med enbart fokus, varenda hästindivid, har olika behov. Minsta lilla plump i protokollet så spricker programupplägg.

Tänk bara, 18 gånger ska hästarna selas på och av, köras ut och in i det lilla gäststallet, för de kan ju knappast värmas hemma i Kil före avresa  I det gäststallet skulle man velat vara en fluga på stallväggen, speciellt i det trånga stall på Solvallas gamla stallbacke som Björn Goop normalt nyttjar.

 

Foto: Kanal75/någon duktig fotograf

Magnus A Djuse, mestvinnande lånekusk 2022, född år 2000 kör lika många lopp som Björn Goop på Solvalla ikväll. Skillnaden mellan honom och Goop? De kan ju knappast ha samma rutin och arbetslivserfarenhet, även om Djuse slipper det moraliska ansvaret för hästar han sitter bakom, det ansvaret vilar ju på tränarna. Det ekonomiska ansvaret har han däremot som kusk, för hästar han kör i lopp. Hur länge håller huvud och kropp?

2022 körde unga kusken 1.399 lopp (235-187-154) 18% vinster och körde in 32.411.163 kronor! Otroligt.

 

Foto: Kanal75

Värsta motståndaren, betydligt äldre Ulf Ohlsson (född -64) körde 1,890 lopp (241-217-195)  13% vinst och 33.607.503 kronor inkört, trots njursten och milgräns.

Man får tycka vad man vill om lånekuskandet, alla tränare vill ju inte ens köra travlopp. Sedan avvecklingen skett (utvecklingen) är det bättre för många småtränare som inte kör regelbundet att lånekusken får böterna, och dessutom mindre risk. En del är bättre på att träna än köra travlopp, vissa är bara entrepenörer i fabriksstall och några är för tjocka och otympliga att svinga sig upp i jollen. Nu återstår bara att se hur många lopp Björn Goop och lill-Djuse vinner ikväll, chansen finns ju i nio lopp…

Hovtramp/Ilse

Trist historia som blev ändå tristare

 

Trist historia blev ännu tristare med tre bokstäver, KFM

Egentligen gillar jag inte ämnet, eftersom enbart de inblandade sitter på sanningen. Däremot företräder jag som jur.ombud en hel drös hästfolk, även i dylika frågor. Entrepenörer och marknadsmoguler verkar allmänt tro att ett fett bankkontot styr även lag och rätt. Det gör det inte.

Travbranschen verkar inte ha så värst mycket etik och moral kvar? När press&media slår klorna i sina ”offer” saknas både vett och etikett, för att få sälja lösnummer och skapa rubriker. Vilket lämnar mycket övrigt att önska, rent journalistiskt betraktat. Vore det inte betydligt schysstare om båda parter gett sin syn på händelser, före publicering. Speciellt ”hästsportjournalister” verkar sakna en grävande spade?

 

I slutet av januari flyttade travtränare Reijo Liljendahl hästarna från Julmyra gård i Heby till Stora Alby i Upplands Väsby. En gård som Reijo redan kände väl, efter 35 år som anställd hos nestorn Stig H Johansson.

Vad hände? Man betalar väl för det man nyttjat, eller? Oavsett rätt och fel är stallhyran obetald och överlämnad till Kronofogdemyndigheten. Trist.

Hovtramp/Lasse - Stig H


Jag och Stig tyckte det var kul att Reijo hörde av sig. Det var självklart att han skulle få hyra boxar i ett av våra stall, sa Karin, Stig H:s fru.

Den 21 augusti lämnade Reijo Liljendahl hastigt Stora Alby gård.
– Han tog bara sina hästar och drog, sa Karin Johansson.

Reijo Liljendahl flyttade ut från Alby på sin husveterinärs inrådan och hänvisar till mögelangripet stall. Självklart är man rädd om hästarna, speciellt om stjärnan i stallet börjar hosta och snora lite. Admiral As ropades in för 360 000 euro, lite drygt 3,4 miljoner kronor, auktionsrekord.

Hovtramp/Lasse Reijo med son på Travgalan

Tränare Liljendahl har ju själv erfarenhet av hur ”svårt” det är både att hitta fungerande stall, trogna hästägare och kompetent personal, inte minst efter tiden på Julmyra. Personal som vill jobba dygnet runt på en gård i skogen växer inte på träd. Desto större anledning då att vara en trevlig och bra arbetsgivare, handledare och chef. Förutom övriga sysslor som tillkommer en travtränare.

Hästägare som flyttar sina hästar (av olika anledningar) och hur ekonomin tryter i takt med hästflytt och personalbrist har de flesta tränare insikt om. Inget nytt under solen.

 

Klipp från tidigare artikel med Reijo:

Väldigt tufft i branschen just nu?

– Det är en katastrof, lindrigt sagt. De sista tre, fyra åren har jag hastigt varit tvungen att dra ner antalet hästar på grund av bristen på kompetent personal. Då kan man inte driva en verksamhet på den nivån. Först drog vi ner från 100 hästar till 70, sedan från 70 till 50 och förra året från 50 till 30. Det blev dock tydligt att inte ens det räckte så nu är vi nere på 16.

Upp och ner i travtränarbranschen, så har det alltid varit och det är alltid hästägaren som bestämmer.

2013 Stig H Johanssons Formula One och femton travhästar till bytte tränare. Finska storhästägaren Päivi Laakkonen Onkel Invest flyttade samtliga hästar – till Reijo Liljendahl.

Sms-flyttade 18 hästar

…efter en timme var 18 hästar borta. Stallet halverades hos Ville Karhulathis när storhästägaren Onkel Invest AB flyttat alla sina unghästar från Axevallatränaren till Reijo Liljendahl.

Hästbranschen svämmar över av folk som inte ”betalar sina räkningar.” trav och galoppsporten är inget undantag. Den enes bröd är den andres död. Skillnaden är att vissa aktiva har förstått att ett avtal gäller, både muntliga och skriftliga. Att hyra stall är ett åtagande, i travtränares fall både mot hyresvärd och hästägarna i stallet. Självklart ska stallhyra betalas, oavsett vad som föranlett flytt. I sämsta fall åtminstone en del av fakturan om avtal funnits. Hästarnas boxar i stallet som lämnades var självklart rengjorda, stallet högtryckstvättat och ordentligt städat?

Proppmätta gårdsägare och investerare skinnar mycket hellre småtränare som kämpar för att hålla rörelsen igång, än fabrikstränare med rätt uppbackning. Har ett par dåliga exempel, avslutade fall som ombud.

En privatägd gård (på storgård) såldes, ägaren/tränaren flyttade ut. Innan ny ägare köpte och tillträdde gården hyrdes den ut via gårdsförvaltningen på storgården, till en stortränare som ville ha filial i Stockholmsområdet. Tränarens hästar och personal flyttade in, stannade i fjorton dagar och lämnade sedan stallet utan att ha betalat hyran, mockat ut, rengjort eller plockat upp skräpet efter sig. Gissa vart investeraren på gårdsförvaltningen skickade fakturan?

Rätt, till tidigare ägaren ) som inte hade ett dugg med uthyrningen att göra. Hur det slutade?

Den som spar han har. Här fanns ju glasklara bevis på vem som stökat ner på gården som var till salu. Ska man be nån fara åt helvete så ska de se fram mot resan. Det gjorde den proppmätta investeraren, som fick sig en rejäl läxa.

Stalltips – skriv alltid avtal, dokumentera allt i pappersformat, spar allt! Tar väldigt liten plats i en låda eller på ett USB-minne.

Trevlig måndag och STÅ PÅ ER, annars gör nån annan det!

 Hovtramp/Ilse

Vad händer? Har det hänt något?

 

Foto: Hovtramp/Lasse

Vad händer på årets sista dag?

Smällkaramell på V75 Axevalla, eller inte? Den som spelar får se...

Från 8 oktober till 3 december 2022 sätter ATG undan 20
% av värdet på skapade jackpots på V75, som tillförs till 7-rättspott idag 31 december 2022. Tack, det ska bli trevligt!

– Vi räknar just nu med att en ensam vinnare kan ta hem 40 miljoner kronor på nyår, men vi hoppas på någon/några fler jackpots under de sju omgångarna fram till final och att summan då kommer att öka, sa tidigare Nicklas Jonsson, Head of Horse Betting på ATG®.

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Travgalan

NYHET – 22/12 2022 Hästgalan® hålls på Åby!

Hästgala® (TRAVGALA) går av stapeln på Åbytravet 11 februari. Nominerade (de vi röstar på) bjuds in till bankett som visas under V75® Direkt, Travets största skyltfönster.

-Vi vill såklart ha med alla stjärnor och samtidigt bjuda nominerade på en ordentlig fest - Katarina Widman, Chief Commercial Officer på ATG.

Spännande fortsättning följer, kommer inbjudan i brevlådan, eller inte? Åbytravet istället för Stockholm, vete tusan om man har råd. Nä, är inte nominerad även om man borde varit det efter lång och trogen tjänst. SHK/Svenska Hästsportjournalisters styrelse tar fram årets nomineringar, och vår eminenta klubb är delvis arrangörer av Travgalan. Årets Häst (tyngsta titeln) kan däremot även Svenska Folket rösta på.

År 2022 års nominerade två och fyrbenta är så förutsägbara att odds uteblir! Hoppas maten är god och kaffet varmt.

Den sista skälvande veckan på gamla året, vad hände, har något hänt?

Foto: Hovtramp - antikt dopingprov

Negativt provsvar – efter tillslag mot travtränare

Efter nattligt tillslag i stallet fick Hagmyrentränaren Mathias Andersson licensen tillfälligt indragen i början av december. Doctor Doxey Zens och travtränaren fick nattligt besök av ST/Svensk Travsport efter tips. Nu är provsvaret klart. För Travronden bekräftade Mattias Falkbåge, utrednings- och avdelningschef för hästvälfärd att provet var negativt.

Staffan Uvabäck, advokat

Staffan Uvabäck, välkänd advokat är hoppfull, men är nog inte så insatt i travets underbara värld, trots (tidigare) hästägande i storstall.

Trots negativt provsvar har inte advokaten vunnit gehör.

- Jag begärde att ST skulle häva den interimistiska licensindragningen men det vägrade de att göra, sa Staffan Uvabeck.

 

Mathias Andersson - pressfoto

Det är väl ingen vettig människa som verkligen tror att besöket enbart handlade om ett dopingprov? Jaså, det är det. Då väntar vi lite till...

     

Höjda prispengar i travlopp 2023?

Nä.

ST/Svensk Travsport höjer ingenting i onödan, pengarna är inlåsta i bankfack. Märkligast? Att inte alla aktiva går samman och tar över rodret i Silvergrisen, så gehör för motioner och förslag som hittills röstats bort på styrelsemötena tas på allvar.

 

Fast å andra sidan... var det ju först 2022 som en (1) representant för travtränarna fick ta plats på en stol. Övriga sittande styrelsemedlemmar kan man ju fundera på om de fått sitta kvar, ifall styrelsen bestått av aktiva istället för gembärare och papperstigrar.

Ja, har faktiskt åkt i hissen på Silvergrisen under sju år (ST-ägt företag) och suttit i möten med vissa jag aldrig skulle röstat in i travsammanhang.

 

ATG och Kanal75 kostar och får kosta, men det finns gränser…

...eftersom ATG ägs av Svensk Travsport, alltså de aktiva.

Jobba på ATG, gäller sist in och först ut där?

51 lediga jobb december (!) samtidigt ska ett 30-tal jobb bort?

Fel folk? på ATG-stolarna, nån som inte kan räkna? Kompetensbrist?

Snälla rara. Ska Google Translate behövas för att fatta vad alla de där jobben går ut på! Vart tog svenska språket vägen?

Kanske ska söka jobbet – Fair Play Coordinator, verkar behövas.

Lediga jobb, sök!

Manager Product & Business Development

Extrapersonal matsal (oj, svenska!)

Agil förändringsledare (vad är agil?) 

Accountant (räkna pengar?)

Data Analyst med inriktning fair play (seriös medarbetare?)

Traineeprogrammet – Intresseanmälan (här behövs kompetens!)

Senior backend-utvecklare till team Retail Betting (Re är latin för åter)

Frontend-utvecklare till IT Horse Core (mata hästar?)

Junior backend-utvecklare till team Retail Betting (ungdomskusk?)

Conversion Specialist (JA, DET behövs v(ä)rkligen!)

Frontend-utvecklare till Sport och Casino (Casino på travbanan?)

Senior frontend-utvecklare till digital sales (håll i Digital-hästarna!)

React Native-utvecklare till Digital Sales (va?)

Researcher (...det kan jag, men det kostar!)

System Developer till IT Common services (måste importeras)

Scrum Master till Digital Sales (vad är Scrum?)

Scrum Master till IT Horse Core (...nu blev det jobbigt!)

Financial Crime Analyst (oj! Crime, det vet man ju vad det är!)

Senior Fullstack Developer (fullstack, fullsmockad höstack?)

Kotlin Developer (Kotlin, nä ger upp...)

Senior Frontend Developer (vem vill gå först och få skulden?)

Backend-utvecklare customer and accounts (backa? totokassor tillbaks?)

Test automation specialist till digital sales (låter som vapenprovare)

UX Designer (Designa om travbanorna behövs verkligen)

System Developer (ingen aning vad en sån gör...)

Project Coordinator (det här är jag bra på!)

Legal Counsel (legal, är inte allt spel legalt?)

Senior Delivery Engineer (bra jobb åt min familj, då händer nåt!)

Fair Play Coordinator (Äntligen ett jobb man kan söka!)

Test Leader to Common Services. (nä, nån testkanin vill man inte bli)

 

Hovtramp foto

Dino Dollar och alla andra travhästar blir i natt ett år äldre, på gott och ont. Så. Nu återstår bara några suckar och stön innan 2023!

Gott Nytt År!

Hovtramp Ilse&Lasse

 

Vass eller kass?

 

 

Vasst och kasst, in real life…

Inte många vassa travexperter kvar i TV-rutan, kassa är fler till antal. Varför? Flåshurtig med barnsliga kommentarer är i mina öron lika illa som gäll falsettröst, det hjälper inte ens med kompetens. Bara trist utnött och förutsägbar, precis lika tråkigt. Fyndet Per Skoglund ser svimfärdig ut, dags för botox under ögonen, alternativt semester. Tja, man får ha krav och får tycka.

Hur många får plats i en Trav-Tv-studio? Alldeles för många. Tre bakom disken, två på stallbacken och ytterligare två i nån hytt på travbanan, knappast försvarbart när det blåser snålvindar och hela travsporten blöder!

Det räcker med två i studion och en på stallbacken, så slipper aktiva dessutom bli överfallna så fort de vunnit eller förlorat. Nä, alla aktiva vill inte bli störda i uppladdning inför travlopp, och inte efter att precis ha förlorat som experternas dunderfavorit…

När skrattade jag senast under en Trav-TV-sändning?

Förutom när Digital Literacy nyligen vann till 106 gånger förstås. Jo, när Glada Hudik-Teatern under handfast ledning av Pär Johansson tog plats under en V75-omgång på Hagmyren.

ICA-Jerry (Mats Melin) roade oss rejält, klappade både Järvsöfaks och tränaren Jan-Olof Persson.

Vinnarcirkel-reporter var Glada Hudiks Bosse Östlin, som inledde med att intervjua Örjan Kihlström, efter seger med Nantucket. –Spelar du innebandy? sa Bosse. Ja, det gör jag, sa Örjan. Innan V75-loppen var över hade Bosse provat Örjans hjälm och även arrangerat gruppkramar. Oförglömligt.

AB Trav och Galopp (ATG) ägs till 91% av Svensk Travsport och 9% av Svensk Galoppsport  Det märks inte nämnvärt.

ATG har bankvalvet välfyllt, trots svällande åtaganden med fonder och drömmar, talangjakter och V75-bistånd till både Norge och Danmark, självklart i jakt på spelare och (se där!) kunna kvitta vinster mot förluster.

Redan 2012 hade ATG 242 anställda, letade efter färsk årsredovisning, men den hade konverterat till Års-och hållbarhetsredovisning med friserade siffror. Integrerad del av årsredovisning, jo man tackar. Nylig info berättade att ATG just nu söker 52 nya medarbetare, och samtidigt ska krympa ner antalet anställda med ett 30-tal. Utannonserade tjänster kräver minst Google translate, man kan knappt ens gissa vad tjänsterna handlar om! 

Hovtramp foto

ST/Svensk Travsport har otroligt många anställda, ett 70-tal sitter i huset, förutom ett antal styrelser, nämnder och konsulter (partners). Minns med vemod när tre (3) damer på Kungsgatan skötte hela STC, inklusive stamböckerna. Utanför fönstren till Silvergrisen svälter och blöder trav och galoppsporten, med få undantag. Vem äger problemet? Svar: de aktiva.

Hästvälfärd, visselblåsarfunktioner och Code of Conduct får aldrig enbart bli floskler på hemsidor eller ett spel för gallerierna, Vilket kräver att rätt handplockat folk siter på rätt stolar. Någon aktiv travtränare som är nöjd? möjligtvis en, som slapp allt som vanliga dödliga hade sågats vid fotknölarna för.

Hovtramp Lasse/ Remy Nilson och Ilse

Remy Nilson Stockholm, mars 2012

Saknar ATG:s Remy Nilson, han var rolig och pekade med hela handen. Minns vissa punkter som han tyckte var viktiga.

Hur överskottet används! Skulle medverka till ökad aktivitet och intäkter, på rätt ställe. Kom tillbaks, allt är förlåtet.

Evighetsdebatten om Elit och breddsport.

Som Remy uttryckte sig – Vad är hönan och vad är ägget?

Elit-idrotter som hamnat i ökad elitisering och i en kommersiell elitspiral blir snabbt smalare i botten

Remy – det är längesen Ingemar Stenmark och Björn Borg stimulerade till bredd, samtidigt som breddsatsningar ger fler aktörer men inte given och konkurrenskraftig topp. Stjärnor, det är vad publiken vill se!

Aktiva måste ta gemensamma beslut, viktigat är att hålla ihop och behålla vinnarkulturen. Att diskussion kan föras i en miljö av stark ekonomi är positivt, det finns egentligen inga skäl att misslyckas.

Är benägen att hålla med Remy Nilson...

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

Life after racing, finns det?

     

Trav och Galoppsport skördar många ”offer” varje år, men hur mycket hjälp får aktiva av sina ”husgudar” ST/Svensk Travsport och SG/Svensk Galopp efter olyckan?

Hovtramp/Fredrik Johansson

Svensk Galopp har åtminstone gett den skadade svenska elitjockeyn Fredrik Johansson möjlighet att fortsätta med det han är bäst på, fast numera som coach, vid sidan om hästarna och ryttarna.

Svensk Travsport har inga vidare meriter när det gäller att ta hand om skadade aktiva, x-tränare har mestadels utan hjälp hittat nya sysselsättningar inom travsporten, som funktionärer, i domartorn, inskrivningar, vilket är respektive travbanas förtjänst, inte Svensk Travsports.

Olyckor i trav och galoppsporten är inget man önskar sin värsta fiende. Kampen mot försäkringsbolag, försäkringskassan och i stort sett obefintlig hjälp från Svensk Travsport, Travtränarnas Riksförbund och hemmabanan (förutom en blankett) verkar mer vara regel än motsatsen. Den juridiska hjälp som erbjuds av ST är hänvisning till upphandlad partner, som vill ha minst 1500 spänn så fort man säger hej! katastrof.

Enbart att sortera pappersbuntarna efter en olycka blir svettigt att betala till ST:s upphandlade juridiska parters, för den som enbart har sjukkassa (när den nu betalas ut). Som jur.ombud för både skadade och felexpedierade hästmänniskor finns ett digert facit, tro mig. Gemensam nämnare, utsatta har inte fått tillstymmelse till hjälp via licensen.

Att brevväxla med försäkringsbolag och försäkringskassan är som att slåss mot väderkvarnar. Inte så mycket roligare än att reda ut felaktiga fakturor, som diverse factoringbolag (ex.Svea Inkasso) skickar vidare till Kronofogden, utan att ens kontakta den person fakturan är utställd på! Man tar sig för pannan.

Klipp Fredrik Johansson, före olyckan en av Sveriges främsta jockeys under många år.

”Det blev rena katastrofen”

I samma veva som tävlingskarriären var över uppstod ett vakuum. Elitryttaren ställdes inför våndan att behöva skriva in sig på Arbetsförmedlingen - för att söka nytt jobb! Vilket deltidsjobb passar en värkbruten elitjockey? Nä, AFM förslag kan få vem som helst att falla ihop i fosterställning. Hos det egna förbundet fanns däremot jobb så klart, med utbildning, föreläsning, coachning av ryttare.

 ...den som inte deltar nöjaktigt hos AFM får varken sjukkassa eller jobb, riskerar dessutom att hamna i förskräckliga AGAN, AFM:s utslussningsprogram för oplacerade arbetslösa, En nådastöt både psykiskt och fysiskt för många som redan är frustrerade och arga, långt ifrån återställda och... utförsäkrade från försäkringskassan.

Elitjockeyn Fredrik Johansson upplevde säkert sin värsta tid någonsin hos AFM, sittande mitt emot en handläggare som förmodligen aldrig besökt en galoppbana. Precis som hos Socialkontorens handläggare, oftast unga människor utan arbetslivserfarenhet med examen från ”Sopis”.

Som Ingemar Stenmark sa - de e svårt å förklar för den som int begrip!

Klipp från intervju: Fredrik Johansson:

– Det var hemskt. Jag hade till och med min morbror med mig till Arbetsförmedlingen. Under den här perioden var det som att gå in i en garderob, släcka lampan och kasta bort telefonen som blev väldigt tyst. Jag behövdes plötsligt inte. Detta tog väldigt hårt på mig psykiskt – Jag hade sömnproblem och åt värktabletter för smärtan. När detta inte hjälpte lade jag till öl på det, för att slappna av och sova någon timme, och det är inget bra. Det blev rena katastrofen och till slut rasade jag ihop som människa.

Elitjockeyn Fredrik Johansson arbetar nu sedan en tid tillbaks deltid 25% med att coacha yngre ryttarförmågor, både i Sverige och utomlands, lär ut hur man bäst maximerar sina färdigheter i sadeln. – Det känns väldigt bra för mig att kunna bidra med min expertis. Jag hade själv aldrig kommit någonstans utan hjälp av min far och Rolf Wuscha.

”Inte något jag önskar min värsta fiende”

Övrig tid ägnar Fredrik åt att läka kropp och själ. Han har under två år regelbundet besökt både läkare och psykolog, och lyckats sluta med att överdosera värktabletter.

Vad saknar han mest med tävlingsbiten?

– Kicken. Att vinna. Jag skulle göra vad som helst, byta bort alla mina intjänade pengar för att bli kvitt smärtan.

Hovtramp/Lasse -PA Gråberg

P A Gråberg, Fredriks jockeykollega är delaktig ibakom en ny försäkringsupphandling för galoppens aktiva, och han om någon vet vad som behövs. På galoppbanan finns alltid ambulans och läkare vid ringside, vilket saknas på travbanorna. Plåsterlåda och sjukvårdsutbildad kan aldrig ersätta läkarkompetens, här bedrog travbanornas snålhet visheten.. Travbanornas handlingsförlamning vid allvarligare incidenter är ren katastrof, med få undantag, fråga mig...

I travsporten finns åtskilliga aktiva, som aldrig mer kan köra travlopp. Elin Gustafsson, blev expert i trav-Tv efter allvarlig travolycka. Extränare Stefan Hultman "roar likasinnade" på ATG Live, efter att ha drabbats av en allvarlig sjukdom. Åtskilliga skadade tränare och kuskar ”kan ingenting annat” och tvingas fortsätta i stallet efter extremkort sjukskrivning, trots bestående men och krämpor. Diskbråck, hjärtbesvär, hjärnskakningar, brutna armar, ben och revben är faktiskt vardagsmat i travsport.

Trygg-Hansa, IF, Länsförsäkringar, Folksam... 

Försäkringsbolagen (flera olika beroende på sak eller personskada) är ingen kul motståndare i kampen om utbetalning. Vissa allvarliga skador och bestående men hos kuskar godkändes inte ens, av trav-licensens upphandlade försäkringspartner. Det saknas fortfarande relevant hjälp för skadade aktiva, en blankett kommer man inte speciellt långt med.

 

Avsaknad av en fungerande avbytartjänst har hög prioritet, borde ha instiftats via ST och ATG:s bidragsförsorg samtidigt som Silvergrisen byggdes! Vad är viktigast? Vad gör man som mindre tränare om skadan är framme? Vem öppnar stalldörren nästa morgon om du hamnar på sjukhus? Till och med i mjölk-ko- branschen finns fungerande avbytartjänst. Skäms ST som inte fattar bättre, trots alla dessa handläggare och sportchefer staplade på varandra.

Det här är Life After racing på riktigt!

Hovtramp/Ilse

Jul, jul strålande hjul!

 

Foto: Hovtramp/Lasse 

Häst-året närmar sig sitt slut...

Det har skenats, galopperats, vunnits storlopp, rövslickats, gullats med utvalda, mörkats för undvikande av katastrof och pinsamt ”glömts bort” att hylla de som verkligen förtjänat det.

Slitet på landets stallgångar är ingenting som berör landets catchdrivers (lånekuskar). Nu ska vi hästsporthournalister rösta på mestvinnande lånekusk som åker runt med sin trunk, knappt orkar morsa på tränare, än mindre värma hästar. Fattar inte att inte ens ”vi” i SHK fattar?

Hur svårt kan det vara att instifta två kategorier kuskar – lånekuskar och tränarkuskar. Sistnämnda sliter arslet av sig med att träna och vårda hästar, istället för att vakna mjukt, gäspa, kolla på klockan, läsa banprogram och klicka jatack till dygnets uppsittningar i sulkyn. Nä, tänker inte rösta på en enda lånekusk!

 

När mindre tränare smäller till med 106ggr, oddsindikatorn nästan ramlar omkull, TV-experter knappt orkar berätta vem tränaren är, och istället hyllar ”lånekusken” - då går skam på torra land. Självklart jättekul att ekipaget vann, men glöm för bövelen inte vem som gjort JOBBET om du kallar dig expert!

Foto: Hovtramp/Ilse - Digital Literacy

När Digital Literacy smällde till spelarna med ung lånekusk i vagnen (Jill Ivarsson) då blev jag glad på riktigt! Dags för Bollnästravet att sätta värde på alla hemmatränare, börja med att gratta! Var faktiskt på plats när just den märren lastades av hos Zandra Vidén och fick nosa på Bollnäs travbana första gången. Den som väntar på något…och 106ggr sitter inte i vägen. Stall Vidéns bästa travår hittills,  fattas bara lite skrammel till inkörd miljon, mycket jobb och kompetens!

Storebror har uppgraderat, givakt!

På Luciadagen fattades nya regler för landets travaktiva av ST:s tjänstemän, ändringar på gott och ont, mellan glöggen och Lussebulletuggorna. Ändringar som aktiva kan ha nytta av?

Ändrad (höjd) åldersgräns för varmblodiga travston

Från 10 till 14 år höjs åldersgräns för ston födda från 2012. Ston som kommer att kuta runt på travbanorna, i sämsta fall. Halvgamla fölston enligt mitt tycke, hoppas de orkar bära runt avkommor när de äntligen pensioneras. Nån gembärare på ST som kalkylerat med hästbrist i Sverige eller PK genustänk och jämlikhet med valacker/hingstar som eftersträvas? Fan vet.

Hovtramp/Lasse - arg märr...

Såg en B-tränare på nätet som blev jätteglad för att hennes sto fick fortsätta tävla, väntar kanske på att månen ska trilla ner? Man ska inte vara elak, men ett sto med 12 ägg och flera strykningar i protokollet, tidigare jättevass (fräsch) märr som v(ä)rkligen hade förtjänat att gå i pension! Pinsamt.

Hovtramp/Ilse - PA Gråberg visar spö

Förbud från 1 mars 2023 för lackade (hårda) körspön, anses som hästvälfärd, betraktas av ST som större nyhet. Mest gnuggar fabrikanter av körspön händerna, oj vad många spön som ska köpas i julklapp i år. Här var galoppsporten ett steg före travet, bara små mjuka vippor att vifta med.

Arkivbild Hästsjukhuset Solvalla 70-tal

Hästar som utsätts för bränning = livstids tävlingsförbud. En vanlig ”behandling” på min tid vid Solvalla Hästsjukhus. Mest för de 4-6 veckornas vila efteråt, vilket de knappast fick annars Bränning av hästhud, påskyndande av läkeprocess i vävnader. Tidigare gav bränning 12 månaders startförbud.

Juniorlopp försvinner 18-årsgräns för att köra lopp från 2024. Juniorlopp tillkom när spellagsstiftning ändrades, spel på personer under 18 år förbjöds, Juniorlopp kördes utan spel. Tanken var säkert god, nånstans måste ju nykläckta kuskar börja sin karriär?

Felet var att tränare och lånekuskar såg juniorlopp som chans att tjäna prispengar och startpoäng. Så värst många juniorer fick inga uppsittningar. Fullvuxna kuskar, mestvinnande lånekuskar förstörde juniorloppen. Inte fasen behöver kuskar som Ulf Ohlsson&Co dessa lopp, skämsigt.

Sara Axelsson ST:s nya jurist

Övergripande justering av processreglerna i Ansvars- och Disciplinnämnden samt Överdomstolen. Jaha, vad är det?

Regler kopplade till Ansvars- och Disciplinnämnden (STAD) och Överdomstolen (ÖD) har uppgraderats, STAD väljs nu av fullmäktige, direktiv för hur talan väcks, anmälans innehåll och hur kommunicering och handläggning ska ske.

Mångåriga juristen (sen 90-tal) ST:s Göran Wahlman har pensionerat sig, efterträds av Sara Axelsson (29 år) Kaidings Advokatbyrå. ST:s Partner som ingen vanlig aktiv har råd med.

Fick ett kort mail där hon beklagade att det inte fanns tid att svara på mitt mail (juridiskt ombud för aktiv.) Man tar sig för pannan! Vad ST borde förklarat för sina nytillskott är att ST Svensk Travsport ägs av aktiva och ST:s TDS Travtränarnas Debiterings System, lånar kundernas (travfolkets) kunder, som vilket factoringbolag som helst. Spännande fortsättning följer.

God Jul & Gott Nytt Häst-År!

Hovtramp Foto&Reportage

Ilse & Lasse

 

 

 

Avlivning de Luxe!

 

Kan det vara någon som missat Furuvikparkens chimpansers öde?

Ing-Marie Persson jobbade 32 år med Furuvikschimpanserna, kände vissa som sina egna barn. Inbjuden berättade hon i TV4:s morgonstudio om den groteska upplevelsen utan att ens ha fått chans att ingripa. Efter nappande och blöjbyten av chimpansungar i egna hemmet och många timmars jobb på Furuviksparken och med forskningsprojekt runt chimpansgruppen är hon nog en av få som kunnat förhindra att nästan hela chimpansfamiljen nu är avlivade, skjutna!

Svallvågorna gick höga av frustration i stugorna, för och emot djurparker kom snabbt upp på nätet, ledningsgruppens avlivningsbeslut är det nog inte många som skriver under...

Ing-Marie Persson bemötte Furuviksparkens VD på sin egen Facebook, läsvärt!

Men VD Sandra Wilke vad är det du står och säger i TV?
Att ni har djurvårdarexpertis i parken som känner schimpanserna bättre än någon annan.
Men varför tog ni då inte in schimpanserna utan skjuter några av dom i fönstret inne i aphuset! Ni skjuter även en icke risk klassad individ Torsten. Nej jag kände inte honom men jag lovar att jag inte ens hade kommit på tanken att behöva skjuta. Jag känner heller inte Tjobbe men det är endast en av de 7 individerna. Det innebär ju inte att de andra glömt!

Du måste vara så fel informerad av dina så kallade experter, förstår att inte du kan ha denna kunskap. Men ta reda på fakta först. En schimpans glömmer aldrig, se klipp från olika situationer där vårdare möter sina vänner efter betydligt längre än 10 år!
Ta kontakt med de beteende forskare som gjort studier i Furuvik, eller andra väl kända schimpanskunniga. Ni framstår ju ännu mer okunniga nu!
Vem i hela fridens är det som ger dig råd?

Ni ifrågasätter även Frand de Wal, en av världens främsta primatolog och etolog.
Ni hörde väl vad han sa,? Även han är bevandrad i Furuviks schimpanser då han skrivit om dem i en av sina böcker. Har haft förmånen att träffa honom och föra intressanta samtal. Alla kunniga säger samma sak! Men i Furuvik där vet vi bäst, ja vi skjuter först och tänker sedan!

Detta inlägg sänder jag även till Sandra Wilke personligen. Eftersom ingen pratar med mig från Furuvik så blir det FB som får ta emot min ilska!

Ing-Marie Persson

Oftast är det ju ”hästar” i fokus på Hovtramps blogg. I det här fallet blir det ett undantag. Ing-Marie Persson från ASA-gården utanför Gävle har ju även tränat och tävlat travhästar under många år med hyfsad framgång. B-tränare (68 år) fram till 2020 års slut. Minikat Rivner hör till de bästa, 84 starter, res: 7-9-13, men det har funnits många ASA-hästar.

En riktig djurmänniska värd att lyssna på.

Övriga som uttalat sig (Furuviksparken) borde nog ha tagit några djupa andetag och därefter hållt käften på ren svenska. En VD som inte ens vet hur chimpanser ”fungerar” och tycker att skjutningarna var nödvändiga! En veterinär expert som förklarar att det är omöjligt att bedöva chimpanser (de sliter ut bedövningspilen) och en annan talesman för parken som berättade att det inte ens fanns tillräckligt med bedövningsmedel hemma. Man tar sig för pannan, på Furuviksparken behövs blodbyte, från botten upp till toppen!

Hovtramp/Ilse

Sälja lösnummer och klick viktigare än sanningen?

Foto: Hovtramp/Lasse 

Lösnummer säljer?

Svar ja. Även Travronden (i viss mån) lever på låsta artiklar med rubriker som skapar nyfikenhet. 

Expressen och Aftonbladets rubriksättare lever på klick och lösnummer. Feta rubriker måste skapas, oavsett sanningshalt och avsaknad av källor. Du läser oftare att ”någon” har sökts för kommentar utan napp, än motsatsen.

När hästsportens aktiva klampat i syltburken går det svallvågor på osociala media. Ingen orkar vänta på att resultat från undersökning och analyser ska sammanställas. De som har uppgiften att försöka hålla hästsport ren från doping, vanvård, galenskaper av alla slag blir misstrodda, felciterade, beskyllda för att ha agerat felaktigt och hoppat på ”fel personer”. Travsport skapar sina idoler, framgång negligerar.

När ST/Svensk Travsports veterinäravdelning gör utryckning nattetid beskylls de av proppmätt advokat för att ha agerat med inhyrd polis (går det ens?) Tror knappast att det nattliga besöket görs utan ordentligt på fötterna? Professionell licens dras inte in med omedelbar verkan, om inget hittats (konfiskerats) på plats och utan ordentlig grund. Påhälsningen nattetid hos A-tränaren har rört upp rejäla spekulationer, men bara närmast sörjande vet sanningshalt.

Hovtramp/Ilse - legitimerade...

Oavsett om veterinär, sjuksköterska eller kvackare med nattskift fanns på plats i stallet, hade det inte gått 96 timmar från påfyllning till tänkt start? I efterhand skulle starthäst naturligtvis strykas från V75  3/12 och nattbesök i var av akut karaktär. Utredning får avvaktas. Många ”saltprodukter” florerar på marknaden, med tillsatt ”näringslösning” inte minst hos tränarens kompis i godisbutiken Gävle.

”Nätets travsiter” i ärende förklara för oss som inget begriper ger bara ett löjes skimmer. Inte minst från aktiva ”insatta” personer med förkärlek för italienska metoder, som ger hästar vingar. Hur man än ser på inträffad incident uppstår frågor, inte minst för aktiva med hästar som tävlat i samma lopp. Snart får vi veta vilka som var på plats i stallet nattetid, och vad som var avsikten. Det här är inget pokerbord och berör betydligt fler än tränaren och hästen!

Oavsett Uvabecks advokathjälp (tror inte ST behöver darra) och eventuellt beslagtagen bevisföring, borde väl alla aktiva vara tacksamma att ST agerar, så mycket som sopats under mattan tidigare för att undvika raserade korthus. Tränaren uttalade sig via sitt juridiska ombud, alla anklagelser är felaktiga och han vill återfå licens i väntan på att analyser färdigställs.

– Han mår väldigt dåligt på grund av det som hänt. Hans uppfattning är att han inte har utfört något felaktig behandling av den aktuella hästen eller någon annan häst. Det finns ingen grund för dopningsanklagelser,  sa Uvabeck till Hudiksvalls Tidning.

    

Hoppas för travsportens skull att det stämmer! ST:s medarbetare har haft nog med utsparkade skämskuddar senaste år. Advokater är däremot ett släkte för sig, enda uppgift är att gå över lik och rentvå kunden, oavsett skyldig eller inte.

Uvabeck är välkänd i travsport och ger ofta en arrogant framtoning, oavsett brottsmål, ambition är säkert att sätta sig i respekt och lura motpart att det finns trumf på hand. Att rentvå skyldiga är ingen lätt uppgift. I rättsliga sammanhang är inte kompistjänster tillåtet. Uvabeck lyckades tidigare krossa flera hästägares och företrädarens krav på ett antal döda hästar, till förmån för Björn Goop. Med orden fullständigt uteslutet gjorde han samtidigt ett rejält övertramp, jävsituation uppstod som hästägare hos Goop och ersättare fick snabbt ta över...

...Fast det blir nog som med Kung Åkes grisfösare? När stjärnadvokat Silly Billy lyckades trolla bort fakta med att elpinnen saknade batteri!

Sanningen vinner inte alltid, med stor plånbok kommer man långt. Frågan är hur långt det räcker i den just nu licenslösa tränarens fall? Fortsättning följer.

Hovtramp/Ilse

Va, är det möjligt?

OOps igen!

Fabrice Souloy, namnet känns bekant?

Värsta travsportskandal någonsin, hittills?

Värre än nervsnittade starthästar? Kobolt gjorde i alla fall betydligt större skada fysiskt än grisfösaren. Hur i hela friden kan fransk travsport tvingas ge tillbaks licensen till Kobolt-tränaren efter halva tiden, fem år. Enkelt. Straffet var avstängning i tio år men fransk näringslivslag är maximerad till fem år i skamvrån. Men... täpp till kryphålen i lagen då! Åtminstone för djurplågare, de blir extremt sällan rehabiliterade. Travtränaren Fabrice Souloy får däremot inte tävla i nordiska länder, tack.

 

Snart dags (29 januari 2023) för största franska loppet Prix d’Amerique, hästar har redan bjudits in. Hip Hop Hafour (5 år) vann Prix de Bretagne och fick biljett. Italiano Vero (4 år) var på pallplats (3:a) och knep biljett. Tvåan i mål Hussard du Landret, störde Flamme du Goutier på upploppet och flyttades därför ned, biljetten gavs istället till Ampia Mede SM, som ledde in på upplopp men blev trött fyra i mål. Snacka om tur, hästen blev senare uppflyttad till tredjeplats och fick biljett till P d’ A. Fabrice Solouys sexåring är därmed en av deltagarna i världens tuffaste travlopp.

Fabrice Souloy har inte vilat på kudden under avstängning. Stallet fylldes snabbt på med 70 hästar, samma dag som licens förnyades. Varken svenska eller franska hästägare har tydligen några moraliska eller etiska skrupler. Fast, det är ju bara hästar, eller hur. Souloys hästar i träning behövde dessutom bara gå några meter över stallgården när licensen drogs, över till svågerns (målvaktens) stall när hans eget bommades igen. Så chickt.

Hovtramp/Lasse - Fabrice Souloy

Man blir aldrig av med fuskare, och kryphålen blir bara större för varje år, lite böter och en skön semester, sen är de igång igen.

Prix d'Amérique, årligt franskt travlopp på Vincennesbanan i Paris, sista söndag i januari, distans 2700 meter. Första upplaga kördes  redan1920, Grupp 1-lopp, högsta internationella klass, förstapris på 450 000 euro.

Vid tiden för Koboltskandalen var Souloys elithästar med på världsrankinglistan. Your Highness, Lionel, Un Med d’Heripre och Timone Ek. Hästar som allihop lämnade skyhöga testmängder Kobolt efter lopp, bland annat på Bjerke 12 juni 2016. Året efter, 2017, dömdes Souloy till tio års avstängning av Norska travsällskapet.

Ett lättlöst ”problem” med travsvåger på samma gård, Haras de Ginai.  Så blev Philippe Billard tränare över en natt för större delen av Souloyhästarna under skurkens avstängning. Nä, många (inte minst svenska hästägare) valde att stanna kvar i stallet. Shogun D.K., svenskhästarna Cash Gamble, Arazi Boko, Moving On, King Sir Kir och Beverly Boulevard samt stjärnhästen Un Mec d’Heripré "ville inte flytta".

Hästar med kobolt i rekommenderad mängd, har blodvärden 0,5 – 3 mikrogram per liter. För tävlingshästar i dopingreglementet är övre gräns för kobolt i blodplasman 25 mikrogram per liter och i urin 100 mikrogram per liter. För att uppnå så höga värden i blod och urin som dethandlat om. måste mängder kobolt ges hästen, långt över rekommendation, alternativt via injektion av kobolt direkt i blodet

Kobolt är en mineral som behövs (+järn och koppar) för att tarmmikrober ska producera vitamin B12. Kobolt, del av vitamin B12 är nödvändig för att röda blodkroppar (erythropoiesis) ska bildas.

Hästars behov av kobolt (NRC 2007) är ca 0,05 mg/kg torrsubstans i ranson. Travhäst (ca 500 kg) har behov på 0,5 - 0,7 mg per dag. För lite kobolt kan bli brist på vitamin B12. Under normala förhållanden får hästar tillräckligt med kobolt för att tarmmikrober ska producera rätt mängd vtamin B12.

Negativa effekter av för stort koboltintag? På humansidan finns rapporter om organsvikt, förstörd skjöldspottskörtel och i sämsta fall - dödsfall

Senare studier har visat att när tävlingshästar intagit stora mängder kobolt (mer än 200 mg/d) påvisades inte några ökade mängder blodsorgan. Istället för fysiologiska ändringar som skulle förbättra prestationerna, observerades det motsatta: hästarna utsattes för stark svettning, skakningar/darrningar i muskulatur, rastlöshet och även hästar som fallit omkull med korta perioder av kollaps.

Har faktiskt en fullständig analys över samtliga organ i en hästkropp. Beställd från ett lab som inte ST/Svensk Travsport anlitar. Symptom som anges stämmer till punkt och pricka! Nä, den hästen kunde inte upprepa sina 10-tider på travbanan efter försäljning. Löfte. Den dagen tidigare ägare eller tränare ljuger, i nån krönika eller intervju, då ska analysen publiceras. Usch vilket folk, som andra hjärntvättade klappar händerna åt.

Nä, Fabrice Souloy skulle aldrig ha fått tillbaks sin licens igen, vart i hela friden tog djurskyddet vägen? Och nu har han starthäst i världens mest meriterande travlopp! Tänk bara tanken om hästen vinner. Springpojken som sålde Kobolt till ett helt gäng svenska tränare då? (fransk information) Han har i alla fall övergett Frankrike och bosatt sig i Danmark. Ett antal svenska tränares hästar presterade (efter Kobolt-härvan) plötsligt sämre, alternativt tog lite semester, förmodligen för att undvika dopingprov i samband med lopp?

Är relativt säker på att minst en stortränare haft utvecklingssamtal med Svensk Travsports veterinäravdelning, för det finns alltid nån liten fluga på väggen som ser, hör och inte vill veta av tävling med uppsprutade och dopade hästar. Hoppet om travsportens framtid, flugorna på stallväggarna.

Hovtramp/Ilse

När ST:s utsända kommer nattetid...

Hovtramp foto (gammaldags dopningspreparat)

 När ST har pyjamas på sig vid stallbesök…

Per Skoglund tog under bästa V75 sändningstid 3/12 upp den nattliga påhälsningen i A-tränare Mathias Anderssons stall, Hagmyrens travbana.

ST foto - Mattias Falkbåge utredningschef

Mattias Falkbåge intervjuades via telefonlänk men sa i stort sett ”ingenting” förutom att han själv inte var på plats vid det nattliga besöket, och att visselblåsarsystemet fungerar bra. Meningslös intervju, men ett fall framåt för Per Skoglund, mestadels påläst i manus utan att ta ton.

TR-bild - Mathias Andersson

Mathias Andersson född 1982 fick A-licensen indragen (221201) av ST. Travtränare och uppfödare med Zenz som kennelnamn, tiotalet hästar i träning med Doctor Doxey Zenz som mest meriterad i stallet. Mathias har hyrt stall på Hagmyrens stallbacke sen 2012, först som B-tränare, A-tränare från 2017. Ingen lång och trogen tjänst i travstall som hästskötare, pokerspelare på Elitnivå tidigare.

Doktor Dox Zenz ströks från V75 Bergsåker (pågående utredning) 3/12 från Guld division men vid start Umeå 25/11 blev det vinst, och förhoppningsvis utan att påfyllning skett i hästkroppen.

Hur ofta görs nattliga besök i ett travstall? När ST:s veterinärstab får in stalltips om att oegentligheter som planerats ska ske, då väntar Antidopingpersonalen utanför knuten vid stallet.

Hagmyrens sportchef Mats Sahlén har tagit del av Svensk Travsports åtgärd mot tränaren.

– Det här är så klart inte roligt. Negativa händelser som slår mot alla i travsporten!

Mats Sahlén visste inget i förväg om det nattliga besöket förrän Mattias Falkbåge, avdelningschef för Hästvälfärd på Svensk Travsport, kontaktade honom. Sahlén hade inte kontaktat tränaren direkt efter att ST hälsat på.

Vem är då ST:s utredningschef Mattias Falkbåge?

Juristen Falkbåge värvades till ST med utredningserfarenhet inom polis- och Försäkringskassans kontrollutredningsenhet.

Vad ska man tro? Travsidorna på nätet hade minsann svar, men vad var sant? Ringde faktiskt upp Falkbåge för att få höra exakt vilka polisiära myndighetsutövanden Svensk Travsport har vid nattliga tillslag.

Jag kan bekräfta att vi genomfört en operativ insats natten till torsdag, vilket föranlett ST:s beslut om startförbud på Doctor Doxey Zenz samt tillfällig licensindragning aktuell tränare under utredning.

Vid ST:s besök i stallar måste alltid finnas ”folk i stallet” på plats, viket det gjorde i Mathias Anderssons stall, mitt i natten. Vad som exakt beslagtogs och upptäcktes får utredningen av *STAD utvisa, när det är klart. Misstanken om överträdelse mot antidopingreglementet är orsaken. (tillsynsärende) som ledde omgående till indragen A-licens och strykning av starthästen i Guld-divisionen V75.

*Stad är Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd.

Vad händer när man inte har nån licens och inte kan träna/startanmäla hästar man äger, deläger eller tränat? Ja, man kan ju alltid kontakta sin vän med likvärdig moral, B-tränaren med gottkiosken Scandinavian Supplements AB, Gävle. (Mathias har kört flera travlopp åt honom, och fan vet om det inte är därifrån godsakerna som beslagtogs av ST kommer. Bara en grov gissning, men det luktar ”stekt potatis” om deras bekantskap.

221120 körde Mathias Andersson Okashi Cheri (5:a) och samma häst 11/11 som 3:a, 11/11 Happy Gamble som 3:a, åt Daniel Hansson. Hm., lika barn leka bäst?

Är fortfarande förbannad för att varken Kemikalienspektionen eller Jordbruksverket/djurskydd kan komma åt B-ränaren/försäljaren/ägaren. Nya målvakter och lite hälsokost på hyllorna, så sväljer granskarna DMSO på dunk och cannabisolja, franskblister och lite anabolpreparat.

Stalltips – lägg en plastsked i koncentrerad DMSO, men bli inte förvånad om den löst upp sig nästa morgon. Frågan kvarstår, alla ni djurplågare (både iskalla veterinärer och kvackare) som sprutar DMSO i hästar, är ni medvetna om vad som händer, på riktigt?

Redan i maj 2018 var tydligen tränaren i blåsväder? Ett polisingripande genomfördes på Hagmyren, efter att en kvinnlig hästskötare högljutt sagt ifrån, när passhästen skulle ”medicineras”.

Antidopingreglementet:

12 § Påföljd för tränare eller annan underställd reglementet

För avsiktlig överträdelse av 3 § c)-d), 8 § d), 9 § a)-d) eller 10 § döms tränare eller annan underställd reglementet, till förlust av licens och till totalt eller partiellt tillträdesförbud för viss tid, dock minst två år, eller för alltid, samt böter högst 1.000.000 kr.

Påföljd enligt denna punkt kan beslutas gälla tills vidare i avvaktan på utrednings slutförande.11 § Påföljd för häst som tävlat eller avses att tävla i strid mot antidopningsreglementet kan meddelas startförbud tills vidare.

Provtagning före start förekommer som rutin i flera länder, bland annat i Australien och Hong Kong. Genom att kombinera provtagning före start med provtagning efter målgång, täcker man in fler otillåtna substanser och metoder än med enbart provtagning efter lopp.

Om häst ska provtas före lopp meddelas det vid inskrivning. Provtagning kan även ske utan information, men prov tas minst en timme före start.

Provtagning före lopp sker oftast genom blodprov av legitimerad veterinär eller legitimerad djursjukskötare, utsedda av ST.

                                                            Hovtramp/Ilse -provtagning

Milkshakeprover analyseras normalt samma dag, övriga prov inom två veckor. När prov frusits in kan de analyseras efter flera år, max fem år (retrospektiv analys.) Ett eventuellt positivt prov hanteras på samma sätt som ett positivt prov taget efter lopp. Skulle hästen testa positivt för milkshake före lopp stryks den omgående.

Dopning­begrepp: positiv, negativ, ”terapeutisk” och oavsiktlig dopning, olika försök att maskera dopning undersöks numera och även gendopning.

Det finns hopp! Snart slipper vi? att tävla i samma lopp som fuskare.

Hovtramp/Ilse

It´s all about the money!

 

Plötslig död på travbanan

Lika tråkigt och chockerande varje gång det händer. En fasansfull upplevelse för hästägare, hästskötare och tränare. Rena olyckor går aldrig att undvika, däremot är överanvändning (snudd på missbruk) av antibiotika istället för att ge hästen behövlig vila, ett sekundärt problem som självklart påverkar hästhälsan.  

Det är ju betydligt enklare för husveterinär att spruta lite Metacam istället för att gå till botten med hästens hälsoproblem. Att ”vila” kostar pengar och hästägare av idag har svårt nog att få ihop till tränarfakturorna.

Foto: EAP/Einar Andersson - bränning av hästben

När hästklinikerna fortfarande ”brände” hästar blev det upp till sex veckors vila, vilket gav hästar en välbehövlig semester. Nästan alla travhästar tränar och tävlar för mycket, vilket generellt gör livslängden kortare, skadorna betydligt fler och färre hästar tävlar som äldre. Sen och gaffelbandskador kommer inte som ett brev på posten, varningar upptäcks inte förrän det är för sent, och svårighet att hitta kompetent hästskötarpersonal gör det inte lättare precis.

När en häst dör under travtävling finns exakta bestämmelser för hur banveterinär och funktionärer ska agera, efteråt ska hästen obduceras för att fastställa dödsorsak. Information om hästen samlas in och bakteriologisk provtagning sparas för ytterligare studier och jämförelser.

Senaste travdag på Färjestad fick hård kritik för sitt banunderlag

Björn Goop valde att stryka samtliga hästar på grund av banunderlaget. Flera andra travtränare och kuskar bedömde också tävlingsovalen som oduglig, alldeles för hård! Anledning var förmodligen kylan som överraskade och att inte tillräckliga insatser gjorts av banpersonal, i förebyggande syfte.

Tränare Björn Röcklingers häst Don´t Be Weak galopperade i loppet och direkt efteråt meddelade lånekusken Magnus A Djuse att det var riktigt illa ställt. Hästen bröt vänster bakben rakt av och det gick inte att rädda hans liv. -Han måste ha trampat snett eller något så benet sprack, det var fullständigt trasigt, sa Röcklinger. Don't Be Weak vann tio lopp på 46 starter och travade ihop 844 400 kr.

Svensk Travsport har samlat information om dödsfall på travbanor under en lång period, och har avtal med Statens Veterinärmedicinska Anstalt/SVA om att hästar som dör på travbanan ska obduceras, rapporterna sparas hos Svensk Travsport. Resultat visar att i medeltal omkommer 4,3 svenska hästar i travlopp/år.

I en undersökning av 64 hästars död visade sig oftast förekommande patologanatomiska diagnos på akut cirkulationssvikt (22 av 64) akut lungblödning (13 av 64), 8 av 64 hästar visade båda diagnoserna. Att hästar dör av ”brustna blodkärl” (kärlrupturer) förekommer, men var anledning i bara 8 av 64 fall. En mindre andel dödsorsaker utgörs av skador efter rena olyckor, ett tecken på att svensk travsport bedrivs på ett hyfsat säkert sätt. Åtminstone i jämförelse med övriga Europa.

Hovtramp foto

Det många glömmer idag, är att en häst är en häst! Flykt, flock och betesdjur med många behov som de knappast får i en box eller en rökruta. Är också relativt säker på att inte så många tvåbenta skulle vilja äta pellets sju dagar i veckan, åtminstone inte av enbart bekvämlighetsskäl. Ur led är tiden, åtminstone i hästvärlden. It´s all about the money.

Hovtramp/Ilse