STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Snart vet vi...

 

 

Hovtramp/Lasse - fullblod

…vilka som vann loppen på Bro Park, årets största galopp-dag

Hörde precis Kyo Sakamoto sjunga en ”gammal goding” Sukiyaki, den som ATG använder i sin TV-reklam för spel...Alla kan vinna…

Vad är det då vi ska fatta utom att det är jättesvårt för oinvigda att fatta, när det handlar om galopp. Travsport är betydligt enklare att sätta sig in i, bortsett från alla expertfloskler om sulkies, skobyten, barfota och det som händer i hästarnas programrad - davs, kub, dug…som spelare och publik väntas förstå.

Två tankar dök direkt upp med fokus på galopp och Japan. Hur ”liten” svensk galopp är i jämförelsen med andra länders, exempelvis Japan, USA, UAE, Hongkong….

Var faktiskt festchaufför åt ett glatt gäng efter ett Elitlopp på Solvalla, där även en tränare från Hongkong trängdes i baksätet på min bil. Färden gick till Stockholms innekrogar, trängseln var tät i köerna och vi nekades komma in på första stället eftersom en av de utländska hästskötarna inte föll dörrvakten i smaken. Det gick betydligt bättre på en dyrare krog med bättre service. Hongkong-tränaren beskrev sig själv som "liten" tränare, och innan kvällen var slut fick jag faktiskt hans visitkort, i händelse om vi skulle besöka Hongkong någon gång. Blev tvungen att fråga hur många hästar han managerade hemma i stallet. Bara 104 svarade han. Suck.

Efter att ha lyssnat på Kyo Sakamotos Sukiyaki och Sayonara kom en japansk flashback från Dubai 1997. Hur sorgligt Dubai World Cup 1997 slutade för åtminstone en deltagare, den japanska hästen.

Glömmer aldrig den där trevliga japanska hästägartanten i miniformat och ägarna Kanamoni Mori Shoji Co, Ltd. Hur hon beundrade sitt fantastiska galopp sto Hokuto Vega (JPN) varje morgon i en hel vecka på gamla tracken ”Nad Al Sheba”i Dubai,  före drabbningen i världens högst doterade galopplöpning. Där gick hon omkring i sina välsittande hattar och cocktailklänningar i sanden för att se när arbetsryttaren red ut på stoet, tidig morgon innan solen vaknade.

Hovtramp/Lasse - Sheikh Mo

Tränaren Takao Nakano och ryttaren Corey Nakatani  tog senare över det sista finslipandet inför loppet. Minns det som igår. Stoet bröt benet och förlorade livet i sitt sista stora lopp medan fokus givetvis låg på vilken häst som skulle vinna 28 mkr. Sheikh Mo (Mohammed Bin Rashid Al Maktoum) och hans bröder och kusiner vet hur en fest ska gå till, de äger allt, köper allt och snudd på rensar på auktionerna runtom i världen, och hämtar sen ut sin egen vinstpott. För det mesta.

Stora pengar byter ägare med hjälp av spel på fullblod runtom i världen, utom i Sverige där insatserna är små jämfört med travsport och fotboll. En kul dag på Happy Valley (Hongkong) är omsättningen i 9 lopp ca 1,5 miljarder kj. I jämförelse med Sverige har ATG 10ggr så stor omsättning under ett år, ca 15 miljarder på ca 8.200 lopp.

Hovtramp/Ilse - på vågen ska vikten stämma!

Idag, när Stockholms Stora Cup rids har svensk galopp sin största dag för året. Som involverad i galoppsport under ett antal år ligger givetvis fokus på hästen med stort H. Hoppas givetvis att en mindre tränare som både rider och tränar sin häst ska få revansch efter förra årets 2:a. Känns lite som Jätten mot Goliat, men under har hänt förr!

Hovtramp/Lasse - Dubai-galopp, här går det undan!

En spännande tid finns i dagboken med dugliga galopphästar i hemmastallet. Många roliga besök blev det på Täby galopp, i träning och när hästar startade. Tränaren som styrde vårt hästägargäng hade många innovativa idéer, var absolut före sin tid. På fältet utanför stallet stod en hembyggd startbox, rullmattan gick varm i logen och är honom evigt tacksam för den anatomiska och träningsfysiologiska kunskap både jag och min dotter fick ta del av.

Hovtramp

Hade givetvis som av en händelse första tjing på marktjänst, en viktig del av tävlandet. Det var inte lika intressant för resten av gänget att fodra, fixa hästar, leda ut och in till hagar, sadla och sadla av. Fullblod har dessutom mer "hyss" för sig än travhästar...

Hästar har inbyggd biologisk klocka, med fasta rutiner fungerade det mesta även om tränaren saknade klocka och jockeyn blev tvungen att sitta större delen av tiden i stallbastun. Nä, inte utan sällskap, därifrån hördes ofta högljudda röster och glada skratt. När ”gänget” roade sig i Baden-Baden, Övrevoll eller på Jägersro måste ju självklart någon ta hand om resten av hästarna, eller hur. Minns många av hästarna med glädje och visste precis hur de ville ha det för att leverera.

Supersprintrekordhållaren i hörnboxen var född med platta öron och visade alla tänder om rutinerna bröts. Ingen som inte hörde till stallet vågade ens öppna boxdörren eller kvällsfodra. En fantastisk häst som gärna skojade med sin omgivning. Derbydeltagaren med långa, gracila ben levererade alla dagar utom just den viktigaste dagen. Lång resa och dammig gästbox. Saknar dem (nästan) allihop. Allroy (dotters häst) Smargan, Original, Make or Break, Fearless Flight, Psalm, Altan och många fler.

Hovtramp/Lasse - Kotten med Frankie Dettori på ryggen

Ett återfall under senare år var familjens egen galopphäst, där stod han mitt bland alla travarna. Nä, han fick inte vara med de andra. Vilken resa och vilket resultat det blev! Familjen Hoas dress tog efter komplicerad rehab-period flera segrar och hästen var helt fantastisk som individ.

Man vet aldrig, kan bli ett nytt återfall med rätt ingredienser.

Hovtramp/Ilse

 

Det finns två sorter!

 

Tidigare blogg visade enbart aktivt travfolk som hade utsatts för nät-hat, trakasserier och hot. Men det finns faktiskt en sort till i byrålådan, tränare och kuskar som inte kan uppföra sig, och bara ber om ursäkt när det inser att det är helt kört!

Funderade en lång stund på om det var lönt att späda på tidigare blogg-ilska, men efter överläggning med mig själv och lite fiskande hos aktivt hästfolk och nån tidigare anställd hos objektet (så andra inte har en helt annan uppfattning om just den här tränaren/kusken) för i så fall blev ju incidenten jag blev nära åskådare till enbart en engångsföreteelse, och en gång är ju ingen gång, medan två gånger är en gång för mycket.

Lasse/Hovtramp

Nä, det är faktiskt inte bara tränare och kuskar som blir hotade, det finns även tränare och kuskar som vid upprepade tillfällen tappar behärskningen och beter sig som någon som inte borde ha licens. Man slutar aldrig förvånas, även om man hade hoppats att en professionell tränare/kusk skulle ha mer innanför pannbenet. Att uppföra sig riktigt illa på en travbana, oavsett incident, är ingen bra idé. Räkna till tio och red ut galenskaperna efteråt, när hästen tagits om hand.

 Hade inte ens tagit med den här incidenten, om det inte var för att  tränaren/kusken tydligen inte har så stor variation i sitt språkbruk och inte ens lärt sig hur man kommunicerar med kollegor! Inte ens som lånekusk. Att kalla en äldre kollega med betydligt högre kompetens och många år i branschen för en radda tillmälen som inte ens lämpar sig i skrift och på väg ut från travbanan med hög röst rekommendera kollegan att börja föda upp kaniner i stället! Nä, det är knappast optimalt uppträdande, åtminstone inte i samma ögonblick som man kör av travbanan. Många trängs runt omkring som både hör och följer svadan som trillar ur munnen på denna självutnämnda stjärnkusk.

Det enda som stämmer är att hästen var både orutinerad OCH oregerlig, men en häst är en häst och det blir inte bättre för att en rutinerad lånekusk skriker åt både häst och volthjälp, rent av skämmer ut sig. Ouppfostrad på riktigt, borde fått en smocka när ingen såg, efteråt.

Gick hem och funderade. Uppförandekoden (Code of Conduct) verkar ju inte vara ett alternativ. Flera aktiva på banan kommenterade händelsen och föreslog både det ena och andra. Nu har händelsen mognat, och det var dags för lite research på nätet. Upptäckte dessvärre att det här var nog ingen engångsföreteelse och då är det dags att fundera på om det här är en lånekusk eller tränare man verkligen vill anlita?

Lasse/Hovtramp - Ilse Spin, inte heller alltid snäll...

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

Ska vi ha det så här?

 

Av vilken orsak skickas anonyma elakheter till andra människor?

Känner man sig själv lite bättre då? Gömma sig bakom en anonym påhittad fasad är inte bara fegt, det säger mer om avsändaren än mottagaren!

Nät-troll behöver hängas ut med rätt namn och bild, i samma media där de själva spytt ut sin galla. Straffet ska vara livslång paus. Inte ens travsporten kommer undan från dessa ”små” människors trista påhopp. Det finns ett tydligt facit (enligt en bekant beteendevetare som forskat i vilka som döljer sig bakom masken.)

 

I första hand är det speltorskar som förlorat när inte favoriten (spiken) vann och de förlorat pengar. Generellt handlar det tydligen om män i 60+ som inte har något bättre för sig. Kvinnor som ställer till elände på nätet, öppet eller under pseudonym/alias har oftast en hund begraven med mottagaren. Har de fått sparken? Blivit dumpade? Orsakerna kan vara många. Man tar sig för pannan när man fått titta på facit.

Hovtramp foto

 

 

 

En häst som vunnit varenda start tidigare och sedan förlorar och blir 2:a i ett större årgångslopp har ingenting att be om ursäkt för! Speciellt inte till en korkskalle som sitter gömd bakom datorskärmen och vräker ur sig gallimatias till en travtränare han inte ens känner! Bättre straff än sin egen medicin finns knappast, vad hjälper det om någon gemvändare på Svensk Travsport talar allvar med nät-trollet och hänvisar till uppförandekod. Hitta identiteten bakom masken, häng ut där inlägget låg så alla kan se! I dylika fall handlar det inte om sak, utan person.


Hjälper anonyma anmälningar till ST?

Visselblåsartjänsten som inrättats på Svensk Travsport, hur går det? Har någon hört om den används? Fast, lite läskigt är det samtidigt, eftersom den som tillåts vara anonym kan använda tjänsten ”precis hur som helst.”

Tänk om travfolket bete sig som på vår lokalsida i byn, hupp!

- Hästen sket på min väg när de körde förbi nu igen, då hittar jag på något saftigt åt dem att bita i.

- Den där travtränaren snodde min sambo!

- Nä, nu ska den där malliga tränaren stoppas en gång för alla, visst dopar han hästarna…

Varför inte bryta tystnadskulturen, våga stå för det du sett och hört själv?! Vid allvarlig andrahandsinformation, ange att ärendet är ett sådant men värt att kontrolleras av de som har jobbet.

Foto: Lasse/Hovtramp

Att köra travlopp kräver (hög) social kompetens, de som skriker idiot, fitta, ungdjävel till konkurrenter under lopp (oavsett hur många omstarter det blir) ska anmälas och stå till svars. Absolut fel tillfälle att i lopp spy galla, när fokus måste ligga på hästen! Föreslår att speciellt de kuskar som vid upprepade tillfällen betett sig som svin (i eller på väg ut från lopp) får en ”kurs” med Licenskommitténs ansvariga och tvingas förklara sig. Utsatta måste också våga ställa kusken mot väggen, efter loppet och hjälper inte det, ta hjälp.

Skulle personligen aldrig låta någon enda tvåbent spöa på en häst med berått mod, varken i ett gäststall eller på någon stallbacke eller i ett stall. Men jag skulle nog inte heller ringa visselblåsartjänsten på ST, det finns andra sätt att markera som tar mycket bättre...

 

Har faktiskt upplevt en trist incident i ett gäststall under tävling för länge sedan, den travtränaren blev inte gammal, även om det berodde på andra omständigheter. Är man tillräckligt streetsmart kan man få en hög position som chef på ett djurförsäkringsbolag istället. Måste vara mycket säkrare lön och mindre fysiskt ansträngande, eller hur.

Maria Croon (Chef på Svensk Travsport) har ventilerat senaste tidens påhopp och nät-hot mot travtränare i pressen och tar dem förhoppningsvis på allvar, vi aktiva kan inte (som vanligt) bara nöja oss med en skrivbordsprodukt..

Ibland blir folk så uppretade att de inte ens kan styra sina känslor. Man har lust att strypa den där idioten som nyss körde i mål med lånehästen men inte hade vett att inse sin egen begränsning (speciellt i anatomi och träningsfysiologi.)

Nä, det var inte jag, finns mycket bättre sätt än att skicka en död katt. Gillar faktiskt levande katter. Att få en död katt i brevlådan, är det ett hot eller en present? Hoppas inte att tilltaget bedöms lika skrattretande som rättegången just den personen figurerade i, för i så fall är den döda katten en present...

Folk som kallar sig hästfolk och med våld ger sig på, skadar, svälter eller använder djur som sexpartner (usch, inte bara äckligt) ska släpas fram i dagsljus. De som passivt stänger stalldörren eller ”bara” råkar se eländet utan att åtgärda, är precis lika skyldiga. Har ett antal exempel på vad som ”händer” när man vågar säga ifrån, men de spar vi till ett annat tillfälle. Huvudsaken är att jag vet att de vet att jag vet! Kanske till och med läser här på bloggen, vem vet.

Orsak till att inte fler informerar om galenskaper.

Nä, det får någon annan göra, jag vill inte råka illa ut. Vad ska jag jobba med om jag får sparken för att jag skvallrar? Nummer ett. Det är stor skillnad på information och skvaller.

Unga människor i hästsport är rädda att förlora sitt jobb och kanske främst sina passhästar. De lever med hästarna, äter, sover och ”bor” i stallet. Jag har själv gjort det i många år. Unga praktikanter kan ibland berätta en hel del som de oftast inte ens förstår innebörden av. De provar sina upplevelser på någon de litar på, för att få ett bollplank, när verkligheten blir en v(ä)rklighet.


Det går att framföra sina åsikter på många sätt utan att ens vara elak. Riktiga nät-troll publicerar dumheterna under alias/pseudonym, en påhittad adress och skickar vidriga påhopp via sms, givetvis från kort-mobiler och tror att de kan lägga ut precis vad som helst på exempelvis Facebook och Twitter, utan att behöva stå till svars.

Men så går det inte till. Har precis jagat rätt på en riktig knäppgök som inte verkar ha något eget liv och lägger ofantligt med tid på att trakassera sitt ex med ny sambo. Polisanmälan har hjälpt föga men är ändå grund för eländet om det skulle stegras. Man vet ju inte vad en förvirrad person kan ta sig till om de inte lyckas skrämma eller provocera måltavlan. Besöksförbud kan införskaffas om hotelser övergår i ren förföljelse och inte upphör.

Telefonhistorik kan alla begära ut från alla mobilföretag, där syns hur många samtal, sms som besvärat mottagaren. Datainspektion och Internetstyrelsen har de uppgifter du behöver, om det handlar om trakasseri och kränkningar som inte upphör. I sämsta fall, kan en hacker berätta vem energitjuven är! Ingen behöver gå omkring och vara bakrädd, smyga efter väggarna och knappt våga läsa sina sms, slå en blick på Facebook eller Twitter. Åtskilliga travkuskar och tränare har fått uppleva hur energi-tjuvarna skickar iväg något som de kan få ångra dyrt. Det kostar faktiskt att bete sig som en idiot!


Så här ser lagen ut om du blivit utsatt för dumheter.

Kränkning angrepp mot någons person, frihet, frid eller ära. Kränkning är en egen form av skada, varken personskada eller ekonomisk skada, som regleras i  2 kap.§3 och 5 kap.§6 skadeståndslagen. För att det ska anses vara kränkning krävs att det är en attack mot någons integritet.

Robert Aschberg gjorde TV-program om nät-troll som han letade upp med foten i dörren. Näthatarna ställdes mot väggen och han lämnade över skadeståndskrav med tv-teamet bakom ryggen. Många tycker programvinklingen är TV-underhållning andra förnedrings-tv. Tyvärr finns det bara ideella organisationer som hjälper till, myndigheterna bryr sig inte (ännu) och polisanmälningar läggs ner snabbt.

Kända travkuskar och tränare tillhör den grupp som får hat via sms och på sociala medier, speciellt om de inte vinner loppet där många spelare och experter gjort häst och kusk till favorit. Inslag som vass eller kass, spik på systemen och upphausad till tänderna är inte enbart positivt.

 

Där kom också svaret på hur vuxna, ärrade krigare kan gråta en tår i direktsändning efter vinst, eller börja stamma med gråten i halsen. Alla tål inte den press och det gatlopp de utsätts för veckan före lopp, och det har ingenting med maknadsföring och retorik att göra. Alla har rätt att vara olika, unika individerar och respekteras även om de inte är media-kåta och vill svara alla dessa tomtar som rusar omkring med en mick i handen.

 

Örjan Kihlström hetsar säkert inte upp sig i onödan men har fått ta emot hot som inte kan betraktas som kärleksfulla. Utan avsändare. En annan travtränare hotades till livet, ville inte avstå från att köra lopp och polisen såg så allvarligt på händelsen att de skickade ut bevakning.

Micke Nybrink i Trav-Tv blev ordentligt påhoppad och lovades att bli ihjälslagen. Nu tillhör han ju inte den typen av människor som verkar bry sig i onödan, men hot av den kalibern ska man nog ta på allvar, så många tokskallar som går lösa.

Var tidigare själv ganska naiv och trodde gott om alla människor (åtminstone i hästsporten.) Senare skulle det visa sig att det finns mycket som aldrig kommer ända upp till ytan och ger utsatt folk den upprättelse de förtjänat. Varför? Därför att det finns ingen organisation i de egna leden där du kan förvänta dig hjälp, åtminstone ingen juridisk hjälp.

Hemförsäkring har ett rättsskydd, hur låter det. Ska man behöva ringa sitt hemförsäkringsbolag om man behöver hjälp i travsport? Har du råd, kan du ju följa de enda råd du kommer att får, att anlita ST:s partner. Bara en enda  liten hake, det kostar minst 800 spänn i timmen.

Bara en passus...

Har en A-tränare på skrivbordet som ville ha hjälp att upprätta ett enkelt litet svarsyttrande. Ett litet futtigt brev till motparten. Det kostade 8.000:- + moms! Ett skämt! Nä det blev ingen fortsättning och just detta gör att de flesta som behöver juridisk hjälp går hem och bryter ihop, försöker glömma alltihop, oavsett vad det gäller.

Ska vi ha det så här? när ska de aktiva (valda) företrädarna i BAS-organisationerna vakna och inse att det finns massor att uppgradera, förutom att fika i Silvergrisen.

Trevlig söndagskväll i spöregnet!

Hovtramp/Ilse

Gör om och gör rätt!

 

Hovtramp foto


OMSTART!

I travsport likvärdigt med att ”ta upp” eller få tvärstopp på hästen, kanske få galopp, eller i värsta fall hela loppet förstört. Att brottas med en bångstyrig häst som vill iväg snabbt första gången, och tvingas göra om starten, en gång till eller i sämsta fall sju gånger!

Finns några omstartrekord? När är det NOG?

De enda i reglementet som beskrivs är att ogiltiga starter ska tas om. Reglerat är att vad som är orsak till omstart ska anges, och huvudstartern ska eller kan beordra omstart.  I vissa fall krävs bedömning av situationen och beslut om vem som är vållande. Vilket blir ytterligare väntetid när domarna ska ha filmtitt i backspegeln, under tiden som hästarna på banan reagerar högst olika i väntan på ny start.

I många omstarter är det självklart vem som hade för bråttom. Det finns inget maxantal för hur många omstarter det får ske i ett lopp, däremot visas ekipage ut efter att ha orsakat två omstarter eller kanske fått en oregerlighet häst som stryks. Böter utdöms för tjuvstart, vid upprepade förseelser kan det även bli avstängning. I absolut sämsta fall, beror omstarten på ett tekniskt fel! Orsak? Någon i domarbåset snubblade med pekfingret eller (inhämtad expertis) dåligt underhållna tekniska system!

Orutinerade hästar blir givetvis lättare irriterade av att stannas upp precis när kusken hade satt fart. För lång väntan på travbanan, exempelvis på grund av materialfel hos konkurrent, kan också ställa till det rejält.

När häst galopperar i startögonblicket och stör medtävlare blir det omstart. Vanligast är att antingen häst eller kusk blir för ivrig i voltstart och tjuvstartar för ett bra spår från början. Då blir det omstart.

 

Foto: Lasse/Hovtramp

Omstart i montélopp, det låter som ”ont i armarna.”

I montéloppens begynnelse (2006) reds ett svettigt voltstartslopp som jag minns väl. Lägst 55.000 vilket fick hästar med 57.000 att tvingas möta tilläggshästar med 1,5mkr på kontot. Tja, man behöver ju inte starta, men så värst många lopp fanns inte att välja på. När sjunde start kom iväg hade flera hästar, för att inte tala om ryttare tröttnat eller kroknat.

Fem av loppets hästar diskades för galopp när starten äntligen kom iväg, då var redan ett ekipage utkört. Vem som vann? Naturligtvis den ensamma miljonären på dubbla tillägg. Rutinerad ryttare, stark häst. Ett av de rörigaste lopp jag sett. Tråkigaste uppvisningar? När samma ryttare ramlade av tre gånger i tre olika lopp. Farligt för medryttare, onödigt och dålig insikt om egna ryttarkunskaper.

Erfarenheter som senare? grundat nuvarande fysprov i LÖPNING PÅ TID, vilket ingår i montélicens och har noll att skaffa med ridkompetens i montélopp. Expert på avramling i lopp utbildar övriga? Skrev faktiskt ett reportage om monténs fystest, intervjuade för säkerhets skull en galoppjockey som ridit monté, en ökendistans-monté-galoppryttare och en svensk flerfaldig mästare i löpning med egen montéhäst. Den senare hade varit utmärkt att anlita när fystester skulle uppgraderas, jobbar dessutom på ATG och har amatörlicens. Suck.

Vid V75-tävlingar kan resultatet ändra sig rejält om det blir omstarter. Även elithästar kan tappa lusten att tävla om det krånglar för mycket i loppen. FYRA omstarter i ett lärlingslopp på V75 2018, femte starten kom iväg! Mycket riktigt, flera betrodda hästar (eller kuskar) kroknade och hade gjort av med både löplust och onödig energi under väntan och omstarter. Vad spelarna tyckte ska vi inte ens gå in på, mycket tidningsrubriker blev det i alla fall och som vanligt ville storspelarna förbjuda lärlingslopp inom V75-spelet.

Omstart i Elitloppet? Ja, det har faktiskt hänt. Den böteslappen (regleras efter prissumma i lopp) vill man helst inte veta.

Även Fyraåringseliten en Elitloppshelg på Solvalla förorsakade stora rabalder och höga gallskrik från spelare, press och media. I de bäst betalda travloppen innebär det markant höjda straff. En proffskusk som orsakar omstart i Grupp 1-lopp får fyra dagars avstängning.

Så här såg böteslistan ut vid tillfället:

(Pinkman), 5000 kr, avs. 160615-160617, dålig anslutning efter startbil. (Pinkman), 5000 kr, avs. 160612-160614, felaktigt bruk av körspö.
(Telecomando O.K.) 5000 kr, avst.160612-160614, dålig anslutning start.
(Mr Perfect), 5000 kr, avst. 160612-160618, dålig anslutning efter startbil.
(French Laundry) 5000 kr avst. 160612-160614, dålig anslutning startbil.

 

Foto: Lasse/Hovtramp - delägd häst

Två exempel på riktigt trista lopp, samma häst.

En mindre bra uppladdning för de flesta i det just det här loppet, där min delägda travhäst startade. Sjätte starten kom iväg…fyra kuskar fick böter för tjuvstart eller ha stört medtävlare, FEMTE omstarten utgick inga böter... då den var orsakad av funktionärsmiss…Say no more.

För ett år sedan (på dagen!) till ovanstående lopp startade samma häst på samma bana. SJUNDE starten kom iväg, och det finns filmsekvenser på både tjuvstarter och lopp om domarna har problem. Vilket de tycks ha haft denna dag. Två tjuvstarter, en illa ledd volt, helt med sanningen överensstämmande. Min delägda häst kördes ut efter FEM omstarter, då den kusk min kusk hade rygg på (nr 2) stod på BAKBENEN och hade tvärstannat.

Vad gör man? Kör rakt över den som är i vägen och kolliderar? Båda sidor var ju upptagna, varför medtävlare i närheten skrek ta upp, ta upp, för att undvika olycka! Den som tvärstannade framför åkte INTE ut, det gjorde min delägda häst i rygg, som kördes ut för att HA STÖRT MEDTÄVLARE! Finns det gullegrisar på travbanor? eller har domarna gått direkt in i målkuren efter att ha kört ponnylopp och saknar kompetens? Två dagars kurs med Kurt är ju kanske inte så mycket i domarsammanhang.

Heja domartornet, Synsam nästa. I det här senare loppet är jag inte partisk, varenda en både i loppet och som tittade på från sidan såg och hörde vad som hände, utom domartornet. Hästen? Han var redan sur, så kusken körde snällt ut när han blev tillsagd.

Det var nog också ett av de värsta skrik-skränlopp på länge, att kalla medtävlare för idiot, bonnjävel och -åk hem din nolla är varken trevligt eller borde få förekomma. Nä, man behövde inte stå långt bort för att höra eländet ellervem som gastade värst. Handlingsförlamning, tystnadskultur, rädd för payback? Att inte fler reagerade är en gåta!

 

Foto: Lasse/Hovtramp - voltstart

Voltstart, gammal svensk tradition som kräver sin kusk. Även vana kuskar kan få problem. Att snurra lika många gånger som en balettdansös på Operan är inte optimalt för någon häst, innan de efterlängtade kommando orden äntligen kommer igång. Ett, två, kör! Den som har en jättehäst och får ett trångt spår i volten har förhoppningsvis gjort sina gympass eller får hoppas på att häst man ”delar” spår med har ponnystorlek.

Foto: Lasse/Hovtramp - autostart

Utländska kuskar vana vid autostart får öva om de ska köra voltstartslopp. I licensutbildning får kuskar köra licenslopp från alla spår, både volt och bilstart, men för en nykläckt kusk som inte har egen häst eller kommer ut i lopp regelbundet är det givetvis lätt att bli ringrostig.

 

Värsta funktionär som upplevts (hittills) en äldre, avdankad travtränare på Sundbyholmstravet som höll i startmomenten i loppen. Inför sista loppet blev det naturligtvis flera omstarter, när det femte försöket skulle iväg hjälpte han verkligen till med sitt uppmuntrande sätt  – se nu till att komma iväg då så vi kommer hem nån gång! Tyvärr var det nog bara jag och fotografen som reflekterade, en sån funktionär behöver vi inte stå ut med. Han kan faktiskt stanna hemma.

Trav är trav och inga lopp kan köras i badkaret. Travsportens tjusning är just det att allt kan hända, och händer. Oavsett häst och kusk.

Hovtramp/Ilse

Vad kostar en Derby-kavaj?

 

Nu är det kört!

Vi vet vem som inte vann Svenskt Trav-Derby. Bara ett år till nästa gång.

Vad kostar det att vara med? Kostar det pengar? Ja. Svenskregistrerade 4-åringar betalar insats, men inte alla hästar går vidare efter kval. Sugen på att vara med nästa år? Insats: 636:- + 1272:- + 1272:- 1272:- Tillkommer gör såklart startavgift för de lyckliga (hästägare) som kvalificerat sig: 6.360:- hingstar/valacker, ston 3.180:- . Ett fall för Jämno? Tjejer får även mindre betalt i loppet, såvida de inte väljer att möta hingstar och valacker…

 

Sto-Derbyt eller Derbystoets vinnare 2021, hämtade vinsten åt Stall Zet med hjälp av Örjan Kihlström och Honey Mearas, ägare SRF Stable. Tror inte den ägaren heller behöver så värst mycket påfyllning i bankfacket, men tycker säkert det är kul med strålkastarljus. Ingen synlig mjölksyra på varken häst eller kusk. Tränaren, han var lika förvånad som vanligt över hur bra hästar som bor i stallet.

Derby-killarnas prischeck är 2 mkr. I jämlikhetens namn? Calgary Games, Timo Nurmos egen häst vann enkelt på nytt banrekord, med hjälp av Jorma Kontio. Sjunde start och sjunde vinst, snygg matchning. Med snabba pengar på kontot blir 4-åringen plötsligt fullvuxen och möter nu yppersta eliten, kanske inte så kul. Fast han kan ju alltid bli avelshingst om han inte räcker i kommande lopp. Med Readly Express som pappa (mamma är inte så viktig…) och Menhammargänget i vinnarcirkeln finns säkert redan en backup, plan B. 

 

Hovtramp foto

Den här dagen försvinner? snart i V75-flödet lika fort som den kom... En stor dag i mångas liv, som tyvärr går lika fort över. Ja, det var faktiskt lite mer elegant och långlivat med Derbyhelg förr, om ni frågar mig. Hästar kom för att stanna länge på travbanorna, vann många fler lopp efter Derbyt och vars namn man minns, av lika många olika anledningar.

Foto: Lasse/Hovtramp - Ina Scot oförglömlig Derbyvinnare

Några utvalda Derbyresor, preskriberat för länge sen...

Positivt och negativt på samma gång, kan det vara möjligt?

Det beror helt på hur man ser på saken! Resor till Derbyt (där hästen deltar once in a lifetime) startade tidig fredag morgon innan tuppen var vaken, med hästbuss. Derbyt kördes söndag, precis som idag. Fredag, lördag, söndag kördes travlopp, hästfolk träffades och umgicks på stallbacken, i gäststallen och kanske då speciellt ? när hästarna nattats.

Foto: Hovtramp/Ilse

Kvällen innan Derbyt åkte konfirmationskostymer och blusar fram ur reslådans packning. Varenda Hästskötare såg fram emot långresa, helst till storlopp som en Derby-resa. Semester med en enda häst att ta hand om istället för 8-10 stycken. Att sova på hotell och äta hotellfrukost kändes som vinst, fast det berodde förstås helt på vad tränaren kunde övertala hästägaren att bidra med. Oftast blev det inte en enda krona, så då blev det att tjata in sig hos bekantas bekanta nära Jägersro, alternativt dela hotellrum staplade på varandra. Har faktiskt sovit i tältsäng utanför box på Jägersro, men det berodde på andra orsaker. Den storyn spar vi.

Stockholm Malmö/Jägersro var en jättelång resa med hästbuss, långt innan utlandsstarter blev vanliga. Minns speciellt en Derbyhelg, en speciell starthäst portförbjuden hos Jordmarks transporter. En bråkig hingst som rev ner mellanväggar och var bredåkare. Även släpet efter bilen gungade mellan Stockholm och Malmö. Hingsten startade under Derbyhelgen i KG Bertmarks lopp (Amatörernas Elitlopp) och var laddad till tänderna. Det var inte precis nån kö hemma på Solvalla för att få köra den här "levnadsglada" 10-åriga hingsten med dåligt rykte efter en allvarlig incident i en värmning.

Jägersros hovslagare (kusken) var inte precis rädd av sig, tog sig runt och fick prispengar, hingsten skulle naturligtvis lämnats kvar när kusken bjöd på bråkstaken efter loppet. Men, man gifter sig även med bråkstakar, så han åkte med hem igen. Suck. Hingsten hamnade så småningom hos en duktig amatör utanför Gävle. Han ringde dessvärre redan efter en vecka och ville lämna tillbaks hingsten, men han behöll gärna den franska vädurskaninen. Suck två.


Har gjort Jägersroresan ett antal gånger, i hästbuss, med släp och även en lyxresa med natt-tåg, med fokus på Derby-balen, lördagskväll före Derbyt. Vilken festlig tillställning! Så högtidligt på Kramers Hotell med fasande klänningar, frack och finklädda tränare med rätt fruar. Inga kvinnliga tränare men desto fler hästskötare och stand-In. Avprickning på gästlista i dörren och välkomstdrink. Ett skålande som kunde få förödande konsekvenser för den som skulle köra lopp nästa dag. Inte lätt att tacka nej när alla under hela kvällen vill skåla, dricka vin till maten, beställa avec till kaffet och ta nån grogg i baren efteråt. Hade varit betydligt bättre ur alkoholsynpunkt med Derby-bal under söndagskvällen, men då hade väl inga aktiva deltagit förstås. Ett Derby tar ju max två minuter att avverka, sen kommer nya lopp att sätta tänderna i, oftast redan dagen efter för de aktiva med många hästar i stallet.

 

Hovtramp foto

En av dessa fantastiska kvällar på Kramers Derbybal gick ordentliga kuskar och la sig i tid. Eller kanske var det frun, stall-stand in eller hästskötaren som bäddade ner dem, har ingen aning. Kvar i ett angränsande rum till bal-salen som tömdes vid midnatt satt gubbgänget. De träffades och spelade poker, groggade och viftade med hundralappar. I Stockholm satt de på Anglais Hotell, Stureplan, i en hyrd svit. Pokerspelande hästägare som ville umgås med sin tränare, och mer eller mindre krävde ett litet deltagande även runt pokerbordet.

De som hade frun i ett stadigt grepp (eller tvärtom) avstod givetvis och tackade för en trevlig middag innan de snällt gick och lade sig. Förhoppningsvis är denna typ av tjatande hästägare utdöda, de flesta var ju gamla redan på 80-talet. Skönt. Jodå, minns dem vid namn och hade faktiskt ett par av dem i mitt eget stall, men det är en helt annan historia som kunde slutat riktigt illa. Den spar vi. Tränare och kuskar som deltar i större lopp idag, har oftast stallet fullt med fantastiska hästar, älskas av media och har ett helt annat renlenadskrav hängande över sig för att kunna få sin beskärda del av uppmärksamhet. Man tröttnar lätt på att se samma nunor i varenda trav-Tv-sändning, lika trist som att höra lånekuskar uttala sig om hästarnas kommande lopp och uppladdning!? 

 

Travpress och media formligen slickar sig om mun så fort nån travmänniska råkat illa ut eller misslyckats. Feta rubriker och alla vill veta vem, inte vad som hänt. Tur att de inte var med vid en av dessa kvällar, före Derbyt. Klockan tickade långt över midnatt och en stackars kusk hängde kvar vid pokerbordet utan att någon av gubbarna förstod allvaret. Ryggen var krökt, huvudet hängde som på en trött häst. Tror inte han var medveten ens om vilka kort han la upp på pokerbordet. En stor stark travdam och jag själv, bland de sista som dröjde oss kvar i rummet intill pokergänget, som fortfarande skrålade, skrek och skålade.

Arkivbild från historiska arkivet - Lorry som vann Derbyt 1933

Nä, de hade inte en tanke på att gå och lägga sig. Baren var stängd och servitören trampade oroligt runt bordet och ville gå hem. Som nykter deltagare med frivillig morgonfodring sex noll noll nästa morgon fanns ett visst ansvar för att ”somliga” inte skulle missa det viktigaste loppet det året. Vid tvåtiden kroknade äntligen Derbykusken en smula, men inte pokergubbarna. Då reste sig min stora, starka travkollega från stolen. Nä, nu var det dags att lägga kusken, som började hänga rejält i käken. Ja, hon var nog förtjust i den motsträviga kusken som inte ville gå i säng.

Pokergubbarna fick en rejäl åthutning, sen bars (släpades) kusken mer eller mindre ut ur lokalen av två rejäla armar. Kände att jag bar på den betydligt mindre lasten på väg mot hissen. Hotellnyckeln fiskades upp ur bröstfickan på kavajen och återfanns mellan tänderna på travdamen, vars klänning nu fått lite våta fläckar under armarna. In med kollit (kusken) i rätt hotellrum, av med skor, på med täcke, tyst och sov! Lite motspänstig och oredig, men gav sig ganska snabbt och somnade på studs.

 

Hur många timmar sömn behövs för att blåsa ballong utan anmärkning? Matte är inte min starka sida men 0,1 gram alkohol per kg kroppsvikt och ca en timme. Jaha, 2 timmar om du väger 60 kg, för att bli av med ETT enda standardglas alkohol. Men om man väger 90 kg då? och har druckit minst sex groggar? Say no more.

Vet inte hur det gick resten av natten, klockan visade på nästan tre vid läggdags för oss och efter extremtidig medhavd frukost i påse och taxi till travbanan glömde jag faktiskt bort nattens armhävningar. Mitt på dan värmdes hästar upp inför loppen och travfesten var igång. När det var dags för nattens kusk att äntra banan med derbydeltagaren syntes ingenting ovanligt, men frågan kvarstår, hur i hela friden klarade han alkoholmätaren? Fuskade någon på inskrivningen, skickade han nån annan att blåsa ballong, vad hände? Kusken var långt ifrån favorit i loppet, värmningen avlöpte lugnt och pressen var fullt upptagen med att intervjua Derby-favoriterna.

Hovtramp foto - publik

När Derby-loppet för hingstar och valacker äntligen skulle gå av stapeln stod vi där uppradade på publikplats, ett helt gäng travdamer, man kände verkligen historiens vingslag på ett helt annat sätt än idag. Spänningen när hästarna defilerade förbi under presentationen var övermäktig. Hästskötare sprang nervöst fram och tillbaks på stallbacken med grimskaft i händerna. Långt innan de hållt i en mobil. Ett riktigt spännande Derbylopp, och nej, favoriten vann inte! Inte ens andrahandaren vann. Det gjorde kusken vi tvingat i säng, dessutom ganska lätt till nästan 20 ggr pengarna. Oförglömligt.

Det enda jag ångrar? att jag inte spelade. 

Hovtramp/Ilse

Under tiden går tiden...

 

Under tiden som ST-handläggare funderar över slutligt beslut i Proppen-Gate, kan de ju passa på att plocka bort lite aktiva skämmiga licenser som kör omkring på travbanorna. Även om ST inte har samma möjlighet som myndigheter borde ju en viss nätbutik ägd av B-tränare försvunnit för länge sedan! Hittar ni inte nätbutiken så gå bara in på ägda hästar...Det finns alltid möjlighet att hitta det som fattas i era egna utredningar, börja jobba!

Har för länge sen delat ut stalltips om just den här (nyombildade) nätbutiken, har faktiskt ingen lust att möta just den här B-tränarens hästar i något enda travlopp! Dessutom, har det konfiskerats en förmodad kundlista och en krypterad laptop, där tekniker rekonstruerat beställningskorrespondens. Bara att köra!

 

Bengt Adielssons krönika tog upp samma ”problem.”

En dopinggrossist (B-tränare) som sålt preparat på nätet har erkänt. Jag är ganska säker på att han avslöjat sina kunder för att få strafflindring. Och hoppas verkligen att ST ligger på FBI för att få se om det fanns svenska köpare.

 

Propulsions evighetsutredning,

info från Svensk Travsports VD Maria Croon:

Förra veckan har genomförts förhandlingar i Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD) gällande ansvarsfrågan kring Propulsionärendet. Det har nu gått lång tid sedan fallet uppdagades och det känns väldigt bra att ärendet nu behandlats i STAD och båda sidor har fått presentera sitt material. STAD hoppas kunna meddela sitt beslut innan septembers slut.

Oavsett utgång är det en historia som inte har några vinnare och ända sedan Svensk Travsport var klara med utredningen i oktober förra året har vi, liksom alla andra, längtat tills ärendet är slutgiltigt avgjort. På Svensk Travsport märks fallet av dagligen då vi efter vår interna utredning gått igenom hundratals instruktioner och sett över alla våra processer för regelstyrning. Ett arbete som behövde göras och som varit mycket nyttigt för hela förbundet.

Vad säger man egentligen? Aktivas handläggare har inte stake nog att tvinga fram eller besluta om sitt eget regelv(ä)rk, där man bevisligen undanhåller, negligerar och delvis skyller på motparten Daniel Redens och Ågerups advokat Jesper Arvenberg. Han som begärt ut ”slasken” (samtliga dokument, inget glömt eller gömt.) ST verkar inte ens kunna hantera sina egna jurister i STAD, de klev av utan att ha avslutat ärendet, men däremot har de salufört sin uppfattning. ST behövde med blixtens hastighet hitta två nya. Jaha, då passerade ett halvår till? Inräknat överklaganden som säkert kommer så fort beslut tas. De nya juristerna (började 7 augusti) och måste ju få läsa in sig på ”fallet” eller hur..

Oavsett vad man personligen tycker om den här soppan, ska regler följas och undantag eller särbehandling inte ens kunna uppstå. Är inte intresserad av att diskutera hur "duktig" häst eller tränare är med någon av de självutnämnda jurister som figurerar i osociala medias Travgrupper eller gråta ihop med några fans i kretsen runt hästen. Regler ska följas, oavsett vem/vad det gäller. Tappat förtroende går inte att ta upp.

 

Fast egentligen är det så enkelt som att bara bläddra fram till rätt paragraf och läsa innantill i Svensk Travsports eget regelverk.

Person som häftar i skuld (Exempelvis 26,3 mkr tillbakadragna prispengar) nä…skit i Ågerups miljardskatteskuld, den kan han sköta själv med Skatteverket.

Vd för Brixton Medical AB och tränare för Stall Zet som ägs av Brixton Medical, är Daniel Redén. Han säger i en intervju att han inte har någon aning om vem som äger bolaget han är VD för. – Det har jag ingen koll på, sa Daniel Redén

(hmpff, vet han vad han sa egentligen?!)

Reglementet 79§

Skulder som uppkommit i samband med tävling eller träning. Startförbud gäller även om häst övergår i annans ägo. Förbud meddelas av ST. Enligt denna paragraf beslutad påföljd kan inte överklagas. ST administrerar prispengar, uppfödarpremier samt andra former av bidrag för egen och sällskapens räkning. ST äger därvid rätt att kvitta egna eller förvärvade fordringar mot egna eller till ST överlåtna skulder.

Reglementet 81 §

Person, som avses i 1 § andra stycket a-d, kan meddelas:

kör-/ridförbud och/eller förbud att startanmäla om inte skuld betalas, som är förfallen till betalning till ST, anslutna medlemmar i ST eller juridisk person direkt underställd ST eller anslutna medlemmar i ST. Detta gäller också vid oreglerade ekonomiska mellanhavanden mellan tränare med A-licens och hästägare, om skulden uppkommit i samband med tävling eller träning. Häst, som företräds av person som står i skuld, som är förfallen till betalning, till ST eller anslutna medlemmar i ST kan förbjudas delta i offentlig tävling. Gäller också vid oreglerade ekonomiska mellanhavanden mellan tränare med A-licens och hästägare om skuld finns.

Hovtramp/Lasse - Propulsion

Nä, jag tycker inte ett dugg synd om någon annan än oss aktiva travmänniskor och TRAVSPORTEN! Speldelen är snudd på ett självspelande piano, oavsett om det är sniglar, sköldpaddor eller travhästar som tävlar. Spelare utan sportintresse skiter till och med i om bollen är rund, bara de kan spela.

Så, kära Ordföranden, VD:n och Styrelsen i Svensk Travsport, VAD väntar vi på egentligen?

Hovtramp/Ilse

 

Lätt som en plätt!

Hovtramp/Lasse - en framgångsrik tränare med "laddad" häst...

Tänkte jag skulle bli travtränare, är det svårt?

Nä, de kläcks i parti och minut, bara att söka! Det finns nästan 400 proffstränare och 3.300 B-tränare (amatörer som tränar egna eller närståendes hästar.)  Problem som uppstår för de nykläckta är att ett fåtal proffs delar på nästan alla hästar som finns! Utvalda, dyrt inköpta travhästar. De bor hos proffs med 100-200 hästar i stallet. I databasen finns 63.000 registrerade travhästar, 90% varmblod, resten kallblod. Varje hästägares förhoppning är självklart att hästen startar i något av de 8.200 lopp som körs (varmblod.)

Tränare som vill ha järnkoll eller de som inte hittat några kunder, slåss om smulorna som blir över. I snitt har mindre tränare 10-15 hästar i stallet. Skrämmande siffra för de där med ny licens är att ca 5% av landets proffstränare har 20-25% av befintliga hästar. Smulorna som resten slåss om är det som blivit över när fabrikstränarna rensat bland guldkornen, de 8.000 travhästarna i proffsträning.

Hovtramp - Årets tränarstatyett

Hästen som alla vill ha är stam-mässigt eftertraktad och dyrast i inköp. Att Propulsions helbror Damien kostade nästan tio miljoner och "bara" har kvalat på Romme gör ingenting alls, inte för den som har för mycket. Dyraste auktionshäst hittills Aristoteles Face såldes för 4,7mkr och har väl tjänat runt en tusenlapp. Lämnas kvar när lampan släckts i auktionshallen är hästar som behöver mer omsorg, längre tid eller som ingen enda ville ha. 

Har alltid undrat hur stortränare ”hinner” med så många hästar i stallet. Hur ofta kör de just min häst? Vet de ens hur den ser ut? Tveksamt. Fast fakturan säger att den får otroligt bra omvårdnad och visar att massör, equiterapeut, hästtandläkare och veterinär minsann tittat till just min häst, utan att vi ens diskuterat detta. Vilket givetvis tillkommer på träningsavgiften.

Vad kostar det då en månad hos en ”större, populär tränare” ?

Exempel:
1 och 2 åringar:425:-/dag (t.o.m. 31/8 som 2-åring) Övriga : 450:-/dag.
Pris inkluderar normal skoning och avmaskning. Moms tillkommer. Provision 12% på inkörda pengar (10% tränare, 2% personal att dela lika)
Tillkommer: veterinär, transport och övriga tävlingskostnader. Månadsavgift ca 14.000:- om det inte händer något eller häst startar.

Minsta träningsavgift? Hittade en landsortstränare som debiterade 165:-/dygn alltså 4.195:-/månad, vilket enbart en box åt en ponny kostar i Stockholmsområdet…

Hovtramp/Ilse - travtränare sm gör allt själv...

Man kan inte ens säga att en enda med proffstränarlicens får ”skylla sig själv.”  Hästar är ett sätt att leva, mycket mer än ett vanligt ”jobb.” Det finns många tränare med hög kompetens, specialnischade med lång erfarenhet, som ändå har tomt stall. Alternativt har de valt att jobba med ett mindre antal hästar för att de själva är mer häst än människa, och knappt någon ens vet att de finns! De klarar sällan av att marknadsföra sin verksamhet, bara närmaste kretsen känner till dem.

Enstaka starter på V75 och V86 ger inga miljonhästar till stallet och den egna plånboken räcker inte vid auktion. Några få proffs agerar privattränare och låser sig till en enda hästägare. En Solvallatränare fakturerade under sin glansperiod 84 hästar åt samma hästägare. Varje månad. Mindre tränare med hög kompetens löper risk att bli styrd med järnhand av nån gubbe (alltid en gubbe) som helst hade velat träna och och köra själv, men inte klarar av det! Men gnälla och komma med måsten gör de. Det finns en hel hög dåliga exempel på ”gubbar” som plockat upp någon duktig mindre tränare. En sån "gubbe" har starthäst i kväll på V86 med egen tränare som gör som han säger. Delad glädje är dubbel glädje.

Hovtramp/Lasse 

Nutida problem, det verkar fattas anatomi och travträningsfysiologi hos yngre förmågor med proffslicens. Hur vet man det? Jo, det är rena hältutredningen så fort man besöker en travbana och tittar på värmningar. Nä, inte alla hästar är ömfotade. Det finns alltid orsak till huvudstång (borde vara förbjudet.) Tränare blir man inte på en kvart. Genvägar blir senvägar, dyrköpta hästar slängs på soptippen. Pedagogik och marknadsföring går att lära sig från en bok, men utan tillräckligt med praktiska kunskaper i lärarleden är det nog svårt att övertyga blivande proffs vad de bör kunna. Lite mer än marnadsföring, faktiskt.

 

Hovtramp/Ilse

Vilket även omfattar ledare på travskolor, här skulle många verksamheter ute i landet tjäna på att kompetens köptes in utifrån, av proffstränare eller proffsryttare, åtminstone när det handlar om fullvuxna travhästar. Man kan inte lära ut eller hålla kurs i det man inte själv kan. Ännu sämre, låna in ponnyfolk som själva har mycket att putsa på och definitivt inte tillräcklig utbildning för något annat än lekis och nybörjare. Alla sätt är bra utom de dåliga, kvalitet är mycket viktigare än kvantitet.

Förr hade travbanor stort inflytande över vilka som kom in på proffstränarkursen. Nådiga nicken från travbanans chef eller sportchef var helt nödvändig. Ansökningar skulle styrkas från banan där licensen skulle utfärdas. Ett utmärkt sätt eftersom hemmabanan oftast vet vilka aktiva som är lämpliga. Förr jobbade lärlingar (drängar) många år med skitgörat i stallen innan de fick hålla i ett par tömmar, än mindre köra lopp! Minns som igår hur hästskötare med körlicens slet för att få en enda uppsittning i ett lärlingslopp. Det var inte ens säkert de fick köra sina egna passhästar, om det fanns någon som tränaren tyckte var ”duktigare.” På min tid var tjejer guld värda, de hade omskötta, förberedda passhästar och väldigt få av oss körde travlopp. Så många killkompisar man fick. Dagens unga ”stjärnkuskar” har ofta på sin höjd praktiserat hos ett par fabrikstränare eller varit på semester några veckor i USA, Frankrike. De som gått den långa vägen är lätt räknade och de märks. 

Lokalt inflytande från travbanan försvann, den stred mot EU-rätten! Travbanorna hade dock vetorätt, om krav var uppfyllda hos sökande men de inte ansågs lämpliga kunde banan om de ville, sätta stopp. Lärlingar som ville bli tränare fick stå i kö och travbanorna hade turordning för vilka som skulle släppas fram. Ett koncept fyllt med missnöje, vissa travbanor använde maktutövande och eget tyckande.

Klipp Trav365

Lutfi Kolgjini fick vänta länge på att Jägersro skulle godkänna licens. Stefan Tarzan Melander på Solvalla nekades också licens, skäl var att han samtidigt drev fotofirma. I bestämmelser finns fortfarande att travträning ska vara huvudsaklig uppgift. Man kan ju verkligen undra då om ST/Svensk Travsport s handläggare är blinda och döva, proffstränare med entrepenörsanda finns som driver 14 bolag parallellt, samtidigt som de är i ”stallet.” Någonting stämmer inte…

Kursplatser har utökats rejält, under 90-talet kom 12 in på tränarkursen av de 25-30 som sökte. Idag sker utbildning för trav och galopptränare på Hästsportens Hus (Solvalla) och Wången (Östersund.) Wången, före detta hingststation för kallblodiga hingstar, med ett årligt bejublat hingstutsläpp. När proffstränarlicensernas kravlista gjordes om räckte det med fem års jobb i travstall för att söka proffslicens. Idag får inte hemmabanan ha synpunkt på vilka som kommer in eller inte på utbildningen. Efter en 2-dagars intervju i Hästsportens Hus med ST:s licenskommitté, tillstyrks eller avslås proffstränarutbildning. ST må ha ordentlig koll på vilka som söker till utbildningen, inga svarta får med allvarliga brott i bagaget får smita igenom. Vilket dessvärre har hänt...

De som gick trav eller galopp proffstränarkurs 2018 har haft nästan tre år på sig att synas. Hur gick det för de som hämtade ut licensen?

Foto/Wången/Emma Roos

Stående från vänster: Marko Korpi, Samu Sundström, Maria Lundgren, Magnus Träff, Anton Sverre, Helena Ehn, William Eriksson, Anita Gottås Löjdahl, Felicia Wester (hippologstudent), Andre von Dabrowski, Isabella Gustafsson (hippologstudent), Daniel Selin, Jessika Sidbäck, Nadja Bellander, Sandra Loumala Stående på knä från vänster: John Quigely, Susanne Berneklint, Jan-Erik Neuroth, Raphael Freire, Dennis Palmqvist, Madelene Karlsson Frånvarande vid fotografering: Laura Myllymaa, trav. 

Några har klarat sig skapligt, en har ST ryckt licensen av och en är tragiskt avliden. Några tränare fick prova på rejält vad tränaryrket hade att erbjuda med just "dessa gubbar" - de som vill flytta så fort det inte blev vinst, en blev senare enbart kusk och en tog ut B-tränarlicens. Bäst har det gått för galopptränaren Susanne Berneklint som haft stora framgångar i både svenska storlopp och i Dubai, från början en duktig ryttare hos Mischa Kahn, kanske den bästa galopptränare som funnits i Sverige. 

Frågan kvarstår, är det lönt att söka till proffstränarkurs?

Kriterier för att lyckas. Har du munläder och gott självförtroende, på gränsen till narcissism, sök. Orkar du gaffla med stekargäng som har fläsk-kotlettsfrisyr, hänger på Stureplan och redan kan allt, eller företagsmoguler som vill kvitta vinster mot förluster? kan du servera nödlögner snyggt och har du rätt husveterinär? Bra, då kan du söka.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

 

En svensk TIGER!

 

En riktig svensk håller käften, alltså är tyst, tiger!

Det handlar alltså om det där med att vara solidariskt tyst med övriga i gruppen. Alternativt, våga anmäla övergrepp och galenskaper man faktisk både har sett och hört.

Alla utom en enda kniper käft, resten byter fakta med varandra i skymundan, i smyg så att ingen ska höra. Vad händer då? Finns massor av tragiska exempel. Ridsporten är dessvärre inte ett dugg bättre än trav och galoppsporten i det här avseendet, sorry. Jag får massor av mail och samtal från folk som vill ha råd, hjälp eller bara bli tröstade.

Priset för att våga bryta tystnaden?

Du kan bli utfryst, utknuffad, arbetslös och fråntagen en mångårig professionell uppgift som dressyrdomare. Arton (18) månaders avstängning kostade det att anmäla förövaren som härjat alldeles för länge utan att ansvariga ingripit. Nä, det är SvRf/Ridsportförbundet med ordföranden Ulf Brömster i spetsen som bestämmer vem som är stygg och vem som ska gå fri, trots att det finns ett facit.

Man undrar ju verkligen hur styrelsen tänkte när de ”dömde” dressyrdomaren? Va, kan det  stämma? det är ju samma ordförande som för inte så länge sen ville skapa en kultur i ridsporten där folk vågade prata! Han glömde berätta vad det kostar!

Foto: Lasse/Hovtramp

Vad gjorde hon egentligen, dressyrdomaren?

När ingen lyssnade på henne trots idogt kämpande för att få bort en kladdande och trakasserande ”ridinstruktör” skrev hon ett inlägg under alias (pseudonym) på Flashback. DET skulle hon inte gjort.

Någon vänlig själ avslöjade alias och informerade SvRf. Inlägg av andra personer avslöjade dessutom fler namn på andra kladdmakare och tafsare, direkt knutna till ridsport. Några inlägg var högst olämpliga, ett par män (inga kvinnor) klappade händerna åt möjligheten att få ”umgås” med lammkött. En av de som hoppade in på tråden och ondgjorde sig på Flashback var just den ”ridinstruktör” som det handlade om!? Hur tänkte han nu? Dessutom efter nylig rättegång och utreds nu internt av Ridsportförbundet själva...lyckta dörrar?

Foto: Hovtramp/Ilse  - Globen

Hur rimmar det med att man samtidigt dömt en dressyrdomare till arton månaders utvisning för att hon startade en tråd på Flashback. Ibland blir man så frustrerad att man behöver luft utanför bubblan, tror att det här är ett sånt tillfälle. Kan en vuxen man inte låta bli att utöva sin maktposition där unga tjejer (kanske även killar) har sin trygghet och sociala tillhörighet, ska de inte få sätta sin fot i ett stall igen!

Flashback var enligt uppgift direkt orsak till avstängningen. Enbart påståendet att beskyllningarna som dressyrdomaren kom med är ”ogrundade” ger Ridsportförbundets ordförande ett löjes skimmer. Karln det handlar om har ju för bövelen redan vistats i en rättssal, det är väl knappast ogrundat, och varför då fortsätta utredning internt? Det här ”fallet” håller inte juridiskt i en civil domstol, ordföranden med kompani ska nog akta sig innan ärendet får en helt annan bedömning. Det kan jag intyga av ren erfarenhet. Påhopp och beskyllningar som i det här fallet skulle aldrig vinna laga kraft. hmppfff. 

Ridinstruktören som nu utreds av SvRf internt har i princip fått ett kvitto av styrelsen på att det är fullkomligt legalt att fortsätta tafsa på unga människor. Jobbar ridinstruktören kvar? 

En tillsatt för att hjälpa utsatta i ridsport (medlemsombudsmannen) framförde beskedet till dressyrdomaren om avstängningen. Ett besked eller rättare sagt ett straff - juridiska utskottets beslut, som inte kan överklagas. SvRf är lika lite en myndighet som ST/Svensk Travsport men har mandat att tycka och ”döma” efter sitt eget reglemente. Håller näppeligen måttet  i civil domstol, om nu dressyrdomaren skulle vilja försvara sig och få betalt för sveda och värk. En ogrundad kränkning och ett förtal utan like. Detta påhejande från förbundet förstör säkert även den dagliga ridundervisningen, yrkesutövandet, levebrödet.

Slå tillbaks, ta press och media till hjälp, allmänheten behöver få reda på hur ärenden hanteras av Ridsportförbundet! Det handlar ju om en hel bunt småflickor och en ridlärare som grovt utnyttjat sin maktposition. Åsiktsfrihet omfattar rätt att publicera och saluföra faktiska och välgrundade åsikter. Blodbyte i SvRf:s styrelse verkar helt nödvändig, man tar sig för pannan! Kan ingen av dessa ridsportjournalister i tidningen Ridsport ställa Ulf Brömster mot väggen, vad är ni rädda för?

Man kan inte bara skriva om hästar som galopperar på de gröna ängarna, ibland måste man stävja den tystnadskultur som breder ut sig. Viss kompetens juridiskt och läsförståelse för den egna värdegrunden inkluderar etik och moral, det saknas bevisligen hos styrelsen och behöver uppgraderas snabbt. Kanske kan redaktionen på Ridsport hjälpa till.

Jahaja, med klipp nedan verkar det ju inte precis som Styrelsen och Ulf har läst på sin läxa, men det kanske är som i stora delar av skolvärlden, bara rena rama floskler...

Klipp från Tidningen Ridsport:

Dressyrdomare avstängd för ”näthat”

Svenska Ridsportförbundet har stängt av dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist för att hon sägs ha ägnat sig åt "skvaller och hat på nätet". Bakgrunden är de Flashbackinlägg som hon gjorde i samband med målet där en elitryttare nyligen åtalades för våldtäkt mot barn. "Min känsla är att förbundet verkligen vill göra ett exempel av mig", säger hon.

Klipp från Svenska Ridsportförbundets hemsida…

Vi arbetar för en trygg ridsport och för att tystnaden aldrig ska få tala!

Reagera och agera

Låt aldrig tystnaden tala! Inom ridsporten ska vi inte acceptera att någon blir utsatt för vare sig trakasserier, övergrepp eller näthat och hot.

Vi vill uppmuntra alla våra ledare att vara modiga och agera om något händer.

Men vi vill samtidigt vara noga med att ansvaret för arbetet med trygghetsfrågorna ligger på de vuxna i stallet. Du som ung ledare kan göra styrelsen och andra ledare i föreningen uppmärksamma på eventuella problem – men de vuxna måste agera.

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Lussan, för länge sen.       

Vill Du läsa mer på avstängd dressyrdomares egen hemsida?

Blogg döpt till konsekvens, precis vad det är, fram till 23/2 2023…

https://nouw.com/mysdressyr

Ilse/Hovtramp

Döda fiskar simmar mot strömmen...

 

...eller döda fiskar följer strömmen, välj själv!

Mitt eget alternativ är obekvämt, våga öppna käften! Vad samlar du på? gillamarkeringar på FB eller att bli betraktad som orädd och stark?

De flesta tvåbenta gömmer sig bakom pseudonymer och anmäler precis vad som helst - anonymt! Varför då? Det finns massor av svar, men inget av dem är speciellt roliga.

Det handlar inte enbart om feghet, snarare om konsekvenser. Att våga simma mot strömmen är inte bara ett trendbrott, det kan sluta med att du få sitta ensam i en hörna på arbetsmötet, i tränarrummet och i värsta fall blir utputtad från både jobb och bekantskapskrets med andra ord du blir regelrätt utfryst av de politiskt korrekta, PK-folket.

Tanken slog mig, varför inte ge Uppdrag granskning eller Kalla Fakta ett tips, där någon söker jobb med diger kompetens i CV.  Arbetsintervju i exempelvis en skola, på en redaktion eller likvärdig social inrättning. Allt går utmärkt, du har i princip redan fått "jobbet" tills du får frågan – vad gör du på din fritid?  Och du svarar – jag är fritidspolitiker i SD, och så glömde jag säga att jag har en partner av samma kön. Skulle velat prova den varianten med dold kamera, kunde ha blivit ett intressant program i ett land med demokrati och åsiktsfrihet. Ja, jag har gjort research åt dylika TV-program bakom kulisserna...

Fegheten är total, inte minst i hästsport. När djur nästan svultit ihjäl (alternativt ligger döda) i ett stall anmäls detta anonymt. Eller en häst som håller på att svälta ihjäl i ett vanligt privatstall för att hästägaren inte fodrar sin häst. Har faktiskt upplevt båda dessa trauman för länge sedan och var den som vågade öppna stalldörren, båda gångerna.

Värsta scenariot. En premierad avelshingst och två halvdöda travhästar, utsvultna och uttorkade i ett stängt, mörkt stall. Fick dessvärre vetskap om galenskaperna alldeles för sent, ingen i hela byn funderade.

Utom en ung tjej som informerade om att ”ingen varit där” inga spår fanns i snön. Hon var så ung att hon var orolig för att kaninen som bodde i stallet inte skulle ha fått mat...Bland det värsta jag upplevt trots bakgrund i klinikvärlden och hade en veterinär att akutringa till.

Hästägaren fick i alla fall upprättelse som ägare till en av Sveriges bästa travhästar (Elitloppsvinnare) senare avelshingst, men lånade nog aldrig mer ut häst till nån ung flicka som älskade att galoppera på gröna ängar. Droger är ingen förmildrande omständighet och i senare beslut hade leasingtagaren (tjejen) angett som skäl för döda och halvdöda hästar att - älgar hade skrämt dem så att de skenat och blivit magra.

Ridsportförbundet är knappast bättre än Travsporten när det handlar om att se skogen för alla träd. De har tagit ifrån en erfaren och omtyckt dressyrdomare möjligheter att ”jobba” vilket snudd på innebär näringsförbud, efter att ha vågat anmäla en ridinstruktör som gett sig på elever både fysiskt och verbalt. För vem vill (vågar) tycka annorlunda än den där stollen på ridsportförbundet med mandat att döma, en dom som inte ens går att överklaga.

   

I travsport gömmer sig handläggarna som går aktivas ärenden bakom Besvärsnämnden, STAD och Överdomstolen (givakt!) låser dörrarna (lyckta dörrar) för ärenden som är högst offentliga och berör många fler än inblandade parter.

Exempelvis Proppen-Gate som startar idag onsdag och pågår i tre dagar, efter nästan två års förhalning. Ärendet behandlar om Daniel Redén och Ågerup Stall Zet har skadat travsporten eller travsportens anseende hos allmänheten, och om tränaren har strikt tränaransvar och har brutit mot dopningsrestriktionerna.

Tänk om, det hade varit nån liten B-tränare, då hade det inte blivit många starter under utredningens gång, frågan är om licensen hade dragits in. Skillnad mellan fattiga och rika, oavsett vad man tycker.

Besvärsnämndens beslut går inte att överklaga inom ST/Svensk Travsport (undantag stambokföring och avelsvärdering) beslut överklagas till Jordbruksverket.

STAD/Svensk Travsports Ansvars-och Disciplinnämnd (sex ledamöter) hanterar ärenden som kommer från ST och STAD:s beslut kan överklagas hos Överdomstol. Vilken handlingsförlamning och vilket slöseri med tid på hög nivå!

Överdomstolen hanterar ärenden som gått vidare från STAD, fem ledamöter och tre suppleanter där ordföranden och minst en ledamot måste ha juridisk kompetens.

Här kommer två exempel på anmälningar i travsporten som negligerats och hamnat i stora arkivet (sopkorgen.)

En hovslagare, hästutbildare och travskoleansvarig på travbana, som under flera år härjade och regelrätt trakasserade, hotade och utnyttjade sin maktposition på ett sällan skådat sätt. Egenmäktigt förfarande, förföljde och utsatte sina offer ända hem till bostaden, hotade och använde personalens inloggningar på kontoret för att övervaka kommunikation, ett synnerligen sjukt beteende.

Ja, jag företrädde en av de utsatta, som fick psykiska problem och var sjukskriven under lång tid. Informerade givetvis sportchef med kopior på anmälan, för kännedom. Hur agerade man på travbanan? VD besökte offret i bostaden och hon erbjöds upprättelse i form av psykologisk hjälp. Den andra utsatta, en ung elev tvingades ta tillbaks sin anmälan, vete fasen hur det gick till, hoppade av sin utbildning. Denna manipulativa person och travskolechef träffade jag ett antal gånger, inte minst vid licensutbildning och förundrades varför han inte entledigades från tjänst omedelbart. Personalen i stallet formligen smög runt väggarna och åtlydde minsta vink i hans närhet. Det tog alldeles för lång tid!

Han var faktiskt en rätt duktig (men elak) kusk, som satte sig i respekt även hos normalt ganska loja travskolehästar, de knåpade åt sig både segrar och kusken deltog i Amatörbästen. Stängdes av från tjänst långt efter anmälan, hann med att trakassera de som inte vågade säga ifrån ytterligare. I CV fanns redan en avstängning i fyra månader (2007) för bruk av körspö, spöade 3:an i loppet Get in Solo 25 gånger under loppets gång. Trots allt, duktig men hårdhänt kusk, som fick köra åt de största tränarna på Solvalla och hade hela 22% vinst, körde in nästan 350.000 enbart som lånekusk för flera år sen. Ponnytravtränarlicens på Solvalla avslutades 2016 och b-tränarlicens Åby (dit han emigrerade) avslutades 2017. Återfinns på Linkedin, tjänar antagligen uppehället som hovslagare. Stalltips: Nä, lämna inte honom ensam med häst.

En annan ung kusk med körlicens kör fortfarande omkring på travbanorna åt b-tränare, har tidigare haft hästar på egen träningslista. Uppmärksammades i ett pedofilmål (nedlagt) men har lurat åtskilliga häst-tjejer på både det ena och det andra. Slaktade en travhäst som han leasade av en ung kvinna som blev sjuk och hamnade på sjukhus. Låtsastränade, låtsasexporterade till Finland och kom in med regelbundna träningsrapporter.

Hästen var registrerad och försäkrad på rättmätig ägare, som leasat ut hästen under sin sjukdomsperiod. Han tröttnade och slaktade hennes häst. Slaktpengarna gick rakt in på hans eget Nordeakonto (ett pucko på riktigt) och fallet provades senare i domstol. "Kusken" är fortfarande aktuell med körlicens. Ja, jag hjälpte tjejen, men ärendet strandade i högre instans, hon hade glömt en inbetalningsavgift och fick då dra runt allting själv en gång till, och avsluta ärendet.

Informerade sportchefen på travbanan redan när ärendet pågick. Jodå, han som slaktade en annans häst har körlicensen kvar och är själv helt oförstående. Hästen är fortfarande stulen och död och kusken har körlicens på nationalarenan.

Bara ett litet stalltips, ta ingen skit och anmäl innan det är för sent!

Hovtramp/Ilse

 

 

Med ett rep om halsen...

Foto: Hovtramp/Ilse - spilta

Spilta! Jag ryser på hästarnas bekostnad. Vilka jäkla kvarglömda forntida dumheter som många ridskolor knyter upp sina hästar i fortfarande. Hur skönt är det att stå fastbunden i ett trångt utrymme och inte kunna varken rulla runt eller ligga på rygg där du kissat och bajsat? Prova!

Har under många års tid haft en hästprofil på en högstadieskola, med både ridning och körning av häst. Efter ett antal terminer på ”ridskola” kändes det som man ville ha lite mer än bara dessa ridlektioner för eleverna. Nä, jag var inte nöjd. Allt berodde på vilken ridinstruktör som var vaken tidig morgonen när mina ”tio fotbollsgrabbar” och två tjejer skulle sadla och rida. Det man inte vet brukar ju fungera, så det var ändå två roliga läsår på ridskola med häst på schemat. Halv-vuxna fotbollsgrabbar som satt på bänken i plugget och pratade om hästar som de skulle rida nästa gång. Fantastisk situation.

Hovtramp/Ilse - fotbollskille med rastahår somnar på lataste hästen....

Järfälla ridskola i tidigare Öhmans regi var helt lysande. Det enda som störde var spiltorna i den gamla stallavdelningen. Lite trångt var det allt att tampas med vissa halvblod i spiltorna, speciellt för grabbar som aldrig sadlat och ridit tidigare. Men, vi hjälptes åt och sadlarna kom på...

Just den här ridskolan fick problem med Kommunenes nitiska handläggare, shettisen Thomas utrymme var för litet. Thomas hade 2,5 kvadratmeter att röra sig på men nu krävdes 4 kvadratmeter (A-ponny.) Efter lite ”pennfight” i lokaltidningen gav sig Tekniska Miljökontoret och drog tillbaks det ”vite” som utlovats. Tomas ena vägg flyttades, vips var det klart. Lagom box för en shettis som knappt aldrig var inomhus. Länsstyrelsen (tog över ärendet) motiverade med -om hästen står still och är uppbunden (i en spilta) behöver den inte så mycket utrymme…Ska såna handläggare över huvud taget jobba med djur?

Thomas signerar Första Ponnyboken i Jakobsbergs galleria...

På travskolan dit hästprofilen senare flyttade, fanns inga spiltor. I travets värld är detta en styggelse. Hästar ska kunna röra sig även inomhus och ha det skönt när de inte jobbar. Fattar inte att ridfolket inte fattar! Men å andra sidan var det inte länge sen en galoppbekant fortfarande hade ”bäddar” i sina boxar, som mockades ut på våren med traktorskopa. Man trodde knappt det var sant. Inte ens K1 är så nostalgiska att de behållit denna helkorkade ammoniafyllda tradition.

Jordbruksverkets nya hästhållningsregler 2019

NU, till problemet. SPILTORNA som finns kvar i mängder av ridstallar av enbart en enda orsak, ekonomin! Jordbruksverkets banveterinärer kan stänga en hel travbana med omedelbar verkan, visa ut halta hästar bakvägen och ta beslut som inte kan överklagas. Men spiltor får man tydligen ha. Från 1 mars 2019 gällde de nya hästhållningsreglerna. Jordbruksverket ville öka möjligheterna för de som önskade utveckla sin hästhållning och hitta nya sätt att uppfylla hästarnas behov. Det lät ju jättebra, eller hur? Föreskrifterna avslutades med att – något förbud mot spiltor finns inte, däremot kommer inte nybyggda stall att få inrätta spiltor. Så var det med det.

När de nya reglerna presenterades blev man först glad, men inte så länge. Vid tillfället för undersökningen 2019 hade Ridsportförbundet en siffra på att 2.917 hästar i Sverige stod uppbundna i spilta. Fördelade på 206 ridskolor (totalt fanns 406 ridskolor, vissa är privata.) Beroende på var ridskolorna låg, kunde det skilja sig mycket. I Stockholm stod just då 667 hästar i spiltor i 25 olika stall. Ridsportförbundets ”synpunkter” vilade på alla dessa ekonomiska katastrofer som ridskolor runtom i landet skulle behöva tampas med. Prio 1 var en rimlig övergångsperiod.

Ungefär som förbudet mot taggtråd, finns fortfarande efter tjugo års förbud. Men hästarna då, som drar runt både ridskolor och de anställdas löner, hur viktiga är de? Förslag från Svenska Ridsportförbundet var att bygga om spiltor till boxar eller hålla nån form av grupphästhållning (utedrift på travspråk) vilket ur hästsynpunkt inte alls skulle vara fel. Hästar är flockdjur och föds utan skor och täcke. De problem som skulle uppstå med hästar som inte kom överens skulle lösa sig betydligt snabbare än i de tvåbentas värld. Hästarnas hierarki fungerar mycket bättre, alla får sin nummerlapp. Precis som i kön till ICA:s delikatessdisk.

Förslaget från Jordbruksverket var egentligen en kompromiss, alla ridverksamheter skulle få chansen att se över sina stall, spiltor skulle ha upphört helt 2025. Självklart borde andra nödvändigheter som ordentliga duschar, omklädningsrum komma efter hästarnas välfärd. Hästar måste väl gå först, utan hästar ingen verksamhet! Jordbruksverket fick i uppdrag att utreda om det skulle bli totalförbud mot spiltor. Redan 2007 fanns förbud vid stallbyggen att uppföra spiltor. Kommuner får givetvis hjälpa till ekonomiskt, ridhus fyller en stor social funktion, precis som övrig idrott. Nä, det känns bara korkat att vissa ridskolor kom dragande med att de skulle gå i konkurs om de tvingades bygga om. Varför inte titta över de utrymmen som redan finns, fundera på hur hästar vill ha det, alternativt stäng! Klarar ni inte det är ni inte värda att driva en hästverksamhet. 

Hovtramp/Ilse

 

Travmänniskor gnäller inte i onödan...

 

Information, eller inte.

Information bygger väl på att mottagaren har fått meddelandet, eller hur?  I dagens Björnkollen (Björn Goop) togs ämnet upp, när aktiva travmänniskor på väg till stora tävlingar med välfylld prispott inte hinner förbereda sina hästar i tid! Var Björn bara lite gnällig? Nä, faktiskt inte och att inte fler aktiva reagerat är en gåta. Är Björn den enda travtränare/kusk som har ”råd” att vara ”obekväm?” Den absolut enda i hela trav-Sverige som inte är rädd för att själv råka illa ut och betraktas som "obekväm" av banans funktionärer, senare då när han väl sitter i jollen?

Lasse/Hovtramp - Björn Goop

Att förbereda sig för travtävling med hästar som miljoner spelare följer och satsar pengar på, är inget självspelande piano. Om resvägen ändras på nån timme från hemmabana till en travbana 16,7 mil därifrån, krävs faktiskt lite planering, med tid som plötsligt inte finns!

HÄSTEN (viktigast) ska hinna äta, kissa, bajsa och förberedas för att TÄVLA. Nu blev det jobbigt att hinna skaffa hästtransport, chaufför och ordna på ett helt annat sätt för de hästar som står kvar hemma i stallet! Kan någon hjälpa till? Knappast gratis med extrafolk...

Foto: Mika Ahtikainen och Filip Karlsson - Gävle fredag

Publicerad (frdagstävlingarnas 20/8 - flytt från Gävle till Solvalla) publicerades 19 augusti på ST/Svensk Travsport. Fick alla aktiva som skulle starta meddelandet via sms?

Beslutet om att köra lördagtävlingarna på Gävle fattades under fredagsmorgon av Gävletravet, i samråd med Svensk Travsport.

Däremot kom meddelandet om att V75-tävlingarna på Gävle skulle gå av stapeln på Gävletravet väldigt sent till de aktiva (tävlande) eller inte alls.

V75 med stora tävlingar publicerat på Gävletravets hemsida, samma dag.

Kopia: Published 21 AUGUSTI, 2021

Klipp från Gävletravets hemsida lördag:

Till aktiva och publik:
Alla aktiva och publik som kommer med bil till Gävletravet rekommenderas att ta avfart Gävle Norra. Detta för att undvika de centrala delarna av Gävle som fortsatt lider av sviterna från det stora regnovädret och översvämningarna som följde.

När eländet är över oss...

Inte sällan kommer Försäkringsjättarna undan helt när oplanerade halvkatastrofer inträffar, ingen ekonomisk hjälp. Kan vara bra att veta.

Force majeur (franska för övermakt) juridisk term för övermäktiga krafter, oväntade eller oförutsägbara händelser med effekter som inte kan hanteras som vanligt, används av Försäkringsbolagen, försäkringsfall som inte gäller enligt rättsligt bindande avtal och vägrar att ersättas.

Hovtramp/Lasse - nattliga transporter

Ett trist exempel på utebliven ersättning och en skitjobbig resa med häst.

Tävlingar på Färjestad flyttades till Solvalla. Aktiva tränare på väg från Gotland fick meddelandet att tävlingarna var flyttade till Solvalla, precis när de anlänt från Visby-Nynäshamn till Färjestad som ligger i Karlstad.

Tränaren ringde mig från hästbussen från Färjestads stallbacke så fort de anlänt, han tyckte det såg lite tomt ut...vad hade hänt? Hade han tagit fel dag? Jag ringde Anders Malmroth på Solvalla som direkt svarade att jodå, tävlingarna skulle gå på Solvalla. Vart tog då alla dessa omtalade sms från arrangören vägen? 

Nä, återstod bara att vända hästbussen hemåt mot Visby. Att busköra för att hinna till tävlingarna på Solvalla var redan kört och hinna med kvällsfärjan tillbaks gick inte heller, nä, den var fullbokad. Så då återstod bara hotell för tränare, hästskötare och hund, gästbox för hästen och avfärd tidigt nästa morgon (långt före hotellfrukost) mot BOKAD båtbiljett.

Utgår reseersättning för tränare och häst? Jovisst, men ”vägen” över vattnet tur och retur räknas inte av ST/Svensk Travsport, så då var det väl knappt lönt att strida om någon ersättning, för den hade inte ens räckt till hotellnatten...kanske ett par lyxräkmackor på charterbåten...

Hur långt tid tar det mellan Visby och Färjestad? 7 timmar och 33 minuter, det är exakt 51,9km, men då räknar ju inte ST:s ekonomiavdelning hela vägen, de drar bort resan över vattnet tur&retur.

Reglementet då, hur är det utformat egentligen?
ÄNDRINGAR I ARRANGEMANG

Sällskap har rätt att vidta erforderliga ändringar i arrangemangen såsom att inställa lopp eller tävlingar i dess helhet (se närmare i 28 § i Tävlingsreglementet). Om lopp måste inställas på grund av brand-, vatten-, inbrotts- och/eller maskinskada, på grund av att tävlingsbanan inte kan användas till följd av strömavbrott eller klimat eller av måldomarnämnden avbrutet lopp, ersätts hästägaren för transportkostnader för häst som inte fått starta med 3 kr/km från hästens hemmabana. Ersättning understigande 250 kr utbetalas ej.

Tack för kaffet, det betalade jag själv!

Ilse/Hovtramp

Ett brev betyder så mycket...

 

Brevet vi väntat på är snart här. Det tog bara 2 år.

Nä, Svensk Travsport gör ingen skillnad på rik och fattig, de älskar alla lika mycket, eftersom det är de aktiva som betalar deras lön. Reglementet följs till punkt och pricka, i allafall om det är en liten B-tränare som "varit stygg" eller hur. Miljardärer med privattränare och målvakter kalkylerar med böter, de stålarna finns redan i potten. Vi vanliga dödliga får däremot pröjsa, blir avstängda från lopp, oavsett om vi är skyldiga ST en tia eller några hundralappar. Rättvist system, när det saknas minst 26 miljoner i vårt gemensamma kassavalv?

Fredagsbrev från "Proppen-gate"

Tjena mossan (ST) tjena stabben (ATG)

här e brev från älsklingsgrabben (guess who!)

De va kul på kolonien, vi bodde 182 små kusar i en

stor barack med massa sängar

å på svenskgården fanns de drängar

men nu har jag lärt mej jöka

flugit hit till vackra damer som vill spöka

 

Mina fossar e som nya

varken värker eller linkar

dom fyller på här och ja pinkar

De finns piller för precis allt,

kanske blir det comeback,

bara dom i Svärje kan ta det kallt

No Money No honey

De e bara en skröna!

det bästa som hänt

är att varje ny dag få en ny böna

Stona pröjsar för mina spermier dyra

Hambovinnare? då krävs minst en lyra

Slantar till böter? De e en piss i Missisippi,

snart kommer gänget, jag möter!

Här vill jag stanna, Yippeeee!

Ps. hade jag kunnat bättre svengelska hade jag fattat vad nerved betyder. DS

Veterinärintyget som kom bort...

 

 

Det här är nervsnittning

Nervsnittning är en fysisk eller kemisk åtgärd för att ta bort eller minska känseln på en viss del av hästen. Vad gäller det omtalade fallet med travhästen Propulsion ska han ha genomgått en fysisk variant, en diodlaser, som gjordes efter att han enligt veterinärprotokollet lidit av ”kronisk hälta i framhovarna”.

Ingreppet innebär att man skär av en nerv, smärta eller över huvud taget känsel försvinner då, i den del som snittats.

I Sverige är nervsnittning en förbjuden åtgärd och det är heller inte tillåtet att tävla under svensk licens med en häst som utsatts för ingreppet i annat land. I USA är det däremot tillåtet – både ingreppet och att tävla med en häst som genomgått det.

Nervsnittningen är i sig inte prestationshöjande, men den innebär att en häst som egentligen skulle ha ont av en skada kan tävlas eftersom den inte känner någon smärta.

Lasse/Hovtramp - Propulsion

Resumé i Proppen-Gate:

Detta har hänt:

✓ 31 maj: Propulsion vinner Elitloppet

✓ 2 juni: Norska tgn.no går ut med uppgifterna om att Propulsion uppges nervsnittad, något som är förbjudet att tävla med.

✓ 3 juni: Svensk Travsport sätter startförbud på Propulsion och en utredning inleds.

✓ 5 juni: Daniel Redén uttalar sig för första gången i en text på sin hemsida.

✓ 6 juni: Svensk Travsport tar in experthjälp i form av en extern jurist: – Jag tror den här personen kommer bli viktig i utredningen, sa Maria Croon, vd för ST.

✓ 8 juni: Ägare till hästar som slutat bakom Propulsion i lopp kräver miljonbelopp av förbundet Svensk Travsport.

✓ 12 juni: ST meddelar när utredningen kan vara klar: ”Utredningen om Propulsion pågår med hög intensitet. Jag förstår att många väntar på svar, men ett omfattande arbete återstår och frågeställningarna är många och komplexa. Det är angeläget att alla fakta kommer fram och att alla parter ska höras så det kommer troligen ta veckor innan utredningen är klar”, skrev Maria Croon.

✓ 3 juli: Daniel Redén uttalar sig för första gången i media efter att bomben briserade. Till Trav365 sa han: – En ren knockout - jävligt tungt mentalt.

✓ 7 juli: Svensk Travsports säkerhetschef Steen Morten Johansen får sparken, mitt under brinnande utredning: – ST vill lägga skulden på mig, sa Johansen till Travronden.

✓ 20 augusti: Meddelande om att utredningen kring Propulsion försenas. – Jag kan inte säga ett exakt datum, säger Maria Croon.

 16 oktober: Tidningen Sulkysport och dess ansvarige utgivare Claes Freidenvall går ut med uppgifter att han utsatts för ett dataintrång då hans slagningar på sitt låsta Pathway-konto (amerikanska motsvarigheten till att söka sportinfo på travsport.se) figurerar i utredningen, vilket han meddelats och förhörts om. Tidningen förbereder en anmälan till Datainspektionen för brott mot GDPR.

22 oktober: Redéns juridiska ombud, Jesper Arvenberg, går ut med stark kritik gällande Svensk Travsports utredning och metoder: – Det är ju skrämmande hur en organisation som ST kan medverka till att detta skett, säger Jesper Arvenberg till Travronden.

 29 oktober: Svensk Travsport presenterar sin interna och externa utredning. Förbundet fastställer att Propulsion nervsnittades den 27 april 2015. Alla Propulsions resultat i Sverige stryks och 26,3 miljoner kronor ska återbetalas till nya hästägare

Spännande fortsättning följer, nästa vecka ska vi äntligen få reda på vad vi övriga och aktiva ska tycka om den här propp-soppan. Enbart böter åt en miljardär med målvakt känns väl sådär…Hur vi än gör finns ett reglemente, och det här ”fallet” kommer antingen ST vill eller inte att bilda prejudikat för kommande fall, eller hur!? Om nu reglementet och strikt tränaransvar ska följas.

Trevlig Helg!

Hovtramp/Ilse

 

Hänt i vecket eller bränt i häcken?

 

Hänt något? vilken information vill vi egentligen ha? 

Trav och galoppsporten har helt andra ”problem” att brottas med än RIDSPORTEN. Varför då? Ta vilken liten lokal ridtävling var som helst, i nån okänd håla. Fullsatta läktare! Kö för att få rida. Kö för att få ”borsta” på nån kuse som medryttare och hästskötare. Varför i hela friden går folk man ur huse för att få se nån halvskaplig ryttare får en ballong i förstapris? Svaret är att ridsport är mer tillgänglig än trav och galoppsport.

Alla vill ha ”biljett” till Elitloppet eller Jubileumspokalen, men en regnig kväll på Solvalla i november då står du där som den sista entusiasten med ett paraply, vid mål på upploppsrakan. Dagens travsport består av ”experter” som trängs i Tv-rutorna och i SPEL-magasin. Du kan inte ens KÖPA eller prenumerera på BARA den del som handlar om hästar (Travronden) en anrik utgåva som konverterat från levande hästar och hårt kämpande aktiva till snudd på enbart spel. The show must go on, frågan är bara hur länge det ”riktiga” hästfolket står ut, orka kämpa.

De som går till stallet varje morgon (före jobbet) och kämpar (efter jobbet) mot mörker, snöglopp, propositioner gjorda för miljonhästar och stress mot klockan och hästar som inte ens får chansen att lufta sig i travlopp. Varför? Bra fråga. 

Lasse/Hovtramp

Catchdrivers byter plats med varandra från Åmål till Visby. Hemmakuskar får stå där och beundra de celebra besöken. Vart tog den äkta breddsporten vägen? När du äntligen kommer ut i travlopp med hästen har du bara en (1) chans, du FÅR inte misslyckas eftersom du köpt en häst utan poäng, lagat den och kämpat i ur och skur. Allt beror nu på ett enda lopp om det blir en fortsättning.

Nä. Du vill inte låna ut hästen till nån lånekusk som varken lyssnar eller kanske till och med spöar skiten ur din bästa kompis. Givetvis bakom skymd stolpe eller domartorn. Som de där proppmätta som inte ens orkar värma din häst naturligtvis känner till på varenda bana. Men du vill ju ha din häst LÄNGE.

Lasse/Hovtramp - redan invigda...

Hur ska travsport bli roligare och tillgängligare för alla som inte är bjudna? Tja, man ska inte ha dyra marknadsmoguler som letar enbart där lampan lyser starkast, i travprogram eller på egna travbanan. Gör som i USA, bjud på er själva, gör något ovanligt! Inte bara en (1) gång om året, ofta, och se till att alla får vara med. Här uppstår intressekonflikt mellan de aktiva, marknadsförarnas och medias grunduppdrag. Kolliderar med travsportens ekonomiska modell där spelinformation är det som får hjulet att rulla framåt. Trist, enformigt, framför allt blodlöst.

Exempel på att ”bredda” travsport som underhållning…

Travlopp för tjockisar med licens, kuskar av hamburgermodell, många tränare deltog. Travlopp för enbart färgade kuskar (har faktiskt hänt i USA!) Galopphäst mot travhäst, snabbast? Världens snabbaste löpare (Sverige) mot rekordsnabb häst. Ardennergalopp på travbanan. Varför inte ett lopp där amatörer (B-tränare med körlicens) kör mot catchdrivers, sistnämnda givetvis med ”sämre” hästar eller handikapp.  

Underhållning mellan travloppen.

Anders Malmroth (Solvalla) är pappa till Fuxloppet som kördes onsdag 18/8 på Solvalla. Enda problem, det var en urusel proposition! Faktiskt fjärde gången loppet kördes. Rolig underhållning men fel ”propp.”

Kvällens sista dans, foxtrot…blev det v(ä)rkligen för stackars Alone, som helt ensam utan danspartner med 100m tillägg blev en statist i loppet. Var det värt 500 spänn? Mycket jobb.

Loppet är utskrivet som en fri handicap där fuxar handicapas av sportchefen. Prispott höjdes i år, förstapriset 80.000 kr, grunddistans 2140m voltstart. Ett år till nästa gång.

Varmt och kallt i samma lopp? Hot n´Cold

Umåkers recept med 400m tillägg för varmblod över medeldistans. 2020 vann faktiskt kallblodet Slotts Elden (e.Bork Edin) som kördes av Ingvar Nyberg med 75.000 spänn i förstapris och 1.26,5 från 2.160. Snabbast av varmbloden var Rossi Palema (4:a) med Mats E Djuse som sprang 1.13,5/2.560m.

2021 startade fem kallblod från 2.140m, fem kallblod hade 20m tillägg och fem varmblod startade med 420m tillägg. Varmblodet ImportedfromDetroit vann loppet på tiden 1.13,3/2.560 m. Trean i loppet Lättis, bäst av kallbloden, klockades till 1.27,0/2.160 m.


Hovtramp foto arkiv

SKILDA VÄRLDAR? Blanda trav och galopp i ett andelsägande runt gemensamma hästar? Varför inte. Ett varmblod, ett kallblod och ett fullblod!

Klipp: Stall Skilda Världar har 30 andelar, inköpspriset (för en del i alla tre hästar) är 7.500 kronor plus moms. Beräknad månadsavgift fram till årsskiftet är cirka 1.000 kronor per månad plus moms, från 1 januari 2022 cirka 1.500 kronor per månad plus moms.Skilda Världar administreras av Stall Båths ägarbolag Caracolas AB, innebärande att varje delägare ansvarar för sin egen momsredovisning.

Hästarna är utvalda av Svante Båth och Julian McLaren (snart svärson?) som kommer att träna talangerna.

Bara en liten undran. Hur ser en 1-årig talang ut?

Varmblodssto 1 år GAIA WINE
S.J.’s Caviar – Yquem Wine

Kallblodshingst 1 år MONSTER ELDEN
Lome Elden – Birk Terna

Fullblodssto 1 år SWING FOR THE FENCES
Uppercut Action – Mashaer

Lasse/Hovtramp - arg!

Kan med gott samvete säga att andelsägande inte alltid fungerat i min värld, men skam den som ger sig, man lär av misstagen (att välja rätt partners.) Det var inget fel på varken Stall Rolandz eller Arvingarnas medlemmar, problem började när ansvarig hade noll-koll på finanser, rusade runt och kindpussades vid fel tillfällen och inte avslutade koncepten på ett juste (schysst) sätt. Nä, inte elakt ett dugg. Skulle visa sig vara en helt riktigt beskyllning. Önskar ingen enda tvåbent olycka, trots trista omständigheter och mycket jobb att sopa upp resterna. Karma är utformat så att alla får sin beskärda del av kakan, förr eller senare.

Som travtränare råder strikt tränaransvar (inte alla.) Du måste kunna läsa och förstå travsportens reglemente och propositionernas innebörd.  

Vill bara understryka att Sibylle Tinter är en duktig tränare!

Kate Baldwin och Namanga Bo från Sibylle Tinters stall ströks från Prix Maharajah - European Championship for Mares, Sto-EM. Anledning var sen ankomst till det obligatoriska (nyinstiftat) övervakningsstallet.

I proposition framgår tydligt att hästar skulle vara på plats i övervakningsstallet senast 16:00 tävlingsdagen. Sibylle Tinters starthästar Kate Baldwin och Namanga Bo anlände 17:35. ST/Svensk Travsport beslöt då att stryka hästarna enligt 5§ i antidopningsreglementet: 

”Häst som inte anlänt till övervakningsstallet senast den tidpunkt ST bestämt kan av ST förbjudas delta i loppet”.

Utöver propositionstext har samtliga berörda tränare meddelats om tidpunkt för inställande i övervakningsstall via SMS.

Tillägg: Svensk Travsport kan besluta att låta häst starta trots sen ankomst, om det finns giltigt skäl såsom trafikolycka som orsakat försening eller annat som tränaren inte kunnat rå över. Något sådant skäl fanns inte i det aktuella fallet.

Kate Baldwin och Namanga Bo var Sybille Tinters bidrag till Sto-EM som ST valde att stryka när de inte infann sig i tid. Sibylle Tinter höll inte med.

– Att det inte fanns någon annan möjlighet än att stryka hästarna tycker jag är en skandal

Syftet med övervakningsstall är att säkerställa att hästar mår bra och att inget tillförts dem, svarade ST:s utredningschef Mattias Falkbåge.

– Jag tycker det har blivit ett missförstånd. Jag upplevde inte att det gällde mina hästar. Jag var medveten om att det fanns ett dopingstall men jag trodde bara att det var för hästarna som skulle starta i Jubileumspokalen, sa tränaren Sibylle Tinter. 

ST kontaktade via sms. De skulle höra en förklaring på varför jag var sen, då sa jag som det var, att jag missade detta. Då sa de att de hade skickat sms. Det var ett sånt sms från Svensk Travsport som man alltid får, det stod inte: ”Hej Sybille, här är viktig information”. Det var bara ett vanligt informations-sms som man bara läser över. 

Kommer osökt...att tänka på en viss VD för Stall Zet som inte läste det finstilta (eller inte förstod innebörd av "nerved.") 

De strukna stonas tyska ägare är Hans Ulrich Bornmann, och Sybille Tinter är orolig över framtiden. Att hästarna stryks kan slå ut min rörelse. 12 av hästarna på min träningslista har samma ägare. Så om han tjurar till nu och väljer att ta hem sina hästar så står jag inför en oklar framtid. 

Ilse/Hovtramp - ID-kontroll

Dopingreglementets påföljd visar att ST har möjlighet att stryka häst om den inte kommer i tid. Syftet med övervakningsstall är att säkerställa att hästarna mår bra och att inget tillförts. Då behövs utsatt tidsgräns till klockan 16.00.

Det nya konceptet kommer från USA och är inne på andra året.

SÅ MOTIVERAR SVENSK TRAVSPORT BESLUTET

I Prix Maharajah - European Championship for Mares tillämpar Svensk Travsport övervakningsstall. Kravet, som framgår av propositionen, var att hästarna skulle vara på plats i övervakningsstallet senast 16:00 på tävlingsdagen. De aktuella hästarna, Kate Baldwin och Namanga Bo, anlände inte förrän 17:35 till stallet. Därför har ST beslutat att stryka hästarna i loppet, enligt 5§ i antidopningsreglementet: ”Häst som inte anlänt till övervakningsstallet senast den tidpunkt ST bestämt kan av ST förbjudas delta i loppet”.

Utöver villkor i propositionstext har hästarnas tränare också meddelats om tidpunkt för inställande i övervakningsstallet via SMS.

Svensk Travsport kan besluta att låta hästarna starta trots sen ankomst om det finns giltigt skäl såsom en trafikolycka som orsakat försening eller annat som tränaren inte kunnat rå över. Något sådant skäl finns inte i det aktuella fallet.”

Källa: Svensk Travsport. 

Så kan det gå, och hoppas verkligen att Sibylle Tinter får behålla hästarna. I krig och kärlek (och travträning) är allt, precis allt tilåtet. Det har vi lärt oss.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Är gult fult?

 

Gult är fult, eller?

?

Alessandro Gocciadoro har visserligen gul-röd dress, men omnämns ofta som "gul kusk." Han ser ut som en snäll kille, och italienska bekanta lovordar honom som både hästvänlig, seriös och duktig, välj själv!

Mycket skulle jag vilja veta om den italienska tränaren stationerad i Sverige. Synd att man inte är en fluga på hans stallvägg. Har hittills inte sett någon enda artikel eller reportage från Söderby gård eller från den italienska anläggningen hos fantomtränaren. Väntar fortfarande med spänning. Är det bara jag som är nyfiken på hur personalen och hästarna trivs på Söderby gård? Vilket foder använder de, vilken VETERINÄR de har? Nu bränns det!

Nä, det är bara jag som är nyfiken på hur de tränar och ”vårdar” alla dessa juveler. Finns det bara tipsnissar kvar på redaktionerna och rövslickare i Trav-Tv-rutan? Skärp er, om ST/Svensk Travsport gör sitt jobb (före och efter lopp) så gör ert jobb före, lite grävande journalistik med inslag av Gazetta dello Sports research vore inte helt fel, gratzie.

 

Klipp från rosa sportbilagan före start i Prix d´Amerique 2021:

Jag känner mig säker, siktar inte på andraplats, hoppas också på lite tur"

Gocciadoro född 1975 i Parma, tränare, kusk, företagare. På mindre än tio år har proffset från skapat ett imperium med 120 hästar som under 2020 vann 44 Grands Prix och 369 lopp, varav Alessandro tog hem 290 som kusk och vann flera stora mästerskap.

Vivid Wise As – managerad av Gocciadoro hade segertid i Cagnes-sur-Mer på 1.09,7, vilket gjorde hästen till Europas snabbaste år 2020.

Fast i den här gigantiska travkampen vann inte Vivid Wise As, han var inte ens placerad. Konstigt. Eller också blev hästen plötsligt en helt vanlig häst, liksom den svenska deltagaren Power, som också var oplacerad.


P d´A 2021 vann Face Time Bourbon med svenska Björn Goop. Segertiden skrevs till 1.10,8/2700 meter. Jodå, Gocciadoro fanns minsann med där också i P d´A startlistan 2021.

För er som redan glömt hur det gick i P d´A:

Prispengar (euro) till de sju först placerade: 450 000-250 000-140 000-80 000-50 000-20 000-10 000.

  1. Face Time Bourbon – Björn Goop
  2. Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
  3. Gu d´Héripré – Franck Nivard
  4. Délia du Pommereux – Éric Raffin
  5. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  6. Diable de Vauvert – Gabriele Gelormini
  7. Feliciano – David Thomain
  8. Chica des Joudes – Alain Laurent
  9. Drôle de Jet – Pierre Vercruysse

Oplacerade: Féerie Wood – Alexandre Abrivard, Valokaja Hindö – Nicolas Bazire, Power – Robert Bergh, Tony Gio – Yoann Lebourgeois, Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro, Billie de Montfort – Jean-Philippe Monclin, Looking Superb – Franois Lagadeuc, Moni Viking – Matthieu Abrivard, Victor Ferm – Christophe Martens.

Vill direkt framhålla att jag INTE är AVUNDSJUK på varken på gul kusks resultat eller framgångar, men vill bli övertygad om att det inte ligger nån hund begraven och inte nån kennel heller! Vet inte ens om jag orkar med en ny Proppen-Gate, travsporten har haft nog av tveksamma utredningar och sin totala handlingsförlamning.

Hovtramp arkiv

Efter åtskilliga år med både levande, halvdöda och döda hästar omkring mig måste man ju för fasiken få undra hur dessa ofattbara framgångar har kommit till? Det känns inte naturligt att hästar ska kunna flyga ifrån övriga och kräver förklaring både anatomiskt och träningsmässigt. Någon enstaka individ kan säkert flyga, men inte ett helt stall! Den tränaren som har dylika framgångar utan raketbränsle är inte född, ännu.

Just denna tränaren har tidigare gästat Sverige och haft boxar på Åby travbana (2013-2014) utan synliga framgångar, så han åkte hem igen. En bekant hade häst i stallet bredvid och var inte speciellt imponerad av varken det ena eller andra. Men den här gången har det gått betydligt bättre, eller hur? Så frågan återstår, var kommer dessa underdjur ifrån?

Italienske Alessandro Gocciadoro fortsätter skörda stora framgångar i Sverige. Sedan 2018 har hästar åkt ut och in på Söderby gård. Allt otäckt med lärlingen som spöade ”skiten” ur en häst i värmningen på Halmstad är glömt (Marco Pedrzzini och Zarika Bi.) Halmstadstravet stängde efter incidenten av tre italienare resten av året, men hävde straffet då italienska travförbundet ändrade reglementet, till hästarnas fördel.

Stjärnhästen Vivid Wise As flyttades till Björn Goop från Gocciadoro och startade i Elitloppet efter press och medias skriverier. Efter Elitloppet….flyttade Vivid Wise As direkt tillbaks till Gocciadoro. Samarbete mellan Björn Goop och gul kusk eller bara ett litet miljöombyte…vem vet?  chi lo sa davvero?

Efter två dagars kurs hos Svensk Travsport i Silvergrisen är svenska regelverket inpräntat i italienaren, det gjorde susen. Tack EU för öppna gränser. Filial i Sverige och täta resor för både gul kusk och hans hästar, mellan Italien och gården Söderby i Stockholmstrakten. Ibland undrar man v(ä)rkligen hur tränaren/kusken managerar sig stall. Hästarnas överljudsfart på travbanorna är någonting i hästväg. Eller hur?

2014 fälldes Gocciadoro för dopning i Italien, men friades trots att provet var positivt. 2020 fick samma gula kusk 60.000 i böter efter en razzia i hemmastallet där 61 sprutor av varierande storlek och kanyler påträffades tillsammans med 4 burkar Bijoduro (kvicksilver.)

Ett bra exempel är 4-årige Bengurion Jet, som gått från ingenstans till världseliten på extremt kort tid. Importerades till Italien 2021 och kom till Sverige i februari 2021. Vad hände i träningen under den korta perioden? Träningslistan för gul kusk var klar i maj och tränaren hälsades välkommen till Solvalla travbana och Söderby gård.

Efter att ha läst på rejält om hästarnas tidigare bakgrund måste man ändå ställa sig frågan, vad har den här tränaren som inte ens svenska stortränare har? Bättre foder? Säkert. Skickligare veterinärer? HELT säkert. Kunnigare personal? Ja, fast det räcker säkert med Jori Turja, det han inte kan om travsport är inte värt att lära sig. Även om han råkar sakna licens i både Italien, Sverige och Finland. Som av en händelse.

Hovtramp arkiv - Jori Turja längst till vänster

Om gul kusk lär sig bara hälften av Jori Turjas alla knep, så räcker det långt. Säg bara Varenne. Alla hästarna på Söderby påminner om Varenne oavsett hur de ser ut. Bara att hålla i sig, för galopperar det gör hästarna nästan aldrig. Varför? De hinner inte.

Har återupplivat lite ”gamla” artiklar i italienska tidningar och fått höra en hel del vansinnigheter från svenska vänner som jobbat åt italienska stall. Har faktiskt också rest runt själv på landsortsbanorna i Italien och upplevt en hel del. Blev inte så glad. I Italien kan vad som helst hända, och händer. På Sicilien ven kulorna över huvudet, trodde det var en filminspelning. På en annan populär italiensk ö låg sprutor och kanyler travade på hyllorna i ett för övrigt fruktansvärt ohygieniskt stall, där en svensk export stod och hängde. Grät nästan. ”Tränaren” var inte hemma, och tur var väl det. En av de tränare/kuskar som ofta deltar i landskamper, även i Sverige. Bilderna har av naturliga skäl aldrig visats men finns i arkivet. Preskriberat men inte glömt.

Fick en idé. Tänk om det finns en annan äldre häst i nån av dessa pälskroppar som travar runt i stora tävlingar, kanske nån äldre snabbloppare som har bytt chip med dessa 4-5 åriga raketer. Kanske Varenne kan låna ut sitt chip, man vet aldrig. Kan man klona får kan man väl byta ut ett chip? Hoppas inte det. Kanske döljer sig till och med kidnappade och aldrig återfunna Lemon Dra i någon av dessa fantastiska travmaskiner, vem vet.

Som Travronden skriver: fyraårige Bengurion Jet (e. Maharajah) är ett förvandlingsnummer modell större. Den italienskfödde hästen (e.Maharajah u.Love Me Tender/Supergill) föddes i Sverige exporterades till Italien 2021 och är nu tillbaks i Sverige för tillfällig tävling och har utvecklats enormt hos Gocciadoro.

I fyraåringsloppet Prix Cagnes-sur-Mer med 200 000 kronor till vinnaren blev det total uppvisning från ledning. Sista femhundringen lämnades konkurrenterna och han försvann över mål på formidabla 1.08,8/1 640a.

Vilket också var nytt rekord, tre tiondelar från Homicide Hunters världsrekord. Stackars tvåan i samma lopp Toto Barosso han kunde bara trava 1.10,5 och var därmed snudd på distanserad! Känns som något som inte ens kan hända.

Vi som jobbat med häst och vet hur anatomi och träningsfysiologi fungerar, vet ju också att det är mycket som inte kommer att glida upp till ytan, oavsett vad alla dessa tester och analyser visar. Nä, gul kusk är inte ensam med hästar som käkat raketbränsle och kan passera mjölksyretrösklar på ett helt annat sätt än normala hästar, det finns en handfull tränare till som borde hjärnscreenas och sättas i lögndetektor.

Hovtramp arkiv

Efter att ha genomlidit Anaboler, Kobolt, nervsnittning, Ozontunnor, Epo och blodbyten, vätskepåfyllning samma morgon som start? och diverse andra florerande rykten, börjar man bli en smula frustrerad. Visserligen har man ju upplevt hästar som formligen flyger fram när kusken petar lätt med spöet i rumpan för att få en extra växel. Elström i rumpan framkallar definitivt snabba rekord, har dessvärre kännedom om hur tröga hästar blir som nya, preskriberat. Fungerar, tro mig.

Likaså kan man ju som vissa tränare ”leka med unghästarna” genom att jaga dem på rakbanan med fyrhjuling, Eller vissla samtidigt som man ”petar till dem” i rumpan hemma i snabbjobb, då är femhundra spänn i böter för oljud i lopp billigt jämfört med förstapriset. Hästar är inte dumma och de flesta tar till flykt.

Kan inte riktigt släppa Bengurion Jet. Efter tränarbyte från Marco Smorgan med A-licens i AU (har någon hört talas om honom?) flyttades hästen till Gocciadoro och kom på träningslistan i Sverige maj 2021, sen har sannerligen mycket hänt under extremt kort tid, eller hur?

Fem raka segrar, från att ha vunnit ett enda lopp tidigare har hästen rusat runt travovalen på 1.08,8! Någon semester i grön hage blev det inte efteråt. Startade och inkom 7:a i långloppet 3.140a Åby Stora Pris, där 13,5 betalade 30,000 spänn och Milligan School satte nytt världsrekord, 1.11,9 (say no more!) ingen var ens i närheten, en lika overklig och fantastisk insats det också!

Nymodigheten på Åby med ”detention barn” övervakningsstall där bara närmast sörjande kommer in i boxarna sker från tävlingsdag klockan 10.00, men jag hade nog föredragit som i USA, ett DYGN innan start. Mycket händer en tidig morgon, inte enbart utfodring av morötter.

Hur många hästar har Gocciadoro i Sverige på Söderby gård?

Sjutton fantastiska hästar har Gul kusk i Sverige på träningslistan just nu, sköter Jori Turja allihop? På onsdag under Jubileumspokalsdagen startar fem (5) underdjur på Solvalla, vinstrikast är Vitruvio som har sprungit in 13.215.819:- och startar i ett montélopp med Jonathan Carré på ryggen, grattis Carré! Bara att få sitta på en sån häst är en vinst i sig.

Den enda hästen på träningslistan som inte presterat nåt vidare är Candelario, som bara är tre år och har tjänat 38.779:- fast med tanke på att många svenska treåringar inte ens kommer till start, så…

Så här ser de sjutton hästarna på Gocciadoros och Jori Turjas svenska träningslista ut:

Tänk om man hade de hästarna i stallet, då kunde man välja vilket jäkla lopp som helst att starta i. Vilken känsla att anmäla till lopp med 10.924 poäng!

ALLEGRA GIFONT* (IT)5 sto - 4545 poäng! 2 224 760kr

ALPAGO W.F.* (IT)5 hingst - 2280poäng! 598 718kr

ALRAJAH ONE* (IT)5 hingst 9743 poäng! 7 462 506kr

AMORNERO ROC* (IT)5 hingst 4605 poäng! 1 076 010kr

APOCALYPTO* (IT)5 valack -  2925 poäng 692 382kr

BALLA YOU S.M.* (IT)4 sto - 1735poäng! 253 515kr

BENEDETTO O.P.* (IT)4 hingst- 1471poäng! 464 235kr

BENGURION JET* (IT)4 hingst - 10 924 poäng 2173 298kr

BORBOLETTA* (IT)4 sto- 2385poäng 521 050kr

BOYS STECCA* (IT)4 hingst – 957poäng 447 780kr

BREZZA DU KRAS* (IT)4s to – 2950poäng 838 344kr

BUBBLE EFFE* (IT)4 hingst – 2676poäng 1419 773kr

CANDELARIO* (IT)3 hingst- 718poäng 38 779kr

CASH TOP* (IT) 3 hingst - 2372poäng 185 609kr

VITRUVIO* (IT)7 hingst – 845poäng 13215819kr

ZACCARIA BAR* (IT)6 hingst - 6 862poäng 3113 335kr

ZAP DI GIRIFALCO* (IT)6 hingst – 2670 poäng 1708 822kr

Man kanske skulle börja som hästskötare igen? säkert värt besväret om man får jobba åt gul kusk. De enda hästar jag betraktat på nära håll eller i smyg, som hållit överljudsfart och rusat runt på fantastiska rekord är de som fick smaka grisfösare, fast sen dess har utvecklingen ”gått framåt” med hatthyllan i selkammaren full av bikarbonat (franskt stall) Kobolt (hela Europa) zink, nickel, DMSO påfyllt på fel ställen, blod och vätskepåfyllningar och de mest fantastiska humanpreparat, ibland provade på häst. Vi kanske inte ska skjuta budbäraren, men en och annan målvakt borde säkert dissekeras i sömmarna. Inte bara italienska och franska tränare och kuskar, galenskaperna finns på betydligt närmare håll. Förhoppning är att inte maffian stuckit in foten i dörren, som i en närliggande sport, fast den maffian är inte ens italiensk.  

Kanske dags att repetera italienskakursen, en gång i tiden höll jag ju faktiskt på att bli italienska, men allt strandade på en enda valack. I Italien är en valack inte ens existensberättigad, titta gärna på Gocciadoros träningslista. En enda valack i stallet av sjutton möjliga, säkert medicinskt betingat, annars hade det inte hänt!

Si impara finché si vive e meno si conosce meglio è... 

Hovtramp/Ilse

Lasse/Hovtramp

 

 

Finn fem fel eller fler...

Hovtramp/Ilse - skåda häst i mun, den här saknade flera tänder...

...det finns givetvis fler fel än fem, men vi ska väl inte döda travsporten helt. Det finns inte mycket som kan mäta sig med att umgås med en häst. Ingen är den andra lik, tjusningen. Positiva sidan av travsport.

Men för den skull behöver man ju inte försköna allt som händer på travbanor och i stall. Mycket får man se och höra om man sover på loftet uppepå stallet några nätter. Hästsportjournalister med läsvärda scoop eller intressanta pappers-reportage är sällsynta, desto fler trängs i gruppen tipsexperter, snart inflation i den fållan. Störst grupp hänger på gillaknappen Facebook, oavsett om det gäller en olydig kusk som blivit frikänd eller en som skriker ut sin ilska över domarnas orättvisor. Händer inte enbart i travsport - kändisar, våld, blod, porr och galenskap prioriteras i all media (får mest utrymme, säljer bäst.)Fel nr.1

V86 onsdag kväll, norsk kusk tror på vinst  - berättar i trav-TV att hästen är klart gynnad av körspö, vilket inte är tillåtet i norska travlopp. Gynnad? Jaha, då måste ju hästen veta hur ett spö smakar...känns inte bra.

Fler idiotiska påståenden, experter i Trav-Tv
Skyldig att vinna! Det finns inga hästar som är skyldiga ett jäkla dugg, varje vinst ska ses som en bonus, oavsett prislapp. Det är DJUR!

Kom snett på det. Kom punschigt på det. Vadå snett och punschigt...Tror det var minsta studiomedlemmen som började använde uttrycket frekvent. Låter bara imbecillt.

Flest antal dumma kommentarer har experten som kom in via en reff-tävling, vinner med många längder. Första pris alla kategorier får dock den som springande och flåsande hann upp Johnny Takter, som precis förlorat med en favorit i ett storlopp - hur känns det? Vad han svarade? Vafan tror du, helt underbart!

Fel nr.2

Inhiberat straff. Nä, nte avskrivet, uppskjutet. 10 april fick Joakim Lövgren tio dagars avstängning och 4000 kronor i böter efter att märken upptäckts på hästen Piccadilly efter ett lopp på Jägersro, ett straff som senare skärptes ytterligare. Lövgren dömdes till att inte få använda sitt körspö under ett helt år och parerade med att ta en paus. ST hjälpte Joakim Lövgren i kampen mot Länsstyrelsen i Kristianstad. Fattas bara.

  

– Jag har blivit utsatt för en horribel dom. Att en tjänsteman kan besluta om att ge en kusk förbud att köra med körspö är horribelt. Hade jag varit catchdriver hade jag förlorat hela min inkomst. Ingen sätter upp en kusk som inte får använda körspö på en orutinerad häst, säger Lövgren.

Här begicks nog ett fel på riktigt. Känns inte rättvist, lopparkivet visar aktuellt lopp. Ibland går det för långt, exempelvis när Länsstyrelsens handläggare vill sätta djurförbud på en tränare/kusk som inte har någon likhet med tidigare uppmärksammade fall. En seriös yrkesutövare, knappt några böter ens i garderoben. Ett rykte finns om att Lövgren blivit utsatt av aktivister. Polisanmälan lämnades vidare av banveterinär, så skäms nu alla ni som hoppade på fel person. När ärendet prövas i Förvaltningsrätten är inte bestämt. Överklagan från Lövgrens advokat var något i hästväg och sågade de båda tjänstemännen som utfärdat domen vid knäna.

Fel nr.3

Hovtramp/Lasse

Svensk galopp, vad i hela friden sker bakom kulisserna?

Man undrar v(ä)rkligen. Senast var det den tillförordnade VD’n som tackade för sig. Tidigare VD raden fick skulden för både hinderparkens oförsvarbara kostnader och en hel del andra trista snedsprång. Och blev den femtielfte i raden som lämnade VD-stolen. Han som var så trevlig, och kunnig! Styrelsen verkar inte heller speciellt sammansvetsad och Bro Parks licensierade tränare borde haft mer att säga till om, alla utom en.

Fel nr.4

Lika men ack så olika!
Rantanen Tuomas, 3000 kr, avstängning 210712-220320, felaktigt bruk av körspö. Banveterinär Ingrid Myrin- Karlsson

Ingrid Myrin jobbade samtidigt med mig på Solvalla Hästsjukhus i många år. Vi umgicks en hel del både med och utan häst. Min allra första häst gick på rehab-vila hemma hos henne. Minns att hennes pappa var överläkare och hon krockade hans guldfärgade sportbil med halmbalar i baksätet. Idag är hon banveterinär på Kalmar. Jordbruksverkets banveterinärer har oinskränkt makt, oavsett vad vi tycker.

Så frågan kvarstår. Vad är skillnaden på denna böter/avstängning och tidigare Oskar Kylin-Bloms 3000 i böter och långlånga avstängning på Visby Skrubbs av banveterinär Madeleine Ansen? Körförbud utdömdes för felaktigt bruk av körspö (401:D1). Häst besiktigad av veterinär, ej godkänd. Ärendet överlämnades till ST.

Samma förseelse och straff men den senare frikänd via ST och överklagan. Visserligen ändrades regelverket efteråt (Lex Dino Dollar) men man undrar ju v(ä)rkligen hur två identiska brott och straff kan behandlas så olika? Skillnaden är nog att den unga kusken var ärlig och erkände att han förivrat sig, den andra grät ut och orsakade storm på nätet, till pryglarens fördel. Hur är folk funtade egentligen? piskrapp visades på bild och hade ingenting med tunn päls att göra, filmsekvens och banveterinärens foto fanns att tillgå, men lånekusken hade häst i kallbodskriteriet och därför inhiberades straffet efter att ST haft diskussion med kusken… från 3000 och tre månader till noll (0).

Ivrigt påhejad av dumskallar som inte känner till varken hur lånekuskar är starka i handlederna och kan utdela lika hårda smällar med töm samtidigt som de rycker i snören (urryckare, norsk) och inte ens behöver piska med pisken, men sånt begriper ju inte hästlösa fans på nätsidor. Likhet inför lagen? knappast. Lånekuskar med högt rang får sällan böter, kan i princip bete sig nästan hur som helst, trots avsaknad av social kompetens både i, under och efter lopp!

Nä, börjar bli trött på att yngre, mindre erfarna kuskar och även äldre med betydligt högre kompetens än gaphalsarna, får ta skit från betalda lånekuskar, som inte ens har tid att värma eller hämta hästen i stallet, samma häst som de tar betalt för att köra. En handfull lånekuskar hasplar ur sig en massa oförtjänt dravel, vart tog uppförandekoden vägen? Ingen vågar anmäla dessa proppmätta, stroppiga lånekuskar som inte vet hur man uppför sig på en travbana. Här kommer några exempel på lånekuskar med dålig självinsikt.

Hovtramp/Lasse - kuskar på bilden har ingenting med text att göra

En jeppe skrek i högan sky efter lopp, på stallbacken. Orsak, oplacerad V75-häst, svindyr, ny i tränarens lilla stall, startade första gången i ny regi. Vad han skrek? att tränarens häst inte dög, fast med mycket olämpligt ordval och degraderade dessutom tränarens mångåriga kompetens. Flera på stallbacken hörde. Någon föreslog ST och uppförandekod, men de verkar ju inte bry sig, har någon enda blivit hängd där?

En delägare som gick bakom var nära att rycka pajasen ur sulkyn. Själv dög han varken som tränare när det begav sig eller i en rätts-sal, där han blåljög som vittne. Har numera bra meriter som lånekusk i sulkyn. Vilket inte ger honom rätt att chikanera kollegor med betydligt bättre meriter som tränare än vad han själv någonsin haft! Dessutom hade just denna häst sålts med hjärtmuskelinflammation, sviterna visade sig först EFTER detta lopp.

Samma jeppe skrek en harang mindre lämpliga ord åt en kvinnlig tränare som åkt långt med sin häst som underpresterade den dagen. Ett fint sto som tävlat väl under lång tid och hade en sämre dag. Så den ”jeppen” rekommenderas åtminstone inte i min eller hennes värld. En riktig bonnlort, kan förmodligen inte ens skilja på ganasch och gamasch.

Skrikhals två, kvinnlig kusk med hybris, skrek i högan sky till ung kusk som vägrade flytta på sig, släppa ner henne till bättre position i lopp. Vilket ledde till att hon kravlade på utsidan, blev hängande i dödens och därför? var han tydligen en bortskämd och ouppfostrad skitunge som åkt på en räkmacka. Skriker man så till en ung konkurrent när man kör av banan mot stallbacken? Samma kusk skrek tidigare fitta åt en medtävlare som inte heller släppte sin position. Hördes alldeles för väl även från ringside. Fina föredömen, eller hur?

Hovtramp/Ilse

Skrikhals tre får nog priset i alla fall! Unghäst som inte ville vara med och volta sammanfattade lånekusken med att tränaren borde hålla på med kaninuppfödning istället för trav. Hade förmodligen glömt sitt eget CV, vilket varken uppförandemässigt (han bad om ursäkt offentligt vid ett tillfälle i pressen efter att ha hotat en amatör) och med åtskilliga ovänner där man handlar foder och utrustning. Reklam ska du få. Stalltips: tjacka en spegel!

Fel nr 5.

Krönikörer eller är det gratis marknadsföring av sig själva?
Vad är en krönika? Vad ska den innehålla? Svar nyheter, åsikter.

Tarzan-krönikor i Expressen fortsätter att ständigt snegla mot USA, det egna stallets hästar, uppfödningar och lopp. Åbergs blev ett rent lokalderby. Topphästar saknades och någon internationell stjärnglans lös inte över loppet. Utan att gå in på resultat så kan man väl ändå klappa lite extra på Calle Crown och Hickothepoo, varför inte också på Cokstile?

Internationella stjärnor som vunnit Grupp1 löpningar. Face Bourbon kan ju inte starta i vartenda lopp i hela Europa, och vilka hästar saknades egentligen i Hugo Åbergs? Milligan School? Clic Bait? Eller varför inte Snowstorm Hanover, riktigt fin häst som förmodligen kommer att vinna flera stora lopp efter flytt till gamla Tarzan-drängen Daniel Redén, för miljöombyte. Halvsidan i Expressen pryds med en stor bild av Nuncio-sonen Letsdoit (Tarzanägd) som gjort en ”helgrym debut” i USA.  

Hovtramp/Lasse - Zandra Vidén

Nämndes gjordes även några av TZ-stallets tidigare stjärnor. Straightup (skickades till Paris) när Scarlet Knight, Gigant Neo och Com Hector åkt hem till Sverige. Psykologin i stallet påverkade prestationerna. Självklart, där har Tarzan helt rätt! vilken häst vill inte ha kunglig behandling och en kompetent hästskötare de kan lita på! Just Straightup startade i ett montélopp på Vincenne, där lärlingen Zandra Vidén red sitt första lopp på banan och inkom 4:a.

Den hästskötaren hade psykologisk inverkan på både Straightup och Gigant Neo, det är jag helt säker på och hade kunnat berömmas eller nämnas i texten, om nu psykologin var så viktig... Tacksamhet är en svår psykologisk bit. Det känns som den här krönikan alltmer ger reklam åt egenägda hästar och orättvisan när de inte får starta i de största loppen. Väntar fortfarande på Tarzans beröm över någon häst han inte själv äger eller tränar. OM till och med blåbären är större och bättre i USA, så varför inte flytta dit? En fantastisk entreprenör och hästfotograf, men krönikör…


Robert Bergh (alternativt spökskrivare) tycker det är dags att agera, USA har sprungit förbi Sverige vad det gäller tydlighet och regler. DET kan jag hålla med om. Skönt att någon enda travtränare vågar vara obekväm. Att bötfälla kuskar på fel ställen är att skapa problem och drar ett löjes skimmer över travsporten, det har han helt rätt i. Böter på 300 spänn för våt vojlock när det spöregnar ute känns ju sisådär liksom fot som kom upp för sent i fotsteget 300 spänn. Skapat problem har Svensk Travsports hantlangare redan gjort i fallet Daniel Redén och Propulsion. Den ansvarsfrågan verkar inte vara så viktig, att inte samtliga A-tränare går ihop och sätter ner foten är en gåta.

Hovtramp/Lasse - Hambostart

Däremot borde Bergh funderat på HUR amerikanska prestationerna tas och vilka generösa ”regler” som gäller för starthästar när tränarna fyller på vätskeblandningar FÖRE start, inte efter. En procedur som förstör kroppens egna förmågor att återställa vätskebehovet, och ingenting man SLUTAR med. Svenska VM-hästar var på besök i USA för några år sen, där skiljdes agnarna från vetet på de svenska tränarna! Har listan av påfyllningar kvar, men den ska jag bespara er. Stackars hästar, uppsprutade inför lopp med både det ena och det andra. Nä, inte On Track Piraten men flera andra välkända svenska namn. Usch!

Fel nr 6

Ryggproblem blev strykningsproblem.

Örjan Kihlström vill de flesta ha i sulkyn, men alla fick inte det under Sto-Championatet. Då krånglade kuskryggen rejält och segerkusken Kihlström bakom Honey Mearas strök sig från flera utlovade uppsittningar och körde endast i de penningstarka sammanhangen. Dubbla prispengar till Honey Mearas som ingick i premiechansen, 2,4mkr. Diana Zet vann också med Kihlström i sulkyn, visserligen bara 100 pix i första, men Redéntränat och Sto-Eliten. Däremot fick Reijo Liljendahls, Ola Samuelssons och Roger Walmanns hästar byta kusk. Är det rätt enligt reglementet att ha ont i ryggen utom i två lopp? Hittar inget svar på det i reglementet.

Fel nr 7

Nån gång ska vara den första.


Häst fick startförbud för lågt hull! Avelshingst och samtidigt tävlingshäst som startat ofta och regelbundet. 2021 har det blivit 13 starter (3-0-1) och 147.000:- DOCTOR DOXEY ZENZ (startförbud 210731-210820 (övrig)

Inte lätt att starta i Guld-division i samma lopp som Clic Bait som vann 1640a på 10,2 – på Hagmyren…Då kan vem som helst tappa både luften och kilon...

Ska fundera över Finn minst FEM positiva vibbar till nästa blogg, lovar.

 

Hovtramp/Ilse

 

Vem lurar vem?

 

Enkelt. Blir lika arg varje gång det kliver in oseriösa, nyrika hästägare på travscenen. Alltid samma sak. Mindre hårt arbetande och seriösa travtränarna blir ”lurade” - på ett eller annat sätt. Antingen ska de göra grovjobbet åt någon fabrikstränare utan att de vet om det, eller också tvingas de agera som nån slags privattränare åt hästägaren – som redan kan allt, vill bestämma precis allting, men inte kan ett skit om travhästar eller travträning!

 

SAGARI STABLE, stallet som försvann…

Under sin extremt korta glansperiod var Sagari Stable ett helägt bolag av Victoria Invest AB. Sagari Stable AB fokuserade på tävlingsverksamhet och avel inom travsport. Fokus är/var unghästar, men bara de med blått blod.. Företagen som döljer sig bakom stallet är många liksom styrelseuppdragen. Välkänt är att det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellen. ”Kusinen” Sagari Nutrition & Supplements AB distribuerar produkter framtagna speciellt för högpresterande tävlingshästar. Så lämpligt.

Början på sagan var så spännande! Åtminstone fanns det åtskilliga traventusiaster som klappade händerna åt de två grabbarnas dyrbara inrop på auktion. Självklart var det även många travtränare som slickade sig om munnen och svansade runt, villiga att ta del av kakan. Skit samma hur grundplåten hade införskaffats, så länge fakturorna betalas. Så fungerar det även i travbranschen.

Dessvärre var det inte enbart travsporten som fick sig en rejäl smäll, ett stackars fotbollslag lurades in i glamour-härvan av grabbana från Malmö. Sagari Stables Alexander Huhtinen och James Roselin pumpade in pengar även i en fotbolls-satsning på Österlen, spelare köptes in och framtiden såg ljus ut för fotbollslaget. Men inte så länge att det räckte till en fotbolls-säsong. 

Samtidigt som moderbolaget Victoria Invest ståtade med en obetald skatteskuld på ca en miljon kronor att betalas med vändande post. Två revisorer lämnade drömbolaget samtidigt som personalen och säljarna. Bolagsjuristen Jennie Metz Abrahamsson försvarade vattvällingen med  - vi är inte det enda bolaget som drabbats av Covid19, skulden kommer att betalas inom en snar framtid (mars-2020.)

Malmögrabbarna James Roselin och Alexander Huhtinen var de som fanns bakom fasaderna på Sagari Stables. Ett flertal miljoninköp gjordes på en rad selekterade unghästauktioner, inte minst på Menhammars Internetauktion.

– Vi vill bli en av de stora, sa Alexander Huhtinen till Trav365 som klämde dit rubriken ”Satsar stort med kärlek till sporten”

Alexander Huhtinen kom närmast från Virtway Invest, ett bolag som tjänade stora pengar med väldigt tvivelaktiga metoder, Alexander hette dessutom Åblom i efternamn tidigare...De två kollegorna etablerade sig som en spännande framtidsaktör i travsporten. De var behövda!

Readly Express-avkomman Escada (född 2019) ropades som 1-åring in som det dyraste stoet på auktionen, pris 1.175 000 kronor. I press och media berättades det vitt och brett om den nya trav-satsningen och alla undrade givetvis vem som skulle få dessa fantastiska 1-åringar i träning.

 

Lasse/Hovtramp - auktion

Två kompisar från Malmö, båda tidigare etablerade säljare och intresserade av travsport. So far so good. Hösten 2019 kläcktes idén om att starta ett eget stall och stoet Escada fick snabbt flera svindyra kompisar inköpta av stall Sagari. Ers Excellence (1.575 000 kronor) och en tidigare inköpt ettåring efter Varenne, Hankypanky Haven. Två hästar togs också hem från Italien och dessutom fanns redan ett par kallblod i stallet och sen tidigare travhästen Rampant efter Raja Mirchi. Planerna var stora, vidlyftiga, globala, ett av många uttalanden i press från hösten 2019:

– Vi har även valt att satsa en del på finska travet. Många avrådde oss men vi tror på det vi gör. Galoppsport är också intressant och vi för diskussioner med flera tränare. Det enda som saknas för tillfället är en avkomma till Ready Cash och vi är öppna för förslag.

– Vi vill vinna och ha kul! (vem vill inte det?) Vi vill bli en av de stora i travsporten med många investerare i ryggen. För närvarande har vi ett trettiotal hästar och vi känner oss nöjda för i år.

– Vi har tydligt fokus på unghästar men har också ett antal starthästar igång. Ganyboy vann Bronsdivisionen på Lindesberg med 110 000 kronor i förstapris.(Leif Witasp tränare/Kaj Widell agerade lånekusk) Idag finns hästen hos Adrian Kolgjini, ägare AnnivAB (tidigare SagariStable) Alexander Huhtinen.

Valet av travtränare föll (förvånande för många) på Leif Witasp och hans dotter Kajsa Frick i Rättvik, som fyllde upp boxarna snabbt med Sagari Stables hästar. Självklart ett uppsving som knappt någon aktiv travmänniska hade tackat nej till. 1-åringar med stam som fick konkurrenterna att dregla brukar inte hamna på Rättvikstravet. Om något löfte fanns till fortsatt travträning efter inkörning förtäljde inte historien, men helt klart fylldes boxarna med kvalitet istället för kvantitet.

Leif Witasp och Kajsa Frick uttalade sig efter att samarbetet med Sagari Stable upphört: – En rolig grej att vara med på samtidigt som man var lite halvt ”bakrädd” när det kom så många hästar i träning från en och samma ägare. Efterhand växte det dock fram att det inte skulle hålla riktigt, de låg på lite för mycket…

Exempel på Sagari Stables shopping, travhästar inkörda i Rättvik:

Eye Opener h. Cantab Hall-Katla Celeber Menhammar (300.000:-)

Ers Excellence h. Villiam-His Highness Menhammar 1.575.000:- blev näst högsta bud auktion och bubbel klirrade i glasen.

Roman Tile (NO) h.Muscle Hill-Caddie in Love

Escada s. Readly Express-Hanna Menhammar 1.175.000:- dyraste auktionsköp den kvällen.

Efter uppstarten av Sagari Stable behövdes kompetens, då hämtades  Linn Andersson in som rådgivare, men samarbetet blev kortvarigt.

Bylgiahuset i Malmö - sjätte våningen där bor Victoria Invest AB

Vad döljer sig bakom storsatsningen och vart tog hästarna vägen efteråt?

Press och Media jagade vilt de två kompisarna James Roselin och Alexander Huhtinen. Sydsvenskan gjorde ett tappert försök liksom kvällstidningarna, men upptäckte bara en svårutredd härva av hästar och bolag. Sagari Stable var lekstuga för Victoria Invest och Huhtinens och Roselins Financial Services. Sydsvenskans träff med Huhtinen bekräftade att han hoppat av Victoria Invest, men han påstod samtidigt att bolaget i runda slängar fått in ca 50 mkr på telefonförsäljning av aktier! Sydsvenskan följde upp med att kontakta ett flertal ”aktieägare” som fortfarande undrar vart de satsade pengarna har tagit vägen?

April 2021 uppdagades att otroligt många skåningar gått in i Victoria Invest med tillsammans miljontals kronor. Inte en skåning, utan flera hundra. Över 50 miljoner samlades in med löfte om smarta investeringar och snabba vinster. Där hamnade (troligtvis) mångmiljonbelopp på travhästar och fotbolls-satsningen på Österlen. Revisor 1 hoppade av i farten, kassaflöde var på upphällningen, personal försvann när de inte fick lön och en del av travhästarna såldes vidare för snabba cash!

I Bylgiahuset (en koloss i Malmö hamn) låg huvudkontor för Victoria Invest, på sjätte våningen. Victoria Invest (559219-6751) kontrolleras av James Roselin Sagari Holding AB. Sagari Stable blev en svår härva att nysta upp. Alexander Huhtinen blev kvar som ordförande i Sagari Holding AB, som redovisar att det finns några miljoner aktier i Victoria Invest. Utan sanningsenliga bokslut blir det nog svårt att sätta ett värde på aktieinnehavet.

I näringslivets skuggkorridorer är det vanligt förekommande att blåsa upp aktieinnehav i onoterade bolag…Alexander Huhtinens förra ”arbetsgivare” (Wirtway Invest) är inblandade och går att hitta för den som letar, i ett bolag som heter Cardeon, vilka hade en helt misslyckad emission där bara 20% var tecknade. Är man envis och funderar på vad Cardeon pysslar med, hittar man inga travhästar men flera olika lösningar till cancerns gåta. Sanningshalten av detta är svår att utröna.

Efter travkraschen har Sagari Stables hästar köpts upp och hamnat hos ett antal travtränare, aktiv är fortfarande ANNIV AB (Alexander Huhtinen) f.d Huhtinen Financial Services och f.d Sagari Holding AB. Suck.

Auktion hos Lutfi Kolgjini

Nio av Sagari Stables travhästar, varav ett fölsto, bor numera hos Lutfi och Adrian Kolgjini, efter att ha ramlat runt först hos Leif Witasp, Ola Samuelsson, Veijo Heiskanen och med slutstation Lutfi och Adrian Kolgjini. De sistnämnda är nog inte lönt att ”fucka” med, de vet hur man behandlar hästägare på båda sidor om staketet. Lutfi köpte förresten själv HankyPanky Haven av Sagari Stable. Dyringen Escada hamnade däremot efter försäljning hos tränare Markus B.Svedberg.

Slutet på sagan. Det finns en kull travhästar födda 2019 som allihop måste springa in minst en miljon kronor för att komma på plus. Spännande fortsättning följer. Tänk på att det föds nya hästskojare varje år, så misströsta inte!

Hovtramp/Ilse

Shit happens, juridik och Djuridik

 

Lasse/Hovtramp

Allt kan hända och det gäller för den som har ansvar för att hålla reda på vem som äger vilken häst, åtminstone på ett stort bete efter avskiljningen från stona. Facit - ingen häst är den andra identiskt lik.

Det har hänt. Två hästar förväxlas. Jaja, det finns många bruna hästar utan tecken. Föds hästen med tecken är det betydligt lättare. En av mina egna travhästar hade "rosa snopp" i registreringspappren, nä, förmodligen inte det du tänker på, utan en rosa strimma på nos/mule.

Förväxling kan ske, vid auktion eller hos hästhållare och kan få riktigt tråkiga (dyra) efterspel. Alla skyller på alla, ingen vill betala för misstag. Men, som rubriken berättar – shit happens!

Har misstag inte upptäckts tidigare så kommer förmodligen chocken vid premie eller kvallopp, finns tveksamheter säkerställs hästens stam via DNA-prov och jämförs med tidigare Chipmärkning, som gjordes på föl vid registrering.

Vid ett tillfälle hann unghästen till och med gå sitt premielopp, trots att det var FEL häst. ST:s jurist hade ingen bra förklaring, han närvarar ju inte heller ute på fältet. Journalist ställde en följdfråga till honom - om ST behövde se över sina rutiner när såna här förväxlingar pågått så länge som fram till premielopp?

Juristens svar: – Nej, jag vet att det brukar vara bra kontroller. Sedan kan det alltid vara mänskliga misstag som gör att en häst skickas på fel transport. Vi hade ett fall förra året när fel häst kom ut i lopp. Det är tränarens ansvar att se till att man har rätt häst som kommer ut i lopp och det är därför vi ska ha kontroller på alla hästar första gången de tävlar eller om de har varit borta mer än tolv månader från tävlingsbanan.

Mänskliga faktorn spökade tydligen i ovanstående exempel. Hästarna såldes på samma auktion och skickades därefter åt fel håll. Ingen ? kontrollerade att de fick hem rätt häst?

Lasse/Hovtramp - rätt häst i transporten?

Men här blev det värre än värst!

Hösten 2014 såldes en unghäst som stallats upp för bete på Gotland. Veterinär gjorde obligatorisk identitetskontroll och hälsoundersökning innan unghästen skickades till auktion, så skedde även här. På samma betesutsläpp gick redan en annan unghingst, som också var född 2013 men den hingsten hämtades tidigare av en amatörtränare. Två unghingstar med snarlik men dock olika teckning, vilket inte observerades av undersökande veterinär. Den unghingst som hämtades från betet av sin tränare, var fel häst, den andra unghingsten blev kvar längre, veterinärundersöktes några dagar innan transport till auktion i september.

veterinärintyg fanns alltså på båda hästarna. Auktionshästen såldes för 180 000 kronor. Ett halvår senare upptäcktes att det var fel häst som sålts. Under betesgången hade det funnits två snarlika hästar, både hästhållaren och veterinären hade tagit fel. Båda unghästarna var chipmärkta men veterinären hade vid tillfället ingen chipavläsare med sig. Identiteten kontrollerade han istället mot Svensk Travsports databas, där teckning på registrerade hästar finns.

Hästpass

De två unga travhingstarna som förväxlades:

Häst 1: Höger bak: vit främre och inre kronrand med svarta fläckar och vita ballar

Häst 2: Höger bak: hermelinkronrand (vit kronrand med hermelinfärgade fläckar.)

Borde ju inte gå att förväxla dessa två unghästar, såvida man inte har flera hundra hästar i hagen? Hur ofta har de hermelinprickar i det vita?

Tråkigt efterspel

Första stämningen granskades i Jönköpings tingsrätt, efter att uppfödaren till Carter Farming stämt hästhållaren på Gotland. Målet slutade med förlikning, då hästhållaren erkände att förväxling skett redan när den andra unghingsten hämtades. Notan som betalades av hästhållaren blev totalt 531 000 kronor, 196.198 kronor var motpartens rättegångskostnad.

Både hästhållaren och hästägaren/uppfödaren till ena hästen stämde sedan veterinären...

I två separata tvister. Hästhållaren yrkade på 531.000 kr för kostnader som veterinär orsakat, uppfödaren klämde till med 226.000 kr. Båda parter hävdade att veterinären varit vårdslös, som inte hade kontrollerat hästarnas identitet bättre, och saknade chipläsare vid besiktning.

Veterinären tillbakavisade yrkandena och pekade på att förväxling redan skett en månad före undersökning gjordes, då ena unghingsten hade hämtats av en amatörtränare.

Att rätta till förväxlingen och byta tillbaks hästarna...

blev minst sagt krångligt och kostade ägaren till ena hästen 300.000:- då han stämde den gotländska hästhållaren som 2017 tvingades betala hela summan till hästägaren. Senare stämde både hästägaren och hästhållaren veterinären vid Stockholms Tingsrätt. Hästägaren krävde då 225.000 och uppfödaren på Gotland 530.000 vilket förmodligen inkluderade sveda och värk, för vem skickar sina hästar till den gården?

Tingsrätten fastslog att tvisten var en förmögenhetsskada, där det krävs avtal mellan parter, för att kunna få skadestånd. Uppfödaren hänvisade till att veterinär bokats, vilket är ett avtal. Men det ansåg inte Tingsrätten.

Hästägaren påtalade att veterinär inte utfört sitt jobb tillräckligt och fastställt hästarnas identitet enligt gängse normer. Även detta underkände Tingsrätten, de ansåg inte att veterinären hade varit vårdslös, vilket krävs för att fällas. Domen innebar att hästägaren och hästhållaren på Gotland dömdes att betala veterinärens ombudskostnader, 290.000:-

Vilket innebar att veterinären som stämdes på 750.000:- efter förväxlingen av unghingstarna - vann båda tvisterna i Tingsrätten.

Hästarna? Den som såldes med fel identitet och enligt risk-kapitalister på avelsmarknaden har ”sämre” stam än den andra, blev en framgångsgrik travhäst och startade så sent som i början av juli (2:a) i Rättvik.

Den andra hästen blev enligt uppgift slaktad 2018 efter uteblivna framgångar.

Radagast (2013) e.Turbo Sund u.Gaby Moore/Alf Palema insprunget 750.000:- 52 starter/6-9-11. Radagast -25/8  2018 - 1640 1.10,5

Carter Farming (2013) e.Pastor Stephen US u. Mette Farming/In love with You gick det betydligt sämre för, efter bytet hamnade hästen i proffsträning där han varken kom till start eller levererade.

Från 2013 görs chipmärkning av travhästar i Sverige. Ett chip med hästens ID-nummer sätts under hästhud och identitet läses av med ett instrument.

Lite kul tycker jag det var att ”fel” häst (den billigare) gjort så bra ifrån sig, vilket bevisar att det inte enbart är spermierna man tävlar med…

Ilse/Hovtramp - ID-kontroll på travbana

 

Hovtramp/Ilse

Solsting eller mörka döljer det du inte skrev...

 

Hovtramps arkiv - det går bra med röda också...

Krönikor är (personlig åsikt) roliga att läsa, oavsett om det handlar om politik eller bara se mig-hör mig-slå mig. Fungerar ungefär som feelgood-böcker eller bara att bli glad, upprörd eller frustrerad över. Krönikörer vill givetvis synas, få ett antal delande och gillande på FB (omvänd marknadsföring) all uppmärksamhet gills. Oavsett varför och ämne, annars blir det ingen mer krönika. Redaktionen räknar klick krönikan fått och skiter fullkomligt i varför, så en saftig, lockande rubrik är ett måste.

Micke Nybrink har många år som krönikör i Aftonbladet/Trav365 bakom sig och ska föreställa expert med inside information i Trav-Tv. Nä, verbal kan man inte beskylla honom för att vara språkmässigt, men många anhängare från torskläktaren gillar säkert det han skriver och följer ”tips.” Fast så värst rik kan han ju inte ha blivit på sina egna tips, borde väl ha svultit ihjäl egentligen vid det här laget. Kanske lämnar han in egna totorader som inte läsarna får ta del av.

Cyklar man regelbundet till rätt travgård, fikar och umgås med stjärntränare som får otroligt för mycket uppmärksamhet i press och media, borde man väl ha fått in lite klirr på liret, även om just de vinnarna ger blygsam utdelning i odds. Man kan ju förstås spela mer, eller hos bookie till bättre odds. Skit i ATG, det är viktigt med konkurrens.

Så värst mycket nyheter från ”gården” finns inte i Micke-krönikorna eller vad experterna diskuterar bakom kulisserna. För att få sitta i TV-rutan får man nämligen inte ha några egna åsikter eller berätta hemligheter, då förvisas man till ATG-Live. Fast inte ens där fick man dra vilka lågvattenskämt som helst, eller klanka på aktiva, då får man semester. Men…efter publikstorm som gillade tugget och orkar lyssna och titta är nästan alla tillbaks på stolarna. Utom Sofia Aronsson, som faktiskt har en hel del travkunskap innanför pannbenet, till skillnad mot andra. Tillhör inte mina favoriter, men rätt ska vara rätt. Det finns betydligt värre orsaker än en barstol. ATG Live, lågvattenmärke i min värld, men säkert underhållande för alla som inte kommer in på stallbacken och fortfarande tror på sagor.

Expressens motsvarighet till krönikör är Stefan Tarzan Melander

Ibland läsvärt och ibland inte ens med sanningen överensstämmande. Sverige med sina historiska rötter i brukshästar behöver v(ä)rkligen inte amerikanska influenser, flytta eller stöd svenskt och närproducerat...

Hovtramp/ Tarzan har glömt kameran hemma, Travgalan

Krönikörer pratar ofta i egen sak, det gör jag själv i bloggarna, men här känns det som att krönikören känner sig bortglömd eller har tröttnat på sin egen spegelbild. Beundran från omvärlden kanske är på upphällningen och vi vet att all framgång måste underhållas regelbundet. Våld, porr och orättvisor säljer, snälla hemma-hos-reportage vill inte många ha längre. Går att diskutera i all oändlighet.

Oftast sväljer läsarna texter i krönikor med hull och hår, utan att fundera på om det finns någon hållhake, något dolt i dimma eller något som går att utläsa mellan raderna. Kvittot på stortränarnas uppgång och fall, så länge hästar är av kött och blod och inte allting går att reparera. Inte ens Robert Bergh får behålla alla stjärntravare, tre stycken smet ut bakvägen till Svante Båth nyligen, som snart måste vara mätt.

Den enes bröd den andres död, fast inte i fabriksstall, bara hos mindre tränare som har en enda stjärnhäst inköpt för pengar man varken har eller får någon garanti för. Med tanke på hur många oegentligheter som sker bakom lyckta dörrar även i travsport för att få åtnjuta rampljus är vartenda inköp av importerade travhästar från stortränare en grov chansning. Oavsett vem som står för tidigare galenskaper.

Senaste krönika Stefan Tarzan Melander innehöll dessutom ett frågetecken? Fast jag förstår faktiskt varför inte tränaren fått svar från ST, se facit nedan…

Citat krönika: Mindre kul om Årjängs Stora är förspelet.

I propositionerna står det att 12 hästar ska starta. När listan kom fanns bara 10 hästar med. En ändring jag inte har sett information om någonstans.

Ifjol vann ju vår Milligan’s School loppet så jag hade hoppats få vara med, om inte annat genom att bli inbjuden på ett wild card som titelförsvarare.

Jag messade även frågan till ST:s sportchef innan anmälan. Jag väntar fortfarande på svar. Märkligt bara förnamnet. För klart att hästens ägare vill ha en förklaring.

Här kommer förklaringen, ST behöver inte svara!

Milligan School (Stefan Melander) vann Årjängs Stora Pris förra året, och hoppades på ett wildcard (som uteblev) var dessutom första reserv vid anmälningar, andra reserv var Diamanten.

Prop 5 Årjängs Stora Sprinterlopp – Gazza Degatos Minneslopp (Gr II Int.) STL Open Försök 7 (Final Solvalla 26 september) Mörk anmälan 3-åriga och äldre med lägst 900.001 kr. Körsven Kat.1 Körsvenner födda 030717 eller tidigare.

1640m Autostart 10 startande.

500.000-250.000-100.000-50.000-2.000-15.000-15.000-15.000 (8 priser)

Likvärd proposition år 2020.

 

Hovtramp/Ilse

Partydagen är här!

 

Lasse/Hovtramp - kransar (Jonna Hoas design)

Gotlandslöpningen och Ringmurens lopp, V86 en (1) gång om året.

Största travdagen på Skrubbs, men hur många gotlänningar får vara med och leka? Nä, propositionerna inbjuder varken hemmahästar, hemmakuskar, poäng tillräckligt för att delta så det stör den här dagen.

Kanske dags att döpa om V86-dagen till Party eller vänskapsdagen?

Nästa fråga på ett Hästägaremöte/Tränarmöte?

Kan Gotlands nybakade travledning lägga in ytterligare ett lopp/alternativt byta ut ett lopp den här största dagen? Det vore ju riktigt läckert att se ett fett sponsrat travlopp där enbart hemmahästar och hemmakuskar fick delta. Damma av kostymen och kom loss (på mötena alltså!) Bevara Gotland gotländsk, åtminstone en gång om året i ett enda lopp! Vilket odds det skulle bli, kryddat med underhållning på hög nivå! 

Gotlandslöpningen har blivit en fastlandslöpning, då måste man förnya sig...publiken vill ha underhållning och spelarna odds, var så säker. Kanske även Russ-SM kunde gå av stapeln denna dag, är bättre värd än att gömmas och glömmas för den stora publiken. Russens ö.

Stalltips! Defilering inför varje lopp kan visa upp det bästa ön har att bjuda på. Avelshingst i vagn eller sadel, bästa (mestvinnande) russ leder defilering i ett lopp och mestvinnande shettis i ett annat lopp. Skulle nog vilja se en raketsträcka på 500 meterTournamentos göra upp också, innan loppen kommer igång, i full mundering med riddardräkter!

Lasse/Hovtramp

På publikplats till gotländskt coverband äts självklart helgrillat får och gris med Gotlands Bryggeris öl och Dricku till. Den här dagen ska bevaras gotländsk, inte utarmas enbart som ett party för fastlandsfolk. De får givetvis fylla upp hela publikplatsen och även delta i lagom mängd i loppen. Trevlig gästfrihet för gästande tränare kan vara studiebesök i samlad grupp till Gotlands utvalda stuterier, buss hämtar och lämnar så att ingen gästtränare smiter. Köp gotländsk unghäst när ni ändå är här och slipp vänta på auktion. Då, först då, kan det vara legalt att bjuda gästande tränare och kuskar på övernattning och förtäring.

Under en trist period förgylldes ö-travet med hjälp av dåvarande sportchef, kompis och tjena med handplockade fastlandskuskar, som enligt dem själva fick bistånd till sin resa för att köra ö-tränarnas hästar. V86-festen det året blev en rejäl fest med drinkbiljetter och trevligheter... för inblandade. Handplockade VIP-platser på restaurangläktaren. Hemmapubliken fick nöja sig med varmkorv från russkiosken.

Ja, vi var där. Samma sportchef kallade mig subba, fast han försvann å andra sidan snabbt ut genom en bakdörr. Travsällskap är ideella medlemsorganisationer som ska bygga främst i den egna rähjongen, för överlevnad, inte slösa bort bidrag till lånekuskar.

Lasse/Hovtramp

Sju proffstränare är stationerade på Skrubbstravet. Tillsammans har de 92 hästar i träning just nu, sommartid alltså…då är byteshandeln med fastlandstränare och hästägare i full gång, men de här tränarna får oftast betydligt mindre betalt än sina kollegor på andra sidan pölen, oavsett kompetens.

Gotlandstravet just den här V86-onsdagen har blivit ett Mekka för landets travfolk, alla ska tydligen dit. Inte ens Corona och båtfärjan med ej åtgärdade tjutande billarm runt starthästarna stoppar deltagande. Årets drabbning enligt program 14 juli 2021 visar 22 tränare/kuskar som gästar de 10 loppen med tillsammans 65 hästar, finns så många gästboxar?

 

 

Ilse/Hovtramp - gäststall Skrubbs

V-86 dagen startar 65 hästar i 10 lopp – så här ser det ut 2021:

Lopp 1 -      9 gästhästar 6 hemmhästar 3 G-kuskar och 12 lånekuskar

Lopp 2 -      7 gästhästar 3 hemmahästar 1 G-kusk och 9 lånekuskar

Lopp 3 -      7 gästhästar 4 hemmahästar 3 G-kuskar och 8 lånekuskar

Lopp 4 -      5 gästhästar 7 hemmahästar 3 G-kuskar och 9 lånekuskar

Lopp 5 -      6 gästhästar 8 hemmahästar 2 G-kuskar och 12 lånekuskar

Lopp 6 -      12 gästhästar och 12 lånekuskar

Lopp 7 -      6 gästhästar 7 hemmahästar 4 G-kuskar och 9 lånekuskar

Lopp 8 -      5 gästhästar 6 hemmahästar 4 G-kuskar och 7 lånekuskar

Lopp 9 GOTLANDSLÖPNINGEN

8 gästhästar 2 hemmahästar 1 G-kusk 9 lånekuskar

Lasse/Hovtramp

Lopp 10 RINGMURENS LOPP

11 gästhästar 4 hemmahästar 2 G-kuskar 13 lånekuskar

Vart tog Gotland vägen?

Lägg in ett lopp för enbart Gotlandstränare och Gotlandskuskar, prissumma som inte ens fastlandshästägare kan motstå, men prioritera de gotlandshästar som vill vara med i loppet, även om de inte har poäng! Lotta hästarna på kuskarna, ojojoj!

Varför inte passa på att visa gästerna lite GOTLAND, resten har vi ju redan med V75 alla dagar året runt och V75 saknas fortfarande på ön.

Har stor tilltro till nuvarande ledning, där verkar alla hästar vara hemma. Ser fram emot 2022 när Corona förhoppningsvis avslutats och ett sponsrat lopp för enbart Gotlandskuskar och hästar läggs i dagordningen.

Hovtramp/Lasse - Romanesque Björn Goop vann Gotlandslöpningen 2020

När vann en gotlandshäst senast Gotlandslöpningen, har det hänt? Alla vet ju att öns tränare som orkar hålla ut fyller stallen med 1) sina egna hästar 2) sekunda varor, sönderkörda, trötta hästar från fastlandet 3) sommarhästar till billigt pris eller med hopp om livet (procent på insprungna) 4) inkörningar till billigare pris…så inte kan det vara speciellt lätt att konkurrera med fastlandet, inte med de förutsättningarna.

Gotlandslöpningen startade 1987 med Bosse Boss och Stig H. Sen kom Stig H fyra år i rad med Piper Cub, Stig H med Clipton 1983, och halvgotlänningen Roger Malmqvist med  Pride Farming 1994 (Bo Östman privattränare, alltså den som gjorde jobbet i alla år.) Fru Dahlström (Helen A Johansson) vann med Picaroon 1995, sen var det dags för Stig H igen 1996 med Storstadsbusen, Stig H med Au Revoir H 1999

År 2000 BEX PRIDE hemmahäst med Örjan Kihlström som lånekusk tränad av Esa Lukkari…tillbaks till ordningen med Stig H och Digger Crown (3 segrar) Victory Tilly 2004 men sedan kom ett par års mer udda inslag och därefter fyra vinnare från Stall Zet år 2015, 2017, 2018, 2019. Nä, nu blev det tråkigt tråkigt tråkigt, förutsägbart, bara ställa ut skorna på banan och hämta prispengarna, inte ens något motstånd, Örjanx3 och Ulf Ohlssonx1.  2020 gjorde sig Björn Goop besvär från Värmland och hämtade segern med Romanesque, så med facit i hand är detta en travfest för fastlandskuskar och tränare - med få udda inslag av Gotland. Mer ballonger åt folket!

Hovtramp/Ilse

Vargen kommer!

 

 

Missförstå mig rätt, det finns stor likhet mellan ST/Svensk Travsport just nu och samhället utanför bubblan. De flesta tvåbenta styrs av andra människors tyckande, saluförda åsikter på osociala media, källgranskning? och utan att båda sidor fått komma till tals. När travsport tenderar att bli lekplats enbart för snor-rika människor som köper sina segrar, ett fåtal travfabriker och utdöende släkte kallat hästskötare. Då hjälper det inte ens att uppgradera hästskötarna till hippologer, skitjobbet kvarstår och allt ingår, precis allt. 

När lånekusk blev ett yrke för tränare som 1) inte dög som travtränare 2) var jäkligt trötta på att vara företagare med ekonomiskt och moraliskt ansvar 3) inte dög till varken det ena eller andra men måste försörja sig. Då lurpassar vargen.

Organisationen Svensk Travsport bygger hela korthuset på aktiva travmänniskor, oss medlemmar. Tjänstemän, handläggare och sportchefer staplade på varandra bor i en stor silvergrotta och flyttar gem mellan sig. Här finns massor av pengar att spara om ”vi” aktiva satt ner foten i vår egen organisation. ST leker också myndighet med egen domstol och ett antal tjänstemän som aktiva aldrig någonsin skulle ha valt. Ungefär som i politiken. Insläppta av kompisar, släktingar eller i värsta fall, de som enbart kommit in på grund av att de är styrelseproffs och vet hur man behandlar undersåtar. Ja, jag har jobbat i Silvergrisen i sju långa år. Många trappsteg att fundera över blev det.

Hovtramp/Ilse

Utanför bubblan finns likvärdiga monopol, ATG, ST och resten av de som tjänar pengar på oss övriga dumskallar. Nä, jag klappar inte händerna åt att alla butiker i vartenda köpcentrum kommer att bli näthandel - utom fantastiska ICA, med osund monopolställning liksom ICA Apotek och ICA Post och icke att förglömma…ICA ATG. Konkurrens är nyttig om den utövas på lika villkor, men det gör den inte! Och varför i hela friden ska ARLA få äga och bestämma levnadsvillkor för varenda bonde och kossa, osunt. Eller Scan ska utan att göra någon nytta alls som märks för vanvårdade grisar utan liv värt namnet, varför ska de ha monopol i varenda livsmedelsbutiks kyldisk.

Svensk Travsport, för dagen en lika osund organisation som ovan nämnda exempel. Man ”lånar” travtränarnas kunder, kallar dem sina egna och tycker att man gör hästfolket en tjänst. När det blir för besvärligt skapar man underbolag och factoringbolaget får hjälp med ”fakturorna.” ST bestämmer med rätt tjänstemän i sina egna ojuridiska domstolar och håller aktiva i strypgrepp, oavsett vilken del i reglementet som gynnar dem själva. Varje faktura kostar ca 92 spänn extra och bygger på att nykläckta Wången-travmänniskor knappast vet vad de skriver på för avtal om de jojnar TDS, eller vad det kommer att kosta i förlängningen att ta hjälp av storebror.

Så värst mycket hjälp ingår varken i försäkring eller licens, punkt. Hänvisning till partners för 800 spänn i timmen kallas juridisk hjälp. Välkänt faktum, att papper och fakturor är inte hästmänniskors starka sida och något de flesta vill slippa ”pyssla” med när de kommer hem från stallet eller tävlingsbanan. Det kan bli lika dyrt och besvärligt att krångla sig ur, och så värst mycket hjälp blev det ju inte heller då när det behövdes! Finns ett otal dåliga exempel, så fresta mig icke! Som ideellt juridiskt ombud för aktiva hästmänniskor som inte har råd med advokat finns underlag så det räcker för att få vårt kära ST att skämmas.

Hovtramp/Ilse

Grundbulten för att alla dessa handläggares och tjänstemän ska få sin lön är just de aktiva hästmänniskorna. Utan hästfolk ingen lön. Lektion 1 som nykläckt proffstränare borde vara att där de sätter sin namnteckning är det lika viktigt att känna till innehåll som i strikt tränaransvar och karenslistor. Hade aktiva travmänniskor haft mer att säga till om i organisationerna och valt rätt förhandlare och tjänstemän, hade fler haft mer att säga till om och kompetensen om travsport skjutit rejält i höjden.

Nä, det finns en mängd kryphål för precis allt som hjärnan kan fundera ut. De som på riktigt vigt sitt liv åt travhästar och kämpar för att hålla huvudet ovanför vattenytan, ha råd att fortsätta sitt livsverk är oftast inte sämre än de som fakturerar en enda hästägare för hundratalet häst, faktiskt tvärtom i många fall. Det handlar ju trots allt om anatomi, träningsfysiologi och levande individer, hästar, eller hur.

Hovtramp/Ilse

Det finns en hake. De som kämpar i det tysta har inte lika stor käft och ljuger inte lika mycket. Marknadsföring har blivit viktigare än travträning och hästhållning, etik och moral rann ut med badvattnet på Wången. Eller kanske med riskkapitalisternas satsningar i svensk travsport. Köp, slit och släng. Köp dyrt som travtränare med andras pengar, lev låtsasliv och få press och medias uppmärksamhet, monopol på strålkastarljus. När häst vinner blir det segerintervju, när häst inte vinner blir det uppföljning om varför hästen inte vann! Vinnaren var ändå bara en ganska okänd landsortstränare och reportern är bara en spelnisse. Oftast blir det ingen intervju med tränaren, utan med lånekusken! Som nog får vara glad om hon/han känner igen hästen i hagen.

I princip kan stortränare med en enda hästägare bete sig precis hur som helst, hur regelvidrigt det än är. Det finns alltid något litet kryphål, hållhakar, bytestjänster och dyrköpta advokater som kommer med goda råd. Svensk Travsport är inte hemma. Du kan till och med driva en näthandel, år efter år sälja olagliga dopningsmedel och parallellt ha en tränarlicens. Ända tills en av hästarna helt självmant käkat anaboler, och ingen vet hur det gått till! Lite futtiga böter blir det, men licensen finns kvar och anabolhästens hästkompisar startar för fullt. Trots ”tränarens” tidigare kriminellt förflutna liv och ett antal (6) domar fortsätter allt precis som förut. I detta fall med hjälp av ST.

Till skillnad mot den som är skyldig ST några ynka spänn på en faktura, då blir det omedelbart anmälningsförbud. Såvida du inte känner nån på ST. Om du kommer på obestånd, då kanske travsällskapet kan pröjsa din restskatt, eller varför inte upphäva 500 betalningsanmärkningar, det är ju absolut inte ditt fel att du inte betalar dina räkningar. Du kan också med rätt lekkamrater får två år extra på dig att starta dina fantastiska hästar, i väntan på en utredning som borde varit klar 1 juni 2020. Ska det verkligen ta år innan något händer, och sen händer ingenting!

Lånekuskarna i toppskiktet skiter fullkomligt i vem de kör åt, det är helt tydligt. Lite målvakter och Koboltdomar hindrar inte kuskar att köra, inte heller åt den ”tränare” som umgås med dopning, trots att mestvinnande championatskusk borde haft råd att tacka nej. Minns en kvinnlig kusk som körde häst åt Kolmården-Nils när många andra avstod. Så här uttryckte hon sig – om inte jag kör så gör nån annan det. Travkuskar har inget ”kall” som veterinärer och präster borde ha, men lite etik och moral hade ju inte varit fel. Fast man kan ju alltid bli TV-expert när man inte orkar kämpa i stallet eller loppen längre.

Trots att man numerakan tillverka travhästar i laboratorium med genmanipulation, hitta precis vad som helst på ett DNA via hårprov, fortsätter fantastiska hästar att leverera långt efter att mjölksyran brunnit ut och vinner storlopp i parti och minut. Självklart uppstår fuskrykten, alla som jobbat med hästar vet ju att det finns maxgräns för vad en häst tål. Ibland får en enda travtränare skulden för vad många har ”pysslat med” och blir ensam avstängd med näringsförbud och beträdelseförbud på travbanan. En utvald tränare får ta hela skulden för att han har handlat prestationsförhöjande godsaker. Alla frågar - av vem? - han ni vet som var kurir åt honom ni vet, ja alla vet men eftersom åtskilliga tränare handlat av samma godisförsäljare läggs locket på och tystnadskultur råder.

Hundarna är begravda. Inte lätt att börja rota i vem som sålt och vilka som köpt. Lättare är det om man VET vad man letar efter, då blir det träff på miljötekniska laboratoriet men inte alltid vid de dopningslab dit prov skickas på travhästar för ca 4000 styck, såvida inte B-provet går till Frankrike eller Malta. Kanske finns det fler sätt att lösa positiva dopningsprover på, bakom kulisserna? De fantastiska travhästar som snabbt som krutrök exporterats iväg och stona som kröp in i fölboxen lite för snabbt, gärna utomlands, går givetvis fria oavsett vad de ätit till lunch.

Men var så säker, det finns alltid nån som vet, sitter inne med information som tål kritisk granskning och kan skilja agnarna från vetet. Det bör man kunna om man arbetar med hästar, levande material som inte fått välja själva. Det är inte av en händelse som visselblåsartjänst inrättats på Svensk Travsport, Uppförandekoden har inte används så det stör precis. Tystnadskultur som råder straffar inte fuskare, den straffar folk som INTE klappar händerna åt fuskare och sätter munkavle på de flesta av ren rädsla att bli den som ”skvallrade” och satte igång flodvågen på osociala media, se bara hur det gick i MeToo.

Vilka bestämmer i Svensk Travsport, gubbmaffian? Alla utom en, han var kriminell.

Den som informerar om regelbrott blir uthängd och utfryst för evigt, för att ha tagit strid för en ren travsport och gått hästarnas ärenden. Låter inte friskt, men det är så det fungerar. Så länge de flesta travmänniskor enbart tänker på sig själva och jublar när någon kollega svälter ihjäl kommer inte travsport att utvecklas framåt. De som slutade är oftast inte sämre än de som har licensen kvar, de svalt ihjäl för att de varken fuskade eller ljög, vägrade prostituera sig med en enda jobbig hästägare eller ta skit av ett gäng gubbtjyvar till hästägare som helst hade velat träna själva men inte skulle klarat av det.

Jodå, det finns jobbiga kärringar också. En jag kände väl ville veta vad hon fick för pengarna (tre hästar i träning hos populär tränare.) Hon ringde och frågade hur fortkörningen gått för hennes tre telningar. Jodå, de hade presterat allihop, snart startklara. Det tränaren inte visste - var att ”kärringen” låg och smög på en kulle sen tidig morgon utanför stallet och såg sina hästar ledas ut i hagen vid 8-tiden på morgonen. Nä, de leddes inte in igen, och de fick inte låna nån vagn den dagen i alla fall. Den enda häst som gick ett snabbjobb var tränarens egen häst, som skulle ut i V65-lopp. Nä, då blir man inte gammal som tränare, och käringen höll inte tyst, så här blev det tre hästar mindre på träningslistan. En rätt duktig tränare, men lat så in i…Har alltid omgett sig med kvinnliga slavar, alla förvissade om att bli tränarfruar och slippa mocka skit.

Inte ens tränare med ett gediget CV klarar sig om de är för ärliga och tycker för mycket om häst för att jaga livet ur dem, eller använda spö som lite mer än vägvisare. Om man kan laga hästar som andra kört sönder får man sällan behålla dem när de är startklara, trots att det tog 40 år att hitta egna recept och facit till skador som kollegorna inte ens vet namnet på. Vilka kan skilja på gamasch och en ganasch…Testa inte, för bövelen.

Utvecklingen går mot att några få tränare tränar samtliga hästar, som alla körs av lånekuskar som byter plats med varandra i loppen. Stalldörrarna på stallbackarna är numera stängda, förr var de vidöppna och alla umgicks och hjälptes åt, utom i loppen. Ingen vet vad som händer bakom de stängda dörrarna när alla gått hem, inte ens hästskötarna. De sju dödssynderna är inte begravda, avundsjuka och missunnsamhet hänger ständigt i luften och skrupler som etik och moral gäller inte längre. Frustrerad? Nä, förbannad på att hästar som inte kan välja varken ägare, tränare, hästskötare eller ens kan försvara sig, offras och smyger ut bakvägen för ofta. Det handlar inte enbart om prispengar, vissa hästägare behöver inte en enda krona till, det handlar om att köpa rätt hästar, köpa vinster och köpa strålkastarljus. Idag har jag varit duktig.

Alldeles för många hästar offras innan de hunnit leva klart, fullproppade med DMSO, Metacam i överflöd och byten av ledvätska tills det rinner ur öronen på dem. Andra fylls på med vätskeblandningar tills de egna kroppsfunktionerna upphör. Ibland samma dag som start. 96 timmar? jaja. Någon var så fullproppad med godsaker att det gav utslag på en vetscanning med…hör och häpna…träsprit. Nä, det stod inte i veterinärjournalen, men vissa veterinärer och tränare förnekar sig inte, de går över lik och inte ens döda hästar öppnar ögonen.

Proteinbutiken är fortfarande öppen! Hoppas för bövelen att Svensk Travsports vet.avdelning kontrollerar vilka som handlat dopningspreparat och förbjudna produkter, stalltips de egentligen borde pröjsat för! Hade i så fall skänkt pengarna direkt till katthemmet på Gotland eller sponsrat nån ung hästlös kusk. Alla köpare är lika skyldiga som han som har både butik och licens kvar och startar hästar som om ingenting hade hänt!

Nä vargen kommer inte, den är redan här!

Hovtramp/Ilse