STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Barockt beslut

Barockt beslut för normala hästmänniskor

50.000 i böter och 1 års avstängning

beslut från ST/STAD ligger i länken

Vi är nöjda, sa Liv Färndahl, chefsjurist på ST/Svensk Travsport efter A-tränaren Mathias Anderssons "dom" dragen i långbänk, med överklagade beslut, en advokat som kostar koftan och givetvis stöttar tränare Andersson utan att ens begripa konsekvenserna för övriga travsporten.

Detta trots att advokat Uvabeck faktiskt haft häst hos Björn Goop. Den gången företrädde han Björn Goop mot Linn Andersson och glömde bort att han var hästägare (jävsituation).

Konsekvenser för travsporten är betydligt större än för tränaren. Man tränar inte häst med påkopplade droppaggregat, halvfulla injektionssprutor, veterinärutrustning på hatthyllan och receptbelagda preparat i medecinskåpet, givetvis omärkta. Martin Fälling spaningsledare på ST och Mette Pökelman hippolog/regionskontrollant överraskade ”tränaren” som stack iväg med injektionssprutan i handen och kom tillbaks utan.

Stickskador och svullnad på hästhals observerades vid det oväntade besöket, startanmäld ej struken häst hade fått injektionsbehandling (suck). Veterinär som åberopas vid förhör var just då utomlands och hade ordinerat infusionsbehandling, inte injektion.

Hjälpredan som namnges i utredningen, Madeleine Stensgård borde haft betydligt bättre koll på karensregler och kanske framför allt på hästhälsa. De bilder som funnits under utredning och anmälan för ”internt bruk” visar betydligt mer än 1 års avstängning och böter.

Fotona som åsyftas motsvarar i min värld (jag har dem men visar inte) betydligt strängare straff, förutom djurförbud och permanent indragen tränarlicens. Halvdöda hästar är inga träningsobjekt och döda hästar skvallrar inte. ”Tränaren” blev även uppsagd från stall på tavbanan, enligt grannar en lika segsliten historia som det var att klämma fram ST-beslutet.

Ett antal påhälsningar har gjorts och det finns även ett polisingripande från tidigare tillfälle i stallet. Så frågan kvarstår, ska seriösa människor tvingas konfronteras med dylika dönickar på landets travbanor och stallbackar? Svar nej.

STAD:s stab behöver en moralisk och etisk uppgradering, samt några dagars kompetensförhöjning om travsport, anatomi och träningsfysiologi. Man tar sig för pannan.

Andra får tycka precis vad de vill, men det här är min åsikt efter lång och trogen tjänst i både trav och galoppsport. Bilderna säger mer än tusen ord. Kräkfärdig. Punkt.

Hovtramp/Ilse

Frisk luft har ingen dött av!

En hund, mjölksyremaskin, hårprover och en visselpipa

Svensk Travsport tar krafttag mot doping.

Det känns ju betryggande, även om fuskarna ligger några ljusår före, precis som i humanidrott. Karenslistor uppdateras och numera får inte ens lite gurkmeja passera obemärkt längre.

Ozongastunna (smygfilmad)

Utökade tester med TCO2-analyser (Milkshake) kommer inte en dag för tidigt, snarare för sent. Frågan är om vi nånsin kan bevisa vilka avarter till hästfolk som slangat travhästar med nässvalgsond, fylld med bikarbonat eller citrat. Travtränare som hastigt försvunnit? (efter tidigare stora framgångar) eller tagit oväntad time-out lämnar ju inte ens några spår efter sig, vart tog de vägen? Fick de hjälp med biljetten?


Har ST/Svensk Travsport plötsligt visat musklerna men inte velat solka ner ryktet med nya skandaler? Den senaste har ju knappt torkat än och tog 2,5 år att utreda. Apropå pod med Stall Zet/Daniel Redén, det räcker nu!  Knappt ingen vet vem-vad-hur-när denna typ av fusk förekommer, mer än närmast sörjande, och möjligtvis ST-folket.

Övervakningsstall inför storloppsdagar, visselblås och ökade spaningsresurser, hunden Lykke som nosar i gästboxar under tävlingsdagar har i allafall skärpt arbetet mot dopning. Senaste tillskott i kampen är ”milkshakemaskinen” som funnits en tid men först nu verkar ha tagits i bruk på allvar.

Under Åbys stora travhelg ganska nyligen användes ”milkshakemaskinen” i jakten på ”mjölksyra” i hästkroppar. Med ”slangning” känner inte hästen av mjölksyra på samma sätt som under normala fall. För att upptäcka detta dopingfusk måste testet ske före lopp, eftersom substanserna försvinner under hästens fysiska prestation. Metoden med nässvalgsond (slangning) är relativt billig och enkel - för den som vet hur man gör. Mer än vanligt förekommande i både Usa, Italien och Frankrike, och hur många har inte jobbat där en tid. Suck.

För att få önskad effekt måste slangning ske minst fyra timmar före start, för att ge prestationshöjande effekt.

Både slumpmässiga och riktade prover sker numera under tävlingsdagar. Milskshakemaskinen används även vid bestämda påhälsningar (riktade kontroller). Ett gäng hästar hölls under uppsikt en längre tid och testades flera gånger under ett år.

Ozongas har använts på travhästar som startat på V75. Behandling med ozongas som tillförs i hästarnas blodomlopp eller i ändtarmen, i syfte att de ska springa snabbare. Ett tveksamt företag har rest runt i Sverige och fått mängder av kunder inom travsport. En lastbil med en stor Ozon-tunna och småtjejer som ”behandlat” hästar. Ja, det finns en hemsida och har även skrivit en tidigare blogg om denna tveksamma kringresande underbehandling. En Jägersrotränare köpte tydligen en egen ”tunna” och fick givetvis påhälsning under travtävlingar V75, där hästar från tränarens stall testades bakom stängda dörrar. Nä, vi fick aldrig veta något resultat.

 

Svensk Travsports utsända testpersonal har rätt att testa både före travlopp och hemma-hos innan en tävlingsdag. Vissa testprover fryses ner, då kan det dröja länge innan resultat uppnås, mer vanliga prov tar 2-4 veckor att analysera.

Största problem, är att de verkliga bovarna kommer varken Svensk Travsport eller någon annan åt. Såvida inte någon hästskötare får nog, blir dumpad, smygfilmar och anmäler anonymt, det har hänt ett flertal gånger.

 

Visselblåsarsystem med anonyma anmälningar är aldrig fel, för ingen anmälare vill bli uthängd i press och media eller utsatt för trakasserier på osociala nätet. Folk som inte har en aning om någonting och aldrig sett en FUP eller DOM vräker ur sig precis vad som helst, om folk de varken känner eller har träffat. Visst får ”vi” ha åsikter och visst är travsportens familj liten när det händer något, men bättre då att vänta tills beslut kommer från Svensk Travsports Överdomstol och STAD.

 

I morgon är det Kristi Flygarhelg, så hoppas v(ä)rkligen att alla fuskare flyger åt helvete!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

Allt är inte vad ögat ser...

 

Hovtramp/Lasse

Allt är inte vad ögat ser…

…men definitivt vad örat hör!

Umåker 13 maj V75, Sveriges bästa kallblod gjorde ”upp”.
Dessvärre var det inte bara hästarna som gjorde ”upp”. I kallblodsloppet Vårbjörken med 110.000 i förstapris, Svenska Travligans hederspriser till segrande hästs ägare och hästskötare, Hederstäcke och lagerkrans till segrande häst hände betydligt mer än vad som stod på resultatlistorna.

En av de mer betrodda hästarna (Pydin) med Tomas Pettersson från Bollnäs i sulkyn, fick en rejäl galoppgunga efter en oturlig incident, orsakad av Gunnar Melander och Månlykke A.M, som givetvis fick och skulle ha böter för det.

Hovtramp/Lasse - Gunnar Melander

Men...som av en händelse blev Gunnars sambo, uppfödare och delägare till hästen Månlykke A.M - Anna Maria dömd att betala 1000 spänn - för olämpligt uppträdande. Så lämpligt, med tanke på tidigare intermezzon på travbanan. Fast lite käckt hade det ju varit att kolla läget även med Tomas Pettersson, proffstränare och kusk.

Tomas Pettersson intervjuades i sulkyn på väg ut från loppet av en påstridig reporter, som enbart fick diplomatiska och tillrättalagda svar, det som hänt var en sak mellan honom och Gunnar Melander. Så trevligt, väluppfostrat och TV-mässigt PK. Alla klappade händerna. Medaljens baksida var, att även Tomas Pettersson skulle haft 1000 spänn i böter.

I kurvan strax efter dundergaloppen med Pydin stod nämligen ett helt gäng seriösa, aktiva hästmänniskor. Ingen kunde undgå att höra vad Tomas Pettersson gallskrek ut över hela travbanan, när han körde förbi Anna Maria med sin galopperande Pydin - HÅLL KÄFTEN KÄRRINGJÄVEL!

Något sa hon säkert innan Tomas körde förbi, men proffskuskar borde sannerligen veta bättre! Gunnar Melanders sambo - Anna-Maria Öberg, är alltså densamma som kärringjäveln. ”Någon” av alla dessa seriösa aktiva i kurvan vid staketet borde väl ha protesterat och även informerat domarbåset?

Ojdå, en gjorde visst det! Nä, det blev ingen påföljd med böter för Bollnäs Tomas Pettersson. BARA för uppfödaren, hästskötaren och delägaren Anna-Maria, för alla vet ju redan vilken idiot hon är, eller hur...

Melander Gunnar, 2325 kr, avstängning 230527-230609, för snäv körning som grovt stört medtävlare.

Öberg Annamaria, 1000 kr för olämpligt uppträdande.

Melander Gunnar (Månlykke A.M.) för snäv körning/ridning som grovt stört medtävlare nr 2, 3 och 4 ca 250m efter start (C).

Bestraffning: Öberg AnnaMaria olämpligt uppträdande 1000 kr.

 

Vem har bestämt att världen på travbanan ska vara rättvis...

Hovtramp/Ilse

Kul i hjul med travsporten...

 

 

Redén ”talar ut” som skvallertidningarna kallar det när de vill sälja fler lösnummer…

"Proppen-gate" är nog det värsta som hänt Svensk Travsport, någonsin. Varför? Därför att reglementet och proffslicensens kravlista inte följts och ST-gänget dessutom gett Redén otillåtna förmåner och underlåtit sig att följa det strikta tränaransvaret.

Är personligen så j-a trött på hela den här soppan som förpestat nästan tre år av den fantastiska travsporten, en skandal som nämnts ända bort i Vita Huset! En sport som dessutom tillhör oss aktiva, seriösa travmänniskor.

Redan i halvtid gjordes en radiopod med Redén, där han berättade om stjärnkikare och sina hobbies, istället för att erkänna att han inte fullgjort sina skyldigheter som ansvarig VD för det rikaste travstallet i Sverige.

Eller kanske var det faktiskt så att varken han Redén eller ST:s importavdelning kunde skilja på ”nerved" och nervös...något som han borde varit, så fort han fick inmportdokumentet i sin hand.

Hovtramp/Lasse - Propulsion

Efter karriärens största triumf Elitloppssegern 2020, avslöjades bara två dagar senare av norsk journalist att Daniel Redéns vinnare Propulsion var nervsnittad.

I Radiosporten Dokumentär berättar nu tränare Redén sin version av alla turer som följde efter avslöjandet

-Till varje pris ville man sätta dit mig, det var värre än en mordutredning sa Redén. Har faktiskt svårt att tro att travtränaren har några kunskap om mordutredningar…

Däremot kan man ju få tycka att ST:s utredare och säkerhetsfolk inte skulle ha fått agera skamlösa paparazzis och försökt få tidigare anställda och X-partners att uttala sig negativt om tränaren, eller vad var egentligen meningen?

- Det är Svensk Travsport som har klantat till det, hördes det i etern på poden, till Redéns försvar. Press&Mediagänget har nästan mangrant valt Redens sida vid staketet. Fast oavsett vad hejaklacken tycker, så är det ändå strikt tränaransvar som gäller - för alla licensinnehavare.

Aldrig tidigare har någon professionell travtränare fått ”kvitta” intjänade prispengar mot sin skuld med Svensk Travsport – eller behålla licensen! Normalt förfarande (policy) är att licens ”dras in” under utredning, till 100%.

Redéns version och svar på ”Proppen-gate” kan du höra i podden som Radiosportens Dokumentär döpt till Tidernas travskandal.

Hovtramp/Ilse

 

Att dela med sig av "fel" gåvor...

   

SVA/foton - Ringorm

Hur många lingon finns det i skogen?

Svårt att svara på. Hur många aktiva proffstränare som bevisligen inte fattar, är mycket enklare att svara på. En gång är ingen gång men två gånger är minst en gång för mycket.

Facit: det gäller att inte ”åka fast” när man har fuffens för sig. speciellt om det drabbar andra, oavsett om det handlar om smittspridning eller genvägar för hästen att komma först i mål.

 

V75 Åby igår (travsportens Elit-serie) med ST-övervakade stall.

Vad händer om alla i samma gäststall får ringorm? Jodå, det gäller även tvåbenta, dermatofyter sprids direkt mellan både hästar och människor som kommer i närheten (klappar, lånar prylar, seldon, svamp i duschen….younameit) av smittad häst. Hur i hela friden kan man åka till ett gäststall för att starta häst med RINGORM? Hur tänker man då?

Svar: inte alls, alternativt mycket egotrippat.

SPECIAL CHANCE (övrig utvärtes sjukdom, startförbud 230506-230526)

Ringorm (B-1) 1500 kr böter tränare för att ha försökt starta häst som ej var i tävlingsmässigt skick.


Hovtramp/Ilse - låst gästbox

Ringorm, hudsjukdom som ger håravfall och hudförändringar, orsakas av dermatofyter, mögelsvamp. Sprids direkt mellan hästar och indirekt via utrustning och miljö. Svampsporer överlever länge, vilket försvårar sanering. Dermatofyter kan även infektera andra djurslag och människa (zoonos).

Ringorm hos hästar tar åtta till tolv veckor, även utan behandling. Mycket smittsamt mellan hästar, smittar även människa och undantagsvis andra djur. Restriktioner finns för tävling. Häst med ringorm tävlas inte på grund av smittrisken.ridsportens och travsportens tävlingsreglementen finns regler runt tävlande och förhållningsorder vid ringorm i stallet.

Mika Happakangas är proffstränare med 62 hästar i träning (ojdå!) hoppas inte alla har ringorm?

Det klingar en klocka? Känner igen namnet, tränaren har rönt stora framgångar och även varit Årets Tränare på Umåker, för övrigt samma år som han dömdes till 100.000kr i böter av ST. Här var Svensk Travsport ”väldigt snälla! Varför?

Som lät tränaren behålla tränarlicensen och "bara" komma undan med ”böter.”

Vad hände? Preskriberat, men hänsynslös och omoralisk så är det inget som normalt går över. Att utsätta människor och hästar i sin närhet för både smittrisk och renodlad doping, borde inte ha gått att köpa sig fri från. Så tomt är det inte på tränare.

En kompis-kvackare utförde en ledpunktion på häst i stallet, fast ingreppet gjordes faktiskt i en häst-transport...Och där är det ju hygieniskt och kliniskt rent, eller hur?

Happakangas vid tidigare tillfälle, oj hur många "tillfällen" finns det?

– Han har accepterat det som hänt i instanserna, sa Haapakangas juridiska ombud Kari Wergens. (Oj, den advokaten känner jag igen, tyvärr!) Har nyligen anmält honom (som jur.ombud) till Advokatsamfundets Disciplinnänd.

Svensk Travsports Ansvarsnämnd dömde Haapakangas till böter på 100 000 kronor för brott mot djurskyddet. Både tränaren och Svensk Travsport överklagade till Överdomstolen, som fastställde Ansvarsnämndens dom.

Enligt förundersökning hade Haapakangas, på en hästtransport, låtit en obehörig person utföra ledpunktion på hästen Special Revolution (2017.)

Special Revolution (h.född 2012 e. Holiday Credit FI u. Jiving Kemp FI/Napoletano) hade både fötts upp och ägdes av tränaren Happakangas. I Överdomstolens beslut - enligt djurskyddslag ska veterinär anlitas till detta ingrepp.

"En sådan åtgärd ställer stora krav på förberedande undersökningar och krav på noggranna hygieniska förhållanden liksom ett teknisk korrekt utförande. Risken för att djuret annars kan ta skada är uppenbar. Överträdelser av dessa regler är allvarliga, ägnade att skada travsportens anseende",enligt dom.

Mika Haapakangas hänvisade alla frågor till sitt juridiska ombud Kari Wergens.

– Haapakangas har med domen accepterat spelreglerna och saken är därmed utagerad för hans vidkommande, sa Kari Wergens.

Herregud, säger jag! Vilken oetisk, omoralisk advokat, även om han fick bra betalt. Wergens meddelade också att Haapakangas förklarat sitt agerande med att han ansett att det var en akut situation och han var tvungen att göra något så snabbt som möjligt. Det var dock "inte på något sätt ett skäl för strafflindring", enligt Överdomstolen. Tränaren yrkade på lägre bötesstraff, vilket var anledning för överklagan till Överdomstolen.

– Det fanns inget bra praxis i området kring vilken nivå böter skuille hamna på. Den biten var föremål för överklagan, liksom att Svensk Travsport ville ha högre böter, sa Wergens.

Vad tyckte Mika Haapakangas om Överdomstolens beslut?

– Man kan säga att han har accepterat det som har hänt i instanserna. Han har inte för avsikt att på något sätt ondgöra sig över den dom som har kommit, sa Kari Wergens.

Personen som utfört ledpunktionen dömdes till tillträdesförbud på svenska travbanor i två år. Och dåvarande Umeå-tränaren blev Årets Tränare på hemmabanans Travgala. Kvackaren kunde fortsätta sina behandlingar, fast inte på travbanorna…

The Show is fantastic!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

Gnället i kapellet!

Här kommer svar på en fråga som aktiv skickat till Svensk Travsport


Hej , för nån dag sedan strök Daniel Reden sina hästar pga banförhållanden , men fick inga startförbud . Innebär det i fortsättningen att det är tränaren som bestämmer när banan inte passar sin häst för tränaren vet väl bäst? Om jag stryker min häst pga banförhållanden så behöver jag fortsättningsvis inte drabbas av ev startförbud?

Svar från ST:
Jag ber om ursäkt för sen återkoppling. Det är beslutat att om man är på plats och finner banan otjänlig för sin häst kan man stryka för banförhållande utan att få startförbud. Det krävs att man är på plats på banan med aktuell häst.
Vänliga hälsningar
Malin, kundtjänst”

...Hann ladda ner startförbuden Stall Zet/Daniel Redén innan de togs bort!

Se tidigare blogg, ska inte startförbud för övriga hästar på Örebro och Bollnäs också tas bort?

 

 Vad säger man? Ska vi ha det så här?

Kanske dags att göra som lokförarna, vad ska då ATG-kunder spela på?

Trevlig kväll om det går...

Hovtramp/Ilse

 

Samma regler men olika behandling

Vad i hela friden är det frågan om!?

Örebro V75 och Bollnäs breddtrav den 29 april.

Värsta ovädret mitt under V75 på Örebro med prisfeta lopp och hög puls för aktiva. Bollnäs-travet körde breddloppsdag fast med betydligt mindre prispengar.

Hagel, spöregn, lera, senare stenhårt underlag innan tävlingarna var över. En tränare liknade underlaget med E18, en annan var förbannad över att ha åkt hela vägen från Jägersro till Örebro, istället för att ha strukit hästarna för otjänligt banunderlag. Väderkaos utan like, som ingen banpersonal i världen hade kunnat varken förutse eller hinna åtgärda.

 

Hovtramp/Ilse

Hur hade vi det med ”Hästhälsan” den här dagen? Banpersonalen kunde inte trolla, så självklart var det upp till tränarna att fundera på om de verkligen skulle starta! 

Sista deltävlingen till Paralympiatravet Örebro V75 sköts upp en kvart när himlen öppnade sig. Stolar blåste i väg och ett tält flög iväg rakt in över travbanan. 


– Ett tält kom flygande. Fullkomligt livsfarligt, sa programledaren Per Skoglund i V75 Direkt.  

Även på Bollnäs 29 april våldtog vädret travbanan innan tävlingarna var över och en hel hög tränare strök sina hästar.

 

Vid Sundbyholms tävlingar för några dagar sen strök Stall Zet/Daniel Reden tre hästar och åkte hem igen, banan var alldeles för hård. Hästvälfärd är viktigt. MEN. Inget startförbud för Redens hästar, efter att han gnällt för sportchef Karlsson på ST och gråtit ut i press och media. Hästarnas välfärd, så vackert och ädelt. ST:s sportchef lyssnade, öppnade upp för Hästhälsa, så nobelt! Övriga 70 hästar överlevde utan att halta av travbanan den dagen. Det ÄR skillnad på skit och pannkaka!

I det ögonblick startförbud togs bort på Stall Zets/Daniel Redens strukna hästar uppstod faktiskt ett prejudikat för kommande fall. Eller hur? Nämligen att det går att STRYKA om banunderlaget inte är optimalt, UTAN att få startförbud. De enda som inte förstod sitt eget handlande var tydligen Svensk Travsports sportavdelning. För vad hände!

Stryka häst för banförhållanden går inte att återfinna i reglementet, det känns onekligen lite godtyckligt.

När Örebro-travet under V75 i lördags bjöd på stenhårt underlag och stormvindar de Luxe strök INTE Daniel Reden sina starthästar. Jojo, betydligt mer prispengar fanns att hämta än på Sundbyholm, så då var det inte längre så noga med Hästhälsan? Åtminstone inte för stall Zets tränare Daniel Reden.

Är det skillnad på stortränare och mindre tränare, ja bevisligen. Här lyder tydligen inte samma regler, eller är det upp till travbanornas egna domarkårar att avgöra vem som ska ha startförbud och vem som kan åka hem precis som om ingenting hade hänt? Regler ska väl vara lika för alla aktiva och för h-e följas, vad ska vi annars ha regler och domartorn till?

Vem i hela friden har valt in denna uppsjö av galjonsfigurer som företräder de aktiva, överallt! Liknar faktiskt kjillemattekokko, vem tusan har röstat in dem i ST och på landets travbanor?

Näringslivsmoguler med egna företag, oj vad imponerad jag blev! Men travsport är inte detsamma som att vända på fakturor. Den typ av människor som väljs in på ledande positioner ligger knappast sömnlösa för att inkassobolag knackar på. Fotfolket däremot som betalar deras lön, vänder på varenda krona och avstår ofta det mesta av lyx och fritid, bara för att hästarna ska kunna få sin havre!

Bollnäs-travet verkar inte ha alla hästar hemma? En tränare som strök sin häst för transporthinder bor inte ens 1 mil från banan. Nä, inga böter, inget startförbud? Är det skillnad på folk och folk, eller sitter det nån kompis i domartornet som borde ta time out? Det är nästan skrittavstånd från Alfta till Bollnästravet, en lagom uppvärmning inför lopp. Nä, inget startförbud blev det. Hur nu det gick till?

Startförbuds-skörd på Bollnäs och Örebro 29 april

ALLOWABLE (banförhållande, startförbud 230429-230509)

KAJSAS TURE (transporthinder, startförbud 230429-230509)

CHEVAL DE REVE (transporthinder) INGET STARTFÖRBUD!?

ARAMIS AMOK (transporthinder, startförbud 230429-230509)

TAFFY (transporthinder, startförbud 230429-230509)

LOZANO DI QUATTRO (banförhållande) Örebro

Vem har sagt att världen är rättvis, men det här tar priset!

Hovtramp/Ilse

 

Man tror knappt det är sant!

 

arkivbild

Hur kunde det hända?

Tre ungdomar (14,16 och 17 år) ”bröt” sig in i travtränaren Lorenzo Goochs stall i Dallas, Usa. Som de flesta vet får man ju inte låsa stall (försäkringsbestämmelser) nattetid, så inbrott är nog fel ord, borde snarare vara intrång och stöld.

Tre hästar blev offer för ungdomarnas ”lek” och den 14-åriga pojken omkom. 

Två av hästarna, 2-åriga pacerstoet Belly Wind Me Up och 6-åriga valacken Waco Sassy Kid samt den yngsta pojken omkom (dog) på motorvägen. Pojkarna försökte rida på de stulna oinridna hästarna och blev överkörda på den starkt trafikerade motorvägen utanför amerikanska storstaden Dallas.

Vid sextiden på morgonen är trafiken tät, förmodligen skenade hästarna eftersom de hamnade på vägen nära Interstate 45, en motorväg som stängdes av i flera timmar.

Den tredje inblandade hästen, stoet Logo Winner överlevde, men skadades och fördes till Lone Star Equine Hospital. Stoet föll eller blev träffad av något, fick rediga ärr på höger sida av kroppen och blev allmänt mörbultad.

Tonåringarna red i sadlar, men travtränaren och ägaren Gooch informerade om att sadlarna inte var hans, han tävlar och tränar bara i sulky och träningsvagnar. Ingen av hästarna var någonsin ridna.  Goochs brukar travtävla i Iowa och Minnesota hela sommarhalvåret.

En annan tränare (Amon Livingston) har enligt uppgift haft inbrott och fått hästar stulna två gånger! Vad är det som händer?

Hovtramp foto

Travtränaren Gooch intervjuades av TV-kanalen Fox News – de grabbarna gjorde ett riktigt dåligt val, både hästarna och jag blev offer för deras handling!

Gooch tog så illa vid sig att han överväger att sluta som travtränare. Han satt hemma på morgonen och tittade på nyheterna på TV, och fick se två av sina hästar döda och en tredje skadad på motorvägen. En av de inblandade bilarna kraschade efter kollisionen med hästarna rakt in i en restaurang, där det givetvis uppstod stora skador.

De tre grabbarna försöka rida på hästarna, vilket slutade med total katastrof! Två av hästarna blev överkörda av bilarna på motorvägen och den yngsta pojken dog. De två övriga, 16 och 17-åringen fördes till sjukhus, men polisen har inte lämnat någon information över huvud taget om deras tillstånd. Inblandade bilförare har friats från misstankar om brott.

En lång vägsträcka var avspärrad i flera timmar, och vi såg hästarna och en ung kille som låg helt stilla på vägen, sa Scott Riegler, som arbetade i närheten. Han tänkte direkt på konsekvenserna, någon kommer att få det där samtalet om att sonen inte kommer hem igen.

Så onödigt, fruktansvärt och hemskt på en gång.

Hovtramp/Ilse

 

En EPOK har gått i graven...

 

    

  Hovtramp foto

En betydande del av Solvalla Travbana dog nyligen med Margareta Wallenius-Kleberg (85år) från Menhammar Stuteri. Avelshingstar, Hingststation, fölston, tävlingshästar och personalstyrkan har tappat sin starka, modiga ledare.

Inte bara prispengar till unghäst-serier på Solvalla travbana, även Solvallas Ambulans och tidningen Sulkysport har sponsrats av ”Tant Grön”. Maktfaktor under många långa år.

Galenskaper i travsporten har avstyrts, som miljardär och affärskvinna var risken för att bli obekväm i det närmaste obefintlig. Tant Grön, uppkallad efter de stora markerna och många arealer som köpts in till Menhammar under årens gång.

Foto: Hovtramp/Lasse - Maharaja

Travfantasten och hästuppfödaren Margareta blir svår att ersätta för alla travintreserade, inklusive Solvalla travbana. Inte en enda häst har hon döpt utan en speciell mening. Omsorgen om att varje individ skulle få rätt namn, berättade hon själv om vid lunch för ett par år sedan. MaharaJAH har jag själv retat mig på minst tusen gånger att inte mediafolket kan uttala rätt.

Under passerade turbulenta år på Solvalla travbana har Margareta ofta haft åsikter och det har nog förekommit både ett och annat utvecklingssamtal under hennes tid i Styrelsen.

Minns att redan på stenåldern begärde hon ut Solvallas bokföring, om jag inte minns fel gick just det årets bokslut upp i rök tillsammans med mångårige ekonomiknutten på ”Sekkis.” Hade som purung ofta ärende upp i backen där dåvarande Sekreteriatet låg, hade lön från Solvalla, känner igen namnet på alla de gamla stötarna som man "skrapade med foten" för.

År 2008 avgick Margareta som Styrelseordförande på Solvalla, Christer Brandberg tog över med Stefan Lundborg som VD för Solvalla. Hade knappast hänt om Margareta suttit kvar på stolen! Vad hände?

 

 Brandberg, Lundborg och Margareta

Stefan Lundbergs ballongfärd från Solvalla...

En del får guldklocka för lång och trogen tjänst. Andra får ett avgångsvederlag som heter duga, ett paraply fälls ut över skurken, trots affärer som fick nackhåren att resa sig på hederliga människor.

Under Stefan Lundborgs ”ledning” dödades nerven på Solvalla. Så småningom avgick också hela Solvallas styrelse, inklusive VD Lundborg och Christer Brandberg Ordföranden för Stockholms Travsällskap.

Vem var då den där Brandberg?

Travintresserad finansman med stort engagemang i travsporten. Hästägare och uppfödare med ett 30-tal hästar på sin gård i Sörmland, uppfödningar under kennelnamnet Roc.Tävlingshästarna tränades hos Per Lennartsson, Roger Walmann och Björn Goop.

Vad hände på styrelsemötet Stockholms Travsällskap?

Äntligen reagerade medlemmarna! Efter styrelsemötet valde samtliga i styrelsen att tacka för sig och avgå. Solvalla travbana stod plötsligt helt utan styrelse, en månad innan travbanans största lopp, Elitloppet.

Brandberg hade fått skarp kritik, anledning till att han avgick.

– Det är uppenbart att det är jag som person, som är måltavlan för alla hätska angrepp på STS. Jag har därför beslutat mig för att omgående lämna mitt uppdrag som ordförande och styrelsemedlem med stark förhoppning att det skall medföra lugn och arbetsro för STS och för Svensk Travsport, skrev Brandberg i ett brev till Travsällskapets medlemmar.

Enligt Hans G Lindskog var det otänkbart att Christer Brandberg skulle begått något brottsligt.

– Christer Brandberg är ekonomiskt oberoende, varför skulle han göra något brottsligt? Att han skulle begått något kriminellt är fullständigt uteslutet. Brandberg kom in i travsporten på ett bananskal då han och ett par kompisar köpte Grades Singing. Nu brinner han för den här sporten och har en egen uppfödning. Han är ingen skurk och att han får ta all kritik är inte rätt, sa Hans G Lindskog till Trav365.

 

När utredningen om Solvallas ekonomi blev offentlig visade det sig att ”ballongen” Lundborg fått var 6,3 mkr under 2009, då han lämnat sin stol. Hur summan 6,3 räknades ut? Lön, semesterlön, avgångsvederlag och pension. Han hade bara haft 9 dagars semester den stackaren, och efter sin egen löneförhöjning blev det +90 dagar och 918.000kr extra.

 

Den enda som vågade öppna käften vid tillfället var en före detta styrelsemedlem, Jan I Jönsson (proffstränare på Solvalla) som inte skrädde orden – omoraliskt, Lundborg har fått för bra betalt när vi skulle spara pengar, den här notan kunde jag inte drömma om. Hade det kommit upp på styrelsebordet hade det inte blivit så här. Det fanns inget protokoll på om han sa upp sig eller fick sparken (= en årslön). Vi fick veta i efterhand att det även gjorts en löneförhöjning. Det här är emot mina värdegrunder 

sa Jönsson och lämnade sin plats på stämman.

Utredningen beställdes av Revisorsfirman KPMG och var ingen vacker läsning, varför medlemmar i sällskapet yrkade på en polisutredning.

Vad hände sen?

Misstankar om ”insiderbrott” med Lundborg som huvudperson startades 2020 av Ekobrottsdmyndigheten, då han även lämnade ”med omedelbar verkan” som styrelseledamot i Kindred Group. Åtal följde för grovt insiderbrott. Snyggt jobbat, hur i hela friden hamnade han på Solvalla?

Insideraffärer med aktier under täckmantel, och vinster som skulle betala av ett lån på 30 mkr. Stora summor, privat lån från en miljardär, som Lundborg inte hade pengar till. Då fick Ekobrott nog, åklagaren satte fart. Lundborg hade (enligt FUP) utnyttjat sin ställning som styrelseledamot hos börsnoterade G5 Entertainment (mobilspelsutvecklare) och spelbolaget Kindred Group. Facit blev två fall av misstänkt grovt insiderbrott. Suck.

Lundborgs försvarare Olle Kullinger sa naturligtvis att hans klient förnekade brott. Vad skulle man annars kalla det då?

Markaffären med signum Lundborg

2008 beslöt Stockholms Travsällskap att utreda Stockholm stads förslag att flytta Solvalla närmare Bromma flygplats.

– Det är ett riktigt spännande förslag och det måste vi ta chansen att utvärdera in i minsta detalj, sa VD Stefan Lundborg

Solvalla skulle alltså flytta närmare Bromma flygplats, med risk för att få inflygningsbanans flygplan i huvudet på hästarna + en multiarena för Brommapojkarna som skulle byggas intill banan och så 3 500 lägenheter på platsen där Solvalla låg innan...

– Spontant ser jag inga nackdelar med förslaget, sa Lundborg.

Att göra det tillsammans med Stockholms stad skulle innebära nya möjligheter, ekonomiskt trygghet, flytta fram svensk travsport, bli ett föregångsland, sa Lundborg.

Lundborg har sen han lämnade som VD för Solvalla fortsatt som hästägare.

Hovtramp foto

2010 klev Tore Fyrand från Norge in på Solvallas scen som travbanechef, efter att ha varit generalsekreterare i Norska Travsällskapet ända sen 2002.

Idag styrs Solvalla av tre gubbar som verkar ha det riktigt trevligt ihop. En f.d spelare, en marknadsknutte och en VD med stora ambitioner. Det är lugnt och skönt nu för tiden, även om själen på travbanan försvunnit och Mammon styr..

Hovtramp/Ilse - stallbacke född 1927

Fler Solvalla-galenskaper i modern tid?

Markförsäljning på Solvalla karvar ständigt på området. Med svikande publikunderlag dog först Solvalla stallbacke. Med en ”ledning” som mest såg om sitt eget hus gick det snabbt. Skogen krympte, stallen tömdes på tränare (renoveras ej) och används idag bara som gäststall.

Travskolan har kvar en backe, en kort slinga, ett ridhus och tävlingsovalen att bedriva sin verksamhet på. Hagarna gränsar till ett nybyggt småhusområde (snart blir nån allergisk) och gamla BG-banan är bil och bussparkering sedan länge.

Solvalla Travbana tecknade redan 2018 avtal om att sälja av mark runt travbanan. 2.000 nya bostäder planeras i området kallad Solvallastaden. Sex kvarter (83.000 kvadratmeter) med Kistas tvärbana ända fram till Solvalla. Miljoner som rullar in till Solvalla och som kanske räcker för att skapa en attraktiv, ny anläggning? Hoppet är det sista som överger oss traventusiaster, men vill nog se det med egna ögon först.

 

EAP foto - Bo W Takter med Johnny och Jimmy

Bo W Takter 1986:

Centralstyrning. Vilket otäckt ord. Men det är där vi befinner oss. De enskilda banorna tillåts inte få någon egen profil längre. Folk i ledande ställning drar sig in i sina moduler. Drar sig undan, vågar snart inte prata med den som tillåter sig ha en egen mening. Man är rädd om sina positioner, tänker inte på den egna banan som skall utvecklas. Utvecklas individuellt efter egna idéer, precis som jag själv vill utvecklas...

Man kan inte vara positiv jämt, men nån gång hade ju varit kul...Trevlig kväll! Hovtramp/Ilse

 

Vem fikar med vem?

 

Hur i hela friden gick det här till?

Enelt att svara på. Det ÄR skillnad på skit och pannkaka.

Banförhållande: Lätt bana Eskilstuna 17 april 2023

Strukna p.g.a banförhållande!?

Daniel Redén/Stall Zet

10 GIULIETTA ZET (banförhållande)

8 MADAGASCAR (banförhållande)

5 PROXIMITY (banförhållande)

Kvalhästen (samma travtränare) överlevde, hoppas man ju.

 

Feta rubriker berättade om vändningen hos ST/Svensk Travsport, efter Daniel Redéns ilska, då han först liksom alla övriga aktiva, fick 10 dagars startförbud på sina hästar.

...vad i hela friden är det här för gräddfil (vändning) hos ST!?

Det enda positiva i ST:s ”vändning” är att övriga aktiva nu slipper bli arga eller få startförbud på grund av banförhållanden, tack Redén. Snacka om att "stjärntränaren" bildat prejudikat för kommande fall. Nu kan aldrig någonsin någon tränare mer få startförbud på häst av detta skäl, alltså när tränaren inte gillar underlaget på travbanan...För det ska ju vara absolut likvärdig behandling inför reglementet, eller hur.

 

Hovtramp foto

This is it! Stall Zet

Daniel Redén strök tre hästar från V64 på grund av hård bana. Hästarna fick tio dagars startförbud. Efter Redéns ilska tvärnitade Svensk Travsport och plockade bort startförbuden!  - Att han tänker på hästarnas välfärd är naturligtvis bra i det här läget, sa Robert Karlsson, Sportchef på ST

Redén var inte nöjd med banförhållandena på Sundbyholm, banan var enligt honom för hård, och han valde att stryka sina tre hästar. 

Citat från Instagram/Daniel Redén:

Travsporten, i bland förstår man sig inte på den, i går strök jag mina hästar då banan var på tok för hård och skulle skada mina hästar mer än det gjort nytta. Som tack för att vi värnar om våra hästar fick alla tre en bestraffning på 10-dagars startförbud”.

Jag försökte även föra en diskussion med banmästaren, som förklarade att det inte gick att harva i banan, då hade stora kakor grus och sten kommit upp. Men, jag är nöjd med mitt beslut, det är hästarna som gör jobbet och ska ha rätt till ett bra underlag”. 

 

Hovtramp foto/Lasse - pressmöte med - "Vi är sporten"

Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson ändrade (tog bort) startförbuden, då ärendet varit föremål för diskussion och man beslutade sig för att ta bort Redéns tre startförbud.

– De tas bort. Måldomarnämnden (?!) hade inte fått full information, vilket de fått nu, och då är vi överens om att vi stryker startförbuden. Vad vi förstår var det väldigt hård bana i början av kvällen, men blev sedan blev bättre, enligt flera vittnen. Då hade Redén redan strukit hästarna och åkt hem. Och att han tänker på hästarnas välfärd är naturligtvis bra i det här läget, då tycker inte vi att han ska ha något startförbud, sa Karlsson.

 

Undrar vad övriga 52 tränare som startade på Eskilstuna den tävlingsdagen tyckte om beslutet?

Men, inget ont som inte har något gott med sig. Då vet man i alla fall vad man ska åberopa nästa gång banunderlaget inte passar starthästen. HÄSTENS VÄLFÄRD och likabehandling från Svensk Travsport, av ALLA travtränare.

 

Vi som är gamla i gården vet att det där med likabehandling kommer aldrig att hända, eftersom motsatsen redan hänt, inte bara en gång. Fast vi kan ju alltid använda Uppförandekoden mot ST:s handläggare, den omfattar ju ALLA! 

Varför?

Eftersom det egentligen är "Vi som är sporten!”

Hovtramp/Ilse

Foto: Hovtramp/Lasse 

 

 

 

 

 

 

 

Vem bestämmer?

...Bestämmer? Vi alla travmänniskor vet svaret.

Borta med vinden? Några offras, andra får en klapp på axeln och bjuder på fika på sin fantastiska gård. En låtsasvärld, som vi övriga tvingas delta i.

Tillbaks på jorden

En vecka utan uppkoppling till v(ä)rkligheten, osociala media och FB, där för många narcissister och psykopater samlas, för att få strålkastarljus på sin egen förträfflighet och undvika självdöd. Egentid utan internet är mental vila, rekommenderas emellanåt! En vecka utan titt på ”nätet” eller i dagstidningar, bara bräkande lamm, gnäggande hästar och grisar som smaskar, det är vila på riktigt.

 

Kvarkan slog till! Nä, den slår inte till. Det handlar om daglig hygien och bondförnuft. Stallutrymmen högtryckstvättas precis som transporter och gäststallar. Om rasthagar mockas, harvas och läggs i träda nån jävla gång, hästar maskas regelbundet och tävlingshästar och avelsverksamhet inte blandas ihop, hade utbrott minskats betydligt. Oskyldiga drabbas värst, när skitgrisar undviker hänsyn till både djur och människor.

 

Klipp ST/hävd kvarka-isolering för fyra tränare på Romme Smittskyddsgruppen på Romme har i samråd med Svensk Travsport beslutat att häva kvarkaisolering för fyra tränare med stallar på Rommetravet, Joakim Eskilsson, John Byström, Elinor Lindberg och Tommy Eriksson. De hästar vars isolering nu hävs har inte haft symptom på kvarka vare sig före eller under isoleringstiden.

Isoleringstid som Smittskyddsgruppen tillämpat är längre än den kliniska sjukdomens inkubationstid på 14 dagar vid nyinfektion.

Sulkysport  Krönika Claes Freidenvall Det behövs inga frifräsare, klipp:

Joakim Elving, Rommetränare: Veterinärerna har blivit något av travsportens frifräsare och det är något som stör mig när det krävs ”ansvar” av alla andra aktiva inom travets värld, men inte av djurläkarna. Sulkysportens frifräsare, den etiketten passar mycket bättre på honom själv.

 

Foto: ALN - Lars Åslund veterinär/B-tränare Romme - dubbelseger 2017

Veterinär som åsyftas är Lars Åslund, hästveterinär med låååång erfarenhet av sporthästar. Har gedigen bakgrund ända sen mitten på 70-talet, praktiserade hos de absolut bästa. Ja, jag jobbade där.

 

Foto: Lars Åslund som ung (1976) på Hästsjukhuset Solvalla...

Åslund vet, att tränare inte borde kasta sten i glashus. Han har helt säkert koll på de flesta i sin egen rähjong. Inte minst som B-tränare. Hygien och seriös verksamhet utan genvägar, går dessvärre inte att klona på tränarutbildningen. Elfving hade senast 2018 ett skitår på grund av virus i stallet, så en högtrycksspruta vore nog inte fel investering.

Ja, jag har gästat stallet på travbanan med starthästar, inte imponerad.

Orättvisan kvarstår, det ÄR skillnad på skit och pannkaka!

Svensk Travsport beslutade att amatörtränare Bo Ralfeldts licens skulle dras in, sedan han behandlat sin häst, Cypress Point, med laser inför start på Solvalla. Jaja, rätt ska vara rätt, men se då för bövelen till att alla som ”döms” av Svensk Travsport – får likvärdiga straff! Vad är en enda överträdelse som dessutom kostar koftan, mot att vara skyldig miljoner och ha dopat häst på riktigt!?


Travtränaren Tomas Malmqvist dömdes enligt 12 § g) Antidopningsreglementet till böter på 20 000 kronor. Kan väl knappast motsvara insprungna stålar eller vara rättvist i jämförelsen.

Klipp från beslut länk:

Tomas Malmqvist A-licensinnehavare Jägersro förnekade kännedom om att förbjudna preparat funnits i stallutrymmena. Han har dock inte förnekat att förbjudna preparat m.m funnits i stallutrymmena (Vad är med mera) ?

I november 2022 genomförde ST ett oannonserat besök. I samband med kontroll i stall påträffades fyra flaskor franskt blister Baume Caustique, Cederolja och dropputrustning. Cederolja och blister är förbjudna substanser enligt reglementet, det vet alla med anknytning till trav. Vad i hela friden dropputrustning används till, kan man ju bara spekulera om. I Frankrike där Malmqvist haft stora framgångar görs andra bedömningar än i Sverige.

 

ATG foto - Mathias Andersson

Mathias Andersson lär knappast få tillbaks sin tränarlicens från ST. Här ligger inte bara en hund begraven, snarare en hel kennel. Allt står inte på Facebooks travnät, och den där proppmätta advokaten borde nog fundera två gånger innan han gör infantila uttalanden i slaskpressen.

Svensk Travsport ”städar” och det är vi glada för, ser fram emot när enkla slagningar i belastningsregistret och koll hos Kronis blir självklar policy, innan licenser kvitteras ut.

 

Uppförandekoden, ja den behöver v(ä)rkligen uppdateras!

Äntligen får Silvergrisens löntagare ett regelverk att rätta sig efter! Nu ser vi fram emot att beslut och domar som hamnar under Silvertaket bedöms efter exakt samma facit och regelverk.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Vad hände med Shergar?

Svar: Ingen vet!

Vad hände egentligen med Shergar?

 

Året var 1981 då Shergar vann engelskt galoppderby på Epsombanan.

Ett av världens mest prestigefyllda lopp, distans 2.400m.

Shergar vann Epsom Derby med onödiga tio längder och noll motstånd. En klassisk vinnare som inte hade något mer att bevisa efter Derbyt. Helt överlägsen i sin sista start drog han sig tillbaks till avelsboxen.

Två år senare kidnappades avelshingsten Shergar, och återfanns aldrig.

 

Tips, teorier och spekulationer kretsade i åratal runt den kidnappade Shergar. IRA misstänktes länge för kidnappningen, andra inblandade trodde att Shergar blev folket runt hästen övermäktig, så att de till slut tvingades göra sig av med den bortskämda, mycket krävande hingsten.

Död och begraven?

Eller tävlade han kanske vidare under annat namn? Byttes ut mot någon annan häst i USA, verkade kanske i aveln i smyg? Ingen gissning har bevisats, ingen enda vet svaret, utom de inblandade.

 

Derbysegern med Shergar 1981

Shergar ägdes av ett syndikat där en av världens mäktigaste män Aga Khan fanns i spetsen. Den shiamuslimske imamen och ledaren Aga Khans älsklingshäst Shergar, hästen framför andra var favorit inför Epsom Derby, storloppet som han också bekvämt vann. Efter segern slutade Shergar tävla (3 år) och ägnade sig enbart åt avel.

Den välväxta svarta hingsten med vit bläs och vita sockor var inte bara vacker, Europabäst 1981, The Wonder Horse.

Sir Michael Stoute tränade Shergar under hela hans karriär, hingsten värderades till tio miljoner pund året då han försvann.

Shergar kidnappades i boxen hemma på gården Country Kildare på Irland. En gård som Aga Khan hade ägt i över 60 år vid hästens försvinnande. 1983 var Shergar fem år och betade grönt, irländskt gräs utan att ana oråd.

Kidnappningen av Shergar inleddes med att två beväpnade, maskerade män tog sig in hos förstemannen James Fitzgerald i hans bostad på gården. Fitzgeralds familj låstes in i ett rum, James tvingades med ut i stallet för att under vapenhot öppna Shergars box.

James låstes in i en hästtransport och släpptes ut fyra timmar senare, 6 mil hemifrån. Polisförhören med stallchefen duggade tätt, samröre med kidnapparna misstänktes först, men ingenting kunde bevisas.

James telefon var under ständig bevakning, till slut kom samtalet alla väntat på. Två miljoner pund ville kidnapparna ha för att släppa Shergar, men efter förhandling drog kidnapparna till med 40.000 pund.

Meningen var att de 40 medlemmarna i ägarsyndikatet skulle betala 1000 pund var, men samtliga vägrade. Anledning var att man inte ville uppmuntra kidnappare att göra om samma sak mot andra hästägare. Polisen fick in säckvis med tips från folk som inbillade sig att de sett Shergar, både levande och död. Shergar var som avelshingst försäkrad för en jättesumma, men utan bevis för att han verkligen VAR död, vägrade försäkringsbolaget Lloyds betala! Blev någon förvånad?

Hingsten kom aldrig till rätta och kidnapparna gick fria.

En tidigare medlem i IRA som bytte planhalva skrev i sin bok "The Informer" att Shergar dödats och grävts ner, eftersom kidnapparna inte kunde hantera hingstens humör.

 

Klipp: Klockan 20.30 hörde Jim Fitzgerald som bodde på stuteriet, en knackning på sin dörr. När hans son öppnade dörren trängde sig tre beväpnade män med ansiktsmasker in.

”Vi är här för Shergar. Vi vill ha 2 miljoner pund för honom”

Jim började sitt yrkesverksamma liv på Ballymany Stuteri vid 16 års ålder, efterträdde sin far i slutet av 1960-talet. Han utvecklade samhörighet med Shergar som senare skulle skapa tävlingshistoria.

Kidnapparna ledde in Jim i stallet under pistolhot, hans fru Madge och de två yngsta av deras sex barn Patrick, 8, och Gillian, 5, hölls inlåsta i huset.

Shergar hämtades ur sin box och lastades i en väntande transport, där fyra gängmedlemmar satt, medan Jim knuffades in i en annan bil. Jims fru varnades för att han skulle dödas om hon larmade polis. 

Jim mindes att de flesta i gänget var upphetsade, viftade med vapen och skrek högt. De viftade med sina revolvrar, en var mycket aggressiv och en annan sa "förlåt" till honom.

Efter att ha kört runt på Kildares bakvägar i över tre timmar släpptes Jim utanför byn Kilcock, 30 km från Ballymany. "De sa åt mig att inte se tillbaka, och det gjorde jag inte heller”..

2006 hade prinsessan Zara (Aga Khans dotter) hästen Visindar till start i Epsom Derby, och nog hade det väl varit lite speciellt att vinna just det loppet, 25 år efter Shergars försvinnande. Visindar var favorit men slutade femma.

Shergar – icke att blanda ihop med ”hästhuvudet” i filmen Gudfadern, den hästen hette Khartoum.

Hovtramp/Ilse


 Hovtramp/Lasse - "Kotten"

Ps. nu sticker jag på hästsemester en vecka, ha det! Ds.

Natt Svart

Foto: Lars Brundin - Lena Natt och Dag

Lena Natt och Dag (ja, hon heter så) i Skurup, Skåne har hela 19 beslut från Länsstyrelsen att läsa vid nattlampans sken. En enda gång har hon sagt att hon ”ger upp” under 11 år, men så blev det inte...

Verksamheten har fortsatt trots allt trassel med indragna tillstånd och vite. I början av 2020 drogs tillståndet in för Akka Ridcenter för andra gången, beslutet överklagades, Kammarrätten gav tillbaks tillståndet men då drog Länsstyrelsen in det igen.

Ingenting har hjälpt, varken myndighetsuppmaningar eller beslut. Ridskola, ridläger och privatundervisning har fortsatt drivas, följetongen Akkas ridcenter har hela tiden haft kunder. Överklaganden har nu nått vägens ände, när högsta förvaltningsdomstolen avslog överklagan och tillstånd saknas att bedriva verksamhet.

Akka Ridcenter - Sydsvenskan

Lägerdeltagare och föräldrar har riktat stark kritik mot Akka Ridcenter och Lena, som även petats av Ridsportförbundet. I första hand har det handlat om bristande säkerhet vid lägervistelser. Lena nekade till att tillstånd dragits in när när redaktionen på Hippson kontaktade henne. Strax efter lades lägerannonser ut och Länsstyrelsen gjorde nytt besök.

Minst femton hästar fanns på gården, men ingen inspektör kunde gå in i stallet, eftersom varken Lena eller personal fanns på plats vid det oanmälda besöket. Utredning pågår om det ska erläggas vite enligt Länsveterinären i Skåne. Vite har tidigare utfärdats för skräpig omgivning, bristande hygien och renhållning i stall och stallkök samt inhysning av unga immigranter (pojkar) som jobbat utan tillsyn i stallet.

Hovtramp foto

Lena Natt och Dag anger att hon alltid direkt åtgärdat de anmärkningar och brister hon fått nedslag på, vilket inte finns vidimerat av Länsstyrelsens handläggare. Lägerdeltagare har också anmält till Länsstyrelsen och även vittnat om hur en 15-åring under lägervistelse både blev sparkad på benet, trampad på foten och blev biten i armen av flera olika hästar.

Flera olika lägerdeltagare har vittnat om bristande närvaro från Lena Natt och Dag och lägerledaren på gården under lägervistelser. En vuxen lägerdeltagare berättade att hon känt sig tvungen att hjälpa barn på lägret, samt att deltagarna utsattes för stora säkerhetsrisker. 

– Redan andra kvällen fick jag trösta barn. Ganska snabbt märkte jag att det här var inte ett läger, det var mer som att man bodde där och hade ridlektioner. Det förekom inga lekar, ingen uppvisning eller andra aktiviteter som utlovats.

Lena Natt och Dag har stridit hårt för sitt indragna medlemskap och tillstånd i snart 11 år, hon har inte hört kritiken tidigare, elever har visst haft vuxen med sig i stallet och inga regler har brutits.

Akka Ridcenter har granskats under lupp av Länsstyrelse, Ridsportförbundet, Press och Media och Plus SVT. I Plus beskriver en tidigare elev det kaos som omgav dem för dyra pengar. Ingenting gjordes med säkerhetsrutiner och hästarna agerade därefter. Hästar sprang ut och in i fel boxar, sparkades medan eleverna stod på rad med krattor eller grimmor i händerna och slog både mot och på hästarna.

Konsumentverket är faktiskt den tillsynsmyndighet som ansvarar för kontrolltillsyn av landets ridskolor, men något riktat besök har inte gjorts på tio år! Hur nu det kan komma sig. Om Länsstyrelsens utläggningar i 19 olika beslut stämmer får man kanske vara glad att inga värre olyckor har hänt. Lena Natt och Dag fortsätter i alla fall hårdnackat att förneka att det finns brister på anläggningen. Hemmablind?

Erbjuder fortfarande ridskola och håller igång lägerverksamhet, trots förbud och indraget tillstånd, söker kontinuerligt nytt tillstånd.

Parallellt med Akka Ridcenter har Lena Natt och Dag bedrivit en hyfsad professionell galoppverksamhet. Om har hon inte haft en jäkligt duktig hjälp till galopphästarna, har hon förmodligen trots allt en del kunskap i botten av eländet. Total vinstsumma innan licens ”avslutades” december 2022 blev 5.326.390:- och 111 segrar.

I näringsverksamheten finns också en lukrativ, välkänd hästtransportfirma sedan många år. Hästar transporteras till Danmark, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike och England. Håkans Hästtransporter kör hästar de flesta sträckor i södra och mellersta Sverige och Norge. En vanlig transportrutt är Stockholm-Malmö-Danmark-Tyskland-Holland-England-Newmarket.

Olydig? vet inte vad man ska kalla det, men saknar bevisligen förmåga att efterleva myndigheternas beslut. Det är hon knappast ensam om. I alla hästsporter finns folk som inte inser sin egen begränsning, saknar pengar eller saknar nödvändig kompetens. Samtidigt måste man väl ha en viss förståelse för att det är svårt att bara ”sluta” efter 30 år med häst. Fast en sak är säker, Länsstyrelsen kommer aldrig att ge sig!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Who´s the leader of the P...?

Hovtramp - Gubbmaffia bestämmer?

Anders Malmrot (sportchef Solvalla) och Robert Karlsson (sportchef ST) har gemensamma funderingar om hur travtränare utnyttjar propositionssystemet. Ett par innovativa tränare anmälde en hel drös hästar till ett och samma lopp. Händer speciellt ofta i 3-åringslopp med feta prispengar. Travtränarens jobb är visserligen att se till att hästen kommer med i lopp och dessutom springer in pengar till kunderna.

So far so good. Att transportkostnad för hästen blir lägre om bussen är full med hästar, det fattar vem som helst. Alltså, när flera hästar delar på resan. Många bäckar små, det är inte gratis att ha häst i träning.

Fast, det var inte syftet med massanmälan från en och samma tränare. I Mattias Djuses fall (inför 3-åringslopp på Solvalla) kändes det mer som en markering, alternativt skrämskott åt konkurrenter. Halva loppets preliminäranmälda hästar kom från Djuses stall. Några tränare drog öronen åt sig, hur skulle de kunna veta... att det egentligen bara var en häst påtänkt för loppet, resten var bara lösa skott.

 

Får samma tränare däremot med fem treåringar från samma stall i samma lopp, då bör nog proppmakaren fundera på att dra norsken. Spelsäkerheten är i gungning när fem hästar från samma stall möts i lopp. Detta fenomen har pågått länge, ingen nyhet precis. Borde kunna ändras, om sportcheferna nu upplever det som ett problem? Eller spelarna?

Fabrikstränarna lär ju knappast gnälla, värre för den som bara har en häst att anmäla. Vem vet vad "de där fem" från samma stall har kommit överens om?  Svårigheten att få svar på mail från Karlsson kan jag intyga. Kanske är han liksom många andra rädd för pennan, tredje statsmakten.

Spelsäkerhet och skrämselpropaganda, i detta fall faktiskt bådadera...

Hovtramp/Lasse - Tarzan

Stefan Tarzan Melander var som oftast ”först” med otyget att anmäla ut halva kullen i samma lopp.

Gnäll inte, vem bestämmer egentligen? ST, ATG eller proppmakaren på ST? Skyll er själva, eller ändra reglementet...

Hur gick det då för tränaren Magnus Djuse?                                      Han med skrämselanmälnimgarna som senare togs bort?

Djuse-tränade Global Wishmeluck vann loppet Vinterfavoriten på Solvalla med 100.000 kronor i förstapris. Segern med Global Wishmeluck var stallets elfte i år, Djuses hästar har redan sprungit in 1,8 mkr, vilket innebär 16:e vinstrikaste träningsstall i landet just nu. Det här var fakta, inget smörande och nu var jag översnäll en kort stund, berättar inte varför.

   

Hovtramp foto

Släpp hästarna loss, det är vår!

Snart så, 29 april öppnar Skrubbstravet dammluckorna, då vet man att det är vår. Fast med den prisbomb Rederi Gotland släppte tidigare är det tveksamt om några hästar över huvud taget har råd att besöka ön?

Gotlandsupproret, hallå vart tog ni vägen? I Paris stjälper bönderna dynga på paradgatan mitt i stan, här hytter vi lite försynt med näven...

Ändå värre är givetvis att ö-hästarna inte har råd att besöka (tävla) på fastlandet, avstängda från tävlande på grund av ett privat rederi! Man tar sig för pannan. En väg över vattnet. Är inte Gotland svenskt?

Hästar som trotsat priset under vinterhalvåret har i sällsynta fall fått lite pengar över till havre. Så dyrt har det blivit. Kommer lånekuskarna till ön i sommar då? Några unga mestvinnande flyger fortfarande på barnbiljett, kommer säkert om de får köra många lopp. Bara råttgift i kaffet kan stoppa den kategorin.

 

2021 gjordes en inventering av hästar och licenser, kanske intressant att veta hur många konkurrenter man har i travloppen?


 Hovtramp/Ilse

Veckan som gick lämnade ytterligare några djupa hovavtryck

Excellent Torkdahl var anmäld till lopp på Jägersro men Svensk Travsport stoppade start för den danska hästen.

Anledning? Ägaren hade en skuld på 19 (nitton) kronor till ST.

Att Excellent Torkdahl vunnit sin senaste start och ägaren hade 30 000 på ST-kontot till godo, det hjälpte föga.

Konstigast av allt, måste ändå vara att ägarens andra häst Hernando - startade samma travkväll!

Man slutar aldrig förvånas

Hovtramp/Ilse

Hjälp till självhjälp!

 

Hovtramp/Lasse - ingen bra reklam

Vilken hjälp kan ST/Svensk Travsports löntagare bistå sina kunder med, alltså travsportens aktiva utövare?

Svar: i princip ingen hjälp alls.

Vilken hjälp kan TR/Travtränarnas Riksförbund bistå proffstränarna med?

Svar: i princip ingen hjälp alls.

Oavsett om det gäller hästen, kusken, tränaren eller travutrustning är hjälpen oftast bara en hänvisning till jurist/advokat eller en blankett.

Ligger man skadad i fosterställning finns inget bollplank i Silvergrisen, det blir en lång och ensam kamp mot Försäkringsbolag om kronor och kroppsdelar. Blir du påkörd eller överkörd i travlopp, får utrustningen demolerad, då får du i princip själv lista ut vilket av ST:s upphandlade bolag som ska kontaktas. Som jur. ombud slutar man aldrig att förvånas.

När båda skalmarna på en sulky bröts av efter välriktad spark från taggad häst hamnade ärendet på mitt skrivbord. Aktiva tränare orkar oftast inte brevväxla, ringa, maila, hitta ”bevis” för att den påstådda skadan hänt. Många faller till föga efter några försök och biter ihop utan att få en spänn. Man ska ju som tränare hinna träna hästarna också.

Vid ett tillfälle hos ST:s partner Försäkringsbolaget sa skadehandläggaren – men den tränaren har ju redan fått en ny sulky i år! Fått? Knappast. Efter diverse hot utreddes ärendet. Standardsvar: det står på blanketten. Tack.

Men...trodde nog att ST:s kunder hade en viss juridisk möjlighet till hjälp? Konstateras kan att Hemförsäkring fungerar betydligt bättre än Licensförsäkringen.

ST:s TDS-avdelning fakturerar åt professionella travtränare som nyttjar tjänsten. Nä, det är inte gratis. TDS-avdelningen (factoringbolag) sköter underlag för travtränarna månadsvis, vilket omöjliggör skulder, allt ska vara betalt i tid. Några kronors skuld kan betyda startförbud för hästen.

Insändare i Sulkysport av uppfödare/hästägare

Har tränaren rätt att kvarhålla min häst när jag vill flytta?

Jag är ägare och uppfödare till häst i träning hos svensk proffstränare och har bestridit några fakturor via Svensk Travsports TDS-system, och har nu några frågor jag gärna skulle vilja ha svar på.

Jag har ifrågasatt veterinära behandlingar som tränaren beställt utan att kontakta mig, saknar förutom underlag även löpande rapportering från tränaren. När jag meddelat tränaren att jag vill hämta hem min häst får jag till svar att det får jag inte göra innan fakturorna är betalda.

Har kontaktat ST:s sportavdelning och kundtjänst, fått besked att det är tränaren jag ska kontakta, ST är inte ansvariga att visa mig TDS-underlag.

Frågor till ST:s VD Maria Croon, svar visas i kursiv stil.

Är Ni på ST TDS ansvariga för gjorda debiteringar med underlag?

Tränardebiteringssystemet (TDS) ger tränarna möjlighet att debitera genom Svensk Travsport avseende fordringar och skulder från tränarverksamheten. Tränaren är ensam ansvarig för det underlag som upprättas och för att förändringar i underlag rapporteras till ST. De fakturor som här är aktuella avser träningsavgifter (och i vissa fall tilläggsfoder). Inga av fakturorna avser veterinärkostnader.”

Har tränaren rätt att kvarhålla min häst trots att jag till del gjort bestridande av gjorda debiteringar?

Det beror på hur situationen ser ut. Om parterna har ett avtal som innehåller en sådan rätt så ja, men annars som huvudregel inte - utan tränaren får då istället driva in sin fordran genom inkasso och Tingsrätt.”

Min fråga till ST och TR blir även om detta nekande från att hämta min egen häst följer överenskommelsen om ”Code of Conduct” och om det är förenligt med god branschsed?

”Här finns obetalda fakturor till tränaren under en längre period och det föreligger en tvist mellan parterna. Svensk Travsport har i frågan varit i kontakt med parterna för att hitta en väg framåt men det är i nuläget inte någon uppförandefråga.

 

Travtränarnas Riksförbund tar inte ställning varken för eller emot i den här frågan utan det är en sak mellan hästägaren och tränaren. Per telefon har jag fått rådet att skaffa mig ett juridiskt ombud.

Av Staffan Osterling, Generalsekreterare Travtränarnas Riksförbund

Anmärkning: en hel stab arbetar med juridik på ST, men ” kunder” hänvisas till ST:s konsultpartners, som ingen ens har råd att ringa!

I det här fallet skulle jag som hästägare ha hämtat min häst och sedan stämt travtränaren via Kronofogdemyndigheten med underlag av den faktura som jag ej godkänt, och inte ens stämmer. Kanske lite sveda och värk också ska plussas på. Det ska inte vara gratis att stjäla någons häst.

Att behandla hästägarens häst veterinärt utan att ha fått godkännande ingår inte i god branschsed. Inte heller att neka hästägarens att hämta sin häst. Betala för uppstallningen de fjorton dagar extra som finns i branschavtalet, och du tränaren, bråka inte i onödan med hästägare, de börjar bli sällsynta. Speciellt inte om man som du proffstränaren redan har ett skamfilat rykte, på grund av tidigare hästkidnappningar och annat trassel. Duktig travtränare, jovisst, men man äger inte hästägarnas hästar.

 

Hur ser lagen utanför Silvergrisen ut?

Vad gäller vid kvarhållandet av annans egendom? Häst?

I det fall att en förvarare lägger ner en nödvändig kostnad på egendom åt någon annan, och ägaren till egendomen inte betalar denna kostnad, har näringsidkaren rätt att kvarhålla egendom som säkerhet för sin fordran mot ägaren, det kallas för retentionsrätt, går att utläsa ur 12 kap. 8 § handelsbalken, men utgör även en allmän princip som kan aktualiseras när en fordran uppstått på grund av ett förvaringsuppdrag. Retentionsrätt innebär en förmånsrätt (en slags panträtt) för den som kvarhåller egendom i enlighet med 4 § p. 3 förmånsrättslag.

Så vad finns för hjälp för hästägare med häst i proffsträning att få? eller rättare sagt vad betalar man för? En hänvisning till juristhjälp, svindyr partner till ST eller egen juristhjälp utanför huset.

Vilken juridisk hjälp kan travtränare och hästägare alltså få av ST och TR? I princip ingen alls, sorry!

Se om ditt hus i tid!

Hovtramp/Ilse

 

När ingen ser eller hör men alla vet...

Länsstyrelsens foto

Nä, inte nu igen!

Det här är ingen ”rolig” blogg, speciellt inte när man känner igen personen det handlar om, men inte kunnat åtgärda problemen, eftersom det är ett hav emellan. Utelämnar namn på både handfallna handläggare Länsstyrelsen, personen ifråga och travtränare och aktiva som borde uppsöka Synsam snarast.

Foto: Länsstyrelsen - ska föreställa en häst...

Om alla dessa duktiga travmänniskor åtminstone lät bli att sälja hästar till en sjuk person och sedan fälla kommentarer när de låtit i princip sex hästar svälta ihjäl. Skäms på er!

 

Länsstyrelsens foto - tomt badkar

Hur i h-e kan ett helt gäng hästar svälta och törsta ihjäl, för att till slut bli bortforslade som utmärglade pappersdockor av Länsstyrelsens handpåläggare år 2023?! Efter två länga år av svält och nöd. Sex hästar i en hage, utan vatten och foder. Utan foder klarar sig djur länge, men VATTEN, viktigare än foder.

En häst orkade inte ens resa sig när Länsstyrelsens utsända äntligen anlände. Har ingen enda travttränare, ryttare, släkting, granne, bekant, förbipasserande cyklist, bilist, promenerande hundmänniska märkt någonting!? Är alla blinda?

Ja, jag vet dessvärre vem personen är. Konstig var han redan för flera år sen och "konstig" får man faktiskt vara, men inte låta det gå ut över oskyldiga djur. B-tränare med tränar och kuskrlicens på travbanan, med stall där de flesta passerar nån gång. Har inte travbanans betalda gäng någon enda koll på licensinnehavarna?

En av hästarna som skulle starta 2021 ströks tre gånger i rad, är inte det en väckarklocka? Vad ska vi annars använda paragrafen ”ej i tävlingsmässigt skick till” ?

Kuskar som kört åt honom tidigare och betraktat eländet på nära håll, travaktiva som selat ut i samma gäststall, före detta hästägare som sålt hästen till en otillräknelig person, och tidigare tränare till hästarna, var det ingen enda som reagerade? Nä, bevisligen inte.Djurskyddsärenden tar oftast orimligt lång tid, såvida du inte har ordentligt på fötterna och står på halsen på myndigheterna. Har agerat ett par gånger som (d)juridiskt ombud, eftersom de flesta i närheten av elände är konflikträdda och helst anmäler anonymt, vilket tar dubbla tiden statistiskt.

ST och SG har visselblåsarfunktion, vad hjälper det när det i ett fall tog ett par år att bli av med fanskapet som SG inte klarade av, och stora prispengar bytte ägare med hjälp av jävig målvakt. Vad är vi rädda för? Punkterade däck, post med vitt pulver, paket med åtta flagggstänger i?

Djurskyddsinspektörer behöver förstå att långvarig svält slutar med plågsam död. I en av Länsstyrelsens beskrivningar påstods att den häst som inte orkade resa sig i hagen av kraftig undernäring inte led fysiskt, bara psykiskt. Vad är det för .... som besiktigar och skriver under utredningar?

En av hästarna i det här fallet avlivades omgående akut och fem hästar omhändertogs på grund av kraftig undernäring och vanvård. Ett par hästar ytterligare avlivades senare på grund av djurskyddsskäl. Länsstyrelsen tog beslut efter att äntligen ha gjort sin djurskyddskontroll i en hage på mellersta Gotland . Det är förvånande att det kan gå så lhär ångt", sa djurskyddshandläggaren på Länsstyrelsen, är nog benägen att hålla med henne.Överlevande hästar har stallats upp i ett av Länsstyrelsen godkänt stall för vård, väntan på vad som ska hända härnäst.
Risk finns, att hästägaren blir tagen i örat och får tillbaks hästarna med förhållningsorder. Alltså tvingad ge hästarna foder och vatten. Den som inte ens fyller på vatten i badkaret som fanns i hagen ska ha djurförbud för evigt. Förverkad rätt att ha vårdnad om djur ska det givetvis vara!

Orsak? Antagligen är den här pajasen sjuk, tokig, förvirrad, pank, deprimerad. Det skiter jag i, han ska aldrig mer få ha en häst i sin ägo. Han har förverkat sin rätt för evigt!

Född -65, har haft hästar mycket länge. Licenens avslutades 31/12 2021, men inte hästarna. De blev kvar.

En av hästarna hade hos tidigare tränare 7 segrar (7-7-8). Ströks från lopp 2021 för den här ”tränaren” de fyra sista anmälningarna till lopp, hästen har bott på Gotland sen 2019. Ingen reagerade i tid? Banveterinärer, funktionärer, sportsekreteriat...

En av de övriga hästarna (född 2017) har 3 oplacerade starter för ”tränaren”. En annan häst gjorde tre försök att kvala utan att bli godkänd redan 2017, har förmodligen stått i hagen sen dess...har överlevt hos denna människa sen 2013.

Välkommen till v(ä)rkligheten, var beredd på att denna fantastiska tränare faktiskt rent juridiskt kan återfå överlevande hästar efter en kort rehabilitering och med förhållningsorder.

Precis därför kör det just nu omkring en handfull licensinnehavare på landets travbanor, som förverkat sin rätt att vistas där, för länge sen. Bevisföring är (och ska vara) svårtuggad, vilket inte innebär att respektive travbanor behöver godkänna deras comeback. Speciellt inte när underlag som i vissa fall överlämnats till ansvariga på travbanan räcker för att övriga seriösa aktiva på banorna inte ska behöva vara oroliga för ”grannens” nya galenskaper.

 

Den som är utan synd och har passerat hagen VARJE dag, för att komma till sitt eget stall/bostad, borde haft en höbal och en vattendunk med sig. Ett par tränare på travbanan har passerat hagen med utmärglade hästar i stort sett varje dag.

Ser man inte eländet, ska man nog inte släppa kommentarer på osociala medier eller uttala sig om folks psykiska diagnoser. När man varken gjort nån nytta eller stoppat lidandet!

Redan för FYRA år sen informerades dåvarande sportchef om den här personen som orsakat hästarnas lidande och död. En equiterapeut som blev ombedd att  behandla häst i stallet kom knappt in, hela stallutrymmet var fullt med möbler, skrot, gamla tidningar precis som i Tv-programmet ”Samlarna” vilket borde ha räckt. Men bevisligen hände ingenting, utom att Länsstyrelsen informerades, för fyra år sen.

Hästarna i stallet var samtliga fullsmockade med löss, och den tillresta terapeuten tog vägen över sekreteriatet på hemvägen för att informera sportchef om läget. So far so good. Sen då?

Ingen såg något för hästarna hade täcken på sig (året runt?) Lika dumt som om en Läkare utan gränser åker till Etiopien och inte ser att en person håller på att svälta ihjäl, för han hade JACKA på sig! Då ska man nog inte vara läkare. Inte travtränare heller, om man inte ser ett tomt badkar och en uppäten hage.

Hovtramp/Lasse

Försök ha en trevlig lördag!

Hovtramp/Ilse

Pfuii, provision eller religiös övertygelse?

 

Hovtramp/Ilse - matvrak

Om hästen, hunden och katten får välja…

Men det får de ju inte. Naturligt är inte bäst, då skulle inte hästar äta torra pellets. Bäst, åtminstone om man ska tro fabrikstränarna. Det ska gå fort och innehålla precis allt, inklusive tillsatser. Ingen ska behöva anstränga sig. Räcker till några segrar i alla fall... Tänk om vi själva tvingades äta preparerade cornflakes, sju dagar i veckan, utan fil eller mjölk till.

Helst ska det vara maskinell utfodring också, med foderautomater spar vi arbetskraft och kan fika i lugn och ro istället för att gå runt med en kärra och morgonfodra. Hästar som skitit i foderkrubban då? Smaklig måltid. Bara en liten upplysning, det ingår genmodifierad majs i storsäljande ”hästfoder” (interrimlicens hos Jordbruksverket). Hur kan man tillåta något dylikt? De vill kanske göra statistik på hur många konstigheter som uppstår i aveln, innan tillstånd dras in?

Här utanför på gårdens fält gödslades för några år sen med gratis rötslam, kolsvart sörja att plöja ner för snabb tillväxt av grödan. Som av en konstig anledning försvann både harar, rävar och andra smådjur några år. Tungmetaller och kvicksilver är inget att leka med.

Vad är det vi stoppar i våra bästa vänner? Allt möjligt och omöjligt.

Ska inte reta upp dessa hundratals foderföreläsare i onödan, väljer ett hundfoder istället. Exempel ingredienser i populärt hundfoder, rekommenderas av ”holistisk” equiterapeaut:

Konserveringsmedel, Antioxidanter, Emulgeringsmedel, Stabiliseringsmedel, Förtjockningsmedel, Geleringsmedel, Bindemedel, Ämnen för kontroll kontamination av radionuklider, Klumpförebyggande medel, pH-regulatorer, Ensileringstillsatser
Denatureringsmedel, ämnen avsedda att minska mykotoxinkontaminationen
Hygienkvalitetsförbättrande medel, bland även på påsen/burken - andra tekniska tillsatser. Hoppas hundstackarn blev mätt.

Så jäkla trött på alla dessa övertygade foderföreläsare. De påminner om Målle Lindberg, Maranata, ledare för subreligiösa sekt. Vissa föreläsare är så pelleterade att de är förgiftade av sin egen agenda. Papegojkunskap från foderproducentens manus. För det kan ju knappast vara provision eller bonus de mässar för? Skit i kemikalier och biprodukter, störst är bäst!


Hovtramp/Ilse - Malin Baryard-Jonsson

Bästa förklaring till mina elaka rader - om Malin Baryard eller Svante Båth säger att hästar ska äta kottar - är det snart utsålt på hyllorna.
Hästägare och tränare bländas ofta av trender, glömmer att läsa petitesser som innehållsdeklaration.

Har haft ärenden som juridiskt ombud, framkallade av trendiga, aggressivt marknadsförda tillskottsprodukter och även en storsäljare för stallmiljö. Ett digert grävjobb, för att hästägaren skulle få sina försäkringspengar. Med oförsäkrad häst en gigantisk kamp för att få rätt mot producenten, överbevisa att hästen skadats eller dött av just deras produkt. Jodå, vid ett tillfälle gick det, med rätt hjälp. Ett miljötekniskt laboratorium, en kemist och överkompetent distriktsveterinär.

Värdefull häst betade gräs vid stallbyggnaden, alldeles intill husväggen. Hästen smälldog av förgiftning, konstaterad vid framtvingad obduktion. Myggmedel hade besprutats på huset i bästa välmening. En kamp som hette duga blev det, innan burkjävlarna drogs in från hyllor i hästbutikerna. Följde faktiskt burken ända till BAC-numrets födelse, omlastad på andra sidan jordklotet i förorenade (otvättade) plåt-tunnor.

Gråtande hästägare, död häst. Med hjälp av rätt distriktsveterinär (hade utrett förgiftning av kor) hösten 1997 vid giftskandalen på Hallandsåsen. Problem var inläckande vatten, tunnelbyggarna använde tätningsmedlet Rhoca Gil. Som rann ut och förgiftade flera vattendrag på Hallandsåsen. Fisken dog och massor av kor förlamades och avlivades.

Veterinären sommarjobbade i norra Sverige och hjälpte till, poff! Försäkringsbolaget gav sig och betalade ut försäkringen. Däremot, kärringen som ägde burkföretaget med myggmedlet var svårare att övertala, med hot om vite hjälpte det till slut. Så går det till.

För några år sen blev jag ombedd att ”gissa” vad som orsakat fyra jämntjocka hästben. Hästen stod fastvuxen i box som en sågbock. Tre olika veterinärer hade ”tittat” på hästen, som vägrade att röra sig. Lösning heter oftast Metacam, snabbfix när man inte vet. Problemet var att problem kvarstod.

Enkelt, en liten påse fantastiskt tillskott som hela ridvärlden bara måste ha. Innehöll ingredienser som framkallade förgiftning för känsliga hästar.

Hovtramp/Lasse - Söderströms på trappan till Apoteket

Homeopathuset Elisabeth Söderström dissekerade innehållsdeklarationen på påsen, det tog fem minuter. Ett flertal förtvivlade elitryttare hade redan hört av sig tidigare till henne om den lilla påsen. Trettiotusen kronor senare blev hästen avgiftad och fick tillbaks benen. Ingen? av dessa tre veterinärer hade ens tittat på foderstaten. Borde reklamerats.

Funderar över foderföreläsare som säljer sig själva, har de provision på försäljning? Hur foderföreläsare kan rekommendera pelleterat foder och samtidigt åka runt och behandla hästar ”holistiskt” är en gåta.
Holistisk hälsa - helhet, fysiskt, psykiskt, spirituellt och socialt. 

Holistisk hälsa förespråkar rena livsmedel, undvikande av processad mat. Oraffinerad, organisk och gärna lokalproducerad mat, att välja bort halvfabrikat. I välbefinnandet för djur ingår givetvis massage, akupunktur, foderrådgivning och utvalda naturliga kosttillskott, inte syntetiska.

Hovtramp/Lasse

Smakämnen, lukt och konsistens är viktigt hos djur.

Därför väljer katten Pussy eller Whiskas. En bekant veterinär blev i sitt examensarbete snudd på blev mordhotad. Syntetiska tillsatser och biprodukter är farligt att avslöja. Kattmatsburkar följdes ända till fabriken och oetiska tillsatser avslöjades, hon kallade det för kattknark, vanebildande. Utekatter kan ta en fågel eller råtta, men hästen har inget val, om den inte vill svälta ihjäl förstås.

Flock och betesdjur är inte avlade för att stå inlåsta i en låda största del av dygnet, luftas i rökrutor utanför stallet och ingenting utom en tuss hö att roa sig med. Vart tog kuperad hag och betesmark vägen? Jaha, det måste gå fort att hämta in dem och mindre risk att göra sig illa. Inga växter att välja mellan, inte en enda träd att gnaga på. Vet inte hästfolk vad bark innehåller? Nestorn Sören Nordin hämtade både Al och Aspslyor till hagarna, träd som liknade blyertspennor när det var färdig-gnagt. Tuggterapi i trista hagar och staketstolpar av trä får vara ifred. Stackars hästar i sandpaddock med plaststaket. Inte undra på att de får ticks och stereotypier. Vi människor framkallar dem.

Hovtramp/Lasse
.
Vart tog Hästhälsan vägen? Har besökt många rid-galopp och travstall. Nä, det stämmer inte alltid med fantastiska visioner och filosofin på tränarnas hemsidor. Som ung slav fick man lära sig att hästar ska dricka vatten i två fulla (rena) hinkar. Avklorerat, lufttempererat vatten. Behövs ingen forskning på om de dricker mer ur hink än vattenkopp! SLU man tar sig för pannan. Slösa forskningspengar på dylika undersökningar. Dessutom går tryck att ställa in på vattenkoppens ”tunga”.

Även ”snålfoder” blir problem, extraskörden som snålbonden klipper för nära marken, jord och småkryp av animalisk karaktär (sorkar, fåglar) hamnar i fodret, silaget. Extraskörden (nummer tre) från samma åker köper inte stortränarna, de är "kunder" med förstatjing på prima foder.

Botulism är inget att leka med.

Bakterien Clostridium botulinum bildar olika typer av toxin, i Sverige typ B hos hästar, typ B, C och E har däremot hittats hos andra djur. I Sverige finns vaccin mot botulin (typ B) däremot inte antitoxin (motgift) än så länge (finns bara i USA).

Tja, blev vi något klokare? Bäst är att själv ta reda på fakta, innan köp av allt slags foder. Länk som bifogats till Homeopathuset har ett stort arkiv för vetgiriga, forskning SLU och SVA är också intressant för den som orkar. Övriga får fortsätta att köpa Krafft-pellets.

Trevlig måndag!

Hovtramp/Ilse

TRAMS!

Hovtramp/Lasse

Tro inte på allt du läser, ser och hör! 

TV-Travstudions expert sågade danske travtränaren/kusken/ryttaren Flemming Jensen efter vinsten 11 mars på V75 Halmstad (Sto-Eliten) för styrning med Eenymeennyminemo.

arkivbild ATG - Flemming Jensen

Konstruktiv kritik är alltid välkommen, men det som utdelades ledde till att Flemming pausat samtliga intervjuer, slickar såren i lugn och ro. Påhopp, hat och hot från upprörda spelare fyllde mobil efter loppet.

Pausa information om stallets starthästar? Det gör han rätt i, just nu. Något jäkla straff ska de väl ha, både torsk-spelare och Tv-experter. Oavsett kompetens. När tränare startar hästar i större sammanhang blir de uppringda av åttioelva tipsnissar, så fort startlistorna publicerats.

Arkivbild - Flemming Jenssens gäng rider jobb

Inte lätt att hinna köra stallets övriga hästar då. Hade under Pressbildsåren i Silvergrisen hand om ”Fem tippar V65” som publicerades i Ronden och landsortspress. Kan med facit i hand säga att det inte var lätt att få dåtida "kändisar" som ex. Stig H att ”tippa” däremot blev mindre och mellanstora tränare glada att få vara med på bild och i tips. Marknadsföring gratis.

Vad hände i Tv-studion?

Stall Rosa lade i Fredagsbrevet upp ”Rör inte min Sandra” .

Sandra Mårtensson stod fast vid sin åsikt om Flemmings insats i loppet men tog givetvis avstånd från hot och hat. Sandra påpekade under TV-sändning om svårigheten att få tag i Flemming. Information om hästarnas form, stämmer inte med det som levereras i lopp. Eller ingen information över huvud taget. - Jag har ledsnat, sa Sandra.

Jag gillar Sandra som expert, en av få som inte har något bästföredatum. Men, hon om någon borde veta att en "märr är en märr" och dagsform är en färskvara.

Flemming (Isemannen) fick samtal och sms från väldigt arga, okända. Vem i helvete gör så? spelar man får man väl för fasen fatta att det är hästar som springer, inte kusken! Flemming beskrev timmarna efter loppet som tuffa. TV-studion tyckte Flemming gjort en riktig feltolkning av hästens chanser vilket eldade upp alla tokdårar som kröp upp ur sina hål. 

Fakta: Flemming satt väldigt långt bak i loppet (sist) när han skickade fram stoet i tredjespår 1300m, passerade loppets favoriter (som hade en dålig dag) medan Eenymeennyminemo däremot hade en toppendag! Stoet kutade som hon hade eld i baken, och vann loppet. Grattis Flemming! Största anledning till ilska var att Flemming legat väldigt lågt i tips om det 7-åriga stoet. Odds 18,48 och hejdå spelarna...

Hovtramp/Lasse - familjehäst

Alla som tränat STON, vet hur lynniga, bitchiga, sura eller ”bara bäst” de kan vara, när de själva vill. Har själv upplevt ett helt gäng märrar. Kom inte överens med hälften ens. Bortsett från taggtråd i händerna.

När träningsjobb lovat vinst, allt stämde på travdagen – kusk, spår, banunderlag, form (färskvara) och man dreglade över kommande prispengar och odds, lade MÄRREN in nödbromsen, surade, stannade och längtade hem. För att nästa gång när man förlorat hoppet, vinna med hela upploppet! Lade in femman och trottade förbi konkurrenterna som om det vore en fjärt i världsrymden. Verkligen inte lätt att bedöma dagsform på ston. No balls no problems.


Arkivbild Flemming Jensens gård

Flemming Jensen har en bakgrund som de flesta aktiva enbart kan drömma om. Dream On. Många år i galoppsport formade en säker ryttare.

På gården utanför Aalborg har det renoverats, byggts och finns massor av träningsmöjligheter. Färja från Fredrikshavn går till både Norge och Sverige. Hästarna tränas ofta med sadel, på tungt underlag, i sand. Här rids jobb i stora klungor, på sandbanan eller på sandstrand.

Foto: Sidmakarn -Flemming i sadeln på Come On Hugo

Flemming nöjer sig inte enbart med att rida ”jobb”.

Har som ryttare gjort montéstarter i både Danmark och Sverige. 2019 satt han i sadeln på ”Come On Hugo” som tog en säker seger. Hugo travade i ”dödens” hela bortre lång, vann på 1.11,3ak (1.640m) blev inbjuden till Åby Stora Montépris 2019, där det blev en förarglig galopp på slutrakan.

Tror faktiskt inte det är nyttigt för ”experter” att vara för påstridiga eller kritiska - varken i tv, press eller media. Underhållning jovisst, men...De har ju inte en susning om hur hästen kommer att prestera just den dagen. Inte ens kusken kan veta säkert. Allt kan hända, och händer.

TV-rutan är inte forum för hältutredning, den sköter banveterinär om. Lika tröttsamt som höhö-avslöjanden och långa ”alltljus på mig” historier. Varenda jäkla starthäst kan ju knappast ha passerat Ekerö!

Det går faktiskt att vara både seriös, neutral och påläst. Finns några enstaka som lärt sig extremt fort. Att skicka ut en lättlurad stackare med mick i handen på stallbacken är illa, fanns det verkligen ingen annan? Vederbörande hittade ett par riktiga skojare (aktiva tränare) i ett av gäststallen, men inte den tränaren han letade efter.

Skämtarna kom från samma hemmabana som tränaren han egentligen ville intervjua (gömde sig bakom en transport, ville inte vara med i TV) så då frågade stallbacksreportern om de båda tränarna möjligtvis ”sett något banjobb” med hästen som skulle starta i V75 lite senare. Jomenvisst!

Tränaren hade kört ett fantastiskt jobb i veckan, fem intervaller och i den sista flög hästen förbi och sprängde ljudvallen. Stallbacksreportern rapporterade givetvis den glada nyheten i TV-rutan, oddset sjönk som en gråsten. Sista pengar blev det, hästen hade pysslats om och ”gått i hage” sen senaste start och skulle vara på topp NÄSTA gång. Det gäller att prata med rätt person. Skämtarna skrattade så de nästan ramlade omkull i gäststallet. Vad de sa efteråt är hemligt.

Nä, hästen var inte alls dålig, men behövde loppet i kroppen som experterna brukar säga. Vann för övrigt starten efter till 105 gånger. Experter, pfuiii!

Trevlig söndag!

Hovtramp Ilse&Lasse

 

Är det på riktigt?

En proffstränare startar sin häst i ett travlopp.

Lånekusken (catchdriver) gör några yviga gester i stridens hetta, hästen kontrolleras av banveterinär när den kommit av travbanan efter lopp. I vinterpälsen på hästens svettiga rumpa finns märken och kusken får givetvis förklara sig samt får böter för felaktigt bruk av körspö och nio dagars avstängning.

So far so good. Självklart ska inga hästar någonsin ha spanking under ett travlopp, inte ens i stridens hetta!

Delaktig instiftare av lagändring hos ST, efter ett travlopp med lögnaktig lånekusk och rejäla märken på hästrumpan.

Lånekusk anmäldes av banveterinär, böter/avstängning ”ändrades” den här gången av ST:s anhängare till kusken, det blev en het debatt i travmedia, samt argsint brevväxling med ST:s lakejer. Vilket i sin tur ledde till en ändring i reglementet (Lex Dino Dollar) men vad hjälpte det, förutom prestige att ha fått rätt, i efterhand.

Till det prekära problemet - kusk och prispengar. Proffstränaren det gäller fick givetvis spunk redan vid brevlådan, när följande kärleksbrev från ST anländer:

Brevkopia:

Facit: Svensk Travsport tar tillbaks/innehåller prispengar som hästägaren (och tränaren) ska ha på kontot, efter att ha deltagit i travlopp. Hur kan detta hända?

Kopia på brev till A-tränare...

Innehållande av prispengar enligt 33§ tävlingsreglementet.

Kusken xxxxxxx har av banveterinär på xxxxx travbanan anmälts för brott mot djurskyddslagen alternativt djurplågeri efter tävlingarna på travbanan den xxxx 2023 se bilaga.

Hästen xxxx tävlade i lopp x och inkom på xx plats. Prispengarna i fråga uppgick till XX.XXX

Prispengarna ska enligt 33§ tävlingsreglementet innehållas av Svensk Travsport till dess lagakraftvunnen dom föreligger, till dess åklagare beslutat att ej väcka åtal eller till dess myndigheten beslutat att ej överlämna ärendet till åtal.

Blir kusken xxxx slutligen dömd för brott mot djurskyddslagen alternativt djurplågeri kommer travhästen xxxx att fråndömas vunnet pris och efterföljande hästar i prislistan att uppflyttas.

Blir kusken xxxx inte dömd kommer prispengarna att betalas ut till hästens ägare.

Bromma 23 januari 2023 Sara Axelsson Bolagsjurist

På fullt allvar innehålls och ev. förloras (innehålls) HÄSTÄGARENS prispengar från travloppet, för att proffstränaren valt att hyra en LÅNEKUSK, som ådrar sig böter och avstängning efter loppet.

Frågan kvarstår. Vilka AKTIVA ”ledamöter” (adjungterade travkuskar/tränare) har suttit med när denna paragraf 33 godkändes hos ST? Vad har fotfolket för nickedockor som går de aktivas ärenden? Inte ska väl TRÄNARE och HÄSTÄGARE drabbas för att LÅNEKUSK begår misstag! Känns både barockt och häpnadsväckande.

Det här visste jag inte, eftersom vår egen lögnaktige lånekusk blev ”frikänd” vid tillfället för spanking av Dino Dollar. Han grät ju ut i press och media och banveterinär som anmält fallet blev regelrätt överkörd eftersom ”kusken” Gudbevars skulle köra Kallblodskriteriet strax efter, och inte kunde bli avstängd! Knappt man tror vad man själv skriver, men så var det.

Hovtramp/Lasse - tänk tanken, om dessa hästägare blivit av med prispengar (3mkr)

Har efterfrågat mötesprotokoll från det tillfälle när reglementsparagraf 33 godkändes av ST, vill veta om några aktiva proffs fanns på plats och röstade igenom denna horribla stöld av hästägares prispengar.

Vad skulle hända om samma fenomen uppstår i ett pristyngt storlopp? Har det hänt?

Inväntar svar från Sportchef ST. Återkommer.

Trevlig kväll, sätt inte kaffet i halsen!

Hovtramp/Ilse

Rättvist, nää...

Rea på ST/Svensk Travsport. Men bara för en del, inte alla.

När skurkar behandlas som VIP-kändisar och får fördelar som "övriga" inte ens kan drömma om, då är det dags att sätta ner foten. NU.

Världen är inte rättvis. Somliga får klapp på axeln, andra får horribla bötesbelopp, alltså i förhållande till den skada de orsakat oss andra (svensk travsport).

En bevisligen oförbätterlig stortränare får bara böta 20.000 spänn, och behålla A-licens! Nä, han har inget strikt tränaransvar för vad som ligger och skräpar på hans egna hyllor i selkammaren. Lite slangar för intravenöst bruk, men... hur kom de dit! Han har ingen aaaning. Andra gången samma tränare hamnar inför skranket. Verkar vara en reko tränare, eller hur?

Äldre B-tränare (70+j står och lasrar starthästen när ST:s gäng kommer på oväntat besök. Licensen ryker samma eftermiddag, starthästen stryks ur lopp på Solvalla. Riskerar 1 miljon i böter skriver pressen. Va, det var ju bara 60.000 i förstapris i loppet hästen skulle ha startat i.

Det var ingen Souloy, Tomas Malmqvist, Svanstedt eller Rede’n som varit i farten, bara en liten hobbytränare, pensionär. Han har inte nervsnittat hästen, inte slangat med godis, inte kört med grisfösare. Vart tog lika inför lagen vägen?

Största skandal vi haft med Svensk Travsports hjälp måste väl ändå vara Redens (Ågerups) hästar? som fick starta under utredning som tog ett par år och sannerligen är ett reglementsbrott, fast av ST.

Hovtranp/Ilse - dopingbox nästa!

Dra undan mattan för småtränare, de som lever för sina hästar går tydligen bra, men låta momsfifflare lyfta miljoner från TDS i flera år utan att dra licens, det går också bra.

 

Även OK att låta miljardärer som rymt och skaffat målvakt skämma ut svensk travsport... ända in i Vita huset! Fast det orsakar inga problem i Silvergrisen. Ingen som protesterar? De som går medlemmarnas ärenden? Alla hantlangare som vlönas av aktiva travmänniskor. Helt tyst på läktaren, Man tar sig för pannan!

När ST agerar med att dra in tränarlicensenfortsätter hästarna ofta att starta i allafall,  med målvakter eller hos tränarkompisar. En tränarlös häst går inte att spela på, men när hästen flyttar (till vem) blir nog oddset för lågt till och med för ATG, men gissar att "Godisbutiken" i Gävle har plats för fina starthästar. 

arkivbild

Under 2022 fick tränaren med dugliga starthästar sin licens indragen, efter ett nattligt ST-besök. Med omedelbar verkan. Har skrivt om det i tidigare blogg. Trist incident där ord står mot ord. Proppmätt advokat har hävdat att tränaren trycktes upp mot väggen av ST:s utsända och sjuksköterskan som jobbade nattskift har inte yttrat sig, bör nog vara rädd om sitt yrkesetiska ”kall”. Överklagan av beslut avslogs av ST. Tränaren har tydligen ombetts ”flytta” från travbanan ett antal gånger efter tidigare incidenter, av polisiär och ekonomisk karaktär. Status idag är hästägare utan startmöjlighet, såvida inte likvärdiga kollegor tar över ”träningen”.

Plötsligt händer det! 

Happakangas kom definitvit billigt undan, för att både vara skyldig och fått behålla licensen! Måste erkänna att i detta fall blir man rejält brydd över ST:s beslut. Fusktränaren blev om jag inte minns fel även Årets Tränare, samma år på hemmabanan. Vad säger man, vem röstar på vem?

Vem tar beslut i Svensk Travsport?

  1. ST/Svensk Travsport,
  2. Överdomstolen (givakt!)
  3. STAD/Svensk Travsports Ansvars och Disciplinnämnd.

BÖTESBELOPP

Beräkning av bötesbelopp i % ska stå i relation till tränarens inkörda prispengar, beräknat procentuellt av årsgenomsnitt.

Här kommer några dåliga exempel...

Beslut 24/9 2021

Gällde 45 otillåtna nervsnittade starter som Stall Zets Propulsion gjorde och som bara kostade 100.00 i böter, ingen avstängning av tränaren Daniel Redén (målvakt) under utredningens gång. Kvittade prispengar (26,3mkr) med ST, och fick därför starta hästarna under tiden, och efteråt. Låtsasböter som rättmätig ägare snyter ut varje dag till fikat, enbart i räntor. Vem kan man nånsin mer lita på? Straffpraxis på rygg.

Beslut 5/5 2020

En rejäl värmningspisk (risbastu) inför lopp, Marco Padrazzina, lärling hos Alessandro Gocciadoro med svensk filial, tränaren var ej på plats. Körförbud/tillträdesförbud 18 mån för lärlingen, återkallelse av tränarens tillstånd för svensk filial. Bland de värsta spödrivningar vi sett på en svensk travbana. Kulturkrock.

Under 2022 utvisas en B-tränare från Skellefteå travbana, avstängd och 10.000 i böter. För att ha använt DMSO (14 dgr karens). Provtagning efter lopp. Det verkliga straffet, B-tränaren tappade alla sina  ”kunder” på träningslistan och fick flytta från stallet på travbanan. 

Under 2022 fick en A-tränare Axvalla, avstängning och 30.000 i böter efter ett oannonserat hembesök av ST, §12 Antidopingreglemente.

ST-folket hittade en flaska Cederolja och en kvarglömd gammal burk ”Farmacia SaintAnna” från 2016, som innehöll kvicksilver (efter analys).

 

2022 A-licens indragen med omedelbar verkan.

Får lust att utbrista ”äntligen” trots att min genomtrevliga f.d ATG- chef var delägare på en av de bättre starthästarna i stallet, tillsammans med ST:s högsta höns. Den här tränarens långvariga oförmåga att betala sina räkningar hamnade så småningom hos Kronis och uppgick till hisnande belopp, liksom skuld hos Skattmasen och ST. Utan F-licens hjälper det inte ens att ha två bolag. Det enda som hjälper lite grann är att gråta ut i press&media och snabbt hitta målvakter i närmaste kretsen ( morsan väcker upp dammig B-licens och sambon uppdaterar sin.

Tränaren verkar inte ens veta hur man parkerar? utlandsregistrerade fordon sedan länge.. Saknar bevisligen vett och vilja att göra rätt för sig med ledning av hundratals sidor i utredningar med bäst-före-datum.

Vilka blev det kvar? Kanske dags att anmäla häst, verkar glest i loppen?

Hovtramp/Ilse