STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Alla har ett val - känd, okänd eller ökänd?

 

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Jos Verbeeck

Tack och Au Revoir!

Få kuskar har fått så mycket publicitet som Jos Verbeeck! Som travkusk unik på samma sätt som Ulf Thoresen på sin tid, enligt mitt tycke Karl-Gösta Fylking och några få kuskar till. När Jos nu efter långt kuskliv lägger körhandskarna på hyllan vill man gärna säga något snällt, då hans privatliv fått mer berömmelse än kuskbedrifterna och han alltid varit ett hett byte för paparazzis, på skvallersidor och kallats travets playboy under hela sin karriär.

En världsmästare i sulkyn, älskad och hatad i travkretsar, men faktum kvarstår…även om Jos aldrig blev någon svärmorsdröm desto mer uppvaktad av damer som ville gå genvägar till strålkastarljuset, så finns det få kuskar som kan mäta sig med honom i sulkyn! Svårigheten för nutida journalister (snask, våld, porr) har varit att skilja på sak och person. Trist utveckling och gissa vad som säljer bäst…

Nu lägger han i alla fall av, på riktigt. Det blir ingen comeback som för många andra, eftersom han redan gjort allt och vunnit allt som finns! Joseph Verbeeck (född 1957) i Belgien har varit skandalomsusad i hela Europas travkretsar under en mycket lång karriär. Orädd, frispråkig, rolig, underhållande i privata sammanhang (Elitloppsfester, örk!)

Foto: Lasse/Hovtramp - som fransk montésits såg ut från början...

Jos startade faktiskt sin karriär som montéryttare, 14 år gammal., som 15-åring hade han bärgat 70 segrar i montésadeln! Löpkörningen startade med jobbet hos Darby Farm, där han tog ut tränarlicens efter nio år för samma arbetsgivare. 1990 slutade Jos träna häst och blev catchdriver (lånekusk.) Han blev snabbt en av Europas mest efterfrågade kuskar, inte minst för alla segrar han tagit med Sea Cove. I Frankrike vann Jos som kusk utmärkelsen Sulky d´Or 1995, 1996, 1997 och 1999. Sea Cove är långt ifrån enda häst Jos vunnit ära och berömmelse med, några av de han suttit i sulkyn bakom är: Abo Volo, Remington Crown, Conway Hall, Abano As, On Track Piraten, Un Mec d´Hebre, Bird Parker och Aubrion du Gers.

Största segrarna måste nog ändå vara Prix d´Amerique 1994, 1997, 1998 och 2003, Elitloppet 1993 och 1999. Jos var under en period flitig gäst i Skandinavien och har pokaler från Åby Stora Pris 1992, Oslo Grand Prix 1992, Hugo Åbergs 1993, Finlandia 1998 och 2003, Kymi Grand Prix 1998 och 2018, Lotterian 1999, Sundsvall Open Trot 1999, Harper Hanovers 2016….och många fler! Han har flitigt anlitats av svenska tränare med filial i Frankrike - Robert Bergh, Anders Lindqvist och Lutfi Kolgjini är några han samarbetat med.

2015 drogs Jos licens in i Frankrike efter att han dömts för skattefusk. En större Europaturné tvingades då fram, bland annat Björnkampen (kuskmatch) i Boden! Undanhållande av inkomstskatt och moms (näringsförbud) ser man betydligt allvarligare på i Frankrike än i Sverige, det är tydligt, eller hur!?

Foto: Lasse/Hovtramp

Jos parerade direkt efter licensindragning att han skulle stämma förbundet och var beredd att gå ända upp i EU-domstolen. - De har jagat mig i Frankrike i 25 år, så även om jag får tillbaks licensen är det tveksamt om jag kommer att köra där, sa Jos i en intervju och öppnade upp för att köra i USA eller Sverige, där (citat) de svenska flickorna är underbara…

Dramatiken fortsatte runt senare starter i Sverige, Aubrion du Gers under Elitloppsmeeting gjorde inte Jos gladare. När Björn Goop kördes av banan med Readly Express för hälta efter flera provstarter och slöseri med tid, fick Jos och flera andra kuskar problem att hålla sina hästar lugna. Björn Goop körde även en avskedsdefilering framför Solvallas Elitloppspublik med Readly Express, på väg ut bakvägen, vilket fördröjde starten ytterligare flera minuter.

Jos påpekade att hans häst fått vänta alldeles för länge på start, vilket förändrade vinstmöjligheterna rejält. Hästen blev nervös, han vågade inte ladda när starten gick och de kom iväg i en allt annat än perfekt start. Readly Express skulle enligt Jos ha strukits omgående för hälta. Elitloppet börjar bli larvigt, sa Jos och påminde om året innan då Bold Eagle släpptes iväg i en falsk start. Aubrion du Gers kunde efter tidsfördröjning inte försvara sitt innerspår och blev fast instängd vid sargen. Ett varv från mål flyttade Jos ut sin häst i andraspår och störde enligt domarna Next Direction och Örjan Kihlström. Jag hade en lucka, Örjan såg mig och då tog han upp, det fanns en lucka! (Film från loppet visar en minimal brevlådeöppning) Bazire betalar mina böter, jag struntar i vad de säger, sa Jos. Men, han kunde inte låta bli att senare erkänna att han läst en massa dravel och twitter på nätet…

Foto: Lasse/Hovtramp "franska" ben Elitloppet

Twitter från Johan Untersteiner satte sig tydligen i bakhuvudet på Jos? - Han kan säkert träna hästar, men köra? Där får han gå tillbaks till skolbänken, han är väl ingen polis heller! Fast det är helt normalt, svenska kuskar och tränare gillar inte mig och det är inte mitt problem! Alla utländska kuskar som kommer till Sverige verkar få kritik, men det handlar om avundsjuka, och avundsjuka är farligt, sa Jos och åkte hem till lugnet med sin senaste dam.

Den 1 juni 2021 meddelade Verbeeck officiellt att han slutar som kusk och lämnade in kusklicensen.

Klipp Trav 365 - Jag gör inget jag inte gillar, det har jag aldrig gjort! Jag gillar inte att resa längre, inte strulet som varit i Frankrike, och det är inte längre samma atmosfär kring travet, världen har ändrats. Jag hade kunnat köra fem år till, men jag vill inte.

Så gick vi miste om ännu en unik sulkyvirtuos, vad fick vi istället?

Hovtramp/Ilse

När skadas travsporten?

 

Foto: Hovtramp 

Svensk Travsport börjar vissla!

Nä, det är inte första april. En ren rapporteringstjänst via hemsidan där du snabbt och snyggt kan informera, berätta, skvallra, rapportera om misstänkta oegentligheter som kan påverka hästars eller människors välbefinnande eller Svensk Travsports trovärdighet.

Visselblåsare är beroende av juridiskt skyddsnät, men hur skyddet fungerar är juristerna fortfarande oense om. Kan Svensk Travsport erbjuda ett hållbart skyddsnät?

Rapporteringssystemet får inte användas till falska anklagelser eller medveten falsk information. Vänta bara tills ärkefienderna på travbanan råkar i luven på varandra nästa gång, då åker nog porslinet på Kongressen, ungefär som när man slogs med barstolar på Gretas Bar under Sprintermästaren. Ja, även travtjejer blir fulla och skämmer ut sig, men det verkar kosta betydligt mer än när grabbar och gubbar ryker ihop. Minns som igår... när en av stortränarna sa framför TV-kamerorna till en fransk gäst på stallbacken – Go and fuck yourself!

När skadas Travsporten? Är det när en licensierad kusk sätter på stona och hunden i stallet och ärendet döljs efter bästa förmåga tills civil domstol tar över? (sudda i resultatlista gick bra.)

När en tränare på fritiden säljer sex åt sin flickvän för att köpa mat åt hästarna? 

När en kusk lånar en häst av en ung tjej, slaktar den och får in slaktpengarna på sitt eget konto, inget mer händer trots idoga försök att bli av med fanskapet från hemmabanan och startlistorna?

När någon med strikt tränaransvar blåljuger, inte sköter om ”sitt” bolag och gråter ut i en podd som fokuserar på allt utom det som har hänt!

2021 04 21 hade Svensk Travsports ledamöter Fullmäktigemöte, där en unkt var hur svensk travsport tagit stryk av skandalhärvan Propulsion. Så här behandlades ärendet under mötet:

Utifrån medieuppgifter etc. om Propulsion-utredningen redovisade VD förbundets arbete och agerande utifrån gällande rättsprocess, utredning, utspel i medier och kontakter med STAD samt hanterandet av personuppgifter (GDPR). Processen måste ha sin gång och STAD ska pröva frågan om ansvar. Utredningen handlade om att ta reda på om hästen var nervsnittad, om vilken information som funnits vid olika tillfällen och vem som kan ha tagit del av den. Det råder ingen tveksamhet om att hästen är nervsnittad och därmed startat otillåtet. Det är därför resultatlistorna och de utbetalade prismedlen korrigerats. Fakta måste gå före att ge enskilda partsinlagor tolkningsföreträde eller ta mediala utspel för hela sanningar. Det finns ingen agenda här mer än att arbeta för travsportens bästa. Parallellt genomfördes en utredning som handlade om Svensk Travsports hanterande av ärendet. Utredningen riktade skarp kritik mot dåvarande styrelse och ledning och pekade framförallt på behovet av att kvalitetssäkra processer och instruktioner för ökad internkontroll. Det är ett arbete som pågår. Fullmäktige diskuterade frågan: Kritik riktades mot den ton, populism och hat som debatten förs i olika media och att medlemmarna har ett ansvar att stå upp för sporten och dess styrelse. Ett mediadrev ska inte styra fullmäktiges beslut. Det är ett krypskytte som pågår mot styrelsen. Det vore hederligt att i vederbörlig ordning genom val utse nya styrelseledamöter om man är missnöjd. Ett stort antal ledamöter menade att ärendet adresserar reglementet och inte har något att göra med ansvarsfrågan. Den rättsliga processen ska ha sin gång. Revisionen föreslår också ett beviljande av ansvarsfriheten. STAD:s ordförande har brustit genom att uttala sig i medierna. Att bordlägga ansvarsfrihetsfrågan skulle tvärtom ha en negativ inverkan för travsporten. VD måste få vårt förtroende att arbeta klart med processen.

ST:s ”språkrör” har skyllt på dittan och dattan, senast att STAD:s ledamöter (2) hoppat av och ny jurist tillsättas. Hon börjar 9 augusti….

Kommunikationen med Hästsportens Hus kommer inte att ske via krypterade mess, du rapporterar anonymt eller med namn. Alla rapporter är strängt konfidentiella. Ha haha! Undrar just om den mänskliga faktorn kan låta bli att berätta på fikarasten vad som kom i postboxen. Svårt att tro på sagor, mycket konfidentiellt material har slunkit ut förr från Silvergrisen och det finns alltid nån anställd som gullar även med angivna aktiva, glömmer sin plats, glömmer tystnadsplikt och tackar ja till både trerätters middag och bröllop med aktivt travfolk.

Foto: Hovtramp/Ilse

I det värsta scenariot har det mesta redan hänt.

Med nya visselblåsartjänsten kan man börja med att ange de som inte följer strikt tränaransvar, inte tar ansvar för sitt hästbolag eller de som fortfarande kör med grisfösare, spöar hästägarnas hästar, fodrar med Kobolt och Nickel eller byter blodplättar och fyller på med Duphalyte själva före start? Nä, det har inte hänt, eller hur.

Det mesta finns redan kännedom om, vissa aktiva fortsätter precis som vanligt, andra får avsked på grått papper och smyger ut bakvägen. Den tränare som ”tröttnade” på att driva 14 bolag samtidigt och utnyttjade systemet som en skattefuskare, är välkommen i Sverige men inte med samma öppna armar i vårt nordiska grannland. Där tog det tid att sätta foten i dörröppningen. Eftersom hästägarna är kunder till travtränarna, inte till Svensk Travsport blir det svårt att göra något annat än att gratulera till momsmiljonerna.

Alla sätt är bra utom de dåliga, hade skurkarna bara låtit bli att dyka upp i Trav-Tv och på travbanorna hade man kunnat stå ut. Avstängd på livstid i Norge gäller inte i Sverige, här spatserar man glatt omkring till och med som nyutsläppt för femtielfte gången. Travronden gör ett jättereportage med skurken inför Corona-Elitloppet och vi vänder blad. Lite likhet inför lagen och regelverket borde väl finnas, oavsett vem det handlar om. Respekt får man inte, den förtjänar man.

Lite bakgrundsfakta om ”visselblåsare.”

Som tillsammans skrivit om historien, både i travsportens läckor och i den verkliga världen utanför travbubblan.

Foto: Kanal75

Kolmården-Nisse Enqvist och fantastiska Opal Viking fick ett hastigt slut på karriären, tips från hästskötare som slutat kom in till Svensk Travsport. Dåvarande säkerhetschef Åkerström gjorde akut hembesök, hittade sprutor, kanyler och anabola steroiden Stanozolol, två hästar hade också för höga halter av Metokarbamol, ett smärtstillande preparat.

Foto: Lasse/Hovtramp

Kung Åke blev en riktig grisfösarskandal. Trav-Sverige delades i för och emot. men bara de som var där vet sanningen. Tränaren emigrerade till USA efter frikännade med hjälp av Sveriges dyraste advokat Silly-Billy, en dom i Tingsrätt hade nekat inresetillstånd i USA. En hästskötare fick sparken direkt och även från sitt halvtidsjobb på Hästkliniken där travtränaren var stamkund. Ett avsked som facket tog hand om och blev en upprättelse ekonomiskt för hästskötaren. Jodå, kliniken ägs av Svensk Travsports Ordförande, tidigare gift Lähdekorpi. En annan hästskötare fick dagsböter, för något som aldrig hade hänt och dessutom gett tränaren ett frikännande. Hästskötaren däremot, beskylldes för att knarka, fara med osanningar, att han ljög när han vittnade om att han burit grisfösaren ut på träningsbanan ett antal gånger. Silly-Billy gjorde ett bra jobb, ingen kunde nämligen bevisa att det var batteri i grisfösaren! Men, dagsböter blev det. Gissa vad den hästskötaren omskolade sig till? Juridik.  

Utanför travbubblan finns hur många visselblåsare som helst!

Pentagon Papers, ändrade synen på dåvarande amerikanska presidenten Lyndon B.Johnson och Vietnamkriget.

Svenska utrikesministern Sten Andersson (S) fick tvätta sin vapenbyk offentligt, civilingenjören Ingvar Bratts Bofors-avslöjande 1985 drog ner brallorna på hela regeringen. Svensk vapenleverans fick stanna hemma.

Edward Snowdon (USAS:s signalunderrättelsetjänst) läckte 2013 hemliga dokument åt journalister, se bara hur det gick för honom!

Amerikanska Chelsea Manning, tidigare underättelseanalytiker fick 35 år i finkan för att ha läckt information till Wikileaks om USA:s krigföring i Afghanistan. Benådades 2017 av dåvarande president Barack Obama.

Forskarna och läkarna som larmade om ”kirurgen” Paolo Macchiarini. Han som fuskade med forskning om transplantationer med konstgjorda luftstrupar. Ja, en hel hög patienter dog.

Med den tystnadskultur som råder i travsport, risken för att inte bli trodd, vetskap om att inte alla funktionärer, tjänstemän och domare är neutrala, får nog många att bara sladdra privat, aldrig våga anmäla någonting över huvud taget! Hästsportjournalister gör inte speciellt mycket nytta, vem vill bli obekväm? Grävande journalistik kan man knappast beskylla Travronden för och Trav-TV:s manus är en samling slätstrukna tippare svenska folket sett sig mätta på för länge sedan. Förutsägbart, trist och i vissa fall löjeväckande. Vem vill lyssna på en trött programledare, ständigt bli matad med reportage där allt medialjus lyser på samma tränare som många bara väntar på ska ta time-out.

Det är svårt att komma till rätta med korruption och galenskap om ingen tipsar, men frågan är om detta verkligen är rätt väg att gå i Svensk Travsport? Huset är ju fullt av folk som borde kunna klara jobbet själva.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

Stoppa trav och galopphästen i en tunna?

 


 www.horse-canada.com

Hyperbaric oxygen Chamber Therapy

Nä, inte för att rulla hästen i tjära och fjäder när man tröttnat på dem. Tryckkammare (Hyperbaric Oxygen therapy) har funnits en längre tid i galoppvärlden utomlands, men sen en tid tillbaks rullar ett släp med en tunna runt för behandling av hästar även i Sverige. Hästen placeras i tunnan (sluten tryckluftskammare) och tillförs syre med mer än det normala atmosfärstrycket. Hoppas att inte hästen får klaustrofobi därinne under behandlingen, en del hästar går ju inte ens att lasta på en vanlig transport…

Behandlingen har funnits länge för människor, använd inte minst i Coronatider! Hästsportbranschen i Sverige började använda terapin för ett par år sedan. En fransk kirurg prövade metoden redan 1879 som fångades upp på 1930-talet då den testades och utvecklades för att användas vid behandling av dekompressionssjuka (dykarsjuka) för djuphavsdykare.

Kliniska prövningar visade snabbt att det fanns flera andra fördelar med syrekammaren, exempelvis för att behandla sportrelaterade skador. Professionella idrottare i NHL, NFL, NBA och MLS har länge använt metoden för en mängd olika besvär, diagnoser och förebyggande.

Användningen av ”tunnan” med syrebehandling inkluderar behandling av kolmonoxidförgiftning, mjukvävnadsskador, brännskador och djupliggande infektioner. De humana resultaten användes senare som grund för behandling av sporthästar. En lektor vid fakulteten för veterinärmedicin vid University i Calgary var tidigt igång med forskning.

Syre har framgångsrikt använts som kompletterande behandling av patologier inom hästmedicin under nästan ett decennium, vilket gett goda resultat enligt Dr.Léguillette, som involverades i forskningen av hyperbar syrebehandling 2009. Det som oroade var att den utvecklade terapin hyllades som "botemedel" utan vetenskapliga bevis. Trots behandlingens popularitet, inte minst i hästsportens värld utomlands, finns bara tre peer-reviewed medicinska dokument i Nordamerika om ämnet.

Hyperbar syrebehandling utvecklas fortfarande inom hästmedicin utan hitills bevisad effekt, och med få studier som illustrerar vad det egentligen tillför eller gör med hästarna. Den begränsade forskning som gjorts, beror säkert på investeringen, inköpspriset av ”tunnan” och även priset för behandling. Jodå, det finns enstaka svenska travtränare som köpt sig en egen ”tunna” för halvmiljonen, givetvis är avdragsgill i bokföringen.

En sån bör man ha. Hur fungerar det då?

Mängden syre som röda blodkroppar kan bära är begränsad under normalt atmosfärstryck, vilket innebär att endast en liten mängd syre löses tillbaka i plasma. Att öka bara mängden syre som andas kan inte förbättra syretillförseln till kroppen genom hemoglobin, men med ökat tryck ökar syrenivån i plasman, vilket ger högre tillförsel till vävnader och organ. När hästen (eller människan) ges 100 procent syre under tryck blir hemoglobinet mättat och själva blodet kan hypersyresättas genom att syre upplöses i plasma. När syretrycket ökar i tryckluftskammaren ökar mängden syre som inhaleras; hemoglobinet i de röda blodkropparna blir 100 procent mättat med syre; och överskottet av syre löses upp i blodplasman, vätskan i blodet blir sedan självt syre.

Kan det vara tillåtet att använda tryckluftskammare på starthästar? Knappast.

I karensreglerna för trav, galopp och ridhästar under förbjudna åtgärder går att läsa ett antal påpekanden som är förbjudna, men används flitigt av både veterinärer och kvackare. Så se upp med karensreglerna…

Förbjudna åtgärder:

Manipulation av blod och blodkomponenter. Administration/återförande av homologt blod/produkter av röda blodceller i cirkulatoriska systemet (undantag livräddande syfte.)

På konstgjord väg öka syretransport/syreavgivning, inkluderande men inte begränsat till modifierade hemoglobinprodukter (undantaget livsuppehållande tillförsel av syre.)

All form av intravaskulär manipulation av blod/blodkomponenter på konstgjord väg.

Manipulation av inandningsluft för att öka mängd röda blodkroppar (så kallad höghöjdsträning) och motsvarande, användning av tryckkammare eller motsvarande.

Inte helt ofarligt heller att leda in skodda hästar i tunnan…

Vid ett Rehabcenter i Florida omkom en kvinna och häst, ytterligare en kvinna blev skadad. Hästen stod inne i tryckkammaren, blev orolig under behandling och började sparka omkring sig. Delar av säkerhetsbootsen på hovarna försvann innan kvinnorna som skötte tryckkammaren på utsidan hann släppa ut trycket i kammaren. När hästskorna kom i kontakt med tryckkammaren utlöstes en gnista som orsakade explosion.

Ett par svenska travtränare har gett mängder av fina lovord på den kringresande tunn-cirkusens hemsida, efter att ha provat ”tunnan”. Hoppas de läst karensregler, speciellt han som investerat i egen ”tunna.”

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

No More Mr NiceGuy!

 

En gång om året! Fest.

…och utan nya solkiga minnen tack! Nä, nu ska vi njuta av det bästa svensk travsport har att erbjuda. Årets Corona-upplaga minus förbannade fransoser och avstängda stortränare är nog det bästa sportchefen på Solvalla kunnat skrapa ihop, så tig och njut!

Foto: Hovtramp/Lasse - Propulsion

Den stora massan vill ha fest, duka upp ett eget Elitloppsmeeting hemma i vardagsrummet och skiter förmodligen fullkomligt i att Stall Zets Propulsion (vinnare 2020) inte deltar. Ägaren/tränaren med strikt tränaransvar plockar snabbt fram två nya friska kanoner ur kördressen, efter att ha snyftat ut i P1 med en milt sagt  inkompetent journalist. Propulsions 45 starter i Sverige ogiltigförklarades, resultatlistorna korrigerades och prispengarna återkrävs av Stall Zet/Daniel Redén och Ågerup, mannen bakom allt.

Foto: Hovtramp/Lasse - Holger Ehlert och Let´s Go

Holger Ehlert då, han som gjort sig omöjlig i hela Europa (doping, dopning och återfall.) Cokstile flyttades upp som vinnare fem månader efter att Propulsion ”vunnit” Elitloppet 2020. Den norskfödde, Italien-ägda Cokstile flyttades från Gennaro Casillo till Rocco Spagnulo till Holger Ehlert, som på köpet fick in även Chief Orlando. Ägaren Santese var inte nöjd med valet av kuskar, därav flytt av Cokstile. Solvallas ledning har tidigt deklarerat att någon Holger Ehlert inte kommer att få starta i Elitloppet, svensk Travsports Nationalklenod. Matilia Orlando blev därför hastigt och lustigt ny målvakt (tränare) till Cokstile och kan se fram emot ett  Elitloppsdeltagande.

Foto: Hovtramp/Lasse - Conny Nobell och Björn Goop

Elitloppet 2006 blev oförglömligt, inte minst för tränaren/kusken Björn Goop. Conny Nobell hade visserligen vunnit Svenskt TravKriterium och Svenskt TravDerby, men Elitloppssegern blev grädden på moset. Vi glömmer fort och Conny Nobell fick senare träffa många vackra, fyrfotade damer. När både ”vinnaren” i Elitloppet 2006 Jag de Bellouet och 2:an Let´s Go diskvalificerats för dopning, klev 3:an i loppet,  Conny Nobell,  plötsligt in i historieböckerna.

Fattiga och rika, fantastiska travhästar och dagsländor med dagsform samlas bakom vingarna på söndag. Enstaka deltagare känns mer som inbjudna med armbågen, medan rättmätiga deltagare får titta på TV istället efter att ha tjurat ihop, blivit förbannade på svenska bötesreglementet eller helt enkelt blivit halta och tackat nej.

Elitloppsvinnare man minns med glädje eller förvåning, varför? Längre tillbaks, självklart Ego Boy, Mack Lobell, Copiad och Victory Tilly. Under 2000-talet utvecklades travsport på både gott och ont. Veterinärer i ”hästbranschen” hittade på nya metoder som likt Red Bull gav travhästar vingar, men inte så länge... Fantasisummor betalades för unghästar, vann stora unghästlopp och dök senare sällan eller aldrig upp i Elitloppet.

Foto: Hovtramp/Lasse - Ringostar Treb, Riordan, W.Paal

Jänkarvagnar (Bikes) rattade av lånekuskar (catchdrivers) som varken hade tid att värma eller prata med tränare tog över travloppen. Knepiga tekniska utrustningar på gränsen till högt blodtryck såldes som glass i solsken. Årets Elitloppsupplaga innehåller ganska få utropstecken. Cokstile fick sin nya tränare (målvakt.) Ungtupparna Djuse får chansen bakom Jerry Riordans två underdjur Aetos Kronos och Gareth Boko.  För min del var det faktiskt väntat. Jerry Riordan är överraskningarnas man och Ringostarr Treb vann Elitloppet 2018, så varför inte.

Att Alessandro Gocciadoro har Wivid Vise As med i getingboet på söndag är inget konstigt alls, efter 2 dagars utbildning i spöregler finns svensk filial och välkommen. Vad vore ett Elitlopp utan Stall TZ/Tarzan Melander? Nä just det, inget riktigt Elitlopp. Snabbt dammades Clic Bait (svensk!) av och nu är ordningen återställd. Eller Elitlopp utan anrika Erikssunds representant, Larssons prenumererar också på Elitloppsplats, även om de vita staketens tid är över. Tredje försök blir det för Milliondollarrhyme, som med tränaren Fredrik Larsson säkert har bättre chans att vinna än många tipsnissar tror.

Foto: Hovtramp/Lasse - Varenne

Vem är vinnaren i mitt hjärta? Hickothepooh! Varför? Känns kul med lite udda inslag och en hårt kämpande tränare. Vinnare med hjärnan på plats? Ecurie D. tränad av Frode Hamre i Norge. Vilken häst! Hoppas bara att vi slipper se brorsan Atle Hamre i närheten av hästen igen, i så fall, Lycka Till! Jadå, licenslösa Jori Turja finns med i kulisserna, även om han ligger lite lågt numera, Elitloppssegrarna (2001 och 2002) med italienska Varenne är ingenting varken han eller någon annan glömmer, och många undrar fortfarande hur en enda häst kunde trava så fort och länge…

Snart vet vi, bara tre dagar kvar!

 

2001 Varenne - Giampaolo Minnucci Jori Turja Italien 1609 10,7a 

2002 Varenne - Giampaolo Minnucci Jori Turja Italien 1609 10,2a  

2003 From Above - Örjan Kihlström Stefan Hultman Sverige 1609 10,1a 

2004 Gidde Palema - Åke Svanstedt Åke Svanstedt Sverige 1609 10,0a 

2005 Steinlager - Per Oleg Midtfjeld Norge 1609 10,0a 

2006 Conny Nobell - Björn Goop Olle Goop Sverige 1609 09,9a 

2007 L’Amiral Mauzun - JeanMichel Bazire Frankrike 1609 10,0a 

2008 Exploit Caf - Jean Michel Bazire Fabrice Souloy Frankrike 1609 09,8a 

2009 Torvald Palema Åke Svanstedt Sverige 1609 10,4a 

2010 Iceland - Johnny Takter Sverige 1609 10,5a 

2011 Brioni - Joakim Lövgren Tyskland 1609 10,5a 

2012 Commander Crowe - C. Martens/Fabrice Souloy Sverige 1609 10,4a 

 2013 Nahar - Robert Bergh Sverige 1609 10,1a 

2014 Timoko - Björn Goop Richard Westerink Frankrike 1609 09,5a 

2015 Magic Tonight - Örjan Kihlström Roger Walmann Sverige 1609 10,1a 

2016 Nuncio - Örjan Kihlström Stefan Melander Sverige 1609 09,2a 

2017 Timoko - Björn Goop Richard Westerink Frankrike 1609 09,0a 

2018 Ringostarr Treb - W.Paal Jerry Riordan Italien 1609 09,0a 

2019 Dijon - Mauricette De Sousa Romain Derieux Frankrike 1609 09,3a 

2020 (Propulsion) Cokstile - Christoffer Eriksson Rocco Spagnulo Italien 1609 10.4a 

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Värk eller verk?

 

 

Ska vi följa regelverk eller regelvärk?

Tar det aldrig slut på eländet, så att svensk travsports seriösa utövare kan få lugn och ro! Det kommer att ta lång tid att återuppbygga förtroendet för Travsportens sittande (valda) medlemmar, frågan är om det över huvud taget går?

Vem bestämmer egentligen i Svensk Travsport? Senaste året verkar det inte ha varit någon alls. Varken trevliga veckobrev, förmaningstal till aktiva eller osociala medias skurar av ilska och hot har hjälpt. Travsportens aktiva är uppdelade i två läger, för och emot. Alla som äger, föder upp, tränar och tvingas tävla i samma lopp som Stall Zet väntar på Proppen ur,  beslut och avslut.

Den Propulsion utredning som skämmer ut travsporten både lokalt och globalt kröns med att målvakten - tränaren/hästägaren just nu ståtar med flera inbjudna starthästar i kommande Elitloppet. Tillsammans med Gul Kusk. Oavsett vad man tycker. Så chikt.

ST:s Ansvarsnämnd- och Disciplinnämnd (STAD) har sex ledamöter. Ordförande och en ledamot är jurister. Två förtroendevalda från travsporten och en från galoppsporten samt en person med veterinärmedicinsk sakkunskap. Även om två utvalda hoppade av i farten efter att ha blivit ordentligt förbannade, så stod ju två nya beredda att ta över rodret, så för sista gången, vad är problemet?

Är det kanske så att man inte ens får tycka någonting eller klaga på sittande företrädare som dessutom har lön för att utreda eländet? Den soppa som tagit över ett år att stirra på!? Alla som inte klappar händerna eller trycker på gillaknappen på travgruppernas inlägg om stortränaren och hans fantastiska hästar kanske ska tystas med hjälp av Code of Conduct (Uppförandekoden)?

Skoja inte för mycket, då kan du blir uppkallad till högnästet i Silvergrisen, där du får be om ursäkt och får en varning eller beträdelseförbud. Jodå, det har hänt. ”Nån” som ville skoja berättade en obekväm sanning på osociala media. Det får man inte göra.

Vem bestämmer egentligen i Svensk Travsport? Självklart är det travtränare, hästägare, uppfödare som tillsammans är den egentliga travsporten och borde sätta ner foten oftare. TR/ Travtränarnas Riksorganisation saknar det enda de behöver, stake. Svensk Travsport lånar faktiskt bara travtränarnas kunder i sitt factoringbolag TDS, och kallar sedan travtränarnas kunder för ”sina” kunder. Vilket också syns tydligt inte minst i bokföringen.

När skadar man egentligen travsporten som aktiv utövare?

70 § Den som genom uppträdande/verksamhet med anknytning till travsport skadar eller kan antas skada travsportens verksamhet eller travsportens anseende hos allmänhet, kan för bestämd tid eller för alltid förbjudas deltaga i travtävlingar och/eller ges tillträdesförbud till viss travbana eller samtliga travbanor.

För hästägare gäller att häst eller hästar, helt eller delvis tillhörande vederbörande, kan förbjudas delta i tävlingar för viss tid eller alltid och/eller att vederbörandes rätt att vara registrerad som hästägare i ST:s hästägarregister kan återkallas enligt §73 eller vägras för viss tid eller alltid. Förbudet för häst att delta i tävling kan utsträckas till att gälla även i det fall äganderätten övergår till annan.

Så då återstår frågan? Har Proppens tränare/ägare skadat svensk travsport?  

När dras en professionell licens in?

Indragning av A-tränarlicens:

- du har åsidosatt djurskyddsbestämmelser.

Har man fullgjort sina skyldigheter när man smyger in nervsnittade hästar i Sverige och svenska travlopp?                                    

- du har lämnat oriktiga uppgifter om träningsförhållanden.

När faktum uppdagas ljuger man, skyller på dålig ordning och vet inte ens vem som ansvarar för bolaget och hästfabriken? Låter absolut som någon man vill möta på travbanan, eller hur?

- du inte fullgjort ekonomiska skyldigheter gentemot leverantörer.

Betalt fakturan till ST?

- du inte längre har giltig F-skattsedel. 

Finns kvar på grund av Moment22

Nä, Propulsion-gänget är inte ensamma om att ha fuskat sig till prispengar.

Under djurskyddsbestämmelser ingår att du varken får tänja på karensregler eller spöa upp hästarna i träning eller i stall. När regelrätta anmälningar mot en hästelak A-tränare  gjordes av en annan A-tränare på samma gård, efter att tillsammans med sin personal ha betraktat långvariga och regelrätta övergrepp mot hästar, inte får något gehör så undrar man ju verkligen hur det står till på avdelningen djurhälsan.

Ett annat elakt exempel

Har man fullgjort sina skyldigheter när hästarna startar fullsketna med näringslösningar, påfyllda samma morgon som tävling, brott mot karensreglerna?  Lite milkshake eller vanlig bikarbonat har väl aldrig skadat, eller hur? Det vanliga problemet är, att ingen som sett med egna ögon vågar anmäla, eftersom det råder tystnadskultur och i travsporten håller vi ihop. Den enda som skvallrade var en som inte ens förstod och berömde tränarens osannolika resultat. Enda ljusglimt är den nuvarande veterinäravdelningen på ST som nu är de flesta dumheter på spåren och verkar ordentligt uppkopplade.

Vid både travtävling och i träning förekommer provtagning av hästar för att undersöka om det finns någon otillåten substans i hästkroppen, med syfte att påverka prestation. I travsport tas cirka 4.500 PRE-prover (före tävling) och dopningsprov/år. Inom ridsport görs cirka 400 tester på häst och 50 på ponny. Sedan 2010 görs håranalyser (hårproverna man skrattade åt) bara gallimatias…och där syns det mesta!

Nya testmetoder har nyligen börjat användas (Malta) där kroppseget och konstgjorda ämnen kan skiljas åt. När det är klart för marknaden blir det nog luftigare i både trav och galopptävlingarna. Borde ha hänt redan.

Innan det kan bevisas att en häst varit dopad måste en metod finnas  för att hitta substansen i dopingprovet, och man vill veta hur länge substansen utsöndras, det vill säga kan påvisas. Det viktigaste är givetvis om substansen har någon effekt på hästens prestationsförmåga. Forskare har genomfört försök med olika läkemedel och andra ämnen som försökshästarna fått prova, därefter har det tagits prover och man har undersökt prestationsförmågan.

1977-2002 undersöktes allt från fenylbutazon och morfin till fodertillskott, bikarbonat och kreatin. (Forskare Peter Kallings och Ulf Bondesson.)

En huvudgrupp har varit de icke-steroida anti-inflammatoriska medlen (NSAIDs) som t ex Fenylbutazon, Butazolidin, Flunixin, Banamine/Finadyne vet, Meklofenamsyra (Arquel) och Naproxen (ex Pronaxen). En annan grupp var luftrörsvidgande medel som Teofyllin och Clenbuterol (Ventipulmin vet.) I ett flertal dopingfall i Sverige har lokalbedövningsmedlet Lidocain (Xylocain) påvisats, även Prokain, Koffein och Teobromin. Listan över undersökta substanser blev lång. Ytterligare exempel är Isoxsuprin, Morfin, Furosemid, Kortison och anabola steroider.

När kompetenta hästveterinärer med spetskompetens pensionerade sig eller travade vidare...kläcktes en hel drös ”hästveterinärer” under en längre period på SLU/Vet.Högskolan som könskvoterats in på utbildningen. Grabbarna fick titta på.

Foto Åke Åsheim, Vet.Docent Solvalla

Kompetenta trav-veterinärer som servat travfolket sen urminnes tider försvann och de hade sällan eller aldrig någon pryo vid sin sida. Veterinär var ett kall och den fingertoppskänsla som dessa unika veterinärer besatt gick inte ens att lära ut. Ungefär som att köpa en laser och tro att man kan behandla häst. Eller en cykel om man aldrig har cyklat. En av de ”bästa” veterinärerna hade faktiskt en ”prao” under en period just på anrika Furuby, där stall Zet härskar idag. Praon blev senare veterinär och tog över husveterinärens ursprungligs kunder. Med nya innovativa idéer och kortsiktiga lösningar som knappast förlängde livet på hästarna. Den äldre fällde vid ett tillfälle ett omdöme om den yngre som inte kan negligeras – Är det något jag ångrar så är det att jag lärde upp den där….Say no more.

Trender styr hästfolket. vibrationsgolv, stötvågsbehandling, frekvenshuvor och ljusbehandlingar i tunnor (BestBox) populära, dessvärre finns inga vetenskapliga belägg eller forskning om behandlingsmetoderna, de betraktas som kontroversiella metoder, men så länge det inte skadar så…Det är ju ganska skönt att lägga sig i solen eller stå och andas in syret på en fjälltopp…Ett par travtränare har köpt egna tunnor, de kostar bara nån halvmiljon och är avdragsgilla.

Flätveterinärerna (tjejerna som älskar hästar) har haft svårt att hitta en mentor som Ullberg, Nilsson, Åsheim, Lindholm att studera på nära håll, och det märks.

Hovtramp foto - antikt medicinskåp

Metacam överanvänds så fort tillkallad veterinär inte hittat varken diagnos, orsak eller har spetskompetens. Hästarna lär sig flyga snabbt, de värst akuta och synliga hältorna försvinner men de verkliga skadorna, bristerna eller förändringarna upptäcks aldrig. Metacam innehåller meloxikam, lindrar smärta främst i samband med kolik/buksmärtor och inflammationer i både akuta och kroniska sjukdomar i muskler, leder och skelett.

Läkemedel för häst som innehåller bisfosfonater, ex. Tildren (tilduronat) och Osphos (klodronat) avrådes från användning till tävlande hästar. Bisfosfonater används för att lindra frambenshälta hos hästar och problem med strålbenshältor.

Bisfosfonater används på människor som behandling mot benskörhet och minskar nedbrytning av ben genom att hämma celler i det mänskliga skelettet som bryter ned benvävnad. långvarigt bruk av bisfosfonater på hästar har i vissa fall gett upphov till ökad förekomst av benbrott. Det finns vetenskapliga indicier som pekar på att behandling med bisfosfonater kan påverka hästens skelett så att det åldras i förtid och benskörhet och benbrott faktiskt uppstår.

Hästmedicin används som drog

Ketamin är ursprungligen ett lugnande medel för hästar men har blivit populär som en hallucinogen drog. Ketamin kan orsaka hjärtproblem och andningsuppehåll, på längre sikt även psykos. Finns med på en omdiskuterad lista över världens farligaste droger.

Senare har tillkommit inte minst Kobolt, som fick ett snabbt slut med franske Fabrice Souloy, svensk försäljning upphörde och vaktmästaren som levererade har för länge sedan flytt både Frankrike och Sverige. En kuf som supit upp förtjänsterna och inte jobbar med häst längre. Svenska travtränare som handlade kunde dra en lättnadens suck, de kom undan och kunde släppa ut sina hästar på bete tills värdena neutraliserats i hästkropparna till normala nivåer. Utpekad fransk tränare har klarat sig utan att försäljning av Kobolt kunnat påvisas, däremot har hans broder legat löst till ett antal gånger i fransk travsport.

EPO (Erytropofin) hormon, produceras i njurarna, stimulerar tillverkning av röda blodkroppar. Lagom många röda blodkroppar är nog bäst, tjockblodade och lungblödare såg man nog av i galoppen under några år på kliniken.

Duphalyte (energiboost) är både nödvändigt och behövs vid skador och vård, men inte strax före tävling. Förmodligen finns en mängd preparat och ämnen som både neutraliserar och blockerar (gömmer) de verkliga tillskotten, och det kommer alltid att finnas veterinärer och kvackare som går att köpa och enbart bryr sig om kortsiktiga resultat. Fakturera mera.

Det är roligt nästan jämt. Snart är vetenskapen och dopningslabben före doparna och alla som jobbar på Svensk travsport gör sitt jobb och vet vilka som betalar lönen.

Foto: Hovtramp/Lasse - Elitloppshysterin är nära...

Mot Elitloppet…

Hovtramp/Ilse

Nä, inte nu igen!

 

 

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Eric Raffin vid ett besök på Solvalla

Påföljdsmall Svensk Travsport:

Klappar personligen händerna för bötesstraff när det handlar om spödrivning (smisk på rumpan) och har faktiskt medverkat till regeländring som omfattar funktionärers inspektion av häst, direkt efter lopp.

Men, som i Let´s Dance, det finns tillfällen då man skäms även åt motsatt riktning! Åby storloppsdag igår, tog måldomare och riksdomare beslut som knappt någon aktiv travmänniska skriver under på, förmodligen inte ens konkurrenterna i loppet. Det handlar om en ganska odiskuterad och osynlig regel där kuskens armar inte får komma över axelhöjd i lopp. Har tittat på videon ett antal gånger. men denna dyrbara förseelse går inte att upptäcka med blotta ögat, inte ens på slowmotionfilm. Oavsett hur många gånger man tittar på loppet. 

Franska gästkusken Eric Raffin fick inbjudan till Elitloppet direkt efter vinst och banrekord med franska stoet Delia du Pommereaux. Raffin är framgångsrik i både sulky och sadel och har gästat svenska lopp tidigare. Frågan är om han kommer tillbaks? Nästan spelbart hos ATG – kommer, kommer inte?

Vad sa hästägaren till franska Equida? Lolic Noel - mon cheval ne viendra pas à la course Elite a déclaré le propriétaire. Min häst ska inte starta i Elitloppet. Trist.

Undrar vad Raffin tyckte om att få 15.000 i böter för felaktigt bruk av körspö (låter som han spöat hästen, vilket inte är sant!) +avstängning fyra dagar. ARMEN var enligt måldomaren på Åby över AXELhöjd (nämnden var oenig, en domare gav sig inte.) Självklart har Raffin överklagat måldomare Magnus Sjölunds och riksdomaren Dick Sjöbergs böter, straffpåföljd.

-Handen är över axeln två gånger sa måldomaren. Vilket kostade 15.000 spänn, % av förstapriset i påföljdsmall. Böter som går direkt in i Svensk Travsports kassavalv. Paragraf 78 - Böter ska ha erlagts inom 30 dagar från den dag då beslut om böter meddelats. Överklagan från Eric Raffin går vidare till nästa trappsteg i Silvergrisen, givakt!

STAD, ST:s ansvars och Disciplinnämnd har precis bytt ut två av sina sex ledamöter, som blev förbannade på Propulsion-utredningen och avgick på studs. Hoppas de två ersättarna inte går i strypkoppel och har besökt Synsam. Spännande fortsättning följer?

Au Revoir!

Foto: Hovtramp/Lasse - J.M Bazire

Andra gången fransk gästande tränare/kusk känner sig orättvist behandlad i Sverige.

En av världens bästar tränare och kuskar –Jean-Michel Bazire sa adjö till svensk travsport redan 2008 efter Elitloppet, då han fick 30.000 i böter för felaktig drivning och tre dagars avstängning. Bazire betalade inte och spärrades av dåvarande STC.

Je ne reviendrai jamais! Jag kommer aldrig tillbaks !

Bazire drev enligt domarbåset Exploit Caf för hårt i Elitloppet och vägrade att betala böter. Efter tre månader hade Bazire  fortfarande inte betalat sina böter. Ärendet gick vidare till inkasso-avdelningen på Svensk Travsport.

– Han är spärrad och får varken köra eller anmäla hästar, sa Bo Hjertsson på STC.

Vilket innebar att den franska travstjärnan Narval d’Ecajuel inte kunde starta i Sundsvalls Open Trot. Hästen tränades av Bazire, var dragplåster och högaktuell i Bergsåkers största lopp.

– Har han inte betalat innan söndag när anmälan sker får han inte vara med. Datasystemet säger stopp när en kusk eller tränare är spärrad. Hästen är alltså inte startberättigad, sa Bo Hjertsson.

 

Foto: Hovtramp/Lasse - J.M Bazire, här med Wishing Stone

Bazire fick däremot köra i Hugo Åbergs Memorial i slutet av juli, och var även startberättigad när han vann med L’Amiral Mauzun.

– Ja, han hade rätt att vara med där. Har man inte betalat fakturan en och en halv månad efter att den skickats ut, sätts det startförbud. Fakturan från Elitloppet gick ut i slutet av juni och spärren slog igen i mitten av augusti enligt STC:s inkassoavdelning.

2019 skickade J.M Bazire hästar från sitt stall till Elitloppshelgen., Aubrion du Gers och Looking Superb. Själv stannade han hemma och var senast synlig i Sverige 2013. 

Sulkykonstnären har vunnit Elitloppet två gånger, med L'Amiral Mazun 2007, tränad av Jean-Philippe Ducher och med Fabrice Souloys Exploit Caf 2008. 

Foto: Hovtramp/Lasse - Jag de Bellouet

Han hade faktiskt kunnat vinna Elitloppet tre år i rad, om inte om hade funnits..
Om inte Jag de Bellouet fråntagits segern efter doping, år 2006. 

Fransmän och italienare har haft svårast att anpassa sig till svenska (skandinaviska) regler. Genomgång sker numera med utländska kuskar före storlopp, med hjälp av tolk. Björn Goop har hjälpt till vid flera tillfällen, smart nog att lärt sig det franska språket och pratar obehindrat, vilket i sin tur säkert gett honom fler chanser i franska lopp.

Under söndagens travsport med Finlandia Ajo som huvudrätt intervjuades Svensk Travsports Jonny Staf (tidigare?) domarbas. Det framgick dock inte klart och tydligt om franska Eric Raffin hade fått tillräcklig med information om hur högt upp han fick hålla sina armar i loppet…Berättade någon för Eric Raffin före loppet att - vos bras ne doivent pas etre plus hauts que vos epaules ? Dina armar får inte vara högre upp än axlarna...

Jonny Staf var tidigare riksdomare innan han rekryterades till Svensk Travsport som domarbas 2019. Är inte han chef för Ungdom och utbildning numera? Sitter kanske på två stolar samtidigt, eller också är det ingen som vågar svarar på så prekära frågor i direktsändning...

Kanske dags för alla aktiva att tillsammans se till att få slut på de här pajaskonsterna som förstör glädjen i Svensk Travsport! Det skulle behövas motstånd av en enig tränarskara, om alla sätter ner foten samtidigt är jag övertygad om att flera frågor i reglementet kunde avhandlats samtidigt och genomgått snabba förändringar.

Lite svårt att köra travlopp om ingen tränare anmäler häst till loppen! Svårare ändå, är att hitta travtränare som vågar ta tag i problem och få med sig övriga på samma våglängd. De flesta representanter invalda i medlemsorganisationer sitter mätta och tittar på när de aktiva kämpar! Många är inte ens förändringsbenägna, eftersom de har det så trevligt där inne i stugvärmen.

Väldigt få proffstränare vågar sticka ut hakan, det händer alldeles för sällan. Minns ett gäng på Jägersro med Ludde Kolgjini i spetsen när de strejkade, och självklart måste det vara någon som har råd att peka finger. Jörgen Westholm, Roger Walman och Ulf Stenströmer har tagit ton ibland, tränare med pondus som de flesta lyssnar på. När Stefan Melander öser galla över någonting i Expressenkrönikan finns det oftast nån baktanke, han tjänar säkert nån spänn på det mesta han skriver. Robert Bergh säger däremot vettiga saker i sin krönika emellanåt, och har för det mesta rätt. Svansen och rövslickarna i travsporten är också nyttiga på sitt sätt, de betalar nämligen kalaset!

Hovtramp/Ilse

 

Kan bara hända i travsporten!

 

 

Bergsåker V86 lopp 7 5 maj 2021

Böter efter lopp: Renman Melinda (Texas Killer Zenz) 2000 kr i böter för att ha stört medtävlare 6 och 8 1500 m kvar vid nedtagning av galopperande häst. (B2)

Borde inte stackars Melinda ha fått träffa en psykolog istället för att få böter!? så att hon kanske fortsätter att köra travlopp… Hon borde dessutom ha fått en bragdmedalj för att hon inte hoppade/ramlade av, och för att ingen annan i loppet kom till skada!

Svensk Travsport eller Travtränarnas Riksförbund, ta det här med era j-a försäkringsbolag! Ge kusken en eloge för att ha orkat hålla skenhästen under ett helt lopp, till och med när den bröt ut med hela fältet innanför sig, på väg ut mot grinden, utgången!

Dit hittar alla hästar alltid. ALLA som skenat med häst vet i vilken situation man befinner sig, de som skenat i lopp minns det för alltid. När Ni som har lönen på Svensk Travsport lyckades få till en Lex Dino Dollar för spödrivning kan ni kanske titta över BÖTES reglementet också?

Några exempel från v(ä)rkligheten så att alla förstår...

Du får motorstopp vid ett rödlyse, i en bil bakom sitter en gubbe (naturligtvis en gubbe) och tutar, tutar och tutar! Eftersom du har motorstopp går du lugnt ur din bil, fram till gubben och säger – nu gör vi så här, du sätter dig i min bil och jag sätter mig i din och tutar.

Skentur med häst

...Du kör fort med din häst i bakvarv (motsatt riktning) på travbanan, solen skiner och allt går strålande. Fyra uppvärmande varv i lagom tempo innan du vänder upp hästen i rätvarv för ett lugnt motionsjobb i rochard (tung vagn för motion.) På travbanan finns bara två hästar från största stallet som sparrar varandra, tränare och försteman. När de vänder upp sina hästar för att köra snabbare, gör du det också, men något hundratal meter bakom. Bra hare tänker du. Enda plump i protokollet, din häst nyper i av bara h-e i skentrav och du kan bara åka med!

Foto privat, min häst i hästägardress och allt...

Du sätter fötterna i stänkskyddet, drar så hårt du törs i tömmarna och försöker få stopp. Första varvet på 1000-metersbanan kör du förbi sulkykonstnärerna som tittar förvånat efter dig och din tunga vagn. Du ligger raklång lutad bakåt och bara håller i dig. Andra varvet (andra gången) du kör förbi nestorn Stig H och hans försteman står dina flätor rakt ut och du orkar inte hålla emot utan låter den dumma hästj…skentrava tills han blir trött. Nä, han blev inte trött.

Valacken debuterade veckan efter, enda problem var att hitta frivillig kusk eftersom hästen oftast inte var på samma våglängd, kunde krumma med svansen och hota att slå bakut. En lärling från Stall Fylking offrade sig och erbjöd sig att köra i loppet. Efter alla turer med den här hästen trodde man nog att han skulle betala 999 i odds, men det blev bara 4 gånger pengarna, efter vinst. Så kan det gå.

Hovtramp/Ilse

De som vet håller käften.

 


Foto: Lasse/Hovtramp - Fabrice Souloy

Alla tycker någonting.

Även de som inget vet. Mest på osociala media.

Men idag vet vi, att franska demontravtränaren Souloy fått tillbaks sin tränarlicens, till mångas förskräckelse och förvåning. Fast det är ganska enkelt. Fransk lag har maxstraff på fem år för dylika brott inom ramen av näringsförbud, och det blev fyra år. Många turer blev det, avskyn som översvämmade nätets travsidor var inte nådiga. Tränare utan lik i garderoben fördömde, uttalade sig, resten (de som handlat) höll käften.

En fransk stortränare har i franska kretsar utpekats som hjälpande hand vid distribution av Kobolt, men det finns varken förundersöknings protokoll eller domar att hitta där stjärntränarens namn finns med. Med hjälp av en numera ganska trött hantlangare som jobbat klart i travstall (ej bosatt i Sverige) verkar varorna i alla fall ha kommit fram till x antal travtränare, även i Sverige. Konstateras kan, att en handfull tränare har sämre resultat numera, efter att dopningsprov har sökträff på Kobolt.

Franske travtränaren Fabrice Souloy (född -67) skördade stora framgångar i Sverige, Europa och sitt hemland Frankrike. Sen small det efter norska Oslo Grand Prix, där vinnaren Your Highness och 3:an Un Mec D´Heripre testades positivt för kobolt efter loppet. Övriga hästar i Souloys träning som hamnade i blåsväder för Koboltdopning var Lionel och Timone E.K. – och senare Lover Face.

Souloy-tränade hästar som lämnat positiva dopningsprover har alla tävlat på högsta nivå och vunnit stora lopp både före och efter att proverna togs i maj-juni redan sommaren innan.

Fabrice Souloy fick ett strängt straff av Svensk Travsports Överdomstol, högsta instans som inte kan överklagas. Den svenska domen ändrades senare från en miljon i böter och ett års avstängning till tio års avstängning.

I Norge där norska Oslo Grand Prix blev upptakt till historien kröp Souloy ner i förhörsbåset tillsammans med inte helt okända försvarsadvokaten Uvabäck. Som givetvis opponerade sig mot precis allt. Det är ju hans jobb.

– Det finns fyra tänkbara utgångar, frikännande, tränaransvaret, oaktsamhet och uppsåtlig doping. Det sista anser jag uteslutet. Landar nämnderna i tränaransvaret handlar det om bötespåföljd, sa Staffan Uvabäck.

Advokat Uvabäck argumenterade (givetvis) också mot påståendet att kobolttillförsel utsatt hästarna för fara och (kunnat) skada dem. Frankrikes travförbund Le Trot valde att avvakta och på avstånd följa Sveriges och Norges domar. Frankrike, Norge och Sverige är medlemmar i Europeiska Travunionen, där avstängning har gällt i samtliga UET-länder. Le Trot inväntade Sveriges slutgiltiga dom innan man tog eget beslut.

29/11 2017 dömdes Souloy till tio års avstängning i Frankrike

22/4 2021 fick Souloy tillbaks sin tränarlicens trots utdömda tio års avstängning, fransk lag har nämligen ett näringsförbud på max 5 år, fyra år blev det för Fabrice Souloy.

Synd om? Nä, inte det minsta. Souloy har fortsatt sin verksamhet precis som vanligt med svågern som målvakt som stått för proffslicensen. Detta har irriterat otroligt många aktiva i Skandinavien.  Bland de hästar som flyttades rakt över gården till svågern Philippe Billards stall fanns Your Highness, Lionel, Moving On, Timone Ek och Juliano Rags.

Kvar i stallet efter indragen licens stod ett tjugotal hästar, däribland Un Mec d’Héripré. Billard hade som tränare inte haft en enda starthäst på flera år. Gift med Souloys syster huserar de edan länge på samma träningsanläggning, Haras de Ginai.

The show must go on och allt är glömt! Åtminstone av svenska lånekuskar som gärna kör stjärnhästarna, om de hinner kvalificera sig till Elitloppet.

Lite fakta om Kobolt för att klargöra vilka biverkningar som uppstår.

Ökad mängd av kobolt har en blod-dopande effekt och är vid extremhöga nivåer direkt skadlig. Finns i små mängder hos djur och människa som byggsten i B12, nödvändig för produktion av röda blodkroppar. Aha, där kom det, förbättrar syreupptagningsförmågan!

Att kobolt är en biprodukt från kopparindustri, används som blåfärg i glas och keramik, det gör inget! Hästar har kortare livstid än människor, eller hur. Användes tidigare i humanvård mot anemi, men orsakade för många biverkningar. Kobolt är ingen dopningssubstans som kollas rutinmässigt vid dopingprov, det krävs specialanalyser på Svenska Veterinärmedicinska Anstalten där man kan kontrollera upp till fem år gamla prov.

Biverkningar: hjärtsvikt, skador på hjärtmuskulatur.

Kanske facit till ett gäng sålda elithästar med hjärtsvikt?

Souloy hade en teori om vad som kan orsakat allt detta men ville inte uttala sig utan att först ha diskuterat med sin veterinär. Något uttalande kom aldrig.

Gränsvärde kobolt är 25 ng/ml blod samt 100 ng/ml urin. 

Un Mec D’Heripres visade 400ng/ml urin efter Elitloppsförsök samt 371 ng/ml urin efter Final. Efter Oslo Grand Prix-helgen testades Un Mec D’Heripre till 521ng/ml urin, Your Highness 395ng/ml urin, Timone Ek 271ng/ml urin samt Lionel 468 ng/ml blod. 

Jaha, då var han igång igen stjärntränaren, Grattis!

Ilse/Hovtramp

KORKAD?

 

Expressen krönika av Stefan Melander (Tarzan)

Krönika - Rent av korkat!?   Den som sa det han va det?

 

Citat Tarzan krönika: Hur ska man annars beskriva tongångarna att förbjuda körspöet inom svensk travsport. Jag ser lopp från hela världen och vet att ingen har en lika snygg sport som vi.

Framför allt inte i Norge som kör utan spö – där ser drivningarna verkligen inte bra ut.

I Sverige är det välordnat och travsporten fantastisk.                     Hos oss finns ingen som slår hästen, det kan på sin höjd se lite yvigt ut. Pisken är ett korrigeringsmedel. Låt inte okunskap gå ut över säkerheten.

Tarzan har många innovativa idéer, men spödrivning har han tydligen noll koll på? Kan hålla med om att Sverige är rena Sörgården jämfört med exempelvis USA och Italien, men varför jämföra med länder där det mesta är godkänt och Mammon styr. Okunskapen osar, eller vem tror Tarzan att han att han lurar? Det enda som stämmer i krönikan är att pisken (smaka på ordet pisk!) är ett korrigeringsmedel, det håller jag med om.

Ordet spö är väl inte mycket bättre, vem vill ha spö? Hästar som går undan för pisk vet definitivt hur den smakar, det gäller även yngre hästar som krånglat i vagn under träning, en smäll så väcks hjärncellerna.

DET glömmer inte någon häst.

Kallas hästminne.

Ok, då tar vi några nyligen utdelade spörappsexempel!

Färjestad 26/4

1500 felaktigt bruk av körspö (B2)

1500 för övrig felaktigt drivning (B2)

 

Mantorp 26/4

1500 för felaktigt bruk av körspö (B2)

1000 för försök att köra med för långt körspö (A3)

 

Hagmyren 25/4

1500 för felaktigt bruk av körspö

1500 för felaktigt bruk av körspö

 

Åmål 25/4

1500 för felaktig drivning

Avstängning för felaktigt bruk av körspö

1500 övrig felaktig drivning

1500 felaktigt bruk av körspö

 

Romme 24/4

1500 övrig felaktig drivning

 

Halmstad 24/4

1500 avstängning och felaktigt bruk av körspö

2000 felaktigt bruk av körspö

2000 felaktigt bruk av körspö

1000 för att ha försökt köra med för långt körspö

2000 samt körförbud övrig felaktig drivning

 

Åby 23/4

5000 avstängning felaktigt bruk av körspö

5000 felaktigt bruk av körspö samt körförbud

1500 för att ha använt otillåtenutrustning – bygelsits (B1)

 

Kalmar 23/4

1500 felaktigt bruk av körspö

Avstängning felaktigt bruk av körspö

1500 övrig felaktig drivning

1500 avstängning övrig felaktig drivning

500 övrig felaktig drivning

 

Gävle 23/4

1500 övrig felaktig drivning

1500 övrig felaktig drivning

1500 felaktigt bruk av körspö

Solvalla 21/4

4000 avstängning felaktigt bruk av körspö, hästen Castle Racha besiktigad av veterinär, ej godkänd (C2)

2000 avstängning felaktigt bruk av körspö

 

Räcker det Tarzan? Lex Dino Dollar.

Privat bild Dino Dollar

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

Hur går det?

 

Svensk Travsports sittande har problem, men bara när det passar dem själva...

Är proppen ur? När vanliga dödliga småtränare glömt betala 17 spänn på en ST-faktura och ska anmäla häst till start slår en ”bugg” till i penningsystemet som rinner genom Hästsportens Hus/Silvergrisen. När stortränare med stallet fullt av stjärnor som de bevisligen både äger och tränar är skyldiga Svensk Travsport och Skattemyndigheten 1.539.919.171 kronor, då går det bra att anmäla, köra lopp och hämta prispengar. Nä, de beslagtas inte. Utredning pågår. Frågan är, hur länge?

Vad väntar vi på? Travchocken som upprörde en hel travsport, uppskjutna beslut, överklaganden, ofullständiga underlag och bevis, en advokat som gnäller om att han inte fått ta del av ”slasken” (fullständigt juridiskt underlag) när det istället borde ha handlat om DJURIDISKT underlag, start, anmälningsförbud ända sen nervsnittning uppdagades.

Vad har den här tränaren som inte andra tränare har? förutom lånad plånbok och stallet fullt av fantastiska travhästar? Ungefär 200 mkr har pumpats in i hästbolaget mellan 2007 och 2011. Verklig ägare Bengt Ågerup påpekar att han inte har något med hästar eller Stall Zet att göra. Plötsligt blev det ett ganska enkelt beslut för ST att ta, eller hur? då är det ju uteslutande strikt tränaransvar som gäller för tränaren Daniel Redén.

Foto: Atg skärmdump

Nä, jag har inget personligt emot varken den ena eller den andra, är inte avundsjuk men inser att här borde avstängning under utredning ha skett, i väntan på beslut. Likhet inför ”lagen” ? Knappast!

Hur kunde det bli på detta viset? Hur kunde Ågerup bli mannen med Sveriges största skatteskuld? Vid skatterazzia 2013 beslagtogs 55.000 mail som visade på aktier i bolag och årsredovisningar där Ågerups namn fanns med på betydande poster.

Egentlig ägare till härligheten är Bengt Ågerup. Mannen som blev stormrik på antirynkmedlet Restylane och bröstförstoringsmedlet Macrolane, företagsnamn Q-Med. Bolaget såldes 2011 med rejält klirr i kassan, ca 2,8 miljarder kronor i vinst. Då startade Skatteverket krig mot Ågerup. Kronofogden och Skattemyndigheten står beredda i väntan på att Ågerup eventuellt tar sig till Europadomstolen. Domar har tidigare slagit fast att skatt ska betalas på försäljningsandel Q-Med. Skatteverket vann matchen men har förlorat mot Ågerup.

Inte ens Kronofogdens specialverkställighetsteam (S-team) i Eskilstuna specialiserade på svåra fall har lyckats driva in några kulor. Det enda Skattefogdarna kommer åt är en svensk pension, den har Ågerup säkert råd att vara utan. Tillgångar i Sverige skrevs i god tid över på barnen och skattepengar placerades utomlands före miljardförsäljningen. Ågerup shoppade för några år sedan (2011) en ö i Stockholms skärgård full med fritidshus, 7.900.000 som skrevs på en av döttrarna. Som sålde ön vidare för 8,5mkr. Skatteverket har diskuterat om de skulle begära Ågerup i konkurs, lönlöst oavsett om det handlar om hästar, affärsverksamhet eller privata investmentbolaget Nexttobe AB i Uppsala.

Nexttobe och Brixton Medical AB (Stall Zet) ägdes tidigare av holländska bolaget Lyftet Holding BV som Skatteverket fastslagit har kontrollerats av Ågerup från en trust på Bahamas. Brixton Medical AB (Furuby/Stall Zet) ägs av cypriotiska Iremo Ltd och Nexttobe heter idag Dimio Holding Ltd.

Travgala Årets Tränare/Hovtramp

Stall Zet Brixton Medical AB har hästar både i Sverige och utomlands. Ågerup jagas som ett villebråd så fort han sätter sin fot i Sverige. Formellt flyttade han till Frankrike 1996 och till Schweiz (Geneve) där en våning för 72mkr inhandlades, och är skriven i exklusiva Verbier, i en lägenhet inköpt för 40mkr. Stadsradhuset i centrum av Paris och våningen i New York kommer ingen svensk myndighet åt. Under Travgalan 2019 syntes Ågerup på scenen när Conrads Rödluva vann pris. Propulsion blev droppen och proppen ur för Stall Zet, Daniel Redén och Ågerup. Efter Propulsions vinst i Elitloppet kom veterinärintyg fram som påvisade nervsnittning i USA 2015, samtliga resultat och prispengar suddades ut av Svensk Travsport.

Ågerups besparingar finns säkrade i en komplicerad affärsrörelse utomlands där spåren leder till Cypern, Luxemburg, Brittiska Jungfruöarna och Bahamas. Det blir nog svårt att hämta in. Som miljardär har advokater med rätt kompetens anlitats. Anna Romell-Stenmark pekade tidigt på fel som gjorts i Skatteutredningen.

Klipp: ”Inget bolag har något att göra med den privata skatteskulden Bengt Ågerup blivit påförd genom skatteprocessen, den berör endast hans privata skatter. Eftersom Högsta Förvaltningsdomstolen bara prövar mål som har prejudikatvärde och inte mål som är feldömda och inte motiverar varför de inte tagit upp målet, är det svårt att veta om de tyckte utgången var felaktig eller ej. Min uppfattning är att det inte är en korrekt utgång i målet. De har helt bortsett från juridisk expertkompetens från våra universitet vars entydiga slutsatser varit att Bengt Ågerup inte är skattepliktig i Sverige för de inkomster Skatteverket ville beskatta honom för, samt att han under alla förhållanden inte kan beskattas för hälften av inkomsterna som, med tillämpning av skatteverkets resonemang, skulle ha tillhört hans hustru och därmed i enlighet med svensk lag inte kan beskattas hos någon annan än hustrun, i det fall de hade varit beskattningsbara”.

Bengt Ågerup har inte råd att betala skulden, han har inga travhästar i Sverige, de ägs av ett bolag som drivs av andra människor, däremot är min uppfattning som advokat att Ågerup har hästar utomlands, bland annat i New York, sa Anna Romell-Stenmark.

Ågerup har förlorat i samtliga rättsliga instanser i Sverige, Högsta Förvaltningsdomstolen meddelade att de inte kommer att pröva Ågerups skatteärenden, då återstår enbart Europadomstolen. Det enda Skattemyndigheten kunnat lägga vantarna på är en båt, en motor, en vagn (400.000:-) och två privata pensionsförsäkringar (5.500:-/månad).

Enligt en artikel i en Finanstidning ville Daniel Redén efter dom i Kammarrätten inte säga att det var Ågerups hästar, men att han startade bolaget. Ägare av hästarna och VD för bolaget förutom tränare med strikt ansvar är – Daniel Redén Stall Zet.

Daniel Redén har bakgrund som hästskötare många år, främst hos TZ/Stall Stefan Melander, och är nog inte dummare än att han kalkylerat med denna sorgliga sagas slut. Har säkert hunnit stoppa undan en och annan krona. Passar bra dit Propulsion och resten av fuskarna emigrerat. Där finns det ingen som bryr sig om en petitess som nervsnittning. Jobbet som ansvarig för Stall Zet fick han efter att Ågerup först hade Elin Gustafsson på plats på Furuby. Två tränare var tydligen en för mycket? så Daniel Redén blev kvar och resten vet ju alla intresserade av travsport.

Livet är en fest! Miljonärerna och skattefifflarna går fria, dom handlar aldrig bara för en tia. Och klasstillhörighet är en förmildrande omständighet, eller hur? Nationalteatern hade rätt.

Trevlig helg!

Hovtramp/Ilse

Man blir så trött

Ett brev betyder så mycket!

 …fast hade det inte varit lite lättare? om Svensk Travsports VD och styrelseledamöter haft ett digitalt alternativt fysiskt möte med STAD:s två avhoppande juristledamöter…Skämsiga diskussioner på samtliga travsidor.

Svensk Travsport all inclusive står tydligen bakom VDs hopknåpade brev, med tanke på handläggningstid av "Proppen-Gate/Propulsion" (1 år) och reglementets skutt bort från strikt tränaransvar (med påföljande anmälningsförbud under utredningens gång) kan man bara konstatera att här borde lika många huvuden rulla som i Stockholms blodbad.

Say No More.

   

                                              Foto/Italiensk media

Solvalla travbana välkomnar sin nya travtränare som ”klarat” tvådagarskursen i Hästsportens Hus och etablerat sig. Mer ökänd än känd, osociala media kokar över men kan knappast åtgärda problemet, då inga domar finns och allt är förlåtet. Medhjälparen Jori Turja (saknar licens i Sverige, Finland och Italien) vet hur en slipsten ska dras, vad skönt att Svensk Travsport tar hand om alla som fallit utanför boxen. Då slipper vi aktiva bekymra oss.

Klipp från Solvallas hemsida:

HALLÅ DÄR ALESSANDRO GOCCIADORO

16 april 2021

...som från denna vecka är Solvallatränare! I fjol gick du kursen för utländska tränare i regi Svensk Travsport. Hur var det?

 – Ärligt talat var det väldigt roligt och intressant! Jag lärde mig mycket nytt och hade spännande dagar, säger Alessandro.

Fakta: Filial är godkänd på Söderby Gård, där det finns 15 hästar.

Är det några speciella lopp du har i sikte?

 – Jag har några väldigt intressanta hästar i Sverige. Ska jag lyfta fram några är det Cash Maker som jag går för Breeders Course och E3 med, Allegra Gifont är siktet mot European Championship for Mares, Bepi Bi får ta sig an Fyraåringseliten och så Vernissage Grif som jag siktar riktigt högt med.

 Hur många hästar har du i träning totalt?

– 120 om jag räknar med tvååringarna. Jag håller till i Noceto, nära Parma i norra Italien.

Grattis gul kusk!

 

Hovtramp/Lasse

Kan man cykla för att man får en cykel?

Godkänd montéprestation krävs i Monté-SM 2021, rids på Åby 9 oktober. Tidigare har svenskfödda hästar fått tävla i Monté-SM, oavsett om hästen tidigare startat i monté eller inte. Från i år ändras villkoren, SM-deltagarna ska ha minst en godkänd montéprestation i bagaget.

Behöver inte alla startmontéhästar visa  att de är inridna (inte insuttna) ?

Har nyligen betraktat en häst som släpptes ut i lopp, knappt inriden och definitivt inte riden i en framrusande flock hästar i hög fart. Är detta förenligt med säkerhet? Tränare som chansar på detta sätt slipper ju utsättas för eventuella incidenter, då en inlånad ryttare sitter i sadeln. Ryttaren var inte informerad, frågad och klart. Här finns det kontrolljobb att utföra för SMR i Silvergrisen.

Huvudregel - hästar som tjänat minst 200 000 kronor behöver inte göra montékval innan de startar i ett montélopp första gången, vilket mindre rutinerade hästar måste göra. Mindre rutinerade? Det handlar väl för farao inte om antal lopp, det handlar om en helt annan disciplin än sulky!

Där hästar kommer nära varandra, det skriks och tjoas på sina håll som i de värsta ponnylopp och där åtskilliga hästar sällan eller aldrig tränar i klunga, eller ens tillsammas med andra sadelhästar.

Monté-SM ingår i V75-spel, då är det extra viktigt att spelarna kan bedöma hästens förutsättningar på ett så bra sätt som möjligt.

Spelarna!? Alla lopp är lika viktiga för ryttarna, ur säkerhetssynpunkt! Ingen ryttare eller konkurrerande häst ska behöva fällas som plockepinn i ett lopp för att någon anmält en knappt insutten häst eller en otillräckligt tränad ryttare. Titta gärna på förebilden Frankrikes bestämmelser, krav och kriterier för att hästar och ryttare över huvud taget ska få delta.

- Vi tycker det är värdefullt att montésporten får synas på bästa sändningstid ihop med de övriga SM-loppen. Samtidigt är det förstås önskvärt att spelarna inte känner onödig osäkerhet inför Monté-SM.

Därför skärper vi propositionen något och lägger till att alla SM-hästar tidigare ska ha gjort minst en godkänd montéprestation, i kval eller lopp. Vi vill berätta detta redan nu så att tränarna till eventuella kandidater för Monté-SM kan planera sommarens matchning på ett så bra sätt som möjligt, säger Svensk Travsports t f sportchef Per Wetterholm.

Hovtramp/Ilse

Godkänd eller inte godkänd häst, en barockt inkompetent regeländring! Är spelarna viktigare än ryttarna? Tydligen. Är en häst som tjänat 200.000 i sulky mer rutinerad med sadel på ryggen än en häst som tjänat mindre, men är formad med ryttare på ryggen? Vem fan vet om hästen som tjänat 200.000 över huvud taget haft en ryttare på ryggen?

En häst är en häst oavsett kronor den tjänat. En ryttare är en ryttare oavsett hur många gånger man suttit i en sadel. Talang och teknik, två skilda saker men rutin kan eventuellt täcka vissa brister i bas och grund.

Monté är ointressant både som spelobjekt och ur publiksynpunkt så länge den drivs av folk som inte begriper. Som Ingemar Stenmark sa – man kan int förklar för den som inte begrip. Det hade han förbannat rätt i.  

 

Vad är en junior? Vad är Juniorchans?

Är det kuskar födda mellan 1945 och….så ser JUNIORCHANS ut för dagen, då ett antal lopp redan körts. Nä, det hjälper INTE att sätta upp sig som tillgänglig kusk 16-18 år gammal, det skiter både tränare och kuskar fullkomligt i. De nyttjar loppen som poängplock istället för provlopp, där de inte får betalt som i Juniorchansen.

I dagens JUNIORCHANS fanns EN enda junior, fick köra sin mammas häst. Resten var överåriga, rutinerade kuskar. Svensk Travsport och travbanor runt om i landet, LÄS kriterierna. Hur tänkte propositionsmakarna egentligen när möjligheten för ungdomar 16-18 år (350 lopp) infördes i tävlingskalendern?

Om inte tränarna vill anmäla till loppen och inte ungdomarna har några hästar att köra får man väl ÄNDRA på anmälningsreglerna! Loppen som gått av stapeln visar på enstaka juniorer som fått trängas med elitkuskar, lånekuskar, de som redan har häcken full av lopp, varenda dag på varenda travbana. Var det så man tänkte när loppen instiftades?

Enda skillnad, är att prispengar betalas ut och poäng kan tillgodoräknas, men att loppen inte är spelbara. Kör inte loppen (slöseri) om inte minst hälften av deltagarna är UNGDOMAR, JUNIORER. Och då menar jag inte att unga elitkuskar som Magnus A Djuse och Kevin Osvcarsson heller ska få köra i loppen. De är redan elitkuskar och etablerade.

Hur jävla svårt kan det vara!

Hovtramp/Ilse

Känd eller ökänd? Bestäm själv.

 

Är en avhoppad travtränare/hästhandlare tillräckligt intressant som person för att medverka i Travrondens artikelserie med 20 frågor?

Hade kunnat vara, men…den där grävande journalisten ställde ju aldrig frågorna som travsportens aktiva väntat på. Intresset för om man väljer pannkaka eller finsk memma är nog inte lika intressant som varför licensen avslutades så hastigt.

Tänker på alla de stackars tränare och delägande hästägare som stått där med tom box, de som blev av med sin bästa häst, eftersom de inte hade råd att bjuda över ”köparen” med sitt obegränsade bankfack i bakfickan.

Blev det nån förlikning med Svensk Travsports ekonomiavdelning eller bara ett litet tackåhej? Varför fick du så bråttom Kari? Intressantaste frågan som Travrondens journalist glömde.

Blev det nån flytt för Korpen från jättegården i Holm? Blev det nån skilsmässa från fru Travsport, Marjaana Alaviuhkola, och hur gick det med alla hästbolagen i olika ägandekonstellationer? Tveksamma skilsmässor, kanske var det bara en pappersdrake?

B-licens och brevlåda finns säkert i Finland, men den återupprättade trenden med vinster i Sverige har förmodligen en erfaren tränare i ryggen. En som pekar med hela handen, bestämmer var hästar ska bo och hur de ska tränas. Untersteiner junior byggde ju sin gård ”Drömgården” på gården i Holm, där även Karis dotter Hanna Lähdekorpi samlar på fina starthästar (16 på träningslistan) B-tränarlicens och personal parallellt med veterinärjobb. Hanna vinner lopp titt som tätt men fler Lähdekorpis gör bra ifrån sig i travsporten, Lina, Maja och Petter, alla med licens och knutna till travsporten.Snabbfacit till Korpens karriär
Kari Lähdekorpi ”slutade” som travtränare med raketfart 2012, ”flyttade hem” till Finland efter en milt sagt framgångsrik tid i Sverige.
Nä, riktigt så var det nog inte. Eller? Ett 15-tal skalbolag moderskeppet och otaliga konstellationer balanserande på kanten till skattereglernas avgrund med eget momsupplägg, genomskådade (överlistade) förmodligen Svensk Travsports TDS (Travtränarnas Debiterings System).

Ett genidrag som Factoringbolaget ST nog inte hade räknat med. Försörjde häst-shoppingen och bäddade för storvinster på travbanorna.

Korpen fick efter hemkomst till Finland enligt egen utsago truga för att medverka i finsk travTV, trots tiotalet hästar som väntade på husses ankomst, placerade hos kompistränare med licens. Tio hästar i träning, knappast gratis.Vad hände? Först annonserade Korpen time-out 2012, extremt kortvarig då Persos Seaman strax efter segrade och passerade delmål, 3000 segrar. Karriär inleddes från början i samarbete med Veijo Heiskanen och Lennart Kusken Forsgren, innan egen proffslicens kvitterades ut i mitten av 90-talet.

Många fantastiska travhästar samlades i snabbväxande tävlingsstallet, bland större segrar kan nämnas Sprintermästaren - Profit Ås 2005, Elitloppsförsök 2006 - Hot Shot Knick, Olympiatravet 2007 - Gentleman, Danskt Travderby 2011 - Peak, Finlandia Ajo och många fler. Lähdekorpi röstades fram till Årets Tränare 2004. Åren 2007 och 2008 stod han på toppen av sin karriär med två raka tränarchampionat, 31 och 30 miljoner kronor intravat, 320 segrar till stallet i Halmstad under 2008.

Kari Lähdekorpis (ex) fru Marjaana Alaviuhkola, Svensk Travsports Ordförande driver veterinärklinik som svällt både på bredden och höjden till ett stort djursjukhus, synnerligen lukrativt sen ATG klinikerna slog igen.

Bakgrund: Kari Lähdekorpi och Marjaana Alaviuhkola kom till Sverige 1985 där Korpen blev travkung 2007 och frun framgångsrik ägare till snabbväxande Hallands Djursjukhus. Tillsammans omsatte deras företag över 80 miljoner. Korpen hade monopol på att köpa upp och sälja svenska travhästar till Finland, dessvärre en marknad som snabbt mättades. Träna hästar i stället? Med känt resultat. Stall Lähdekorpi hade under sin storhetstid 24 anställda och ca 30 mkr i årsomsättning. Basen fanns och finns fortfarande i Holms prästgård, Halmstad, där kilometerlånga rader vitmålade staket och många miljoner investerats i gårdens träningsanläggning.

Under en period hade Korpen 150 hästar på träningslistan i Holm och på filialen Veka utanför Falkenberg. Omkring 70 hästar var Karis egna. Bara tanken på att föda 70 hästar själv kan ju orsaka kalla fötter...

Citat Korpen – Inte många yrkesval är mer utsatta än en travtränares. Resultat är det enda som räknas, det går inte att leva på gamla meriter.

Ex-fru Marjaanas veterinärjobb vid Hallands Djursjukhus blev grundplåt till Holms gård 1986. Efter fyra år med egen praktik blev hon delägare i Djursjukhuset med hjälp av Falkenbergs Sparbank, 2005 ensam ägare. En lokal bank som månar om bygden passar mig, sa hon i en tidig intervju. Djursjukhuset sysselsätter ca 60 p. häst är specialområde som snabbt fyrdubblade omsättning, runt 50-55 mkr och ett antal filialer.

 

Många rykten har florerat runt Korpen under hela hans karriär, inte minst efter V75-vinnaren Tacticals positiva dopningsprov, både A och B-prov som analyseras i Frankrike var positiva. Korpen hotade as usual med att sluta som travtränare (november 2006.) Men helt plötsligt, gällde inte nolltolerans längre, dåvarande STC:s expertgrupp med Peter Forssberg i spetsen frikände häst och hämtade tillbaks böteslapp på 30.000, hästen fick behålla både seger och prispengar.

Hur i hela friden gick det till? Analysdata från Lab visade på förekomst av Trimetoprim (Sulfapreparat) men Tacticals dopningsprov skulle ur djurskyddssynpunkt betraktas som negativt. ? Förklaring från experterna var att det är skillnad på den påvisade substansen och antiinflammatoriska substanser, därför friade man, trots nolltolerans. Så, vad ska vi då med dopningens nolltolerans till?

Man vill ju inte ens tänka på att dopning förekommer i travlopp. Trodde faktiskt att Sverige var vaccinerade sedan Elitloppet 2006, då både vinnaren och 2:an i loppets Final var dopade. Jag de Bellouet med Diklofenak (smärtstillande, antiinflammatoriskt.) 2:an Lets Go med ökände Holger Ehlert som tränare hade spår av Etakrynsyra, ett vätskedrivande medel (hjärt/blodtrycksbesvär) i hästvärlden maskerande substans för att dölja andra dopningspreparat.

Det är roligt nästan jämt.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Allt kan hända, både i Italien och Sverige...

 

 

Foto: Hovtramp/Lasse

Kidnappas hästar? Varför i hela friden kidnappar någon en häst? Av samma skäl som i maffialand, någon har glömt att pröjsa för sitt ”beskydd” eller vägrat att slicka skorna på indrivargänget som kom på besök. Alternativt – den dumma hästägaren ska straffas.

Den absolut mest kända kidnappningen någonsin handlar om en häst vid namn Shergar. En fullblodshingst med vit bläs och fyra vita strumpor, född 1978 och uppfödd av Aga Kahn IV i Kildare, Irland. Aga Khan IV andlig ledare för miljoner ismailimuslimer i Pakistan och vissa delar av Afrika. Hästavelsimperiumet omfattade ca 500 hästar och han var vid tidpunkten god för 2 miljarder pund. Shergar var fallen e.Sire Greate Nephew u.Dame Sharmeen och tillhörde irländska eliten, har namngett storloppet Shergar Cup. Shergar startade åtta gånger och vann sex lopp, Epsom Derby 1981 vann hingsten med största marginal i löpningens historia, strax efter vann han Irländska Derbyt med fyra längder.

Sex maskerade män ordentligt beväpnade tvingade Shergars skötare Fitzgerald att lasta hingsten i deras transport. Shergar återfanns aldrig och dödades förmodligen redan några dagar efter kidnappningen. Hästskötaren tvingades in i en annan bil och släpptes av sju mil från gården med hotbrev om 2 miljoner pund om Shergar skulle lämnas tillbaks levande. Redan dagen efter hörde kidnapparna av sig och ville ha betalt. Efter fyra dagar upphörde ”möjligheten” att betala lösensumman som Aga Khan hela tiden blånekade att betala, då han antog att detta skulle efterföljas av många fler kidnappningar av värdefulla hästar.

Polis och utredare har gissat att den verklige skurken var en dömd mördare, tidigare IRA-ledare som skjutit sig ut ur fängelset, var på fri fot och behövde pengar snabbt. Det kidnapparna inte visste? var att det fanns 34 delägare i hingsten Shergar och att kalabalik skulle bryta ut hos alla galoppentusiaster i hela landet. Den vackra hingstens speciella teckning gjorde det mycket svårt att till och med gömma undan honom.

Många razzior gjordes i jakten på Shergar och många vapengömmor hittades samtidigt. Sean O Callaghan, dubbelagent och författare till boken Angivaren beskrev kidnappningen ingående och har även namngett kidnapparen. Flera år efter händelsen hittades ett hästhuvud med två kulhål i pannan, men efter flera undersökningar pekade det på en yngre häst. Shergars öde blev även en Hollywoodfilm 1999, spelad av svenska Ian Holm och Mickey Rourke med Dennis Leiston som regissör.

stuteribild

Italiens dåtida bästa avelshingst Lemon Dra stals ur sin box i april 2006 och har aldrig återfunnits. Den 20-åriga fyrfaldiga championhingsten kidnappades från stuteriet Acienda Agricola Mariano utanför Parma. Hingsten var född 1986 e.Sharif Di Jesolo u.Daneo IT/Accero IT. Fler kidnappningar har förekommit, men inte av lika dyrbara hästar. 

Equinox Bi född 2001 e.Valley Boss Bi u.Personal Banner/Royal Prestige försvann ifrån sitt stall 2007 utanför Padua, Venedig hos svenska Jan Nordin. Två månader tidigare hade hästen vunnit ett större lopp i Toronto och kördes mestadels i lopp av Maurio Biasuzzi. Hingsten tävlade fram till 2007, 27 starter, 12 segrar med 9.456037 kronor. En av få hästar som återfunnits efter kidnappning i Italien. Även här misstänktes italienska maffian ligga bakom. En kedja klipptes av i grinden in mot gården. Avelsverksamheten var planerad till Blue Chip Farm Wallkill, New York.

Efter ca tre veckor kunde hingsten hämtas hem nästan 40 mil därifrån, där han strosade omkring på en fotbollsplan utanför Montegiorgio på italienska östkusten! En privatperson kontaktade polisen som såg till att hingsten kom hem igen till ägaren Scuderia Gina Biasuzzi. Ingen vet om lösensumma betalades ut eller att kidnapparna helt enkelt tröttnade på hästen.

Avelshingsten Daguet Rapide född 2000 försvann från sitt stall utanför Bologna 2008. Hingsten startade en gång i Sverige, vann Fyraåringseliten på Solvalla med sin tränare/ägaren Jean-Pierre Dubois i sulkyn. Har även vunnit italienska Derbyt, GP UET, GP d'Europa och GP Continentale. Daguet Rapide som avelshingst, skulle ha varit en enorm förlust för Europeisk avel om han inte återfanns. Vid försvinnandet värderades hingsten till mellan 20-30 mkr. Stuteriägaren Marco Folli misstänkte omgående italienska maffian. Flera lösgående vakthundar hade drogats och elektriskt styrda grindar forcerats. I juli 2009, över ett år senare hittades hingsten promenerande på en strand i den syditalienska orten Licola Pozzuoli och transporterades tillbaks till Bologna, där beväpnade vakter vakade utanför stalldörrarna, dygnet runt. Lösensumma begärdes förmodligen men ingen vet om den betalades ut…

2005 var svenska Ove Kristoffersson verksam i Italien för Scuderia Sandra di Jesolo då två hästar som aldrig återfanns försvann, sto efter Viking Kronos och Drottning Sund. Även svenska Dan Hultbergs topphäst Mack Swede e.Mack Lobell försvann redan hösten 1999. Några dagar efter Mack Swedes kidnappning inkom tips att hästen tävlat på en ”privat” travbana i södra Italien, det fanns till och med film från loppet, men när hästens uppstallningsplats letats upp var han försvunnen…

I början av mars 2017 kidnappades stjärnhästen Unicka och stallkompisen Vampire Dany, Gran Criterium ettan e.Conway Hall från sina boxar, länge fanns inte ett enda livstecken. Tränare Eric Bondo (inte helt okänd…) kommenterade omgående till Cavallo Magazine och travservice.dk att han först trott att hästarna låg ner i sina boxar men stallpersonalen konstaterade snabbt att båda hästarna var försvunna. Unicka, Italiens nästa storstjärna, dotter till Love You vann Derbyt och flera större lopp, Orsi Mangelli, Nazionale Filly och Carlo Cacciari. Unicka vann 13 av sina 15 starter.

Björn Lindblom var verksam i Italien många år och fick smaka på en hel del, trots den hårding han är. – I de fall hästarna kommit tillbaks har man kommit överens med vissa personer, var ett av hans uttalanden.

Vilka travhästar i Italien har återfunnits? Vilka betalade lösen…

Carnauba 1975 – hittades efter 3 månader, Wayne Eden 1975 återfanns efter 23 dagar, Unicorno Trio 1998 återfanns aldrig, inte heller Mack Swede 1999, Faba di Jesolo 2005, Gazelle Kronos 2005, Lemon Dra 2006. Equinox Bi återfanns efter 45 dagar. Forever Runner försvann 2008 och återfanns aldrig, Daquet Rapide 2009 återfanns efter 11 månader. Iglesias 2009 återfanns efter 2 månader och Martino Alonso 2009 återfanns efter sex månader. Skyline Dany 2014 återfanns aldrig och inte heller Oneghin del Ronco 2015. Förmodligen är det bara Gudfadern som vet vart alla försvunna hästar tog vägen.

Har det hänt i Sverige?

Som alla säkert vet är travhästar frysmärkta, chippade och svårt att göra sig av med, en travhäst tappar sitt värde både som tävlingshäst och i aveln, då DNA och blodtypning ingår i registrering.

Ridhästar då? Eller hästar som ”bara” stjäls för att slaktas utomland i icke nogräknade länder. Svar ja. Det händer, ca 5000 hästar "saknas" varje år.

På granngården i Upplands-Bro kidnappades för några år sedan två småväxta shetlandsponnies dom gick i en hage gränsande till landsvägen. Alla efterlysningar som kan tänkas gjordes utan att hästarna återfanns. "Någon" som kört förbi på natten hade sett en äldre Mercedes med två karlar som stoppat in hästarna i bakutrymmet på bilen. Varför detta inte togs på allvar från början fanns ingen uppgift om. Efter flera år, köptes den ena shettisen av en familj som började forska om bakgrunden, vilket ledde till familjen som förlorat sin shettis. Jodå, shettisen fick ”komma hem” igen. Den andra lilla ponnyn försvann för evigt.

Kidnappning eller ”undangömd travhäst” inte så länge sen. Travtränare Tomas Malmqvist fick (först) licens indragen för att ha gömt en hästägares häst i nästan sex månader. En av Sveriges framgångsrikare tränare med hundratalet hästar på träningslistan då ”kidnappningen” skedde. Överklagan från tränaren godtogs och allt fortsatte som vanligt utom att ärendet då hamnade i civil domstol. Svensk Travsport är ingen myndighet, även om de tycks tro det ibland. En process som hästägarna naturligtvis förlorade och fick betala, inklusive rättegångskostnader. Var hästen hade varit i sex månader? En hästskötare från ett annat stall upptäckte hästen i en avlägsen hage och kollade upp frysmärkningen. Då uppdagades hela historien, inklusive osämjan mellan tränare och hästägarna. Tydligen är det ”lagligt” att gömma andras hästar i sex månader och licensen är helig, ridå.

Hovtramp/Ilse

Legitimerade hot och sms-uppsägning från TV-rutan!

 

Expressens ”tipsexpert” Fredrik Edholm skrev i sin krönika att travtränare med starthästar ska svara när ”pressen” ringer och hänvisar till omsättning som ATG förfogar över och totospelarna vill få ta del av.

Har faktiskt en del erfarenhet med tillverkning av tips inför dåtida V65 när fem travtränare valdes ut varje vecka för att berätta om sina vinstchanser och hemligheter med hästen som hänt inför start. Kan lugnt säga att det var riktigt jobbigt att få in alla tips i tid före deadline och tryckning.

Varför? Travtränarna och lärlingarna körde nämligen häst, och hästskötarna hade fullt upp att hinna med jobbet innan det blev mörkt. Det jobb som aldrig tar slut för någon i travbranschen. Hästar är ett sätt att leva, inte enbart ett "jobb" och definitivt inte ett 9-5 jobb.

I viss mån kan jag förstå ”tipsnissar och experter” men även travtränarna. Det finns alltid en orsak när någon svarar på det sätt som redovisades i krönikan, alternativt finns faktiskt travtränare som vill undvika att både synas och höras för mycket. Först utnämns de nämligen som stjärntränare med stjärnhästar och Elitloppet nästa, sen omnämns de som rena floppar och bortstyrningar, efter mål.

Fredrik Edholm försökte kolla upp läget inför start i föregående V75-3, med hästen Zeolit som Jari Åkerfeldt äger och tränar. Citat Jari Åkerfeldt – Det är inget personligt mot er men jag har bestämt mig för att inte uttala mig till någon media under den här veckan.

Citat Fredrik Edholm – sådana här påhitt är en uppenbar skymf mot spelarna och borde kunna beivras på något sätt för att statuera exempel.

Fredrik har en krönika i Expressen och borde ha känt till att Jari Åkerfeldt blev uppsagd från Trav-Tv via ett litet sms, från att medverka som stallbacksreferent. Hans tjänster behövdes inte framledes eftersom han var för tråkig. Snygg uppsägning av en personalchef. Kan ju faktiskt ha påverkat att Jari Åkerfeldt valde att inte uttala sig för någon press?

Han skrev senare själv på Twitter – som jag uttryckte mig i telefon så har jag valt att inte uttala mig i media p.g.a direkta hot från spelare. Är det OK? Nu häller du tändvätska på brasan och legitimerar hot mot oss aktiva.

Två orsaker alltså, en rent oförskämd uppsägning och sen direkta hot från spelare! DET skrev inte Fredrik Edholm något om i Expressen?!

Hovtramp foto - partner eller bara ett factoringbolag?

Mjuka värden eller hard cash?

Bengt Adielsson är en välkänd hästsportjournalist av ”gamla” välskrivande nästan utdöda stammen. Krönikan är nästan alltid läsvärd. ATG ska dra in pengarna och ST/Svensk Travsport ska värna om de mjuka värdena. Utnötta floskler i min värld, motsvarar knappast det som expedieras från Svensk Travsports örnnäste idag.

Citat krönika Bengt Adielsson – Jag blir betryck när ungdomsloppen inte visas på ATG Live och inte finns med i lopparkivet. Inte en spänn att tjäna på de totolösa loppen? Nä, just det.

Hur ska man uppfatta den meningen? Vart tog de mjuka värdena i svensk travsport vägen? For de ut med juniorkuskarna i slaskvattnet? Hästägarnas hästar och travtränarna får del via prispengar, precis som kuskar. Utan poäng däremot blir det inga lopp för hästen. Hur skulle man annars ha agerat när det är förbjudet att spela på minderåriga kuskar? Ta bort dem helt från möjlighet att ta ungdomslicens och komma in i travsporten tidigt? Alternativet är just icke spelbara totolopp.

Juniorchansen handlar om ca 350 lopp om året där UNGA kuskar har chans att få köra lopp. Dessa lopp URARTADE redan från början, förstoringsglas behövs för att upptäcka juniorkuskar i loppen. Under en vecka har två Juniorlopp frusit inne och suddats ut. Det fanns inga juniorer som ville köra? Jodå, det finns i hela Sverige.

Foto: Hovtramp/Lasse - önskescenario, bike och amerikansk kusk?

Det fanns knappt några tränare som vill anmäla häst med junior i sulkyn. I  Juniorloppen ser tränarna sin chans att anmäla relativt poänglösa hästar med rutinerade lånekuskar och ringrävar, gubbligan. Juniorer får stå bredvid och titta på. Juniorchansen borde ha bevakats bättre och dörrar stängts för överåriga kuskar, annars BYT NAMN! Juniorchansens lopp ska inte vara möjligt att köra som kusk om man inte är en UNG människa, en JUNIOR som vill hoppa på travtåget.

Skäms lånekuskar/catchdrivers som tackar ja till dessa styrningar, skäms tränare som inte hjälper unga kuskar att komma in i matchen. Det finns ju både P21 och P22-lopp att delta i. De här propositionerna känns ungefär som på Skatteverket eller Försäkringskassan, tolkningsrätt åt fel håll. Om inte Svensk Travsport kan ordna något så enkelt så strö då inte mjuka värden och andra floskler omkring er i alla sammanhang. Juniorlopp visas inte på ATG eller i Lopparkivet? är det några som behöver se sin styrning både en och flera gånger är det väl orutinerade kuskar? 

Två exempel på nyligen körda Junior/Ungdomslopp:

Juniorchans Umeå mars 2021: 10 startande, EN ungdomskusk (född 2004) resten var födda 1952,1961, 1071, 1976, 1979, 1982, 1988, 1998, 2000.

Juniochans Mantorp 28 mars lopp 1: UNGDOMSKUSKEN född 2004 vann! Två ungdomskuskar födda 2004 deltog. När var övriga kuskar födda då? 1943, 1951, 1955, 1980, 1982, 1984, 1987,1997.

Gör om och gör rätt!

Hovtramp/ilse

 

Vilket dravel, hur många puckon finns det?

 

Vilket dravel! Den där trista typen i Trav TV studion berättade precis att hästar efter Love You gillar att gå barfota. Han vet inte ens skillnad mellan gamasch och ganasch, utan att vara elak, när ska vi slippa honom?
Visst är genetik spännande... men tyvärr Peter, det behövs två individer för att det ska bli en avkomma, risken (chansen) är dessvärre lika stor att vissa spermier blir mer lik sin mamma. Har han inte ens hört den där låten som After Dark-gänget sjöng om - Mamma är lik sin mamma...
 
Hovtramp/Lasse - första svenska historiska totoloppet monté 
 
Hovtramp/Lasse - Vincennes, Paris 1994 - fransk monté
 
Svajpade över till Larven (Atg Live) nä, det var lika lila där.
Bamse berättade för sina fans att rida lätt i monte’ stör hästen. Nu får väl ändå någon kompetent (om de finns?) i kulissen ge somliga ett manus. Betvivlar starkt att objektet över huvud taget suttit kvar i en sadel nån längre stund. Möjligtvis i lumpen, undrar om han hade extremkorta stigläder och rumpan rätt upp i galoppsits då? Föregångaren fransk monté red länge lätt sits på länga stigläder under hela loppen, utan att störa varken häst eller medtävlare, men med svenska mått mätt skulle det nog inte finnas många ryttare kvar med ork, balans och styrka nog...
 
 
Veckans skröna, förlåt krönika (Sexpressen) av Robert Bergh
 
Förbud önskas mot jänkarvagnar ...saynomore.
När blir det rättvist i utrustningsreglementet? Kanske när alla har råd att hosta upp 100 papp för en sulky? Om obligatorisk vagn vore en billigare multiflexvariant, FCS Custom för 102.000 eller Chrono för bara 99.000, blev det rättvisare då? Visst finns billigare tävlingsvagnar, inte minst begagnade, men är man sponsrad så kör man ju bara i en enda sorts vagn, eller hur? Stavas Custom. Kan ha fel, men oddset är lågt. Men...då blir ju hela krönikan omvänd marknadsföring för Custom? Och Robert Bergh får motivera sitt bortval av jänkarvagnar bättre...

Ungefär som när Ingemar Stenmark alltid släpade med skidorna i Tv-rutan vid sina korthuggna intervjuer, och märket ELAN lös lång väg. När min gamla kollega Ann Uvhagen (kliniken Solvalla) hade kunnat bära dem åt honom en stund, hon startade ju själv i Lufthansa Cup och var snabb i vändningarna...Det är reklam på riktigt.

Eller om Björn Borg hållt i FEL racket i TV, press och Media, då hade bankkontot omgående skenat åt fel håll. Tänk bara tanken, om Kung Zlatan helt plötsligt skulle visa sig i en T-shirt från Jula eller Rusta, då skulle märket snabbt få en högre status.

Så fungerar marknadsföring. Alltså inte bara som av en händelse, att Sexpressens krönikör Robert Bergh vurmar för att förbjuda jänkarvagnar, har han en sponsor vill de nog inte se honom i en sån. Lite skenhelig krönika i så fall som kräver mer än uppmärksamhet av de på andra sidan planket och trycker gilla utan att fundera på bakgrunden.

Lika illa som när Tarzan vecka innan krönika i samma tidning tyckte det var dags för Malmroth på Solvalla att bjuda in lite amerikaner till Elitloppet, den sista Corona-söndagen i maj. Med gällande reserestriktioner och pågående virusabort på häst blir det nog svårt att smuggla in utländska hästar över gränserna? Fast kanske Tarzan menade senast importerade amerikanare i sitt eget stall, de som redan är här?
Det finns ju några att välja på för Anders Malmroth, bara att åka ut till Tillinge, blunda och peka. 

Capricornus f-17 importerad 2020, Destiny Laughed f-17 importerad 2020, Hollywood Story f-17 importerad 2020, Chestnut Hill h f-17 importerad 2020, Clic Bait h f-16 importerad 2017. Med flera...orkar inte mer...se Svensk Travsport Tarzans träningslista...

Registrera mera, men snälla Jordbruksverket, berätta för bövelen inte varför för de aktiva...för det handlar definitivt inte enbart om det som föreskrivs, och dessutom får många skicka efter blankett i pappersformat, eftersom Geo Map inte hittar en bråkdel av alla stallen. Glöm inte skicka in, vite (böter) väntar för de som är olydiga, Storebror vill se hela dig.
Stalltips - hypotes - det handlar förmodligen om hur många hästar som dör i virusmutationer, kanske lite om gödselhantering och ändå mindre om Hästhälsa, för vart tar de stackars 5000 slakthästarna vägen varje år, alla de som ”bara” saknas i registren. 
 
Hittade en "rolig" text om just registreringen till Jordbruksverket, skriven av en arg tjej, läs gärna och fundera.
 
Hovtramp/Ilse

KVINNORNAS DAG är äntligen här!

 

 

Hovtramp arkiv - kan själv!

Internationella Kvinnodagen, behövs den fortfarande?

I trav och galoppvärlden är det ingen som höjer på ögonbrynen när en kvinna vinner lopp, det handlar absolut inte om kön, bara att komma först i mål! I galoppsporten har förvisso kvinnor haft lättare att rida på extremlåga vikter, i travsulkyn spelar det ingen roll om du är tjock eller smal, såvida det inte är sju sek. tung bana och du kör häst i ponnystorlek.

Svensk Montésport (går ej att jämföra med fransk förebild) minimivikt 65kg, vilket gör att de flesta kvinnor inte ens behöver banta och kan behålla trivselvikt. Så värst många killar som rider monté finns inte i Sverige, orsakerna är många men främst de geografiskt utspridda loppen, normalt max ett lopp per tävlingsdag och långa, kostsamma resvägar för låga prispengar som knappast lockar.

Kvinnor har under senare år könskvoterats in i flera populära yrkesgrupper. SLU/Veterinärhögskolan är ett exempel. Även i politik och näringsliv är det allt fler kvinnor som samsas i toppen och många unga tjejer klarar sig själva och blir framgångsrika i tidigare otänkbara yrkesbranscher. Så värst många svenska Hollywoodfruar finns inte, de flesta har rest till Hollywood, där män verkar ha helt andra förutsättningar att hitta högpresterande, intelligenta kvinnor att umgås med.

Kvinnliga politiker har vi däremot alldeles för gott om, kvinnliga ministrar och partiledare står på kö, så fort nån blir utbränd kommer en ny…kvinna. I SVT:s korridorer i TV-huset verkar kvinnor också vara överrepresenterade. Dyker det upp någon manlig TV-hallåa eller programledare i TV-rutan är de sällan någon som orsakar fuktiga ögon eller våta drömmar, det är nästan så man längtar efter en oborstad GV eller en plump Janne Josefsson, de är ju i alla fall tveklöst män.

Att den här dagen behöver uppmärksammas i andra länder är helt klart. Stampat jordgolv och kruka med vatten på huvudet låter ju inte så kul. Inte heller inlindad i tygskynken och bli inlåst. I Sverige har vi både fittstim och olika grader av feminister och FI-anhängare. Vi kan i princip tycka vad vi vill och bete oss hur som helst, om vi är svenska kvinnor.

Bara min åsikt. Vi kanske rent av behöver en internationell mansdag? Jämlikhet är något självklart i min värld, utom möjligen när det ska födas barn. Den lilla detaljen verkar man ju också ha löst under senare år, både i hästbranschen och hemma hos alla som lever i partnerskap med en likadan. Om man får ha några åsikter, och det får man, är nog det naturliga bäst, i den mån det går att uppfylla.

Embryotransfer och surrogatston är inte mitt val men när det gäller tvåbenta får de göra precis som de vill, så länge det inte drabbar någon annan. Hästar kan alldeles för sällan välja sin partner, blir glad varje gång jag upptäcker en frigående hingst med sina ston.

Hur ser det ut i travsportens könsfördelning? Är det fortfarande kvinnor och tjejer som drar det tunga lasset bakom kulisserna och killar, män som kör lopp? Kvinnliga lärlingar har ökat från 36% till 52% under senaste tioårsperiod och ca 9% av proffstränarna (runt 400) är kvinnor. Handlar det om tradition, kultur eller biologiska klockan?

Vilka manliga proffstränare har tagit ut pappaledighet? Eller ”vabbat” med vård av sjukt barn? Finns de? En liten ljusning har i alla fall skett på senare år, kvinnliga kuskar vågar ta för sig, flyttar inte på sig i loppen bara för att nån proppmätt manlig lånekusk skriker åt dem.

Veterinärskrået är ett ”bra” exempel på inkvoterad utveckling, för kvinnor. År 2009 inleddes en grupptalan om könsdiskriminering i Uppsala Tingsrätt. 44 kvinnor krävde 100.000 spänn vardera i skadestånd då enbart män fått förtur till veterinärutbildningen. Branschen (veterinärvård) ägs idag av främst två jätteföretag som köpt upp 60% av marknaden och mängder av nya veterinärer kläcks varje år.

Vilken kvinna var först med att ha tagit veterinärexamen i Sverige? Waldy Bergegren(1891-1983) tog sin examen 1921 och blev senare stadsveterinär i Norrköping. Först i världen? Kan ha varit en kvinna som tog examen 1903 (Mignon Nicholson) i USA.

Hösten 2018 var 91% av de antagna till Veterinärhögskolan i Uppsala kvinnor, och 2019 visar statistik att ca 75% av alla yrkesverksamma veterinärer i Sverige är kvinnor.1945 fanns det ca 550 veterinärer i Sverige, 1% var kvinnor.

Första kvinnliga proffstränaren i Sverige 1977 anses vara Ann-Marie Johansson-Härdin från Romme travbana. Hon var även första kvinna att vinna Rikstotolopp (Pargas 1975.) Gunnel Fredriksson, Boden har haft sin licens länge, och tävlar idag mot sin egen proffsdotter Hanna Olovsson. Det finns givetvis många fler kvinnor som både tränar, kör och rider lopp idag utan att någon tycker det är konstigt.

Läser man äldre travhistoria så var nog Signe Björnberg (Sigge Stark) född 1896 första svenska kvinna med licens (tillstånd) att delta som kusk i travlopp, och att vinna som en hel karl stod det i tidningen efter en vinst med kallblodet Påla-Britta. Mer känd som folkkär författare med över 100 romaner, 600 noveller och mängder av artiklar om hästar, hundar och gårdsliv. Sigges kvinnohistoria, inte minst i travbranschen, är väl värd att ta del av.

Sigge gifte sig 1926 med travtränaren, lantbrukaren Gösta Björnberg och tog hand om ett stort antal travhästar, inte minst när maken och stallgrabben inkallades som soldater, då var det bara att ta över det mesta i stall Hazard, inklusive köra travlopp. Karlstadtidningen skrev i en artikel 1940 att ”fru Björnberg succékörde på Färjestadstravet.” En seger med El Paso, andrapris med Påla-Britta och fjärdepris med Helen.

Den här spännande kvinnan dog 1964 i lungcancer, 67 år gammal. Rekommenderar starkt att läsa biografin om hennes liv, präglat av slit och släp, fattigdom och hunger, utom för hennes hästar och hundar...

Min mor mindes Sigge Stark väl från storgården Ekeby i Kundby Rimbo, där Sigge och maken huserade under en period med sina djur. Min mamma (född 1928) var ung hönspiga på gården och mindes Sigge som en otroligt stark kvinna, som inte pratade och var gift med en elak man som sällan var hemma. Hon hade ett förkläde med två fickor, där det en sommar satt en ekorrunge i varje ficka.

I travsportens toppregioner finns många starka kvinnor, de flesta ”stadda vid kassa” och toppar även i näringslivet. I travsportens (och galoppens bubbla) väljs med förkärlek in varandra, vilket gör att de flesta organisationer och föreningar tenderar till ”klubbar för inbördes beundran” som sällan släpper in avvikande åsikter eller förändringsbenägna. De blir ett hot istället för en tillgång och får trots både kompetens och lång erfarenhet fundera på vad som sades på ”styrelsemötena.” Det som inte går att läsa i mötesprotokoll. Studera gärna länken med kvinnfolk i travsporten, fundera på hur de nått sina positioner och om det är någon du skulle ha valt själv.

Att rösta fram personer till topp-positioner är inte lätt, valbara med ytterst tveksam tidigare bakgrund kan både vara en fullträff och ett potthål. Har man (exempel) varit gift med en av svensk travsports största trollkonstnärer har man ju god kännedom om de flesta kryphål och kan täppa till dem, om man vill. Alternativt, bara njuta av positionen och fika i lugn och ro.

Hovtramp/Ilse

 

Vart tar alla stjärnor vägen?

 

Hästar som travat både fort och länge!

 

Travhästar är elitidrottare och måste prestera… för att få behålla sin hästägare, box och travtränare. Annars blir det för dyrt! Träna på längden, backträning, intervaller, heatkörning och snabbjobb minst två gånger i veckan sliter, beroende på anatomiska förutsättningar, talang, tränarkompetens och ”träningsfilosofi.” Alla sätt är bra utom de dåliga.

 

Hovtramp/Ilse

Redan vid inkörning börjar ”problem” för vissa hästar. Fast egentligen är det ju inte hästen som har problem, det handlar mer om hantering från den som tar betalt av sin kund för en tjänst. Har upplevt en mängd olika varianter på nära håll. Det vi borde vara överens om, är att sparka på liggande unghäst aldrig ska förekomma, använda pisk och stövelspark på unga individer vars ägare betalar dyra pengar för något helt annat, ska aldrig omfattas av tystnadskultur. Eller hur?

Social hantering, övning, upprepning och vänliga ord kan göra underverk, även med den mest avogt inställda unghäst. Vid inkörning och hantering formas individerna för all framtid. Glöm inte det. 

Inte ens de bästa ”travstjärnorna” håller ihop skadefria hur länge som helst. Unghästar behöver tid att växa, vilket är svårt att göra samtidigt som de måste prestera farter som de normalt bara gör under flykt. Växtperiod är lätt att känna igen för den som har kunskap, övriga får vara uppmärksamma på hur guldklimpen uppför sig.

 

Boken Unghästen av Docent Åke Åsheim/Hästsjukhuset, Solvalla borde alla nykläckta travtränare fått i present av Wången, den boken blir aldrig gammal! Förmånen att ha fått renskriva text och knäppa alla dessa röntgenbilder som användes i forskningen av unghästars tillväxt, blev en lärdom för livet. Tack Åke.

Elithästar från de mest rekommenderade stuterierna, framgångsrikaste uppfödarna, avkommor efter mestpresterande hingstar och utvalda fölston, vart tar alla avkommor vägen? Elitauktioner med dyrköpta individer tränas och tävlar generellt alldeles för kort tid! Varför försvinner så många ut bakvägen och unghingstar går till avelsboxen?

Hästar som skadas under träning och tävling är alldeles för många. Varför? Svaret är enkelt, för stora stallverksamheter, stress under arbetstid, för dålig kompetens anatomiskt och träningsfysiologiskt. Den omtalade filosofin, den har däremot precis alla.

Inte många hingstar och ston som vunnit stora segrar har lagt tävlingsskorna på hyllan frivilligt. Många har fått bestående, oidentifierade skador som gör att de inte kan fortsätta. Trots husveterinärer i givakt. Nä, byta ledvätska, ”fylla på blod” och andra centrifugerade godsaker håller inte i längden, allt har ett slut. Man kan laga det som är berört, men inte det som är förstört.

Sen och gaffelbandsskador som återkommer (!) flera gånger på samma ben (suck) är mer ett kvitto på oidentifierade belastningsskador. Det ögat ser är inte alltid problemet.

Travhästar startar definitivt inte lika ofta som för bara några årtionden sen, och syns som äldre inte lika länge på travbanorna. Fart dödar.

Här är några exempel på äldre hästar som startade ofta, några utan att ens vinna ett enda lopp…Har mycket svårt att tro att någon tränare skulle orka hålla igång på samma sätt idag. Tänk bara tanken att starta en häst 338 gånger och få segerdefilera en enda gång!

Kallbloden har generellt fler starter på kontot än varmbloden. Knixen startade 95 gånger utan att sticka nosen först. Sigge B (född 1979 e.Solspenter u.Menja B.) startade 184 gånger utan att vinna, stackars ägare. Vinnsnopp (född 1973 e.Janar u.Vinnbläsa) startade 338 gånger men vann bara en enda gång! Primer (född 1984 e.Gyllbest u.Greiprima) gjorde 166 starter utan en enda seger.

Välkända travidoler travade oftare och flera år i stenhårt sällskap och verkar ha hållt ihop mycket bättre än dagens stjärnor. Trots den överanvändning av tuppkam och alla tänkbara hjälpmedel som finns idag. Före stötvågs och frekvensmaskinernas inträde, laserapparater och andra tekniska prylar var det lika ont om i början av 90-talet.

Hade faktiskt några tekniska hjälpmedel i mitt konvalescent och karantänstall på 80-talet, bland annat en ombyggd slipmaskin som vibrerade och gick att använda som stimulerande massage av stela leder. Noggrann genomgång av alla hästar varje kväll, stretchning och långa avkopplande promenader verkar det vara ont om idag. Har förmodligen ersatts med skrittvindor, stora veterinärlådan och dyra fakturor. Synd. En trevlig tid med massor av social hantering och payback.

   

Bilder ur Travboken 1997 foto:Hovtramp/Lasse - Ilse jobbar med Nimble One

Några av alla de slitvargar som tjusade publiken kan vi kosta på oss.

Foto: Kanal75 - Copiad med sin skötare Anette

Copiad (Erik Berglöf) med två Elitloppssegrar 1994 och 1995, startade 81 gånger och vann 50 lopp. Var en sväng som avelshingst bakom järnridån innan han fick återvända hem till sin gamla hästskötare.

Hovtramp/Lasse - Zoogin

Zoogin (Åke Svanstedt) vann rader med klassiska lopp, en av Sveriges mest framgångsrika travhästar. Kung Åke (El ON i min värld) hade hjälp av sin bror Kjell, som följde hästen i 96 starter och 51 segrar.

Scandal Play (Lars Marklund) kördes i lopp av Bo Eklöv, senare lärare på Wången. Hästen vann Guld-divisionen hela 22 gånger, bland annat sju raka segrar. 153 starter och 50 segrar.

Vart tar de vägen? Alla dessa dyrköpta unghästar på selekterade unghästauktioner, champagne, visslingar och rop. Hälften av dessa fantastiska individer som rosat travbanorna i Sverige och Europa bor efter att ha tävlar färdigt på Travkompaniets Menhammar eller hos Stall Stefan Melander stall TZ, som avelshingstar och Elit-ston. Hade gärna sett dem tävla några år till, gick alla sönder?!

Guld-divisionen hade definitivt behövt lite högre spänning och fler unika individer som mäter krafterna mot varandra. Vad hände? Gick de ”sönder” eller tröttnade på att tävla? Självklart ska hästar helst avgå med flaggan i topp, men för oss som ibland hamnar bakom kulisserna känns det så jäkla synd att så många travhästar avgår för tidigt.

Största nutida problem? Snabbutbildning, där marknadsföring och media träning har hög prioritet, men för få besök görs i slakthus, med dissekering och diagnosticering av skador, helst orsakade av träning och tävling. Det skulle få vilken senare stressad tränare som helst att värma upp och framför allt, värma ur hästen bättre efter lopp och träning. Lånekuskar som kastar tömmarna på tränarna direkt efter lopp tar inget ansvar för hästarna...pfuiii.

Tid (kostar pengar) och är problem även för framgångsrika travtränare. Stora stall som selar ut mängder med hästar under en tävlingsdag ser man sällan träcka en häst efteråt. Idag finns (knappt) inga hästskötare som viger sitt liv lika mycket åt alla passhästarna. Vem hinner promenera i skogen med en stressad individ eller lägger ner lika mycket tid på sin ”sämsta” passhäst som den mestvinnande. Varför?

   

Hovtramp/Lasse - Carola och Ina Scot        Ilse träcker Magic Pearl

Tiden finns inte, hästfolket lever inte med sina hästar som på 70-80-90-talet. Allt har ett slut. Var så säker på att den häst som vinner storlopp och syns i Tv-rutan får sina promenader och extra allt, men de övriga då? De där som lägger öronen bakåt redan i boxen för att slippa backträning, eftersom de ”sluppit” massage och extra omsorg, de som lägger sig ner med vagn i ren protest, backar eller i sämsta fall hugger och slåss? Tog man reda på orsakerna eller försvann de ut bakvägen till tränare som får betydligt mindre betalt och har bättre kunskap? Borde inte alla hästar få samma uppmärksamhet, betalar inte hästägare lika mycket i träningsavgift?

Alla vet svaret.

Det finns givetvis orsaker, till allting. Det man upplevt är inte alltid rumsrent och tas inte alltid ens upp vid anmälningar till Svensk Travsport. Tandlösa besök från ST:s inspektörer förbokas ofta hos tränaren eller varnas från insidan. Under senare tid görs oväntade besök, tack.

Utpekad elaking och hästplågare som varnas hinner givetvis rätta till det mesta, både i stallet och veterinärjournalerna, innan ”hästhälsan” är på plats. Pratade nyligen med en frustrerad utredare hos djurpolisen (blev uppringd.) Som insåg att man faktiskt kan ha erfarenhet från båda sidorna av staketet. Det mesta göms i snö men kommer upp i tö. Till slut kommer sanningen fram via hästskötare som fått nog, grannar som inte tål se eländet längre, hästägare som kommer vid "fel tillfälle" och många fler. Bakom anmälningar som avfärdats som avundsjukt förtal eller utan tillräckliga bevis. fortsätter galenskaperna. Trist men sant. Vill du göra något så gör det själv.

Förhoppningsvis har spankingen upphört hos travtränaren ? där det förekommit. Att ingen enda person skulle ha vetat om riktiga övergrepp och andra galenskaper är bara ett trist kvitto i travsporten. Ett exempel är väl knäppgöken som varit anställd hos stortränare och kört V75-lopp, det låter inte rimligt att ingen ser vad en anställd gör! Någon enda måste väl ha anat oråd när stona blivit regelrätt påsatta i boxen? Det fanns ju både film och mängder med bevis att tillgå, i efterhand, mål kommer upp i Tingsrätten juni 2021.

Om hästen själv får välja, blir det inte alltid hos de som syns och hörs mest…

Hovtramp/Ilse

 

 

Expert eller speltorsk?

 

Spelexpert utan att ha klappat en enda häst?

Spelexpert, är det ett jobb? Med riktig lön? Men...de där som enbart kört lopp i badkaret eller i lopp-akivet, de där som berättar för oss om det som inte ens tränaren vet! Vilka är det? Gafflar om vad olika utrustningar har för praktisk betydelse för oddsen och vem som sa vad, för en vecka sen alltså. Enbart vissa uttryck kan ju få en att fundera var de haft sin undervisning någonstans? –kom fel på det…gick bra i ett lopp samma tid förra året, har fantastiska gener... suck man tar sig för pannan! Så få se nu, vad har alla de där experterna för bakgrund? Har de jobbat med levande hästar nån gång? Kanske de bara varit hästägare på fakturor? Eller kompis med gänget som redan kommit in i studion från kylan?

Oavsett vilket. Ett ytterst litet fåtal personer har blivit lyckliga och suttit nöjda med sina större totospelvinster. Knappt någon av miljonärerna slutade spela efter storvinst, men de slapp i alla fall stapla lådor på ICA, sälja grönsaker, köra buss eller sortera skruvar i nån fabrik. Åtminstone ett tag. En storspelare jag känt väldigt länge dog av plötsligt hjärtstopp, dagen efter en av de största totovinsterna i Sverige! 

En annan storspelare som inte ens betalade sina räkningar blev bara fetare, ändå snålare och olyckligare, han slutade i princip precis där han började. Med två tomma händer och en bunt bruna kuvert. Ett par storspelare som ofta satt på uteläktaren Solvalla fick in ett par storvinster, men fortsatte att spela tills pengarna var helt slut, och hamnade till sist hos spelmissbrukarnas hjälpstation.

Foto: Hovtramp - är detta gänget som spelar skjortan av oss? Nä.

Foto: Spelvärde.se - så här ser de ut, experterna!

Spelvärde.se – är en populär samling grabbar och tipsnördar. Skrapade faktiskt av ren nyfikenhet lite på de självutnämnda experternas bakgrund, hittade lite godsaker som kanske kan vara kul att veta.

Expert i travsport eller travspel är inte något man föds som, eller kan kalla sig efter en praovecka hos stortränare eller en ENDA storvinst, är inte det falsk marknadsföring? Åtminstone omvänd marknadsföring för de som vet sanningen. Så här såg det ut i CV hos spelvärde.se grabbgänget (Gud förbjude, där kommer inga käringar in?) :

En expert kom in via pokerspel, gillar spelkonstruktioner och enligt texten lever han och andas trav….i lopparkivet.

En var hjärnan bakom en storvinst 2009, köpte in ett antal travhästar, jobbade hos en A-tränare en tid och kanske kan berätta för övriga hur det går till i det verkliga travlivet.

En gick ut gymnasiet och livnärde sig sedan på spel fram till rekryteringen till Spelvärde 2015, kallas Jesus i spelkretsar (inte trav) kretsar, där krävs betydligt mer...

Ung kille som parallellt med studier livnärt sig på spel (trav och fotboll. ) Älskar att ”klocka hästar” gillar statistik, har suttit på Jägersros läktare.

En expert har bakgrund från Guiden och Travronden, har numera vigt sitt liv åt att analysera lopp.

V86-experten har besökt många travbanor och samlade som liten torskbongar i plastkassar.

En stark tipster (redaktionens omdöme) ägnar alla dygnets timmar åt analys inför travlopp.

Ansvarig utgivare för Spelvärde.se och grundare, hade som ambition att starta en tipstjänst som han själv skulle velat ha som kund, bra tänkt!

Har bara lite svårt att förstå hur dessa självutnämnda experter ska kunna förstå och redogöra för viktiga balans och utrustningsändringar, kunna göra djupgående analyser/intervjuer som ingen annan har gjort?

Det travtränare/kuskar och lånekuskar är minst intresserade av inför viktiga lopp, är nog den press och media hysteri som råder. Att som kusk analysera sitt eget lopp innan lopp, avslöja sina tilltänkta drag, är det så smart? Om tio olika tipsjägare ringer samma dag, hur ska tränaren då hinna köra och träna häst? Hur lånekuskar ska kunna analysera en häst de inte ens känner, bara träffar som hastigast på stallbacken, är ju rena gissningstävlingen. Skulle de avslöja tränarens körorder? Tror knappast det. Dessutom, populära lånekuskar har ju inte ens tid att värma hästarna åt sina uppdragsgivare!

Under Pressbilds-åren gjorde jag faktiskt Fem tippar V65 under ett antal år, valde bilder, tränare/kuskar som hade starthäst när lördagen äntligen kom. EAP/Einar Anderssons idé. Spännande tid med många kontakter, för på den tiden ville ju alla synas i pressutskick i samtliga landsortstidningar och Travronden.

Remy övervakade som en hök (vilka tippande tränare som valdes ut alltså) och skrek som kniven satt i honom om fel tränare hamnat i tipsen. Minns speciellt en gång, en häst skulle starta som jag haft som motstånd till min egen snabbloppare ett par gånger, tränades av en liten tränare med få hästar i stallet och skulle dessutom köra hästen själv...

Letade länge efter porträttbild och lät tränaren vara med som en av 5 tippare. Kände mig så nöjd, hästen var i fin författning och tränaren var så glad att få vara med. Sköttes via telefon och fax. Dörren slets upp så fort tips levererats för tryckning. Gissa vem? Den nästan två meter långa chefen skrek redan i dörren – vem i helvete har valt ut den där tränaren? Dessutom ska han ju köra själv också, han kan ju för fan inte ens köra en skitkärra! Gissa vem som vann loppet…

Experterna som guidar oss i Trav-Tv kan man ju också fundera över, när man ändå håller på. Vem släppte in dem i TV-studion? Bra fråga. Så värst många rätt har åtminstone inte experten Peter Andersson haft under lång period, vad kan vi ha missat? Borde nog ha börjat med något annat, för någon tipsexpert är han definitivt inte…Gissa vad han har för yrke i botten…EKONOM.

Hur han fick jobbet som en av de mest omdiskuterade travexperterna? Enkelt, titta efter på länken!

Hur gick det med hans V75-tips då? Har lite elakt sparat ner ett gäng V75- omgångar där Peter tippat mellan 192-720 rader. Så här många rätt av 7 möjliga blev det: 2-5-4-4-1-4-5-4-1-5-3.

Ett enda rätt står för V75 Skellefteå och V75 Dannero. Skulle kanske ha fortsatt som ekonom, för speciellt rolig är han ju inte ens när han försöker vara rolig. Lekte med uppblåsbara kossor tillsammans med Per Skoglund i TV-reklam. Sistnämnde borde vetat bättre, har ju i alla fall ”hästar hemma” och tog körlicens, vann ett lopp med sambons tränade häst.

Nä, badmössornas tid är nog förbi, välkommen tillbaks Lennart ”Kusken” Forsgren även om du är 70+ kompetens är inget man köper på postorder. Det hjälper inte ens att ha vunnit storlopp med fantastiska hästar, inte säkert att man passar i media bruset för det. Såvida vi inte ska ha badmössor och höhö-skämt som mer drabbar än roar. Man behöver inte vara proppmätt för att fatta att professionalism är något klart underskattat i Trav-Tv.

  

Hovtramp/Lasse - historisk målgång Elitloppsförsök Jennifer Tillman- Royal Fighter

Tjejer kan! Har betydligt mer travkompetens än grabbarna i TV-studion! Sandra gift Mårtensson har lång bakgrund i travsport, både i sulky och monté och började med ponnytrav. Jennifer Tillman har lika lång travbakgrund hon, första kvinnliga kusk som vunnit ett Elitloppsförsök. Elin Gustavsson var både proffstränare med eget stall och provade som privat-tränare för Stall Zet på Furuby, där Daniel Redén verkar idag.

Olyckan i ett travlopp satte stopp för det mesta.

Tre tjejer som vet vad de pratar om, när det gäller travlopp och travsport!

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

Den som ingen stjärna e ska stjärnor se...

 

Hovtramps arkiv, vild unghäst som fick allt men ändå inte hade lust

Vem myntade uttrycket - den som ingen stjärna e ska stjärnor se, hängde upp käken (checkremmen) 6-7 hål och satte tunga boots eller blyfyllda skor på hästen? Vilken tur, preskriberat (70-tal.)

Historisk bild ur bok, avfotograferad D Patch

Hästar som travat både fort och länge!

Travhästar kan jämföras med tvåbenta elitidrottare, måste prestera… för att få behålla sin hästägare, sin box och sin travtränare. Annars blir det för dyrt. Träna på längden, backträning, intervaller, heatkörning och snabbjobb minst två gånger i veckan sliter olika, helt beroende på anatomiska förutsättningar, talang, tränarkompetens och ”träningsfilosofi.” Alla sätt är bra utom de dåliga.

Foto: Hovtramp/Ilse

Redan vid inkörning börjar ”problem” med vissa hästar. Fast egentligen är det ju inte hästen som har problem, det är hanteringen hos de som tar betalt av sin kund, för en tjänst. Har upplevt en mängd olika varianter, både bra och dåliga. Det vi borde vara överens om är att sparka på liggande unghäst  inte får förekomma, använda pisk och stövelspark på ung individ vars ägare betalar dyra pengar, borde inte omfattas av rådande tystnadskultur. Eller hur? Social hantering, övning, upprepning och vänliga ord kan göra underverk, även med den mest avogt inställda unghäst. Vid inkörning och hantering formas individerna för all framtid.

Hållbarheten då?

Inte ens ”travstjärnorna” håller hur länge som helst. Unghästar behöver tid att växa, vilket är svårt att göra samtidigt som de tvingas prestera farter de normalt bara gör under flykt. Växtperioder är lätta att upptäcka för den som har kunskapen, övriga, var uppmärksam på hur guldklimpen uppför sig.

  

                                                  Foto: Svensk Galopp

Boken Unghästen av Docent Åke Åsheim/Hästsjukhuset Solvalla borde alla nykläckta travtränare fått i läxa, även om den är ålderstigen. Enbart förmånen att ha fått renskriva texten i boken och knäppa alla dessa röntgenbilder som användes i forskningen av unghästars tillväxt, blev en lärdom för livet. Tack Åke.

Hovtramp foto - Elitauktion

Elithästar från de mest rekommenderade stuterierna, framgångsrikaste uppfödarna, avkommor efter mestpresterande hingstar och rikaste, genetiskt utvalda fölstona, vart tar avkommorna vägen?

Elitauktioner med dyrköpta individer tränas och tävlar generellt alldeles för kort tid. Varför försvinner så många travhästar ut bakvägen eller hingstar till avelsboxen, varför blir så många skadade under träning och tävling nu för tiden? Alldeles för många. Svaret är enkelt, för stora stallverksamheter, för dålig kompetens, både anatomiskt och träningsfysiologiskt. Den omtalade filosofin, den har däremot alla.

Inte många av dessa underbara hingstar och ston (som hämtat stora segrar på travbanorna) har lagt tävlingsskorna på hyllan frivilligt. Många har fått bestående, alternativt oidentifierade skador som gör att de inte kan fortsätta att tävla. Trots veterinärer i givakt. Nä, byta ledvätska, ”fylla på blod” och centrifugerade godsaker håller inte i längden, allt har ett slut. Man kan laga det som är berört, men inte det som är förstört.

Hovtramp/Ilse - obduktion av travhäst

Sen och gaffelbandsskador som återkommer flera gånger på samma ben (!) är mer ett kvitto på fel veterinär, oidentifierade skador och uppkomna belastningsskador. Det ögat ser är sällan problemet. Faktum kvarstår dock - sporthästar startar inte lika ofta som för några årtionden sen och syns inte lika länge på travbanorna. Fart dödar.

Här kommer några exempel på äldre hästar som startade väldigt ofta, utan att ens vinna…Har svårt att tro att någon enda nutida tränare skulle orka hålla igång på samma sätt idag. Tänk bara tanken att starta din häst 338 gånger och bara få segerdefilera en enda gång!

Knixen startade 95 gånger utan att sticka nosen först. Sigge B (född 1979 Solspenter-Menja B.) startade 184 gånger utan en enda vinst, stackars ägaren! Vinnsnopp (född 1973 Janar-Vinnbläsa) startade 338 gånger och vann en enda gång! Kallblodet Primer (född 1984 e.Gyllbest-Greiprima) gjorde 166 starter utan seger. Snacka om uthålliga tränare och ägare. Finns inte idag?

Vart tog de vägen allihop? Dyrköpta unghästar, selekterade unghästauktioner, champagne, visslingar och rop. Hälften av dessa fantastiska individer som senare rosat travbanorna både i Sverige och Europa. Många lever och bor på Menhammar eller hos Stall TZ, som avelshingstar och Elit-ston. Hade gärna sett dem tävla några år till, trots digra pengar på kontot.

Dagens tunna Guld-division hade behövt lite mer spänning och fler unika individer som mäter krafterna mot varandra. Vad hände? Gick de ”sönder” eller tröttnade de på att tävla? Självklart ska man avgå med flaggan i topp men för oss som ibland hamnar bakom kulisserna känns det bara som så jäkla synd på alla dessa rara ärtor…

Största nutida problem? Snabbutbildning, tränarlicens där marknadsföring och mediaträning har hög prioritet, men få besök i slakthus med dissekering och diagnosticering av skador, helst orsakade av träning och tävling. Skulle få vilken stressad tränare som helst att värma upp och framför allt, värma UR efter lopp och träning.

Foto: Hovtramp/Lasse 

Tid (kostar pengar) säkert största problem för framgångsrika tränare. Idag finns (knappt) några hästskötare kvar som viger sitt liv åt passhästarna, promenerar i skogen med stressade individer eller lägger ner lika mycket tid på sin ”sämsta” passhäst (prestation) som den bästa. Varför? Tiden finns inte, hästfolket lever inte med sina hästar som på 70-80-90-talet. Allt har ett slut.

Foto: Hovtramp/Ilse

Men. Var så säker på att den häst som vinner storlopp och syns i Tv-rutan får sina promenader och extra allt, och då undrar ju hästägarna, vad får de övriga pållarna då? Vad får de där hästarna som lägger öronen bakåt redan i boxen? Kanske vill de slippa backträning, de har ju ”sluppit” massage och extra omsorg. Eller de som lägger sig ner med vagn i protest, backar eller i sämsta fall hugger och slåss?

Foto: Hovtramp/Lasse

Tog man reda på orsakerna eller försvann de ut bakvägen till någon som får betydligt mindre betalt men har bättre kunskap? Borde inte alla hästar få samma uppmärksamhet, betalar inte alla hästägare lika mycket i träningsavgift?

Det finns givetvis olika orsaker, till allting. Det man upplevt är inte alltid rumsrent och inte ens anmälningar till Svensk Travsports handläggare tas alltid på allvar. Tandlösa besök från ST:s inspektörer förbokas och varnas från kompisar på insidan. Utpekad elaking och hästplågare hinner rätta till det mesta, i stallet och i veterinärjournalerna innan ”hästhälsan” är på plats. Nyligen hörde en frustrerad utredare hos djurpolisen (blev uppringd) av sig. Som läst en blogg och insåg att man faktiskt kan ha erfarenhet från båda sidor av staketet.

Det som göms i snö kommer upp i tö. Till slut kommer sanningen alltid fram, via hästskötare som fått nog, boxgrannar som inte tål att se eländet längre och flyttar, hästägare som kommer vid fel tillfälle. Bakom anmälningar som avfärdats som avundsjukt förtal,utan tillräckliga bevis, fortsätter galenskaperna. Trist=sant. Vill du göra något, gör det själv.

Foto: Hovtramp/Lasse - vad händer?

Förhoppningsvis har spanking upphört hos travtränarna där det förekommit under året som gått. Att ingen enda person skulle ha vetat om dessa övergrepp och galenskaper är ett trist kvitto i travsporten. Ett annat trist exempel är den knäppgök som varit anställd hos stortränare och kört V75-lopp, låter inte rimligt. Någon måste väl ha anat oråd när stona blivit regelrätt påsatta i boxen? Det fanns ju både film och konversationer att tillgå, i efterhand, målet kommer upp Tingsrätten i juni 2021.

Om hästen själv får välja, inte alltid hos den som syns och hörs mest...

Hovtramp/Ilse

Skyll dig själv, vi pröjsar inte!

 

 

Foto/Svensk Travsport

Otjänlig travbana, tjäl-lossning, inställda travtävlingar

När väderomslag visar från -15 och snödrivor till +8 och gegga på några ynka dagar, borde man ju begripa att det inte går att köra travtävlingar och ställa in tävlingarna i tid. Men det sista som överger beslutsfattarna är tydligen hoppet.

Förr i tiden visste alla vad en tjäl-lossning var och framför allt vad det betydde rent praktiskt. Idag behövs tydligen lite mer än SMHI, alla travbanor vill genomföra sina tävlingar, trots att det varken går att springa omkring med spjutbrodd eller hakar i hästskorna, man glömmer lätt bort att det enda som gäller är gummistövlar!

Hovtramp foto - startbil

När startbilen inte gick att använda idag på Örebro provade man med linjestart, inget kuskar övar så ofta på precis. Loppet startas då med en master (häst nr.5) och om den hästen galopperar blir det häst nr 4 som tar kommandot. 

I travsammanhang är det Jordbruksverkets anlitade banveterinär som bestämmer, och det hjälper inte ett dugg vad tränare, travbanans personal eller hästägare tycker. Banveterinär är enväldig domare.

G75 på Örebro med Jackpott för spelarna ställdes in idag, efter tre körda travlopp. Kanske skulle inga lopp över huvud taget ha körts? När travbanan meddelade att tävlingarna ställdes in efter tredje loppet, inför G75-1 (lopp 4) hade redan 22 hästar strukits av sina tränare.

Några gästande tränare och hästar på Örebro hade lång väg att åka, exempelvis från Årjäng, Rättvik, Färjestad och Gotland. Ingen resa man gör på en kafferast precis. För att åka från Visby till fastlandet reser hästarna med Destination Gotlands båtar till Nynäshamn (eller Oskarshamn) sedan återstår väg från fastlandet till travbanan med hästtransport.

Vid ett tidigare tillfälle reste Gotlandshästar från Visby till Färjestad, och var framme på travbanan under eftermiddagen. Då meddelades att travtävlingarna hade flyttats till Solvalla! Med bara några timmar kvar till start, en omöjlig situation för de som trampade omkring på Färjestads stallbacke. Jahaja, naturens nycker kan ju ingen rå för, men med tanke på spelpotten borde väl resenärerna som inte skulle hinna fram till Solvalla och inte heller hinna med båten tillbaks samma kväll mot Visby, fått någon form av ersättning!

Läser man innantill i reglementet om inställda travtävlingar ersätts färdväg efter antal körda mil. Bara ett litet problem uppstod för Gotlandshästarna, Svensk Travsport räknar bort milen över vattnet!

Det är nämligen ingen väg, det är vatten, så vad blev det kvar? Tjoflöjt! 10 timmars resväg i onödan, extrapersonal i hemmastallet som knappast jobbar gratis och några kronor inte ens värda namnet tillbaks på kontot. Hur i hela friden tänkte den som skrev den klausulen åt Svensk Travsport?

Samma sak idag, vid dagens tävlingar på Örebro. Gotlandsresenären med tre starthästar lär ju inte ens få tillbaks så det räcker till en måltid på hemvägen på båten. Hoppas hästarna från Rättvik och Årjäng håller sig på vägen, kör de över några broar räknas väl de sträckorna också bort!

Dags för blodbyte i travfabrikens kontorskorridorer. In med folk som har praktisk erfarenhet av travsport och framför allt kan tänka. Förstår att en del tjänstemän blir kortvariga på sina jobb, vissa kan för mycket och andra får ingenting gjort.

Foto: Hovtramp arkiv

Hovtramp/Ilse