STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vem äger Svensk Travsport?

Hovtramp/Lasse - bestämmer vi eller dom?

Intresserad av travsportens (eventuella) framtid?

Nä, intresset är inte större än en piss i Missisippi...

SHK/Svenska Hästsportjournalister (en anrik klubb) består idag av ett rejält gäng tipsnissar, hästfotografer och ett något mindre gäng som vässar pennan emellanåt. Absolut inte som förr, kom tillbaks allt är förlåtet. Bengt Adielsson kämpar på i sin fredagskrönika, oftast läs och tänkvärd.

Tarzan är inte med i SHK och inte Micke Nybrink heller, men ”krönikor” utkommer regelbundet. Tarzan googlar förmodligen i traktorn alla vakna timmar på dygnet, mellan raderna lyser det lätt igenom vad han egentligen tycker i Expressenkrönikan.

Nybrinks dravel tröttnade jag på för åratal sedan, vänder sig förmodligen till en extremt liten krets tipstorskar som gillar att få en dunk i ryggen och höhö, det blev ingen vinst den här gången heller. I Tv-rutan får jag en känsla av att redaktionen gett honom förhållningsorder, cyklar man till stortränare, låter sig imponeras och fikar regelbundet är det lätt att bli både blåst och få helstängt och dövhuva. Var betydligt roligare på den tiden han sprang i stallet med kompisen Pelle och satt på E-läktaren.

Hur många kom egentligen till pressmötet av de 264 SHK-medlemmarna på Solvalla Pressrum, innan tävlingarna i lördags?

Ett 20-tal tappra som lät sig väl smaka av en utmärkt gratislunch utan att precis ha något speciellt att tillföra, med några få undantag. Vi lyssnade snällt på ATG:s hövding Hans Lord Skarplöth och ST:s VD Maria Croon. Skarplöth poängterade pandemisiffror men vem fan har inte pandemi att skylla på? Dessutom, då spelar folk statistiskt mycket mer, uttråkade, fattiga i hopp om den stora vinsten. Den som så sällan kommer nu för tiden. Kostnadsökningar och inflation slår främst ut hästägare, uppfödare, travtränare, inte ATG och ST. Efter tre års sportbetting är ATG dessutom största bolag i den genren. Suck.

Datasystemet rör ju inte oss eller någon aktiv egentligen, inget att gnälla över, vill de ha spelarnas spel och låna ”våra” hästar får de väl se till att uppgradera sina datasystem så de fungerar, det är v(ä)rkligen inte vårt problem. Fattar inte ens att Skarplöth tog upp det som en punkt.

En äldre journalist frågade faktiskt Maria Croon om det är hon som äger ST/Svensk Travsport? Nä, hon hade inget vettigt svar. VD-titeln bollades hit och dit med ansvarsfrågan, vem bär ”skulden” för allt missnöje?

I civila näringslivet vet vi ju exakt hur det går till, eller hur. Skarplöth (även kallad Skraplotten) kan man ju knappast skälla på, han tjänar ju pengar åt ATG oavsett om det är pandemi eller inflation. Ett självspelande piano. Hoppet är det sista som överger en storspelare.

EAP/Ilse röntgar Ego Boy (stamkund Solvalla Hästsjukhus)

Min bordsgranne tänkte fråga ”de fyras gäng” Croon, Skarplöth, Robert Karlsson och Ulf Hörnberg hur många av dem som sett Ego Boy vinna Elitloppet 1973, och om de hade insikt om vad en fixstjärna betyder för ”folket”. Nä, 48 år sen, alla fyra var knappast med på den tiden. Fast det hade ju inte skadat om de läst på lite om Röda Fjädern, FAMN och vad Legolas, Ina Scot och Järvsöfaks genererade som travbaneprojekt. Underhållning saknas idag de luxe (utom på Sundbyholm).

 

Jodå, jag ställde en enda fråga efter att hövdingen och drottningen gått igenom sina OH med pekpinnar och förklaringar. Varför var ingen travtränare inbjuden? Är det några som kan svara på ”travsportens framtid” är det väl en påläst A-tränare. Har säkert bättre reda på vad hö och havre kostar än de två på podiet.

Föreslog att Jörgen Westholm borde bjudits in, men det blev bara ett tyst hummande. Jerry /SHK berättade att ”någon” relativt okänd förmåga hade bjudits in men fått förhinder. Så synd.

Westholm hade fyllt på energin ordentligt efter uppbackning på sitt upprop (se hemsida Westholm) av kollegor Conrad Lugauer, Ulf Stenströmer och Joakim Lövgren. De som normalt vågar ta strid och öppna käften för resten av sina kollegor (ca 400 A-tränare.) Westholm tog två inledande V75-segrar under lördagen, måste känts som en liten revansch.


Vad skrev Westholm i brevet till alla inom svensk travsport?

Nedbantat utdrag: De aktivas intresseorganisationer; hästägare, tränare och uppfödare gick gemensamt vid ST:s möten i Malmö Derbyhelgen fram med behov att kompensera hästägarna för årets kostnadsökningar är 150-200 miljoner kronor.

Westholm: Tyvärr känner jag att risken är att detta gjordes för döva öron. ST:s ledning verkar fortfarande tycka att annat än att prioritera de aktiva är viktigare. Snack om att det ”inte finns pengar” köper jag inte.

 

Hovtramp/Lasse - Tarzan och Westholm

Utdrag ur Westholms lista för ett antal konkreta förslag.

* Vi behöver minst 200 mkr 2023 = 20 procent högre prispengar i alla lopp.

* Bygga en ny hästsportens fond? vänta tills skenande kostnader för oss aktiva har mattats av och kommit under kontroll, budgetera med att inte göra någon fondavsättning alls under 2023.

* 15 procent ner på 2023 års tävlingsschema (kraftigt överdimensionerad tävlingskalender) = cirka 130 dagar mindre ggr 170 000 i minskade arrangörskostnader/dag = 22 mkr, tävlingsprogrammet behöver bantas.

* Mer lopp/pengar för endast svenska hästar. Idag är vi generösa och undantar inte ens de 20 procent av det som kan kallas vår egen kvot enligt EU-regler.

* Fast procentsats på ATG:s spelnettointäkter till aktiva är en framtidsmodell. Det tror jag skulle förbättra sinnesstämningen hos många, som nu känner att det inte spelar någon roll vad vi gör, det kommer ändå inte ut något av kakan.

* Inga subventioner till stall/boxhyror från banor till de som hyr stall av travsällskapen. En sned incitamentsmodell har skapat förutsättningar för att vissa travsällskap eftersträvar sådana lösningar. Det snedvrider konkurrensen och innebär att sällskapen får in mindre pengar som alla aktiva kunnat få ta del av.

* Öronmärk 40 mkr av ATG:s marknadsföringsbudget (= cirka 10 procent av budget) till ST:s sportbudget. I gengäld ska vi aktiva ställa upp på event och aktiviteter som syftar till att öka intresse för sporten. Sportens största namn, de mest kända hos allmänheten, får ta ledartröjan.

* Låna det som fattas av vårt rika dotterbolag ATG. Vi får ju alltid höra hur fantastiskt bra ATG är och går och hur mycket det är värt; cirka 30-40 miljarder kronor, och som aktiva genom banorna äger till 90 procent*

Tickster (biljettsystem) ska göras om/göras rätt, verklighetsfrämmande för hur det fungerar mellan ägare och tränare. Systemet har skapat missnöje och bidragit till svaga publiksiffror storloppsdagarna och vardagstrav. Trotjänare i sporten massor med år känner sig inte önskvärda. Ha aktiva som bollplank. Det är vi som är ute och hör missnöjet på banorna.

* Jag skulle vilja en incitamentsmodell för banor som fortfarande vill ha publik och är bra på att ta hand om sin publik. Sådana banor måste kunna belönas.

* 2020 amorterades 632 miljoner på ett lån från ATG som hade att göra med det misslyckade pokalårsprojektet, borde delats upp på flera avbetalningar…

Jag hoppas att andra har fler bra förslag som man kan ge sina BAS-organisationer. Många tänker kanske att nu är det bara en gnällig Jörgen som skriver av sig. Men jag har alltid stått upp för sporten och det är så jag hoppas att även detta ska uppfattas. Jag försöker tänka konstruktivt i detta svåra läge. Frågan är hur de tre stora BAS-organisationer jag är delaktig i ska kunna enas och driva igenom frågan om 20 procent mer att tävla om 2023. Får vi inte det tillskottet anser jag att det är dags att pausa tävlandet 1 januari en stund.

Som slutkläm på detta (långa) inlägg: I vartenda ST-dokument poängteras det att rekrytering är övergripande mål. Rekrytering av hästägare, rekrytering av aktiva. Men jag som aktiv upplever inte att vi gör tillräckligt mycket för rekryteringen.

Tack för ordet och för att ni läste ända hit.

// Jörgen Westholm, med 113 travhästar i träning och aktiv uppfödare/hästägare.

Tack Jörgen och hoppas att alla aktiva går in på din hemsida och läser i helhet, speciellt SHK-medlemmarna som inte var med på pressmötet...

Hovtramp/Ilse

 

 

Hallå, hallå är det nån hemma?

Vem ringer man?

Polisen? Djurpolisen (finns inte längre) försäkringsbolaget? Svensk Travsport? Länsstyrelsen? Jordbruksverket?

Växeln hallå hallå hallå
Växeln hallå hallå
Fröken hallå hallå hallå
Koppla mig till tjugotvå
Det blir inget svar där hon är inte kvar där
Ja jag är ledsen försök på nytt igen
Växeln hallå hallå hallå
Koppla mig till tjugotvå…

 

Det finns ingen minister eller myndighet med ansvar för djurens välfärd. Det ligger på Landsbygdsministerns bord och Jordbruksverket är myndighet som arbetar med djurskydd, under Näringsdepartementet. Dubbelt ansvar alltså, som sällan mynnar ut i något vettigt. Här prioriteras näringslivets och storproducenternas intressen, inte djurens.

Det ”djurskydd” som får plats är det som reglerar ”industrin” där grisar biter svansen av varandra och står på strötomma galler, kycklingar trampar ihjäl varandra och Miljöinspektörer tar tid att få att lyfta på häcken. Bäst ”nytta” för djuren gör faktiskt de aktivister som visar oss sanningen. I brist på ett djurskydd som sätter ner foten, stiftar nya lagar, sparkar in dörrar till djurplågare och utfärdar djurförbud, helst med uppföljning…

Djurskyddsminister och expertmyndighet skulle kunna ta djurens perspektiv till en politisk nivå, uppdatera mängder av dammiga beslut. En EU-kommissionär som vet hur det fungerar vore på sin plats. Marit Paulsson borde klonats, vilken kämpe! Det finns faktiskt ett upprop i EU, (EU for Animals) påskrivet av 170 parlamentariker som vill se en ministerpost som bevakar djurhälsan.

För inte så länge sen ändrades lagen från 1600-talet om att det nog inte är okej att ha samlag med djur. Djuromsorgen i Sverige prioriterar ekonomi långt före djurhälsa, grisar käkar penicillin eftersom de biter svansen av varandra i brist på annat men köttet säljs med gott samvete.

Har vid ett tillfälle besökt en finare (dyrare) restaurang i sällskap, där starkt penicillinallergisk person som deltog frågade hovmästaren om det fanns fläsk i beställda rätt (angavs inte i menyn.) Kock och hovmästare svarade att det fanns inget griskött i en nöträtt, så muslimer behövde inte oroa sig. Fast nu var det ju inte religion det handlade om. Tre minuter efter uppäten nöträtt svullnade samtliga ådror upp på damens händer och armar, och visades fram för hovmästare och kock. Var det fortfarande inget griskött i rätten? Pinsamt avslut. SÅ mycket penicillin äter grisar…

 

Hovtramp/Ilse

Slakterier är verkligen ingen trevlig upplevelse, har faktiskt gjort ett par besök bakom kulisserna. Kräktes på utsidan. Råmandet från kor som väntade på avlivning och ett par travhästar (anledningen till besök) satte spår för all framtid. Så enkelt dessa missförhållanden skulle kunna avhjälpas, vart fan tog VETERINÄRER, etik och moral vägen?

Hovtramp/Lasse - Kirsten Rausing

Lika illa som alla dessa djur (slakt) transporter runt hela Europa. Detta var en stor hjärtefråga för Kirsten Rausing när vi var på lunch på hennes stuteri. Herregud, finns dessa människor som hanterar djur på det sättet hon beskrev. Svar ja. Och hur är ägarna funtade! 

Några dåliga exempel:

Du lägger ut en annons om en travhäst som ska pensioneras och bli ridhäst (Life after Racing) Vad händer? Den pensionerade ridhästen köps upp av en b-tränare som givetvis anmäler till start, omgående. Vad glömde säljaren? Att sätta permanent startförbud på hästen…Borde ha granskats bätre av säljare, ST och b-tränaren borde fått en släng av uppförandekod. Fy fan.

Ansökan om permanent startförbud (Svensk Travsport)

Häst som byter ägare. Pensioneras från travbanan eller av andra skäl inte ska starta mer kan av reg-hästägare beläggas med startförbud. Då slipper tidigare ägare få se sin häst på tävlingsbanan en vecka efter att hästen ”gått i pension” och blivit ridhäst. Det finns folk till allting.

Ett problem som är ganska vanligt är att hästägare slutar betala för starthästen till tränaren. Hjälper ST till? Nä, i så fall hänvisas till deras ”partner” Lindorff och en ändå värre (dyrare) som vill ha åtskillga kronor enbart för att säga hej! Ludwig&Co anlitar bl.a en ”seniorjurist” som inte är advokat. Han kontaktades av en ung A-tränare som behövde hjälp akut. Ett enda brev A4 kostade 8000 spänn, skäligt? Nä, det tyckte inte Advokatsamfundet heller. Begär alltid en offert innan hjälp anlitas!

En A-tränare fick inte betalt för träningen men hästen åt och mådde gott i 2,5 år. Niohundratolv dagar ska hästen alltså ha tak över huvudet, vård och mat. Nä, Svensk Travsport hade inga tips. Polisanmälde, kontaktade Länsstyrelsen och begärde handräckning via Kronofogdemyndigheten. Det gick till slut, men det kostade. För tränaren.

En b-tränare köpte en häst osedd och ville omgående lasta på den på hästtransporten igen. Bara ett litet problem, köpesumman var betald och säljaren ville inte ta tillbaks hästen. Efter sju sorger och åtta bedrövelser slaktades hästen och ärendet hamnade efter eget arbete i Tingsrätten. Förlikningen (återbetalning) var en fjärt i världsrymden av vad det kostat under tiden hästen stod i stallet, veterinärräkningar och frustration näst intill slut på energi. Nä, nån hjälp kunde inte ST vara behjälplig med, i så fall hade det uppskattningsvis kostat tio gånger mer än förlikningen gav.

”Vi” har ett problem, nämligen de organisationer som har betalt för att hjälpa aktiva, utan att behöva lyfta på arslet. Enda ”goda råd” som är gratis är den mångåriga juristen på ST. Fast vad hjälper det när du ändå får lösa problemen själv. Ska vi ha det så här? Vem går djurens och de aktivas ärenden av alla experter och tjänstemän som aktiva försörjer?

Svar, ingen!

Glöm för bövelen inte att läsa Jörgen Westholms upprop på hemsidan! 

Hovtramp/Ilse

 

vilket skämt!


Lilla tipsnissen, har du hört talas om att vara på plats på travbanan och titta på värmningar, Granska hästar som värmer upp inför lopp, dagsform är färskvara förstår du, det spelar ingen roll vad det står i program.

Alltså INNAN man ” lämnar in”. Nä, lämna in tänker jag inte göra, ännu. Kan inte ATG leverera sin spelprodukt trots mkr i omsättning och fulla bankfack kanske man borde uppgradera programvarorna, även om det svider ordentligt! Att uppmana spelare att lämna in kuponger i tid, är rent löjeväckande. Det har hänt och kommer att hända igen. 

Den där grabben har aldrig rusat iväg till en totokassa efter omstart, när en häst plötsligt sett ut som en rund miljon. Läsa hästar är en konst och spel på hästar är definitivt inte enbart ett turspel. Det inte minst syns på de löjliga utdelningarna på både V86 och V75. tja, snart är det bara V5 på landsorten som är värt att spela, dit där lånekuskarna inte orkar åka.

Hovtramp/Ilse - uteläktaren på Solvalla travbana

ATG:s största, viktigaste spelområde är HÄSTAR!

minskade med 6 procent i nettospelintäkt. Under 2020 ökade hästspel kraftigt på grund av pandemin, som förväntat kunde inte det upprepas under 2021. Jämfört med år 2019 har dock hästspelet vuxit med 12 procent, säger Lotta Nilsson Viitala.

Snart vet vi, blir det ATG-haveri med utlovade Jackpottor eller lämnar spelarna in sina kuponger bara för att vara säkra på att hinna spela...Bedrövligt.

Hovtramp/Ilse

Vem uppfostrar vem?

 

Bra fråga

Uppförandekod i travsporten, finns eller finns inte?

Det finns i alla fall inget att hämta på sök någonstans. Kanske bara tomma floskler på hemsidan, vad händer i verkligheten?  Det enda man vet är att ST:s egna medarbetare (förmodligen?) varit lite för duktiga (ambitiösa) och ibland fått avsked på grått papper. Nån måste ju få skulden, eller hur?

Johan Nilsson, både expolis och A-tränare innan han jobbade en period som "detektiv" på ST. Omtyckt av de flesta aktiva och korrekt. Efter en härva där Halmstadstränare granskades specifikt och en amatör vid hembesök låste in sig i vedboden efter dopningsmisstankar, försvann inte tränarna och amatören, bara Johan A Nilsson. Kanske han inte trivdes med jobbet, vem vet?


Likaså fick norskimporterade säkerhetschefen Steen Morten Johansen avsked på grått papper, i ett tidigt skede av Propulsionutredningen. Nä, det var säkert inte bara hans ”fel.” Man måste kunna amerikansk engelska för att jobba med sportcertifikat. Nerved betyder inte nervös. Säkert hade norrbaggen svårt att smälta in i en ledning och styrelse som inte var på samma våglängd. En del tar sitt jobb på allvar. Travsportens anseende är mycket mer värt än horribla avslöjanden.

VÅRT SÄTT TR/Travtränarnas Riksförbund tog under 2014 fram Code of Conduct. Riktlinjer för hur var och en bidrar till en trovärdig och attraktiv travsport. Vårt sätt signerad TR bygger på ett antal för travsporten generiska rubriker. Vet alla vad det betyder? Travtränare är ju inte precis stamkunder på högskolor. Syfte är i alla fall att enas kring förhållningssätt som gör det enklare att reagera och agera när någon bryter mot överenskomna spelregler.

Ingenting som märkts resultat av precis? hur ofta reagerar, agerar TR och ST?  Vid tränarutbildningar görs ju tydligen inte ens en slagning i belastningsregistret. Inte heller verkar det så noga med att kontrollera med Skatteverket att giltig F-skattsedel finns, amatörer kontrolleras knappt alls trots att de numera utför i princip samma tjänster som proffs, fast billigare.

När stora skillnader uppstår mellan två identiska förseelser i lopp, men betraktas helt olika av domargänget, då uppstår en minst sagt konstig situation. Kan bara förklaras med att en tillhör lånekuskarnas toppskikt och kan guppa och mana (smygdriva) nästan hur mycket som helst utan att få böter, den andra är bara en liten ”hemmatränare” som inte lyckades rycka huvan och omgående får böter för drivning…

Att uppföra sig korrekt i travlopp borde uppmärksammas mycket mer. Borde vara en punkt på Wångens tränarutbildning. Ja, jag ser och hör vad som händer i lopp, informeras även ibland direkt efteråt av frustrerade ägare, kuskar, tränare. Aktiva blir kallade både det ena och det andra under lopp. Har inte kuskar något bättre för sig än att gapa åt konkurrenter, borde de inte fokusera på att köra sin häst?

Senaste bedrövliga exempel från ett vanligt ”bonnlopp” på landsorten. Fick en mess direkt efter loppet av en upprörd hästskötare. Nä, kusken tyckte inte det var någon idé att berätta för måldomarnämnden vad som hänt. Enligt flera proffs skulle det bara slå mot dem själva. Gnäll, lite får man väl tåla, eller hur? Men hur f-n gick det med uppförandekoden då? Som hästägare blir man ju förbannad när en äldre, gästande kusk förstör både lopp och sulky, med FLIT, det ska fan inte vara gratis!

Efter lopp...

I Frankrike hade vederbörande expedierats direkt efter loppet, i Italien hade han inte blivit gammal. Men i Sverige kan man tydligen bära sig åt hur man vil? åtminstone mot yngre kollegor, utan att ens behöva be om ursäkt. Är man född 1972 och har kört några tusen lopp borde man kunna uppföra sig bättre. Funderar på att skicka fakturan på förstörd egendom till rätt adress. Hot är dessutom straffbart och hör inte hemma i travlopp! Hästen klarade sig tack vare kusken, annars jävlar hade det blivit ett annat scenario, tro mig!

Vad hände?

Rätt ska vara rätt, hot och överkörningar hör inte hemma i travlopp! Brukar aldrig namnge vederbörande, men nu är jag förbannad på riktigt och somliga ska vara glada att hästen hoppade in på innerplan och ”bara” sulkyn blev kvaddad. Hade jag varit på plats hade gästkusken givetvis fått besök efter loppet. Kanske tur i oturen. För somliga.

Hovtramp/Ilse

Nä, nu räcker det!

Hovtramp/Lasse

På riktigt.

Är egentligen ingen spelare, men gillar spänningen med egna och andras. starthästar. Det finns inte mycket som kan mätas med att följa en starthäst, det tråkiga är numera loppens utformning och det fåtal kuskar som byter plats i jollen med varandra över mål.

Färjestad V75 kändes på förhand lite mer spännande än vanligt, 52mkr i Jackpot. För inte kunde det väl bli en ny jackpot? Går det verkligen att krama ur mer ATG-pengar ur det från början roliga, spännande lördagsspelet? Ja. tyvärr. Med inflation i V75, G75 och extraomgångar som spön i backen. Nä, spänningen är nästan borta. Snart måste väl ändå gränsen vara nådd även för spelarna? Vem f-n vill vinna några löjliga kronor. Och alla vet vad det beror på, men cirkusen fortsätter!

Som en självutnämnd expert sa nyligen – det finns inga lånekuskar, bara kuskar. En sån spelare älskar ATG, en som är nöjd med några spänn för att kunna klappa sig på bröstet och säga – jag vann på V75. Ska man spy eller spy?

Travsportens undergång?

  

V75 (tidigare V65) lördagar såg man fram emot hela veckan, dreglade över startlistor och spår på faxen.Tvättade dress och putsade boots, masserade starthästar, såg till att rätt dojor satt på rätt häst och smörjde utrustning. Allt skulle vara skinande, tävling var grädden på moset, fest! Inte fasen hasade man runt i mjukisbrallor eller Nikerevärer när det var dags att tävla. Nä, snygga västar, tröjor med stall emblem, självklart. I gäststall skyltar kvaliten hos medtävlare, eller hur. Det fanns definitivt ingen inklämd mobil under selning och vid ringside. Så respektlöst mot hästen!

Hovtramp/Lasse - Jim Frick

Nästan alla tränare körde sina hästar själva, utom i enstaka fall. Konkurrenter i lopp men kompisar och kollegor utanför ovalen. Sen hände något! Jim Frick fick rätt, lånekuskar blev travsportens fördärv, ingen kommer ens att orka spela i längden. För dåligt betalt.


V75 Färjestad 17/9 körde nästan enbart lånekuskar i samtliga lopp, en trist utveckling som förstör inte minst vinstchanser till stora pengar. Propositionerna är inte heller något man gör vågen åt eller som ger klirr i kassan, förutom för lånekuskar och de tränare, som inte vågar propsa på att köra lopp själva. Låg utdelning på V75 (igen) hur länge ska spelarna orka?

Sju rätt på V75 4.700kr 6 rätt 43kr 5 rätt 0kr.

Vilka kuskar vann?

Örjan Kihlström, Johan Untersteiner, Tom Solberg, Magnus A Djuse, Erik Adielsson, Erik Lindegren och Eirik Höitomt. Jahaja, så spännande?

Hur många lånekuskar körde (förstörde) loppen (oddsen) på Färjestad?

V75 1 = 8/12, V75 2 = 7/12, V75 3 = 7/10, V75 4= 11/12 (!) V75 5= 7/12, V75 6= 14/15 (!) V75 7=7/12. Med andra ord blev det 61 lånestyrningar under V75 av 84 möjliga. Blä!


Hur har V75-utdelningarna sett ut senaste tiden?

11/9 V75 Bjerke (bistånd!) 7 rätt 16.570kr, 10/9 Hagmyren 33.592kr, 4/9 Jägersro 386kr, 3/9 Jägersro 54.071kr, 28/8 Charlottenlund (bistånd) 9.319kr. Inga pengar som räcker till att starta ett nytt liv precis. Knappt värt insatsen för storspelare. Ingen dröm är för stor? Jo, det verkar så.EAP/Einar Andersson Pressbild - Erik Berglöf, Copiad och Sve-Ingvars

En gång i tiden var ”Unionskampen” på Färjestad något man längtade efter att besöka. Färjestad, Copiad och Erik Berglöf. Copiad som blev 23 år (dog 2012) vann 50 segrar och sprang in 15,8mkr.på sin tid!

2014 hade Färjestad V75 i mars 3.236 besökare. Toto-omsättningen blev 109.908.361kr (V75 81.458.631kr.)

2015 V75 Unionskampen (19 september)  5.907 åskådare. Fem lopp inom V75 vanns av Färjestadskuskar. Toto-omsättning 125.752.046 kr., inkl. V75 94.132.547 kr.*

2016 Äntligen! jätteutdelning på V75 10 december med 2.398 besökare i  kallt, regnigt väder. EN (1) vinnare vann 42.846.911 kr systemet kostade 840 kr, femte största vinst hittills på V75. Jackpot-omgången omsatte 91.182.996 kr. Vilka hästar som vann? Global Signature odds 6.28, Finnskog Fokus 56.01, 4 On Track Piraten 1.73, Baron Gift 31.91, Come Back 8.14, 2 Bryssel 2.41, Fossens Bonus 4.36. Dåligt med lånekuskar i de loppen...

2017 kom 4.603 besökare till Unionstravet 23 september. Efter sju raka vinster för Norge, svensk seger i Unionskampen. Odin Tabac körd av Oskar J. Andersson före norske Odd Herakles och svenske Art Kjarvald. V75 omsättning: 99.394.007 kr. Första gången monté reds på V75, ingick i SM. Premiärvinnare Candor Hall/Sofia Adolfsson, tränad av Björn Goop.

2021 Unionstrav 18 september med publikrestriktioner. Unionskampen fick svensk vinnare i Tangen Haap körd av Erik Adielsson, tränad av Björn Karlsson, ägd av bröderna Sedin HB, Årnäsvall. 103.747.968 kr omsattes på V75.

Travsportens undergång ? närmar sig med skengalopp. Alla vet varför men precis alla sitter nöjda och väntar på undergången. Hur svårt kan det vara att slänga in några omöjliga lopp på V75, där lånekuskar är bannlysta och låta Guld-divisionens favoritparader hamna utanför kupongen som ramlopp. Krya på er sportchefer (staplade på varandra i Silvergrisen) innan det är för sent. Blodbyte behövs i varenda jäkla organisation, annars lär det inte finnas några hästar att tävla med. Oj vad många lånekuskar som kommer att få stämpla på A-kassan.

Hovtramp/Lasse  Stefan Eriksson

Däremot kommer nog inte publiken tillbaks så länge gemene man sitter bekvämare hemma i soffan med spelmobilen i hand. Enda travbana som oftast lyckas fylla publikplatserna är Sundbyholm, Eskilstuna. Gud vet hur marknadschefen Stefan Eriksson bär sig åt, och blir inte han utbränd snart så blir ingen. Klona honom innan det är för sent.

Nä, jag är inte bitter. bara frustrerad och förvånad efter samtal med två riktiga höjdare idag från travet, på Bro Galopp. De har gett upp!

Hovtramp/Ilse

 

Talang intravenöst

Vad är egentligen talang?

Är det en som redan nått mål, är etablerad och kan leva på sitt yrkesval? Talang med hjälp av travsportens sponsring borde väl vara något helt annat? Någon som lever för sitt yrkesval, kämpar men kanske inte har talets gåva, vägrar slicka röv och går inte över lik eller hänger på Café Opera för att ragga hästägare.

Riktiga talanger vet inte ens hur man gör när man rövslickar, de är mer häst än människa. Nykläckta proffs var övertygade om att det räcker med att var just duktig! Nä, utan aggressiv marknadsföring inga kunder. Vissa fabrikstränare lever enbart av marknadsföring, har säkert glömt hur man mokkar en box och drar motvilligt på sig overallen som verkar ha krympt. Tomma floskler på hemsidan lever inte på långa vägar upp till den uppmärksamhet vissa får av press&media. Hästhållningen i stallet avslöjas ibland genom att man följer med nån hästskötare på jobbet. Bara av nyfikenhet. Ibland blir man glad men ibland har chefen noll koll och man får svart på vitt. För 15000 i månaden, om det inte händer något särskilt.. 

ATG-Talang:

Under ett år får sju deltagare stöd och kunskap. I satsning ingår mentorskap, individuellt ekonomiskt stöd (wops!) samt tre obligatoriska träffar. VEM KAN SÖKA? Kuskar, montéryttare, jockeys, tränare. Ålder 25 – 35 år, självständig, egen rörelse, inte anställd, på så pass hög nivå, att du platsar i de högsta divisionerna. Utvecklingsbarhet, inställning och personlig profil väger tungt.

Experter på olika områden är med och ger kunskap, inspiration och stöd inom hästvälfärd, att forma ett framgångsrikt team, arbetsmiljö, ledarskap, sponsring och samarbeten, etik och moral, kommunikation, sociala medier, medieträning, fysträning, kostlära och idrottspsykologi.

Så hur tänkte JURYN för ATG-Talang nu?

Hej Ilse,

Tack för din fråga.

Vi har tillsammans med ST och SG identifierat att de som i första hand behöver stöd är de som har etablerat sig och har en verksamhet. Vi vill hjälpa dem att få en hållbar verksamhet på lång sikt och bli långvariga aktiva i sporten. De får hjälp med:

 Ledarskap och konsten att forma ett framgångsrikt team (ledarskap, idrottspsykologi, arbetsmiljö). Vardagen och hållbara rutiner (fysträning, kostlära, juridik, värdet av planering och rutiner).Positionering och det personliga varumärket (sponsring och samarbeten, kommunikation och sociala medier, medieträning)

För aktiva på väg uppåt finns Stig H akademien, ATG Talang ser vi som steget efter.

Andra upplagan ATG Talang (Trav&Galopp) presenterar sju nya tränare. Nä, det blev inga talangfulla behövande den här gången heller, etablerade tränare med imponerande årsresultat (insprungna kr) 2021 och 2022, en tränare har 55 pållar på träningslistan? Inget man morgonfodrar på en kafferast precis. Så vad är tanken med projektet? Att 22 hästar ska bli 200 eller utvecklingssamtal med Hasse Backe för att utveckla något hos tränaren som eventuellt ”saknas”?

Hovtramp foto

Borde inte ATG-juryn varit lite mer lyhörda? gjort lite bättre research bakom kulisserna. I svensk travsport vet de flesta det mesta om allt och alla, det hade inte varit så svårt att hitta ett gäng tränare som kanske hade förtjänat bättre att vara med, än ett par av de handplockade.

Finns det en räv i hönsgården? Hjälper hjälp till självhjälp om det saknas insikt om sin egen person? Puts på social kompetens, sluta ljuga för hästägare, sluta gå över lik för att komma åt någons starthäst och sluta sprida ut rykten på travbanan som gör att folket i stugorna får förutfattade meningar. Inte trevligt men pågår dessvärre. 

Exempel på grodor: Tränaren skrev sig som ägare på hästen som behandlades på klinik utan att fråga hästägaren om lov. Det tog lite tid att få veterinären att släppa den fakturan. Tingsrätt väntar.. Lämplig Talang-kandidat? Behöver i alla fall hjälp med kost och fysik, tjockare för varje dag vilket oftast är ett tecken på stress och att man inte mår bra. Kanske blir riktigt bra med ATG Talang, vem vet.

Finns faktiskt en onödig talang till i samlingen. Behöver lögndetektor efter att ha blåljugit i press och lyckats få svensk travsport på sin sida, mot Jordbruksverkets banveterinär (ska inte ens gå.) låg moral, empatilös, ingen bra tillgång.

Hovtramp foto

Övriga utvalda talanger har också stallet fullt och fungerande verksamhet. Till och med den ena galopptränaren, som firade stora framgångar på senast galoppgalan.

Ansvarig projektledare för ATG-Talang är Cecilia Wallin, ATG Kommunikation och PR, Jessica Ortiz Bergström och Mentor Hans ”Hasse” Backe. Tveksamt om kompetens och erfarenhet på nämnda räcker för att utveckla (förändra) inställning, egeninsikt och utveckla ödmjukheten, där den saknas? Energi styrs oftast av eget mående, hur du uppfattas av omvärlden och om du har något specialnischat att erbjuda.

Med lik i garderoben är det inte vinsterna man tänker på i första hand. Social förmåga och seriöst beteende väger tungt, inte minst idag när B-tränare i princip utför samma tjänster till betydligt billigare pris och mindre papperskrångel.

Saknar faktiskt en handfull extremt ärliga, hårt arbetande mindre tränare med lång erfarenhet och högre kompetens än vissa i samlingen. Alternativt någon ung, hungrig som behöver få en knuff framåt och stärka självförtroendet, få synas under vägen och upptäckas av omvärlden.

De sju tränare som sökt och fått plats i ATG Talang 2022/2023 är:

Oskar Kylin Blom, Joakim Elfving, Philip Di Luca, Svante Ericsson, Preben Sövik, Nina Lensvik och Kajsa Lindensjö.

Trevlig kväll om det går!

Hovtramp/Ilse

 

Hur länge kan man luras?

 

Upp som en sol, ner som en pannkaka.

Det händer mycket på fjorton dagar, man ska inte lita på Flashback men ingen rök utan eld. Ibland räcker det inte med att vara bäst och leva ett till synes ”trevligt” liv med något man valt själv. Bedrövligt. Licensen försvann 2022 07 31 fortsättning följer var så säker.


Ridsportsfolket slog verkligen knut på sig själva i veckan, ridsportsidor översvämmades av – vem, vem, vem? Har svårt att tro att en så bedrövlig person kunnat undgå att få allas ögon på sig redan innan bubblan äntligen brast!

Fälttävlansryttare fick indragen liens, motiveringen är sannerligen unik.

Ung, framgångsrik kille född 1991, fälttävlansryttare i topp, SM-vinnare i Fälttävlan redan 2008. Följdes upp senare med fyrstjärnig fättävlanseger i korta klassen EM, i polska Strzegom, där han red Hippo´s Sapporotill seger.

Men nu är det färdigt. Inga mer grodor kommer att hoppa ur den elitryttarens mun på länge. Varför kan inte duktiga människor nöja sig med att just vara duktiga!

 

Och äntligen blev Bro Park en tränare mindre. Tänk att tuffa aktiva ska behöva gå styrelsens ärenden. Det fanns metervis med dokument, beslut, överklaganden, målvakter och till sist – sju strukna hästar (övrig strykningsorsak.) DET tog tid. Tänker på alla prispengar som hamnat på fel ställen, alla fantastiska hästar som valsat runt med tveksamma arbetsryttare under lång tid. Ja, jag tillbringar en del tid på stallområdet. Intressant att se vad nästa drag blir, det finns folk till allt!

Hovtramp/Ilse

 

 

Vem bryr sig?

 

Hovtramp/Ilse - Gubbmaffia

Vem bryr sig egentligen om travsportens framtid?

Jag gör det! Även seriösa travmänniskor trötta på att vara statister när toppskiktets lånekuskar kör förbi med fabrikstränade hästar. ”Stjärnor” som stjäl både prispengar och strålkastarljus. Nä, det går inte att ta upp kampen med en enda bra häst i stallet, mot svärmen av tillresta, proppmätta entrepenörer, på varenda småbana. När Gotlandsbåten kom på drift senaste travdag blev det fest för hemmatränarna, 22 strykningar och klirr i kassan. Grattis.

Nä, det handlar inte ett dugg om avundsjuka, snarare om travsportens utarmning och framtid (om den finns?) Hur länge ska små och mellantränare orka ”brinna” ? Räcker bistånd 1500 spänn till hemresan?

 

Hovtramp/Lasse - Jim Frick kör uppvisningslopp på Brunnsviken

Jim Frick hade j-t rätt, lånekuskar blir travsportens undergång.

- Kör själv för fan, varför vill du att jag ska köra, sa han med sin skrovliga röst. Jo, därför att han var otroligt skicklig på hästar som hade åtta ben och disciplinsvårigheter. Alltså, helt vanliga travhästar som inte kostat miljoner kronor på auktion. Anyone can drive a ”good” horse (citat amerikansk sulkykonstnär) självklart mycket lättare. 

 

Hovtramp/Ilse - gästbox

En gästbox kostar på sina håll 400 spänn och nånstans måste ju hästen stå när den tävlar. En tanke. Hur ofta rengörs gästboxar på riktigt, högtryckstvättas, sprutas med bakteriedödande? Frågade skitskottarna vid en storbana en tidig morgon efter travkväll. Klampade faktiskt in i stallet med ”rengjorda boxar” där betongen lyste fram med en pytteliten spånhög i mitten. Han som höll i skitkärran svarade på knagglig svenska – tvätta vatten, vet inte, inte jag.

  

Hittade vid ett tillfälle (DD-start) silverpåse Fenylbutazon i plomberad gästbox. I en hörna av boxen. Hästen hittade den på två röda. Nån mörkade händelsen, men något dopningsprov skulle det inte bli, och ny box hittades efter 45 minuters promenad med kissnödig häst. Frågan kvarstår, vad betalar vi för? 

Travfolk har oftast fullt upp att hinna träna och tävla, innan dygnets timmar tar slut. Av ca 400 proffs engagerar sig ytterst få travpolitiskt, ändå färre läser nog mötesprotokoll. Då återstår frågan, har travfolket hittat rätt budbärare för sina önskemål? Svar – nää.

Hovtramp foto

Hur många aktiva har aning (eller bryr sig) om det som avhandlas på styrelsemötena i Silvergrisen? Såvida de inte själva fått ”utnämning” att sitta med förstås. Finns faktiskt ett fåtal orädda representanter från TR/Travtränarnas Riksförbund som gjort nytta på riktigt. Kämpat, svettats, blivit förbannade men inte fått igenom en bråkdel av förslag ens över bordskanten i ST-sammanhang. De tröttnade givetvis.

Förhandlare i tunga frågor behöver talets gåva (retorik) och  arbetslivserfarenhet från insidan. Borde vara självklart. ”Lånekusk” som knappt orkat driva runt tränarrörelse tidigare ska nog bara sitta med i förhandlingar om löpkörning och licensfrågor. Fabrikstränare med 200 hästar i stallet känns inte heller som självklar representant för fotfolk med hö i håret och skit under naglarna? Nä, de har nog annat att tänka på.

MEN. Det finns ett bortglömt faktum? Aktivt travfolk äger travsporten, tjänstemän och styrelserepresentanter har lön för att administrera cirkusen. Så vem bestämmer? Vilka har mest kännedom om nödvändiga  regeländringar och travsportens behov? Sluta fega. Slå näven i bordet, sparka in dörrar om ingen lyssnar. Det är de AKTIVA som är Travsporten!

 

Foto: TR-bild

Travtränarnas Riksförbund lyckades äntligen få in en (1) fot i styrelserummet, med en representant. Man tar sig för pannan. Hörsammades önskemålen från TR-stämman som Jan Halberg framförde på mötet med ST-folket?

TR:s representant påpekade att måldomare behöver uppgradera sina tekniska hjälpmedel. Bedömningar på landets travbanor är ojämna och kompetenssvaga. Domare har möjlighet att döma kusk till böter (fem% av inkörd prissumma) vilket inte oavkortat gillas av TR, så länge förtroendet för domarkårens kompetensnivå och oförmåga att bedöma incidenter i lopp inte är glasklart. Ett minifall framåt blev det i alla fall, med beslut om utvärdering av ”femprocentsregeln” när 2022 är till ända. Ända mot ända kan ingenting hända?

Köra utanför bangräns bestraffas. Hur kuskar behåller sina spår, på vilken sida av bangräns sulkyhjul rullar, skulle en drönare ovanifrån kunna berätta. Teknisk (ekonomisk) prioriteringsfråga. Drönare används V75-lördagar av Kanal 75, kunde vara del av måldomarnas bedömningar.

TR:s Generalsekreterare Staffan Osterling och adjungerade ledamöterna Örjan Kihlström och Johan Untersteiner (invalda) – fick inte gehör för sina frågor!? Hur är det ens möjligt? Aktiva äger både problem, förslag och Svensk Travsport!

Licenskommitténs Peter Eriksson (tränare Bollnäs) TR representant lyfte frågan om hur ST kontrollerar B-licensierade tränare med ”externt ägda” hästar på träningslistan? Obligatorisk F-skattsedel är inget som ST kontrollerar nöjaktigt hos B-tränare. F-skattsedel är prio 1 för A-ltränare med näringsverksamhet. B-tränare då? Vilket gör det möjligt för B-tränare att bedriva träning med andras hästar utan F-skattsedel.

På stenåldern kallat svartträning och hoppas för bövelen att ”hästägarna” är medvetna om att det saknas gällande försäkringar i ”tränarens” verksamhet. Såvida ”tränaren” inte hittar nödutgångar där också. När plånboken blöder blir uppfinningsrikedomen på topp. Vilket seriöst travfolk får lida för, inte minst hos Försäkringsbolagen. Försäkringar nyttjas tydligen i parti och minut. Som ”kärringen” på IF sa när bilden på sulkyn utan skalmar, avsparkade i lopp, mottogs. – Han har ju redan ”fått” en sulky av oss i år! Vad säger man?

 

ST:s VD Maria Croon och Sportchef Robert Karlsson har möten med TR inbokade om kraftigt höjda priser på foder och drivmedel. Ska säkert halas i långbänk och utredas? (belysas.) Kanske dags att öppna bankfacket och höja prispengarna. Nu.

Protokoll från ST:s reglementskommitté 9 juni 2022

Deltagare: Robert Karlsson, Sara Axelsson, Claes Broberg, Martin Fälling, Liv Färndahl, P-O Grannas, Örjan Kihlström, Staffan Osterling, Jonny Staf, Claes-Göran Svensson, Jan Törnqvist, Johan Untersteiner och Göran Wahlman (sekreterare).

Det här pratades det om:

§ 1 Spår i uttagningslopp när nr 1 blivit struken. TR:s förslag - att nr 2 ska behålla sitt spår i uttagningslopp om nr 1 är struken. Kommittén fastslog att nackdelar skulle överväga fördelar om en sådan regel skulle införas. Anmärkning: är det ST:s handläggare som kör lopp?

§ 2 Bättre kamerastöd för domarkår med drönare. TR:s förslag - drönare kan användas vid alla tävlingar. Jonny Staf - om drönare är på plats (Kanal 75 vid STL-lopp) kan de användas. Vid övriga tävlingar krävs omfattande teknikförändringar för att sända bilder från drönare till måldomarnämnd. Diskussionen fortsätter om ett utökat samarbete med Kanal 75. Anmärkning: Domarkåren står ju inte speciellt högt i kurs hos proffsen och kuskarna just nu. Bara en liten påminnelse – man kan flyga till månen.

§ 3 Frysta prispengar vid anmälda djurskyddsbrott, 33 § Tävlingsreglemente innehålls prispengar om kusk anmälts för djurskyddsbrott av banveterinär, t.ex. vid felaktigt bruk av körspö, blödande hovar. TR:s förslag - prispengar ska utbetalas till hästägaren. Göran Wahlman redogjorde för varför regeln infördes och att det inte skulle vara politiskt gångbart att ändra i nuläget.

Kommittén beslutade att inte föreslå förändring. Anmärkning: nästan lönlöst för banveterinär att ”anmäla” då press och media är i farten och ST:s handläggare går kuskars ärenden, kör över banveterinär (Jordbruksverket/Djurskydd) Lex Dino Dollar.

§ 4 Böter 5% av inkörda prispengar vid grova förseelser TR:s förslag -regel tas bort, Örjan Kihlström - regeln slår orättvist mot kuskar som inte tränar/äger hästar de kör. Robert Karlsson meddelade att alternativ skulle vara diskning, att det bedömts som sämre alternativ. Kommittén beslöt att utvärdering görs efter 2022 för att se om en eventuell förändring behövs.

§ 5 Bristande kompetensnivå måldomare TR:s förslag - för dålig, ojämn bedömningsnivå bland måldomare, anställda av ST. Robert Karlsson påtalade att det givetvis kan vara ojämn nivå men att vi arbetar med frågan, fler och regelbundna måldomarmöten förutom måldomarkonferens. Anmärkning: Det går inte lika bra med selleri eller ponnyfolk i domarhytterna, inte ens på småbanor.

§ 6 Kört utanför bangränsen Johan Untersteiner - för lindrig påföljd att köra utanför pinnar. Jonny Staf - tidigare beslut om att det ska vara B-förseelse om ledande ekipage kör utanför pinnar. ST påminner måldomare om detta. Anmärkning: utomlands diskvalificeras ekipage som kört utanför bangräns, det vet Örjan Kihlström.

§ 7 Sulky Örjan Kihlström och Johan Untersteiner - kategorisering av jänkarvagn eller inte,  ”off-center-vagnar” borde inte tillåtas i voltstart, även om de kategoriseras som vanlig sulky. Jonny Staf kontrollerar om förändringar i kategorisering behöver göras.

§ 8 Försenat start Johan Untersteiner - vissa banor, framför allt Åby, är för snabba att kalla till omstart i voltstart, därmed får flera kuskar böter för att försenat start. Ett förtydligande skickas till travbanorna, alla ska göra lika.

 

Hovtramp foto

§ 9 Körspö, olackat Johan Untersteiner och Örjan Kihlström - Hästvälfärd borde driva frågan bättre, ett olackat spö medför inte märken på hästen om kusk slår över gränsen för tillåtet. Önskemål om att endast tillåta olackade spön. Anmärkning: nu förstår jag inte! Med olackade spön blir det inga piskmärken på hästrumpan även om kusken bankar flera gånger?

§ 10 Åska När ska tävlingar avbrytas vid åska? Riktlinjen ska vara att avbryta tävlingar - om blixtnedslag är mindre än 1 km från banan.

§ 11 Säkerhetsspår P-O Grannas - säkerhetsspåret kan medföra olycksrisk, om galopperande ekipage inte kan, pga hästrädsla för vita pinnar, styra ner på säkerhetsspår. Örjan Kihlström - ibland finns en kant mellan bana och säkerhetsspår och kanske skulle vara bättre att endast styra ner på säkerhetsspår på raksträckor. Kommittén ska se över om pinnar står för tätt i kurvorna, vad som kan göras för säkerheten.

§ 12 100-metersstolpe före start i autostart.  Johan Untersteiner - 100-metersstolpen ser olika ut olika banor. Stolpar ska vara enhetliga.

Så kan det gå när inte haspen är på.  

Hovtramp/Ilse

Mobilen, där har du ditt liv!

 

Foto: nätbild screenshot

I mobilen finns hela ditt liv?

Travpublik åker inte till travbanan enbart för att enbart spela! Antingen är man på stallbacken med hästgänget eller på publikplats med goda vänner som är HÄST-intresserade. Självklart gör man även en gemensam spelad rad och sympatispelar på egna hästar och bekantas. Fast tjusningen med att prata med andra under väntan i totokön är helt borta.

Åby Stora pris 2022 visade halvtomma läktare, bara 261 tappra besökare kom ena dagen när 2 500 får plats. Senaste Elitlopp var tillbaks efter envis pandemi och aggressiv Solvalla marknadsföring. Denna gång med Ticnet-fjant och svindyra biljetter. Hur gick det? Elitloppet som dessutom fyllde 70 år, varför inte ta 70 spänn i entré, folk spelar ju ändå bort sina pengar eller köper svindyr öl innan de går hem.

  

Foto: Hovtramp/Ilse - Elitloppsbesök...

Ca 20 000 åskådare "trängdes" på Solvalla under Elitlopps-söndagen, kan vara den sämsta åskådarsiffran under 40 år. Självklart bidrar den eleganta och påkostade TV-utsändningen till sämre publiksiffror, varför ska man lägga en tusenlapp på entré och en varmkorv, när man kan se hela spektaklet gratis och dessutom slippa muddras av vakter som letar efter gömda alkoholhaltiga drycker, uppvägs av att svindyr öl och fullständiga rättigheter flödar på andra sidan staketet.

Foto: Hovtramp/Ilse - E-spring!

Stängda totoluckor och spela i mobilen, eller helt enkelt ge fan i det, reviderar publikrusningen ytterligare. Stå i kö med spelglada ”kollegor” var något visst. Frågor som uppstod. Hinner kön fram innan loppet går? Söliga kassörskor, nä, men alltid för långa köer. Omstart, jippi!

Spelbolag med svensk spel-licens (2019) jodå, nästan 70 konkurrenter på svensk marknad, stor orsak till publiktapp. Utländska bolag lockar med bonusar, vilket inte ATG:s ständiga jackpottor gör. Elände (stöld) som uppstår på grund av spelbolagets oförmåga att skapa spännande lopp, låg utdelning och deras egen vinst.

Odds online i Sverige har fortsatt peka mot himlen ända sen spellagens införande. Spelinspektionens undersökning visade att 86% av spelarna hade spelat hemifrån på mobil under 2021, en ökning med 7%. Ja, du måste självklart ha ett ATG-konto och svara på ATG:s frågor var du har fått dina spelpengar ifrån!

Ca 20 % av spelarna besökte ATG-spelbutiker (har inte sett nån Unibet-butik?) på sina håll ett trevligt ”gubbdagis” och har ersatt besöken på travbanan. Självklart påverkat av Corona pandemi, som skördade många nya mobilspelskunder. Restriktioner som gjorde att jag själv inte ens kom in på travbanan, varken med presskort eller som hästägare, när hästen startade på Örebro. Nä, bara ATG:s pressfolk och fotografer hade tillträde.

Foto: Lasse/Hovtramp - Dino Dollar

Monopolställning som nyttjades friskt av ATG under nästan tre års tid. Visst, hade ju kunnat gömt mig hos DIno i hästtransporten, där går ingen in frivilligt, pfuiii! men...då hade jag nog behövt rånarluva eller dishdasha och huvudduk också. Mycket har hänt på kort tid. Travsport är ett svenskt kulturarv och en stor folkrörelse, den "nya generationen" verkar sakna det mesta även på travbanan och i gäststallen. Snälla, kom tillbaks Hyland, Remy, Hans G...allt är förlåtet! Efter nummerspel kommer travspel på andraplats, intresset är fortsatt stort, det finns möjlighet att locka publik till travbanor. Det handlar mest om ett nödvändigt blodbyte på travbanornas sekreteriat och sportkontor.

 

Klona Stefan Eriksson, vem vill inte ha underhållning!

Skriv ut proppar som stänger ute det fåtal lånekuskar som idag tävlar dygnet runt på alla landets travbanor, mot varandra.

Man blir så trött. På vad? Frågade nyligen ett gäng gubbgrabbar som lirar andelsspel i spelbutiken, samtliga var ”skit-trötta” på urvattnade lopp, förutsägbara vinnare, OCH alla dessa lånekuskar som enligt Tv-experterna var ”skyldiga att vinna”. Men framför allt, flåshurtiga Kajsor och för många bihang i expert-studion. Elakt men sant.

Hatobjekt nummer ett var inte Micke Nybrink, nä, en som heter Peter tog förstaplats, Kajsa på andra. Speltorskar? Nä, hästägare, mångåriga travbanebesökare, uppfödare och så några tuppkycklingar i samma gäng. Tjejer? Nä, Gud förbjude! Tjuvlyssnade på chatt-gagget och blev faktiskt mörkrädd. Samtliga höll på att kräkas över stall Redens oslagbara spikar i lopp och de jublade högt när Björn Goop snodde pokalen senast. Fast de var i princip trötta på alla dessa elit-kuskar och saknade tiden när tränarna körde själva i loppen. Inte minst saknade de oddsen.

Stalltips 2: Skriv ut Storlopp på småbanor som bara har ett tillfälle om året (Visby) med minst fem aktiva tränare från travbanan som KÖR hästarna i loppet. Lotta! Se till att JUNIORLOPP stängs för pensionärer, höj prissummor och ragga juniorer, ATG kan pröjsa junior-resorna till travbanan. Det har de råd med.

Foto: Hovtramp/Ilse - ung publik på ponnytrav...

Mobilen har blivit ett sätt att leva, eller inte? Det finns (n)appar för allt! Föredrar nog ändå öppna totoluckor och fullt av folk på staketkuskarnas E-läktare på Solvalla, och trängsel i pressrummet. Det var länge sen.

Kom faktiskt helt bort oss i svampskogen i Sala igår.

Har du inte GPS, sa dotter efteråt. Nä, kopplade bara lilla Doris och hon gick direkt hem, närmaste vägen.

Doris GPS

Trevlig måndag!

Hovtramp/Ilse

 

NOLL KOLL!

 

Noll Koll? Ja, bevisligen. Ingen enda av de vid tillfället sittande styrelsemedlemmarna funderade ens, inte travsällskapen som föreslog Saila Quicklund heller...Onödig och omvänd marknadsföring av travsport. Det här behövde vi inte!


Efter att ha erhållit 200.000 spänn i arvode har ”media” alltså satt fingret på en ”eventuell” jävsituation, som inte bara beklagades av Ordföranden utan även fick en duglig ledamot att självmant hoppa av cirkusen. Frågan kvarstår, hade alla dessa inblandade NOLL KOLL?

Saila Quicklunds kompetens betvivlas inte, hade kunnat vara helt rätt person om inte om fanns. Var det ingen av alla dessa som skrev under i valberedningen som läste den bifogade sammanställningen om hennes många uppdrag?

Vad är jäv? Med jäv avses omständighet som kan rubba förtroendet till en beslutsfattares, ledamots eller handläggares opartiskhet/objektivitet vid handläggning av ärenden. Omständigheter för jäv återfinns i Förvaltningslagen 16 och 17 §§.

 

Svensk Travsports styrelse vid tillfället::

Marjaana Alaviuhkola, Ordförande, Anders Källström, Vice ordförande, Lina Bertilsson, Marcus Persson, Mats Norberg, Remy Nilson samt ungdomsadjungerade Katarina Hall och Ellen Karlsson.

 

Hovtramp/Lasse - Erik Adielsson

Till och med lånekusken Erik Adielsson förstod att man inte kan sitta både i ATG och ST:s styrelsesammanträden samtidigt, hur medial, neutral och politiskt korrekt man än är. Att inte Remy Nilson (på valbar plats) funderade två gånger förvånar åtminstone mig!

Hovtramp/Lasse - Remy Nilson och Ilse

Som gammal Expressenmurvel och tidigare ATG-boss, handlingskraftig tvåmeterschef som uppfattade minsta avvikelser under mina år på Einar Andersson Pressbild, Silvergrisen. Snacka om att peka med hela armen! Synd att inte Remy styr hela skeppet i ST, nu när han har "tid."

Sittande samling kanske hade fullt upp med att doppa bulle i kaffet?  

Nä, är inte det minsta avundsjuk på invalda, de skulle fått ett litet h-e om jag suttit där. Jäv, rövslickeri och svågerpolitik är det värsta jag vet. Skapar narcissism av stora mått och gratisfikande utan egna jordnära, avvikande åsikter. Säger man något oväntat kan man ju bli av med arvodet, nä jag menade så klart styrelseuppdraget.

Att som Saila Quicklund lyfta 200 papp för några timmars jobb hade jag aldrig någonnsin röstat ja för! Hade nog även gjort lite CV research som sittande i församlingen. Liknar ponnytravet under min tid. Allt är nån annans jobb. Många av Travsportens aktiva travtränare (- fabriksstall och parallellentrepenörer) brinner helhjärtat för sitt ”jobb” och skulle säkert ställt upp som välbehövlig kompetens för betydligt mindre arvoden.

Vad fasen vet en skrivbordsuppfödare eller svansviftande kontorsmänniska om slitet med att få havren att gå ihop? Vid granskning av styrelser inom trav och galoppsport är övervägande medlemmar sittande företagare i näringslivet, hästägare utan skit under naglarna och för att få till det politiskt korrekt, några inslängda damer och ungdomar utan arbetslivserfarenhet. Förutom lite praktik i Silvergrisens kontorslandskap och nån ponnyorganisation.

Vad hände?

Saila Quicklund och Svensk Travsport meddelade att hon lämnar Svensk Travsports styrelse. Media hade ställt pinsamma  frågor om hennes agerande i Riksdagen (frågor kring travsport) och påpekat att hon skulle kunna anses jävig, på grund av sina riksdagsuppdrag.

– Jag har uttryckt att jag har stor respekt för det arbete hon gjort i Svensk Travsport och beklagar men har respekt för att hon väljer att lämna styrelsen, säger Anders Källström styrelseordförande i Svensk Travsport. Ja, vad f-n ska han säga om ärkemisstaget han delvis själv är skyldig till?

Valberedningen i Svensk Travsport hade föreslagit omval av Remy Nilson och Mats Norberg, samt nyval av Hanna Norring. Inför Fullmäktigemötet inkom motförslaget från travbanor och basföreningar, som föreslog Saila Quicklund och bifogade presentation. (Det framgick vilka uppdrag hon hade).

 

Vilka skrev under? Nordmarken, Norra Hälsingland, Södra Hälsingland, Gävle, Dalarna, Siljan, Färjestad, Lindesberg, Örebro, Stockholms travsällskap, Jämtland, Ådalen, Norrland, Solänget, Visby, Östergötland, ASVT, Hästägarna, BTR/B-tränarna och TR/Travtränarnas Riksförbund.

Ingen, inte ens TR/Travtränarnas Riksförbund? förstod att en jävsituation kunde uppstå för Saila Quicklund med att sitta på två stolar samtidigt?

Hur gick det till? Vid Fullmäktigemötet på Solvalla valdes Saila Quicklund som ny ledamot i Svensk Travsports styrelse och det blev omval på Remy Nilson och Mats Norberg.


Saila Quicklund är riksdagsledamot (M) i Jämtlands län, tredje perioden och har arbetat med idrotts- och travsportsfrågor, är ledamot i Arbetsmarknadsutskottet. Har med kollega drivit travnätverk och skapat kunskap om hästnäring och travsport i Riksdagen.

 

Tidigare avgick ytterligare två personer, mitt i den brinnande beslutsångesten inför Proppen-Gate. Efter ett öppet brev till Svensk Travsports styrelse hoppade de av sina uppdrag, Sari Olausson, ordförande, och Anette Fassl, vice ordförande, i Svensk Travsports Disciplin och Ansvarsnämnd/STAD.

Under fullmäktigemöte diskuterades pågående organisationsutredning, styrelsens förslag till fortsatt process. Fullmäktige beslöt att godkänna ett reviderat förslag som säger att ”Svensk Travsport ska genom ytterligare fördjupning fortsätta prövning av organisatoriska och juridiska modeller och lämna förslag på fortsatt arbetsprocess och rådslag vid Förtroenderåd.

Nån som fattade vad det handlar om? Jaså inte. Läsvärt! Idéer förankrade hos de aktiva (de med hästarna) eller avhandlas förslag enbart med de sittande valda, utan ytterligare insyn utifrån?

Hur många aktiva travmänniskor bemödar sig med att läsa mötesprotokoll från ST:s Styrelsemöten? Svåra att hitta, trist utformade, men ack så nödvändiga att plöja igenom. Fler skulle definitivt behöva engagera sig, om det ska bli någon förbättring åt rätt håll.

Alternativt ett blodbyte.

Hovtramp/Ilse

 

Fritt fall och allt tillåtet!

Foto: lånad bild okänd fotograf

Sila mygg och svälja elefanter.

Vem har sagt att världen är rättvis?

Vem får behålla licens trots reglementsbrott och oseriöst beteende?

Ganska många. Vad ska vi ha reglemente och paragrafer till? Bra fråga.

Svensk Travsport/Svensk Galopp hanterar sällan regelrätta övertramp och galenskaper enhetligt, eller ens inom normal betänketid. Hupp! 2,5 år för ett enkelt beslut och beviljar licens för proffstränare utan vett och vilja att efterleva reglementet. Bara en norm. Upprepa galenskap tillräckligt många gånger så blir det normalt. Skillnad på stor (rik med andras pengar) och liten (utan talets gåva) ? Ja. Vilket ombud syndare har råd med? Ja. Vad är en Silly-Billy, Uvabäck eller Fishbein mot Arne Anka? Hur press&media hanterar övertramp? Trav365 och Travronden ljuger aldrig. Stor betydelse.

Stalltips: Slutta gulla med bovar och banditer, följ regelbok eller avgå!

Just nu finns ett antal aktiva licenser som aldrig borde fått beträda en travbana igen. FUP/Förundersökningsprotokoll och Tingsrättsförhandling nedlagt eller snabbt ”avtjänat”. Varför?

Kusk som ”våldfört sig sexuellt på hund och häst” (bytt namn) kör lopp, om inte hot inkommer till travbanan. Eller nedlagt pedofilärende och slaktad hästägares häst, svarttränar häst, kör lopp, anses tillräknelig.

Att seriösa ärenden läggs ner beror oftast på att inte ha fått hjälp av sin organisation/försäkring eller har råd/ork med ett civilärende.

Obetalda stora skulder anses inte längre allvarligt, ST- utredning ”pågår.” Frågan är hur länge? Doping? vardag och lite slangar på hatthyllan, normaliserat. Om det hettar till skaffar man sig bara en målvakt, en kollega eller sin advokat (Svensk Galopp). Sålt dopingpreparat i välmående nätbutik? Byt namn och företrädare på godisbutiken, behåll B-licens. Travhästen då, som pumpades full med anaboler, den startar igen efter ”uppehåll”. Proffs (A-tränare) som driver konkurrerande verksamhet?  Borttaget, aktiv A-tränare (stor entreprenör) driver måååånga bolag parallellt med travträning. Det gick inte på Tarzans tid, han fick inte driva fotoföretag samtidigt med träningsverksamhet och nekades licens.

Foto: Hovtramp/Lasse - Tarzan

Visselblåsningar tas inte på allvar, eller är det fel människor som har uppgiften? Proffstränare (granne) som fått nog anmälde ”kollega” men behandlades som luft. Andra anmälare hängs felaktigt ut eller glöms bort. Gembärare gjorde ”oväntat besök” hos proffstränaren som använde mattpiskaren på hästar i träning men manipulerades på två röda (alternativt mörkade). Märkte de inte att husveterinärens bläck inte ens hunnit torkat (ändrade hästjournaler) eller att randiga hästar bytt boxar? Vem skvallrade att ST-folket var på väg? Kräks när den enda "travtidning" vi har samtidigt skrev läckra reportage om hur mysigt det är i det anmälda stallet. Grävande journalistik? Knappast. Ska vi ha det så här?

Nisse från Kolmården fick livstids avstängning även om ”frun” fortsatte med B-tränarlicens, plockade pengar ett bra tag till. Han som sålde sin sambo till sexkunder för att ha råd att köpa havre till hästarna då? hade i alla fall vett att avsluta karriären. De som fått behålla licens och fortfarande flinar i gäststall och vinnarcirklar är bara att gratulera, de har lyckats med något som vi vanligt travfolk inte har möjlighet till. Så.

Vart tog riktiga hästmänniskor vägen, var kommer alla ”folkvalda” ST/SG handläggare ifrån? 

”Locket på” skrev Travronden när proffstränare vägrade lämna dopingprov efter lopp, försvann. Inte purfärskt, men säger en del om förmåga att efterleva reglementet.

Saknar social kompetens? Samma tränare igen.

Hur länge får A-tränaren behålla sin licens utan F-skattsedel och en säck obetalda räkningar. What? the ST-show must go on, trots rejäla avhopp från reglementet och den skitsamma-mentalitet som tränaren uppvisar/uppvisat mot ett 500-tal gäldenärer som inte fått betalt på Kronis utmätningslista. Ett rejält avstamp från gällande reglemente, det som ST/Svensk Travsport hanterar för de aktivas räkning!


 

Proffstränaren fick 14 juni F-skattsedel indragen (AB).

Med 2,4 mkr i skuld till Skattemyndigheten och (hupp!) oräkneliga Kronisärenden, från början 3.064.430 kronor (22 ärenden.) Tillkommer gör ytterligare sju betalningsförelägganden och 450.000 kr. A-tränarlicens? Bibehållen, ”utredning” pågår hos ST. Tänk bara tanken... om det varit Pelle Karlsson i Bråviken eller Ilse i Bro. Då hade ST med glädje tagit i med hårdhandskar så fort häst dök upp i anmälningslistan! Rättvist? Nä.

Enligt Licensbestämmelse ST/SG gäller vid indragen F-skatt:

Om licensinnehavaren får F-skattsedeln indragen under året ska Svensk Travsport underrättas om detta. Om en tränare är utan F-skattsedel dras licensen in. Licensinnehavare som inte underrättat Svensk Travsport om indragen F-skattsedel, och Svensk Travsport på annat sätt erhåller kännedom om att F-skattsedeln är indragen, har inte rätt att få någon annan licenstyp under pågående kalenderår”.

Innebär att när F-skattsedel är indragen ska tränarlicens upphöra.

ST:s sportchef Robert Karlsson:
Tränaren har F-skattsedel i sin (uppväckta) enskilda firma, ärendet är under utredning.

Två höjdargubbar i ST:s styrelse (Anders Källström Ordförande och Remy Nilson ledamot, tidigare boss för ATG, suck, är hästägare hos tränaren. Tidigare ST-styrelsemedlem Mats Norberg (jobbar med momsfrågan) deläger häst i stallet. Seriöst?

Foto: Hovtramp/Lasse - Nicklas Westerholm kör lopp på Skrubbs

Det är ingen hemlighet längre att det är Niclas Westerholm det handlar om. Trist historia, verkar inte heller ha lärt sig något vettigt sen förra vändorna. Fick faktiskt rysningar vid kanten på en travbana under tävling och efter loppet, när Westerholm skrek rätt ut att proffstränarkollegan kanske skulle föda upp marsvin istället. Eller var det kaniner? Skit samma. OK, unghästen betedde sig inte tävlingsmässigt, men med hans inbillade ”kusk-kompetens” borde väl situationen hanterats annorlunda och stallbacksfolket på plats sluppit höra eländet. Proffstränare vid ringside föreslog anmälan till den där nämnden som aldrig redovisar något, ST:s Code of Conduct.

Nä, det handlar inte enbart om obetalda räkningar och indragen F-skattsedel. Lika käckt anses det att ha ett ”oskyldigt” Enskilt bolag att plocka fram ur dressärmen. Reglementsvidrigt, men skyll allt på AB och gå vidare med Enskilt bolag. Åtminstone så länge som ST anställer handlingsförlamade och "nerved" handläggare.

Foto: Hovtramp/Lasse - Åke Lindblom

Nu måste det hända något roligt i trav och galoppsport snart! Ja, Åke Lindblom kör Derby-Final. DET är kul på riktigt. Resten av ”roligheter” ligger på min FB i bilder.

Hovtramp/Ilse

Kameran och jag sticker iväg två veckor....

Vila er!

Ha ett par sköna veckor i lugn och ro utan mina retstickor, medan kameran letar hästar och hästfolk. Skulle ni bli riktigt lässugna finns massor med gammal skåpmat i reportage, artiklar (före bloggen)

Hovtramp/Ilse

 

 

Billetten!

 

   

 

Biletten!

Tänker osökt på Martin Ljungs sketch på stenåldern, har du ingen billett! Nä, då kommer du inte in!

Travbiljetten, den som ST/Svensk Travsport borde skickat ut i ett kärleksbrev till alla levande legender, istället för att neka dem tillträde till travbanorna, där de i princip tillbringat hela sitt LIV! Vad är det för fel på ST-folket som ”vi” anställt? På riktigt!

 

Några idiotiska exempel på hur levande legender med flera behandlas av gembärarna i Silvergrisen. (Ja, jag har gått ut och in där under sju års tid så kom inte och urskulda er…)

Bröderna Berggren, några av de som borde ingått i en historiekurs för nykläckta licenstagare Wången, utan historia ingen framtid! Alldeles för mycket fjuniga tonnisar kläcks i parti och minut, som blir stjärnor över en natt med press&medias hjälp!

Sven Berggren, avled 2012, 74 år gammal. En av 1970-80-90-talets stora kuskprofiler i både Sverige och Italien. Champion på Axevalla, Åmål, Årjäng, totalt 2.672 segrar.


Leif Berggren däremot, lever i allra högsta grad och vill fortsätta besöka travbanor utan att behöva vända i stallbacksinsläppet, be om ursäkt eller behöva lösa biljett på Ticnet! Vilka galenskaper de digitaliserade internetuppkopplade tuppkycklingarna på ST hittat på!

 

21/7 2022 klipp Leif Berggren FB

...som många har sett så har jag haft en diskussion med dom högsta hönsen i silvergrisen det gav ju ingen respons. Så jag köpte lite bröd och började mata duvorna, till, min stora överraskning landade en brevduva på min axel med en inbjudan från AXVALLATRAVET att jag är välkommen till stochampionatet. Ett önsketänkande om det kunde komma nått liknande från SVENSK TRAVSPORT!.! Att få fortsätta gå och titta live vår {min} älskarde travsport

Faktakurs om Leif Berggren:

Leif (född 1940) avslutade licens 2015 och såg fram emot många sköna tävlingsbesök från….läktare och stallbacke. Mellan 1985 och 2008 var Leif verksam i Italien med stora framgångar. Champion vid Årjäng 1968,1969, 1070 och 1974, nio (9) Championat vid Färjestadstravet och medlem i 2000-klubben (2.692 segrar.) 

Man tar sig för pannan... över Svensk Travsports hantlangares respektlösa behandling, av alla de som dragit ihop stålarna till byggnadskomplexet Silvergrisen med innehåll.

Hovtramp foto

Travrondens insändarsida visade nyligen ett likartat ”problem” när en hästägare inte kom in på stallbacken för att besöka SIN häst. Inte ST:s häst. Problem skapat av ST:s tjänstemän, inte av hästägare som betalar deras lön!

Klipp från Insändare Travronden...

...Åkte till Halmstad och deras travtävlingar på lördagen under Sprintermästarhelgen för att se vår häst, men när vi kom till luckan för att gå in på stallbacken så blev vi stoppade.

Vi hade plastkortet med oss som jag trodde gällde för oss som är aktiva inom travet, men oj vad fel jag hade. Vi skulle inte få komma in då vi inte hade skrivit ut biljetter som den aktiva banan skulle ha skickat till oss som ägare och tränare till startande häst denna dag.

Vi försökte förklara att vi inte har mottagit något sådant meddelande från banan med biljetter för utskrift från Halmstadtravet, så jag loggade in på ST:s sida och visar texten där det står ”du har en starthäst i dag på Halmstad” men vi ska ändå inte få komma in. Jag förstår att vakterna bara gör det som de är tillsagda, men även de skall ju kunna förstå att när vi kan logga in på ST:s sida där det står att vi har häst till start i dag så är vi inte några idioter – men det var så man kände sig.

Då inga av de ansvariga för biljetter gick att få tag i då tävlingarna redan var i gång, så tillkallades en expert som skulle hjälpa oss med biljetter, men inte ens denna person visste hur vi skulle göra.
Men då vi återigen visade att vi hade häst till start på vår inloggning på ST så fick vi till slut komma in på stallbacken, men då var det redan dags för defilering för vår häst. Vi hade dessutom missat två lopp redan, så besviken.

Man skall tydligen gå in på ST:s sida för att se vilka banor som plastkortet gäller. Jag i min enfald trodde detta plastkort gällde på alla banor och tävlingar då jag har fått kort tack vare att vi är aktiva inom travet med egna hästar. Är det banorna som bestämmer när kortet inte skall gälla eller bestämmer ST? För vad jag kan se är det inte stopp med plastkortet till samtliga STL-omgångar.

Normalt så åker vi med hästbussen och har aldrig tidigare blivit drabbade av detta. De skickar ju ut program när man har häst som startar, kan man inte som tidigare stämpla dessa program med tillträde till stallbacken?

Med vänlig hälsning
Maria Andersson

Ps. Vill vi ha en publikfri sport så är vi på rätt väg, men jag tror tyvärr inte vi som tävlar tycker det är bra med tomma läktare. Det är ju bara att lyssna på alla reflektioner som våra proffskuskar gjorde när det började komma tillbaka lite folk på läktarna.

 

Nä, dumheten har inga gränser! Vem i h-e är det som anställer alla dessa pappersdockor på ST? Sätt ner foten om ni redan sitter på en styrelsestol, annars kan ni gå ut genom närmaste dörr.

För travsportens bevarande!

Hovtramp/Ilse

 

Salladsmix, lätt som en plätt...

 

Fotograf: Eng - Salladskungen  Leif Bengtsson

Travsport och hästar är inget man ”slutar” med, däremot kan omständigheter tvinga en och annan skurk att ändra ägandeskap i pappersbuntarna hos Svensk Travsport.

Åtskilliga storhästägare har över en natt fått byta liv, avtjäna straff och fått ordna upp eländet hos sina valda tränare som håller deras hästar. Gäller både trav och galoppbranschen, när andra byter skjorta byter de målvakt.

Hur illa det än är ställt har nästan samtliga skurkar haft ett brinnande intresse för både sina hästar och tävling. Det spänningsmomentet vill de inte vara utan. Mångmiljonären Leif Bengtsson, mer känd som Salladskungen (Picadeli) mannen bakom hästägandet i Stall Philip Consulting, dömdes (se tidigare blogg) till 2,5 års fängelse för bedrägeri. Kommer givetvis att överklagas med hjälp av dyrköpt advokat, men känns avlägset med ett frikännande. Mannen som egentligen ville bli polis!

 


Hovtramp/Ilse 

Hästarna? Travtränare Ulf Stenströmer som haft sjutton hästar i träning åt Stall Philip måste ha slitit sitt hår! "Bästa" hästen Borups Tornado bytte snabbt ägare (åtminstone på pappret) och blir kvar i träning hos Stenströmer, liksom tio hästar till. Vilken lättnad för tränaren att slippa mista ett 15-tal hästar (och personal) på en gång. Katastrof.

Övriga hästar... finns kvar i träning hos Jasmine Ising, Björn Goop och Oscar Berglund men har bytt ut Stall Philip Consulting AB mot Hjelte Restaurang AB i Karlstad. Sallad som sallad?

Philip Consulting eller rättare sagt Leif Bengtsson sågs senast igår under Rättviks V75 tävlingar. Där stod han vid utegästboxarna med Jasmine Isings starthästar, som ”bytt ägare” och bärgade en vinst och en 2:a i V75. Sambon Patrik Fernlund (tv-expert) sprang mellan studiohytten och travbanan, fick gratulera sin tränarsambo i tv-rutan och var senare själv 4:a med den tredje starthästen från Stall Ising. Jodå, Salladskungen var i gott sällskap på stallbacken, där spankulerade ytterligare en helt lcenslös exmiljardär och fängelsekund omkring, värmde till och med B-tränad häst i sin före detta egna stalldress. Snacka om att göra reklam för sig!

Det finns en hel del i trav-tv som inte är särskilt lämpligt, bland annat att analysera lopp, intervjua aktiva samtidigt som man själv har starthästar och kör travlopp. Ett bra exempel är när banveterinär eller funktionär har anknytning till startande hästar, då utgår de under det loppet. Har regelboken uppgraderat den sidan,  eller har någon slitit ut den?

Borde givetvis gälla för både stallbacksreportrar och TV-studiofolk. Nä, Fernlund är inte ensam om det lilla ”problemet” ett stort antal Tv-folk har häst hos Stall Zet/Daniel Redén, fast givetvis under pseudonym.  "Betydande" höjdare i trav-hierarkin har häst i träning hos A-tränare som enligt SKV och KFM saknar F-skattsedel, i min värld känns det oseriöst, väntar på att ST:s Robert Karlsson ska sätta stopp för eländet

Förresten, inte undra på att så mycket Tv-tid läggs på Stall Zet och Daniel Redén när halva Tv-studion är hästägare där! Oavsett om hans hästar vinner eller förlorar i lopp, är det hans nuna reportrarna intresserar sig för, då är man inte ens intresserad av vinnaren i loppet, suck. Känns inte schysst mot övriga, som får böter och stängs av så fort vi ropar hej.

Hovtramp foto

I sämsta fall tvingas vi be om ursäkt för att vi sagt sanningen, den som alla vet men ingen vågar lyfta fram i dagsljus. Oseriösa personer ska varken tas till nåder, arrangera Bygdetrav eller komma in på stallbacken om de har dragit skam över travsporten, nån jävla ordning borde det vara!

Reglementet borde användas oftare, speciellt i nämnda fall. Nä, jag är inte arg, snarare frustrerad över alla papperdockor till handläggare med helstängt som samlas på ST i kontorslandskapen. Fatta.nu

Nära anhörig 21 §

Som nära anhörig räknas:

- maka/make/sambo,

- makas/makes/sambos barn,

- barn,

- barns maka/make/sambo,

- syskon,

- föräldrar.

 

 

Vem skulle inte vilja vara en fluga på vissa väggar...

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

Neverending Story...

När proppen dras upp rinner badvattnet ut, inte i detta fall.

Slutgiltigt besked från Svensk Travsport

Amerikanskt uttryck stämmer på både Stall Zet:s fanclub och Svensk Travsport Lying by omission ljuga genom att undanhålla!

Skulden då? Vilken skuld? 26,3mkr är återbetalt. Problem? Att ingen annan tränare någonsin skulle ha kommit undan varken skuld till ST eller fått startanmäla hästar till lopp, alla andra travtränare i hela Sverige har strikt tränaransvar, utom Daniel Redén.

Anledning är att rättmätig ägare till Stall Zet inte går att komma åt (inte ens Skatteverket eller Kronofogden lyckas.) Enda chans att få tillbaks utbetalda prispengar, TDS/Travtränarnas Debiteringssystem som ”kvittat” kronor mot insprungna pengar.

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Propulsion

Propulsion importerades från USA 2015, vann Elitloppet och betäckte hästägarnas fölston, som de i god tro bokat. Anledning till att avkommor fick registreras hos ST. Hur man fortsätter lukrativ avelsverksamhet med en ej godkänd hingst i Sverige? Man skeppar hingsten snabbt som fan till USA där nervsnittning (känselborttagning) inte faller under djurskyddet. Sen kommer stona efter, eller åtminstone tar en tripp till Italien eller Irland. Propulsion är enligt ST ”tillfälligt” i USA för avel. Mängder av nya ”Proppar” har fötts av svenskregistrerade ston, efter deras semester utomlands för älskog med ej godkända hingstens spermier, därefter återvänt, fölat i Sverige, svenska föl. Hmpff.

Just nu finns 159 färdigregistrerade svenskfödda avkommor (inkl.mockinländare) som gjort 123 starter (26 segrar) och kutat in 2 481 511 kr tillsammans totalt.

Inte vilka ston som helst har benådats med Propp-spermier.  Jikken h.3 år e.Propulsion u.Darling Hornline/Readly Cash
- nytt banrekord 3/8 Skrubbs, 1.13.7 för 3-åriga h/v 2120a.

Andra lyckliga ston är Viola Silas, Tamla Celeber med flera ston av högsta klass, avkommor födda 2019, 2020, 2021 samt ej färdigregistrerade föl födda 2022.

Nyliga vinnare efter Propulsion: Nordelia hingst 3år u.Lilly Kronos/Varenne, 3 starter 3 segrar, tränare: Daniel Reden
Xanthis Harvey hingst 3år u.B.Glorius/Smokn Lantern 4 starter 3 segrar, tränare: Redén som ”äger” 181 och tränar 72 hästar.

 

Hovtramp foto - Gotlandslöpningen krans (bunden av Jonna Hoas)

Under Gotlands största travdag 3/8 med V86 (V75 saknas) inleddes travfesten med två vinnare efter Propulsion.
Mahala sto 3år u.Västerbo Collect/Credit Winner) och Jikken 3år u.Darling Hornline/Readly Cash. Ägare/tränare till hästarna: Reden Trotting AB/Stall Zet.

Hur många kom, sågs och segrade på Skrubbs hästfest?

Hovtramp foto - Skrubbs

Oj! 3.250 personer trängdes i publiken. Hur många hemmahästar fick plats i loppen? Fick Gotlands-tränarna vara med och leka på sin största dag?

Hovtramp/Ilse - Hoffman på rakbanan...

Tränaren med flest hästar i stallet (31) och sen många år sommarfilial för fastlandstränade hästar, Henrik Hoffman hade tretton hästar till start! Hade han så många selar? Jodå.

Facit: 1 vinst, 4:a, 5:a 3 st, 6:a, 7:a, 8:a, 2 diskade och 3 opl. Inte lätt ens att starta hyfsade hästar under V86-dagen.

Vilka TRÄNARE vann lopp under V86-dagen då?
Daniel Redén (Solvalla) hade sex starthästar, vann 3, lopp 1, 2 och Gotlandslöpningen, lånekusk Örjan Kihlström

Mattias Djuse (Solvalla) 4 starthästar, 1 vinst

Petter Karlsson (Axvalla)1 starthäst, 8 lopp lånekusk, 1 vinst.

Andre Eklund (Åby) 2 starthästar med lånekusk 1:a och 2:a.

Jerry Riordan (Halmstad) 6 starthästar 1 vinst med lånekusken Martin Malmqvist, VISBY. Här kan man snacka om otroligt lopp, nä inget dopingprov trots bara en enda häst på banan.

Henrik Hoffman (Visby) 13 starthästar, 1 vinst Claes Sjöström.

Jörgen Westholm (Solvalla) 3 starthästar 1 vinst, Mats E Djuse.

Jörgen S Eriksson (Eskilstuna) 4 starthästar, vinst i storloppet Ringmurens Lopp efter målfoto och lång väntan.

Hovtramp foto

Gotlandslöpningen vanns av MISSLE HILL (US) 7 br.h e MUSCLE HILL (US) u.INDIA HALL (US) e GARLAND LOBELL (US) Stall Zet Uppfödare: Silver Linden Farms, USA

Inget dopingprov i Gotlandslöpningen! What?

Däremot blev det dopingprov i Ringmurens lopp, Jörgen S Erikssons DOLLAR DOC, samt en Hoffmanhäst som var sist i mål och en av Hans Karlssons hästar, inkom 4:a i loppet.

Hovtramp/Ilse - Skrubbs gästboxar där hästskötare vilade...

Detention Barn? (Övervakningsstall) Knappast!

Hästar som anländer 16.30 till kvällstrav har varken vaknat på travbanan eller haft tid med något annat än att snabbt värma upp, pissa och andas. Morgonbåt med ankomst ca 12.00 eller eftermiddagsbåt ankomst ca 15.30 är knappast försvarbart ur dopingsammanhang eller särskilt bussigt ur ren häst och djurskyddssynpunkt. Så nära inpå lopp. Tillåtet?

Ett övervakningsstall behöver hålla koll på hästar från kväll före travdag, annars är det bara ett spel för gallerierna. Alternativ, ta dopingprov på samtliga hästar som stallats upp i övervakningsstall. Det har ”vi” råd med, ca 4000 spänn styck, en piss i Missisippi för Svensk Travsport som hade råd att skicka en hel drös tjänstemän till Gotland under tävlingsdagen.

ST:s tjänstemän ska väl också sova och äta? sen ska de få betalt också. Övervakning, det hade räckt med en gotlänning på en pall utanför avspärrat område, dopingboxen och resten sköter ju ändå travbanans personal.

Ny travbanechef (nu igen!) på Skrubbs i höst, hoppas för bövelen att han begriper att Gotlandslöpningen och Ringmurens lopp kan göra egna förbehåll för åtminstone fem hemmahästar och fem hemmakuskar, kan lottas hemmakuskar på fastlandstränade hästar, oj vilka odds, och vilken flygtur för hemmagänget!

Hovtramp foto

Nä, det blev inte speciellt spännande storlopp i år heller, däremot förutsägbart. Återinrätta Skrubbs heder nästa år, enda gången 150 papp i ett lopp delas ut.

Hovtramp/Ilse

Smakar det så KOSTAR det!

 

 

Mästerkusken Örjan Kihlström strök sig själv från två tävlingsdagar här hemma i Sverige, V75 Bollnäs och Romme-travet. Vilket betraktas som  "utan giltigt skäl ha uteblivit från start med startanmäld häst/körsven".

Att välja att köra Hambo-försök framför svenska travlopp är inte giltigt förfall. Även om jag hade gjort precis som Örjan, alla gånger i veckan. Med den bunt lånekuskar som hänger i väntan på startlistor om att få köra lopp kan det väl knappast vara ett så stort problem som det utmålats i press&media? Bortsett från att du som tränare (hästägare) valt Örjan och han har tackat ja.

Kostnad? 10.000 spänn, grundar sig på prissummor i lopp Örjan skulle kört. Självklart måste regelverk tillämpas, har man sagt ja så är det ja, oavsett om det är travlopp eller något mycket värre…

Foto: Hovtramp/Lasse - Hambobucklan

Hambletonian over there, vilket äventyr, förmodligen värt bötespengar. Dessutom lyckades Örjan bli 2:a i ett av försöken och är därmed kvalificerad för Finalen i Hambot! Äventyr de Luxe, även om han faktiskt kört på den trav-ovalen ett par gånger tidigare.

Det finns faktiskt pluspoäng med att både Örjan (USA) och Björn Goop (vann lopp på Mallorca) höll sig borta från V75 (Bollnäs.) Se bara hur det gick, ynka två personer, en tippare och en Harry Boy för 144 spänn lyckades pricka in alla sju loppen och fick 12,5 millar för besväret.

Dessutom, vann hästen Örjan skulle ha kört, favorit på Bollnäs V75 med en annan lånekusk, så spiken vart inte ens rostig!

Örjan har även varit nominerad till Jerringpriset, inte illa som lånekusk (catchdriver.)

Åtskilliga aktiva irriteras över kreativiteten i Silvergrisen när det gäller att hitta på böter. Tarzan kallade det för meningslöst otyg som förstör sporten. Kan i viss mån hålla med, hittepå-böter borde uppmärksammas mer, är nog inte ensam om att ha gjort CV-kontroll på mindre banors domartorn. Nä, kompetensen på just dem räcker definitivt inte för att sitta där och bedöma lopp. Man kan ju inte cykla för att man får en cykel i present.

Facit 2021 skrevs ut 1 300 böter, vilket blir nästan fyra gånger om dagen? Hur blev det så lönsamt för travbanor med böter? Skarpare reglemente, ”vissa” utbildningsinsatser (ej tillräckliga) och samma gamla floskler om värdegrundsarbetet som ska förtydliga det vi andra inte begriper.

Foto: Ilse/Hovtramp - TV-foto - (inga böter till gul kusk)

Inte enbart pisk över axelhöjd eller gupp i sulkyn som blir 1500 spänn, busvissling och falsettskrik under lopp kostar 500. Smutsig vojlock 300 och trots mot funktionär, domare, händer ibland i stridens hetta men ojojoj, det kostar och avstängning! Oskyldigt dömd kusk får medhåll vid filmtitt i domartorn? Dömt är dömt, jämnar ut sig nästa gång enligt domaren.

 

Hovtramp/Lasse -ÖrjanKihlström

Örjan Kihlström är ”hästarnas bästa vän” tillsammans med Erik Adielsson, de två med minst drivningsböter i kusktoppen. Erik Adielsson (nästan 0 i bötesprocent) svensk travsports mest media-använda kusk. Oavsett  ATG-reklam, TV-såpa om travsport eller något som ska förklaras i TV-rutan för vanliga dödliga (folket i stugorna.) Lopp-arkiv (körda lopp) visar att både Erik och Björn Goop kommer undan en och annan krumelur utan att bötfällas. Bara för att de är så schyssta och väl inarbetade i landets domartorn. Åtminstone där inkompetens råder, där blundas det. Skillnaden mellan skit och pannkaka.

Foto: Hovtramp/Lasse

Hittade ett rätt kul äldre inlägg på en stortränares hemsida:

Trav idag på två banor, flera månader sen man åkte på en svensk bana.

Ända (sitter bak, stavas med E, men skit samma!) skillnaden på hela dagen är att domarna missade totalt att ge mig böter, nej förresten gjorde ju en intervju för TV4. blev sen till defilering, den högg dom säkert på, om inte, för brist på annat!! Har alltid märkt att hemmalag, i alla fall champion, på varje bana har lite fördel, inge konstigt med det tycker jag, för så är det i alla sporter runt om i världen!! Idag körde XX på mig väldigt klumpigt med en amatörhäst i lopp. Min häst fick hjulet mellan frambenen och en jättegalopp 600m kvar! Kommer ut till nästa lopp och hör på ekipagekontrollantens comradio från måldomaren:
- Fråga XX om han körde på X!!!
Nästa fråga är. - Fråga XX om han vart störd!!!
XX svar: Jag vägrar svara på sånt, det ska domarna sköta själva!
Summan blev 900kr i böter för XX!! Bara att gratulera mig själv.

Men tänk om JAG kört på trevliga XX på MIN hemmabana!!!!
OJOJOJ Minst 3 dagar och veterinär som legat runt XX:s hästben, och kanske han hade kunnat hitta ett litet märke, så det åtminstone kunnat bli 10 dagar avstängning med omedelbar verkan!

Ja, det var ord och inga visor, så skrev en av landets största travtränare/kusk på sin egen hemsida.

Och då är det väl som vanligt oliiiidligt spännande, vilken tränare skrev detta på sin hemsida? Här kommer svaret som alla väntat på. Totalt orädd och äger vad han tycker, klart underhållande, men det kostar!

Hovtramp/Lasse - Robert Bergh

Trevlig måndag!

Hovtramp/Ilse

 

Salladskungen

 

Foto: Hovtramp/Ilse

Kan man bli mångmiljonär på sallad? Svar ja.

Speciellt om man senare blandar med lite luftfakturor och låtsas att man är entreprenör i den statliga bidragshögen för Rot och Rut.

Picadeli, salladsföretaget såldes för miljardbelopp 2016, ägaren Bengtsson konverterade snabbt till entreprenör i byggsvängen. Hur man har råd att ropa in guldklimpen Hefner AM för 1,6 mkr på auktion (2018)? Man kvittar vinst med förlust, ända tills Skatteverket drar undan mattan och Kronis knackar på. Vad är det mest spännande man kan göra med sina miljoner? Hur blir man lycklig? genom att köpa travhästar så klart.

Hovtramp foto

Stall Philip Consulting (huvudägare Leif Bengtsson) syntes på ett flertal hästauktioner och beundrades för dyra inköp och sitt val av tränare till guldklimparna. 29 hästar hann det bli i stall Philip Consulting, V75-hästar som Calamari, Hattusa och Borups Tornado. Eller varför inte den kanonfina Star CostaShorta, efter duktiga stoet Starfruit som tävlade för stall Hoas och deltog i det största 2-åringsloppet (vann försöket.) Obs! Finns ingen koppling till Bengtsson eller hans kompisar...

Foto: Lasse/Hovtramp - Starfruit

I början av juli 2022 stannade karusellen, Leif Bengtsson dömdes till 2,5 års fängelse för grovt bedrägeri (55 tillfällen) i Vänersborgs Tingsrätt tillsammans med sex andra personer. En dom som självklart ska överklagas? men med tanke på det gedigna jobb som ligger bakom skattebrottsutredningen blir det nog inga besök på travbanorna på ett bra tag. Den största ”Rotskandalen” hittills enligt Ekobrott. Salladeskungen hinner fylla 60 år innan han kommer ut igen...

Ekobrotts åtal mot Bengtsson & Co handlar om skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri. Sånt kostar. Falska renoveringsfakturor hos Rot-kunder, jobb delvis eller inte alls utförda. Rotersättningen hamnade istället hos byggbolaget, många kronor som undanhölls staten.

Klipp ur Domen: Genom att på olika sätt använda människor i sina egna nätverk, föräldrar, syskon, vänner och i vissa fall till och med betala ersättning för att få kunder att ställa upp har de tilltalade gemensamt satt samhällets kontrollfunktion ur spel. Bengtssons Advokat Pousett var besviken över domen.

Travtränare med Stall Philips hästar i stallet: Ulf Stenströmer 17 hästar, Jasmine Ising 9 och Marcus Lindgren 1 häst.


Enligt Aftonbladet (de ljuger ju aldrig, eller hur?)kommer Bengtsson att sälja alla travhästarna. Aternativ finns ju att skriva över hästarna på ”målvakter” åtminstone under tiden han skakar galler. Samtidigt vore det ju ren katastrof för en seriös travtränare som Ulf Stenströmer att bli av med 17 hästar samma vecka. Två hästskötare blir överflödiga och mycket arbete finns nedlagt på varje häst.

Jasmine Ising var från början ensam privattränare åt Stall Philips Consulting (Leif Bengtsson) men efter flytt till en mindre gård kunde inte alla Bengtsson-hästarna följa med. Med så extremt fina hästar var det säkert inte minsta problem att placera om dem, oavsett var pengarna till travträningsfakturor kommer ifrån. Det finns mängder av exempel på...

Den enes död är den andres bröd, välkänt faktum i travsport.

 

Hur många skurkar finns det egentligen?

Trevlig onsdag!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Juniorlopp, en riktig FLOPP?

 

Foto: Hovtramp/Lasse - liten kusk

Juniorloppen som blev en FLOPP?

ANSÖKAN OM K-LICENS/MONTÉLICENS

avser personer som under kalenderåret fyller minst 16 år

Det som från början var tänkt att hjälpa unga kuskar att få köra lopp (16-18 år) blev en pensionärsträff för tränare och lånekuskar som jagar prispengar och startpoäng.

2021 skärptes spel-lagen, minderåriga kuskar/ryttare fick inte delta som spelobjekt. Haken är fortfarande, att i Juniorlopp kan både äldre och juniorer starta, i loppen utan spel. Jaha, då var det kört, åtminstone för juniorer. Här tar travtränare ständigt ut poäng och penningjagande hästar med samma utnötta lånekuskar i sulkyn som i resten av loppen, dygnet runt. Vem väljer tränaren att ha i sulkyn?, sig själv, Goop, Kilström eller juniorerna Putte Plutt och Mini-Svea ?

Hovtramp/Ilse - licenslopp

Bara ett enkelt knapptryck på ST:s sportavdelning, Stäng proposition för ÄLDRE eller tvinga ut hälften av loppets hästar med juniorer. Då var det väl fan om inte juniorer skulle resa både till Visby och Skellefteå för att köra lopp. Det åks ju land och rike runt för att starta i pristunna montélopp, se till att leva upp till andemeningen med Juniorlopp alternativt byt namn! Man undrar ju, ska pensionärer och proffs köra i JUNIORFINALERNA?

2021 Årsstatistik visade 605 ungdomslicenser, löpsugna juniorer som anmält intresse till varenda travbana, vissa utan att få en enda uppsittning i juniorlopp.

Juniorchans handlar om ca 350 lopp/år där UNGA kuskar har chans att köra/rida lopp. En chans som försvann med badvattnet. Juniorlopp URARTADE redan i början, förstoringsglas behövdes för att upptäcka juniorkuskar i sulky. Under en vecka frös två Juniorlopp dessutom inne, det fanns inga juniorer som ville köra? Jodå, det fanns 605 stycken. Någon på Sekris (med lön) som raggade runt? Nä.

Hovtramp/Ilse (Solvalla licensutbildning)

Tränarna vill inte ha juniorer i sulkyn, såvida de inte tillhör samma familj. Här ser tränarna (helt naturligt) chans för sina poänglösa hästar att få poäng och pengar med rutinerade lånekuskar, gubbligan. Juniorerna får titta på. Juniorchans borde bevakats mycket bättre av ST, stäng dörren för överåriga kuskar, åtminstone i halva loppet! Alternativt lägg ner eller BYT NAMN. Juniorlopp instiftades för den som är UNG, JUNIOR och vill hoppa på travtåget.

Skämsigt värre att toppskiktets lånekuskar och catchdrivers tackar ja till juniorloppsstyrningar, och skäms tränare som inte hjälper unga kuskar att komma in i matchen. Det finns Breddoppsdagar, P21 och P22-lopp att delta i. De här propositionerna känns ungefär som på Skatteverket eller Försäkringskassan, tolkningsrätt åt fel håll. Om inte Svensk Travsport kan ordna något så enkelt, strö då inte mjuka värden och andra floskler omkring er på hemsidor och i VD-brev. Juniorlopp visas inte heller direkt på ATG , är det några som behöver se sin styrning både en och två gånger är det väl orutinerade kuskar? Hästägarna då, finns inte de? Nä.

Exempel på körda lopp i Juniorchans:

Umeå mars 2021: 10 startande, EN ungdomskusk (född 2004) resten födda 1952,1961, 1071, 1976, 1979, 1982, 1988, 1998, 2000.

Mantorp 28 mars 2021 UNGDOMSKUSK född 2004 vann loppet! Två ungdomskuskar födda 2004 deltog. Övriga kuskar i loppet? Födda 1943, 1951, 1955, 1980, 1982, 1984, 1987,1997. Say No More.

Ungdomslopp Juli månad 2022

Åby 2/7 – 5 juniorer, Tingsryd 3/7 1 junior - Rättvik 4/7 1 junior, Jägersro 5/7 1 junior, Åmål 6/7 1 junior, Lindesberg 10/7 6 juniorer, Dannero 17/7  1 junior, Halmstad 17/7 1 junior, Rättvik 18/7 1 junior, Jägersro 19/7 2 juniorer, Hagmyren 20/7  2 juniorer, Visby 21/7  1 junior, Romme 23/7 3 juniorer,  Rättvik 25/7 1 junior, Dannero 25/7 2 juniorer,  Lindesberg 27/7 3 juniorer, Vaggeryd 28/7 3 juniorer, Skellefteå 28/7 kör 11 juniorer 11 hästar i loppet!

Från 29/7 fanns inga program klara…

Sammanställning till 29/7 – 46 juniorer i 18 lopp (9 stycken körde familjehästar)

Med 12 hästar/lopp hade 216 juniorer kunnat haft en häst att köra.

Klipp: Svensk Travsport - Ungdomsverksamheten är framtidens aktiva
Ungdomsverksamhet är ett viktigt, prioriterat område, där Svensk Travsport arbetar aktivt för att fler unga ska hitta till och fortsätta vara aktiva inom travs- porten. Idag har drygt 550 unga upp till 26 år någon form av storhästlicens i travsport och ca 800 ungdomar har ponnytravlicens.

Facit: Sluta ljug och omvärdera era ”mjuka värden.”

För hur i h-e kan annars ST-folket skapa dylika Juniorloppspropositioner? Vad är det man inte förstår!?

För lopp med Juniorchans gäller följande:

  • ATG arrangerar inget spel i dessa lopp.
  • Loppen körs med ordinarie tävlingsregler och prispengar.
  • Både äldre och juniorer får vara med och köra/rida.
  • Juniorerna tävlar om plats i sommarfinal Axevalla 24 juli, vinterfinal Solvalla 26 december. Montéryttarnas juniorfinal rids på Solvalla 20 november.
  • Juniorerna får tillgång till coachning av en mentor, före och efter lopp.
  • Loppen visas i efterhand på atgplay.se/kategori/ovrigt/juniorchans.

Solsting?  Gör om och gör rätt!

Hovtramp/Lasse - proffskuskar och lånekuskar, överallt...

Hovtramp/Ilse

Shit happens!

 

Foto: Hovtramp/Ilse

Pinsamt men mänskligt!

Alla vanliga dödliga kan göra fel, ändå svårare blir det att göra rätt när ordinarie hästskötare är på semester och det finns 219 hästar att välja på i stallarna. Om dessutom förste-tränaren inte är närvarande på travbanan, då kan det hända, det som inte får hända.

Untersteiner Peter  (andre-tränare numera) reste till Mantorp med sex hästar. Då slog den mänskliga faktorn till. Bråttom mellan loppen och med sex starthästar blir det in och ut, sela på och av 12 gånger (ska ju värmas också.) När det var dags för lopp 10 körde pappa Untersteiner ut med ”fel” häst, en som stod färdigpåselad på stallgången. Vojlocken visade nr1, och den skulle ha luftats i loppet efter. Vilket kusken upptäckte bara efter ett par hundra meter på banan, men då var det för sent! 

Struken häst - uteblivit från start - kostade 1000 kronor i böter för förste-tränare Johan Untersteiner och så startförbud för hästen i 10 dagar. Utlovad kompensation (40.000 förstapris i  loppet) till hästägaren Mellby Gård, eftersom Peter Untersteiner tog på sig hela skulden.

Tittade (bara på skoj) i program hur starthästarna såg ut. Två fuxar, en 2-åring och en 7-åring, en brun valack, ett brunt sto och två mörkbruna ston. Shit happens! Där kom åter igen bevis för hur mycket en enda hästskötare betyder för en större hästverksamhet.

Har jag upplevt något dylikt?

Ja, på stenåldern när vi var ett gäng som delade på utgifter för en starthäst, en stod som ansvarig b-tränare. Enbart att ha en starthäst på Solvalla var då jättestort för oss. Konstigt nog minns man exakt, trots att det gått så många år. Vår ”tränare” körde ut för att värma starthästen just när defilering till ett lopp pågick. Han sällade sig snällt sist i raden och tänkte nog – här bakom sista hästen stör jag väl ingen. Då hördes en skarp röst i högtalaren – vill fel häst med nummer nio och kusk i pälsmössa lämna banan omedelbart. Pinsamt.

Har också vid ett tillfälle tagit fel på ”klockomställningen” från vinter till sommartid. Ställde väckarklockan åt ”fel håll” och sambon proffstränaren litade givetvis på att allt var i sin ordning inför nästa travdag, 15 mil bort. Bussen tankad, utrustning och höpåsar packade. Bandage och vaddstycken framlagda och starthästar noggrant putsade med fingrimmor framhängda på boxdörrarna. Problemet var bara...att vi förlorade TVÅ timmar istället för att vi vann samma två timmar i tid.

Ojojoj vilken fart det blev när väckarklockan inte stämde med väggklockan. På den tiden ringde man till ”Fröken Ur” som konstaterade katastrof. När hästbussen svängde in på travbanan hade hjälpredan lyckats krångla på både sele och huvudlag - inne i skuffen! Dessutom på den garanterat suraste, dummaste märren i hela stallet. Bussen sladdade in mot gästboxarna, första starthästen lastades av först och fick sulkyn på sig medan tränaren knäppte hjälmen. 1 minut till defilering!

Inget kissa och dricka blev det just då för starthästen inte. Kuskdressen hade tränaren/kusken krånglat på sig redan under färden, eftersom han slapp köra hästbuss när han körde lopp. Livsfarligt och rekommenderas ej. Hur det gick? Enda gången den sura märren var på pallplats, sprang nog i rena förskräckelsen.

Resten av travdagen fungerade normalt, då övriga hästar startade i senare lopp och vi hann både andas och besöka stallfiket innan vi åkte hemåt. Alltså, Shit happens!

Hovtramp/Ilse

 

Nu tar jag "hästsemester" ses om fjorton dagar!

 

 

.

Död men lever i minnet

   

En död legend

Vem var egentligen Dragan ”Jokso” Joksovic? (1956-1998)

Mordet på Solvallas restaurang den 4 februari 1998 fick långt efterspel. Strax före starten i andra loppet, då small det! Kulregnet träffade inte enbart Jokso i kön till toto-luckan.

Det finns lika många berättelser som gissningar om mordet på den svensk-jugoslaviska torpeden och krogägaren Jokso. Vem var han? Stockholms okrönte gangsterkung, utan att kunna dömas för annat än mindre brott, misstankar om cigarettsmuggling, misshandel, övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott. Juggemaffian sysslade med beskyddarverksamhet, omfattande smuggling, med restaurangbranschen som skyddande fasad.

En välkänd figur på Solvalla travbana, men mer känd i Stockholms undre värld. Minnesstund i en Grekisk-Ortodox kyrka (som han hjälpt till att bekosta) var fullsatt. Den riktiga begravningen hölls 22 februari i gamla hemstaden Podgorica i serbiska delstaten Montenegro.

Närvarande vid minnesstunden i Stockholm berättade om hur Jokso låg i öppen kista, ”Lit de Parade” med kulhålet i huvudet illa dolt. De flesta som gick förbi kistan kysste den döda tvåmetersmannen. Fotograferna hade fullt sjå att fotografera kändisar. Alexandra Charles grät, E-Type, Runar Söörgard och TV-mogulen Björn Nordstrand syntes i vimlet.

Foto: Aftonbladet - Jokso vid sitt fönsterbord på Solvalla

Självklart minns man Jokso, från Solvalla stallbacke och restaurangen dit vi Solvalla-guider ofta lämnade av företagsgäster. De flesta visste vem Joksi var, och vad han "sysslade" med. Men godkänd av både Stig H Johansson och kung Åke Svanstedt fanns väl inget att fundera över...

Foto: EAP/Einar Anderssons Pressbild 

Hade en egen hyfsad travhäst som Jokso kom förbi och morsade på vid ett par tillfällen. Självklart ville tvåmetersmannen och kompisarna som väntade i givakt utanför stallet veta om hästen hade nån ”chans” att vinna. Svarar man fel, vad händer då? Vid ett speciellt tillfälle (större lopp) var det mesta i sin ordning och humöret på topp. Tills en mörk skugga fyllde upp dörrhålet. Den rödhåriga hjälpredan hade noll respekt och gjorde ingen skillnad på torpeder och vanliga dödliga. –spring inte här och tjata om tips när vi ska sela, fräste hon.

Jokso gungade lite på hälarna och vände sig mot mig, som knappt vågade resa mig upp från gamaschnivå på hästens bakben. -

Tja, idag tror jag faktiskt att det finns lite hopp, om kusken ger honom ett bra lopp från spår 13.

Jokso gungade på hälarna igen och stirrade på hästen. - Så han kan vinna då, trots spåret? Vad svarar man nån som har livvakter och går omkring med pistol i fickan? Ja, hästen duger, men spika inte. Hur det gick? Han vann ganska lätt, odds 29,90. Vem kom förbi stallet efter sista V5-loppet om inte…En bunt sedlar i rulle med gummisnodd landade vid mina våta gympadojor. Inte ett ord, bara en nick. Vad gav V5 den gången? Vet inte.

 

Jokso gillade att frottera sig med kändisar, först som som dörrvakt och senare livvakt åt Alexandra Charles, innekrogen Alexandras, där träffade han säkert åtskilliga. Som dörrvakt anmäldes han många gånger av gäster han slagit på käften. Mellan 1989 och 1990 uteblev Joksi från rättegång fyra gånger, för sjutton åtalspunkter. Chefsåklagaren begärde honom till slut häktad, för att inte vittnen skulle hinna skrämmas till tystnad.

Jokso greps direkt på Arlanda när han återkom från begravning av sin far i Monte Negro. Domen blev ett år och sex månader, men Svea Hovrätt friade honom då huvudoffret i åtal plötsligt inte mindes någonting längre.

Joksos vaktbolag styrde över innekrogar som Gildas vid Stureplan och han ägde även en populär restaurang. Att han samtidigt var kallblodig torped verkar inte ha rubbat kändisfolkets åsikter om honom. Redan 1986 syntes hans bara 100 kg:s överkropp i Tv med Carola Häggkvist.

 

Foto: Aftonbladet - mördaren grips på Solvalla

Finska Janne Raninen (20 år vid mordet) sköt Jokso på tre meters håll, välbekant med Solvallas restaurang och gäster med egna bord, han jobbade som vakt. Skott avlossades på bara nån decimeters håll, mot Joksis bakhuvud. Två skott tog i ryggen, ett i låret. Raninen såg sig omkring, viftade med vapnet medan folk rusade åt alla håll. Sen gick han fram till Joksis kropp, sparkade med foten mot kroppen, för att kontrollera att han var död. Släppte pistolen, lyfte armarna i luften för att visa att han gav sig (vittnesförhör).

Omkring 500 personer befann sig i restaurangen, en man i toto-kön träffades i armen av ett skott. Flera kulor träffade totoluckan, där en av kassörskorna (Margareta) duckade, hon återvände aldrig till jobbet. Meddelande hördes i högtalarna, polis var på plats efter fem minuter. Janne Raninen greps medan båren med Jokso bars ut till ambulansen.

Att mörda en ökänd gangsterkung passerar inte obemärkt. Under fängelsetiden var Raninen med och bildade Rap-gruppen Kartellen, inget vatten och bröd där inte, bara åtta års fängelse. Hans brottsliga bana fortsatte med mord på en barndomsvän och så värst mycket hopp finns nog inte om honom. Han skrev boken ”De kallar mig Solvallamördaren.”

Två personer anses vara uppdragsgivare för mordet på Jokso. En irakisk knarklangare som överlevde en bilsprängning men sköts på Gärdet 1998. Dragan Kovac sköts  ihjäl samma sommar, när han satt på sitt stamställe Broder Tuck på söder i Stockholm.

Jokso hade fönsterbord på Solvalla, kände ”alla” på båda sidor av staketet och ägde hästar hos både Stig H Johansson och Åke Svanstedt (Tsar AB/Tsar HB.) Hästarna Elana och Podgorica var båda framgångsrika hästar, startade ofta i V65. Spelexperten Chrille satt vid Joksis bord den kvällen Joksi mördades på Solvalla. Samma Chrille som vann 56 miljoner kronor på V75 Åby 2012. Chrille delade med sig av travtips och Joksi betalade krognotorna.

Klipp från Chrilles berättelse:

Nu går jag och lämnar in några system, sa Jokso och frågade om jag hade några spel att skicka med. Nej, och så gick han. Sen small det, som knallpulverskott, på något vis förstod man att Jokso var inblandad. Fanns inget hopp, sa de som sett eländet. Varför vet jag inte, men jag tog Joksos handväska och gick in på herrmuggen. Utan anledning hade jag stängt väskan, den var kodlåst så jag kunde inte öppna den. Joksos livvakt kom strax efter till vårt bord och ville hämta handväskan. Han var en usel livvakt, en polisdeckare berättade att livvakten var inblandad i mordet.

Solvallamördaren glömde berätta något viktigt i sin bok! Om man skjuter någon på allmän plats, kan oskyldiga människor drabbas hårt. Jag har fortfarande kulhålet kvar i armen, och mår dåligt sa Christer Eriksson.

Jokso levde ett kort, händelserikt liv med snabba lyxbilar, kändisar, travhästar och hade två döttrar som ärvde allt som fanns kvar av hans imperium. Revisorn måste ha varit en tillgång, enligt Skatteverket fanns inga deklarerade inkomster de senaste åren, förutom en liten lön på ca 7000 i månaden. Dödsboets värderingsman antecknade däremot att det fanns orientaliska mattor i alla rum i hela våningen. Förutom Rokoko och sen-Gustavianska möbler, värdefull konst, kristallkronor, dyrbara smycken och värdepapper i lägenheten på Valhallavägen. Skulder till inkassobolag och felparkeringar hos Kronis kvittades med dödsboet. Skulder slipper man inte för att man dör. Det är ingen orsak. 

Hovtramp/Ilse

Mordet på Solvalla - Krimarkivet (TV4) Lyssna? Hoppa över reklamen i början!