STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Kommer publiken, eller inte?

 

Hovtramp/Ilse - E-spring under Elitloppet!

Sällan/aldrig kritiseras trav och galoppens styrande av press&media, för vem vill senare bli inbjuden med armbågen eller sitta i skamvrån? De flesta med presskort i SHK/hästsportjournalisterna är rena tipsexperter. Någon vann visst en miljon (en gång) och blev genast expert i kvällspressen, en annan blev uppköpt av speltidning i pappersformat (TravRonden/ex.Trav&Galoppronden, V75-Guiden.) Sportdelen (reportage om hästar och hästfolk, får du inte ens prenumerera på utan att betala för SPEL-delen samtidigt, har försökt. 

Nyheten att Svensk Travsport nu låter Unibet vara med och leka med travsporten kom säkert som en chock för ATG? Men är det fri konkurrens så är det, annars blir det monopol. Just det. Övriga ca 60-talet licensierade spelbolag får klara sig bäst de kan av egen kraft. Saknar Legolas, lades ner, synd eftersom finansiärerna deltog i travsporten på riktigt.

För aktiva är det prispengar som gäller, för sämre lottade är nådebidraget för oplacerade hästar en välgärning, räcker till utselningsavgift och gästbox. Spela eller sela?

Få aktiva tränare kan kallas för ”spelare” även om det givetvis går att sympatilira på egna stallet eller rita ihop en kupong till V86 eller V75, för spänningens skull. Seriösa tränare har nog med att övervaka sina starthästar och se till att de motsvarar spelarnas förväntningar. Finns givetvis undantag, tränare som bevisligen spelar ”för mycket” vilket också straffar sig i längden. Ingen bra marknadsföring ens med "goda vänner” som givetvis också är hästägare.

 

Hovtramp foto

Vad har då IT-tekniken ställt till med? Spelkassorna försvann från travbanan och alla som vill spela tvingas ha ett ATG-konto. Samt svara på kärleksbrev i kampen mot penningtvätt. Hur mycket spelar du för? Vad tjänar du? Men för bövelen! Förr i tiden var det vanligt att hämta ut större vinst på Depechkontoret och senare sälja ”bongen” till nån som låg risigt till med skattemyndigheten och inte kunde förklara sina tillgångar. Då hjälpte en vinstbong från V5 eller dåtida V65. Förhindrade helt klart sköntaxering och vinnaren fick ytterligare ”vinst” på ca 10% av summan.

Minns som igår en ”stackars” populär artist som råkade i klorna på skattefogden, och frågade runt på Solvalla efter nån som vunnit en större summa pengar och hade bongen kvar. Självklart kände man nån ”sån” med starthästar i stallet och jobb på travbanan. Efter diffusa tips lyckades artisten hitta rätt snubbe, och köpte sin bong. Visserligen ska man inte uppmuntra det Skatteverket kallar bedrägeri och undanhållande av skatt, men i det här fallet var det nog bara oförmågan att hålla reda på kvitton som förorsakat problemet. Som löstes med en vinstbong. Fick senare en inbjudan till en flott restaurang i Stockholm, där artisten bjöd på middag och uppträdde. Ibland är Skattmasen bara dum och elak, och folk slarviga utan att förstå konsekvenserna.

 

När publiken försvann från travbanorna och Live-uppkopplingarna i Tv-apparaten tog över, då slutade värmningsfansen att fylla uteläktaren på Solvalla (E-läktaren.) Där hade de suttit i åratal, med sina tidtagar-ur och program, efter att ha flexat ut från jobbet. Där satt regelbundet han med miljonvinsten (som dog dagen efter storvinst) en nuvarande sportchef, Micke Nyfiken och många andra.

På Solvallas gamla restaurang, Valla Krog, hade flera tränare egna bord och många utan starthäst hängde i baren. Den något luggslitna och murriga miljön lockade mycket mer än dåligt tillagade och serverade måltider till ”Gourmetpriser” och dessutom i öppna landskap i nuvarande restaurangkomplexen. Vem vill bli sedd när man är där inkognito? De sociala samtalen mellan spelandet försvann i kön till totokassorna högst upp, helt plötsligt satt alla vid sina bord med en mobil i handen, så kul.

Expresstävlingarna har enbart en funktion att fylla, de har bättrat på spelkassan för spelbolagen. Att saxa mellan två travbanor och ibland idka bistånd till Danmark och Norge gynnar nog främst ATG. Bengt Adielsson (Expressen) anser att travbanorna avfolkades med Expresstravet.

Sen kom dråpslaget, myndighetskravet på legitimation vid allt spel. Då blir det svårt att gömma större vinster. Vem vill få frågor från ett spelbolag som - hur mycket spelar du? Hur mycket tjänar du i månaden? Vad anser du att du har råd att spela för? Har du någon förmögenhet? What! Fast man kan ju alltid göra som B-tränaren med för många hästar, skriva om en del på familj, grannar, vänner, då blir inte vinsten lika stor och med tillräckligt många andelar på spel och hästar blir det skattebefriat snudd på. Ingen förmögenhet kvar. Så Synd.

 


Sista dråpslaget mot trogna banbesökare var att ta bort totoluckorna, skrev Adielsson. Inte bara ren besparing (personal) där försvann de sista kämparna som vill se loppen på travbanan och spela i en totolucka. Minns fortfarande hur många svettades, stressade i ivern att ”hinna spela” innan loppet kom iväg.

Lika arga blev de när de missade ett spel för att nån ”kärring” inte kunde bestämma sig längst fram i kön. Kom att tänka på den fina damen i Systemkön, som ville ha hjälp med varenda vinsort och vad som passade till de olika rätterna som skulle serveras på middagen. Tog säkert en halvtimme och alla köer var lika långa på fredagseftermiddan strax före stängning. Gubben i blåbyxor med verktyg i fickorna slängde fram en hundring på disken, tittade på kassörskan och sa högt – passar en halvpanna brännvin till falukorv? Köer är på både gott och ont.

Gävle travbana ska ha en eloge, de har fattat att det finns alla sorters publik på travbanan. I programmet syns denna text:

Gävle V75 21/5 - SPELKASSOR ÖPPNA IDAG

Tre spelkassor med ATG-spelvärd är öppen i publikhallen och en spelkassa är öppen på restaurangen.

Det finns andelsspel att köpa till V4® och V75®. OBS! Endast kortbetalning. Vinster återbetalas till konto. Kom ihåg att spela i god tid!

Hovtramp/Ilse

 

 

Vinstpress eller sedelpress?

 

 

Hur tänkte dom nu, vad är viktigast, pengarna eller sporten?

Kan gälla samtliga inlägg denna gång. En del tänker för mycket och de flesta för lite. Elitloppet närmar sig i skentrav och Solvallas knutar brinner. Enda dagen på året travbanan kan liknas vid en folkfest, med inslag av det mesta som går på två ben.

16 hästar delas in i två försök med åtta hästar i varje försök. De fyra främst placerade hästarna i varje försök är kvalificerade till Elitloppets final. Just nu finns 12 hästar inbjudna, 4 till väntar på rosa biljett.

Don Fanucci Zet (titelförsvarare) hos tränare Daniel Redén/Stall Zet

Snowstorm Hanover (från Tarzan, förvandlad hos Daniel Redén)

Hail Mary - från Bergh till Daniel Redén, ägaren på köpet (hu!)

Whos Who – Travkompaniets häst hos Pasi Aikio på Menhammar

Önas Prince – Per Nordström

Admiral As – reijo Liljendahl

Etonnant (FR) Richard Westerink

Extreme (DK) Steen Juul

Perfetto (Ca) Dagfinn Henriksen

Vernissage Grif (IT) Alessandro Gocciadoro, (filial i Sverige)

Wivid Wise As (IT) Alessandro Gocciadoro

Cokstile (IT) Erik Bondo

Vilka hästar får de sista 4 biljetterna?

Måste vi inte ha en Eriksundshäst i Elitloppet? V75 lördag på Gävle, där trillar vinnaren säkert in i Elitloppsfältet. Kanske även något wildcard så vi får slut på denna väntan. Frågan är bara, blir det Milliondollarrhyme, Beads, Brambling eller Clic Bait som vinner?

Skulle skratta högt om det blev någon av övriga deltagare som vann – Beartime, Gareth Boko, Seismic Wave, Tycoon Conway Hall eller Mindyourvalue W.F. Varken Jerry Riordan eller Robert Bergh är ju någon bluff när det ska ställas i ordning till storlopp, det vet vi. Hoppas för bövelen att vi slipper se fel Hamre smyga omkring under Elitloppet eller tidigare dopingfälldx2, hoppas det blir en praktskräll på Gävle!

   

Bepi bi, var det hästen/hästarna eller skötaren som inte orkade åka till V86-tävlingarna på Åby i onsdags? Både Bepi Bi och Caramel Club ströks för transporthinder. Gammal arkivbild lades ut på nätet med punka. Skötaren på filialen Söderby gård utanför Upplands-Väsby (körde transporten?) hade förmodligen haft bråda dagar att lasta om mellan Solvalla, Mantorp och helgen i Charlottenlund 15/5, Danmark där Zeudi Amg (IT) vann och Vitruvio blev 5:a. Många mil (utom för Örjan Kihlström kusken) som förmodligen flög.

Alessandro Gocciadoro (född -75) har proffslicens på Solvalla som hemmabana, när han inte är hemma i Italien. Filialen på Söderby gård utanför Sthlm visar 28 hästar, ej svenskregistrerade på tränarlistan i Sverige, tillfälligt här för träning och tävling. Mycket jobb.

Så, var det punka på hästarna eller transporten? Åkte man kanske ”hemifrån” för sent utan marginal? Att inte hinna fram till V86-tävlingar i tid med två hästar i lopp som kan innebära start i Sweden Cup?

Pfuii! Nästan varenda byhåla med bensinmack kan hyra ut hästsläp och buss kan fixas på två röda millesekunder, efter vägen bor massor av travfolk. Tror fan inte att någon, inte ens gul kusk, missar chansen att vara med i Sweden Cup under Elitloppshelgen. Det var väl inte från Parma i Italien man skulle åka mot Åby? enligt ST-listan står ju hästarna på svenska filialen utanför Solvalla. Konstig strykning, kanske hade de käkat för mycket godsaker till lunch, karenslistan har ju 96 timmar och fjorton dagar att välja på. Gul kusks hästar fanns med på aprils PRE-prover, flera stycken. Inte ens lite starkliniment funkar nu för tiden för nära start. Här ligger inte en hund begraven, kanske en hel kennel (som Bo Östman brukar säga.) 

Arkivbild Bepi Bi snabbjobb

Någon dag senare gick Bepi Bi och en kompis fort inne på Solvalla, och då menar jag fort. Såg tydligen kanon ut och formen verkade strålande. I vivi devono vedere!

A-tränare kan förlora licensen – riskerar konkurs

Som vanligt ligger en svart skuggperson uppe på medias rubriker. Nä, vem är det nu då som slarvat med skatt, moms eller något ändå värre? Alla undrar så klart vem men får vänta tills det kommer på löpsedlarna. Aj då. Inte första gången och inte sista. Somliga passar definitivt inte att ha tränarlicens, varken som person, kusk eller tränare.

Det borde intagningen på Wången upptäckt redan när det begav sig vid intervjuerna. Lite fingertoppskänsla måste väl även licensgruppen ha, man ärver ju varken talang eller social kompetens bara för att farsan är duktig och har lyckats vända skutan ett flertal gånger. Lite slarv där också, eller mycket faktiskt. Man kan inte heller som proffstränare räkna med att alltid bli räddad av familj eller sitt travsällskap, speciellt inte om man dessutom är oseriös, skiter i att betala räkningar, men handlar friskt, vilket tyder på dåligt omdöme. Hoppas personalen fått sin lön och skatten är inbetald.

Omslaget och rubriktexten på Spel-Ronden:

Duon som gör V75 enkelt. Vem i helskotta vill ha en enkel V75:a och några kronor i vinst!? Mormor ute i skogen? Man spelar väl inte vecka efter vecka för att vinna några fisiga kronor! Dummare än dumt, och dessutom på omslag till Spel-Ronden. Har det brunnit på redaktionen?

Nu tar vi nya tag!

Hovtramp/Ilse

 

 

Omkörd, utkörd och bortkörd

 

SLU undersökning 2018 - vart tar travhästar vägen?

Årsredovisning ST 2019 - sid.59 finns export/import av travhästar

Klipp och nedkortat: Svensk Travsport/ST har under längre tid sett behov av att få fart på lokal travkultur och stärka travsporten även hästar under den yttersta eliten. Ett steg är att återinföra lärlingslopp och amatörlopp. Lärling: kusk/ ryttare med huvudsaklig sysselsättning anställd i travstall. För att återskapa den viktiga tillhörighetskänsla som funnits kring amatör- och lärlings- grupper förr.

Samt möjlighet för travsällskap att i vissa propositioner ge företräde till hästar som tränas i den egna hemmaregionen. T.ex.att hemmabanans hästar alltid garanteras fem platser i loppet, oavsett hästar som är anmälda från andra banregioner. Syfte är att underlätta för tränarna att matcha hemmahästar utan att behöva resa så långt. Hemmaföreträdet kommer dock bara gälla i lopp av lite lägre klass, breddlopp och noll-lopp. I större och rikare lopp finns inga geografiska begränsningar, där hästar med bäst prestationer i första hand får utrymme i startlistan.

Ganska konstigt, precis det som behövs och har efterfrågats, har ST-sportcheferna läst min blogg? frågan är, kommer det att hända och när? Tills dess, vart tar hyllvärmarna och de poänglösa hästarna vägen?


Total export av svenska hästar 2019: 685 stycken, total import 495 stycken. Några hästar i exportlistan tycker man ju uppriktigt synd om, såvida de inte är fölston eller avelshingstar…

Export till Danmark, 183 stycken, där behövs påfyllning. Estland 23 stycken, säkert många inkörningar som är ”billigare” där än i Sverige, och säkert inte sämre... Finland 179 exporterade, ojojoj nu blir det finsk sisu och risbastu för de som stannat i loppen i Sverige. Frankrike 19 stycken, säkert bara svenskar som startat utomlands? varför skulle fransoser importera svenska hästar? Flera svenska tränare har filial i Frankrike och några har låtsasfilialer, inkvarterade hos kollegor (låter bra.)

Hovtramp italienskt foto - nä, men är det inte, jodå...

Italien, 28 hästar exporterade, säkert en hel del svenska starthästar i Italien? 53 importerade till Sverige, förmodligen italienska filialer i Sverige, gul kusk med flera som vill säkra prispengarna, det verkar svårt att få ut vinstpengar i Italien…

Litauen, en svenski häst exporterad, säkert avelshingst som inte dög i Sverige (inte fick full bok.) Money talks.

Hovtramp foto - Malta, bild från större reportage

Malta (nu blir det spännande!) 5 importerade hästar från Malta? Nästan säkert hjälpgruppen som räddar svenska vanvårdade, omhändertagna travhästar? Exporterade till Malta, 69 hästar, nån som vet hur de mår? Ja, Hovtramp har varit där och hälsat på. Förhoppningsvis bättre idag.

Rumänien! 2 hästar exporterade, hoppas de får mat. Ryssland, 10 hästar exporterade från Sverige, undras just vilka? Tjeckien, fyra svenska hästar har bytt nationalitet.

Hovtramp foto - amerikansk gäst på Solvalla

USA, inte importerar väl de svenska hästar? Jodå, 14 stycken, Propulsion och svenska ston som ska betäckas och senare föla i Sverige = svenskregistrerade föl från ston betäckta (inseminerade) utomlands (t.ex.Irland) med hingst som inte är godkänd i Sverige, typ Propulsion.

Import från USA - 76 stycken, känner en av dem väldigt väl. I efterhand måste man ju ställa sig frågande till om dessa Lasixbehandlade produkter klarar av svenska travlopp utan påfyllning. Nä, det gjorde de inte så åtminstone ett par stycken har preparerats med andra godsaker, som tog två (2) år att laga hjälpligt, efter omsorgsfull analys.

Så, vad händer travhästar efter utebliven eller avslutad karriär?

Ja, det kan man ju v(ä)rkligen undra. Vi vet i alla fall, att ett helt gäng travhästar exporteras varje år, och går en milt sagt oviss framtid till mötes.

Malta-folket köper gärna svenska hästar, även mediokra valacker och hingstar, ston slipper upplevelsen, då hagmark i princip saknas och fölston är lätt räknade. Ja, vi har varit där och hälsat på ett par hästar som hade det till och med bättre än i Sverige och några som man helst vill glömma.

 

Andra travhästar hamnar bakom järnridån, inte minst svenska avelshingstar utan väntande harem. Är bokningsbok tom kan de hamna precis var som helst. Inte ens Elitloppsvinnare klarar sig från export. Money talks, eller är det kanske bussigt bistånd?

 

Hovtramp - Iceland

Iceland 13,1l, 10,2ak, *11,6am , 99 starter 25-9-13,  fick efter Elitlopp och intjänade 9.656.832:- prova spermierna i Italien, men deporterades  till Slovenien! Jaså, de har travsport där. Det som inte ” fungerar” i Italien med egna cocktails, fungerar nog inte över huvud taget. Då undrar man ju givetvis vart alla valacker tar vägen?

Slitvargen Digital Ink till exempel, efter Robert Bergh-period. Kanske är han vaktmästare på föl och uppfostringsfabriken i Heby? Hoppas det.

Ett större antal travhästar ”försvinner” spårlöst varje år.

Med medicinering i hästpasset uteblir slaktmöjlighet med återbäring. För att slaktas som livsmedel och hamna på macka får ingen antibiotika finnas i kroppen. Möjligheten att tjäna de sista ”insprungna” (slakt) pengarna uteblir då och bekanta med gevär och egen mark tar hand om ett stort antal,  för en överenskommen summa kronor.

Nödslakt, fast den är långt ifrån gratis. Vanligast att anlita är Svensk Lantbrukstjänst, som tar hand om ”rubbet” för hisnande kronor.

 

Hovtramp/Ilse - Edgy vann den här dagen, men bet skötaren först...

Faktaundersökning från SLU/Svenskt Lantbruksuniversitet 2018:

Travhästar efter avslutad karriär: 

44 % blev rid-, hobby- eller sällskapshästar.

29 % av hästarna avlivades eller slaktades (särskilt hingstar).

23 % användes till avel (särskilt ston).

4 % av hästarna gick andra öden till mötes.

Varför slutade travhästarna tävla?                                                             

Orsak. varför hästar avslutade tävlingskarriär lämnades in för 1.183 hästar. Att hästen ådragit sig skada under tävling eller träning var vanligaste orsak. Andra respektive tredje vanligaste orsak var att hästen inte hade motivation, eller att hästen inte var kapabel eller snabb nog. Resultat visar att den minst vanliga (kända orsak) till att hästen togs ur träning var bristande lönsamhet.

Orsak till avslut var relativt jämnt mellan hingst, valack och sto. Skador var vanligaste orsak hos samtliga kön, dock hade valacker även hög andel som avslutade karriär på grund av att de ansågs omotiverade för travtävling. Den andelen var mycket större hos valacker, 16,8 % högre än hos ston eller hingstar, som låg på 9,4 % respektive 7,4 %.

 

• 43 procent avslutade karriär på grund av skador eller sjukdomar.

• 31 procent slutade för att de var för talanglösa/långsamma.

• 11 procent slutade för att de uppnått högsta tillåtna ålder vid travtävling.

• 8 procent slutade på grund av att de skulle gå vidare i avel.

• 7 procent slutade på grund av andra anledningar.

 

Vad händer hästar som aldrig börjat tävla?

• Vid fyra års ålder tog de flesta tränarna beslut om hästen skulle börja tävla eller inte. Anledning till att de inte började tävla var oftast för att de var för dåliga/långsamma.

• 41 procent av dessa hästar blev rid-, hobby- eller sällskapshästar.

• 40 procent avlivades eller slaktades.

• 12 procent användes till avel.

• 7 procent av hästarna gick andra öden till mötes.

 Källa: Svenska travhästars tävlingskarriärer – Lisa Lönnman, SLU, 2015.

Hovtramp/Ilse

Du som har jobbet, skärp dig!

.

Hovtramp/Lasse -Duxieme Piscous

Skärp er program-makare!

Variera för bövelen omslagen på travbaneprogrammen, är så j-a trött på samma nunor, varenda gång, har ni noll kreativ fantasi? ta hjälp!

Minns med glädje tiden på EAP/Pressbild i Hästsportens Hus när ”Bolla” program-makare från Solvalla sekreteriat letade efter häftiga, otroliga och roliga bilder, varenda vecka. Utan att klippa av varken ben eller viktiga detaljer för nån löjlig annons, rätt över fotot. Vart tog inlevelsen vägen? Vi vet hur Örjan, Erik och Redén ser ut vid det här laget.

Efterlys!

Saknas. TRÄNARE (statistik) vill inte ha enbart KUSKLISTA i banprogram. Ska man v(ä)rkligen behöva påpeka en så jävla självklar sak. Om man följer vissa tränares starter, utan att kunna namn på varenda kuse i aktuellt stall, så ska man väl direkt kunna se om tränaren har några hästar till start den dagen, i respektive banprogram. 

Men, nä, det gick inte att hitta, i flera banprogram fanns bara listor, på samma utnötta lånekuskar som startar den dagen på travbanan. Personligen skiter jag väl i vika lånekuskar som gästar travbanan, vill bara veta, och kräver att få veta vilka hästar TRÄNAREN jag letar efter startar. Letade nyss i Bollnäs program 14 maj, jodå kusklista fanns med lånekuskar staplade på varandra, och i vilka lopp de kör. Men, jag vill veta om just den TRÄNAREN startar hästar den här dagen! Omslag får däremot godkänt, ovanligt kreativt med en helt vanlig tjej. I Will Survive och Theres Henriksson vid andra raka segern. Foto: Christer Norin/ALN.

Hovtramp foto - vem startar den här dagen?

Alternativ 1 när bara lånekuskar presenteras i programmet är att bläddra igenom alla lopp, leta efter tränaren.

Alternativ 2, sappa in på Svensk Travsport, leta reda på tränarens kommande starter, de du inte kommer att hitta, om du inte har exakt rätt stavning på tränarens namn, inklusive såna där små tecken som ’ och på rätt ställe. Rede’n, Vide’n, nä det gick inte, tecknet på fel ställe (enligt ST).

Alternativ 3, nu börjar jag bli trött, slår namn på en häst jag minns från stallet på sökfunktion (stava rätt)!  Då först får jag rätt stavning på tränarens namn, eventuella starter och lånekuskar. Hade varit betydligt enklare om banprogram publicerat en kusklista och en TRÄNARlista. Suck.

 

EAP/Einar Andersson Örjan med pappa Ivar

Solvalla fredag 13 maj har Örjan på omslaget, javisst ja han fyller ju 60 år! Men han fyller inte år varenda vecka, eller hur? I Solvallas banprogram finns både dagens tränare och dagens körsvenner. Tack, då slapp jag leta ihjäl mig efter bekanta.

Umåker 13 maj Damklubbens Dag, Örjan på omslaget!? och bara KUSK- statistik. Va fasen, Umåkers travbana långt upp i norr, lägg för helskotta in bilder på damklubbare, hemmahästar eller hemmakuskar!

Romme travbana, letar efter en speciell tränare och häst. Men fredag 13 maj finns bara travbanans lista med ”så bra är dagens kuskar” och Kim Eriksson (Mantorp) på omslag. Fick alltså inte veta om tränaren jag känner startar hästen jag följer, det var mycket viktigare att lägga in en helt löjlig och missvisande ”lista” på lånekuskar och nån enstaka tränare som kör sin häst själv. Tränarna på hemmabanan var inte så viktiga?

Vad är det för folk som anställs på travbanorna? Verkar inte ha bas och grund i att marknadsföra sin egen hemmabana. Samma bana som betalar deras lön. Undrar om de får nån fika i hemmatränarnas stallar? Bara de som är på plats vet svaret.

Hela travsporten ska leva? Vi är travsporten! (ST/svensk travsports annonskampanj) Vilka vi? Kanske dags att nån av de 4,5 sportcheferna på ST hjälper till vid travbanornas programproduktion. ST ”hjälper ju till” med så mycket annat i de aktivas travsport, inte minst propositionerna (tävlingsunderlag) som i vissa delar av landet helt saknar verklighetsuppkoppling, geografiskt och verkar ha noll koll på befintligt hästunderlag i startbar ålder.

Hovtramp foto

Alla de där hästarna... som antingen inte kommer med i lopp (poänglösa hyllvärmare) eller riktigt duktiga hästar upp till miljonen kr intravat, som gång efter annan tvingas möta tillresta avelshingstar och V75 Eliten, på sin egen hemmabana med ”lånestjärnor” i sulkyn. För helskotta, stäng loppen vid en (1) miljon så dugliga hästar slipper bli förnedrade. Hur svårt kan det vara? Många blindstyren på landets sportsekreteriat borde jobba mer undanskymt, till exempel på en inskrivning eller i vaktkuren.

Lika så styrelsefolk som valts in av kompisar och bara jobbar för sitt eget bästa med bytestjänster, egna upphandlingar så fort en planka ska köpas och det ska bestämmas om dyrköpta investeringar, istället för prispengar. Nä, bytesaffärerna syns inte alltid i årsredovisningarna. Ansvarsfrihet har beviljats för Styrelsen, pfuiii! Fakturera mera.

Alternativ för sportanställda, läs på hemmarähjongens befintliga hästunderlag och sluta smöra för ”stjärnkuskar” och Elithästar, värna om den EGNA travbanans fortsatta liv, undvik undergång, ert eget jobb.

Hovtramp/Ilse

Kärleken till hästen, pfuii!

 

behåll dina kunder...

Kärleken till hästen!?

En sanning med modifikation. Åtminstone vad jag tror och sett bevis på.

Pfuiii, kärlek till strålkastarljus och omvärldens beundran är nog större. Tänker på vad en av mina få travidoler sa vid ett tillfälle. – Jag känner igen en idiot när jag ser den (citat: Kjell P.Dahlström). Say No more.

Hovtramp/Lasse - Robert Bergh

Måste ha varit en plåga att ha Hail Mary-gänget i stallet för tränare Robert Bergh? När man som tränare inte får göra sitt jobb, bestämma träningsupplägg och starter, då går det fort utför. Säga vad man vill, men träna, det kan han!

Hovtramp/Simon Hoas - Nahar och Robert Bergh

Bergh har tränat och kört stjärnhästar som Hilda Zonett, Tsar d'Inverne, Remington Crown, Adrian Chip, Kadett C.D., Nahar, Diamanten, Digital Ink, Nimbus C.D., Muscle Hustle, Hail Mary, Power och Fifty Cent Piece. Han tog sin hittills största seger i Elitloppet (2013), med Nahar, har även vunnit Svenskt Trav-Kriterium (1996, 1999, 2000, 2019), Svenskt Travderby (1997, 2001, 2003, 2020) Prix de France (2003) och Grand Prix l’UET (2011, 2020).

Robert Bergh utsågs till "Årets Komet" Travgalan 1992. Därefter har han utsetts till "Årets Tränare" två gånger (2013, 2014). 2014 blev hans stall Sveriges vinstrikaste träningsstall med 30mkr inkört under året. Berghs stall blev även säsongens seger- och vinstrikaste 2017. Så inte fan beror det på prestationerna om hästägarna flyttar sina hästar. Kanske tål de inte att höra sanningen? Berghs sanning.

Samtidigt funderar man ju över tränarens sociala förmåga med sina kunder. Rikaste travhästägarna i svensk travsport flyttar sina hästar från Bergh-stallet, Lennart Ågren, Rune Andersson, ”Foppa” Peter Forsberg med sin erkänt jobbiga farsa och senast Hail Mary-gänget. Trots alla fantastiska vinster, en lika fantastisk träningsanläggning och den enda travtränare? som klarat nästan 500 betalningsanmärkningar utan att förlora licensen.

Kollegor i samma ålder berömmer ofta Bergh som tränare, hans träningskompetens som unik och gillar honom som person. Alltså, bara de som varit på plats har svaren. Inte Aftonbladet, inte Expressen eller osociala media, de gissar bara. När Bergh dessutom uttalade sig i de två slasktidningarna om hur skönt det var att bli av med Hail Marys ägarföreträdare, då fattar ju vem som helst att här har det brunnit...

Hovtramp/Ilse - rikast bestämmer, eller hur?

Har faktiskt upplevt detsamma, fast inte med nån Hail Mary i stallet, dock med ett gäng hyfsade starthästar ägda av en ”Hemköpsknodd” nästan lika idiotisk som Stall Kalas berönda ICA-handlare. Nä, det var inte ett dugg kul att vara slav åt en inkompetent tjockis, som ägde både hus, stall och ett antal hästar. Han lade sig i precis allt, och tog dessutom hem stenhårda överblivna bullar till stallets fikarum från sin butik. Skrev säkert av dem i bokföringen också. Kändes som -det duger åt er.

Jodå, han körde några vingliga hästägarlopp, hade egen uppfödning och lyssnade inte på proffstränaren, tvärtom. Kom ofta in strax före start i gäststallet, vände på hovarna, hade åsikter om skoning och balans utan att kunna ett enda skit. Kompetensen räckte knappt till att hålla sig kvar i långvagnen i fortkörningen hemma på rundbanan. Han fattade aldrig det där med prepare´, han trodde att snabbjobb var tävling. Fast jag har fortfarande banrekordet på den 1200m banan, inte frivilligt men...

Hovtramp foto

Men gården var helt underbar, rakbana byggdes till efter tränarens önskemål, rundbanan var rätt doserad och det fanns obegränsat med markarealer av skog, att släppa ut hästar i. De glömde snabbt sina jobb och skenade ut med svansen i vädret, mot grinden till friheten, varje morgon, ett helt gäng. Gick inte ens att ha grimskaft på flockledaren, bara att åka med.

Otacksam tränare och sambo? Nä. Målade boxar, kostade på fikarum, kontor och rensade upp hela gården (gratis) åt tjocksmocken. Hästarna trivdes och gick som på räls, nästan allihop. Men en dag fick tränaren nog. Gnället på allt och alla hade nu fått bäst-före-datum. Bullpåsen med förstenade kanelbullar kastades i väggen. Väggen höll.

Nya stallet och gården var inte sämre, tvärtom. Det enda var att nu blev det måla igen. inuti boxar, utanpå boxar, fixa stallkontor, selkammare, laga hagar. Mycket hagmark fanns, rensades och stängdes så att 22 hästar gick i samma hage. Som på dagis, ut och in oavsett träningspass. Vilket race det blev när alla skulle in! Värre kölista än på ICA:s delikatessdisk.

Snacka om att hästar har koll på turordning. Hierarkin i hästvärlden är naturlig, starkast bestämmer. Fast flockledaren är inte alltid den man tror, den som är högst i rang har alltid en slav som utför tjänsterna. Segrarna trillade in. Roliga år blev det med trevligt travfolk som närmsta granne, och många både trevliga och mindre trevliga hästägare. Minns de flesta, på gott och ont. Ångrar ingenting, möjligtvis den tillfälliga sinnesförvirringen vid val av partner. Säkert ömsesidigt, så mycket har han nog aldrig jobbat, varken förr eller senare. Bra lärdom.

Det som inte dödar härdar.

Trevlig kväll!

Hovtramp foto

 

Gräddfil önskas!

Foto: Hovtramp/Lasse - liten tränare patar allvar med hästen

Examen eller inte, det är frågan?

Att ifrågasätta innehåll i en utbildning hjälper föga, det ingår att närvara fysiskt och leverera. Är uppgift att hålla föredrag om sin kommande affärsplan, så är det en del av bedömningsunderlag. Kan knappast ifrågasättas, oavsett hur meningslöst kursdeltagaren än tycker det är. Det här kan jag, det här har jag redan gjort, jag måste vara ledig. Är det avslut i tränarfabriken? Jamen ni vet ju redan vad jag kan, läs på Svensk Travsport. Nä, det är bara utomlands du kan köpa en studentmössa utan att vara där. Det går inte ens att fuska på högskoleprovet längre.

Fast är det viktigare att vara med hästen inför ett storlopp (vilket jag säkert också skulle tyckt) så är det så, men som regelverket ser ut fungerar det inte att varken utebli, flexa, vabba eller ta ledigt. En kurs är en kurs och innehållet är det du valt.

En kvinnlig deltagare tränarutbildningen ville ha det mesta av sin utbildning på distans (färskt barn hemma) men det är ju inte blöjbyten som ska bedömas och allt måste ju lösas innan man börjar en utbildning. Görs avkall på utbildningarnas regler är man illa ute, då är det snart tomt i skolsalen, och det måste ju för bövelen vara lika för alla! En ska på begravning, en ska på bröllop, en vill ”vabba” men det håller ju inte. Tydlig framförhållning måste man nog ha även som blivande travtränare, oavsett kön. Lösa problem blir man ju tvungen till även senare, varenda dag. Så fort man fått licens och ska träna/tävla med häst finns ett antal "problem" att lösa.

Stora prisfeta lopp hägrar och trängas i gräddans sammanhang, kan till viss del förstå att starthäst gick före tränarutbildningen. Stoet vann ju dessutom försöket och skulle delta i Final, samtidigt som ett föredrag på Wången skulle hållas. Dessvärre gick inte Donna Summer lika bra i finalen med sambon Emilia Leo i sulkyn, kubuag. Är helt säker på att Emilia hade klarat av att starta själv, nu blev ett helt år bortkastat i onödan. Lagen om allsköns jävlighet.

Utbildningens upplägg kan man ju tycka en hel del om, prio 1 borde ju varit anatomi och träningsfysiologi, med tanke på hur många sönderkörda hästar som går ut bakvägen, vartenda år. Marknadsföring i all ära, men det måste ju finnas något att marknadsföra också. Ordet tränarfilosofi har fått sorgkanter, att ha en filosofi i sin hästverksamhet står för att man kan leverera det man saluför på sin nya hemsida. Hygien och städade stallar är klart underskattat. Tur att dessa unga tränare inte var lärlingar i Bosse Takters eller Uffe Nordins stall. Där krattade man och lagade inte hagar med balsnören. Gäststallar på travbanan var rena och luktade gott, man fick inte ammoniakdoft i näsan och hade utsikt över gamla sopor i ett hörn man fått låna på nåder till starthästen. nä, inte gratis. Speciellt inte på travdagar när gästboxar lånas ut. Pedagogik och personalhantering verkar inte heller vid diverse stallbesök vara nån speciellt viktig punkt på skolagendan, mer som en ömmande tå.

Hovtramp/Ilse

Unga människor som på sin höjd kan kalla sig hippolog får ta alldeles för stort ansvar fast de knappt kan skilja på en ganasch och en gamasch. Förutom tungt, fysiskt arbete utan att ha fått ergonomisk utbildning i hur man sparar på rygg, armar och ben. Sätt en stegräknare på tränarna, vore ett j-t kul experiment. Nä, för 600 spänn om dagen förväntar man sig nog som hästägare lite mer än en osynlig travtränare, en starthäst som är nedbräckt redan före start och vid besök på gården ett igengrott stall. Det finns högtryckstvätt och vi kan flyga till månen.

En isbelagd stallplan hos samma stortränare och underåriga helgarbetare som hade fullt schå att ta sig till stallet från hagarna med busiga unghästar. Noll tränaransvar. Undrar hur försäkringsbiten ser ut om det händer något. Jaså, bara det vanliga, det räcker inte..

Vad innehåller en tränarutbildning? Kan man med nykläckt licens verkligen managera 150 hästar direkt? Här ingår ju (i bästa/sämsta fall) 150 hästägare och 12-15 hästskötare. Det går, men säkert inte hur länge som helst. Ansvar som unga människor av naturliga skäl inte hunnit växa in i (avsaknad av arbetslivserfarenhet och tid.)

TRÄNARKURS FÖR BLIVANDE A-TRÄNARE

Proffstränarkurs är för de som vill satsa på en professionell tränarrörelse inom travsporten, en obligatorisk utbildning för proffstränarlicens.

A-tränarkurs är uppdelad i fyra delar:

Tränarkurs steg 1 ekonomi och företagande, för behörighet till nästa steg.

Tränarkurs steg 2, förberedande kurs på Svenskt Travsport, Hästsportens hus

Tränarkurs steg 3, två veckor på Wången, genomförd kan A-tränarlicens tas ut.

Tränarkurs steg 4, genomförs två år efter steg 2.

Huvudman för utbildningarna är Hästsportens Folkhögskola.

Proffstränarkurs ingår även i universitetsutbildning hippologprogram, Wången

WÅNGEN - foto Wångens hemsida

Wången tillsammans med Flyinge och Strömsholm är Hästnäringens Riksanläggningar med gemensamt uppdrag att förse hästnäringen med rätt kunskap och kompetens för branschens och näringens fortsatta utveckling.

Wången, utanför Östersund, hur i hela friden hamnade utbildningen där? Jodå, det finns ett svar, men bara en gissning. Dåvarande ledning hade sitt smultronställe i närheten och högt rang inom idrottsvärlden. Hingsstation Wången med sitt årliga och populära hingstutsläpp lades ner och så blev det Wången skola istället.

Många historier har under årens lopp berättats från tränarutbildningarna. Nuvarande stortränare tyckte det var mycket roligare på Casinot, smet ut för många gånger och fick gå om delar av utbildningen. En av Sveriges största hästägare/tränare idag, nekades ett ”antal” gånger att börja. Efter oslagbara resultat på travbanan blev motståndargänget i Silvergrisen tvungna att ge sig. En nutida ung travtränare var tydligen raka motsatsen, satt med vässad penna beredd varenda lektion. Hade ingen förståelse för slarv eller sen ankomst och var inte heller speciellt social med sina kurskamrater. Olikheterna hos de blivande proffsen formar även hästägarna i stallet. Det är inga konstigheter att en samling hockeyproffs föredrar en viss tränare, det ska ju vara lite kul att äga häst också. Åtminstone så länge man är överens och storsegrarna radar upp sig.

Bakgrund (bas och grund) är långt ifrån tillräcklig hos många tränaraspiranter idag. Kanske som på Polishögskolan, fulla hus med sänkta krav? Fakturera mera.

Foto: Einar Andersson - Frances Bulwark, Sören, Olle

För inte allt för länge sen stod drängar med kepsen i hand och bad tränaren om en rekommendation till hemmabanans travsällskap. Skillnaden är att då hade de i regel slavat x antal år hos tränaren med för många passhästar och fick leka både hovslagare och husveterinär, vilket givetvis gav ett visst kompetensfacit.

Under senare år har licenskrav lättats upp, somliga har knappt hunnit jobbat på mer än ett ställe innan de ska bli egna tränare. Inget fel med ambitioner, men det måste finnas lite allsidig kompetens också.

Minns en ung travtränare som skrev in sig i dåtida praktverket telefonkatalogen som en blivande Elitloppsvinnare. Nä, så blev det inte. Pojken med guldbyxorna. Osynliga framgångar med dyrköpta guldhästar och två fruar samtidigt blev för mycket. Inga vidare meriter, vad blir man istället? Chef på ett stort försäkringsbolag med för trång kostym och överflödiga kilon att bära på. Ja, jag kände honom som ung hästskötare med gigantiskt stora framtidsplaner och inte alltid ens snäll mot hästar som var oplacerade efter lopp.

 

Hovtramp/Lasse - Ilse och Magic Pearl

En annan extremt framgångsrik hästskötare hämtade ut sin licens för snabbt och tog sig vatten över huvudet. Främst när han berättade hur duktig han var och hur värdelösa kollegorna var. Turnerade som lärling runt hela Europa med en framgångsrik travhäst och jobbade under ett antal år åt de ”bästa” tränarna. Blev en av 90-talets hetaste travtränare, fyllde stallet i Avesta, där det fanns det mesta i träningsväg inklusive engagerad, kompetent personal. Jo, vi hade faktiskt en lovande unghäst i hans träning. På den tiden man trodde på finsk träning. Det gick över. De hästar som överlevde blev visserligen bra, men resten. Övertränad, startade med hjärtmuskelinflammation och gick inte att ”laga.” Man lär sig av andras misstag, men dyrt blev det.

Funderar att gå Wången? Då hoppas man att Skolinspektionens krav infriats.

Vanligt med nedsättande kommentarer på Wången under 2017. Otrygghet, kränkningar och bristande studiero. Så såg vardagen ut på Wångens travskola, enligt utredning som Skolinspektionen publicerat

Utredning om sexofredanden på Wången lades ned

Förundersökningen kring misstänkta sexofredanden på Wången lades ned. I det ena fallet bedömde åklagaren att det inte begåtts brott och i det andra fallet ”att det i vart fall inte kunde bevisas” sa åklagaren till P4 Jämtland. Två elever kom in på polisstationen i Östersund och berättade att de blivit kränkta både verbalt och fysiskt på skolan.

Utredning lades ned, såklart. Det fanns inga bevis. En gammaldags jargong på skolan (enligt artikeln) tjejer ska mocka och killar köra lopp, det låter ju jämlikt och trevligt, eller hur. Man får ju hoppas att skolans ledning rättat till missförhållandena, unga människor måste känna trygghet för att kunna leverera. Känner faktiskt en som går sista delen just nu, ska kontrollera läget i höst.

 

Ett förslag från statliga spelutredningen kan betyda att travskolan Wången kan gå miste om tiotals miljoner i ekonomiskt stöd. Hästnäringens Riksorganisation/HNS får årligen ca 50 mkr för olika projekt samt att driva riksanläggningarna inom hästsport, däribland Wången. Pengarna erhålls genom statlig överenskommelse från överskott av vinst som ATG/Aktiebolaget Trav och galopp gör på spel trav och galopp.

När spelmonopol slopades föreslog statliga spelutredningen att pengar till HNS och vidare till Wången, skulle betalas på frivillig basis. Hur radikala förändringar som skett när ATG fått avgöra summan finns förmodligen i Wångens årsredovisning, har inte hittat.

Sänkt spelskatt ger givetvis ATG mer vinst, men konkurrens på spelmarknaden och tvånget att betala bolagsskatt kan säkert minska bidrag till Wången, men å andra sidan, vad ska ATG:s kunder spela på om ingen startar några travhästar längre..

Trevlig tisdag!

Hovtramp/Ilse

 

 

När är det roligt på travbanan?

 

Hail Mary, snart på banan igen, roligt?

Roliga travtävlingar, finns det?

Ja, ute i landet på småbanorna och nån enstaka gång på V75 och V86. Främst känns det roligt (tycker jag) när helt otippade hästar vinner till höga odds! När amatörkuskar, lärlingar och montéryttare vinner till odds som pekar rakt upp i skyn. Experter, tipsnissar och storspelare sitter där med sin ogarderade spik, och undrar hur fasen gick det här till!

Förutsägbara lopp blir man lätt trött på. Alldeles för många såna. Urvattnat, glädjelöst. Underhållning, det är när snabbutbildade experter i Tv-rutan, på Live-dravlet och alla flåshurtiga med mikrofon på stallbackarna  tappar masken. Samma personer som för nån timme sen tyckte att det var bara att ställa ut skorna, så skulle spiken vinna. Här gullas det till förbannelse med samma jäkla stortränare och lånekuskar varenda travdag, oavsett resultat. Vart tog breddsporten vägen?

Värsta uttrycket? Skyldig att vinna. Det finns inga hästar som är skyldiga att vinna, alla lopp ska köras. Lånekuskar som byter häst med varandra från storstall med 200 hästar, blir jag lätt trött på. Ändå tröttare när man råkat hälsa på i fabriken, för att titta till en häst åt bekant som bor i andra änden av landet, och hittar något helt annat än man tänkt sig. I förhållande till fakturorna alltså. 

En söndag i november med snålblåst. Hämta en ung, bil-lös helg-jobbare på travgård utan ordentliga bussar. Nä, här får de tydligen ta eget ansvar, för allt. All inclusive. Ingen personal, försteman i sikte när ”hästar” ska in från hagarna. Skolösa unghingstar vill gå på två ben på glansis över stallbacken. Sandat? Banpersonal har inte sandat innan de gick till helg, inte ett sandkorn i sikte. Ansvarslöst är bara förnamnet, att låta oerfarna tonnisar ta ansvar för hästägares dyrköpta travhästar. Följdes upp.

Skyller på att det finns inget folk att få tag i, personalen måste vara ledig ibland. Men jobba själv då, du behöver svettas och ta reda på hur dina 150 hästar mår. Har tjocka stortränaren aldrig hört talas om ansvar och kompetens. Tror knappt nån enda skulle ha hört ett rop på hjälp, om unghingsten slagit omkull helgjobbaren och sen dragit runt med svansen i vädret för att leta efter ston. Blev förskräckt. Nä, så var det fan inte på min tid. Då hade man helgjobb en gång i månaden och var aldrig helt ensam i ett storstall, det fanns alltid nån på plats som tog ansvar.

  

Hovtramp/Ilse - Elin Larsson

Lite roligare var det i lördags!

Elin Larsson åkte ända till Gotland för att rida en montéhäst. Fick ett sent sms av tränaren och vann sitt första lopp. DET var roligt. Att i sin 59:e start få vinna lopp och äntligen få sitta på en häst som dög att vinna med två längder. Segerintervjun, den glömmer vi sent. Hästen hade ett passande namn, She´s My Secret (b-tränare Fredrik Gränefjord) Flitiga montéryttare som får rida det andra inte klarar av och underskattas eftersom de aldrig syns i press och media. Grattis på riktigt!

Även vinsten samma dag för Nidalee i sista loppet på Skrubbs var jättekul! Isprinsessan Nidalee, familjens uppfödning som såg ut att må bra och trivas med livet. Stod faktiskt upp och skrek när hon lyckades peta in huvudet först över mållinjen med Moa Jakobsson i sulkyn.

När är det roligt att titta på travlopp? Jo, när alla tipsexperter har fel och åker ut med badvattnet, som Micke Nybrink spolat i för en vecka sen. När Paw Mahony storskrällde på Romme i Diamantstoet V75 med sin egen R.K Queen, då blev det dödstyst i studion. Experterna såg ut som fiollådor i fejan. Femte största skräll i V75, odds 156,55 och 0,25% på V75. Där stod de, chockade i studion, Tjong i medaljongen!

Nä, mindre tränare finns inte i press och medias värld, varför? Enkelt, det är svårt att vinna lopp med sönderkörda smulor som blivit över efter fabrikstränare. Sånt tar tid att laga, kostar pengar som ingen hästägare vill satsa, och stortränaren sa ju att det var en skithäst! Inte bara en stackars häst som går ut bakvägen, det vimlar av halvtrasiga starthästar.

Fart dödar, det vet vi, men inte hela sanningen. Kompetent personal saknas, kanske inte kul att vara gift med jobbet och ta ansvar för något man kanske inte ens hunnit lära sig. Lättvindiga licenser delas ut, vem tar ansvar för alla halta, uppdrgana, avmagrade hästar som knuffas ut i lopp? Den utbildning som erbjuds är långt ifrån tillräcklig!

  

Hovtramp/Ilse - häst efter 3 månader        samma häst, till salu från licensierad

Även om travsport måste ha rejäl påfyllning underifrån, är det inte försvarbart att stämpla ut kreti och pleti från tränarutbildning och dela ut b-tränarlicenser till folk som inte ens vet hur man sköter en travhäst. Kursverksamheten i travskolorna lär inte heller alltid ut tillräckligt för att köra ponnytravlopp. Vad är puls, tidtagning, distans? Fakturera mera. Har några riktigt dåliga exempel på lager. Usch!

Nu tar jag semester från skrivbordet och bloggverkstan. Ska umgås med ”bara häst” och kommer hem om nån vecka med kameran full...

Hovtramp/Ilse

 

Vi är travsporten?

 

Vad sa du, sa du?

...att det är fan sista gången det här ämnet ventileras!

Vad betyder STRIKT? sträng, hård, rigorös. Bra, då vet vi.

STRIKT TRÄNARANSVAR/Svensk Travsport

Inom svensk travsport finns ett tränaransvar som är strikt. Det innebär att tränaren alltid är ansvarig för de hästar han tränar.

Kan man verkligen bli förbannad på en krönika? Svar ja.

SulkySports Chefsredaktör Claes Freidenvall behöver uppgradera ordkunskap och juridisk kompetens? Har alltid betraktat den mannen som politiskt överkorrekt, vattenkammad, en ordentlig pappersdrake, under Travrondsåren överarbetade, på gränsen till tråkiga artiklar och reportage. Men (som i Let´s Dance) Tony har ofta rätt...


Hovtramp/Lasse - Ilse och Tony

Att jämföra växter i en hage ! med veterinärjournaler som åligger varenda travtränare att inhämta, fylla i med hjälp av behandlande stallveterinär, bevaka med strikt tränaransvar, vad är så svårt att förstå? Enbart rubrik i Freidenwalls krönika – Att ärva ansvar - nackhåren reser sig utan hjälp.

   

Vet han v(ä)rkligen inte? Är det på riktigt elelr vill han ha uppmärksamhet? Vi ärver ju till och med skulder i ett dödsbo, som ”kvittas” innan eventuellt överskott utdelas till närmast anhöriga arvtagare.

Att ta någon i försvar som bevisligen uppgraderat sin egen vetskap med ideliga knapptryck och personligt lösen, på Pathways Usa-sida!? Samma kille som inte ens veta vem man jobbar åt? inte ha en aaaning om nånting, huvudperson i den största skandal som drabbat svensk travsport (hittills.) Åtminstone i spaltmeter, till och med VITA HUSET, expresident Trump kommenterade!

Samma Redén (oavsett målvakt eller inte) som köpt hästar i parti av (ö)känd ”hästhandlare” under flera år. Skada är redan skedd, ska definitivt inte tas i försvar av en enda journalist inklusive Freidenwall som borde vetat bättre och har spaltutrymme att skriva vettigare saker i.  

Alternativ till plåster - omförhandla STRIKT TRÄNARANSVAR, men se då för bövelen till att representant från TRAVTRÄNARNA snabbt skottas in i Styrelsen. Alternativ 2 – ST:s VD Maria Croon LexRedén-anmäler ST, eftersom ST bär halva ansvaret och skulden.

Finns det några travtränare som är tillräckligt rika, modiga eller stridslystna och som vågar ta strid mot Svensk Travsport?

 

Svar: Robert Bergh, Stefan Melander, Jörgen Westholm och Lutfi Kolgjini

De som bevisligen har både kompetens och törs ge svar på tal, vågar vara obekväma hamnar sällan där de behövs allra bäst, på en stol i styrelserummen. För där sitter ju redan kompisinvalda som följt med badvattnet och sällan opponerar sig. En gråzon som ställer till besvär för alla aktiva utövare. Som dessutom betalar deras arvoden och lön.


Hovtramp foto - Silvergrisen

Jodå, vi hade arbetslagsmöten under mina sju år i huset, där bland andra Remy Nilson/ATG satt med vid kaffebordet och såg till att vi skötte oss.

Näringsmoguler och styrelseproffs går aktivas ärenden utan tillräcklig kunskap om det som ska avhandlas. Jag säger inte att man måste ha fått x antal skenturer eller skottat skit i flera år, men praktik och teori är två skilda världar. Fast… har du en miljard på banken, förmildrande omständighet. Då behöver du inte kunna någonting. Du sitter helt plötsligt i sjutton styrelser och har arvode för allihop, du är ett styrelseproffs.

Vad kostar det att opponera sig om du bara har kunskap, erfarenhet och mål i käften? Beror på vilka som spelar i samma lag, din sociala status och antalet styrelseuppdrag. Könskvotering (senare år) har kvoterat in ett par snälla pappersdockor. Insikt om avsaknad av ”kompetens” valde även in mediatränad nickedocka från lånesulky. Nä, inga travtränare som kommer direkt till möten med andan i halsen från fortkörning i gummibrallor.

 

Hur man blir obekväm? Genom att säga och skriva det man tänker.

Floskler rapas upp om värdegrund, transparens och yttrandefrihet, spel för gallerierna. Tur att ingen lägger upp en pod, det som sas direkt efter mötet på väg ut... Nä, har upplevt samma skenhelighet överallt, oavsett ponny eller fullvuxen häst. Övriga frågor? Nä kamrater, nu fikar vi!

 

Hovtramp/Lasse - "Tarzan"

För några år sen blev Stefan Melander obekväm. 

Med sina Expressen-krönikor, som fortfarande väcker insomnade till liv. Tarzan ansågs som travsportens största HOT, i Silvergrisen alltså. Man tar sig för pannan.

Yttrandefriheten ska vi vara mycket rädda om” tyckte ST:s budbärare samtidigt som de diskuterade vad Tarzan skrev i sin krönika...

Sprida goda nyheter om svensk travsport, vem gör det? ATG och Kanal 75 kanske? Mediabolaget kostar svensk travsport ca 280 miljoner kronor/år, en timkostnad på ca 32 000 kronor dygnet runt, året runt.

Reklam ”filmer” inspelade på andra sidan jordklotet, med hästflockar som aldrig sett en travbana och skulle bli registrerade. När det finns så mycket roligt, trevligt, tittarvänligt från ”helt vanliga stall” runtom i Sverige! Skäms.

Nä, har inte glömt. Solvallas VD, sportchef och kommunikationschef dissekerade i en POD hur travsportens pressfolk ska uttrycka sig i media.

Stefan Melander, Solvalla ansågs just då som ett av de största hoten för travsporten, enligt nån flummig utredning i Silvergrisen. Kanske var ST:s sportchefer staplade på varandra avundsjuka över uppmärksamheten? Krönikan ansågs som det absolut största hotet för travsportens image! Snacka om att  öka upplaga fredagar, med hjälp av Tarzan. Ett klart infantilt påhopp som tar lång tid att svälja.

Krönikor som borde varit hemläxa i Silvergrisen för alla anställda.

 

Utdrag ur Lutfis Krönika...

Valberedning som är korrupt

Lutfi Kolgjini lider enligt egen utsago av rättvisepatos, orädd oavsett vem han munhuggs med. Här skrapas inte med foten, han har byggt sitt imperium själv. Maktmissbruk, fusk och korruption finns på agendan, oavsett om han är strejkledare eller ber nån att "go and fuck yourself." Senaste utbrott, ST:s korruption - när kompisar väljer kompisar.

Valberedningens styrelseförslag där Travtränarnas Riksförbund (TR) inte representeras och inskickade valförslag inte ens fick kippa efter luft!

– De som styr oss lever bortom verkligheten, då måste jag säga ifrån. ST försöker sig på en kupp och åsidosätta demokratin. Stadgar är lagar och alla vet hur svårt det är att ändra på en lag och så ska det vara också. Nu har vi en valberedning som är korrupt och det har jag svårt att ta till mig.

Hur fan är det möjligt?”

–Föreslagen styrelse är inte kapabel, travsporten behöver en styrelse som är stark och smart och tar tag i sportens största problem. Det gör man inte när man drivs av särintressen. En professionell styrelse borde veta hur sporten är uppbyggd och handla därefter. Mitt i dessa tider har valberedningen dessutom föreslagit en arvodeshöjning. Hur fan är det möjligt med tanke på hur det ser ut för oss aktiva?

 

Oförändrade arvoden… innebär 220 000 kr till Ordförande, 110 000 kr till vice ordförande och 90 000 kr till övriga ledamöter. 

Travtränarnas Riksförbund (TR) ska vara en maktfaktor, de företräder väldigt många. Jag tycker vi ska använda oss av helt andra stridsmetoder, som att bara stänga ner butiken, att vi samlar ihop oss och bojkottar, så kan de som vill köra de resterande loppen göra så. Man kan undra varför kallblodssporten har en styrelsemedlem och inte proffstränarna, mitt i allt demokratiskt snack.

 

Hovtramp/Lasse - Westholm och Tarzan besiktigar häst

Proffstränare Jörgen Westholm har kämpat för travsporten sen stenåldern, tröttnade av förklarliga skäl till slut. När han ”kritiserade” hemmabanan tyckte styrelseordföranden att han kunde byta bana om det inte passade. Vad är det för sorts styrelsefolk? Vem fan har valt in en dylik person på travbanan, kompisar?

Under en period satt en styrelseledamot i både Svensk Travsport och ATG:s styrelse, samtidigt! Borde man inte ha tänkt efter före? Självklart risk för jäv, inte minst när Svensk Travsport eventuellt ska teckna nya avtal -  med andra spelbolag än ATG. Borde inte nickedockan som satt på två stolar samtidigt och aldrig har några åsikter om någonting (saknar en krönika!) fattat själv, man kan ju inte både ha kakan och äta upp den.

Hovtramp/Ilse - är travsporten en bubbla?

För er som inte vet vem som representerar hemmabanan ligger här ett protokoll från ett stormöte.

Trevlig söndag med G75, för vi vill ju vinna 26 miljoner, eller hur?

Hovtramp/Ilse


Kan man få fel fast man har rätt och rätt fast man har fel?

 

Historisk  bok-bild 

Inom Svensk Travsport är svaret ja.

Svensk Travsports ÖD/Överdomstol består av fem ledamöter och tre suppleanter. Ordföranden samt minst en ledamot ska vara juridiskt utbildade. Beslut som fattas här kan inte överklagas, då överdomstolen är högsta instans inom Svensk Travsport.

Länk till Svensk Travsports nämnder och ledamöter 2021

Snabbkurs i juridik, Överdomstolens beslut…bara att rätta in sig i ledet.

Brixton Medical/Stall Zet där tränare/målvakt Daniel Redén är VD/ägare till träningslistans hästar, har inte fått sina prispengar utbetalada av Svensk Travsport sedan kvittning påbörjades. Enligt ST har 18 mkr (av 26,3mkr) kvittats, 8 mkr återstår.

Klipp: återstående skuld kommer att regleras, säger ST:s VD Maria Croon.

Kvittning innebär att den som har skuld får en motfordran hos en borgenär som får kvitta (avräkna) fordran mot skuld. Fordringar upphör att gälla när de täcker varandra. Kvittningen blir då att jämställa med en betalning.

Det så kallade beslutet i Proppen-Gate från ST, STAD och ÖD, är det ett straff? Hade inte ens tänkt nämna detta, så skämsigt är det för aktiva att ha en organisation som varken kan läsa amerikansk-engelska eller bär ”de där pappren” som Redén kallade det, till rätt bord. Det hjälper inte ett dugg att nån stackare får bära hundhuvud och får skulden (sparken) det handlar om hur reglementet ska hanteras PRESUMTIVT, från och med NU.

Straff: Propulsion får inte TÄVLA mer, är livstids avstängd….

Orka.se! Vid intresse länk till beslut, tidigare beslut och STAD:s beslut:

Är det här ”beslutet” aktiva väntat på sen Elitlopp 2020? Jaha.

Får inte tävla mer? Vet inte Maria Croon VD på ST att Propulsion skeppades iväg till USA för avel efter att dokumentet med amerikansk-engelska raden ”nerved” fladdrat runt.

Hovtramp/Lasse - insemination av sto

Jodå, det finns svenska Proppen-avkommor till svenska ston som varit på semester utomlands och inseminerats med propp-sperma. För att sen återvända hem och föla svenska avkommor. Plus avkommorna i Sverige vars moderston redan var betäckta före fakta uppdagades.

Första avkomma har redan varit ute på travbanan. Så skär man guld med tälgkniv och kringgår även avelsreglementet. Pfuiii eller Yeeihaaa! Beror på vilken sida av planket man befinner sig.

Böter? I relation till tidigare ”dömda” tränare, är 100.000 som ska inkasseras från rättmätig ägare Stall Zet Ågerup måste vara peanuts, eller en fjärt i världsrymden. I alla fall när det handlar om 26,3mkr OCH att frias från strikt tränaransvar! Vad fan handlar det om?

Delat ansvar med ST/Svensk Travsport? Jaha, i så fall ska VD Maria Croon göra en LexRedén på dem själva, eftersom det här inte följer regelverket. Fråga kvarstår, hur blir det presumtivt, framåt, för aktiva med deras strikta tränaransvar?

Några exempel på beslut från 2021 där Överdomstol lekt klart.

Svensk Travsport beslutade att hästskötaren Marco Pedrazzini som värmde Gocciadoros häst skulle dömas för brott mot §38 i tävlingsreglementet (olämpligt uppträdande) +18 månaders körförbud (hade ingen licens) samt beträdandeförbud (svenska banor) bor i Italien...under lika lång tid. 20 000 kr i böter och överklagade inte dom.

ST beslutade döma ansvarig tränare Alessandro Gocciadoro för brott mot §31 tävlingsreglementet (tränaransvar) samt §70 (skadande av travsportens anseende) till 6 mån körförbud +1 mån anmälningsförbud. ST beslöt också att återkalla godkännandet för svensk filial som Alessandro Gocciadoro bedrivit.ÖD prövade Gocciadoros överklagan och meddelade 16 juni 2020 att Gocciadoro inte ska dömas för brott mot 31§ tävlingsreglementet och inte för överträdelse av 70§. Frikänd med andra ord, Gul kusk-filial är igång även 2022 och starthäst finns inbjuden till Elitloppet.

Ansvarsnämnden
dömde Daniel Hansson B-tränare från Bollnäs enligt §12 f i Svensk Travsports Antidopningsreglemente till böter 10 000 kr,  och hästen Power Memphis avstängd från tävlande fram till enligt § 11 b) Svensk Travsports Antidopningsreglemente; gällande från 1 januari 2020.

Bara lite Testosteron (manligt könshormon) i starthästen, what! Kanske från B-tränarens egen ”godisbutik” på nätet? där säljer man allt du behöver och lite till med ST:s vetskap. Idag är den lukrativa butiken kamouflerad med fodertillskott och livsmedel. Lite Cannabisolja eller DMSO på dunk kanske? Byt namn på butiken och gå vidare.  

Ansvarsnämnden

Stephanie J Werder B-tränare Jägersro. Dynamic Raja som Stephanie är ansvarig tränare för, var anmäld till start på Halmstad 25 januari 2021. Under tävlingsdag, före lopp, kontrollerades hästen av Halmstads stallbackskontrollant där det framkom att hästen var utrustad med magnetbenskydd (transportskydd). Ansvarsnämnden dömde Werders böter till 10 000 kr. I beslut (som alla kan ladda ner på ST:s hemsida) påpekas att tränaren bröt ihop. Är det relevant information i ett beslut och är det nödvändigt att skriva?

Hovtramp foto

2020 inträffade ett flertal foderkontaminationer i hela Skandinavien, men analyserade foderprover hos travtränaren Troels Andersen påvisade inte någon foderkontamination. Inte heller hade tränaren använt just det fodret, Marstall, som påvisats i kontaminationsfall och analyser.

ST hittade inte någon vettig förklaring till positiva dopningsprovet. Troels Andersen, tränare, och strikt ansvarig för bestämmelser i Antidopningsreglemente 6§. ST yrkade ansvar enligt ”strikt” tränaransvar 12 § f) och utdömde böter till minimibelopp 10 000 kr. Suck. Här känns det lite olustigt, kan ju till och med vara sabotage? Det gick ju jäkligt bra just då och 10.000 papp är mycket pengar för en mindre tränare.

Hovtramp foto - skratta bäst som...

Överdomstolen
Enhandsdrivning, D-förseelse, är en mycket grov förseelse. ÖD kom fram till att "gratiskusken" Gyllings förseelse är unik och i viss mån svårbedömd. Även om förseelsen var snarlik enhandsdrivning fanns vissa förmildrande omständigheter, skäl att inte bedöma som annat än en grov förseelse. Ändring av överklagat beslut, dömde ÖD Gylling till böter 1500 kr + körförbud 21-11-18 – 21-12-01.

Enligt 76§ tävlingsreglemente stadgas att klagande ska betala avgift som framgår av påföljdsmall. Vid helt/delvis bifall till överklagandet återbetalas avgift. Gylling fick delvis bifall och ÖD erinrade om att han var berättigad att återfå den avgift som erlagts.

Gylling hade även begärt av ÖD enligt 79§ att ST skulle lämna bidrag för särskilda kostnader med anledning av överklagandet, 6250 kronor. (Advokathjälp, och inte vilken snubbe som helst…)
Gylling fick delvis igenom ett bifall (3000 tillbaks.)
Enligt tävlingsreglementet kan talan inte föras mot ÖD:s beslut. Så chickt.ÖVERKLAGAT BESLUT
Måldomarnämnd Färjestads Travsällskap beslut 2021-07- 03 travtränare  Per Nordström dömdes till böter 9750 spänn + avstängning sex dagar för felaktigt bruk av körspö, kod 401 i Final E3, h/v med 975000 i förstapris. Tränaren överklagade och yrkade på frikännande men ÖD fastställde Måldomarnämndens beslut. Enligt påföljdsmall var "avgiften" enligt §76 hela 9750 spänn. Nä, utan möjlighet att överklaga, bara att pröjsa!

Hovtramp/Ilse - Adrian Kolgjini

Ett enda frikänannde fanns i alla fall under 2021...grattis kusken!

Lite förvånad blev man nog? Måldomare Mats Kvint och då nykläckta domarbasen Johnny Staf tvingades backa från beslut 2021-06-28. 

Adrian Kolgjini dömdes till böter för att inte ha hålt rakt spår på upplopp. Uttagningslopp StoSprintern, förstapris 700 000 kr. Bötesbelopp enligt ST:s Påföljdsmall, 1% av halva Stosprinterns förstapris. Måldomarnämnd var enig, böter 3.500 kr (kod 208).

Adrian Kolgjini överklagade beslut och yrkade på frikännande.
Enligt ÖD:s uppfattning kan inte uteslutas att spårbytet delvis var följd av en incident med Björn Goop. Inget annat ekipage stördes och Kolgjini vann inte någon fördel, ÖD:s helhetsbedömning blev att överträdelse/spårbyte var så ringa att påföljd inte behövde utdömas.
ÖD upphävde måldomarnämndens beslut, Kolgjini frikändes.

Tävlingsreglementets 76 §, klagande erlägger avgift enligt påföljdsmall, Kolgjini fick bifall på överklagan och ÖD erinrade om att han var berättigad att återfå avgift han erlagt. Talan kunde inte föras mot ÖD:s beslut. Inte ofta ÖD är på motpartens sida, Synsam nästa för måldomarnämnden?

Måldomarnämnd Åby Travsällskap beslut 2021-05-08

Franske gästen Eric Raffin dömdes böter 15.000 kr + körförbud två dagar för felaktigt bruk av körspö (kod 401) i Paralympiatravet, Final (förstapris 1 500 000 kr.) Raffin överklagade och yrkade att påföljd upphävdes eller lindrades. ÖD med Raffins medgivande skötte ärendet genom brevväxling. Eric Raffin fransk kusk, ryttare kommer nog aldrig tillbaks till Sverige?

ÖD och Raffin tittade på måldomarnämndens övervakningsfilm, banans publikfilm och filmupptagning från Kanal 75 från loppet. 

Anmärkning: DÅ fanns film på all inclusive men inte i likvärdiga polisanmälda fall…

ÖD tog muntliga uppgifter från måldomare Magnus Sjölund och ST tog del av Raffins överklagande med yttrande genom ST:s förbundsjurist Göran Wahlman. Måldomarnämnd bedömde att Raffin hade sin ena hand över axelhöjd och drev hästen. Raffin förnekade att hans hand var över axeln i påståendet om drivning. På upploppet korrigerade Raffin hästen med körspö, han drev inte. Därtill var ekipaget så utformat att det svårligen gick att driva hästen utan att ena handen nådde över axelhöjd. Utformat? Utrustat eller utselat? Hur uttrycker de sig, kanske fel tolk...

Efter loppet studerade måldomarnämnden filmerna. Av filmupptagning från Kanal 75 i slow-motion, framgick att Raffin 120m före mål använde körspö för drivning med en hand ovanför axelhöjd. Publikfilm visade samma när film ”frystes”. På film syntes liknande men otydlig situation vid utgång sista kurvan. Hästen besiktigades efter lopp, inga märken.

Franska lånekuskar

Det fanns inte anledning till ändring, lindrigare eller allvarligare på Raffins förseelse än vad påföljdsmall föreskrev, annan påföljd än måldomarnämnd dömt kom inte i fråga. ÖD fastställde måldomarnämndens beslut

ÖVERKLAGAT BESLUT
Måldomarnämnd Hallands Travsällskap beslut 2021-01-25.
Jonas Oscarsson tilldömd böter 3.000 kr + körförbud 2021-02- 11 till 2021-03-09 för övrig felaktig drivning (kod 402) 

ÖD fastställde måldomarnämndens beslut.
I tävlingsreglemente 76§, stadgas att klagande erlägger avgift. Vid helt/delvis bifall till  återbetalas avgift. Oscarsson fick inte bifall till överklagandet och ÖD erinrade om avgift enligt påföljdsmall.
Enligt tävlingsreglemente kan inte talan föras mot ÖD:s beslut.

Måldomarnämnd gjorde bedömning att rörelserna inte hade något med manövrerandet av sidostång att göra. Det var fråga om sparkar mot hästen. Det var ingen tvekan om detta. Det gick inte att se om sparkarna träffat hästen. Enig måldomarnämnd dömde för övrig felaktig drivning.

OOps! 3000 spänn och uthängd på nätet, trots att måldomarnämnd inte kunde se om sparkar var åt hästen eller för att rätta till sidostång. Kan man få fel fast man har rätt, och om det är ord mot ord förlorar givetvis lärlingen? Bara lärlingen vet hur det var på riktigt.

Hovtramp/Ilse

Att backa med värdighet, eller utan...

Historisk amerikansk bokbild

Uppförsbacke och nedförsbacke...

Backa ut från stallbacken…

Dagens kusk Joakim Almqvist (namnbyte ex.Granlund) fick backa ut från stallbacken, hans farsa fick köra de två startanmälda hästarna på Vaggeryd idag. Nä, vet inte anledningen, kanske som sist? då kusken ströks, hotbrev redan dagen innan. Idag då?

Kanske kärleksbrev i brevlådan till travbanan från Djurrättsalliansens aktivister? I alla fall blev det kuskbyte på båda hästarna och folket på stallbacken kunde andas ut, slapp gömma ston och hundar.

Ja, jag vet att alla borde vara/är värda en ny chans? Tror nog att man måste skilja på den här ”typen” av brott, mot oskyldiga djur och lite snatterier på ICA eller slagsmål på krogen. Känner inte en enda häst som vill bli ”påsatt” sexuellt utnyttjad, har svårt att tro att rehab tar mindre än några månader, om läggningen över huvud taget går att utrota. Sorry.

 

Hovtramp/Ilse - Ulf Ohlsson

Sveriges mesta lånekusk backar!

Ulf Ohlsson blev historisk när han blev Champion på tio travbanor samma år! 2021 blev det 34.681.983 kronor intravat med lånehästar. Men mycket ville ha mer? Sveriges mesta lånekusk backade, till slut. Ohlsson 58 år ung kuskar runt landets travbanor, dyker upp när det vankas större lopp och mer sällan på breddloppsdagar. Vinner Allsvenska kuskligan nästan jämt, kör mest lopp av alla kuskar i landet.

Tidigare ”lånekuskupplopp” i travpress&media var Ohlsson en av initiativtagarna, enligt kollegan Jeppson. Ramaskriet från landets hästägare måste ha överröstat ivern att tjäna mera pengar. Ohlsson kör normalt onödigt mycket V75-lopp, nästan i vartenda ett och varenda gång. Vinner han ett lopp med prispengar 110.000 är provisionen minst 5.500 spänn, och DUBBELT så mycket om hästen tränas av en b-tränare, amatör! Blev det något kvar till hästägaren och hästen?

Sen ska Ohlsson ha betalt för uppsittningarna i sulkyn också, allihop. Utan att värma, diskutera dagsform med tränarna (undantag fabrikstränare med många hästar.) Kör han i tio lopp blir det x250 spänn (2.500) och 300 (3000) för amatörtränade. Hyfsad dagsförtjänst? även om han inte kört in en enda krona i loppen. Dubbelt så mycket i snitt mot vanliga dödliga och tre gånger mer än de flesta hästskötare tjänar. Alltså, de som servar honom så han slipper anstränga sig mer än i själva loppet.

Hovtramp/Lasse Travgala Ulf och Elin

Åsså lite reseavdragsmil i deklarationen, fast lånekuskarna ofta samåker till travbanorna. Vad fan gnällde han om? Jaja, jag vet, han är egen företagare, kan ta vilka priser han vill. So far so good. Hur gick det då?

Tydligen blev det grus i V75-maskineriet, för på Solvalla körde Ohlsson ”bara” fyra lopp och lyckades räva åt sig en fjärdeplats som bäst. På Gävle där Ohlsson varit champion sex gånger blev det bara tre styrningar och på Romme två ynka uppsittningar.

Nu drog Ohlsson tydligen i nödbromsen? vem vill äta blodpudding varje dag. Det nya beskedet var att han slopade helt uppsittningsavgift, för A-tränare (proffs.) B-tränarna (amatörerna) får fortsätta betala 300 spänn varje gång han sitter upp i deras sulky.

Hovtramp/Lasse - hästauktion

Tänk om Ohlsson gjort tvärtom? Tänk bara tanken. Undrar just hur A-tränarna skulle ha reagerat då? Deras hästar vinner ju mest, eftersom de byter hästar i stallet som vi andra byter mössa. Dyraste hästarna på auktion hamnar sällan hos b-tränare, påhittigaste och skrupelfriaste veterinärerna servar sällan b-tränare, de har nog med att hinna runt i fabrikerna. Bästa fodret levereras till stortränarna, b-tränare och ridfolk får dela på överblivna smulor. Så hur svårt kan det vara att köra förbi en folkvagn med en Porsche?

Jaja, jag vet att många stortränare har kommit dit de varit på väg därför att de är duktiga, men senaste tid har jag dessvärre upplevt motsatsen hos två stortränare på nära håll. Vilken jäkla arrogans mot hästägare och låg kompetens i anatomi och träningsfysiologi. Skäms för helvete! Förutom dålig koll på sin egen personal med hästansvar för hästägares dyrbara hästar. Nä, det här kommer ni att få läsa om på annat håll, när ärendet är avslutat och klart.

Upp eller nedförsbacke för travsporten, det får vi vanliga dödliga besked om i morgon, tisdag 19 april 2022. Då ”kungörs” nämligen slutligt beslut i Proppen-Gate, målet från Svensk Travsports Överdomstols gemensamma beslut i ärende Propulsions tränare och ”ägare” Daniel Redén/Stall Zet. Spännande fortsättning följer, gissningsvis mest för Daniel Redén.

Hovtramp/Ilse

En kuskdress för mycket, eller kanske tre?

 

 

Dressed for success eller tre dressar för mycket?

Thomas Åhlund b-tränare från Bollnäs, född 1964, turnerar flitigt med sina tre hästar. Fairplay du Mirel (FR) plockar pengar utan att vinna ihjäl sig, Millan Töll (124/14-10-1) startar ofta och i hårt sällskap och inte att förglömma, slitvargen Vacqueyras (167/21-6-16) med 1,4 på kontot.

Som kusk tillhör Åhlund "de där som vill köra själv" sätter bara upp lånekusk om det krävs för propositionen för hästarna. Såg honom förra sommaren vid ett tillfälle där min delägda häst startade i samma lopp.

Just i det loppet blev det sju (7) omstarter och Thomas Åhlund blev kallad bonnjävel av kuskar i samma lopp som skrek – åk hem din idiot. Trevligt uppförande eller hur? Han förorsakade en omstart och åkte ut.

Hovtramp/Lasse - Dino Dollar, älskad även när han åker ut...

Min pålle skötte sig, stressar inte upp sig i onödan,  men åkte ut efter femte omstart då hästen i främre ledet (spår 2 framför 9) tvärnitade, reste sig på bakbenen i starten. Vad gör man i rygg? För att undvika att köra rätt över banans gullegris blev det vingel och tvärstopp på haser, undvikande av olycka. Den som orsakade eländet med spår 2 i främre led fick ingenting för tvärnit, blev inte ens bötfälld eller utvisad. Ibland undrar man bara vad fan det handlar om. De filmsekvenserna (omstarterna) kan användas på Wångens Domar-utbildning.

Är Thomas Åhlunds dress ett problem? Är det någon som mår illa? Bara om man har ”rätt åsikter” och är politiskt korrekt i vårt underbart demokratiska land, då mår man säkert illa.

    

Hovtramp/Lasse Sofiero ÖL     TR-Bild/Malin A - Cash Buddy - snabba cash

I samma garderob som Åhlunds kuskjacka hänger Björn Goops och Johan Untersteiners dressar, med osmaklig sponsring och allt annat än godkända enligt travsportens dressregler, om vi nu ska ha dem... Så. Thomas Åhlunds dress är varken mer upprörande eller störande än Björn Goops och Johan Untersteinars, oavsett tycke och smak.

Däremot kan dressfrågan vara befogad. Kanske är det precis som i Proppen-gate, någon i ”huset” som inte kan läsa det finstilta och har godkänt de lyckliga sponsorerna. Fråga återstår, ska en eller alla tre bort?

 

Får man ha vilken dress man vill som tränare och hästägare?

Svar nej, men tydligen ja. Reklam ska sitta på dressens fram och baksida, totalt utrymme 450 kvadratcentimeter, förbud på ärmar. Inom banans område, tävlingsbana och innerplan i samband med tävling, får aktiva inte bära reklam för spelbolag, olika spelvarianter, varumärken med anknytning till tobak, alkohol, spel, krigsindustri, politik, våld och porr...

Nu bränns det rejält, det är förbjudet att marknadsföra tobak och alkohol i alla former, men vilken handläggare på ST/Svensk travsport släppte igenom Goop och Untersteiners dressar? Svensk Travsport ska ju godkänna både dressreklam (företag) och dressutseende.

Björn Goops sponsor Sofieros ÖL säljs i alkoholstyrkor 2,25%, 2,8%, 3,5%, 4,6%, 5,2%, 5,9% respektive 7,5%. Skål!

Johan Untersteiner sponsor Cash Buddy är ett företag som lånar ut snabba cash utan säkerhet. Sms-lån, privatlån och Lyxfällan nästa? Vart tog Etik och moral vägen? Skuldränta? Jomenvisst, beror på lånestorlek. Prisexempel 25.000 med lånetid 5 år. Bunden årsränta 26,05% effektiv årsränta 29,40% i slutänden 44.955 spänn när lånet är betalt.

Tja, travbanan är säkert ett utmärkt tillfälle för Cash Buddy att hitta presumtiva kunder? Vem har inte varit pank efter sista loppet, sms-lån?

Thomas Åhlund startade två hästar V75 Gävle skärtorsdag, Milan Töll och V75-profilen Vacqueyras i sin nya, något annorlunda tävlingsdress. Var det nån som kräktes när de såg dressen? Möjligtvis nätmobben, det är ju stor skillnad mellan Åhlund, Goop och Untersteiner. Eller hur?

Hovtramp/Ilse - stallvakten letar öl och sprit...

Samma öl som ingen får bära med sig in på Solvallas område men säljs i tunnor på insidan under Elitloppshelg. Samma öl som Goop gör sponsorreklam för sen lång tid tillbaks. Hur fan tänkte man i huset?

Cash Buddy då? Är det etiskt och moraliskt riktigt att skylta med snabba cash på en kuskdress, har vi inte nog med spelnissbrukare, som gärna tar ett sms-lån när kontot är tömt, för att spela på hästar. Dubbelmoral. Minst skada gör Thomas Åhlunds dress, bara en retsticka för de som känner sig politiskt korrekta och anser att SD har brunare rötter än Sossarna. Lite historisk uppdatering skadar aldrig. Den blå blomman på dressryggen är ganska oförarglig, så länge vi har åsiktsfrihet på riktigt. Thomas Åhlund kandiderade till landstingsfullmäktige för Sverigedemokraterna i Gävleborg 2014 och har nu Sverigedemokraternas partisymbol på dressryggen. Tycker det är modigt, våga stå för sina åsikter. Det kostar. 

 

Som uppväxt under en mycket röd fana med en farsa som gick först i demonstrationstågen och var aktiv i partitoppen, blev man som unge ganska van vid att ”kärringarna” på gården tystnade när han kom där i sin rock och hatt med portfölj under armen. Hade han inte haft en så hög position på jobbet hade de nog inte ens hälsat ordentligt. De hälsade av rädsla, farsan pekade alltid med hela handen och hade pondus.

Ingen behöver vara orolig, som vuxen tar jag ingen skit, låter inte ens andra behandla någon utvald illa, byggt enbart på en politisk åsikt.   

 

Hovtramp/Lasse - Ilses hästägardress

Funderar på vad jag ska välja själv på nästa hästägardress, min är ju rent av tråkig jämfört med Åhlund, Goop och Untersteiners...

Kanske sambons företag? nä visst fan, sitter ju redan på en ryggtavla. Hur vore det att bli sponsrad av Vagisan, Viagra eller Analklåda, fast då får sponsorn pröjsa rejält! Förmodligen bättre cash än öl och sms-lån. Om man fick välja vem man ville att pryda rygg och bröst på en dress?Cancerfonden, Läkare utan gränser, kanske. Fast de behöver inte betala.

Trevlig lördag och var snälla mot varandra i onödan!

Hovtramp/Ilse

P(t)roooo...mille

 

 

 §39 i travsportens tävlingsreglemente

Berusningsmedel 39 § Ändring: Tillämpningsanvisning: Samtliga körsvenner/ryttare ska underställas alkoholtest före första lopp hen ska delta i under tävlingsdag. I ponnytrav gäller detta endast person som under kalenderår fyller minst 13 år. För yngre deltagare är alkoholtest frivillig.

 

Avstängd efter positivt drogtest

Rubriken fick förmodligen aktiva och skvallerpressens läsare att höja ögonbrynen minst ett snäpp. Va fasen, var kusken "hög"? Hade han snortat koks eller svalt uppiggande piller före tävlingarna? Riktigt så var det ju inte, men i vanlig ordning fick snaskpressens skribent fler läsare, för alla ville ju veta VEM. Bakom varje fylla ligger minst en tragedi. 

Kan bara minnas en enda gång som aktiv kusk visat positiv drogtest, och givetvis förklarade omgående att "någon" drogat honom i drinken kvällen före. Mycket möjligt. Kanske nån som tyckte ungtuppen var styv i korken när han stod där vid bardisken med sin blonda flickvän. Välkänd från media och trav-Tv. Vid uppsluppna tillställningar går det absolut inte att lämna glaset utan tillsyn, däremot borde kusken väl känt åtminstone någonting? helst avstått från krogronda kvällen före lopp. Riktiga elitidrottsmän laddar inte på krogen.

Veckans rubrik – avstängd efter positiv drogtest  luras läsarna direkt. Fel ordval, visst kan beroende av alkohol bli en ”drog” men varför inte skriva travkusk stängdes av för fylla! Nä, det säljer inte lika bra.

Johan Östres avstängning 220412-220711 är för att ha brutit mot bestämmelser angående berusningsmedel. Frågan kvarstår, var han dyngrak, full eller bara hamnade nån liten promille över gränsen? Självklart ska han inte köra lopp, bäst hade varit att sjukskriva sig eller ha en alkoholmätare hemma, knappast bra reklam för någon...

 

Har det hänt förr?

Självklart, tränare, kuskar, ryttare är bara människor med ett liv utanför travbanan. Nä, jag tar inte påverkade aktiva i försvar, men har på nära håll sett hur alkohol kan förändra logiskt tänkande.

En A-tränare blev för något år sedan avvisad från travbanan efter att ha uppträtt berusad. Då hamnar ärendet hos Svensk Travsport, även om inga lopp skulle köras av tränaren/kusken den dagen.

Minns faktiskt när en duktig montéryttare blåste ballong dagen efter fest, och hamnade på fel sida av promillegränsen. Vilket jäkla liv det blev både i press och hemma hos tränarsambon. Som inte precis själv var känd för att spotta i glaset. Det är många som lockas att fira och leva rockstjärneliv när det går ”för bra” på travbanan. Precis då omgivningen och de så kallade "vännerna" borde stötta istället för stjälpa.

Har hänt ytterligare en gång, att ryttare blåste ett ynka promillestreck för mycket, tävlingsdag efter en rolig kväll. Vid det tillfället följde jag faktiskt med ryttaren upp i domartorn, som moraliskt stöd. Ryttaren var verkligen inte full, synbart påverkad eller ens upprymd. Hade givetvis sovit för lite. Det där lilla strecket på alkoholmätaren efter sill och nubbe kvällen innan ställde till det rejält, tro mig.

Elaka, avundsjuka konkurrenter i SMRS:s dåvarande styrelse ville omgående bli av med ryttaren. Deras egna misstag, förutom inkompetens i många sammanhang var det inte många som vågade diskutera. Blev till och med ombedd att inte skriva i min månatliga montéspalt i gamla Hästsport, om ett bedrövligt lopp där person figurerat med sin tredje? avsittning till häst, i rad. Sprang ifatt mig vid stallgrind och försökte bestämma vad jag skulle skriva. Istället för att träna, så det blev mindre incidenter i loppen. En sån person gör man ofta till chef. I allt för många sammanhang slickas uppåt och sparkas nedåt. Usch!

Hovtramp/Lasse - Jos Verbeek

Vete tusan om det funnits nån enda kusk som levt upp till ryktet om playboy, diva och bråkstake mer än kusktalangen, belgaren Jos Verbeek. Skandalrubriker så fort han visat sig efter vunna storlopp. Alltid med nån yngre donna i armvecket, men vad man lätt glömmer skilja på, är att mellan lopp han kör finns ett privatliv. För press och media är ingenting heligt, tvärtom.

Ibland måste man undra hur alkohol kan förvrida huvudet på en person så fullständigt. Vid ett tillfälle bröt sig en man in vid tretiden på natten på Östersunds travbana och fortsatte upp i domartornet. Ja, full var han, en överförfriskad norrman, men hittade högtalaranläggningen gjorde han i alla fall. Grannarna till travbanan undrade givetvis vad som hände klockan tre på natten på travbanan och polis beväpnad med hund tillkallades. Ingenting blev förstört eller stulet i domarbåset – den redigt berusade norrmannen reffade högt och ljudligt ett TRAVLOPP…

   

Hovtramp/Lasse - Josefin Ivehag och Sofia Aronsson

Bettans Bar i Tylösand fick massor av gratis reklam i press, media, TV. Två licensierade trav-tjejer rök ihop och dispyten eskalerade till barstol i huvudet på den ena, enligt sportbladet. Travkusk/ryttare och A-tränare och TV-profil. Det kan man kalla fel tillfälle, många aktiva travmänniskor var på samma ställe efter stora travtävlingar i Halmstad.

Klipp -– Jag har blivit misshandlad. Först blev jag slagen med en handflata i ansiktet, jag vände mig då om och sedan fick jag en barstol rakt i huvudet. Jag blev otroligt chockad,

Klipp - Flera vittnen såg vad som hände.

– Det gick så jävla snabbt, det hände precis framför mig. Jag pratade med en kompis i kön till toaletten och såg hur hon gick i backen och hörde något glas krossas. Sedan såg jag hur tv-profilen sprang från platsen, berättade ett vittne.

I efterhand uppdagades att det som hände på Bettans Bar bara var toppen på ett isberg och inget som grott över en natt. TV-profilen fick omgående sluta i Trav-TV och händelsen avslutades i Tingsrätt. Catfight.

När unga människor får för stora skor är det bara en tidsfråga hur länge de ska orka. Prestationsångest, ett och annat misslyckande, för stora sammanhang, för lite arbetslivserfarenhet. Värst?

Travpressens paparazzistuk så fort "stjärnorna" visar sig på travbanan, varken nyttigt eller rättvist. Den tid som behövs innan lopp för att ladda psyket i lugn och ro finns knappt. Populära lånekuskar förföljs som ”rockstjärnor” av springande, hurtiga stallbacksreportrar, hästar störs i boxarna av kameramän, mickar sticks upp under näsan på både kusk och häst, inte lika ofta på tränaren som gjort jobbet (hupp!)

Hovtramp/Lasse

Vid misslyckanden i travlopp flåsar reportrar ikapp kusken på väg ut från travbanan – hur känns det? Bästa svar hittills kom från en av landets skickligaste kuskar, efter galopp i ett Elitloppsförsök – vafan tror du, jag är lycklig!

Lika illa som när en viss lånekusk tar tränarens misslyckande i smörigt försvar, på ett sätt som lämnar allt övrigt att önska. Det finns inga förmildrande omständigheter för en tränare  som startat rejält halt häst i storlopp. Inte för banveterinären heller. Usch!

Lite vettig mediaträning, kundvård och social kompetens hade inte varit fel att ha med på tränarutbildningen, släng gärna in lite repmånad för de äldre också, där etik och moral ingår. Bristvara hos alldeles för många idag, med tanke på hur berget av sönderkörda hästar växer. Usch igen!

Trevlig påsk utan pjåsk!

Hovtramp/Ilse

Smaken är som baken...

Nya spöbestämmelser från vårpremiären Bro Galopp 10 april.

Enligt nya regler får spö inte användas i drivande syfte, ryttare får bara använda spö för att avvärja olyckor. Enda skillnad mellan Sverige och Norge, i Sverige får ryttare ta med sig spö ut i alla lopp, i Norge är spö helt förbjudet. 

Spö får användas för att avvärja farlig situation. Spö får inte vinklas upp mot hästens ögon och öron, spöslag jämställs med tygelslag. Under lopp ska ryttare rida med båda händer på hästens manke och hals. Från 200m före mållinje(i hinderlöpning efter sista hindret före mållinje tills passerats) får ryttare inte skifta spö från en hand till andra, såvida inte olyckssituation föreligger. Ryttare får bara använda av Skandinavisk Galopp fastställt spö, cushion stick (vadderat spö). Spöregler (första stycket) gäller även vid träning av häst.

PA Gråberg förklarade ingående hur spö ska användas, och inte...han var inte helt nöjd med beslutet, och han om någon borde ju sitta på facit.

Nu borde Svensk Galopps hästvälfärdsavdelning få mycket mer att göra? Besök rekommenderas bakom kulisserna på Bro Galopp - oidentifierade arbetsryttare från icke skidåkande länder bultar unghästar hårt med pisk mellan öronen i "träning." Borde inte galoppanställda bosatta inom området vara medvetna om detta? Går de aldrig på promenad?

Nä, inget skitsnack, vid besök med kamera för att titta på unghästträning kallade en seriös galoppjockey avarten för idiot, det enda ord han för övrigt förstod. Men... tystnadskultur råder tydligen, vilken aktiv licensierad vill bli obekväm hos ansvarig tränare som lejt "idioterna" ...då kan det gå illa. Både papperslösa och slavarbete är förbjudet i Svärje, inventera samtliga stallars lönelistor pronto, hur svårt kan det vara?

Stalltips till SG:s nya VD - lägg dig i en buske och titta när gänget rider ut för "träningsrunda" från ett av storstallen på galoppbanan.

Einar Anderssons foto blev världsberömd tavla Salvador Dali

Forskning om spanking! 

Mirielle Melani Johansson har i examensarbetet Spödrivning isvenska travlopp veterinärmedicin SLU gjort en vetenskaplig studie i syfte att undersöka vad drivning med körspö har för effekt på travhästars prestation. Läsvärt!

På Svensk Travsports hemsida presenteras tillåtet eller inte 2022. Ordet drivning försvinner, ersätts med maning. 

”Körspöet är ett viktigt verktyg ur säkerhetssynpunkt för att kommunicera med och korrigera hästen. När körspöet används för att mana hästen ska det användas utan att kraft läggs i rörelsen. Vid bedömningar ska måldomarnämnden göra en helhetsbedömning av situationen”.

Då vet vi! Få se hur många hästar med sadel och sulky som springer utan att nån lägger spö på rumpan elelr manken. Vilka innovativa påhitt kommer ryttare och kuskar att använda istället? Nu krävs betydligt högre kompetens i domarbåsen, här duger inte längre tonnisar och ponnyfolk. Svåra avgöranden i lopp, spännande fortsättning följer...

Hovtramp/Lasse 

Kanske vinden som ställer till”

Galopperna på Jägersro i lördags skylldes i Tv-studion på hård motvind, i V75-2 gjorde halva fältet bort sig och även i inledande avdelning.

"Experten" Micke Nybrink i Trav-Tv:

– De såg ut som ett gäng nybörjare, men det är väl kanske vinden som ställer till det. Nä, tror aldrig han suttit bakom en häst, klappat kanske.

Lennart Kusken Forsgren:

– Jag vet aldrig om jag sett så här många galopper. Den här dagen är helt osannolik, ett galoppkaos.

Programledaren Per Skoglund var också förvånad över alla galopper:

– Jag har räknat till över 30 galopper totalt i dag, över 20 på V75, sa han.

Många galopper blev det under V75 dagen. För att vara exakt blev det under 12 lopp 39 galopper och 5 startförbud.

Hovtramp/Lasse - Erik Adielsson och Svante Båth

Banveterinärerna Anders Rickard och Andrea Berglund

hade fullt upp på Jägers, men borde i ärlighetens namn haft mycket bättre koll på spelfavoriten i Guld. Kanske tillfrågades skötaren efter värmning och de köpte hennes förklaring? annars får de nog ta på sig eländet själva. Bortsett från allt, kan banveterinär göra precis som de vill! Anställda av Jordbruksverket kan ställa in tävlingar om underlag är otjänligt, om det är för kallt eller om andra giltiga skäl föreligger under tävlingsdagen. 

Jägersros travbana betecknades efter varje lopp i resultatlistan som – lätt bana. Något fäste fick inte ett gäng hästar i alla fall, det slirade rejält under hovarna och smackleran stänkte.

Sämsta ”spik” för spelarna måste ha varit Very Kronos som såg ut som en ostkrok redan i värmning där Mia Båth höll hårt i tömmarna för att räta upp och undvika galopp. Inte blev det bättre till Stor-loppet (Guld) Hästen fick efteråt startförbud, det krävs friskintyg, ug/utgick galopp.

Hovtramp foto/Erik Adielsson

Förklaringar från tränare och lånekusk efter lopp gjorde ingen gladare precis. Erik Adielsson (lånekusk) kan gott och väl dra ner lite på sina omskrivningar och försvarstal, just den här hästen är alldeles för bra för att starta när han inte är i tävlingsmässigt skick! Mediaträning döljer sanning?

Svante Båth, Very kronos tränare borde haft mycket bättre koll. Storspelare gick säkert i spinn och presumtiva hästägare fick sig nog en tankeställare. Oavsett om tränare har fabriksstall med hundra hästar eller ett fåtal pållar i boxarna krävs mycket mer kompetens för start i storlopp!

En duktig entreprenör (kundfångare) och marknadsförare (underhållare) är inte detsamma som att tränaren har kompetens i anatomi eller träningsfysiologi, möjligtvis träningsfilosofi, Word...Val av veterinär (pfuii!!!) har på senare år flyttat fram positioner för ett antal travtränare. Det är inte klokt vad man kan hitta på med hästar för att få dem ohalta och utan att de känner av smärta.

Vad får man för travträningspengarna?

Hästägare lämnar inte sällan häst i träning efter att ha slickat i sig press och medias stjärndravel och upphöjning till skyarna av utvalda travtränare. Vilket fyller på i tränares stallar med hästar, personal och ansvar för hela kittet! Koll på hundra hästar varje dag? knappast. Vem kan man lita på?

Ett elakt nyligt exempel på vad man får för pengarna om man väljer ”fel” travtränare. För 20.000 spänn i månaden borde kompetens varit betydligt högre. Att starta en häst som borde legat i fosterställning i boxen, istället för att visa upp sig på travbanan. Ett ben tjockt som en huggkubbe vid lastning på gården, vad tänkte tränaren, skötaren, hästen? Sistnämnda bräcker naturligtvis ner rejält under travloppet.

Så synd. Måste ha trampat snett. Pfuiii! Fel igen. Hur står det till med den här tränarens kompetens, har han sett hästen senaste tiden? Kanske fel (för oerfaren) hästskötare, fel veterinär, nåt jävla fel var det i alla fall.

Facit: en hästägare som knappast kommer att marknadsföra tränaren, trots att han har hundra hästar i stallet. Hästägaren som bor i andra ändan av landet lämnade sin guldklimp i tränarens ansvar, efter att tidigare tränare dragit på hästen blodvite i lungorna. Och lite till.

  

Foto: hästägaren vid hämtning av hästen tre dagar efter lopp.

Hästägaren hade naturligtvis inte en aning om att nya tränaren efter tre månaders dyrbar travträning startade en trebent häst. Nu vet man. Alla grät när hästen hämtades på tränarens gård. Veterinärfakturor berättar inte bara skadans omfattning, även hur gammal skadan är, och det som tränaren borde sett minst ett par snabbjobb tidigare. Nä, försäkring gäller inte för nedbräckta senskador. Talanglös häst? Knappast! Föreslog hästägaren att ringa ”tränaren” och be om lite avdrag på senaste fakturan. Fetglöm det! Så går det till bakom kulisserna. Så välj med omsorg!

Galopppremiär på Bro Galopp

Upplösning i Silverhandicapen blev nog inte som Tarzan tänkt sig? Swinging of Venice hade just kopplat segergrepp när länge ledande Dragonfly trollade fram extra pollett i de sista sprången. 

 

Foto/Bro galopp

Tarzan travtränaren och fotografens häst i proffsträning hos Annika Sjökvist Bro galopp startade under vårpremiär. Egentligen hade han redan vunnit när olyckan var framme. Utrustad med blinkers och bara några futtiga kliv kvar, blir det tvärstopp, jockeyn tvingas växla tygelgrepp och konkurrenten smet förbi över mål. Varför då? Bara hästen vet.

  

Kameraman, stor kamera på axeln eller en hukande fotograf några meter ifrån upploppsstrid över mål skrämde den moraliska vinnaren, som blev 2:a. Surt sa räven. Jävla fotograf sa nog Tarzan?

Hovtramp/Ilse

 

 

Små mörka moln, på din himmel blå...

 

Hovtramp/Lasse - Monimaker spejar...

Armadan är på väg...

Nu kommer de! Vilka då? Utländska travtränarinvasionen som ska ha filialer i Sverige under storlopps-säsong. Inga vanliga emigranter, de som reser med fyrbenta underdjur på turistvisum.

Nä, under vintertid vill ingen komma hit, de vet ju knappt vad en brodd är, än mindre har de lust att frysa och skotta snö. Lite av välfärdsemigranter, som skördar stora framgångar i svenska travlopp när solen skiner. Seriösa och mindre seriösa på väg. Spännande motstånd, visst, men i så fall utan mattpiskare och dopning. Vi tyar inte mer! Vad säger man?

Benvenuto in Svezia?

”Vi är sporten” måste ta bättre hand om gästerna, fixa tolkar och reglementen på respektive språk. Hästfolk orkar inte uppleva en enda gul kusk eller hans lärjungar på fel ställen en gång till. Det är mycket viktigare med tolk före lopp än i vinnarcirkeln. Finns ju Google translate för bövelen.

För en gångs skull tog Tarzan upp invasionen i sin krönika, fast han behöver nog inte rädas motstånd med sina underdjur och förmodligen ändå fler på väg från andra sidan Atlanten.

Hovtramp/Lasse - arg märr

Små mörka moln, eller kanske hade gänget helt enkelt fel svenskalärare i plugget? Maken till dålig fantasi och ordförråd får man leta efter, när tipsnissar leker hästsportjournalister. Det borde snart bli ett rejält stjärnfall, vanligast förekommande ord är givetvis – stjärna.

Som ”gubben” sa – den som ingen stjärna e ska stjärnor se! Sen drog han upp sju hål i käkremmen, och det var ju inte så snällt. Hästen vann. Suck.

Rubriker hämtade i travexpressen

Stjärnans nya vapen ska ge en rosa biljett

Superstjärnan blir inte lätt att plocka

Mellostjärnans sorg

Stjärnan, här är min bästa chans på V75

Nu blir det snart stjärnfall, eller Expressen, byt skribenter så vi slipper skämmas på travsportens bekostnad. Lite kan man väl ändå kräva. 


Hovtramp/Lasse - program, var är tränaren?

Kuskststistik! Pfuii! Jag vill veta vilka tränare som startar sina hästar!

Verkar vara globalt problem på travbanorna, vad är det sekretariatens sportchefer inte fattar? Tror de att enda intresse travfolk har är landets LÅNEKUSKAR? Gör en spalt för kuskar och en för tränare i program, eller ge fan i båda!

Varje gång man vill veta om en tränare startar får man zappa in på Svensk Travsport, sen måste man försöka stava rätt efternamn på tränaren, kan du stava till kåljini, zukkanovitch eller gåccadårå? Nähä, då får du söka på häst som tränaren har, stava rätt för bövelen, tryck på tränarens namn och...se där, just den pållen du letat efter i en hel kvart ska starta! Vi är travsporten? Ursäkta mig...

Det finns hästägare och så finns det hästägare, det de senare har gemensamt kan sammanfattas i en enda mening - de går över lik för uppmärksamhet och strålkastarljus...

Tycker alla människor förtjänar en chans”

Svenske storhästägaren flyttade V75-häst till skandaltränare. Så seriöst. Då är det många även i Sverige, som borde få en andra chans, eller hur? Enda problem är att det har de redan fått! Både han som hade slangar och sprutor på hatthyllan och han som borde vart kemiskt kastrerad, körde lopp i veckan, förhoppningsvis har hemmabanan ögonen på honom, annars blir fler fyrbenta påsatta.

Årets Häst - Travgalan när det begav sig...

När det ”bara” handlar om hästägande kan vi vara övernes om att hästägaren bestämmer. Oavsett hur många/några andelar de har i hästen. Tränare får sällan bestämma rubbet, vissa hästägare lägger sig till och med i träningen, det de valt och betalar för.

Andra visar prov på extremt låg kunskap om travsport, när de tror att alla dyra auktionsinköp de gjort har gräddfil till Elitlopp. När den typen hästägare inte får tillräckligt med respons flyttas hästar till tränare som kan ”trolla” alternativt tränare som förstått var skon klämmer, och ger dem företräde i mobilen, uppmärksamhet de aldrig fick på dagis. Alltid samma sort, oavsett ursprung. Har några på lager, men de spar vi.

Hovtramp/Ilse - Öltält på Solvalla under Elitlopp

När öl blir ett "problem"

– Det är ölpriser du kan förvänta dig i stora delar av samhället i dag, särskilt i jämförelse med andra idrottsevenemang. Vi investerar dessutom överskottet tillbaka i brittisk galoppsport, sa talespersonen.

Om svar till öldrickaren är sant, kanske det är lösningen för Solvalla på Elitloppet! Oj vad prispengar det skulle rasa in! Har vid ett par tillfällen betraktat hur vakter på travbanan - mellan stallbacke och publikplats - muddrat besökares väskor, för att inget eget drickbart ska finnas i väskorna. Sen säljer man extremstora mängder ÖL i speciella öltält för dyra pengar, så det var definitivt inte hälsan eller travryktet man var rädd om! Nån som sett årsredovisningen från Elitloppets öl-siffror?

Hovtramp/Ilse - vakter kontrollerar väskor under Elitloppshelg

Överskottet från öl-försäljning i brittisk galoppsport redovisas.

Kan man tro på det? Överskott (det som blir kvar) påstår ju även ATG att de berikar trav&galoppsporten med, tro det den som vill. Här handlar det mer om vad som blir kvar. Många miljoner försvinner på vägen. Investeringar, Fonder, fast inte på rätt ställen. Stora, tomma skrytbyggen på travbanor, är det inte Silvergrisar så en tom Pinne (tidigare Kanal75-huset) ser tomt ut? Börja inte granska bortslarvade travmiljoner på felinvesteringar och fördyrade omkostnader. Då blir det kräksjuka de luxe.

Inte enbart travsport drabbas. Galoppbanor ligger i träda och den lilla sporten måste gå i vinteride ungefär som en nallebjörn i skogen. Kanske dags för revision, alternativt ”bidrag” till aktiva som inte kunnat starta på sin hemmabana (Bro Galopp.) Pengen för oplacerade hästar räcker inte till resa mellan Bro och Jägersro. Ifall att. Upphandlare med ekonomiskt sinne verkar ont om i de flesta avseenden inom trav och galoppbranschen.

I politik har ju vissa åtminstone vett att avgå, när de känner undergångsröken, ett friskhetstecken. Borde vissa i travsportens maktkorridorer göra också. Åtminstone de som mest fungerar som hyllvärmare, år efter år. Om Svensk Travsport nu ska kunna marknadsföra sig som  – Vi är sporten. Då finns det inget att skylla på längre.

Mot Jägersro och V75

Hovtramp/Ilse

 

 

 

ORKA!

 

Hur länge ska man behöva orka?

När ska alla som kämpar med vanliga, dödliga travhästar (ägare, tränare, hästskötare, uppfödare) kunna andas ut och sova lugnt inför travlopp? Vem f-n vill möta "konkurrenter"  i överljudsfart, hästar som saknar mjölksyretröskel och vinner med hela upploppet. Beundrarna står i kö, oinvigda  trycker på gillaknapp och ”ingen” aktiv är förvånad?

Utom i tränarnas omklädningsrum, eller vid skvallret och morgonfikat nästa dag på hemmabanan. Massan är dum? de tror på sagor, gillar och gratulerar. Ska man spy eller spy?

Är svenska tränare så oskyldiga som de försöker verka?

...många oförklarliga prestationer även på svenska travbanor, och en handfull tränare som kastar sten i glashus. Gör de? Ja, när de uttalar sig i press och media och spelar oskyldiga. Glöm inte att kuriren med Kobolt-säcken och franske tränaren finns namngivna på säker censurerad plats. Spännande fortsättning följer, eller inte, om inte nån släckte lampan.

Nisse från Kolmården var bland de första att skapa stora rubriker, han erkände ju åtminstone och stängdes av från travsport med Opal Vikings ca 25 mkr på kontot. Opal Viking var inte dopad, däremot tre andra hästar i stallet (anaboler.) Från 2015 har misstankar haglat som spön i backen, det såg Koboltgänget till, och är inte uppklarat än (fransk press). Norska travförbundet har kraftigare nypor än svenska mespottor, som diskuterar strikt tränaransvar under två (2) års tid och uppehåller sken av läsförståelse och att reglementet fökljs. Nä, det gör det inte.


Hovtramp/Lasse - Propulsion när det begav sig...

Om inget radikalt och reglementsenligt händer när slutligt beslut kommer 19 april från Svensk Travsport (ärende Stall Zet/Daniel Redén, Propulsion) betyder det i klartext att det är fritt fram för alla aktiva att undkomma strikt tränaransvar!

ST:s Maria Croon fick frågor i Trav-Tv:s V75-sändningar, om fakturan/skulden på 26 miljoner kronor som Stall Zet med strikt ansvarig travtränare har till Svensk Travsport (de aktivas pengar).

Fakturan skickades till stall Zet dec. 2020, när prispengar betalades ut till övriga hästägare, som flyttats upp ett pinnhål i prisskalan då Propulsions resultat ströks. Anstånd med betalning beviljades tills STAD/Överdomstol prövat fallet, sen gick anstånd ut och inkommande prispengar började kvittas hos ST/TDS. Strikt tränaransvar har alltid funnits och ska alla med licens vara medvetna om. Hästvälfärd, spelsäkerhet och tävling ska ske på lika villkor. Om ingen tar ansvar för hästen, vem ska då göra det? Finns det något alternativ till strikt tränaransvar? Nej.

Om stall Zet/Daniel Redén vägrar betala ST-faktura ska de behandlas som alla andra, eller hur. Det finns olika scenarion, använt sedan urminnes tider, även på STC:s tid. Men de verkar inte tillämpas i detta fall. Startförbud för stallets hästar? Fast då kommer det ju inte in några kvittningspengar från stall Zets starthästar. Inbjudning till Elitloppet, i år igen. Enda förmildrande omständighet är att det kan inte utdömas startförbud så länge civilrättslig process pågår. Två års väntan blev det för kollegorna (de aktiva) innan de får veta om de har något ansvar, eller inte.

Det som göms i snö kommer upp i tö?

Det finns alltid någon som vet, sett eller hört i travsporten, större är den inte. När svenska tränare är inblandade i oegentligheter tar det tid, lock läggs på hos ST? ( i alla fall hörs det ingenting) medan press och media slår knut på sig själva. Alla har bara en enda fråga – VEM? Istället för att fundera på hur många tränare som kan ha nyttjat samma preparat, tjänst/kurir. Lika villkor i travsporten, knappast.

Hovtramp foto - Ludde

Ludde (Lutfi Kolgjini) har alltid vågat säga precis vad han tycker, räds inte sitt rykte. Vem minns inte när han sa åt Fabrice Souloy att – go and fuck yourself. Tror knappast ST använt Code of Conduct i hans fall, under alla år han varit aktiv. Det hade säkert inte ändrat på någonting. Skrapa med foten inför ”överheten” har han aldrig gjort. Tänk bara tanken om Ludde hade varit representant för TR/travtränarna i ST:s styrelse, Bingo! Nu för tiden har han dessutom råd att ”säga upp” hästar ägda av ”fel” hästägare. En avundsvärd position.

 


Hovtramp foto - Fabrice Souloy

Souloy igen!

I Norge är travförbundet och veterinärstaben inte lika mesiga eller tystlåtna. De gillrade till och med en fälla i koboltfallet, ser allvarligt på aktiva som inte släpper in utsända vid ”oväntade besök.” Här ryker licens utan att ärendet blir en roman, träningslistor lusläses och målvakt för skurken sätts i utvisningsbåset direkt! Seriösa aktiva belönas med att slippa båda två. Åtminstone ett tag, så länge de omfattas av reglementet.

I Norge stänger man alltså av både fuskare och djurplågare (mattpiskare) de får helt enkelt inte vara med och leka. I Sverige får man tillbaks körlicens efter att ha satt på (våldtagit) både häst och hund, filmat och lagt upp på nätet. Så chickt. Här bjuder vi även in skurkar till Elitlopp och beviljar tillstånd för sommarfilial, under bästa tävlingsperiod med flest penningstinna lopp. Nä, det är ingen förmildrande omständighet att tränare/kusk har ”andra” traditioner, värderingar? när det handlar om hästar (djur) i sitt eget hemland. Den kulturkrocken ska vi väl inte ha!

Dags att dra huvan? Ja, har sett eländet bakom kulisserna i diverse travländer. Höll till och med på att flytta till Italien, med häst. Nä, de har v(ä)rkligen inte samma värderingar som de flesta svenskar.

Stackars oskyldiga hästar.

 

Välj lopp till hästen med omsorg, annars blir det bara 1500 eller 2500 spänn, på grund av oseriösa deltagare i samma lopp. Pfuiii!

Trevlig torsdag! Hovtramp/Ilse

Den som inte syns finns inte...

 

 

De aktivas skara i trav och montésport gör inget större väsen av sig. För vem vill bli obekväm, mycket bättre att vara tyst. Utom på Facebook.

Veckans ”brott” handlar om det som borde hänt för länge sen.
Inte som i Kalla Fakta och Uppdrag Granskning, mer som Efterlyst. Det handlar kanske om inkompetens eller handlingsförlamning?

  

TR/travtränarnas Riksförbund och SMR/Svensk Monte Riksorganisation vittnar om halvslumrande budbärare som företräder aktivas ärenden. Intresse, förhandlingsteknik och retorik? Medlemsorganisationer som bevisligen inte fått gehör för aktivas önskemål.

Travtränarnas Riksförbund efterlyser representant i Svensk Travsports styrelse. En travtränar representant är ju facit till hela travsportens behov och regeländringar. Ett måste. Hur kan sittande styrelse negligera en hel yrkesgrupp utan straff? Här behövs en stark person med pondus. Förmodligen inte någon i nuvarande styrelse, som haft chansen att förhandla i åtskilliga år.

Travtränarnas kunder representerar uppfödare, hästägare och hästskötare, men har ingen stol att sitta på när det ska upphandlas, förhandlas eller beslutas. Man tar sig för pannan. Vet dessa  styrelsemedlemmar vem som travar ihop deras lön och vilka de är beroende av? Spelarna? Fast måste de inte ha något att spela på? Tror knappast dessa sportchefer staplade på varandra skulle behövas, om hästar byttes ut mot sniglar, dromedarer eller animerade hästar.

A-tränarnas Riksförbund/TR har i åratal bedrivit ovillig ”kundservice”. Som jur.ombud för olycksdrabbade (de som inte har råd med ST/Svensk Travsports juristpartners Lindorff och Skarp) och behöver hjälp att hitta rätt ”blanketter” och överklaga beslut från försäkringsbolag. Pfuii, inte bara en drabbad. ST:s juristpartners kan knappt stava till arvoden under 50 tusen, vem har råd med det?

Då kanske man borde slippa bli kallad kärringjävel när man jobbar Pro Bono (gratis) och hjälper olycksdrabbade som ST/TR inte "orkat" hjälpa. Suck. Äntligen har kompetens köpts in till TR, visserligen många år för sent, men välkommen att visa övriga hur man gräver, Lars Dahlgren. Vilket lyft. Borde vara rätt man att sitta med på beslut för TR:s och de aktivas räkning i Silvergrisen. Ljuset i tunneln.

TR nominerade själva Ordföranden Jan Halberg till valberedningen men han fanns inte med när förslaget presenterades. Vad gör man då? Ställer till ett helvete naturligtvis, slipsnissar och styrelseproffs ska väl inte kunna bestämma oavkortat om landets proffstränare. Vilkas ärende går styrelsen i svensk travsport? Tror knappast att de skulle ha något att fakturera utan travtränarkåren. Fast då hittade de väl på något annat förstås. Hästsportens Hus är gigantisk och ”staben” är väl uppe i ca 400 stycken med sina skalbolag som allihop ska ha lön.


Hur SMR ska kunna fortsätta att driva något som egentligen inte finns utom på travbanorna, är många som undrar. Nä, man kan inte cykla utan cykel eller sitta nöjd när det mesta ebbat ut eller lagts ner. Sociala nätverk med aktiva innebär mycket mer och fler än en handfull nöjda i en klubb för inbördes beundran.

Totospel på Monté (premiär) infördes Lindesberg 5 juni 2004, norska Liv Pedersen och J.R Bonanza vann, 2.140m 1.16,2. Hovtramp var där men såg inte så värst många från press och media. Hade trott att det skulle bli trångt, men vi var nästan ensamma på plats.

Hovtramp/Lasse - historisk målgång Lindesberg

SMR/Svensk Monté Riksorganisation bildades först 2010, sex år efter totopremiär, del av BAS-organisation i Hästsportens Hus. Premiär för monté V75 kom 2017 (Monté SM på Åby.)  Monté-Eliten under Elitloppshelg på Solvalla, Åby Stora Montépris, Åby Nordic Monté Trophy och Olympia-Monté Åby berättar väl i klartext vilken travbana som satsat mest på monté. Övriga 36 travbanor då?

Monte’ har sedan inträdet i Svensk Travsport och bildandet av SMR mest handlat om brister och oförmåga att tänka utanför boxen, med för få aktörer. 2010 - 2019 dalade ryttarskaran från 668 till 198. Suck.Fystest (införd 1/11 2017) av sportiga monte’styrelsen och har äntligen tagits bort och ersatts av ridprov. Kanske hopblandning med besök på galoppbanan, alternativt för många egna avramlingar i lopp - davs i resultatlistan - diskad, avsutten.

Ryttare kan givetvis springa vid behov, men utformning av fystestet fick många ryttare att lämna in licens, precis som avsaknad av tidigare social gemenskap som raserats till obefintlig. Ett osynligt intresse från ST att övervaka SMR:s handlingskraft och marknadsföring har bidragit rejält. Anskrämlig behandling av en sportdisciplin som knappt uppmärksammats utanför kontorsfönstret på SMR.

Att bredda intresse för monté görs inte hos redan initierade, de är ju redan med på tåget! Presumtiva kunder och fler ryttare hittas utanför travbanorna, alternativt uppgradera utbildning i travskolorna. Där saknas ofta handledare med kompetens och erfarenhet. Rida kan många, men resten? Nödvändiga ingredienser och baskunskaper som SMR skulle vaktat bättre på under alla år de suttit nöjda. Träning, träning och träning, arrangerad varje vecka på travbanan av de som har lön.

lånad bild

Skulle galoppryttare haft samma uteblivna möjligheter att öva och träna hade ambulanserna stått uppradade på Bro galopp varenda tävlingsdag. Att stå vid ett mässbord och dela ut ”lappar” fångar inte mångas intresse, gör man dessutom allt det som betraktas som roligt själv, jobbar man mot en strikt undergångsstatistik.

Travskolor får bidrag för varje ny licenstagare, när det gäller monté saknas mycket på många håll. För att lära ut något måste man ha både kompetens och erfarenhet. Har sett ett antal fåfänga, ibland helt oacceptabla försök till träning och licenstagning, betalda av kursdeltagare. Handledarens praktiska kompetens, mentala ryttarfeedback och pedagogiska ådra saknades.Tråkigt men sant. 

Värsta scenariot hittills? 

Mindre travbana där licensansvarig nu tackolov har ”slutat”. Duktig kusk med lång ridvana från proffs-stall ville komplettera med montélicens, då ryttare saknades på travbanan och hästar erbjöds. Ett antal (inte full pott) licenslopp genomfördes, bara teori och fystest (löpning) återstod. Sportchefen bestämde tid med ryttaren för fystestens springuppvisning, Ryttare infann sig utsatt tid. Travbanan var då mörklagd, inga strålkastare tändes! Flåsandet hördes från bortre lång, ryttaren fick klocka sig själv, sprang med blodsmak i mun för att klara tid. Satan, trillade omkull, skrapade upp knä i mörkret, reste sig med blod rinnande och sprang i mål med klockan i hand. Just in time!

Men vart fan hade sportchefen tagit vägen? Nä, det blev ingen omplåstring trots avklarat styrkeprov. Sportchef försvunnen, sekreteriat med sjukvårdslåda låst, i släckta stallar hördes bara hötuggande. Jodå, ryttaren fick sin licens, travbanan sitt bidrag och ryttaren red ett antal lopp med framgång. Nä, så får det definitivt inte gå till. Har det hänt? Bevis? Ryttaren och sjukhuskvittot för omplåstring av knä samma kväll.

Hovtramp/Lasse - så här ska monté se ut...

Åtskilliga travskolor behöver uppgraderas. En handfull måste bli mycket bättre på att köpa in kompetens, om de nu ska bedriva licensutbildnng. Handledare som kan sålla agnar från vetet och begriper vad kundservice och monté handlar om. Man måste förstå vad som händer när man släpper lös 500kg på travbanan, vilka krav som måste uppfyllas innan licenser delas ut. Bespar er bilder från arkivet montélicenslopp diverse travbanor, det är ju definitivt inte ”ryttarnas” fel. De är ju faktiskt bara kunder, som dessutom har betalt för något de inte fick.

Trevlig tisdag! Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bjuda in med armbågen och svågerpolitik

 

Hovtramp/Ilse - ska man skratta eller gråta?

Vilka är det egentligen som går våra ärenden i trav och galoppsporten? Är det någon aktiv som bryr sig? Hur fungerar det? Sitter rätt folk på stolarna i styrelserummen, om inte måste det ju bero på något, eller hur?

Medlemsorganisationer, Styrelser och klubbverksamhet i all ära, men när seriösa, kompetenta människor startar verksamhet utan att sno åt sig en enda krona, blir de inte sällan överkörda och bortkörda. Det som såtts i svett och möda skördas av näringsmoguler och i sämsta fall uppviglerskor och intrigmakare, som får en handfull beundrare med sig på tåget.

Och vad händer sen? Ingenting och ingenting. I trav, monte’ och galoppstyrelser trängs styrelseproffs, som ”röstats” in av valberedning med inte sällan sittande galjonsfigurer, som vill sola sig i glansen och ta del av ”nätverket.” Vilket knappast gynnar de aktiva, fotfolket, gräsrötterna, som svettas ihop arvoden åt styrelseproffs och svansen.

 

Foto: lånad bild

Svensk Galopps styrelse tar priset? Pärlbandet av VD:n och Ordföranden som "lämnat" börjar bli ett skämt. Finns inga seriösa, kompetenta och insatta galoppmänniskor kvar?

Galoppens Bo Gillberg delade med sig av egna åsikter i en ”blogg” med påhopp på namngivna personer. Jodå, det fanns brist på Code of Conduct. Såvida inte värdegrundsarbetet också är ett spel för gallerierna. Halleluja, hur ska det sluta, kanske i Överdomstolen?

Svensk Galopps styrelse: Anders Lilius, Åsa Edvardsson, Roland Johansson, Jan Ohlsson och Anders Östberg.

Suck, vilka är då alla dessa VD:n som bara galopperat förbi, varför slutar de? Avsked på grått papper? Gjort egna affärer, nyttjat egna kontakter vid upphandlingar? Inblandade vet svaret. Senaste tillskott i Svensk Galopp som Bo Gillberg (blogglänk) verkar ha ett ont öga till: Anders Lilius.

Nä, jag har inte träffat honom. Solvallas VD kutade jag däremot förbi häromdagen, han hade inte ens tid att heja, fast det gör inget.

Anders Lilius (66år) är senaste tillskott Svensk Galopp. CV:t är så proppmätt på rika befattningar att man undrar hur karln hunnit med. Parallellt med VD-jobb finns rådgivningsföretag som hanterar rättigheter inom idrott. Så lämpligt. Då kan han ju börja med Licenskommittén. Sitter även nöjd i ett antal styrelser i hotell och restaurangbranschen, ett styrelseproffs. Jag letar efter hästar, fullblod och lite jord under naglarna i den digra akten, men nää, hittar inga. Hopaps jag har fel. Så synd.

Tidigare VD Jan Ohlsson lämnade sin tjänst som tf. VD för Svensk Galopp i augusti 2021. Trivdes inte han heller på VD-stolen? Det är ju så himla fint och flashigt på Bro Galopp, vem skulle inte vilja sitta där med utsikt över tracken. Han svarade själv på varför han inte ville fortsätta... 

– Företrädare för ett av våra sällskap har visat prov på en värdegrund som jag inte delar. Därför lämnar jag som tf. vd för Svensk Galopp AB, men kvarstår som ordinarie styrelseledamot.

Vilken soppa!

21 dec. 2020 Styrelsen för Svensk Galopp utsåg Lill Gusén Hammar till ny VD för Svensk Galopp AB. Lill tillträdde den 1 februari 2021.

17 maj 2021 Svensk Galopps VD Lill Gusén Hammar avslutade sin tjänst. Tillförordnad VD blev då Jan Ohlsson. Men…hon hann ju knappt värma upp stolen! Helena Gärtner blev t.f administrativ chef, Jan Ohlsson t.f VD.


I samråd med styrelsen avslutas min tjänst som VD för Svensk Galopp.

Det har varit en kort men spännande och intressant tid. Det finns ett stort engagemang och vilja inom sporten och jag vill tacka alla som bidragit i mitt arbete. Jag tror på en positiv framtid för Svensk Galopp men just nu står sporten inför ett antal utmaningar både på kort och lång sikt.

Jag känner att jag inte är rätt person att driva dessa frågor och väljer därför att lämna min tjänst. Jag avslutar även mitt uppdrag som styrelseledamot i Svensk Galopp. Med tillönskan om en positiv utveckling för vår sport.

16 januari 2018 Styrelsen i Svensk Galopp bestämde efter en lång rekryteringsprocess att Fredrik Reuterskiöld blev VD, en av landets mest framgångsrika proffstränare, välkänd profil inom svensk galoppsport.

3 feb. 2021 En av Sveriges framgångsrikaste galopptränare gjorde comeback. För tre år sedan lämnade Fredrik Reuterskiöld in sin galopptränarlicens och blev VD för Svensk Galopp AB. I somras lämnade han VD-uppdrag, är tillbaka som tränare på Jägersro Galopp.

 

Hovtramp/Ilse - gubbmaffia i vinnarcirkeln på Solvalla travbana

Hur ser det ut i travsportens korridorer, är det lika illa där? Valberedningens förslag till ny styrelse blev ett ramaskri i aktivas skara. TR/Travtränarnas Riksförbund tog bladet från munnen och röt för en gångs skull till ordentligt. Äntligen kanske man ska tillägga. Här har det saknats handlingskraft och förmåga under ett långt antal år. Konstateras kan, att de inte ens lyckats få in en representant för de aktiva (travtränarna) i Svensk Travsports styrelse. Man tar sig för pannan.


VALBEREDNINGENS FÖRSLAG TILL NY STYRELSE I SVENSK TRAVSPORT

Anders Källström, 63, ordförande, (omval, nyval som ordförande)

Kerstin Peterson-Brodda, 70, vice ordförande

Remy Nilson, 72 (omval)

Saila Quicklund, 60 (omval)

Anders Jonsson, 63 

Marie Dellhag, 51

Marita Arvidsson, 50

Mikael Melefors, 52

Hanna Norring, 28

Vilka är de föreslagna representanterna? Har vi sett dem på nån stallbacke? Är det någon av dem som kan skilja på gamasch och ganash? Ja, faktiskt, ett par stycken, men bara två har ”hästar hemma” och är aktiva i travsport.

Anders Källström, VD. Bakgrund som koncernchef för Lantbrukarnas Riksförbund, VD för Allehanda Media Ångermanland, Ordförande i MODO Hockey och nu ska det gnäggas i Silvergrisen.

Kerstin Peterson Brodda har lång hästbakgrund och mängder av styrelseuppdrag.

Hovtramp -Hästsportens Hus, ingen platsbrist där...

Remy Nilson med bakgrund från Expressen och många år som ATG-chef har gediget intresse för travsport och vågar säkert både tycka och peka med hela handen. Har egna uppdrag som mentor i större sammanhang, men är van att ha många bollar i luften. Kom ofta klampande och ryckte upp dörren med ett brak på Einars Pressbild, när han inte var nöjd. Hoppas han sätter fart på församlingen.

Saila Birgitta Quicklund, politiker (M) riksdagsledamot sen 2010, jobbar som konsult, har varit Vård-Omsorgschef i Bräcke Kommun, ledamot i både Socialförsäkringsutskottet och Socialutskottet, sitter i Kulturutskottet. Ja, det finns mycket kulturhistoria i travsporten...

Hovtramp/Lasse 

Anders Jonsson, journalist som bevakat och analyserat svensk inrikespolitik sen 1981, driver hästgård med 25-30 hästar, föder upp travhästar och är amatörtränare och Ordförande i Dalarnas Travsällskap. Då borde han veta att prispengarna inte räcker och att propositionerna över lag är åt helvete, både geografiskt och efter indelningar i lopp.

Marie Thelander Dellhag är VD vid MKB, har ingen susning om varför hon sitter i den här gruppen, hoppas hon gillar hästar…

Marita Arvidsson B-tränare Årjäng VD Travmuseet, många år i Sleipner. Skönt med åtminstone en representant som vet vad det handlar om.

Mikael Melfors Styrelseproffs.

Hanna Norring projektledare på TR Media

Foto: Hovtramp/Lasse 

Jaha, då vet vi vilka som företräder oss vanliga dödliga i trav och galoppsvängen. Hade Styrelserummet i Silvergrisen varit fullt av ledamöter som Jörgen Westholm, Lutfi Kolgjini, Thomas Uhrberg och några till, hade man kunnat skippa långbänk i förhandlingsrummet, solförmörkelse i dokumentarkiven och fått aktiva att tro på en framtid på travbanan. Men nu sitter de ju inte där, och hade nog aldrig kunnat kommit dit heller. Erik Adielsson hade under en period två stolar samtidigt, ATG och ST, men var trots detta inte särskilt pådrivande, ungefär lika transparant som i Trav-Tv.

Hovtramp/Ilse - besvärlig häst att handskas med...

I galoppsammanhang behöver det rensas luft, städas i licenskommittén och hittas tillbaks till människor som brinner för sporten, inte skor sig på andras bekostnad och överutnyttjar sina befattningar, för att sedan kliva ut bakvägen. Galopp är en fantastisk upplevelse på plats och med bättre framförhållning på Bro Park hade många misstag kunnat undvikas.

Både trav och galoppsporten är värda ett mycket bättre öde än det som serveras i nutid. Finns det något att titta på så kommer publiken tillbaks, breddsport måste underhållas underifrån, med rätt folk på rätt plats. Inte gembärare och nickedockor. Det går inte lika bra utan social sammanhållning och öppna dörrar.

Ska det vara så jäkla svårt att fatta!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

Storebror ser dig!

 

Svensk Travsport bestämde tidigt att lördagens Guld-hästar skulle sova i ett övervakningsstall på Solvalla, en travtävling med övernattning.

Att sova borta inför tävling kan vara vinst eller förlust, för hästen.

En travtränare fick förhoppningarna grusade redan när påbudet kom, hans (tre) hingstar har alla box i varsin ände hemma på gården, vid start på samma travbana transport i olika transporter. Hingstar på riktigt. 

Hur gick det för dessa tre Guldklimpar i Final-loppet då?

Två oplacerade, en tredjeplats när det äntligen var dags att skörda i Guld-Final C Th Ericssons Memorial med täcke, krans med 300 i förstapris.

 

Hovtramp/Ilse - Who´s Who fick också sova borta....

Det blev säkert inte ett dugg bättre av att det var vår i luften, brunstpip från ston slapp de åtminstone i stallet, åtta hingstar och fyra valacker delade stall under natten. Vad som hände i hingstboxarna törs man inte ens tänka på. Klättrade de på väggarna eller sparkade sig trötta? allt kan hända med så många konkurrenter om samma revir.

 

Hovtramp/Ilse - gamla stallbacken från 1927

Solvalla tömde för ett par år sedan tränarnas stallar, blev det för dyrt att renovera? Äldre stall hade inte EU-anpassade mått, ventilation och luftintag höll inte måttet, men är långt ifrån oanvändbara. Ett enda stall med verksamhet finns på travbanan idag,Travskolans stall. Övriga stall är Solvallatränarnas tävlingsstall, för gästande hästar finns ett antal gäststallar av skiftande facilitet. Undrar hur övriga landets travbanors stallar, på sina håll riktigt risiga, har klarat sig från EU-stängning?

 

Hovtramp/Ilse - vakt

Stallet som användes i Svensk Travsports regi under lördagen ligger precis innanför grindarna till stallbacken, en länga med stall där ventilation och utrymme inte hamnar på stjärnskalan precis, oavsett årstid. Vintertid står ”vattenångan” tät som vid Lutzendimman, kyla ben efter lopp kan man fetglömma, allt för många hästar ska duscha. Nä, någon frisk luft, lugn och ro går inte att uppleva i den stalllängan, såvida inte hästen liknar tjuren Ferdinand och skiter i allt runt omkring.

Vägrar att stå där, fast vid Finaldags och övervakning går det ju inte att vägra. Är glad att övervakning sker, men bygg ett övervakningsstall som fungerar, det här är ju ingen engångsföreteelse. Hälsade nyligen på en god vän från landsorten i just det stallet under tävling, ett nervigt sto som hade behövt mycket mer lugn och ro. Dessutom blev det box närmast duschen. Redan innan start var täcket genomblött! Det fanns inget sätt att slippa bli blöt i den boxen. Ja, det var svinkallt ute.

Har stått med familjen i samma stall med klättrande hingst i sin bästa ålder, brölade som en tjur med filt över gallret fastsatt med klämmor. Filten? blev småsmulor, han skulle se och höra allt som hände. För vissa hästar kan det vara katastrof att övernatta, en presumtiv Final-vinnare kan förvandlas till en trist typ som liknar nån som sovit i torktumlaren.

Hovtramp/Ilse - övervakningsstall Solvalla

Avundas knappast tränaren som hade tre hingstar i Finalen, han som dessutom anpassar sina travresor för att kunna åka samma dag till tävlingar. När övervakningsstall tas i bruk finns det givetvis anledning, var så säker. Tror inte att allt som sker redovisas, kanske om det är nån liten amatör eller oseriös stortränare man vill bli av med på studs. Självklart ska vi ha ett övervakningsstall, men Solvallas gäststall håller inte måttet! Bygg om eller nytt, gör om och gör rätt, då kan vi ha övervakningsstall varenda tävlingsdag.

Övervakningsstall – detention barn - behövs. Alla som kämpar i det tysta och agerar seriöst ska inte ens riskera att behöva möta travtränares hästar som slangats samma morgon innan de åkte. Det är bara ett fungerande stall som saknas. Måste ju vara en fjärt i världsrymden för ATG/ST, eller måste de söka EU-pengar? Och låt för bövelen ingen gembärare designa stallet, då blir det som i Svensk Travsports styrelse. Ett övervakningsstall kräver betydligt mer än några boxar i en länga...

 

Tarzan Stefan Melander tyckte i sin senaste Expressen krönika att han ville se bevis för att övervakningsstall i Sverige behövs, så inte ST enbart jagar spöken. Det kommer inte att hända, men var så säker på att det finns bevis. Har ett par analyser i lådan som ingen skulle bli glad av.

Den kurir som försörjt kunder i travsporten med Kobolt, han finns på riktigt, han är inget spöke. Inte den han hämtade godsakerna hos heller, han har haft ett antal polisbesök hemma och figurerat i fransk press utan namn.

Hovtramp/Ilse - Mack Lobell sista veckan i livet på Menhammar.

Redan när Mack Lobell tävlade i Sverige för Goya (Magnusson) var det stort pådrag med eget stall och vakt utanför stalldörren. Inget konstigt eller onödigt när det handlar om spel, så länge det finns oseriösa aktiva. Genom sig själv känner man andra, eller hur? Nä, mig lurar dom inte, den information som trillar in från goda vänner i Frankrike, USA och våra grannländer är inget för söndagsskolan

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

Är det fult att ljuga?

 

.

Svar: nä! det beslut som alla väntar på är nästan spelbart.

Första frågan borde vara, hur kunde det hända?

Så var det då äntligen över. Tänker varken analysera eller dissekera ”rättegången” mot Daniel Reden och Stall Zet/Ågerup inför skranket, det gör SulkySport som var på plats bättre, utan ett enda stavfel eller irrelevanta påpekanden. Trott o Sports ljudupptagningar finns också, lyssna om ni orkar.

Men...det finns lite annat att peka på, som upptagit onödig tid under två år. Onödigt lidande, dålig reklam för travsport, från början till slut,

När det egentligen var så enkelt, bara att läsa innantill.
Reglementet är byggt på strikt tränaransvar. Allt annat är rent förkastligt, håller med ST:s jurist Göran Walman. Hur man än tycker och beslutar bildar Överdomstolens beslut prejudikat för kommande fall.
Nervsnittning är förbjuden i Sverige, punkt!

Bestående men och biverkningar:
Helt onödiga sittningar två hela dagar, som engagerat vartenda nättroll.
Den skam ärendet förmörkat svensk travsport med, nått ända fram till Vita Huset! Förtroendet för Svensk Travsport som luckrats upp, motpartens lögn och slarv, förutom avsaknad av insikt om eget tränaransvar, så får ingen med licens agera. Nä, böter kommer förmodligen inte att hjälpa ett enda dugg.

Veterinär Patty Hogan, varför flög hon inte genast till Silvergrisen?

Veterinär Patty Hogan (hemsida foto)

Under förhandlingen gjordes regelrätta påhopp mot den veterinär som utfört nervsnittningen på Propulsion. Advokat Jesper Arvenberg upprepade ett par gånger  - ”Hon svarar inte på mail” Hur tänkte man?

Intyget finns, är redan skrivet, liksom hemgångsrekommendationer.

Skulle veterinärskan lägga ifrån sig skalpellen och resa till Sverige från sin egen fullbokade klinik? bara för att intyga att hon utfört ingreppet, det STÅR ju att läsa innantill! Vem skulle betalt resan, Svensk Travsport? Daniel Redén/Ågerup? Kvittas på TDS?

Tidigare ”beslut” 2021 september som ej hörsammades och fullföljdes.

 

Foto: Lasse/Hovtramp - Propulsion

More than a vet...hemsida veterinär Patty Hogan

Dr. Patty Hogan@HoganEquine Equine Surgeon

Patty Hogan har sin egen klinik i New Yersey, mitt i smeten, där det mesta kan utföras vid behov, och utförs. Gör gärna ett besök, intressant.

 

29 okt. 2020

Breaking News: Sweden's @SvenskTravsport has ruled that Elitloppet winner Propulsion will be disqualified from all starts since he arrived in Sweden in 2015 and his owner Stall Zet (Brixton Medical AB) will have to return purse money earned in that country. More details later.

Twitter: Dr. Patty Hogan@HoganEquine

This is a ridiculous and shameful ruling that wrongfully penalizes a great horse and connections for an honest mistake.Everything was done by-the-book in USA and this ruling is covering for the much larger,IGNORANT mistake of @SvenskTravsport NOT reading their own paperwork!

Stall Zet har köpt många fyrfotingar från Tony Alagna, tränare med stora framgångar, passgångare och travare. Alagna fick lite ofrivillig semester efter att ha använt ett preparat som inte ens är tillåtet i USA.. Hoppsan!

Gabapentin, humanläkemedel som används vid behandling av epilepsi och nervsmärtor, enligt Fass (Farmaceutiska Specialiteter i Sverige)Kan ju knappast ha kommit med fodret...

Hovtramp/Foto - Travgalan 2019 Redén via länk, Årets Häst Propulsion

Bakgrundsfakta:

Propulsion, född 18 april 2011 på Bluestone Farms i Pennington, New Jersey, då under namnet Deyrolle, köptes som tvååring på hästauktion i Lexington, Kentucky 2013, för 250 000 dollar och bytte namn till Propulsion. Tränades 2014–2015 av Tony Alagna, och kördes av Mike Lachance eller Tim Tetrick. Höst 2015 import till Sverige, tränad fram till 2020 av Redén, körd i lopp av Örjan Kihlström, ”Årets Häst” 2019 vid Travgalan.

Kvallopp på The Red Mile 12 sept. 2013, bara två år gammal, debut 10 maj 2014 Meadowlands, kusk Mike Lachance, blev femma. I Nordamerika kördes han av Lachance eller Tim Tetrick, tävlade större delen av 2015 i Nordamerika.14 september 2015 importerad till Sverige av sin ägare och nye tränare Daniel Redén. Resten vet vi!

Foto: Lasse/Hovtramp

Efter praktsmällen i Sverige 2020 meddelade Daniel Redén i ett pressmeddelande att Propulsion stallas upp som avelshingst på Deo Volente Farms, New Jersey. Hingsten har redan ett antal svenska avkommor, eftersom hästägare och uppfödare handlade i god tro innan avelstillståndet drogs in. Fler avkommor är på väg, svenska ston tar semester utolands, fyller på med Proppen-sperma och återkommer för att föla i Sverige. Svenskt registrerat sto föder svenskt föl, eller hur?

Allt är möjligt, frågan om är hur länge?

Hovtramp/Ilse
 

 

 

 

 

Större än störst

 

Större än störst i hästsporten, måste väl ändå nyliga dopingrazzian i Frankrike (Spanien och Italien) vara? 

(Källa: Le Trot/France Galop)

Efter USA-dopinghärvan som med hjälp av FBI kunde städa upp i trav och galoppsporten har nu ett års grävjobb i diverse nätverk gett resultat främst i Frankrike, men även Italien och Spanien. Största tillslag någonsin i Frankrike.

Förutom doping och försäljning av förbjudna dopingprodukter har även spel i vissa lopp granskats. I härvan finns tränare, kuskar, ryttare, farmaceuter och veterinärer inblandade. I Frankrike gör man saker ordentligt, tillslag gjordes med hjälp av 80 ! poliser, som slog in dörrarna i Bretagne, Normandie och sydöstra Frankrike.

I skurkhärvans 25-talet personer finns travtränaren Yannick Alain Briand och Junior Guelpa, samt galopptränare David Cottin. Guelpa som tidigare gästat Sverige med Bahia Quesnot under Elitloppsmeeting, två gånger, hupp! David Cottin är mest känd från Cheltenham-Festivalens välbesökta evanemang, 2020 tränade och vann Cottin med hästen Easyland. I härvan ingår även ”hästfolk” från Spanien och Italien.

Spansk travsport är inte speciellt stor (Mallorca) och har tidigare bara haft en enda (känd) dopingrubrik, 2016 när Trebol (med 43 raka segrar!) startade i Grand Criterium de Vitesse och dopingprov visade förekomst av morfin och *Oripavin. Franska travförbundet konstaterade senare att substanserna funnits i Trebols foder och kunde inte utesluta att fodret förorenats, enligt dom. Tränaren Gabriel Angel Pou Pou fick därför inget straff. Trebol blev diskvalificerad i Grand Cirterium de Vitesse, men startförbud upphävdes.

* Oripavin, naturligt förekommande opiat med betydande likheter morfin i fråga om smärtlindring och beroenderisk. Oripavin har förhållandevis liten intervall mellan smärtlindrande effekt och allvarlig förgiftning, används därför ej i sjukvård. OJDÅ!

France Galop och Le Trot delar på ansvar att säkerställa hästkapplöpningar och följer med största uppmärksamhet pågående utredningar som offentliggörs, misstankar om dopning. De fördömer med bestämdhet alla de manipulationer som hittills kunnat avslöjas.
Samtidigt hyllas effektiviteten hos Centrala kapplöpnings- och speltjänsten (SCCJ) vid rättspolisen, i förundersökningsarbetet som ledde till avslöjanden, där resurserna från National Federation of Horse Racing rekvirerades. Prio 1 för hästkapplöpningssektorn i Frankrike, är kampen mot dopning, som genomförs effektivt tack vare nära och permanent samarbete mellan alla inblandade parter:

Hovtramp foto

Antidopningskontroller genomförs med extremt rigorösa regler och strikta kontroller, utgångspunkt Laboratory of Courses Hippiques, en världsreferens i området för antidopning häst, hyllat för både prestanda och verksamhetsmetoder. Franska Inrikesministeriet, genom Service Central des Courses et Jeux (eller SCCJ) bekämpar samtidigt bedrägerier med befogenhet och polisstyrkor.

Tävlingssektorn i Frankrike ägnar en årlig budget på 10 miljoner euro mot dopning och genomför ca 26 000 antidopningskontroller/år via stickprovskontroller från lopp, i träning, efter träning och i aveln. För att skydda hästar, spelare, ägare och kvaliteten på aveln kommer Racingbolagen fortsätta agera tillsammans med myndigheterna, för att upptäcka och sanktionera isolerat beteende som skadar sporten.

Elitloppskusken gripen i stor dopningsrazzia

Aftonbladet spyr som vanligt galla med feta rubriker och hänger ut (den enda de känner igen?) av 26 möjliga, nämligen Elitloppsbekantingen Junior Guelpa. Så värst mycket mer än den säljande rubriken fick läsarna inte veta, då är nog franska Le Trot en mycket bättre källa.

Junior Guelpa, född 1987, fransk travtränare och kusk, mest känd som tränare/kusk till Bahia Quesnot, som deltog i Elitloppet 2019 och 2021. Tillsammans har de segrat i många storlopp runt om i Europa. För övrigt har rubriker om Guelpa mest handlat om när han tacklade kollegan Christopher Martens efter ett lopp, efter att själv ha blivit utputtad och fått galopp. Tilltaget (bredsidan) kostade två månaders avstängning

David Cottins största vinst, Cheltenham 2020 med hästen Easysland

David Cottin, Yannick Alain Briand och Junior Guelpa  är arresterade tillsammans med flera andra tränare, kuskar, ryttare, veterinärer och farmaceuter. Fransk polis meddelade att 27 personer gripits och 21 arresterats, samtidigt som en person i Spanien och en i Italien hämtades till kurran. Från spanska San Sebastian och Bologna i Italien. Dessa två har enligt källa försett hästfolk med otillåtna produkter.

 

I svenska krönikor (svenska travtränare) kan man utläsa ”förvåning” ...vilket förvånar mig. Med franska filialer, starthästar runt hela Europa inklusive Italien, borde väl inte vederbörande uttrycka förvåning. Att kasta sten i glashus är även rent etiskt och moraliskt gränsen mellan medicinering och doping, den är hårfin. De ? som använder närings och vätsketillförsel (flyttar mjölksyretröskel) som aktiva vet förekommer på sina håll, borde inte visa förvåning. I min värld (och förhoppningsvis veterinärbåset på ST) väcker onödiga uttalanden enbart ett löjes skimmer.

Välkänd bild franskt foto

Hästar som byter tränare, blir sålda och sen inte levererar som tidigare går faktiskt att göra hårprov och blodanalys på, då får man svar! Så, ju mindre en del marknadsför sig själva desto bättre, för dem.

Jerry Riordan slangar tydligen kontinuerligt hästar efter träningsjobb, inte sällan med DMSO, enligt källa till Trottosport. DMSO (Dimetylsulfoxid) antiinflammatoriskt medel med smärtstillande egenskaper som är förbjudet vid nässvalgssondering. Bild från Grosbois är inte ny för Svenskt Travsport, bekräftat av Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport. Stoet på bilden fick "bara" näringsvätska, vann sedan sitt lopp.

Somliga ser inte skogen för alla träd som står i vägen, andra letar bara efter dörrnyckeln under gatlampan...

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse