STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Har inte alla hästar hemma?

 

Hade han inte alla hästar hemma?

Personligen tycker jag det här är en tragedi, även om många godtrogna med plånboken i hand råkat illa ut. Vad i hela friden handlar det om?

Hästskojare eller skojade bara? På den gamla goda tiden lurades hästskojare med arsenik och brännvin när de sålde hästar på marknaden, idag är bedrägerierna betydligt mer förfinade, svårare att genomskåda.

Det lät ju så bra, intyg fanns och försäljaren hade ju för bövelen tränarlicens och var känd från både V75 och V86. Tycker faktiskt mest synd om hästskojarens familj, ofta skäms vi människor mer för närstående som ställer till det, än för oss själva.

Lagen om bedrägeri, kapitel 9 i Brottsbalken.

Bedrägeri blir fängelse i högst två år, för grovt bedrägeri lägst sex månader, högst sex år. Bedrägligt beteende straffas med böter eller fängelse i högst sex månader. Bedrägligt beteende? mildare variant av bedrägeri, under 1000 kronor.

Press och media dreglar och gnuggar händerna, alla frågar VEM, det är viktigast. Silhuett läggs ut i slaskpress inklusive trav-media, nu klirrar det rejält i redaktionskassan! Den som har en bedragare i familjen inkluderas inte sällan i problemen. HUR kunde detta hända? Fanns ingen närstående som såg, hörde eller undrade vad som pågick? Nä, bakom de flesta bedrägerifall döljer sig en utstuderat skicklig och ”seriös” manipulativ person, som knappt någon har haft anledning att misstänka.

Hästskojaren är född 1990 och uppdagades alldeles försent, proffslicens drogs in 15/6 2021, då var skadan redan skedd. FUP/Förundersökningsprotokoll (lägger inte ut, känner igen flera inblandade) visar på en lång och framgångsrik bedrägerihärva, där det finns ett tjugotal grundlurade inklusive en lyxbilhandlare, som kommer att sitta i Tingsrätten i hela tre dagar (början av december.)

Störst uppmärksamhet fick en V75-häst som ”såldes” av hästskojaren och dessutom vann V75-lopp direkt efter betalningen.

Nä, hästen var inte ens till salu! Den verkliga hästägaren lät trav365 skriva om händelsen, i syfte att varna andra. Crazy First Loves seger var helt odramatisk, efterspelet desto tristare. Bedragaren hade sålt hästen utan ägarens vetskap, och köparen hade BETALT. Vem vill inte ha en V75-häst, som dessutom skulle starta strax efter att pengarna överlämnats!

Frågan kvarstår, vilken professionellt licensierad människa gör så? Vad ska hända i resten av hans liv? Gick tränarkurs, fick licens, första större vinst kom redan i februari 2019. Nöjde sig inte med att vara proffs och vinna lopp? Här måste det ligga inte bara en hund begraven?

Vad hände sen?

Tja, lurar man till och med nära travsportvänner får man nog stå sitt kast. Väljer länkar istället för min egen text, eftersom flera travbekanta ingår i de stackars grundlurades skara.

 

Inte bara i trav och galoppsport hästskojare figurerar…antagligen betydligt vanligare i ridsporten.

Hästskojare får hästförbud

Två kvinnor påstod sig förmedla hästar åt andra, men i Länsstyrelsens ögon är de två förtappade hästskojare som sysslar med skumraskaffärer och djurplågeri. Med omedelbar verkan förbjöds de att hålla och sälja hästar. Bryts förbudet väntar dryga viten.

Trevlig söndag trots trist läsning!

Hovtramp/Ilse

 

 

Floskler eller meningslös värdegrund?

Kanske bara ett spel för gallerierna?

Eftersom konstateras kan, att alla de där väl valda orden på Svensk Travsports hemsida stämmer ju inte! 

Som när politiker leker demokrati i Svensk Riksdag och glömmer att duka en tallrik till alla, eller att demokrati betyder folkstyre, inte styrt av minoritets och enfrågepartier som får oss övriga att skämmas. Så känns det när aktiva travmänniskor blir överkörda av organisationen och (man vet aldrig) kanske utskrattade på insidan i styrelserummet.

Medans aktiva som håller sig till reglementet, tror att licens och försäkring täcker olyckor och rättskydd (hahaha!) och att de kan få ”hjälp” av sin egen organisation när de v(ä)rkligen behöver det. Ska vara bussig och inte upprepa de senaste fem årens hjälpbehov. Men de finns, i en mapp i datorn med juridisk och djuridisk akuthjälp.

Så känns det just nu eftersom det där brevet till oss aktiva aldrig kommer! Ni vet, det där brevet som betyder så mycket. Inte minst de som väntar på att strikt tränaransvar ska återupprättas, en rättvis reglementshantering utövas och försenade prispengar delas ut

Jag skiter faktiskt i om Redén får flytta till USA och stall Zet stängs ner, rätt ska vara rätt! Svensk Travsport borde skrika rätt ut – hit med stålarna, ha satt startförbud ända från början av eländet och klämma fram med det där beskedet innan alla aktiva tröttnar…istället för att snällt kvitta från Stall Zet insprungna prispengar och låtsas som om deras arbete sköts efter regelboken, de är inte ens nära...

Klipp från hemsida: Att bekämpa dopning är en av Svensk Travsports viktigaste uppgifter. Vi tar fler dopningsprover varje år än vad som görs i hela svenska humanidrotten. Begreppet dopning har för travsport en mycket striktare definition än inom humanidrott där det är tillåtet att tävla med olika läkemedel. Dopning häst är enligt djurskyddslagens föreskrifter, behandlingar eller åtgärder som vid tävling/träning kan medföra positiva eller negativa förändringar av hästens aktuella prestationsförmåga eller temperament. I travsporten utgår vi ifrån att enbart friska hästar skall tävla. Vilket betyder att det är nolltolerans mot läkemedel och andra behandlingar i samband med tävling och träning som kan jämställas med träning. Usch! Man blir lätt trött på floskler, känns som på möten med Skolinspektionen.

Anmärkning – reglementet gäller alla utom tränare Daniel Redén, Stall Zet och Propulsion?

Klipp från hemsida:
Varje år tar vi ca 4 500 dopningsprov, främst i samband med tävling, men även på hästar i träning och hos våra uppfödare. Det är fler prover än vad som totalt tas inom all övrig sport i Sverige per år. Glädjande är det få prover som är positiva, som regel handlar det om antiinflammatoriska, smärtstillande substanser.


Inom svensk travsport finns ett tränaransvar som är strikt.

Det innebär att tränaren alltid är ansvarig för de hästar han tränar. Rättsliga instanser avgör om en häst fått i sig en otillåten substans genom avsiktlig handling, oaktsamhet eller om det ligger utom tränarens kontroll, alternativt att tränaren inte kan visa hur det skett. Vi utreder alla positiva dopningsprov. Svensk travsport har ett mycket gott anseende internationellt. Våra regler är bland de strängaste i världen.

Anmärkning: Propulsionskandalen nådde faktiskt ända fram till Vita Huset och Trump, så lite solkigt har väl ändå ST:s anseende blivit?

Utvecklingen i modern travsport har konverterat från Fenylbutazon till milkshake

Fakta: Innan det kan bevisas att häst dopats måste finnas en metod för att hitta substansen i dopingprovet, man vill också veta hur länge substansen utsöndras, och kan påvisas, om substansen haft effekt på hästen och dess prestation.

Forskare har genomfört försök med läkemedel och ämnen som svärtat ner hästsporten. Hästar har ”matats” eller tillförts ämnen, prover tagits och hästarnas prestationsförmåga undersökts. Mellan 1977-2002 undersöktes bland annat Fenylbutazon och morfin, fodertillskott, bikarbonat och kreatin. Så några år har Hästhälsan haft på sig, eller hur. Mata dopingsnurran!


Hovtramp/Ilse

Triamcinolonacetonid hittades i ett prov på en svensk starthäst, B-provet skickades till ett franskt laboratorium.

Tränaren hade strikt följt veterinärs rekommendation om 28 dagar för kortison, väntade ytterligare en vecka (35 dagar) men provet visade sig ändå positivt. Fanns latent i hästkroppen. DEN tränaren dömdes på strikt tränaransvar, fick läsa om sig själv som dopare. Strikt tränaransvar, ja.

Triamcinolonacetonid, en glukokortikoid används att dämpa immunreaktioner och inflammatoriska processer, finns enligt uppgift inte i registrerat läkemedel för häst i Sverige. Finns på humansidan i nässpray, örondroppar, krämer och injektionslösningar, vissa används flitigt även inom hästpraktik.

Sen har vi ju ozon och oxygen att brottas med också...

Lite ozon eller oxygen kan väl inte skada? Nä, in med hästarna i tunnan bara (de lever ju kortare än människor så varför inte…)

Att tillföra ozon i blodet på en människa kan vetenskapligt bevisat ge dödliga biverkningar, oftast i form av propp i lungornas artärer. Men hästarnas lungor då? Knappast annorlunda rent biologiskt? Hmpfff. Varför inte mäta blodgaser i prov? Det kanske redan görs i hemlighet?

Veterinärer (utländska) tycker ozonbehandling av häst är ”väldigt bra läkemedel.” Kanske äger de tunnan hästarna tvingas in i? Det är inte förbjudet att behandla hästar med ozon, så länge det inte bryter mot djurskyddslagen. Hupp! Fast i samband med start är det förbjuden substans i karenslistan. Kan man lita på stortränarna som köpt egna ozontunnor? Ozontillförsel ökar den syrebärande förmågan i blodomlopp, vilket givetvis borde vara prestationshöjande?

Blodgas kan mätas i prov, ungefär vad milkshakeprovtagning handlar om. Skulle man leta efter ozon i dopingprov skulle man alltså hitta det. Nä, tror inte någon letar efter det, förmodligen finns bara välkända substanser i dopnings-snurran. Ingen tröst att man fryser in hårprov så länge de inte analyseras, om några år har ju fuskarna dragit sig tillbaka och räknar pengar.

Fodertillskott baseras på växtriket och örter, några är dopningsklassade så det gäller att se upp. Minns växter som rena dynamiten från förr, alternativ till lugnande eller uppiggande medel. Godkända fodertillskott finns listade hos Jordbruksverket. Vissa vitamintillskott i innehåller förbjudna (karensbelagda) örter. Vitaminer som injiceras i häst har alltid fyra dagars karens.

Fuskarna ligger alltid stegen före, mycket lånas från humanmedicin. När idrottare åker fast för dopning kan man ge sig fan på att nån oseriös på hästsidan provar preparaten. Ibland undrar man ju faktiskt för sig själv när man ser smått fantastiska prestationer på travbanan. Är det möjligt?

För att vara exakt, rent överjävliga, oförklarliga prestationer. Vilken planet kommer hästarna ifrån? Eller är det tränarna som är så mycket bättre än övriga? Hmpff. Man blir så trött. Vissa fick ju jäkligt bråttom att emigrera när det drog ihop sig i försäljningskedjan Kobolt, andra bytte inriktning på Bolagsverket och döljer nätbutik bakom trevliga livsmedel.

 

Meldonium (C₆H₁₄N₂O₂) finns på Wadas observationslista sen 2015, klassas som dopning och har fällt ett antal idrottare som plockepinn. Motverkar nedsatt arteriell blodtillförsel, Ischemi, alltså musklernas syrebrist. Har förmodligen provats även av de som kallar sig hästfolk.

Hjärtinfarkt är en av akuta åkommor som Ischemi förorsakar. Meldonium stimulerar cellernas energicentral, mitokondrierna. Hm, det är här näring och syre omvandlas till energi som cellerna kan använda, det vi och hästarna behöver vid fysisk ansträngning.

Nä, det känns inte kul att veta att fuskarna ligger mil före dopningslabben. Gör de inte det, har fuskarna mörkats för att inte dra ytterligare skam över svensk trav och galoppsport. Naturliga prestationer är det i alla fall definitivt inte som visats upp, så mycket har i alla fall jag hunnit uppleva både i träning, tävling och kliniksammanhang.

Trevlig lördag!

Hovtramp/Ilse

 

 

.

Hittar inga frågetecken, bara utropstecken!

 

Citat: det är ett stort frågetecken...

Anders Lindqvist funderar...

Inte mycket att fundera över i min värld, det finns ju redan ett facit. Demontränaren Fabrice Souloy med sina fantastiska resultat blev ju först avstängd 15 år för konstaterad Koboltdopning, många svenska hästar fanns med i dopningshärvan...

Hovtramp/Lasse - Fabrice Souloy

Han är inte välkommen i Norge (de funderar) övriga skandinaviska länder med travsport har förmodligen inte heller tänkt hälsa honom välkommen. Tja, bortsett från Sverige förstås, här är det mesta tillåtet och förlåtet, något strikt tränaransvar har ju inte varit på tapeten i Silvergrisen på länge, så han har nog snart en Elitloppshäst igen. Den kalibern och muskelstyrkan finns absolut i hans stall för dagen.

Souloy fick senare straffrabatt de Luxe i sitt hemland Frankrike där han medvetet förkortat livet på ett antal hästar, som han inte ens äger! DET var ungefär vad hästägarna fick för träningsfakturan, förutom glassigt strålkastarljus och storvinster innan bubblan sprack.

Under tiden tränarlicens var indragen i Frankrike hittades snabb lösning på ”problemet” som vi nolltoleransare orsakat den fantastiska travtränaren. Många hästägare stannade dessutom KVAR och steppade bara rakt över gården till svågerns stall, en tidigare relativt osynlig amatör som fick bli målvakt och tränare av Frankrikes bästa hästar.

När franska lagboken öppnades igen fanns en näringslivsregel att fem år är maxavstängning för näringsidkare, så välkommen tillbaka. Det gick oerhört snabbt när 80-talet hästar ! steppade tillbaks över borggården till sitt gamla stall på gården. Suck.

2021 har Souloys hästar gjort ca 300 starter med 50-talet segrar, hittills alltså med december kvar att tävla, just nu 38% plats i körda lopp.

   

Inför drabbning under franska vinter-meetinget finns Vincennes dragplåster Prix de Amerique och Prix de Cornulier som grädden på moset inom räckhåll. Souloy-stallet har redan hämtat delar av priskakan i Prix Marcel Laurent, där ny storstjärna stack nosen först, Ampia Mede SM. Suck. Givetvis aktuell för största loppet i slutet på januari, giganternas kamp Prix d’ Amerique. Framgången följdes snabbt upp med två vinster i 3-åringslopp större modell, Prix Abel Bassigny och Prix Rene du Corta med pållarna Italian Vera och Ideal ligneries.

Citat: – Innan dopningsdomen har man blivit imponerad över hur duktigt tränare han måste vara. Nu vet man inte (Anders Lindqvist med fransk tränarlicens.)

Höga Koboltvärden är ingenting man glömmer bara sisådär.

Hästarna dopningstestades urinprov, gränsvärde kobolt är 100 ng/ml. Your Highness visade 395 ng/ml, Lionel 468 ng/ml, Timone EK 271 ng/ml och Un Mec d'Heripres 521 ng/ml (Oslos Grand Prix.) Efter Elitloppet hade Un Mec d'Heripres 400 ng/ml i försöket och 371 ng/ml i Finalen.

Hovtramp/Lasse - Nuncio

Nuncio, som istället tilldömdes segern i Oslo GP, hade 1,22 ng/ml kobolt i sitt dopningsprov.

 

Expressen foto - Uvabäck och Souloy

Klipp från intervju med Staffan Uvabäck – Souloy har kallats den koboltmisstänkte skurktränaren, innan han ens var dömd här i Norden? 

Ja, men han är ju tidigare dömd för koboltdopning i Frankrike, efter fallet med Lover Face?

– Ja, det är han. Då fick han ett år, och det var väl i princip på det strikta tränaransvaret där, sa Staffan Uvabäck.

 

Ska vi ha det så här? Den som medvetet tar livet av andras travhästar borde väl inte få visa sig på en travbana igen. Näringslivsregeln är en sak, oetiskt, omoraliskt och medveten dopning är något helt annat.

En skurk är alltid en skurk.

Hovtramp/Ilse

Har "överheten" för stor kostym?

.

Länsstyrelsen går Jordbruksverkets och banveterinärernas ärenden numera, på gott och ont. Det krävs ordentligt med travsportkompetens, förutom vanligt sunt bonnförnuft för att hantera spödrivning när man vänder papper och kopierar dokument.

Har faktiskt bara anlitat Länsstyrelsen en enda gång, då en hästägare vägrade hämta sin travhäst och var skyldig mer än hästen var värd. Då blev det fart!

Otroligt många ”hästmänniskor” har tagit ställning för att få bort spödrivning i travlopp. Nätet svämmar över av tyckanden och åsikter. Norge har piskfritt i lopp, kanske dags här hemma att ta piskan ifrån de som missbrukat den? Då menar jag definitivt inte Jocke Löfgren, det kändes mer som ett justitiemord, även efter filmtitt flera gånger. 

Lika många ”hästmänniskor” tar de riktiga syndarna i försvar. Både de som borde veta bättre, och de som mörkar och de som enbart vill vara ”kompis” med mattpiskarna. Ett gäng lånekuskar har satt i system att smiska snyggt, på sträckor där svårigheter uppstår att följa för domartornet. Riktiga trollkonstnärer vet precis hur hårt de ska slå, med töm eller pisk. Oavsett ärende måste det ändå finnas rejäl travkompetens, rim och reson, även hos myndighetsutövare. Vilket det knappast gjort senaste tiden, anmälningar står som spön i backen.

 

Hovtramp foto

Lex Dino Dollar och reglementsändring ska inte få varenda gembärare på Länsstyrelsen att ta på sig poliskostym och agera (ibland utan kompetens) eller ens rejäl kännedom i ärendet. Vad är då meningen, vad är syftet? Bilda prejudikat för kommande fall?

 

Så här skrev en i travsport mycket insatt och god vän när artikeln om Johan Untersteiner publicerades: Länsstyrelserna börjar få tuppkammar nu. Det är den enda myndighet som inte är demokratiskt tillsatt. En rest från Feodalsamhället. Kungens knektar, lägg ner skiten!

Reglementet skärps ytterligare från januari 2022, för många ”märken” har hittats på hästar efter lopp, det är orsaken. Drivning är därmed inte tillåtet längre, körspö får bara användas för lätt maning utan kraft och vid korrigering. Advokat Jesper Arvenberg (han med Propulsion i knät) påstår i intervju att myndigheterna känner sig nonchalerade av Svensk Travsport, något som ST:s VD Maria Croon inte håller med om. Hon tycker tvärt emot att ST haft en bra dialog med alla myndigheter. Någon som är förvånad?

 

Hovtramp/Lasse - Johan Untersteiner

Johan Untersteiner åtalas för djurplågeri. Va!?

Press och media dreglade omgående och satte rubriker som misshandel hos travtränare, utan att avslöja vem eller vad.

Nästa rubrik - stjärntränare åtalad. Lösnummer och feta rubriker säljer.

Citat Johan Untersteiner– Jag känner mig slängd under bussen eftersom jag gjort allt enligt sportens reglemente.

Åklagare Carina Pedersen håller definitivt inte med, hon tycker det finns tillräckliga skäl för åtal. Kanske behövs det prejudicerande pekpinnar inför nya spödrivningsreglementet. På nya året blir det nog svårt för kuskar att ligga ner i ”bajken” den superlätta amerikanska vagnen. Armen kan ju faktiskt hamna över axelhöjd, och då är det klippt!

Johan Untersteiner åtalas för två fall av djurplågeri i samband med travtävlingar, efter polisanmälningar från Länsstyrelsen. Efter en V75-seger på Jägersro upptäcktes ett märke på hästen, som veterinär trodde (antog) kom från körspöet.

Citat efteråt från banveterinär: ”Hästen har utsatts för en smärta som inte varit obetydlig i intensitet och varaktighet.

Länsveterinärens bedömning var att hästen lidit både fysiskt och psykiskt, så skrev i allafall Länsstyrelsen Skåne i sin polisanmälan.

I resultatlistan från aktuellt lopp utdelades inga böter för någon drivningsförseelse? av domarna på Jägersro travbana. Men märken upptäcktes å hästen. Banveterinär har normalt inte tid att hinna se alla hästar, speciellt inte på väg ut från travovalen efter lopp, då kommer de i rask takt. Banveterinär har hjälp av tävlingsfunktionärer som direktrapporterar. Någon månad senare inträffade nästa incident för Johan på Åby och där dömdes han för felaktig drivning, efter att ha haft armen ovanför axelhöjd. Vilket polisanmäldes senare av Länsstyrelsen Västra Götaland. Kontroll efter loppet enligt banveterinär - hästen hade ”tydliga märken efter spö” på höger sida av lår, så står det i anmälan.

Jänkarvagnarna gör att kuskar ofta ligger ned, ibland hamnar armen för högt upp. Inte ovanför axelhöjd, rätta inte till glasögon eller fumla efter rycksnören, då blir det dyrt och elakt.

När Johan ifrågasätter veterinärens upptäckt pekar han på ett märke långt ned på hästbaken, mot lårskanken. Ett märke som kan ha kommit från precis vad som helst, i hagen, i boxen, tillsammans med hästkompisar. Men eftersom kusken valt att ligga ner i vagnen "kan" ju märket även ha kommit från pisken, bara han själv vet. Övriga gissar.

Johan påpekar att han upplever bedömningarna godtyckliga och nekar till brott. Åklagaren tycker tvärtemot att det finns tillräckliga skäl för att prova fallet – Då blir det tingsrätten. Hoppas Tingsrättens notarier kikar i lopparkivet och tar del av resultatlistor. Har besökt Tingsrätterna ett antal gånger som ombud, har svårt att tro att någon av dem jag träffat ens har varit på en travbana. Möjligtvis en galoppbana.

Hovtramp/Lasse 

Fast Johans familj har säkert nån trevlig advokat på lut, Uvabäck eller Arvenberg är ju välkända i travsammanhang. I värsta fall (fast då blir det svindyrt!) finns ju Silly-Billy. Han som (liknelse) påstod att lampan var släckt fast den var tänd.

Inte enbart Johan Untersteiner är i blåsväder, ett ytterligare trist djurskyddsärende på samma travbana Halmstad är också på tapeten.

Riccardo Bianchi har dömts till dubbla dagsböter för att ha saknat tillstånd att bedriva verksamhet (enligt Länsstyrelsen) samt brustit i tillsyn av en häst...Hur gör man då om man är proffstränare? Glömmer att fodra, glömmer att släppa ut i hage, ska leta rätt på FUP/undersökningsprotokoll. Licensen finns ju kvar så då överlevde väl hästen.

Så vad händer nu? Enbart lånekuskar kommer att köra travlopp, ingen normalt fattig kusk kommer att riskera böter för att armen far upp i vädret eller att de tvingas sitta rätt upp med en eldgaffel i ryggen i jänkarbajken. För annars kanske armen hamnar över axelhöjd.

Vore det inte käckt om reglementsfolket tog lite hjälp av sina professionellt aktiva, då blir det rätt från början och vi slipper en massa trista artiklar som drar ner travsporten i gyttjan. Flera stycken framgångsrika catchdrivers sitter ju i både den ena och den andra travsportkommittén i Silvergrisen. Ring Örjan vetja, han kan säkert sortera agnarna från vetet, är dessutom delägare av travskola/utbildningsanstalt och har väl ingenting mer att bevisa. Vore intressant att höra hans åsikt lite oftare, när han nu ändå sitter där.

Trevlig söndagskväll!

Hovtramp/Ilse

Nu finns det (kanske) hopp?

 


När ST/Svensk Travsport med sin nya utredningschef Falkbåge äntligen spänner bågen och väntar i kulisserna, en vanlig tisdagskväll på Kalmartravet. Då börjar man hoppas på att äntligen händer det något på ”fuskfronten.”

Foto: Hovtramp/Lasse

För vem ? vill möta någon i loppen (oavsett häst och lopp) som samma morgon fyllt på (slangat) sin starthäst. Att det behöver fyllas på är i vissa fall helt klart, inte minst då amerikanska, italienska och i viss mån franska hästar hamnar i Sverige. För den som en gång börjat tillföra den stackars hästkroppen vätska och näringslösningar av alla de slag kan inte bara sluta fylla på, helt plötsligt. Det går inte ens att laga det som förstörts, möjligtvis det som berörts. Kroppens naturliga funktioner och organ är inget man leker med utan att straffas.

Varför gjorde sig ST:s utredningsfolk sig plötsligt besvär att åka ända till Kalmar, en sketen kväll när det småduggade och man helst ville sitta hemma och titta på TV-utsändningarna från travbanan.

Jo. Enbart för att ta dopningsprov på Jerry Riordans hästar. Dels på Nilford des Baux som dessutom ströks före 150.000 kronorsloppet, utan att ens vara halt, och inte av banveterinär enligt resultatlistan. Trots att spelfavoriten ströks före loppet togs dopningsprov ändå på hästen.

Så gjordes det även på Riordans andra starthäst, den 3-åriga märren i sjätte loppet, Lillianes Love. Stoet slutade 2:a och var enda häst förutom Nilford des Baux som det togs dopningsprov på under kvällen, trots flera penningförstärkta lopp. Varför tog man inte på vinnaren i loppen också? Allt kan ju hända och händer.

Häst som i förväg utses för provtagning testas oavsett om den startar i loppet eller stryks. Slunmpmässigt urval enligt Svensk Travsport. Så jäkla slumpmässigt känns det definitivt inte i detta fall.

Under tävlingarna på Kalmar 16 november med 11 lopp togs bara dessa två (2) dopningsprov under hela tävlingskvällen. Så jäkla dyrt är det väl inte att ta några extra prover på vinnarna, eller förlorarna, när ni ändå var där. En fuskare (om det nu är så) kommer aldrig ensam. Hmpff.


Hovtramp foto

Funderar på hur alla de där lånekuskarna tänker som kör åt Jerry Jeremias Riordan? Avfärdar de helt ST:s fleråriga klappjakt på tränaren som elakt förtal? Väntar tills bevis finns? Självklart är det svårt att säga nej till att få köra presumtiva vinnare, men i längden måste det väl bli svårt att blunda.

Åtminstone när avhoppade hästskötare informerat ST och vidhåller sina påståenden. Förresten, Kevin Oscarsson som kör ibland åt Riordan jobbade ju under en kort period åt honom. Magnus A Djuse har kört de bästa hästarna, Jeppson och Johan Untersteiner med flera säger inte nej tack. Bättre hästar har ju knappt någon svensklicensierad tränare haft i stallet, så varför slutar folk, vill inte alla hästskötare jobba där?

Jerry Riordan har A-licens i Halmstad, och i Sverige är ”vi” betydligt generösare än i övriga travländer. Den som inte är välkommen i Italien, humpf! då kan man ju lyfta på ögonbrynen, för där är ju allt tillåtet eller mörkas med hjälp av ”rätt” folk...

Så här många dopningsprov togs utan föranmälan under oktober...
Prover utanför tävlingsdagar (out of competition eller pre-prover)

Trevlig fredagskväll! Njut av ”mörkret” så länge det varar…

Hovtramp/Ilse

Abdikera och konvertera mera...

Helgonförklarade idoler har också lik i garderoben ibland. De är ju faktiskt helt vanliga människor som vill tjäna pengar, kanske gå genvägar och komma fram. De som vinner mest blir ständigt utsatta för både osanna och sanna rykten. När bevis finns tillgängligt kommer saken i ett helt annat läge. En gång är ingen gång men tre är två gånger för mycket.

Tredje gången gillt för Kung Åke, i dopningssammanhang alltså.

...och då räknas inte de svenska synderna in i facit.

Hovtramp/Lasse - Zoogin

Inte EL-OFF heller, preskriberat med hjälp av Silly-Billy, annars hade knappast inresetillstånd till det förlovade landet kunnat inhämtas, där råder total noll-tolerans. Ting ska ju vara tre, men nu åker kronan på sne?

Vilka godsaker använder amerikanska tränare för att komma först över mållinjen? Säg något de inte använder. När svenska tränare startar hästar ”over there” försvinner deras anatomiska kunskaper, eller också har de aldrig haft några. Biverkningar och förstörda organ, vad är det för något? Frågar man ex-svenskar på plats i USA så hänvisar de bara till värdlandets generösa reglemente, skit i hästarna. Fast detta säger ju mer om de tvåbenta så kallade tränarna än hästarna.

Hovtramp/Lasse - Hambostart

I amerikanska travprogram sätts exempelvis L (Lasix) ut vid hästens namn. Övriga medikamenter som använts går också att läsa sig till, har sparat ner program och listor på svenska gästhästar och tränare i USA (VM-loppet) ingen rolig läsning precis.

Fast Dexametason vill ju inte Åke Svanstedt kännas vid över huvud taget och svarar i en intervju att det hela är underligt och att han först misstänkte sabotage.

2-åriga Captain Corey kissade positivt efter seger i Standardbred på Delaware County Fair den 23/9 2021. De 23.000 dollarna är absolut i fara. Provet visade 68 pikogram Dexametason (kortisonpreparat) där högst tillåtna värde är 5 pikogram. Hoppsan! Captain Corey vann ju tidigare Hambletonian (4,3mkr) så det är ingen dålig pålle precis.

1000 dollar i böter blev det också när Captain Cowboy lämnade ett positivt dopningsprov med….Dexametason…efter seger i USA.

Nä, det måste ha blivit något fel i provtagningen eller på laboratoriet, sa tränaren i en intervju. Självklart.Två veterinärer servar stall Svanstedt och skulle något fel inträffa efter behandling får även amerikanska veterinärer bestraffning.

2016 i USA stängdes Åke Svanstedt av 30 dagar för dopning när Resolve och Blue Muse visade positiva prov. Vid det tillfället överklagades fallet och gick i så fall vidare till civilrätt. Båda hästarna låg över gränsvärdet, Resolve skyhögt över. Preparatet? Dexametason.

Dexametason, en syntetisk drog som är 50ggr mer potent än människans mest potenta glukokortikoid, kortisol. Ojdå!

Används i akutvård för behandling av inflammationer och allergiska reaktioner, vid cancersjukdomar och motverkar kräkning vid behandling med cytostatika, vid hjärnödem, svullnad av hjärnan/hjärntumör. Dexametason Abcur används för att kontrollera binjurebarkens och hypofysens funktion. Ja, jag har genomgått cytostatikabehandling och har en nära släkting med ödem vid hjärnbalken. Vilket betyder att biverkningar kan garanteras och intygas.

Vad i helvete är Kung Åkes hästar behäftade med för åkommor? Veterinär på postorder? Hästskötare importerade utan etik och moral? Oavsett vilket. Fy fan!

Egentligen har svensk travsport nog av kvackare och oseriöst hästfolk själva, men efter ett grundligt besök på insidan i amerikansk travsport och efter dissekering och obducering av importerade amerikanska travhästar är gränsen nådd. De som vet håller käften och tystnadskultur råder. Det är ingen som tänker på den stackars hästägaren som i god tro köpt en amerikansk pålle "once in a lifetime." Ja, för dyra pengar.

Hovtramp/Ilse - antik provtagning

Den provtagning som tas efter lopp i Sverige omfattar inte det som neutraliserats med andra preparat eller synliggör den påfyllning som skett, i sämsta fall samma morgon som start. Det kan inte ens hundar lukta sig till eller veterinär ens bestämma när nålsticket skett, men snart så.

Den tidigare utskrattade hårprovtagningen (man och svans) gör mycket nytta, idag finns dessutom laboratorium som hittar det mesta av tillförda medel och biverkningar, men det är inte den dopingsnurran som bara ger utslag på kända träffar. 

Att genvägar är senvägar har många trav och galopphästar fått uppleva. Vissa biverkningar går inte ens att reparera. Ett franskt besök med start är det inte enbart transport och uppehälle som kostar. Här tillkommer behandlingar och preparat på fakturan som man måste googla för att över huvud taget fatta vad i hela friden hästen utsatts för.

Hovtramp foto - Let´s Go, dopad i Elitloppet för några år sen...

Har följt ett par hästar när de återvänt till Sverige, och det är inte enbart prispengar som är problemet. Precis som i Sverige finns det veterinärer och veterinärer även i Frankrike åt svenska tränare. En gång i tiden var veterinäryrket byggt på kompetens och ett kall, idag får man vara glad om nån orkar komma akut och skriva ut lite Metacam.

Så glad att ha fått uppleva travsport när veckans höjdpunkt var V65 och man dreglade över startlistorna på faxen. Eller det gäng veterinärer som hade något värt att betala för.

Dessvärre är trav och galoppsport inget man bara slutar med, det är ett sätt att leva. Den utveckling (förändring) som skett i svensk travsport kanske passar nutida nyrika och risk-kapitalister, de som har råd att peka på auktionerna. De vet ju inte ens vad de går miste om. För vanliga dödliga är andelsägandet nog enda chansen att lukta häst.

Med lopp fulla av lånekuskar och stortränare som fyllt stallen blir det bara smulor kvar åt de som inte vill ha hundra hästar i stallet och jobbar på i det tysta med hästar som blivit över eller körts sönder av stortränarna. I galoppsporten känns det däremot precis som det alltid har gjort, har du tillräckligt bra häst får du vara med och leka, men extremt få släpps in i klubben för inbördes beundran. Det var lättare att bli insläppt i gemenskapen i Dubai än på Täby galopp. Fast mycket fick man uppleva. The bitter true.

Hovtramp/Lasse

Varför man fortsätter?

Nä, gillar verkligen inte ATG:s – För att hästar ger allt. Hästar är individer med olika behov och borde behandlas med mycket mer respekt, oavsett resultat. Behandla din ”sämsta häst” som den bästa, så får du se på fan!

Det finns mycket som kan bli bättre i både travsportens och galoppens organisationer, men då krävs ett rejält blodbyte och att de aktiva lyfter på locket i gemensamma aktioner. Det är lätt att glömma att utan hästar att spela på är det mycket som stannar upp. Tänk på det lite oftare, speciellt ni som sitter på stolarna i styrelserummen.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

Dagisloppet

 

 

Dagisloppet under lupp!

Det är få travhästägare och tränare förunnat att ha en så tidig häst att de kan starta i SVENSK Uppfödningslöpning. Minns som igår hur stort det var när familjens lilla Starfruit lade öronen bakåt och vann försöket med lånekusk, och hur det putsades fram till Finalen på Jägersro, där det dessvärre blev galopp. Men allt ståhej runtomkring och värdeökningen på stoet finns kvar i minnet. Tidiga prestationer blir sällan ärrrade krigare. De flesta unghästar förblir just unghästar.

Starfruit senare Estlandsägd blev mamma till bland annat Star Costashorta och Fruit Costashorta med många segrar på kontot.

 

Hovtramp/Lasse - Starfruit och Tony Wallin (lånekusk) Stall Hoas

Årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning är spännande av flera orsaker. Ska någon enda häst i startfältet kunna utmana den utomjordiska favoriten?

Per Nordström har vunnit de två senaste gångerna - och har 2021 två deltagare i finalen. Julia Sisu blev tvåa bakom Tetrick Wania, och Sommerbrise vann det andra försöket efter ledning från start till mål. 

Vilka får vara med i drabbningen för 2-åringarna?

Svensk Travsport: Till Svensk Uppfödningslöpning 2021 kan svenskfödda hästar födda 2019 och i Svensk Travsports (ST) register för varmblod anmälas. ST har medgivit att svenskfödd häst som intagits i ST:s register och därefter exporterats får starta i Svensk Uppfödningslöpning, oavsett vilka regler som i övrigt gäller för sådana hästar.

 

DÄRFÖR kan Tetrick Wania* född i Finland med finskregistrerad uppfödare, ägare och tränare fram till 2020 05 26, registreras som svenskfödd och starta i Svensk Uppfödningslöpning.

Tveksamt i min värld, men med tanke på alla tvåbenta importer vi välkomnar är man ju inte ens förvånad. Avelsföreningen däremot, kanske borde sätta sig ner och fundera på vad SVENSKT och NÄRPRODUCERAT står för. Tappad värdegrund? Varför inte gynna svenska uppfödare och sluta gulla med alla som köper sig in i strålkastarljuset.

På svensk travsport kan man läsa att Terick Wania* är exporterad till USA. Befinner sig hästen i USA, Finland och Sverige samtidigt? Exporterad, borde väl ha lämnat landet då? Importerad igen? Nä. Här kommer svaret – moderstoet är svenskregistrerad. Så chict.

Hovtramp/Lasse

Tur att vi lagt uppfödarleken på hyllan. Röstar i allafall omgående för ändrade kriterier för att få starta i SVENSK Uppfödningslöpning.

Hur skitkul är det att äntligen fått fram en hyfsad pursvensk 2-åring och efter mörk anmälan få möta genmanipulerade spermier eller hybrider!

Bara benbrott emot, eller?

Svar från Svensk Travsport Claes Broberg:

Är väl egentligen Avelsavdelningen som kan detta bättre än mig.

Men i huvudsak är det så här.

Tetrick Wania är svenskfödd eftersom modern är svenskregistrerad och Tetrick Wania i övrigt uppfyllt kriterier för att bli svenskfödd.

Se regler nedan under punkt 2. Nationalitet på uppfödaren har ingen betydelse.

Tetrick Wania exporterades till USA för att säljas på auktion där. Uppenbarligen tog ägaren hem hästen till Finland efter det och den står därmed

kvar som exporterad till USA i vårt register.

Detta verkar i sig inte korrekt men påverkar inte hästens födelseland och/eller starträttigheter.

SVENSK Uppfödningslöpning

Varmblodiga- Uttagningslopp Svensk Uppfödningslöpning 2021

Mörk anmälan. 2-åriga svenska som kvarstår efter första insatsen. Körsvenskrav kat. 1. Körsvenner födda 031102 eller tidigare.

Svensk Uppfödningslöpning 2021 körs på Jägersro lördag 20 november med ett förstapris på 700 000 kr. Övriga regler kring uttagningsloppen, se jagersro.se.

Häst som kvalificerar sig för final är skyldig att starta i finalen.

Startanmälningsavgiften till detta lopp är 2 120 kr inkl. moms.

1640 m. Autostart. 12 startande.

Pris: 100.000-50.000-29.000-17.500-11.500-9.000 (6 priser)

Hederspris till segrande hästs ägare, tränare, körsven, uppfödare och hästskötare. Hederstäcke till segrande häst.

Halvrad tillåts t.o.m tisdag 26 oktober.

Hästen under luppen:

Tetrick Wania* 19-3530 UELN: 75200211S193530

Hingst Född 2019-05-06  Ras varmblodig travare

Ägare Rekilä Riina, Finland                                                        

Uppfödare Rekilä Riina, Finland

Tränare Rekilä Riina, a-tränare

Exporterad till USA 2020

Tränare Tränarhistorik saknas

Rekilä Riina Född1981A-licens (utland): träna, köra (AU)

Ägare fr.o.m 2019 05 06 t.o.m 2020 05 26 Rekilä Riina, Finland

 

Jaha, då återstår bara Finalen för 2-åriga "svenska" travhästar.

Trevlig tisdag!

Hovtramp/Ilse

Vad är väl en bal på slottet mot Travgalan?

Hovtramp foto

ÅRETS NOMINERADE ÄR…

Vilka var det som vann 2021? Vi fick ju inte ens vara där, minns du? Bäst, störst, vackrast, snabbast eller kanske dyrast. Nu är det dags att rösta.

SHK/Svenska Hästsportjournalisternas klubb är gammal i gården, ända sedan 1958 firas Årets pristagare vid Travgala i Stockholm och tidigare Göteborg. En festlig, påkostad tillställning för inbjudna nominerade, några gratisätare och ATG:s avlägsna kompisar, förutom oss SHK-medlemmar.

Vi betalar numera för strålkastarljuset, vilket är en principsak att gnälla om, med tanke på all reklam ATG/hästsporten åtnjuter, och vad som ligger i bankfacket och aldrig kommer de aktiva till godo. Det finns fler som brinner för hästar och sporten på insidan av travbubblan än i ATG:s lokaler, och ingen klarar sig utan den andra.

SHK har som syfte att bevaka och belysa det som sker på landets banor med text och kamera, stort som smått. Så värsta mycket reportage har vi väl inte kunnat smacka i oss under pandemiåren, då det av naturliga orsaker varit stiltje på travbanorna för alla utom ATG.

Hade Hästsport Magasin fortfarande funnits hade mina egna sidor fyllts av smaskiga hemma-hos-reportage hos vaccinerade hästar och kuskar. Ett utmärkt tillfälle att behålla (upprätthålla) och öka intresset för travsugna presumtiva kunder, enstaka spelare och så lite klapp på axeln åt de aktiva.

Krånglet för hästägare att ”komma in på travbanorna” när deras hästar startat under pandemin minimerades till ATG-Live, så även för oss SHK-medlemmar. Blev själv nekad att komma in på Örebro-travet när min egen häst startade, hade tänkt använda både kamera och vara tränaren behjälplig i stallet, vilket i detta fall skulle behövts utan att ljuga.

Men nä, enbart ATG hade tillträde under pandemin, så chict. Chefen på travbanan avancerade strax efter till hövding i Silvergrisen, så nu kan vi nog vara säkra på att problemen blir rätt hanterade.

Hur fasen ska man tänka när man ska nominera Årets hästar och travfolk 2021? Det känns ju inte så kul att rösta på nån som fuskat eller använt Doktor Död alternativt hela medicinskåpet för att komma först i mål. Lika trist som att rösta på Årets Kusk och upptäcka att det bara finns lånekuskar i den kategorin! De där som åker omkring på varenda travbana i hela landet, ibland till flera travbanor samma dag! Ända tills de får spunk och blir tvungna att efter svimningsanfall ta en hel dags vila. Nä, en riktig KUSK, som både kör och tränar ska självklart prisas.

Kanske två kategorier kuskar behövs kära SHK.

Det handlar inte enbart om hur många lopp en kusk kör, det handlar lika mycket om HUR de kör, eller hur? En bonus är ju också om de är seriösa hemma i stallet, om de över huvud taget jobbar i ett stall?

Kuskar som även tränar sina starthästar är i skymundan. Om hästarna dessutom ser välmående och harmoniska ut, motsatsen till stressade, uppvisslade unghästar, är de värda min röst. Unga individer som måste fälla ut vingarna för att hinna med, alternativt strutta i mål sist, känns lika trist.Easy come, easy go. Förbrukade som tre-åringar?

Jaha, så hur ska vi rösta nu då? Finns det någon tränare som inte har några lik i garderoben, kvarglömda slangar på hatthyllan eller låser in sig i stallet för egentid med hästarna, när personalen gått hem? Ja, det finns ganska många, men de syns inte. För syns man inte så finns man inte. Trav-Tv och tipsjagarna är enbart intresserade av presumtiva vinnare. Som en proffstränare utan talets gåva sa - man kanske måste skälla eller moona i Tv för att få uppmärksamhet...

Blev så jävla glad när ingen hade alla rätt på V86 senast. Äntligen lite proppar värda namnet. Bläddrade i travtipsen efteråt, snacka om lång näsa för tips-skribenterna, alternativt kanske de gullar med fel tränare?Hur många av dem kommer ihåg vinnarna från 2020 års prisutdelning? Möjligtvis Hail Mary, men sen då?

Så här ser kategorierna ut som vi ska rösta på:

Årets Tvååring, Årets Treåring, Årets Fyraåring, Årets Äldre, Årets Sto, Årets Kallblod: Svenskfödd, i träning hos i Sverige licensierad tränare.

Årets Häst: I träning hos i Sverige licensierad tränare. Va? Fritt fram för importer? Nä, stäng gränserna till Travgalan, närproducerat med svensk kvalité, vi bor ju i Sverige, inte Svärje, ännu.

Årets Tränare, Årets Kusk: I Sverige licensierad tränare/kusk. Nä, det vore inte speciellt kul om gul kusk blev årets tränare eller en elak, arrogant jävel som kastar tömmarna på en efter lopp blir Årets Kusk, stor chans faktiskt att han blir årets (låne)kusk.

Årets Komet: Vad är en komet? Nån som gjort något extra av enklare material? Som bevisligen uträttat något i sulkyn, oavsett häst? Som den amerikanska tränaren sa – anyone can drive a good horse.

Hade det varit ett sto som kunde bli Årets Komet hade jag röstat på Ottilia Fri från lilla Gotland. Vilken resa! Han som gav bort den märren har nog ångrat sig, åtminstone lite…Här skulle ett klädsamt hederspris på Travgalan ha gynnat en ung, färsk amatörtränare som aldrig tidigare hade klappat en häst. Han blev kär i en häst-tjej, kär i hästen och gjorde allt rätt! Senast 2:a på V75! Heja Johan, Helena, Hasse och Ann-Britt!

I Sverige licensierad tränare, kusk eller montéryttare med nykomlingsstatus och som slagit igenom under året.

Då är det lågt odds på att Kometen delas ut till någon som inte behöver utmärkelsen. Exempelvis Daniel Wäjersten, som visserligen varit proffs i 2 år men rosat marknaden rejält och har 91 hästar i stallet. Undrar om han känner igen allihop om de skulle gått i samma hage…Vilket ansvar! Emilia Leo (A-licens 2020) rider, kör lopp och tränar vilket faktiskt är en bedrift att orka. Magnus A Djuse.(född 2000) har redan nu kört in nästan 22mkr. Alla dessa tre är bedrifter på olika sätt, men det är svårt för resten att hitta till skogen när träden står i vägen.

Nu har jag tänkt och det luktar nästan bränt.

Mitt bidrag till SHK:s nomineringar kommer att se ut så här:

Årets 2-åring blir den som vinner finalen Svensk Uppfödningslöpning. Väntar tills de travat i mål, som tur är finns ju 2:or i loppen också. Ett av kvalen till Svensk Uppfödningslöpning vanns ju av finska Tetrick Wanda* finskägd, finsktränad häst exporterad till USA 2020, hur gick det här till? Nä, den röstar jag definitivt inte på. Sommerbrise (Per Nordström) vann också sitt kval, vilken tur. Putsa till finalen!

Årets 3-åring

Global Cashflow (Peter Untersteiner) 2:a i Svenskt Travkriterium Final och vann Breeder Crown Semi Final, räcker långt oavsett kusk. Vältränad, harmonisk häst. Nä, han vann inte Svenskt Trav-Kriterium, det gjorde Fransesco Zet, Daniel Redén-tränad häst, stallet utan ägare som just nu betalar av på springnotan 26,3mkr till ST. Skulle inte förvåna mig om kollegorna i SHK röstar på Stall Zets hästar, trots omständigheter och ST:s regelförvridningar.

Hovtramp foto/Lasse - Timo med bästa skötaren

Årets 4-åring

måste ändå trots tränaren säga Calgary Games. Gillar inte finsk sisu men den här kusen verkar hålla för både det ena och andra. Känner ett par tidigare hästskötare från Nurmos stall, en måste ha rekord som orkade slava i sju år. Det är inget fel att lägga ner sig på sina passhästar men lite feedback utom på travgalan hade väl varit klädsamt.

Calgary Games vann senast UET Grand Prix och tidigare Svenskt Trav Derby, är avelspremierad snabbt och snyggt. Många Menhammarston ska gå före i spermiekön. Vilken häst, vilket tränarjobb, men trots det hade jag själv inte velat göra ett enda svettigt dagsverke hos finnen, sticker hellre nålar i ögonen.

Hovtramp foto - Panne d´Moteur, pappa till San Moteur

Foto: ALN Pressbild - Önas Prince och Per Nordström

Årets Äldre

Nu blev det svårt! Hjärtat säger Pannes son San Moteur född 2017, gillar inställningen på både häst och Goops farbror Arvidsson. Men så var han struken idag... till det viktigaste loppet, Breeders Crown Final, förkyld. Fan trot. Men även om han hade startat, hjärnan protesterar, det ska stå Önas Prince. Som gång på gång levererar och Per Nordström som tidigare kämpat så jäkla hårt i motvind men nu verkar lika avslappnad som hingsten. Det bästa ekipaget på travbanorna på länge.

Årets Sto

Nä, tänker inte följa strömmen och säga fantastiska och bästa hästen Honey Mearas, den där fancluben kan cykla och fika själva. Barbro Kronos som levt lite i skymundan av plastigt motstånd får min röst. Tränaren verkar rejäl och seriös och stoet ser stadigt harmonisk ut och levererar i parti och minut.

Årets kallblod

Eftersom nästan alla kallblod är släkt medvarandra och efter Järvsöfaks och eran nu gått i graven säger jag Tangen Haap, Björn Karlssons älskling. Så kul att just den yngre travkillen fått fram en så bra häst, kanske pappa finns där i bakgrunden, vem minns inte hans många unika kallblod. Kanske borde sagt Melanders Månlykke A.M men eftersom jag inte är snäll gör jag inte det. Fantastiska hästar, men fler behöver synas.

Hovtramp/Ilse - rösta rätt säger hingsten!

Årets tränare

Lättaste valet! Per Nordström. Reserv får bli Hans-Ove Sundberg, han som alltid haft minst en fantastisk raket i stallet under alla år och nu slutar som A-tränare. Kommentarer överflödiga.

Årets kusk

Per Lennartsson, samma här, kommenterare överflödiga.

Nä, det blir nog inte många rätt här inte... Massan och folket i stugorna ser ju bara det som syns i Tv-rutan, kanske lika bra det!

Det är nämligen lika jobbigt att veta att de inte vet, som att veta för mycket som inte är lika roligt att veta.

  

Hovtramp foto/Lasse - Andreas, Magnus och Martin, vilka artister!

Underhållningen på Travgalorna har det verkligen inte varit något fel på, hoppas att inte ATG tar rygg på P3 Guld nu, leker politiskt korrekta och pröjsar för nån rappare på nästa travgala i februari 2022.

Trevlig söndagskväll!

Hovtramp/Ilse

Jistanes Jeremias!

 


Det tar emot, men nu får det fan vara nog!

Har under flera års tid fått hårresande rapporter från ledsna (unga) hästskötare som jobbat i Frankrike, Italien, Malta och andra hästmördarplatser. Tillbaks hemma i Sverige tror man ju givetvis att man ska slippa fuskare och få hoppa omkring på gröna ängar med hästar man vårdar som sina barn.

Faktum kvarstår. Några hästskötare slutade alldeles för snabbt hos både Jerry Riordan och övriga fuskare, som med berått mod förkortar livet på våra fyrbenta vänner. Några fortsätter att köra lopp som lånekuskar åt dessa fantastiska tränare, så vart tog etik och moral vägen? Minns det som igår - en kvinnlig kusk fick frågan om hur i h-e hon kunde köra Nisse Kolmårdens hästar i lopp. - Om inte jag gör det så gör ju nån annan det. Så är det ju självklart, det finns inga gränser för berömmelse och Mammons penningregn. Men hade hon ingen egen moral? nä. Kan man lita på en sån person? Nä. Som tur är... tar ju trav-Tv hand om dem.

 

Hovtramp foto

Är det inte Kobolt inköpt via agent som ”snabbt flyttat hem” från Frankrike till Danmark så är det prestationshöjande ”fästingmedlet” Imidocarb, Bikarbonat, Citrat, olika blodplättar från centrifugen eller varför inte ADHD-medicin som de där som ”älskar hästar” använder på sina fyrbenta kompisar.

Frikänd i Norge, den stackars fullsketna hästen kom ju från en plats i Italien där det finns jättemycket fästingar…vilken tur i oturen, eller hur.

Dessvärre fick ett par av de hästskötare som upplevt slangningar inget gehör vid sitt besök hos Svensk Travsport. Efter att ha ifrågasatt tränarens innovativa idéer inklusive slangningar med sond. Kuskar som kör åt dessa tränare med svart gloria och dopingdomar måste väl sakna värdegrund?  

Hovtramp foto

Bakgrund till eländet: Jerry Riordan anklagas av (flera) anställda för slangning av travhäst. Trotto Sport publicerar en smällpåkäftenbild och Trav-Expressen intervjuar ett antal handplockade stortränare om bilden och aktuellt dopingläge i Sverige.

BILDEN, fotografiet när Jerry ”slangar” en häst med nässvalgsond (Frankrike) vem tog den? en hästskötare i smyg? Nån som är arg på dig Jerry? Din förklaring håller inte riktigt, speciellt inte den där med veterinären som inte syns på bilden, eftersom inga veterinära namn kunde anges som intygade dina kompetenser som slanghållare.

Nässvalgsond är vanlig i koliksammanhang men även i ”förebyggande” mjölksyresyfte. Bikarbonat och citrat har legat på fler hatthyllor än hos Jerry Riordan enligt hästskötare som jobbat många år i landet där både Kobolt och milkshakedopning anses ”normalt.” Hur kan man annars förklara att Fabrice Souloys stall fylldes med 80 hästar direkt när fransk travsport återlämnade tränarlicensen? 80 hästar måste ju även ha en hästskötare...

Många är kallade men få utvalda när skandaler exploderar. Massan gissar och sväljer utan problem andrahandsinformation. De få som med egna ögon sett eländet framträder av naturliga skäl anonymt i press och media. Som vanligt har nätjuristen på osociala medias travsidor berättat för oss ovetande dödliga (d)juridiska och juridiska ombud att anonyma vittnesmål inte ”gills.” Självklart vet vi redan detta, varför instiftades annars visselblåsartjänst hos Svensk Travsport?

Svensk Travsport behöver v(ä)rkligen hjälp av aktiva och de som upplevt galenskaper med egna ögon och öron. I alla fall om man ska hålla sig till sanning med konsekvens och lika villkor. Hästskötare har faktiskt försökt informera om galenskaper de upplevt. Handläggarna i Silvergrisen, de där som jobbar åt oss aktiva hade mage att svara hästskötaren som sagt upp sig – det får stå för dig. Är det ett godkänt svar till en ung, seriös hästskötare med ambition att bidra till en ren travsport och få bort fuskarna! Man tar sig för pannan.

Dessutom, är just dessa avhoppade hästskötare villiga att vittna om ST gör en polisanmälan. Vilket de enligt uppgift inte kommer att göra.

Sport Expressen ringde upp några av de största travtränarna för att ta reda på om de tycker doping är ett ”problem." Valet av tränare gjordes tydligen efter hur många hästar som gnäggar i stallet, inte efter tränarnas moral, etik och antal egna lik i garderoben.

Hovtramp foto

Citat: Travtränare Robert Bergh (135 hästar i stallen)

Det är skrämmande, skiten får inte finnas. Vi har ett läge där ST inte vill vända på stenarna längre av någon konstig anledning. De senaste fem åren har man lagt på locket. Det är för mycket skit i väggarna på ST för att de ska ta saker på riktigt.

Citat: Travtränare Reijo Lilhjendahl (28 hästar på Julmyra)

– det är ST:s ansvar. Så länge ST till 100% med sitt amatörmässiga agerande inte kan deklarera att doping inte finns, så finns alla möjligheter för fuskare.

Hovtramp/Ilse - ung Johan Untersteiner

Citat: Johan Untersteiner (115 hästar på Lähdekorpi Holms gård)

– det är lite löjligt. Va, vad säger han?! Visserligen kör Johan ofta Jerry Riordans hästar i lopp men, stopp nu!

-Jag kan inte uttala mig så mycket om vad som hänt runt den här bilden (nä, det kan bara de som var med!) Resten av intervjun är bara undanglidande mespottedravel. Bor man på Holms gård där det försvann en stortränare lika fort som en avlöning, och det bor många travaktiva samt minst tre veterinärer och en jurist på gården så kanske man blir lite avtrubbad? Väx upp och svara seriöst på frågorna Johan. Såvida du inte är blind och döv.

Hovtramp foto/Lasse - Roger Walmann

Citat: Roger Walmann (38 hästar i stallen) – Det är ett jättestort problem! ST har byxorna nere. De är försent ute. Slanga hästen före start är inte att hjälpa hästen. Alla vet det och antagligen även ST, då är det horribelt.

Tack Roger, du är ingen marionett eller fegis och hoppas Wången kan klona dig så vi slipper nykläckta lycksökare och importerade fuskare, de som går över lik för att få lite strålkastarljus på sig. Det finns åtminstone ett par ungtuppar som verkligen inte har råd att uttala sig för varken TrottoSport eller TravExpressen.

Hovtramp foto/ Ilse - matvrak

Så kära trav-vänner, efter att ha tillbringat en hel vecka i travsportens Mecka (där alla känner alla och vet allting innan det har hänt) är man helt avkopplad, utvilad och fick njuta rejält av naturlig havre och hötuggande hästar som skuttar och behandlas som individer med olika behov, inte en köp-slit-och-släng-vara.

Sverige är (än så länge) inget Italien eller USA, även om alltför många nykläckta tuppkycklingar börjat fylla på både det ena och det andra själva, i gott sällskap med ett äldre Gällivarehäng-gäng, de som tröttnat på att inte få utmärkelsen Årets Tränare på hemmabanan…

Trevlig V86 kväll, glöm inte att respekt får man inte, den förtjänar man!

Hovtramp/Ilse

Bakom kulisserna:

Vilken Jerry? Jerry Riordan (född 1957) amerikansk tränare som flyttade till Italien och senare till Sverige/Halmstad 2014 där underdjur som Lisa America, Treasure Kronos, Twister Bi, Ringostar Treb, Aetos Kronos, Zarenne Fas, Rod Steward och Gareth Boko inte precis skämt ut sig på svenska travbanor… Jerry är ingen vanlig dumbom, efter kandidatexamen i historia 1979 köpte han sin första travhäst. Sen var det klippt. Som hästskötare hos Bill Vaughin i Florida skötte han Elitloppsdeltagaren 1980 ChiolaHanover och hos Chuck Sylwester som hade Mack Lobell i stallet jobbade han fram till 1989 och blev tränare i New York där han faktiskt lyckades norpa åt sig ”Rising Star Award” redan 1990 och vann året därpå Yonkers Trot med egentränade Crown´s Invitation. Sen var det dags för Italien (1994) och där fick han förmodligen lära sig det han inte redan kunde. Italienare har inga problem att blunda för att få stå i vinnarcirkeln…

 

What a horse, what a driver and what a trainer!

 

Foto: Hovtramp - hur många har rent mjöl i påsen?

Fast kan man verkligen lita på det man just såg?

Var det inte en smula för fantastiskt? Kan en travhäst v(ä)rkligen springa fortare än tidtagaruret? Tja, det kan nog bara tränaren själv svara på, hästar kan ju dessvärre inte prata...

Foto: Einar Anderssons foto som Salvador Dali "lånade..."

Fast nog vore det väl lite intressant om man hade fått vetscanna utvalda hästar och se vad som kom ut på pappersremsan! Ett antal travtränare är ”alldeles för duktiga” för att kollegorna ska låta bli att fundera på vilket monster de just blev passerade av i loppet. Inte bara passerade utan frånåkta.

Det enda de fick se var ryggtavlan på kusken och en nöjd travtränare i fettdrypande TV-intervju. Självklart har aktiva rätt att både ifrågasätta, diskutera och byta erfarenheter med varandra och Svensk Travsport. När regelrätta svar uteblir från ST uppstår problem för aktiva som vill tävla på lika villkor.

Foto: Lasse/Hovtramp

Enda lösning är nog mindre floskler som värdegrunder och mer insyn (det löjliga ordet transparans) i hur de aktivas ärenden hanteras av de som har uppgifterna och lönen för övriga. Med ”rätt folk invalda” på rätt stolar uppstår ju inte ens problem. Blodbyte rekommenderas.

Blodbyte är betydligt vanligare i stallar än i styrelserum…

En metod som blivit allt vanligare i travsport, även om föregångarna Svenne Lindblom och några till var åtskilliga år före resten…Vad är det egentligen veterinären tar betalt för? Äsch, det där behöver man ju göra så ofta och jäkligt dyrt är det också, så det kan vi väl göra själva i stallet?

Foto: Ilse/Hovtramp - Sven Lindblom

Många rykten har figurerat under senare år när vanliga travhästar överpresterat i travlopp. Svensk Travsports avdelning för ”provtagning” och dopinglabben verkar i alla fall inte vara i symbios med dessa underdjur som hämtar den ena lagerkransen efter den andra. Suck.

I veckan gick Roger Walmann ut med en frispråkig podd om ”läget i travsporten” och pekade på flera viktiga punkter som på sikt raserar svensk travsport. Hade någon mindre travtränare sjungit ut i samma ordalag hade de säkert blivit beskyllda för avundsjuka, ryktesspridning och fått ett litet helvete på osociala media.

Tack Roger.

Alla som tränat häst vet ju hur anatomin begränsar att vingar fälls ut på hästryggen och syre automatiskt fylls på från ovan när det naturliga tagit slut. Idag känns både franskblister och Ventipulmin som dagis jämfört med Kobolt, blodpåfyllning och Milk-shakes. Fästingmedel som utlöste positivt dopningsprov är väl inget konstigt heller egentligen, det vet ju alla som har koll på italiensk travsport att det och mycket annat flitigt använts som prestationshöjande. Substansen är Imidocarb (mot fästingburna parasiter.) Hästen hos Jerry Riordan hade behandlats i januari och kom från en stad där parasiten fanns, enligt DNT:S chefsveterinär Anne Wangen.

Foto: Lasse/Hovtramp - Jerry Riordan

Det hjälper inte att bli förbannad, bara att krypa till korset om man vill ha respekt. Nummer ett är kanske att lära sig svenska för att kunna ta del av svensk travsports reglemente och karenstider. Med ett skamfilat rykte är det svårt att bli betraktad som kliniskt ren. Någonsin.

Bengt Adielsson tog faktiskt upp detta i senaste krönika som jag gärna insuper. Milkshake är en form av doping som är ett gissel för hästsporten världen över. Enligt uppgift till Expressen ligger provtagningen just nu nere i Sverige.

– Den apparat vi har är mycket resurskrävande, säger Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport. 

– Men vi bedriver också spaning och har just nu ett par ärenden som vi ser över. Må så vara. Men jakten på fuskare måste ha hög prioritet.

Håller med bengt Adielsson. Inte minst med tanke på Breeders Crown-loppen på Solvalla söndag…

Jakten går vidare, vissa tränare jagas ständigt och hålls mer under lupp än andra. Däremot känns det inte som om travsportens provtagning håller jämna steg med det som finns på marknaden. För (Gud förbjude) inte hamnar väl positiva provsvar i ”slasken” som delar av Proppenutredningen gjorde? Man måste ju ändå fundera med tanke på vissa övernaturliga prestationer, de som inte ryms i en vanlig hästkropp!

 

Storbråket i trav-Tv när Conrad Lugauer pekade elakt på Johan Untersteiner som körde åt Jerry Riordan, det upprörde fler än inblandade och satte tankarna i gungning. Självklart har travtränarnas kollegor bättre koll än vi andra...


ständigt jagad och ofta misstänkt för dopning och fusk

kan ju inte vara särskilt energigivande, samtidigt som man undrar varför så pass många som nekats licens utomlands hamnar i just Sverige? Det kan ju knappast bero på prispengarna.

 

Foto: Lasse/Hovtramp - RingoStar Treb Elitloppet på Solvalla

Tänker på den fantastiska travhästen Ringostar Treb, som kom från ökände Holgert Ehlert (avstängd) till Jerry Riordans stall, och mot alla odds vann Elitloppet på Solvalla. Man hoppas ju verkligen att inga prover kastats med tanke på tidigare tränare och samarbetet mellan tränarna. Fast å andra sidan tog det ju bara fem minuter för franske Fabrice Souloy att få in 80 hästar i träning, så fort franska myndigheter kortat av hans långa dopningsstraff för Kobolt.

Bästa häst vi sett i Sverige? kan vara Aetos Kronos som Jerry Riordan just nu vakar över efter en milt sagt konstig snedtändning på anti-inflammatoriskt preparat. Har visserligen upplevt att hästar både dog och blev svårt sjuka av dåtida obligatoriska Fluvac-vaccinering. Ungefär som pandemins Covid-sprutor, alla tål dem inte.

Fast... med förlamad, hängande ansiktshalva känns det nog mer troligt att den stackars veterinären kommit åt och skadat någon nerv…inte minst med tanke på att samma preparat tidigare getts hästen utan problem. Oavsett vilket, det här blir nog ingen billig historia. Hästen laddades mot vintern i Paris, Prix d´Amerique…Bara fem år, 16 segrar på 39 starter och nästan 11 mkr på kontot. Han har ju faktiskt redan förtjänat lite semester med vackra damer och så farligt är det väl inte om tävlingsbiten får vänta ett år…

Det hjälper nog inte ens att heta Jonas Tornell och vara världsberömd veterinär i hela Sverige, det finns alltid någon med strikt ansvar, och vad det betyder vet vi ju, eller hur?

Hovtramp/Ilse

 

 

Din partner i hästsporten?

 

Hovtramp foto

Ska man verkligen betala för någons eventuella kompetens ? eller är det man pröjsar för att betrakta som en ”Jag mötte Lassie-stund” 

Uttrycket uppkom för länge sedan  nästan för lika länge sen som när den populära collien Lassie visades i svart-vit TV...

Alltså långt före dessa virala succéer, och det handlar oftast om att du vill vara nära någon som fått hög status eller ett kändisskap, oavsett om det är välförtjänt, eller inte. Svaret får var och en ställa till sig själv.

Travfamiljen är inte större än att alla vet vem som kan något och vem som bara är en av press&media uppblåst ballong. Det är inte alltid den omtalade ”filosofin” stämmer vid besök i stallregionen en travfri regnig eftermiddag i november eller ens stämmer att ”hästen” fått det som utlovats (fakturerats.)

Hovtramp foto

Ett bra exempel på hur man inte gör mot en kund, är en mycket god vän som hade tre hästar hos samma travtränare, betalade sina räkningar i tid och satt lugnt och snällt och väntade på några livstecken. Det var just det, avsaknaden av information om hur hästarna (hennes egenuppfödda barn) mådde, tränade, åt och drack? Information kom väldigt sällan, inte alls.

En morgon for fan i tanten. Hon visste att det var fortkörning (snabbjobb) på gång på gården och att minst två av hennes hästar som skulle vara ”startklara” behövde gå fort den förmiddagen. Hon kokade kaffe i termos, bredde mackor och packade in en hopfällbar stol och kikare i bakluckan på Mercan. Nä, hon åkte inte ända fram till gården. 

Från en kulle en bit ifrån gården såg man i hela rakbanan, rasthagar och stallet. Med kikare såg man perfekt. För säkerhets skull ringde hon tränaren, som faktiskt svarade. Hon såg honom till och med svara i mobilen utanför stallporten. Jodå, de skulle gå fort båda två hästarna och om hon ringde lite senare så fick hon höra hur det gått.

Strax efter kom hästskötaren ut med den ena hästen, som släpptes i en hage nära stallet. Men, skulle valacken få gå i hage först, det var ju snällt! Två hästar kom ut på rakbanan och gick sina snabbjobb, men ingen av dem liknade hennes egna. När halva dagen passerat och ingen av hennes hästar haft sele på sig slog hon en ny signal till tränaren, samtidigt som hon såg att han var på väg ombytt till sin bil utanför stallet!

Hon såg sin ena häst som fortfarande gick i hagen och precis fick en hötuss av hästskötaren. Jodå, han berättade att det närmade sig start, den ena hade bara gått motion idag och den andra hade levererat ett hyfsat snabbjobb. Så snart var det dags för start. Fortsättningen blev inte lika rolig, hästarna bytte nämligen adress alla tre samma eftermiddag. Slutet gott allting gott.

Motsatsen till lögnaren är de tränare som inte har talets gåva och inte marknadsför sig med stora ord och armviftningar. Flera av dem har något som inte så många begåvats med, nämligen en nischad talang för t.ex. balansering, lagning av sönderkörda, skadade hästar och de får sällan eller aldrig betalt för sin kompetens. Vanligare än motsatsen.

Visst kan man ta betalt med swish för något man är ensam om att ”kunna” eller orka hantera. Frågan är bara vad Skatteverket tycker om denna typ av swish-kommunikation. Själv borde jag ha tagit betalt betydligt oftare. Åtminstone när man efter idogt pappersjobb kommer skurkar på spåren och lyckas få rätt i slutänden.

En del förtjänar den hjälp man kan erbjuda, andra borde skämmas för att inte ens frivilligt ha skickat en blomsterkvast när försäkringspengarna tickat in på deras konto. Så fungerar många i hästbranschen, så var noga med vem du hjälper.

Hovtramp foto

Efter alla år i trav och galoppsport, för all del även ponnytrav, blir man lätt luttrad, tappar lite av förtroendet för människor i gemen. Varje gång man lyckats sticka hål på en bubbla och gått vinnande ur en strid för någon som är skadad, ledsen, frustrerad, pank - så känner man sig rik.

Man får många vänner för livet, och givetvis lika många ovänner (motståndarna.) Att bli kallad "subba" av en sportchef som skänkt bort de aktivas pengar till drinkbiljetter och flygresor för lånekuskar bjuder jag på. Jag vann, han fick nämligen sparken. Eller att bli kallad arrogant av nån marknadsmogul som inte riktigt klarar av sitt jobb och låtsas på bekostnad av andras kompetens. Det finns otroligt många sorter i trav och galoppsportens underbara värld, och lika många som solar sig i glansen omkring de som faktiskt kan något, på riktigt.

Hovtramp foto - Final Witch

Hade man tagit swishbetalt för alla frågor som hästfolk ställer på mobil, sms, mail och messenger hade Dino haft tio täcken istället för två och jag hade haft en BMW istället för en liten röd Audi. MEN.

Rikedom sitter i det du kan och uträttar.

Hovtramp/Ilse

Vad är det värsta som hänt och vad kan hända?

 

   

Har det hänt något? Svar ja.

När travkuskar och galoppjockeys säger NEJ till att bli involverade i spelkupper eller vägrar att betala för ”beskydd” till någon idiot som döljer sig bakom förtäckta hot via twitter, sms, mail, vad ska man göra?

Någon får en död katt i brevlådan, en annan blir av med det glamourösa jobbet, båda är konsekvenser och en påminnelse om att inblandade saknat social kompetens, HUR ska man tänka om de här två då?

Hästfolk har ju också sambo, familj, kanske barn, och ett gäng hästar som i bästa fall levererar och som du enligt försäkringsbestämmelser inte ens får låsa in när du går hem…

Att samhället förändrats och idioterna som borde varit inlåsta går omkring fria, har vi ju sett otaliga exempel på, varje dag. Ungefär som lilla sonen till Jimmy Åkesson (partiledare SD) sa på dagis till sina kompisen – Var är dina livvakter?

Kanske ska man ta knäppgökarna lite mer på allvar?

Varför inte gemensamt kräva att det inte bara blir en nedlagd polisanmälan på grund av brist på bevisföring…Sätt ett gäng frivilliga hackspettar och pensionerade grävare i jobb, då minskar knäppgökar och pappershögar på skrivborden i polishuset och hästfolket får vara ifred! Då händer det bara en (1) gång.

Att ge sig på ett djur eller en människa är stor skillnad. Ett djur kan inte alltid försvara sig, berätta eller polisanmäla. Har upplevt på nära håll hur häst blivit sönderbultad natte-tid i sin box, i stall med avstängd övervakningskamera. Vem i helvete gör så och dessutom vet hur det tekniska fungerar, i just det stallet? Knappast försöksutsläppt frigångarmupp, det luktar mer betald hämndaktion som så småningom får sin upplösning. Oavsett brott är det alltid någon som försäger sig, vet, har hört eller misstänker. Var så säker.

Hur vanligt är det att travkuskar och jockeys hotas, attackeras eller skadas med flit? Maffialiknande överfall när kusken inte vunnit eller förlorat i rätt lopp? Gängkriminalitet som gått överstyr? Vägrade kusken betala för ”beskydd?”Hämndaktion? Bara kusken vet, vi andra får gissa.

Kan inte minnas så värst många liknande omständigheter i Sverige som nylig  händelse med franska kusken, åtminstone inte som publicerats. Kuskar i Elitserien får titt som tätt elaka sms, förföljs av nät-troll och hotas till livet av anonyma spelmissbrukare och galningar, det finns flera exempel på detta (nämner inga namn.)

För länge sedan minns jag faktiskt att Sigge Vargen Hedman hade polisbevakning under ett travlopp på Solvalla, Någon hade hotat att skada honom eller hästen. Var det hästen Heliotrop, en hingst som vann 10 av 25 lopp? Känner till ett par utländska jockeys i galoppsport som ”råkat illa ut” när de inte gjort som de blivit tillsagda och några liknande incidenter, men det här…

Fransk kusk misshandlad!

Översättning från franska Paris Turf

Överfallen i sitt hem när han återvände från Vincennes (Val-de-Marne) tisdag 5 oktober 2021 riskerar Yoann Lebourgeois att vara borta från tävlingsbanorna i mer än en månad med flera frakturer. I Paris-Turf sa jockeyen från Caen att han var chockad och talade om "frakturer i skulderbladet, axeln, underarmen och många blåmärken". Detta stör hans tävlande om Golden Sulky. 2021 har kusken 222 segrar i sulkyn sedan 1 januari, sulky och monté.

Tränaren och kusken/ryttaren Josefin Ivehag blev visserligen påhoppad av TV4:s Sofia Aronsson på Bettans Bar efter Sprintermästaren, men det som press och media inte kände till var att här låg det inte bara en hund begraven…En barstol i huvudet kanske var billigt efter omständigheterna? 

Olaga hot dräller in med jämna mellanrum i Elitkuskarnas mobiler, ett svårstoppat otyg. Okänt nummer, kontantkort i mobilen, vad gör man?

Glömde att det faktiskt inträffat en allvarlig händelse för länge sedan…

2003 11 03 TT - Klipp – Travkusken kommer att bli borta länge från tävlingssulkyn efter att ha blivit svårt knivskuren natten till fredag och ådrog sig kraftiga skärsår på ena armen samt tre frakturer på den andra armen i samband med överfallet som skedde i en lägenhet i Malmö. En 37-årig man är gripen och anhållen misstänkt för försök till mord.

 

Hur du än tycker och tänker, godkänn aldrig ett övergrepp, en misshandel eller bli en del av tystnadskulturen!

Hovtramp/Ilse

Lägga alla ägg i samma korg?

 

 

Foto: Lasse/Hovtramp

Konstgjorda fölungar?

Nä, inte animerade hästar som ATG spel-introducerat utan riktiga fölungar av kött och blod. Skillnaden på "konstgjorda" fölungar är att de har två mammor, men vilka har inte det idag?

En alldeles äkta sto-mamma och så en surrogatmamma som bär fram fölet under dräktigheten.

Tre välkända avelsston testades redan år 2006 med embryotransfer på dispens. Stona var Ecana Nibs, Airline Dream och Peace Corps. Stona var vid tillfället mellan 20-23 år gamla och var välmeriterade ston som fick prova metoden.

Idag kan vilket travsto som helst tillåta en surrogatmamma att bära fram sitt föl, om skäl finns. Ansökan och godkännande hanteras av ST. Chansen att få ett levande föl år 2006 var 50% för fruktsamma ston och 10% för gallston. 2006 kostade en embryotransfer 25.000 kronor.

Foto: Lasse/Hovtramp

Redan 1974 lyckades faktiskt japanska forskare för första gången spola fram embryon ur ett sto och sedan placera det i ett mottagarsto (surrogatmamma.) Början av Embryotransfer (ET) Uppfödare till många olika hästraser använder metoden idag, som är olika godkänd inom och utom EU, samt skiljer sig halvblodsaveln mot svensk travsport rejält.

Foto: A-L Bergqvist - "Flippan" och Kristina Larsson uppfödare

Bland uppfödare till hopphästar har embryotransfer blivit vanligt, främst efter att Butterfly Flip (Malin Baryards Elithoppsto) visade vägen för övriga. Främsta motiv är att stoet kan fortsätta tävla, alternativt inte medicinskt klarar av att föda fram föl. Svensk halvblodsavel (SWB) tillåter uppfödare att registrera flera avkommor till samma sto under ett år. Inom fulblodsavel godkänns enbart naturlig betäckning med hingst.

 

Lånad privat bild - Hambletonian 2018 med Atlanta och kretsen

Debatt (för och emot embryotransfer) har tagit ny fart med anledning av att stoet Atlanta som i USA på Red Mile tangerat världsrekordet nyligen (1.07,7) och nuvarande ägarna kände sig inbjudna till nästa års Elitlopp på Solvalla. Några dispenser delas inte ut i dylika sammanhang, ägare och tränare får heta vad de vill, det hjälper inte ett smack. Varför? Stoet Atlanta har just nu en embryofölunge, ett betäckt ägg, inplanterad i ett mottagarsto (surrogatmamma.)

Atlanta ex.Django Unchained, uppfödd av svenska hastigt utflyttade skurken Stefan Balazsi (känner igen, suck) köptes som ettåring för 60 000 dollar på hästauktion i Harrisburg.

2018 dömdes Atlantas dåvarande tränare Rick Zeron till sex månaders avstängning för att (bland annat) förfalskat etiketter på olovliga medicinflaskor. Zeron ägde 5% av Atlanta, men övriga delägare flyttade över Atlanta till Tony Alagna (en annan välkänd typ.) Zeron hämtade snabbt tillbaks Atlanta, och erbjöds då att låta sig köpas ut. Ett erbjudande han inte kunde motstå?

Regelverket i Svensk Travsport hanterar Atlanta precis som om hon själv hade burit fölet, både före-under dräktigheten och efteråt. Atlantas fölunge som moderstoet bär fram föds i mars. I februari 2019 såldes Atlanta på auktion för 14,5 mkr (1.550.000 dollar) till Michelle Crawford, som gärna velat komma till Sverige. Stoet flyttades från Rick Zerons stall till Ron Burke och redan för två år sen ansträngde sig ägargänget med att få komma till Elitloppet.

Enda chans att få starta i Elitloppet... är väl om surrogatstoet kastar (aborterar) Lite kalla kårar får man allt eftersom kretsen runt Atlanta gärna velat komma till Elitloppet i maj nästa år…

Någon som är sugen på att tillverka en fölunge och samtidigt fortsätta starta sitt Elit-sto? ET tillstånd söks och måste godkännas av Svensk Travsport för att föl senare ska kunna registreras i Sverige.

Tillåten metod är kirurgisk överföring, införsel av embryon i mottagarstoet via cervix (som inseminering.) Frysta embryon tillåts ej.

Givarstoet (ägaren till ägget) måste vara i livet vid införandet och får ej tävla under samma tid som om hon själv hade burit fölet naturligt. Det finns däremot inga krav på mottagarstoet (surrogatmamman) vad gäller ras eller prestationer. Ett svenskfött föl per år för stoet kan registreras med fullständiga rättigheter.

Import av hästar tillverkade med embryotransfer tillåts inte i Sverige (internationell harmonisering krävs för en ändring.) Om något annat land tillåter flera föl från samma sto under ett år får bara det förstfödda ges starträtt i Sverige.

Vilka embryoplantor känner vi till?

Foto: Lasse/Hovtramp - Giant Diablo och Johan Untersteiner

Världsrekordhållarinnan Giant Diablo tränades under hela sin karriär av Solvallas Roger Walman, det blev 72 starter (28-8-12) och stoet kördes ofta av Johan Untersteiner, försteman i stallet. Stoet blev dräktig men kastade (aborterade) sina föl och fick då möjlighet att få lite hjälp av ett annat sto. Senaste föl efter Giant Diablo (embryotransfer e.Readly Express är född i maj 2020) och heter Faen Troot. 

Tidigare födda Devil May Care föddes 2018 e.Maharajah, tränas av Roger Walman och har startat några gånger hittills.

Giant Diablo som hade svårt att bära fram föl hade hjälp av surrogatmamma till sitt hingstföl e.Maharajah, av stoet 10-åriga Mollusque (Menhammar Stuteri) År 2010 födde Giant Diablo sin enda avkomma på naturlig väg – D´One e.Donato Hanover som hann starta 38 gånger 20-4-4 och fick rekord 09,1ak innan hon exporterades till USA 2021.

Välkända Hilda Zonetts mamma Via de Vrie har också använt surrogatmamma, då problem uppstod med både dräktighet och fölning efter att ha fått stoet Hilda Zonett.

Foto: Hovtramp/Lasse 

Lite mer om Flippan och Sparven...

Flip´s Little Sparrow

är Butterfly Flip avkomma, en embryotransfer.

Sparven föddes redan 2006 och tillkom på konstgjord väg. Ägaren till superstoet Butterfly Flip (tävlades av Malin Baryard) är och har alltid varit trav-tanten Kristina Larsson från Västansjö, Rottneros i Värmland. Många trodde säkert att Flippan var Malins häst, eller möjligtvis ägd av H&M, men så var det inte alls, långt ifrån.

Kristina Larsson kör travlopp, mest nordsvenskar och har alltid haft några egna ston som betäckts varje år, kallblod, varmblod och halvblod. Butterfly Flip är den absolut bästa uppfödningen hittills, och sen kom Flippans dotter Flip Little Sparrow "Sparven." Fadershingst VDL Cardento (Peter Erikssons tävlingshäst) och Butterfly Flip, som själv deltog i VM Aachen samtidigt och inte hade tid att föla. Ungefär100.000 kronor kostade Sparven att tillverka. Mottagarstoet som bar Flippans ägg var stoet Eischa, efter Eighty Eight Keys xx. Flippan visste nog inte ens att hon hade en massa fölungar, hon dog i februari 2021.

Foto: Hovtramp/Lasse

Stalltips - naturligt är bäst!

Hovtramp/Ilse

 

 

När ingenting händer och tågen bara kör förbi...

 

Hovtramp Lasse - Incredible Hulk (USA)

Som en Incredible Hulk så känns ibland både trav och galoppsporten. Alla aktiva vet vad som saknas men likt förbannat sitter en mängd galjonsfigurer på stolarna i styrelserummen. Varför? Vem väljer in personer på viktiga poster som har nog med sitt eget multiföretag med underliggande skalbolag.

Hovtramp/Ilse - gubbmaffian tar besluten.

Visserligen vet de säkert både hur man lurar stat och skatteverket men har bevisligen inte lyckats tillföra så värst mycket de aktiva behöver. Granska Svensk Travsport och Svensk Galopps styrelser senaste år, vilka ledamöter får guldstjärna? Javisst ja, han var ganska bra och hade rätt bakgrund, men fick sparken. Och han då, som slutade helt plötsligt efter att ha lyfts till skyarna under flera års tid. Slicka uppåt och sparka neråt? Många roliga bekantskaper fick han säkert i alla fall med aktiva, var det inte bröllop så var det fest. Jo, känns som lite jävsituation om man ska ta beslut i kniviga situationer.

Vad behövs i trav och galoppsport för att inte stå kvar på perrongen när tåget gått? Starka, kompetenta, orädda förhandlare.

När ”generalsekreterare” inte ens svarar aktiva A-tränare md viktiga frågor går det inte längre att skylla på skräppost eller tidsbrist. Att sitta på en betald stol för aktivas räkning (oavsett stol) är ingen utmärkelse typ simborgarmärket eller blå-gul rosett åt hästen efter lopp. Det är MYCKET mer. När ska travets och galoppens BAS-organisationers väljare förstå vad som behövs i det riktiga livet, utanför bubblan?

Hovtramp/Ilse

Jodå, visst kan travtränarna som röttnat på sitt factoringbolag TDS/Travtränarnas Debiteringssystem eller Organisationens utformning strejka. Under min aktiva tid (trav och galoppsport) har strejk utlysts.

På galoppbanan var det förr äldre generationen som tog sats och fick tränarkollegor med sig. På den tiden de styrande tvingades lyssna. Tack Bosse Neuman, Misha Kahn med flera. Önskar att travsporten hade fungerat lika bra, då hade travbanor fortfarande varit en social mötesplats för alla som gillar hästar och spänning. Missförstå mig rätt, uppmuntrar inte till spelmissbruk, det har jag v(ä)rkligen haft nog av privat.

Hovtramp/Ilse - E-läktaren Solvalla

Tänker på alla mysiga eftermiddagar på Solvallas E-läktare, en samlingsplats under lång tid. Med extremt kort väg att förflytta mig då många år tillbringades i tjänst på Solvalla travbana. Där satt häst-kompisarna. Läktaren var alltid proppfull redan vid halvfem. Alla hade sin plats, ungefär som på tunnelbanan för de som åker varje dag. Värmningsvinnare jagades, V5-kuponger fylldes i. Alla hejade på varandra och allt handlade om hästar... och spel. Spännande tävlingar nästan varenda gång. Värmningen av starthästar är klart underskattat.

Lånekuskar (catchdrivers) skiter ju fullständigt i travsportens utveckling. De har sin väska med spö och dress, åker runt på varenda liten sommarbana och skördar. Travtränarna står bredvid och har just inget annat val, om de vill behålla hästarna i stallet. Problemet eller rättare sagt konsekvensen, blir urvattnade tävlingsdagar med lånekuskar som byter plats med varandra i loppen. Mestvinnande kusk kör bästa hästen, dunderspikar från firma Redén-Kilström som urvattnar spelet och ger bottenlåga odds. Här kan propositionsmakare enkelt utestänga lånekuskar vissa dagar, åtminstone på småbanor. Vilka odds det skulle bli när hemmatränarna klättrade upp i vagn och slogs om att komma först i mål!

Strejk!

Jodå, det har faktiskt hänt att strejk på travbanan utbrutit, flera gånger till och med. 2005 avbröts strejkhot genom stark sammanhållning mellan travtränarna. Med strejk kommer man ingenvart, men vi har ställt nya krav på ATG, sa Jim Frick, dåvarande ordförande i Travtränarnas Riksförbund. En röst som överröstade de flesta.

Hotet om anmälningsstrejk till V75-tävlingar nyårsafton var inget som tränarnas riksförbund ställde sig bakom vid tillfället. Istället blev det en dialog med spelbolaget ATG, och möte i Hästsportens Hus på Solvalla.

Travtränarnas riksförbund krävde att ATG skulle förhandla med staten om sänkt totoskatt. Man krävde också mer prispengar till Lunchtrav och V65 och att inga prissänkningar drabbade vardagstravet.

Här blev strejken av!

Travtränarstrejk under Solvallas tävlingsdag för länge sen... blev en skrattfylld upplevelse, åtminstone för oss som tittade på. Hästskötarna var solidariska med sina travtränare. Ett åtal tränare (nämner inga namn) valde dock att köra lopp, men hade ingen personal som tog hand om hästarna. Resten av tränarna och hästskötarna stod vid ringside och betraktade ”skådespelet.” Travtränarfruar som var solidariska med sina män (de riktiga strejkbrytarna) kutade omkring som yra höns med knäkappor och gamascher i händerna, somliga hängde med ut i bettringarna genom dörrhålen. Bäst klarade sig den tränaren som hade en fru med ponnytravbakgrund. Många strykningar blev det i loppen den kvällen…alla hade feber.

Jägersros tränarkår har betydligt mer stake (oavsett kön) än många andra travbanors tränarkår. Strejken blåstes upp rejält i press och media, det hjälpte inte ens att ledning och sportchef försökte övertala tränargänget. Den enda ? som inte tyckte det var ett bra initiativ (efteråt) var travtränare Robert Bergh.

Kom stortränare Bergh med några alternativ till strejk i sin krönika? Nä. Har han agerat för de viktiga punkter som tränarna gemensamt ville ha ändring på? Tror inte det. Trots hög kompetens och mångårig verksamhet. Javisst ja, har inte han fått massor av hjälp av travsporten i diverse ekonomiska, kritiska sammanhang? Nä, säkert bara en skröna.

Åtskilliga av Travsportens aktiva kände att bägaren rann över 2017, när tävlingsprogram 2018 presenterades. Jägersrotränarna (de som vågade) samlades i ringhörnan utan att släppa ut sina hästar på travbanan.

– Vi blir överkörda gång på gång, sa Joakim Lövgren.

Hovtramp/Lasse - Westholm besiktigar häst

Travtränaren Jörgen Westholm visade missnöje mot Svensk Travsport genom att avgå från styrelsen i Travtränarnas Riksförbund. Westholm satt med i TR:s styrelse från 2003 och gjorde ett betydligt mer synligt arbete än sina efterträdare.

Fast redan 1996 ! gjorde Travtränarnas Riksförbund och amatörerna en gemensam aktion mot STC, nuvarande ST. 

Travsporten riskerar strejk, över 6000 tränare missnöjda med premiesystemet

PUBLICERAD DN 1996-02-17

Det handlade om TDS/Travtränarnas Debiteringssystem (frivillig hjälp med bokföringsunderlag för träningsverksamhet.) ST/Svensk Travsport sköter fortfarande idag många travtränares underlag, med hjälp av underbolaget HAC i Borlänge. ST/TDS ”lånar” travtränarnas kunder hästägarna som sina egna, utdelar bidragsförskott som regleras månaden efter och bygger på lönsam factoringbolagsprincip som ger möjlighet att fakturera, förskottera och ta betalt så fort någon ropar hej. Nä, några av de största travtränarna med kunskap om hur man tjänar pengar på pengar har aldrig sagt ja till denna faktureringstjänst, de har sin egen.

Klipp från Hovtramps tidiga blogg - Veteranträffen

1930 kördes 255 lopp på Solvalla med 237 hästar och 543.855:- betalades ut i prispengar. En duktig hästskötare hade vid denna tid hög status. Grosshandlare, fabrikörer och åkare (hästägarna) hade betydligt mer att säga till om än en hästägare idag. Med egna stall och hästar agerade de ”tränare” även om det var privat-tränaren och hästskötarna som utförde jobbet. Hästägarna var eniga och vågade ställa krav och se till att de efterlevdes. I ett dammigt protokoll från 1930 tog Hästägareföreningen till orda och meddelade att man påbjudit startförbud, om inte prispengar genast höjdes med 20%, upprinnelsen till storstrejk i travsporten. 1931 utbröt den vilda strejken för högre prispengar.

Till lopp 1 kom fyra hästar ut på banan, i lopp två fem hästar och ju längre tävlingsdagen led desto färre hästar i loppen. När strejken var över utmättes stränga straff för inblandade, värst gick det för de utpekade strejkledarna.

Travtränare Isidor Johansson uteslöts ur Sällskapet, dömdes liksom Anders Eriksson från Faringe gård till förbud under 1 års tid att vistas på stallbacken, samt kör och träningsförbud. Samma straff gällde för fastighetsägare G.A Schoug från Malmö.

1957 kom nästa strejktillbud som handlade om prispengar. Hästägareföreningens starke man Tage Jakobsson blev efter strejken invald i Stockholms Travsällskaps Styrelse.

Nåja, strejker i all ära men det har väl fortfarande inte röstats in någon som går travtränarnas ärenden? Generalsekreteraren i TR verkar ju ha annat att göra än att berätta för ST vad som står på önskelistan, inget händer ju trots alla tomtar.

 

Hovtramp/Lasse - Tarzan

Tarzans Expressenkrönika är läsvärd ur många synpunkter, om man bortser från att allt helst ska gynna honom själv. Två klipp från senaste utgåvan kan ju absolut väcka funderingar till liv.

Dam-SM, tradition från svunna tider gillar inte Tarzan, fast han är ju inte kvinna förstås. Kan det inte vara kul att reta feministerna lite och upprätthålla lite traditioner som att att slippa karlar, någon enda gång i ett lopp? Förutom den sociala gemenskap som finns under dessa träffar.

    

Travprogram, tidigare riktigt läsvärda och uppskattade av hästägare när det damp ner i brevlådan. Beslutet om att sluta skicka ut travprogram är ett lågvattenmärke utan like, om man nu vill ha hästägarna kvar? En otroligt liten utgift som kan tas igen på mycket onödigare utgifter i budgeten. Sluta dela ut drinkbiljetetr och betala flygresor åt kuskar. Jodå, jag får fortfarande travprogram när Dino Dollar startar på Visby. Tack!

Foto: Bodens Näringsliv nätverk - Sandra Eriksson

Den professionella Travtränarutbildningen på Wången kräver fysisk närvaro. Det är väl självklart? Måste väl vara svårt att jobba som kirurg eller rörmokare på distans. Alla som väljer en utbildning slåss mot sitt privatlivs olika åtaganden. I det här fallet ger jag Svensk Travsport rätt. Utbildningar (praktisk del) kräver fysisk närvaro oavsett tidigare resultat. Annars kan man ju börja ta körkort utan att över huvud taget sitta i en bil, eller enbart bli godkänd på teoretiska meriter utan att ha visat upp det man kan praktiskt. Nån ordning får det vara. Distansundervisning under pandemi var ju svårt att undvika, desto större anledning att närvara när restriktionerna släppts.

Alla har ett val, och tränarutbildningen återkommer ju varje år..

Varför inte köra återkommande auktionslopp på Solvalla, då får man ju bedöma själv hur många miljoner hästen är värd. Lika gärna som att köra fuxlopp eller Juniorlopp med pensionärer i sulkyn.

Är faktiskt ganska trött på alla dessa auktioner. Vem sjutton ska äga alla hästar i framtiden? Travtränarna och en handfull mångmiljardärer som undkommer startförbud, ST-skulder och skatteskulder? Varför inte köra ett antal auktionslopp på Solvalla, då får man ju se hästarna i verkligheten, på gott och ont, och kan själv avgöra vad hästen ska kosta!

Att köpa osett på nätet efter foto-shoppad bild, få hem något helt annat till stallet, är mycket tråkigare än att se hästen i sin rätta miljö, på travbanan.

Fredag, ÄNTLIGEN som Gert Fylking sa i ett annat sammanhang.

Hovtramp/Ilse

.

Vem släppte in räven när katten fick sparken?

 

 

Ingen vet, ingen vill veta, ingen bär skulden, ingen vill betala!

Att sko sig på andras svettiga dagar i stallet och negligera det stora behov av vård som finns för landets hästar har aldrig känts som något aktiva hade behövt acceptera! Aktiva är synonymt med landets hästägare, uppfödare, tränare, tillsammans en rejäl samling hästfolk som har kompetens nog att sätta ner foten.

Vilket sällan eller aldrig fungerar, varken i trav eller galoppsport. De som väljs in i klubbverksamheter och BAS-organisationer för att de brinner för sin sport och hästar  är idag lika sällsynta som organisationens hjälp och försäkringsbolagens utbetalningar.

Försäkringspremier går säkert att genomlida för den som har EN enda häst, men när fyrbenta går i flock hos hästägaren blir kostnaden oftast för stor för något annat än rena dödsfallsförsäkringar (orsakade av godkända orsaker) eller veterinärvårdsförsäkring mot akut buköppning, benbrott. Även i detta fall, läs det finstilta!

 

Hovtramp/Lasse

Så länge ATG-klinikerna fanns fungerade hästsjukvård betydligt bättre. Med kompetenta veterinärer som stod kvar även 30 år senare, och även servade vid akutbehov utan att stöna. När risk-kapitalisterna tog över började eländet. Hästkliniker stängdes på löpande band, alternativt stod tomma för att penningmaskinen Evidensia köpt upp svensk hästvård och konverterade till helt andra priser! Hur gick det egentligen till när ATG-klinikerna köptes upp?

HNS

Hästnäringens Nationella Stiftelse för hästnäringens bästa

Hästägarna har tydligen betalat två gånger för sin veterinära service!?

Intressant avslöjande kring ATG Hästklinker av tidigare VD Per Johansson. Information som visar beklämmande underlag. Genom ATG-modellen finansierade hästägarna uppbyggnaden av värden i dåvarande bolaget med 18x24 = 430 MSEK och skänkte därefter bort hela rasket till just HNS/ Hästnäringens Nationella Stiftelse. Ett bolag som många haft anledning att både granska och undra över. Är det helt enkelt inte bara en mellanstation i penningplaceringen. HNS kunde plocka ut snabba vinster genom dyr uthyrning av lokaler till bl.a höginkomsttagaren Evidensia.

Vilka fick betala? Hästägarna som måste ha veterinärvård!

Veterinär Anne Haglund berättade i flera krönikor om hur det hela blev en lukrativ affär, för alla utom hästägarna. Från 1979 till 2011 drevs mellan 20-25 ATG-Kliniker runtom i Sverige där Per Johansson var VD 2004-2009. Från att ha subventionerats med 18-20msek/år fram till 2003 fanns ett plus på mellan 4-7msek. Mellan 2005-2008 fanns fjorton stycken utbildningsveterinärtjänster inom bolaget, yngre veterinärpraktikanter lärde sig av de äldre ATG-veterinärerna (35-70 år) och fick så småningom egen (gratis utbildning) och specialkompetens i Hästens sjukdomar.

När Svensk Travsport, Hästägarorganisationer, BAS och styrelser i Travsällskapen klagade på dålig lönsamhet, för låga subventioner och att de inte kunde höja veterinärvårdspriserna mer än KPI, för då ringde ”någon” genast och klagade till Ordförande eller VD. Vissa styrelser skänkte bort verksamheten 2011, då veterinärer som fått sin utbildning betald via ATG fick köpa verksamheten på REA.

Även ledamot i ST:s styrelse var inblandad som köpare. Verksamheterna avyttrades inte helt, då fastigheterna hyrdes ut, främst till Evidensia. Med extremt höjda priser för hästarnas veterinärvård. Vilket enkelt kan förklaras med att Styrelseledamöter äger få hästar tillsammans och inte har insikt eller kompetens för att förstå konsekvenserna för den verksamhet de leder. Med facit i hand är ATG och ST:s styrelser skyldiga till den extrema prishöjningen för landets hästägare. ATG, HNS och ST medverkade till den största prishöjning för veterinärvård som skett.

Live or let die, det är frågan!

Extremdyr försäkring blev nödvändig investering för hästägare, men svårfinansierad för de med många hästar. Ska man välja vilken häst som är värd en försäkring? Hur blev det så här? Det finns ett enkelt svar. Fel tvåbenta på stolarna där besluten tas. Fundera samtidigt på vart Kungliga Poststyrelsen och Apoteket tog vägen? Same same, utsålda till högstbjudande. Efter skilsmässan mellan ATG och ST är ingenting sig likt.

Skraplotten Skarplöf på ATG har fått som han vill och i Silvergrisen där ST huserar verkar det inte finnas alltför många som vet hur det går till ute i stallen och på travbanan. Med senaste årets internskandaler gynnas knappast presumtiva kunder att prova på hästägandet, det enda som ”fungerar” verkar vara sedelpressen i ATG:s spelmaskineri.

ATG-Klinikerna (AB Trav&Galopp) var en välgärning så länge de fanns. Specialistvård av kompetent, erfaren personal. Inga nykläckta flätlisor eller innovativa kvackare som gått genvägar. Fick facit till hur korthuset rasade av Syn-Alfas grundare, VD och veterinär Anders Darenius, är benägen att tro honom.

Hästägarna fick alltså betala två gånger för sin veterinära service. Turerna runt ATG:s Hästkliniker med VD Per Johansson i spetsen lämnade allt för mycket övrigt att önska. Eftersom inblandade organisationer inte granskar sig själva blir resultatet som vanligt, arbetsmyrorna betalar.

Tysk veterinärbok

Vad kostar det att gå till farbror doktorn med hästen?

Gjorde lite prisjämförelser mellan hästkliniker, vanligaste undersökningarna och behandlingarna. Priser exkl. klinikavgift 390-400:-

Vanligaste besök på hästklinik handlar om hältundersökning, besiktning, hals och luftrörskontroller, mun och tandundersökningar, avancerad ortopedikirurgi och allmän kirurgi. Pris från klinkernas hemsidor, pris kan ha gått upp men knappast ner

Så här mycket kostar det på klinik på en av landets travbanor:

Friröntgen 8 bilder (sedering/klinkavgift ingår) 1.380:-               

Endoskopi (videokamera) luftvägar/luftsäckar 1.150:-                 

Ultraljud senor, led  1.065:- - 1.240:-                                               

EKG 800:-  Artoskopi (titthålskirurgi) 1 ben 10.900:-                   

Kastration med sövning 5.000:- stående 2.300:-                       

Griffelbensfraktur 8-10.000:-

Hos privat klinik/veterinär ligger priser betydligt högre

Klinikbesiktning + exportröntgen 6.000:-                                     

Tandraspning enkel 1.200:-                                                           

Laser + massage 5ggr 2.500:-                                                   

Röntgen 1-4 bilder 1.500:-

Evidensia kliniken ligger högst i pris

Besiktning för köp/försäljning 3.800:-

Besiktningsröntgen (12 bilder) 4.330:-                                                   

Hälsokontroll 2.400:-                                                                           

Hel skoning runtom (ej skor) 1.940:-                                                     

Artroskopi (titthålskirurgi) 1 led 15.965:-                                                Artoskopi 2 bakknän (patellor) 22.660:-                                                 

Kastration 7.850:-                                                                               

Tenoskopi 2 carpaltunnlar 22.145:- - 23.500:-

Hovtramp/Lasse  - Commander Crowe

Djurskydd engagerar hästägare och veterinärer dagligen.

Diskussionerna i travmedia går varma, på nätets travsidor spyr folk galla, det är numera vardag. Men ingen enda drar tåget och ser till att det verkligen händer något!

När Jörgen Westholm röt till i vinnarcirkeln på Rättvik i veckan hånskrattade travbanechefen i bakgrunden. Har han råd med det? När en aktiv (måhända valde han fel forum) blir så arg att bägaren rinner över då har det gått långt. Dessutom gjorde Jörgen rätt från början, påtalade banunderlag för travledning och banveterinär, förde samtal med vederbörande tidigare utan att någon brydde sig.

Kanske var vinnarcirkeln enda sätt att få gehör, vilket han bevisligen fick. När aktiva kokar över går travgrupperna varma på nätet, SulkySport och Travronden gör djupdykningar och skvallerTrav365 och seXpressen slickar sig om mun. Den som värnade om hästarnas välmående blir syndabocken, och travbanechefen tycker att tränaren kan flytta till en annan bana om han inte trivs. Var fanns kollegorna dagen efter?  Alla nöjda utom Jörgen Westholm med Rättviks banunderlag och faciliteter Med lång erfarenhet av hästar och travsport vet jag vem som borde flytta omgående, och det är inte travtränaren.

 

Som jur.ombud får man höra sanningar som inte lämpar sig i tryck.

När häst blev akut sjuk under tävlingsdag på en travbana fanns ingen organiserad akutsjukvård, ren tur att hästen fick vård. En annan häst fastnade på staketet och travbanan tyckte inte att det fanns någon försäkring som gällde. En aktiv tränare fick bilen demolerad av skenande häst utan kusk, på stallbacken. Trots bil parkerad på ”rätt ställe” tyckte travbanan att bilförsäkringen skulle stå för skadorna. Inte A-tränarens licens, han som ramlat ur med strikt ansvar för hästen. Det finns mängder med dåliga exempel men värst är nog den avsaknad av hjälp till de aktiva från berörda travbanor. Det finns givetvis undantag, men de är få.

När hästar och aktiva skadas tror många att de omfattas av försäkring betald via licens. En sanning med modifikation. Svensk Travsports jurister hänvisar till partner som vill ha ca 800:-/timme för att hjälpa till. Den som är skadad eller har skadad häst slåss mot väderkvarnar (försäkringsbolag.) I travsport är det fyra olika försäkringsbolag inblandade och handläggarna avlöser varandra mellan avslag.

Det krävs en hackspett för att orka driva enkla ärenden. Svåra olycksfall kan ta år innan utbetalning kommer, en bråkdel av vad det borde vara. Det går definitivt fortare med press&medias hjälp, då backar alla utom Försäkringskassan. Ett skrattretande exempel är om kuskens dyrbart inköpta dress trasas sönder vid olyckshändelse, räknas som idrottskläder och ersätts ej. Bara om man står på halsen på IF, då kan man få viss procent av ursprungligt värde dressen hade vid inköp...

 Veterinärfaktura (en av fem) för olycksdrabbad häst

En ledsen hästägare fick en saftig räkning efter akut olycka där hästen höll på att omkomma på grund av omständigheter man verkligen inte betalar för vid båt-transport. En dyrbar häst på väg till eliten och värderad inför köp. Här vägrade båt-bolaget helt att ersätta hästägaren, negligerade kontaktförsök och hänvisade till de egna försäkringarna.

Som hästuppfödare finns inte möjlighet att försäkra varenda individ till fullt värde, marknadsvärdet. Fick detta juridiska ärende på skrivbordet, och efter diverse påtryckningar hamnade kraven i Norge, där det expedierades efter att alternativen (blodiga foton, fakturor, vittnesmål, videofilm från olyckan) presenterats. Häst överlevde med ideell veterinärhjälp och lång rehab, hästägaren slapp pantsätta sin lilla gård för att lösa veterinärfakturorna.

Den första veterinärfakturan var ”bara” på 50.000:- det hann bli betydligt fler. Som alla vet ska de ju betalas inom vissa dagar för att inte hamna hos Kronofogden. En reklam seriösa hästuppfödare vill slippa. Med kniven på strupen på norska försäkringsbolaget betalades hästägarens ”utlägg” till slut, men värdet på en häst med avslagna kindben och avsaknad av tänder blir nog aldrig detsamma…

En travbana (stalluthyrare) vägrade mögelbekämpa stall där prov visade hög förekomst av mögel (och sjuka hästar hos A-tränare.) De tyckte inte ens att det var deras sak att se till att ventilation fungerade. Vår kommunikation med sportchef och VD hade nog inte gjort någon aktiv på travbanan glad, visserligen ingen som hånskrattade, men A-tränaren blev tvungen att skyndsamt se sig om efter annat stall då travbanan inte ville ta sitt ansvar trots Länsstyrelsens påpekanden.

Svensk Travsport skryter om hur högt djurskydd prioriteras, finns självklart på Svensk Travsports hemsida.

Citat: ”Hästen är det viktigaste vi har och därför ska vi alltid sätta hästens välbefinnande i första hand. Att säkerställa och ständigt utveckla djurskyddet och säkerheten inom travsporten är därför, tillsammans med våra medlemmar, två av våra viktigaste uppdrag.” 

Hovtramp/Lasse - ramla inte av!

Är det då inte ganska konstigt att tävlingar på svenska travbanor drivs utan att det finns akutvård värd namnet. Det är inte helt otroligt att hästar kommer till skada eller blir sjuka under en tävlingsdag, speciellt inte med den barfotahysteri och fysiska ansträngning som hästar utsätts för. Det kan väl inte vara speciellt svårt att se till att det finns veterinär kompetens tillgänglig för akutvård vid alla travtävlingar...

Inte ens läkare finns på plats för tvåbenta, ambulans är bristvara. Det kostar pengar, landets styrelsemedlemmar omfattas varken av riskkännedom eller har erforderlig hästkompetens. Därför prioriteras inte detta i travbanornas budget. När inte hästar, kuskar och hästfolk prioriteras, då förstår man vart pengarna tar vägen.

 

Hovtramp - ambulans på Mallorca men inte på svenska travbanor...

Ambulans på travbanor ersätts av sjukvårdskunnig med plåsterlåda, och ingenting kommer att förändras förrän folket på stolarna byts ut. Djurskyddsfloskler från Svensk Travsport är tomma ord och värdegrunder och seriositet är utbytt mot uppförandekoder som knappt används och visselblåsarlinjer där aktiva ska göra löntagarnas jobb.

Nä, frågan återstår, vem släppte in räven i hönsgården?

Hovtramp/Ilse

Allt kan hända, och händer!

 

måste nog vara...

Hovtramp/Lasse

2 x Bergh Robert, en där travtränaren visar tvättbrädan och vill ha beröm, sen kom krönika om Stall Zets målvakt Daniel Redén i offerkofta!

Så skönt... att någon enda aktiv stortränare vågar öppna mun och säga vad de egentligen tycker! Risken är att det blir som när man var liten – Elvis eller Tommy, och du måste välja! Stall Zet eller Robert Bergh?

Även om det finns några gamla lik gömda även i Berghs garderob måste man nog ändå tycka att uttalandet mot en ”kollega” och konkurrent är modigt. Så många som hävdat att strikt tränaransvar gäller och nervsnittning är jämförbart med dopning och har fått stå ut med Stall Zet fanclubens många infantila påhopp.

Faktum kvarstår, Svensk Travsport (alla aktivas pengar tillsammans) har fått punga ut med Ågerups skuld 26,3mkr efter att Propulsions prispengar strukits och betalats ut till de rättmätiga odopade hästarna i prislistorna.

Alla dessa rövslickare och oinvigda som förmodligen aldrig sett en hästrumpa ifrån vagnen men som ändå trycker gilla och klappar händerna åt alla inlägg på trav-sidor som handlar om Stall Zet, nu måste de välja, Stall Zet och Daniel Redén eller Robert Bergh? Nu blev det svårt, för man kan inte både tycka och tycka! Offerkoftan eller ”elaka stortränaren”?


Lasse/Hovtramp

På tal om tjockisar…

Är överviktiga travtränare bara sönderstressade, korvkioskhungriga eller är de smällfeta av ohejdad vana? Kan man lita på en tungviktare av större modell som pratar om hur viktigt det är att hästen fodras rätt, tränar rätt, och inte bär på överflödiga kilon, i ambition att få den perfekta tävlingskroppen och kunna prestera i lopp?

Vägen till mål består av allt som är lättviktigt, enligt tipsexperterna.

En sanning med modifikation. Trender styr. Vem vill inte stajla vid start. Superlätta, svindyra sulkies, hästskor i material så lätta att de knappt väger alls, det mesta i travsportens utrustning ska väga så lite som möjligt och inte belasta hästen i onödan.

Hovtramp foto

En rad olika material och fiberblandningar blev till slut hästskor där komposit med kolfiber visade bäst mekaniska egenskaper och vägde lättast, 60% lättare än lättaste aluminiumskon, om det nu är barfota man strävar efter. När barfotaförbud gäller får experter och tipsnissar huvudbry, härligt! Vilka hästar kan tävla med brodd, knappast alla sen och gaffelbandsskadade. Då blir karriären kort.

Järnskor och PG-beslag i alla ära, de behövs fortfarande eftersom det handlar om något som åtskilliga experter oftast inte begriper, nämligen att det är individer på fyra ben som tävlar, lika olika som en skock tonåringar på två ben. En järnsko väger 3-400 gram, lättaste plastskon ca 50gram, aluminium Ultra Light är lite tyngre än plast men slits fortast. Alla skor är en del av hästens balansering, för att inte ska slå ihop benen och galoppera och förhoppningsvis även bli snabbare med rätt skor.

Hovtramp foto

Populära amerikanska sulkyn Spyder Original kostar 65.000:- utan hjul, med hjul tillkommer 5.000:- Löjligt pris! Sulkyn väger 21 kg, rambredd 118cm, skakellängd 203cm. Måste man ha en sån där svindyr sulky? Nä, det går faktiskt precis lika bra med en vanlig vagn, bara den är godkänd. Alla hästar får inte ens plats i alla sorts vagnar, och dessutom körs ju både volt och autolopp i Sverige. Det gäller alltså att välja rätt tränare, häst, skötare, skor, sulky och utrustning i lopp.

Citat. Anyone can drive a good horse (amerikansk tränare)

Egentligen är svaret på vikt ganska enkelt, vad gör ondast att släppa på stortån, en lätt eller tung sten? Vad är lättast att dra runt på en travbana, en tung eller en lätt kusk?

 

I USA körs många ”annorlunda travlopp” för att skapa publik intresse. Vad sägs om att spela i ett lopp för endast färgade eller judiska kuskar, kuskar som väger 200 pound eller mer. 1 pound = 0.4536 kilo (90,7 kg) alltså - tjockisarnas egen kuskmatch!

Kuskarna vägs in framför publik och kör ut till det tyngsta travloppet i sällskap med övriga tungviktare, utan att skämmas det minsta. Efter loppet bjuds på flottiga hamburgare med pommes frites, och självklart en jättestor, kaloririk öl!

Hovtramp/Lasse

I Sverige framhävs ofta att kuskvikt bara har betydelse om travbanan är mer än sju sekunder långsam, men det kan ju vara ett sätt att behålla kuskarnas trivselvikt. Kuskar över lag är idag lättviktiga och underhåller kroppen fysiskt, inte minst efter alla dessa lånekuskars tillkomst. Tjockisar hittas numera främst i tränarkåren. 

 

 

Hovtramp/Lasse

Toppkuskarnas längd och vikt:

Björn Goop: 179 cm, 63 kilo

Erik Adielsson: 174 cm, 65 kilo

Lutfi Kolgjini: 174 cm, 66 kilo

Johnny Takter: 183 cm, 76 kilo

Ulf Ohlsson: 175 cm, 68 kilo

Örjan Kihlström: 168 cm, 65 kilo

Mikael J Andersson: 176 cm, 75 kilo

Carl-Erik Lindblom: 167, 52 kilo

Conrad Lugaer: 184 cm, 88 kilo

Joakim Lövgren: 185 cm, 78 kilo

Fredrik Persson: 180 cm, 80 kilo

Jan-Olov Persson: 187 cm, 85 kilo

Johan Untersteiner: 180 cm, 70 kilo

Thomas Uhrberg: 171 cm, 75 kilo

Peter Untersteiner: 178 cm, 78 kilo

Vill man ha en superlätt myggviktare med låg mankhöjd finns ju alltid Daniel Olsson, som kör lopp när han inte agerar expert i TV-rutan. Kanske kortaste, lättaste svenska kusken?

Är lätta kuskar en tung fördel?

Då borde kuskens vikt vara utsatt i programraden inför spel? Om det nu är så jäkla viktigt hur mycket sulkyn och skorna väger? Borde det inte vara lättare (oavsett häst) att dra en kusk som väger 60kg istället för 90kg? I USA får spelarna veta exakt hur mycket kuskarna väger i programmet, tror inte ens att någon expert velat veta detta i Sverige?

Har nog heller aldrig hört någon kritisera tjocka kuskar, annat än i smyg. Har någonn sett en tjock travkusk i sammanhang som populära TV-serien Biggest Looser, nä tänkte väl det! Däremot förbarmade sig dietisten (2008) över en tjock amatörtränare (Stall Rosa.) Han hade åtminstone insikt om att han inte kom i den rosa dressen.

Veckans utropstecken!

Trodde först att det var ett skämt, men sen kom det en mer skattevänlig version av samma inlägg. Har lite svårt att förstå varför man ska betala för något som är gratis, nämligen goda råd till vänner.

Funderar på allvar om jag ska börja ta betalt för alla tjänster och Tingsrättsärenden som vänner åtnjuter när de råkat illa ut (juridiskt) och behöver hjälp…Nä, det kommer inte att hända, det finns andra sätt att betala igen utan swish. Usch.

  

 

Trevlig Helg!

Hovtramp/Ilse

Ansvarslös och odisciplinerad?

 

I Svensk Trav och Galoppsport tas besluten i Ansvars och Disciplinnämnden, i värsta fall överklagas ärendet och hamnar i Överdomstolen, givakt!

Efter senaste veckans "rapporter" och uttalanden i Trav-Tv...

Kommer jag osökt att tänka uttrycket… how dare you!

Vissa politiskt korrekta skribenter kallar det för kullerbytta...

Hur kan man i rådande situation direkt i svensk trav-Tv negligera något som för resten av landets travutövare är självklart, strikt tränaransvar. Att inte ta till sig de egna importerade hästarnas historik ger bara ett löjes skimmer över förnekelserna. Om man dessutom handlat ett antal hästar av samma ärkeskurk, då borde nog språkkunskaperna uppdaterats rejält. Den infantila hejarklacken på nätet bryr jag mig inte ett skvatt om efter alla år i hästsporten på insidan. Enbart diskussion om vems ansvaret för exporthandlingar och veterinärintyg är, Svensk Travsport eller ansvarig tränares, är så självklar att de som diskuterar detta delade ansvar borde läsa något så enkelt som reglementet.

Ingenting som ansvarstagande tränare avfärdar med axelryckning och (citat) …alla de där papperna lägger jag ifrån mig...ja, vi har märkt det och nu får du ta ditt ansvar. (nytt citat) vet inte Maria Croon VD Svensk Travsport att det finns en överdomstol…I min värld ett arrogant uttalande av en förklädd målvakt.

Även om Välkända Advokaten säkert kan vända fel till rätt, så är du rökt i min värld! Att skämma ut en hel sport, både lokalt och globalt borde inte vara gratis. Du får fortsätta att fika med lilla Danne som aldrig nådde dina ”höjder” som tränare och köra lopp i badkaret med Micke Nyfiken när han kommer cyklande. Den du borde ha bjudit på fika vill nog inte komma, hon fick säkert nog av dig redan när ni skulle dela på Ågerups slantar. Bara ett enda ord passar i den här soppan- usch!

Foto:  Lasse/Hovtramp -dopinghåv

Åtskilligt fler har kommit för billigt undan från överhögheten i Silvergrisen.

Ansvars och Disciplinnämnden har juridiskt kompetenta ledamöter,  välkänd, avdankad senioråklagare sitter på toppen av isberget med två helt nya STAD-medlemmar att fika med. Två advokater tar upp stor plats i trav och galoppsport för dyra pengar, Jesper Arvenberg och Staffan Uvabäck, så fort det vankas medial uppmärksamhet.

(Tackålov!) har det valts in Johan Untersteiner och Örjan Kihlström som ledamöter i Svensk Travsports reglementskommitté. Hoppas v(ä)rkligen att dessa tillfrågas tillräckligt ofta.

Vid titt i backspegeln under beslut och domslut Svensk Travsport finns många kryptiska beslut, åtminstone för oss vanliga hästmänniskor som vet hur det går till på både ut och insidan. Travsportens sandlåda är inte större än att ”alla” vet, och om de inte vet frågar de någon som vet. Storfamiljen travfolk både ljuger, ålar sig ur knipor, försvarar sin egen vattvälling och nätmobben pekar finger åt de som vill ha nolltolerans och lika villkor för alla. Ibland får syndare rätt fast de har fel, eller i somliga fall, fel fast de har rätt! I något av uppräknade ”domslut” har jag tyvärr varit skyldig till att djurplågare med följe fick en väntad sorti, ut från travsportens högkvarter.

Vilket inte hjälper ett dugg, för oss som vill tävla på lika villkor, inte förkortar hästars liv med dopningspreparat, intravenös cocktail eller fusk. Nä, bara konstaterar fakta, de är snabbt tillbaks, så fort beträdelseförbud upphör och böter betalats. Målvakter finns det gott om, skulle kunna räkna upp en handfull men nöjer mig med licenslösa Jori Turja, en A-tränare bästa vän med ”behandlare” som sällan kommer att sluta tjäna pengar på hästfolkets genvägar.

Testosteron vet de flesta vad det är (åtminstone killar och män.) En härlig anabol som återställer snöpta testiklar (på valacker) åtminstone i hjärncellerna och muskelmassan, men dessvärre är absolut förbjudet dopningsklassat och tidigare? medfört livslångt förbud att starta hästen.

Tydligen inte längre. Hur kan annars Testosteron (oavsett bevis om vem som tillfört hästen detta) tillåta kusen att starta efter krympt avstängning till ett år. Hur är detta möjligt? 2:a efter ett år i skamvrån. Man kanske direkt ska använda den fantastiska nätbutiken som travtränaren (B-licens) deläger, nyligen omregistrerade och har gömt bakom livsmedel. Fylla på med Cannabis, DMSO och lite testosteron-preparat, det verkar fungera jättebra.

Lite böter efter allvarliga incidenter kan man väl pröjsa som Årets Tränare på hemmabanan. Finns åtskilliga utropstecken i protokollet, men med 100.000 till ST blev allt som vanligt och allt var förlåtet.

Tidigare hos ST säkerhetsanställde Johan Nilsson (expolis/exproffstränare) fick tips och körde efter den obehöriga behandlaren till ”rätt” stall och konfronterade dem under pågående behandling. Ledpunktioner fanns, och Nilsson var inte dummare än att han rakade området på hästen och hittade sårskorpor, både gamla och nya. Tränaren angav att en veterinär hade utfört ledbehandlingen men ville inte !? namnge vilken veterinär. Fanns inte heller i hästens behandlingsjournal. Bröt mot § 2,38,71, men fick behålla licensen och köpte sig fri. Yiiihaaa!

Vissa glömmer alldeles för fort, speciellt de som anlitat quickfix "behandlaren."

En av de allvarligaste dopningshärvorna i Sverige, som fick sin upprinnelse med lite hjälp. Det finns faktiskt folk som vill ha en ren travsport, tack. Nä, så lätt blir man inte av med en populär alternativbehandlare och kvackare, inte så länge det går att köpa allt som behövs och kunderna står i kö. Snabba vägar till vinnarcirkeln, hästar lever ändå inte så länge. Avstängd, jaja men inte på Malta, under tiden man får ta det lugnt på hemmaplan. Så fungerar det.

Press och Media har förkärlek för ordet DOPNING, oavsett hur hästens dopningsprov uppkommit. Nyfikenheten är stor. VEM? Travtränaren blir en BOV, även om han låg på sjukhuset när hästen startades och försteman hade tagit fel på en dags medicinering i journalen. STRIKT tränaransvar och 10.000 i böter. Även PROVISION togs tillbaks, BÅDE av hästägaren och tränaren. Heja ST!

Även nestor Stig H råkade ut för DOPNING på sin tid. En tass-salva i hagen från en hund kontaminerade det kommande dopningsprovet efter vinst. Skandal, innan ärendet fick sin upplösning. Jodå, strikt tränaransvar, ingen tass-salva i hagen, bara att pröjsa.

Hovtramp/Lasse -  J.M Bazire

Spödrivning i travlopp kammar in mest böter till Svensk Travsport. Lyft inte armen över axelhöjd, §60…då kostar det!

15.000 blev det i böter för fransk kusk + avstängning. (beslut 16/5 2021) DÅ fanns det film från ATG/Kanal75 minsann. Men inte när undertecknad efterfrågade som jur.ombud vid allvarlig travolycka, tyvärr, film kom bort. Tror ni kusken kör fler lopp i Sverige? Nä. Örjan Kihlström och Johan Untersteiner har efterfrågat regeländring (båda är ledamöter i ST/Reglemnetskommitté) Nä, inget har hänt och Eric Raffin kommer inte tillbaks. Inte mångåriga Elitloppsdeltagaren J.M Bazire heller.

Här kommer några utvalda "beslut" från Svensk Travsport...

 

Le Trot - Alessandro Gocciadoro

Gul kusk (Alessandro Gocciadoro) och ”lärlingen” Marco Pedrazzini blev avstängda 6 månader och böter (§31 och §70) överklagades och gul kusk blev helt frikänd medan lärlingen som spöat Zarrina Bi i värmning med hårda enhandsdrivningar fick körförbud 18 mån och 20.000 i böter. Vad Zarrina Bi fick? Hon slapp starta den dagen.

B-licensierad kusk fick 3000 i böter och körförbud (beslut 22/1 2021) för olömplig behandling (kod 228) slag med töm och pisk, saxade hästen i volten och det fanns tydliga märken på hästen. Frikändes av Överdomstolen, då det fanns en förklaring rent hästmässigt för att undvika ett olyckstillbud. Skönt att någon förstår och lyssnar!

Felaktigt bruk av körspö och en hand över axelhöjd, benämning, samt körförbud kostade 10.000 för A-licensierad kusk. Överdomstolen fastställde måldomarens beslut (16/5 2021.) Förstapriset i loppet var 1.000.000, därarv bötesbelopp.

Hovtramp/Ilse - Adrian Kolgjini

A1-licensierad tränare fick 3000 i böter för att ej ha hållt rakt spår på upplopp (kod 208) Överdomstol upphävde måldomarnämndens beslut och frikände. Godtog förklaring efter filmtitt, vilket kunde ha gjorts redan i måldomarnämnden. Det finns ibland orsaker till att hästar i trånga situationer byter spår, alla som sitter i en måldomarnämnden borde obligatoriskt ha kört lopp själva.

SKULD till Svensk Travsport eller till någon aktiv.

Det känner vi igen, eller hur? En B1-licensierad leasingtagare/tränare var skyldig den riktiga hästägaren 23.289 spänn, och blev direkt av med licensen när inte betalning kom in. Såja, här följde man reglementet. Startförbud tills skuld var betald, indragning av licens och upphörande av leasing. Klappat och klart på ST.

Lasse/Hovtramp - arg!

Den som inte inställer sig i TID för provtagning under tävlingsdag (§7) riskerar böter. I detta fall 10.000 +2 mån. körförbud. (Beslut 8/5 2019)

Att tränare/kusk kör flera lopp, tidsbrist? Värmer flera hästar? Det tyckte inte STAD:s jurister var en tillräcklig orsak, men faktiskt ändrade Överdomstolen beslutet.

Olämpligt uppförande då? (Kod 641) Gävle Travsällskap var inga fegisar och tyckte tränare/kusk skulle ha 4.000 i böter och 10 dagars vila som avstängd. Släpstart, vände sig mot funktionär och krävde omstart i loppet… Ljög?  videofilm senare visade helt annat än att kusken ”var på väg att tappa en töm” hästen konstrade, gick i passgång och ärendet blev olämpligt uppträdande och osportsligt mot övriga i loppet. Överdomstolen fastställde måldomarnämndens beslut. (Beslut 2/8 2019)

Ett axplock i beslutshögen visar hur Svensk Travsport gjort besök i stallar hos licensierade utan att anmäla sig i förväg, vilket gett utslag, eller rättare sagt tillslag. Otillåtna medel (Penovet, Cederolja) ej korrigerade behandlingsjournaler, stötvågsbehandling innan start (10 dygn.) Fynd av Ketoprofen och Flunixin, populära cocktails som ges intravenöst, smärtstillar och är antiinflammatoriska. Vissa receptbelagda medel är givetvis godkänt att ha, men att förvara Phenylarthrite på en hylla i stallet helt öppet är väl inte optimalt. Just den tränaren kunde inte förstå hur den hade hamnat där. Stall tips - städa oftare.

För det mesta (ska erkännas) har måldomare rätt i sina bedömningar, de har dels videofilm bråde framifrån och dessutom löpfilm att tillgå, varför inte så stora misstag borde kunna hända. Däremot känns inte alltid de olika travbanornas utvalda som sitter i måldomarnämnderna lika pålästa överallt, tillräcklig kompetens saknas när förklaringar som utdelats inte varit styrkta i reglementet. I enstaka fall har till och med egna värderingar (rent tyckande eller förutfattade meningar) fått styra senare beslut.

Men...hur vi än gör och vad vi än tycker – domarn dömer.

Hovtramp/Ilse

Hästsportens odågor, ej utrotningsbara

 

Hästbranschens odågor... finns runt hörnet...

Hade förmodligen kunnat undvikas med lite enkel research och intresse för det som ska avhandlas. Det finns alltid någon i trav och galoppvärlden som vet allt, till och med innan det har hänt! Var så säker.

Lösnummer i kubik, trista löpsedlar, klickvänligt på internet, raseri på sociala medier. Lyfter man på locket döljer sig oftast en djupare tragisk historia, bakom varenda skandal. Att trav och galoppsport dras ner i smutsen är både onödigt och ger de sportsligt oinvigda vatten på sin kvarn. Frågan kvarstår, vad gör handläggarna innan de sätter dit en stämpel och godkänner licenser?

 

Varför godkänns licenser utan att först kontrollera fakta och göra lite research redan på hemmabanan? Vissa travbanor har tunnelseende ekonomiknuttar som styr, somliga sportchefer är mycket bättre på spel än att dra runt hästar och sporten, enstaka sportchefer kastar sig med liv och lust över de aktivas önskemål, lyssnar utan att göra skillnad eller avslöja sina egna åsikter och värderingar. Borde klonas.

Svensk Travsport och landets sportchefer/licensgrupper borde dubbelkolla alla som sökt licens för att få köra, rida eller träna häst. Hästar är levande material som inte ska behöva  lida för att någon inte gjort sitt jobb.

I skolvärlden krävs utdrag ur belastningsregistret för den som vill arbeta. Ett enkelt knapptryck för trav och galoppsportens handläggare. Skulle ha besparat många seriösa utövare pengar, ilska, problem och frustration. För så värst mycket hjälp finns inte att vänta sig från de egna organisationerna. Rent juridiskt hänvisas aktiva med hjälpbehov till en ”partner” (Travsport) som vill ha 800 spänn i timmen ! för att hjälpa till. Att få hjälp att skriva ett enkelt brev/överklagande från en seniorjurist hos LRF kostade 8000 spänn + moms! Skulle det vara hjälp, ärendet har ju inte ens påbörjats!

Bara som en liten upplysning, har ett avslutat ärende (ideellt) som får plats i fyra A4-pärmar och ett annat väntande stämningsärende som rymmer 52 sidor överklaganden samt ytterligare 40 sidors kompletterande yttrande, bilder, kopior och vittnesmål. Försäkringsupphandlingar som gjorts av BAS-organisationerna för de aktiva vädras inte förrän olyckan redan hänt, många fall som provas, ersätts med skampengar och avslutas.

Aktivt hästfolk som råkat illa ut har oftast varken pengar, ork, lust eller ens egen kompetens att kunna försvara sig. Den som är allvarligt skadad, sjuk, knäckt förväntas alltså att klara sig själv, mer eller mindre. Elakt exempel på utbetalning till ”nästan död” proffstränare med lång rehab-period blev i slutänden ca 12% av vad summan borde ha varit.

...inte ens en förstörd uppklippt kördress, hjälm godkändes eftersom de betraktas som ”idrottskläder” och omfattas ej av ST/TR:s försäkring när det är dags att beställa nya för de som överlever/återkommer.

Några färdigexpedierade ”fall” i försäkringsdjungeln kommer i en annan blogg, när ilskan lagt sig. Får huvudvärk bara jag tänker på dessa ”handläggares” handlingsförlamning och strypkoppel i besparingskrav.

 

Hovtramp/Ilse

Vilka beundrar publiken framgångarna för och klappar händerna åt?

En bevisligen kriminellt belastad tränare som nekats licens i tre brittiska länder med mängder av lik i garderoben tävlar för fullt och skrattar säkert hela vägen till banken. Stallet är fullt av fyrbenta dyrgripar och stallet huserar i galoppens övre skikt. Här finns ingen oro för höräkningar och för att inte kunna fylla boxarna. I Sverige är alla välkomna. I det här stallet kanske man till och med skulle kunna ta emot och omskola några gängkriminella, eller till och med IS-anhängare, för här finns facit till allt, precis allt. Nä, ingen fast adress, bor i stallet.  

 

En tidigare tränare/kusk väntar på Tingsrättens dom för att ha lånat ut sin sambo till sexköpare. Anledningen var att han hade inga pengar att köpa hö och havre för. Är så glad att hästarna fick mat!

En annan tränare/lånekusk anmäld av banveterinär för elak spödrivning, böter och avstängning fick 1 ) krympt straff 2) blev helt frikänd (se tidigare bloggar) för att kunna delta i Kallblodskriterium. Jäv? Spöreglementet ändrades direkt efter och chef ”fick annat jobb.” Däremot sparkades en annan i gruppen av domargänget snäppet uppåt. Som av en händelse. Men skam den som ger sig. Ärendet fortsätter som ett långdraget polisärende, banveterinären ger sig inte, tack, respekt.

Rubrik i trav-medias utgåvor för ett par år sedan -

Svensk travsport har blivit utsatt för nattsvarta rubriker. Igår blev en ”tidigare proffstränare” dömd till fängelse för våldtäkt mot barn. 

En person som tidigare haft både tränar/körlicens har dömts av tingsrätten till ett år och tio månaders fängelse för bland annat sexuellt ofredande och våldtäkt mot barn. Person aktiv inom travsport. Brott begicks 2011 till 2013. Svensk Travsport avslutade lärlingens licens i samband med att förbundet fick vetskap om häktning samt inföll beträdandeförbud på alla svenska travbanor tillsvidare.

Hur i hela friden kunde detta hända? Proffstränare i fyra månader innan licensen drogs. Tränarens nyöppnade stall på en träningscamp fungerade inte och ST fick, efter att ha larmats om tillstånd för tränarens hästar och satte stopp för vad som annars kunde utvecklats till ett djurskyddsärende. Proffstränarkarriären blev fyra månader lång, 20 starter, en fjärdeplats som bäst, ca 20 000 inkört.

Hovtramp/Lasse

Det stod helt klart att den här ”tränaren” inte klarade av att driva och sköta ett stall själv. Vilka kontrollfunktioner gjordes? Under utbildningsperiod eller i urskiljningsprocess borde väl varningsklockor ringt, sökande intervjuas ju under två hela dagar i Hästsportens Hus hos Svensk Travsport. Har sett denna kuf både förr och nyligen, den som inte får dåliga vibbar av honom i gäststall borde inte ha djur. Här saknades dessutom den kompetens som efterfrågas om tidigare erfarenhet med häst. Vad handlar det om, ska presumtiva hästägare, personal och framför allt HÄSTAR lida för en bugg i systemet? Tydligen. Som det mesta läggs locket på snabbt, utan att någon ber om ursäkt för misstag eller ens täpper till luckorna efteråt!

Proppen-Gate med strikt tränaransvar, inget konstigt alls...                  Något måste ha blivit fel i utbildningssystemet?Hästsport måste vara mer noga med de som ackrediteras som proffstränare. Sportens levande reklampelare måste kunna ta ansvar och leverera trovärdighet, inte bara färdigköpt marknadsföring och falsk popularitet. Hade Svensk Trav och Galoppsport haft striktare inställning och bättre koll på tränarna och kuskarna, som de dessutom lånar kunderna av, fakturerar och kallar för sina egna kunder, då hade rubriker som ”före detta travtränare dömd för våldtäkt mot barn” aldrig figurerat i press&media. Har fängelsedomar (även grova brott) fått Svensk Trav och Galoppsport att ompröva eller uppgradera systemet?

Det år bastarden fick sin proffslicens var han bara 21 år och hann? uppfylla kraven om fem års erfarenhet av jobb i stall, efter årskurs nio i grundskolan. Fanns arbetsgivare och erfarenhet dokumenterat? Man behöver inte värdera enskilda individers talang och kompetens för att förstå att ”sporten” tappat bort delar av det ansvar det handlar om. I det här fallet tog det slut efter bara fyra månader, efter att det framkom att personen hade allvarliga brott med sig i bagaget som inte uppdagades i tid. Hämtades senare av polis i stall där han jobbade och hade sin lärlingslicens (efter proffslicensen) som avslutades när fängelsedom (våldtäkt mot minderårig och sexuellt ofredande) blivit känd, inklusive beträdandeförbud på landets travbanor. Varför proffstränare i fyra månader, när det borde varit noll månader?

Samma person kör fortfarande omkring på landets travbanor, nu som lärling till hästägare som inte själv klarar av hästjobbet, lärlingslicens finns alltså fortfarande. Efter överklagande av pedofildomen ansågs bevisen för vaga, vilket kan hända i en domstol. Man kan alltså få rätt fast man har fel, vilket finns flera otäcka bevis på i travsportsammanhang. Efter detta beviljades (helt lagenligt) ny körlicens, och samma långskånk drar omkring i sin otvättade dress, med ett gäng hästar av skiftande kvalitet. Dessvärre tog inte galenskaperna stopp här.

Strax efter repris kom igång ”lånades” en travhäst registrerad på en ung dam som begrep att hästen måste få vård och mat när hon blev inlagd på sjukhus under längre period. Först ljög ”lärlingstränaren” för den rättmätiga hästägaren i sjuksängen att stoet exporterats för träning till Finland (utan att kunna visa underlag) senare om fantastiska träningsrundor och startade därefter ett antal gånger på svenska travbanor. När sjukhusvistelsen var över ville hästägaren givetvis hämta hem sin egen registrerade och försäkrade häst.  Men det gick inte. Hästen hade slaktats i drasutens namn, slaktpengarna redovisades av slakteriet när de efterfrågades, insatta på gissa vems bank-konto!

En förskräcklig historia som visades upp (kopior på dokument inlämnade till Tingsrätt) på den travbana där licensen finns. Man kan bli nedbruten för mindre, det är inte helt gratis att driva en juridisk process, och det viktigaste av allt, man måste orka! Det gjorde inte den här unga tjejen. Finns bara ett ord som passar in här – usch!

 

Hovtramp/Lasse - Lutfi Kolgjini rider på vit häst

Tidigare har travbanorna lokalt haft stort inflytande över vilka som skulle komma in på proffstränarutbildning. Ansökningar skulle tillstyrkas från hemmabanan och ändå tidigare (på bröderna Nordins tid) krävdes nådig nick om lämplighet från chefen/tränaren. Detta försvann med EU-rätten. Från ett fåtal sökande som kom in på utbildningen har platsantalet utökats katastrofalt. Numera är det en mänsklig rättighet att bli tränare.

Hovtramp/Lasse - Tarzan

Under lång tid stod duktiga lärlingar på kö och travbanan hade egen turordning för vilka som skulle få bli proffstränare. Ett tillvägagångssätt som blev godtyckligt, i vissa fall rent maktutövande. Lutfi Kolgjini hamnade på väntelistan läääänge Jägersro, Stefan Melander nekades proffstränarlicens för att han parallellt drev fotofirma. Tvingades först bli ”Man on the Moon” (vinna Hambletonian) innan han dög på Solvalla Senare gjordes proffslicenskrav om, fem års erfarenhet från jobb i travhäststall räcker för att söka till aspirantkurs på Wången; vilken oftast leder till proffslicens, som gäller interimistiskt i fem år.

Det finns massor av sätt att ta reda på om man köpt ”grisen i säcken” eller inte. Gör inga hästaffärer utan att det avtal DU vill ha finns dokumenterat, se till att fakturor stämmer och det finns underlag, saltade fakturor finns det gott om. Pratade med en frustrerad hästägare nyligen, inte ens informerad om allt som senare fakturerats. 

Hovtramp/Lasse 

Om alla hästägare (i stall med 200 hästar) betalar ett par urryckare (200:-) och ett tungband (90:-) den månaden, blir det faktiskt 68.000 kronor. Och… hälsa gärna på era hästar utan att ringa först eller när tränaren minst av allt väntar sig besök. Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

Snart vet vi...

 

 

Hovtramp/Lasse - fullblod

…vilka som vann loppen på Bro Park, årets största galopp-dag

Hörde precis Kyo Sakamoto sjunga en ”gammal goding” Sukiyaki, den som ATG använder i sin TV-reklam för spel...Alla kan vinna…

Vad är det då vi ska fatta utom att det är jättesvårt för oinvigda att fatta, när det handlar om galopp. Travsport är betydligt enklare att sätta sig in i, bortsett från alla expertfloskler om sulkies, skobyten, barfota och det som händer i hästarnas programrad - davs, kub, dug…som spelare och publik väntas förstå.

Två tankar dök direkt upp med fokus på galopp och Japan. Hur ”liten” svensk galopp är i jämförelsen med andra länders, exempelvis Japan, USA, UAE, Hongkong….

Var faktiskt festchaufför åt ett glatt gäng efter ett Elitlopp på Solvalla, där även en tränare från Hongkong trängdes i baksätet på min bil. Färden gick till Stockholms innekrogar, trängseln var tät i köerna och vi nekades komma in på första stället eftersom en av de utländska hästskötarna inte föll dörrvakten i smaken. Det gick betydligt bättre på en dyrare krog med bättre service. Hongkong-tränaren beskrev sig själv som "liten" tränare, och innan kvällen var slut fick jag faktiskt hans visitkort, i händelse om vi skulle besöka Hongkong någon gång. Blev tvungen att fråga hur många hästar han managerade hemma i stallet. Bara 104 svarade han. Suck.

Efter att ha lyssnat på Kyo Sakamotos Sukiyaki och Sayonara kom en japansk flashback från Dubai 1997. Hur sorgligt Dubai World Cup 1997 slutade för åtminstone en deltagare, den japanska hästen.

Glömmer aldrig den där trevliga japanska hästägartanten i miniformat och ägarna Kanamoni Mori Shoji Co, Ltd. Hur hon beundrade sitt fantastiska galopp sto Hokuto Vega (JPN) varje morgon i en hel vecka på gamla tracken ”Nad Al Sheba”i Dubai,  före drabbningen i världens högst doterade galopplöpning. Där gick hon omkring i sina välsittande hattar och cocktailklänningar i sanden för att se när arbetsryttaren red ut på stoet, tidig morgon innan solen vaknade.

Hovtramp/Lasse - Sheikh Mo

Tränaren Takao Nakano och ryttaren Corey Nakatani  tog senare över det sista finslipandet inför loppet. Minns det som igår. Stoet bröt benet och förlorade livet i sitt sista stora lopp medan fokus givetvis låg på vilken häst som skulle vinna 28 mkr. Sheikh Mo (Mohammed Bin Rashid Al Maktoum) och hans bröder och kusiner vet hur en fest ska gå till, de äger allt, köper allt och snudd på rensar på auktionerna runtom i världen, och hämtar sen ut sin egen vinstpott. För det mesta.

Stora pengar byter ägare med hjälp av spel på fullblod runtom i världen, utom i Sverige där insatserna är små jämfört med travsport och fotboll. En kul dag på Happy Valley (Hongkong) är omsättningen i 9 lopp ca 1,5 miljarder kj. I jämförelse med Sverige har ATG 10ggr så stor omsättning under ett år, ca 15 miljarder på ca 8.200 lopp.

Hovtramp/Ilse - på vågen ska vikten stämma!

Idag, när Stockholms Stora Cup rids har svensk galopp sin största dag för året. Som involverad i galoppsport under ett antal år ligger givetvis fokus på hästen med stort H. Hoppas givetvis att en mindre tränare som både rider och tränar sin häst ska få revansch efter förra årets 2:a. Känns lite som Jätten mot Goliat, men under har hänt förr!

Hovtramp/Lasse - Dubai-galopp, här går det undan!

En spännande tid finns i dagboken med dugliga galopphästar i hemmastallet. Många roliga besök blev det på Täby galopp, i träning och när hästar startade. Tränaren som styrde vårt hästägargäng hade många innovativa idéer, var absolut före sin tid. På fältet utanför stallet stod en hembyggd startbox, rullmattan gick varm i logen och är honom evigt tacksam för den anatomiska och träningsfysiologiska kunskap både jag och min dotter fick ta del av.

Hovtramp

Hade givetvis som av en händelse första tjing på marktjänst, en viktig del av tävlandet. Det var inte lika intressant för resten av gänget att fodra, fixa hästar, leda ut och in till hagar, sadla och sadla av. Fullblod har dessutom mer "hyss" för sig än travhästar...

Hästar har inbyggd biologisk klocka, med fasta rutiner fungerade det mesta även om tränaren saknade klocka och jockeyn blev tvungen att sitta större delen av tiden i stallbastun. Nä, inte utan sällskap, därifrån hördes ofta högljudda röster och glada skratt. När ”gänget” roade sig i Baden-Baden, Övrevoll eller på Jägersro måste ju självklart någon ta hand om resten av hästarna, eller hur. Minns många av hästarna med glädje och visste precis hur de ville ha det för att leverera.

Supersprintrekordhållaren i hörnboxen var född med platta öron och visade alla tänder om rutinerna bröts. Ingen som inte hörde till stallet vågade ens öppna boxdörren eller kvällsfodra. En fantastisk häst som gärna skojade med sin omgivning. Derbydeltagaren med långa, gracila ben levererade alla dagar utom just den viktigaste dagen. Lång resa och dammig gästbox. Saknar dem (nästan) allihop. Allroy (dotters häst) Smargan, Original, Make or Break, Fearless Flight, Psalm, Altan och många fler.

Hovtramp/Lasse - Kotten med Frankie Dettori på ryggen

Ett återfall under senare år var familjens egen galopphäst, där stod han mitt bland alla travarna. Nä, han fick inte vara med de andra. Vilken resa och vilket resultat det blev! Familjen Hoas dress tog efter komplicerad rehab-period flera segrar och hästen var helt fantastisk som individ.

Man vet aldrig, kan bli ett nytt återfall med rätt ingredienser.

Hovtramp/Ilse

 

Det finns två sorter!

 

Tidigare blogg visade enbart aktivt travfolk som hade utsatts för nät-hat, trakasserier och hot. Men det finns faktiskt en sort till i byrålådan, tränare och kuskar som inte kan uppföra sig, och bara ber om ursäkt när det inser att det är helt kört!

Funderade en lång stund på om det var lönt att späda på tidigare blogg-ilska, men efter överläggning med mig själv och lite fiskande hos aktivt hästfolk och nån tidigare anställd hos objektet (så andra inte har en helt annan uppfattning om just den här tränaren/kusken) för i så fall blev ju incidenten jag blev nära åskådare till enbart en engångsföreteelse, och en gång är ju ingen gång, medan två gånger är en gång för mycket.

Lasse/Hovtramp

Nä, det är faktiskt inte bara tränare och kuskar som blir hotade, det finns även tränare och kuskar som vid upprepade tillfällen tappar behärskningen och beter sig som någon som inte borde ha licens. Man slutar aldrig förvånas, även om man hade hoppats att en professionell tränare/kusk skulle ha mer innanför pannbenet. Att uppföra sig riktigt illa på en travbana, oavsett incident, är ingen bra idé. Räkna till tio och red ut galenskaperna efteråt, när hästen tagits om hand.

 Hade inte ens tagit med den här incidenten, om det inte var för att  tränaren/kusken tydligen inte har så stor variation i sitt språkbruk och inte ens lärt sig hur man kommunicerar med kollegor! Inte ens som lånekusk. Att kalla en äldre kollega med betydligt högre kompetens och många år i branschen för en radda tillmälen som inte ens lämpar sig i skrift och på väg ut från travbanan med hög röst rekommendera kollegan att börja föda upp kaniner i stället! Nä, det är knappast optimalt uppträdande, åtminstone inte i samma ögonblick som man kör av travbanan. Många trängs runt omkring som både hör och följer svadan som trillar ur munnen på denna självutnämnda stjärnkusk.

Det enda som stämmer är att hästen var både orutinerad OCH oregerlig, men en häst är en häst och det blir inte bättre för att en rutinerad lånekusk skriker åt både häst och volthjälp, rent av skämmer ut sig. Ouppfostrad på riktigt, borde fått en smocka när ingen såg, efteråt.

Gick hem och funderade. Uppförandekoden (Code of Conduct) verkar ju inte vara ett alternativ. Flera aktiva på banan kommenterade händelsen och föreslog både det ena och andra. Nu har händelsen mognat, och det var dags för lite research på nätet. Upptäckte dessvärre att det här var nog ingen engångsföreteelse och då är det dags att fundera på om det här är en lånekusk eller tränare man verkligen vill anlita?

Lasse/Hovtramp - Ilse Spin, inte heller alltid snäll...

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse